Ik zou je uren willen geselen (34)

Gerard Reve“Vooruitgang bestaat niet, en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg. Sommige mensen worden reeds bij het begin van hun leven zwaar gestraft: zij worden als vrouw geboren. Ik zou je uren willen geselen… hier ook, opzij, aan weerskanten, en hier, van boven…” Het zouden zomaar sneren kunnen zijn op een niet lusteloos hedendaags blog, maar het zijn citaten van een groot schrijver, Gerard Reve, hij ruste in vrede.

De pareltjes kwamen vorige week aan de orde tijdens de bespreking van de ikjes.  Ikjes zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Ze verschijnen hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee. De reageerders wachten dit af en gaan dan de ikjesschrijvers en elkaar geselen.  Hier! Daar! Hoppetee! En hoppeta!  Elke dag weer. Uit liefde.

“Blijf luisteren naar het dal der traan, blijf er zelf ver vandaan. Niet opsturen naar de krantenmeneer …”

Vorige week moesten vooral de “afluisterikjes” het ontgelden. Stuur ze toch niet naar de krant, verzuchtte Apiedapie, als het echt heel spannend is vertel het ‘s avonds aan de eet- of stamtafel. Desnoods als anekdote aan je partner na het vrijen.” En Riverside blues dichtte “Blijf luisteren naar het dal der traan, blijf er zelf ver vandaan. Niet opsturen naar de krantenmeneer …”

LuviennaDe apiedapie community  had aandacht voor elkaar. Voor De Schrijvende Rechter (DSR), die van een welverdiende vakantie op een vakantieboerderij zonder wifi geniet, onwetend hoezeer hij wordt gemist.  “Niet direct als kiespijn, maar wel een beetje zoals wanneer je een gaatje of afgebroken stukje kies oid hebt, waar je de hele tijd met je tong aan zit, en de tandarts heeft dat dan verholpen, dat je dan tóch steeds weer zit te voelen: hee, waar is-t-ie nou?” (Luvienna, foto boven). 

Blauw hoedjeVoor Kees die halverwege de week plotsklaps ook ineens op vakantie ging. Heer Rozenwater zei er dit van “Met een luide klap van de deur het pand verlaten, zo doe je dat. De gezapigheid doet weer zijn intrede. Geeft niet, het maakt allemaal niets uit, dood gaan we toch en als de hemel naar beneden valt hebben we allemaal een blauw hoedje.duimpjesbokaalHij sleepte daar niet alleen dat blauwe hoedje mee in de wacht, maar ook de Duimpjesbokaal, met 12 duimpjes op en twee down. Ook Riverside blues lijkt aan vakantie toe te zijn.

Klare taal leerde de kneepjes van het google image searchen en zal vast ook baat hebben gehad bij het algemene advies van de blogbeheerder om regelmatig de cache te legen

brazilian wax“Als de cache te vol zit dan wordt reageren stroperig of onmogelijk. Net als een Brazilian wax moet dit af en toe.” Kortom, hier leer je nogeens wat. Speculeren welke van onze reageerdersdames op het plaatje links, in het midden en rechts staan, mag u thuis voor u uit in stilte doen, graag niet op dit blog vanwege gevoeligheden. Het 100e-reactievijgenvaantje was in ieder geval voor Klare taal, proficiat!

Meedoen? Meegeselen? Scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij u losmaakt. Voor u het weet staan uw pennevruchten volgende week in het intro. Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. That’s all.  De Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen. Have fun. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

169 gedachten over “Ik zou je uren willen geselen (34)”

  1. Wachtwoord

    Met de vakantie van drie weken in het vooruitzicht besluit ik dit jaar mijn abonnement voor de krant tijdelijk op te zeggen.

    Stap 1: Vakantie inloggen. Daarna volgt: „ Klik hier om te koppelen aan abonnement.”

    Wachtwoord weer vergeten. Ik vraag een nieuw aan en met weinig fantasie toets ik in NRCkrant. Er verschijnt een melding dat het wel een zwak wachtwoord is.

    Impulsief tik ik Telegraaf. Meteen nieuw bericht: Sterk.

    Tanneke van de Wiel

  2. Waar zou zo’n naam nou vandaan komen? Hadden de ouders van de inzender het aloude ‘Janneke-Tanneke-Toverheks!’ in gedachten, en zo ja, welke opbouwende werking gaat daar dan vanuit? Is een voorvader de uitvinder van het tandwiel?

    Veel technisch vernuft zit er in deze generatie in elk geval niet bij. Wel nuffigheid, getuige de kennelijke waardering voor het eigen Telegraafgrapje, en dat voor een NRC-lezerin. Hoe pikant!
    Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  3. Den plaatser heil! Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik heb me voorgenomen om alleen nog maar op ikjes te reageren als ik er iets over te zeggen heb.

  4. Geen reactieduimpjesbokaal? Of was d’r weer fraude?

    Ben benieuwd wie dat nu weer in z’n schoenen geinsinueerd krijgt, nu de blogbaas zelve heeft aangegeven dat DSR geen wifi-toegang had.

  5. Het Ikje: mwoah. De dames – niet alleen de drie waarvan Apie wil dat de reageerders er gezichten van reageerdersdames op plakken – ja, in stilte, maar toch – maar ook de dames in top: vertel eens Apie, jij als dameskenner: Hitlersnorretjes als benedenversiering: komt dat voor?

  6. @APD
    Bij deze dus kennelijk – een merkwaardige uitleg. Iedereen die iets over een Ik-je te zeggen heeft, zegt het en wie niks te zeggen heeft, die zwijgt. Zo is het toch al vanaf het begin der mensheid.

    Goed trouwens dat je een van de vele DSR-ismen in gebruik houdt met ‘Den plaatser heil’.

    @APD
    Dat was kennelijk aan DSR gericht, of spreek je DSR niet meer rechtstreeks aan? ‘Minder begaafd’, het hypocriete broertje van ‘zak-begaafd’ wordt er maar meteen bijgehaald. ‘Welkom terug’, zei de haatbaas, die zo heerlijk van z’n DSR-vrije vakantie had genoten. Pfff, jaja & louloene.

    Goed, DSR had eroverheen gelezen, maar onder de omstandigheden kun had de bokaal net zo goed niet uitgereikt kunnen worden. Ook afgelopen week leek alles op fraude te wijzen of wordt dat met ’t natte vingertje bepaald?

  7. Nomen est omen.

    Schrijfsters’ moeder Janneke was inderdaad een toverkol.
    Haar vader was een rondtrekkende tovenaar die op
    een zwoele Walpurgisnacht coïtus interruptus bedreef met de tantaliserende toverkol.
    ‘Toe nou!’ vuurde zij de wielende tovenaar aan.
    ‘Tttte laat…’ stootte hij, samen met zijn zaad, uit.
    Zij kon niet anders dan negen maanden later het
    kind Tanneke noemen.

  8. Luvienna, ik heb al van alles gezien, maar mijn mond is verzegeld. Over die dingen praat je niet, zelfs niet anoniem. Het hartje heb ik daarentegen nog nooit in het echt gezien. Hoeft voor mij ook niet trouwens.

    Nummer 1 (landingsstrip) en 6 (brazilian) alsmede de niet op het plaatje staande nummer 0 (nooit iets aan gedaan) komen overigens in mijn belevenis het meest frequent voor, maar da’s – hoewel ik me er zeker niet voor hoef te schamen – toch een beperkte steekproef. Er mogen dan ook geen universeel geldende conclusies aan worden verbonden.

  9. Nummer 0 staat volgens mij bij de 3 (vermeende) reageerdersdames.

    En ik vroeg geen details; alleen of je wel eens een Hitlersnor was tegengekomen.

  10. Rob, het vijgenvaantje is niet te koop, dat kan alleen gewonnen worden. Hoe? Door precies de 100e, 200e etc. reactie te scoren op de draad over de ikjes. Kwestie van geduld en op het juiste moment toeslaan. Doe je best, we gunnen het je allemaal!

  11. Kijk Luvienna, op dat soort momenten kom je van alles tegen. Maar om nou heel precies na te gaan of