De Schrijvende Rechter houdt niet op (6)

rechterInternetfenomeen De Schrijvende Rechter (DSR) blijft op deze site zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes” publiceren. Deze anekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen dagelijks verse ikjes en ongezouten meningen.

plas ophoudenNee, de herenkapper uit Brussel met de stoere taal maar het oh zo kleine hartje houdt niet op. Nooit! Scrol nu naar beneden, schud het hoofd, wind op en zeg hem de waarheid. Want daar gaat het hem om. Of bekijk in de meantime wat Eindoordelen van vroeger. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

55 gedachten over “De Schrijvende Rechter houdt niet op (6)”

 1. Fitness

  Bij thuiskomst tref ik Teun, huisgenoot, goede vriend en fietsfanaat, helemaal blij aan. Hij heeft, voor een niet gering bedrag, een hometrainer gekocht, zo een waarop je je eigen racefiets kunt zetten. Het ding stond meteen uitgestald in de woonkamer, met fiets en al.

  De volgende dag vraag ik hem of hij er al op heeft gefietst. Ja, dat heeft hij.

  En wat is er nou zo fijn aan om thuis op zo’n ding te zitten, vroeg ik? Zijn antwoord, bloedserieus: „Dan hoef ik niet steeds naar de fitness te fietsen.”

  Helmer Snoeck

 2. Studentenhuis ‘De dolle boel’ geeft vanavond vast een partij vanwege het plaatsen van dit Ik-je, met een bierpomp aangesloten op de racefiets.

  Teun is natuurlijk geen fietsfanaat, want die houden van de buitenlucht, en DSR raadt de inzender aan de volgende keer zijn anecdote voor zich te laten spreken, in plaats van de lachband (‘bledoserieus’) aan te zwengelen.

  De pointe -mocht het niet volledig verzonnen zijn- heeft toch wel iets heel bakkerigs, maar allicht wordt daarop speciaal geselecteerd.
  Eindoordeel: 6- (zegge: zesmin)

 3. En eindelijk weer eens een inleiding zonder babbelegoechies, terwijl ook het hatelijke ‘(slot)’ uit de kop van vorige week is verdwenen.

  Je moet hier soms zo af en toe op je strepen gaan staan, maar uiteindelijk is het beheer wel bevattelijk voor argumenten.

 4. Ja hoor, zo zijn we wel. Grootmoedig en altijd begaan met iemand in nood.

  Het ikje: tja och, DSR zegt het hierboven al. Ik voeg aan dat correcte oordeel nog een eigen gaap toe: gaap!! Zzzz

  En daarmee is weer een ikje besproken. Morgen een nieuwe. Het lijkt die film wel over die marmot in Canada. Groundhog day toch? Maar die hield op een gegeven moment op, zelfs met een mega happy end, waar de chagrijnige hoofdpersoon (journalist, leest u mee NRC? Het knorrige heeft u al) er uiteindelijk van door gaat met een liefhebbend lekkerdje. Dat hebben die journalisten nodig, dan draaien ze bij en worden gezellig. Hoop blijft kortom loeren.
  Apie mobiel!

 5. Serieuze zaken

  Mijn kleindochter van vijf heeft de kunst van het blokletters schrijven aardig onder de knie. Dat komt goed uit want ze krijgt met serieuze zaken te maken. Als ze haar aangevraagde ID-kaart komt afhalen, mag ze zelf haar naam op de pas schrijven. Ze begint met koeienletters, ziet dan dat er niet genoeg ruimte is voor de rest en maakt het met kriebellettertjes af.

  Daarvóór had ze al het spannende moment beleefd van de pasfoto. Ik vraag hoe ze op de foto staat: ernstig of lachend. Haar antwoord: „Tot zes jaar mag je lachen.”

  Tiny Huizing

 6. Tja, het is een Ik-je, uit het dagelijks leven. Dat is goed. Maar het is jammer dat NRC zich niet aan haar eigen wijs raadsbesluit houdt om niet de voorkeur aan kinderikjes te geven.

  Als leesvoertje is het stuk van vandaag tamelijk scharminkelig. We krijgen twe verhalen in een, waarvan de eerste zelfs voor een Ik-je toch echt te licht is. En het het zullen toch ouders, in plaats het kind, zijn geweest, die een aanvraag hebben in gediend ondanks de suggestie die wordt gewekt, (‘haar aangevraagde ID-kaart’)?

  Waarom krijgen vijfjarigen, die toch niet of nauwelijks formeel schrijfonderwijs hebben gehad, uberhaupt de gelegenheid om een officieel document te ondertekenen? Is een kleurplaat niet passender?

  Wat betreft de pointe zou het interessant zijn om te weten of het kind zelf op de vermelde spitsvondigheid kwam of dat het werkelijk gaat om een ambtelijke verordening.
  Eindoordeel: 4.5+ (zegge: viereneenhalfplus)

 7. Oftewel de kleindochter is beter bij dan Tiny. En ik denk dat ze ook betere ikjes kan schrijven. Tiny: dat schrijven van die naam heeft niks met de clou te maken. Je doet er verder ook niks mee. Kappen dus. Dit is een ikje geen streekroman.
  Apie mobiel!

 8. Die oma is natuurlijk trots dat haar kleindochter op haar vijfde al blokletters kan schrijven. Ik begrijp dat wel. Mijn dochter kon al lezen op haar vierde. Even in de kerstvakantie spelenderwijs geleerd. Pa trots, maar hij realiseerde zich ook dat kinderen op die leeftijd moeiteloos de gekste dingen kunnen leren, zoals Chinees of een pianosonate van Mozart. Kijk maar op YouTube.

 9. ‘Trots op kleinkind’ zou niet voldoende moeten mogen zijn om een ikje geplaatst te zien. Daar is de Libelle of Ouders van Nu voor. Wij willen lijn in de verhalen, wij willen in het strenge ikjes format alleen informatie die er toe doet. To the bone, dat was zo uitdagend en mooi aan het concept. Nu kan iedereen maar reutelen wat hij wil, de gansjes plaatsen en surfen gapend verder, kennelijk onkundig van het feit dat ze bij een Instituut werken en niet bij zomaar een krantje.
  Apie mobiel!

 10. De Slegte

  Jaren geleden, toen Polare nog gewoon De Slegte heette, stond ik in een van hun filialen bij de kassa in een geanimeerd gesprek gewikkeld met het hoofd van het antiquariaat. We werden gestoord door een man die vanuit de winkel op ons toeliep met een stapeltje boeken die hij op de toonbank legde. De antiquaar stelde zich achter de toonbank op, uit z’n humeur door deze onderbreking, en bekeek de boeken. „Het spijt me”, zei hij, „Hier hebben we geen belangstelling voor.” Hij schoof het stapeltje terug naar de man. Die keek hem verbouwereerd aan: „Ik wilde ze met u afrekenen, ik heb ze hier net uitgezocht”, antwoordde hij. De antiquaar rekende met een rood hoofd af.

  Bart de Vries

 11. Een Ik-je over de actualiteit is nog tot daar aan toe, maar wanneer de inzender terug moet grijpen op ‘jaren geleden’, dan is het tij toch wel verlopen.

  De NRC-lezersgeborneerdheid is weer alomtegenwoordig. De boekeninkoper bij een ramsjpapieromzetter is een ‘antiquaar’, het ‘hoofd’ nog wel en met zo’n gewichtig personage verloopt het gesprek natuurlijk altijd ‘geanimeerd’.

  Natuurlijk moet het met de gemeenzaamheid met de winkelbediendes ook weer niet te gek worden, zodat de welbekende ontknoping met een fout, zoals altijd resulterend in een ‘rood hoofd’ zich vlekkeloos ontvouwd.

  Maar de pointe, die door een beknopter expose aan kracht had gewonnen, mag er zijn.
  Eindoordeel: 5+ (zegge: vijfplus)

 12. Wil degene die DSR zonder enige toelichting een laffelijk minnetje in de maag heeft gesplitst daar wel eens even verantwoording voor afleggen!

 13. Ja, dat zit er dik in. Maar lieverkoekjes worden niet gebakken. De blogbaas zal er ook wel niet wakker van liggen. *misnoegde glimlachicoon*

 14. Wat een fraaie afbeelding helemaal bovenaan trouwens. Echt Brussels bier, met op de achtergrond DSR’s sterke, in smaalkvolle streep gehulde arm.

  Kan slechter.

 15. Prima degelijk ikje, zoals ze moeten zijn. Je ziet de clou onmiddellijk aankomen maar de glimlach wordt zeker gescoord.
  Van a tot z met DSRs commentaar eens, ja hij kan het wel, als hij er maar even voor gaat zitten. Ga zo door kerel.
  Apie mobiel!

 16. Een lolletje voor stout Luvje, die zich met plezier blootgeeft en voor DSR voor een leuk grapje over de blogbaas. Prima kinders, ik onderbreek hier graag mijn middagdutje voor.
  Apie mobiel!

 17. Rij

  „Mijn naam is Dave”, zei de jongen in het knalblauwe jack in de entree voor de kassa van het Stedelijk Museum. „Als u nu een Postcodelot koopt, krijgt u 4 euro korting op uw entreebewijs, kunt u 4 miljoen euro winnen en hoeft u niet in de rij te staan.”

  „Maar er is helemaal geen rij”, antwoordde ik.
  „O, ja”, zei hij een beetje beteuterd toen hij achter zich had gekeken.

  „Maar als er een rij was geweest, had u er met een Postcodelot langs gemogen.”
  Nu maar hopen op die 4 miljoen euro.

  Frans W. Weisglas

 18. Nou die Frans heeft in zijn leven wel spannendere dingen dan dit meegemaakt zou ik denken. Krijgen we morgen een ikje van de buren van Els Borst?

 19. Ocharme, van de nieuws-en opiniepagina naar het Ik-je…. Dan mag je toch wel van verval spreken.
  Die toegevoegde ‘W.’ (die overigens voor Willy blijkt te staat – best schattig) lijkt me redden tot zorg voor vrienden en familie.

  Voor de rest een typisch Ik-je hoor, NRC/VVD-kakmeneer ontmoet onnozel werkvee, pest er een Ik-je uit *zucht*
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 20. Geliefden

  Elise van vier jaar oud heeft sinds een jaar vaste verkering met een vriendje van het buurtspeeltuintje.

  Inmiddels zitten de ‘geliefden’ ook bij elkaar in de klas. Hier heeft juf ze duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is dat ze elkaar iedere keer in de klas kusjes en knuffels geven.

  Vorige week bij het naar school brengen vroeg vriendje Giorgos aan zijn moeder: „Maar als we gaan trouwen mag ik Elise toch wel kusjes geven?” Na een bevestigend antwoord van moeder vervolgt hij: „En mogen we dan ook met de blokken spelen?”

  Marjan Beijer

 21. Je kon er natuurlijk op wachten dat NRC getrouw alle actualiteitscliches getrouw afvinkt. Maar ere wie ere toekomt, het woord’ Valentijn’ valt niet.

  Daarmee is ook wel alle goeds over het mormel van vandaag gezegd, want binnen het toch al zo laag-aangeslagen kinderikjes-genre, wordt er wel het diepst neergekeken peuterliefdegeleuter. En zelfs binnen dat aftandse sub-genre is het vandaag gebodene een wrevelopwekkend stinkerdje, waarbij de volwassenen weer alle zeilen hebben bijgezet om een op zich aardig verhaal voor de huiselijke kring iets nikserigs op papier te zetten.
  Eindoordeel: 3.5 (zegge: drieeneenhalf)

 22. Ja Marjan, dit soort grappige dingen zeggen kleuters, bij duizenden overal op de wereld elke dag weer. Gelukkig ben jij de enige die het aan de krant meldt.
  Apie mobiel!

 23. DSR is het inhoudelij met je eens, maar heft je toch een duimpje-neer moeten geven. Het is een mooie ongeschreven regel de inzender niet direct te betrekken in de beschouwing, hooguit in de derde persoon.

 24. Wat een rotstreek! Maar wel eerlijk dat je het zegt. Meestal blijven de duimelaars anoniem. De ongeschreven regel ken en erken ik niet

 25. en nog maar een duimpje neer vanwege je grofmondige boosheid. Het komt dicht in de buurt van een poging tot intimidatie, alsof Diederik voor je neus staat te springen! *tsss – vertwijfelde glimlachicoon*

 26. Je hoeft de ongeschreven ook niet te erkennen om je er toch aan te houden. Daar is het een ongeschreven regel voor *milde glimlachicoon*

 27. Maar wel eerlijk, transparent en consistent.

  Zielig en verongelijkt doen doen helpen je even weinig als boze woorden en dito blikken.

 28. ‘Ongeschreven’ betekent ongeschreven. Staat los van al dan niet erkennen en al dan niet je eraan houden. Of iemand ertoe wil overgaan een ongeschreven regel te erkennen dan wel zich eraan te houden, is geheel en al aan die persoon zelf. En dan moet die regel eerst wel bekend zijn. Maar wel zonder hem te beschrijven, graag. Anders is het geen ongeschreven regel meer.

  O wacht! je hebt hem al beschreven, die regel, in je post Jammer, je bent af.

 29. Leuk bedacht, maar voor de Morele Zuiverheid die DSR voorstaat doet je sofisterij niet ter zake.

  Je verhaal klopt trouwens niet. DSR ‘be’schrijft een regel. Dat maakt niet dat deze daarmee formeel-bindend wordt (‘voor’)’ge’schreven.

  Maar nu belanden we in een ingewikkelde hermeneutisch-jurische redenering die je toch maar boven de pet gaat. Van werkelijk belang is de inhoud van de beschreven ongeschreven, en in de praktijk doorgaans maar dit keer jammerlijk niet door APD gerespecteerde, regel.

  Voor L. geldt natuurlijk weer een uitzondering, door middle van Bindend Verbod: zij Mag Zoiets Niet.

  DSR hoeft in deze geen gelijk te krijgen, daar rekent hij ook niet op – zolang het maar bij deze keer blijft *mild-strenge glimlachicoon*.

 30. Wil degene die DSR hierboven anoniem een duipje-omhoog heeft gegeven daar wel eens even verantwoording van afleggen?

 31. Nee. Die doet niet aan verantwoording afleggen zonder dat ze eerst de bijbehorende regel, al dan niet ongeschreven, heeft erkend en heeft verklaard zich eraan te willen houden.

  Apie! Er zit weer een reactie van mij in je spamfilter! En ik had de ham er nog wel zorgvuldig uitgelaten.

 32. Dus jij bent het, L….. Tsss….

  Bij jouw verantwoordingspraatje kan DSR wel uitschrijven, dus dat mag je dit voor voor je houden. En je onderschrijft maar niet wat je niet laten kunt, zolang je je maar aan de ongeschreven regels houdt.

  Doorgaans doe je dat redelijk *milde glimlachicoon*

  Prima spamfilter, APD! Elke dag een beetje beter. *milde glimlachicoon*

 33. Aangezien de blogmeester met zijn aanbidsters aan het valentijnvieren is en dus zijn blog verwaarloost, waardoor mijn reactie op ons rechtertje aan het verpieteren is in het spamfilter: hier een reconstructie uit het blote hoofdje.

  Morele Zuiverheid: LOL. Met Hoofdletters! DubbelLOL
  En dan ook nog een Bindend Verbod! *HouOpIkKomNietMeerBij-icoontje*

 34. Er is ook niks onder de zon met L:
  -eerbiedige herhaling van DSR’s woorden (wat op zich wel goed is)
  -gesneer over het Bindend Verbod, waar ze zich uiteindelijk wel aan houdt *milde glimlachcoon*
  -Oneigenlijk gebruik van het diminutief tov DSR, terwijl er was afgesproken dat L. dat niet meer zou doen, weer je nog wel?. Ze is dan ook geen waarmaakster van haar woord.

  Niet ergerlijk, hooguit saai. *gaap-icoon*

 35. Je leest – alweer – niet goed, rechtertje. Ik heb beloofd niet meer ‘DSRretje’ te schrijven. Over ‘rechtertje’ heb ik niets gezegd.

  En je houdt er een bijzondere betekenis van wat ‘eerbiedig’ is op na. Mag, om te parafraseren.

 36. Een ongezouten mening is dus een flauwe mening. Internet conifeer of niet. Maar gelukkig is het ook weer niet zo brak als drasties waar ze het volkomen wezenloze ‘hoe het verder ging’ hebben *kuch* bedacht. Man man man.

 37. Ach heer Dapie, ik recycle ook maar de woordgrapjes die een ander al voor mij had gemaakt.

 38. Stuiver
  Het jochie voor me bij de kassa heeft twee blikjes cola van 52 cent per stuk. „Dat wordt een euro en vijf cent”, zegt de caissière.

  Hij kijkt bedremmeld naar de euro die hij zo stevig in zijn vuistje had geklemd.

  „Dat is tekort”, zegt de caissière, „ga eerst maar thuis een stuiver halen.” Ik had het jochie natuurlijk vijf cent kunnen geven, maar ik had een beter plan. Net voordat hij naar huis wil rennen, houd ik hem tegen. „Koop één blikje!”, zeg ik tegen hem.

  „Nee, want mijn broertje wil ook een blikje cola.”

  „Vertrouw me maar”, zeg ik met een glimlach.

  Hij zet een blikje op de band.

  „Dat is vijftig cent”, zegt de caissière, die nog niets vermoedt.

  Ze geeft hem een muntje van vijftig cent als wisselgeld.„Nou kun je ook het tweede blikje kopen”, zeg ik. Hij lacht zijn tanden bloot.

  Daarna moet ik afrekenen. De caissière lacht niet naar me. „Dat is 18,05 euro”, zegt ze bits. Ik pak een biljet van 20 euro. „Wil je een stuiver erbij?”, vraag ik.

  Erwin Witteveen

 39. Voor de verandering eens een leuk NRC-lezer-versus-winkeljuffrouw-Ik-je en je moet d’r goed bijblijven ook!
  Eindoordeel: 7.5 (zegge: zeveneneenhalf)

 40. Staat de nieuwe alweer klaar of wordt ’t weer haastwerk a la minuut?

 41. Een minduimpje voor het gebrek aan vertrouwen, vadermans. Het nieuwe topic staat al dagen klaar, heb er alleen nog een laatste update aan toegevoegd, in reactie op Henk. Je ziet het wel. Geniet er alvast van, zou ik zeggen, voorpret is het lekkerst.

 42. En een minnetje terug voor je aangebrandheid en morgen nog een voor je gebrek aan waardering voor DSR’s betrokkenheid.

  Dus er zal nu ‘conifeer’ in plaats van ‘coryfee’ komen te staan? Er zal wereldwijd vast wel mild op geglimlacht worden *milde glimlachicoon*.

 43. Jij mag nooit meer raden! Wel met bronvermelding, want zo ben ik wel. Ik had ook voor inspringen kunnen kiezen maar ik doe nog ouderwets een respectvol voetnootje. Enfin, klokkenslag 13 uur en hij staat er weer. Ik hoop op een goede week, vorige week was het allemaal een tikkie uitgeblust. Wel je best blijven doen hoor. Voor andere content heb ik geen tijd, dus het moet van jou komen.

 44. Zoo zoo…van vervuiler van de tijdlijn is DSR plotseling verheven tot sterkhouder & steunpilaar van dit blog.

  Een correcte weergave van wat is sinds 5 a 6 weken de realiteit is, al moet de blogbaas eea haast dwangmatig weer verpakken in een sneer.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: