Kussen, zoenen, tongen: waarom doen we dat eigenlijk?

Gemiddeld besteedt een mens er maar liefst 20.106 minuten van zijn leven aan. Twintigduizend minuten, dat is ruim 335 uur.  Waaraan? Aan kussen! Heerlijk. Kussen.  Zoenen. Tongen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Waarom ga je met je tong in de mond van die ander woelen?

Gelukkig zijn daar geleerden voor en die hebben dat uitgezocht. Het blijkt dat kussen hartstikke gezond is. Het is goed tegen cholesterol en stress. Met een stevige gepassioneerde kus verbrand je 2-3 calorieen per minuut. Maar het wordt nog mooier.

Die geleerden hebben namelijk ook ontdekt dat kussen ooit begonnen is met het uitwisselen van voorgekauwd voedsel. Speeksel bevat namelijk een hoop voedingsmiddelen en mineralen en gezonde vitamientjes. En waarom zou je dat allemaal voor jezelf houden? Ik weet dus nu waarom ik en mijn vriendinnen zo gezond zijn. En vraag me af waarom mijn kus nog niet is opgenomen in het ziekenfondspakket.

Ik had ooit een vriendinnetje dat tijdens het kussen regelmatig ineens een stukje kauwgom naar binnen schoof. Ik schoof dat speels terug maar dacht er intussen het mijne van. En besloot het uit te maken uit angst dat de warme maaltijd van de vorige avond een keertje mee zou komen.

vogelsVeel vogelouders doen het nog altijd trouwens, dat kiss-feeding! Sommige mensenmoeders ook met hun peuters, maar dan komt het op Youtube en gaan mensen er schande van roepen.

Hoe ik dat allemaal weet? Een veganistische schrijfdocente – die keiveel van dieren houdt maar wel de Tulpenrallye rijdt – wees me op Vsauce, een serie intrigerende filmpjes op internet, waarin steeds een bepaald onderwerp wetenschappelijk onderbouwd wordt uitgelegd. Allemaal enthousiast gepresenteerd door een sympathieke, modern bebaarde ADHD’er, van wie zij, Luvienna, spontaan zin krijgt om dat alles ook te onderzoeken. De onderwerpen bedoelt ze dan, zegt ze, niet die bebaarde ADHD’er. En dat kan ik me voorstellen, want op een gegeven moment wil je die vent op z’n smoel slaan. Ik wel tenminste.

Maar dat moet je ervoor overhebben. De video is keileuk. Kijk zelf maar, weet wel dat het verhaal over het kussen na vier minuten ophoudt. Daarna vertelt hij over andere dingen, over moederliefde en genegenheid. En hij laat enge videootjes zien van zielige experimenten op aapjes en jonge hondjes in de jaren zestig. Pas op het einde komt hij weer op dat kussen terug. De video na vier minuten uitzetten en iemand gaan kussen is dus ok.

Hoe je echt lekker kust dat zie je dan weer in deze video, waarin twee giechelende meisjes, ook al zo hyperactief, 8 tips geven die van jou de lekkerste kusser van de wereld maken. Als je er naar kijkt, dan krijg je er zin in. En da’s goed natuurlijk. Mits je iemand in de buurt hebt.

Maar heb je niemand in de buurt, kijk er dan vooral niet naar. Zet dan dit heerlijke zwijmelmuziekje op en weet dat het wel goed zal komen. Echt, vertrouw erop, ook jij gaat binnenkort iemand vinden die gekust wil worden. Vertel dit verhaal maar. Dat het gezond is.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

47 gedachten over “Kussen, zoenen, tongen: waarom doen we dat eigenlijk?”

  1. Ik kan er echt niets aan doen maar kussen vind ik zo vermoeiend en smerig. Mijn lust word er meteen door bedorven. Gatver. Gezond zijn smoothies ook, behalve voor mij.

  2. Da’s vervelend, Appelvrouw. De kuservaring hangt natuurlijk ook af van wie je tegenover, onder of boven je hebt. Moeilijk vanaf hier te beoordelen. Was er geen enkele kuservaring die te pruimen was?

  3. Ik heb het 2 minuten volgehouden met dat fillempie, wat een engerd! Ik ben bang dat ik bij de volgende kus aan die stem en dat gezicht moet denken. Brrrrrr. Je wordt bedank Apie.

  4. Sorry lummel, ik had nog zo gewaarschuwd. Maar je hebt gelijk, ‘waar ga JIJ nou naar toe??’ zei mijn vriendin vannacht. Ik liet haar met open mond achter en heb de rest van de nacht met een buisje kalmeringstabletten op het balkon doorgebracht.

  5. Apie, nee, er was van de 100 mannen die mij kusten geen enkele die mij in vervoering bracht.
    Misschien 1, toen ik een lastige man aanrandde door mijn tong brutaal in zijn mond te steken, dat was een ander soort bekoring, de bekoring van een man vernederen, maar zeker geen lust.

  6. Ja Appelvrouw, dan heb je helaas de juiste man gemist. Om een (willekeurig) voorbeeld te geven: ooit schreef een vriendin me (in het Engels): “jouw kussen zijn anders dan die van de doorsnee man niet dwingend, maar uitnodigend, accepterend en belonend”. Kijk, dat zijn de reviews waar we het voor doen. Maar goed, er komt een beetje geluk voor kijken, afgezien van techniek en toewijding. *bescheiden wegkijk maar ook nagloeiend icoontje*
    Apie mobiel!

  7. Henk, DSR heeft vast weleens gezoend, maar hij wordt zenuwachtig van dit soort gepraat. Calvinistische opvoeding, het is niet anders.
    Apie mobiel!

  8. Mooi dat jij een compliment kreeg.
    Ik moet altijd lachen om mannen die zeggen dat je dan nooit de goede getroffen hebt. Zo ben ik er nogal eens voor gaan liggen: doe jij het dan maar goed.
    Maar het gevoel was altijd even waardeloos. Soms hou je er gewoon niet van.

  9. Aha, dan weten we wat er aan de hand is, Appelvrouw. Het is de instelling. Voor een kus moet je er niet “voor gaan liggen” (zitten dan wel staan) met een “doe maar, dan”. Als jij goed gekust wilt worden dan begint het bij jezelf. Een actieve en alerte instelling, t.a.v. jezelf en t.a.v. het “managen” van de ander. Het is hard werken hoor. De kus wordt je niet gegeven, die maak je samen. Succes!

  10. Op narrige aandrang van de gastheer en na navragen DSR-zijds een commentaar-op-verzoek op dit topic, dat eigelijk overbodig is.

    Immers, alwie met de geneugten van het ‘kussen’ (een sub-optimal word, ‘zoenen’ klinkt warmer en zwoeler) bekend is, is de filmpjes , evenals de -waarschijnlijk weer uit gemeenschapsgeld gefinancierde – weternschappelijke vertogen, niet van node.

    APD’s kauwgomverhaal was even een naar dipje, maar kennelijk moest ie het kwijt (en hopelijk heft ie het niet onder de tafel geplakt).

  11. Dank voor je commentaar, DSR. Het is geen antwoord, je spreekt over “alwie” en niet over jezelf in de eerste of derde persoon enkelvoud, maar ik respecteer je privacy, en wie weet, heb je die bloedmooie vriendin van je inderdaad nog nooit mogen kussen. Ze zag er namelijk behoorlijk zelfbewust en kieskeurig uit, alleen het fijnste is voor haar genoeg (zij zat, dat wil ik je toch niet onthouden, wel een beetje erg diep in mijn ogen te kijken, iedere keer als ik een grapje of iets gevoeligs zat te vertellen). De kauwgom, oh jij slecht-lezertje, heb ik teruggeschoven. Zucht, waar doe je het voor denk je weleens, dat zorgvuldige en afgewogen formuleren. Het is paarlen voor de schrijvende zwijnen.

  12. Ja, daar hebben we het thuis nog even over gehad. Ze vond ’t grappig dat je zo moest blozen als ze even naar je keek. En ze ontmoet niet vaak mannen die kleiner zijn dan zij, dus vandaar de belangstelling.

  13. Sealed with a kiss blijft – vind ik – een nummer om (bij) te zoenen op de een of andere manier. Leuk stukje! Heb de video niet helemaal uitgekeken, het lukte me niet. Misschien probeer ik morgen de andere helft 😀

  14. Mooi onderwerp. Op het youtube filmpje “The first kiss” zijn al erg leuke parodieën gemaakt! Je komt asbakken tegen, maar gelukkig ook rijpe mango’s. Lekkerbekkies en vissekoppen, maar ik zet er graag mijn bril voor af…

  15. Haha, ik ga meteen zoeken dick. Ik vind ze nu al leuk geloof ik. 😉

    Deze vind ik by far de allerleukste *grijns icoontje*:

    Maar deze is ook hilarious:

  16. Hm. Hoe kom ik hier nu weer terecht? Dit sloeg niet erg aan. Maar goed. Het UK snooker is begonnen. Over Belangrijkere Zaken gesproken.

  17. Doelloos, zeker. Zoals het leven haast.

    Zie J.C. Bloem:

    De Gelatene

    Ik open het raam en laat het najaar binnen
    Het onuitsprekelijke, het van wanneer
    en van altijd. Als ik één ding begeer,
    is ‘t: dit tot het laatst te beminnen.

    Er was in het leven niet heel veel te winnen.
    Het deert mij niet meer. Heen is elk verweer
    als men zich op het wereldoude zeer
    van de miljarden voor ons gaat bezinnen.

    Jeugd is onrustig zijn en een verdwaasd
    hunk’ren naar onvergankelijke beminden.
    En eenzaamheid is dan gemis en pijn.

    Dat is voorbij, zoals het leven haast.
    Maar in alleen zijn is nu rust te vinden.
    En dan: ’t had zoveel erger kunnen zijn.

  18. Snooker? Jippie? Speelt Davis nog? Of Hendry? Vast niet. Gelukkig maar. Hoef ik niet zoals vroeger uren, en uren en nog meer uren naar mannen en hun ballen te kijken.

    Vroeger had je atmospherische storingen in mei, tijdens het WK Snooker. Zo heb ik dus een avond en nacht naar een finale geluisterd. Geen beeld. Wel spannend. En tijdens de mooiste comeback en weer een verlies van Jimmy White (de witte bal levert geen punten op, eigenlijk heel logisch dus) weer eens geen wereldkampioen werd zat ik in de bus naar uitgerekend de UK. Hapsiflee.

  19. Nee, Davis & Hendry zijn gestopt. Als Letterzetter al zegt: je moet tegenwoordig Mark heten. Onze Mark houdt zich bezig met, eh. Tja.

  20. Letterzetter en Plopje:
    Waarom moet je tegenwoordig Mark heten?

    En trouwens:
    Sommige Marken heten al langer dan tegenwoordig Mark.

  21. Mark Selby staat nr 1 en dan heb je ook nog Mark Allen, Mark Williams, Mark Davis en Mark King. Maar het moet niet, Mark heten. Ronnie heeft zover ik weet nooit Mark geheten & is en blijft toch de grootste.

  22. Sommige blogs hebben eeuwigheidswaarde, zoals deze, bijna 10 jaar na verschijning nog veelvuldig gelezen vanwege de educatieve inhoud. Mooi om te weten dat zovelen hier iets mee kunnen.

  23. Oh, het is zeker weer World Kiss Day, de aanstorm is weer gigantisch. Tien jaar oud inmiddels dit stukje maar kennelijk met eeuwigheidswaarde.

Ik vind er dit van: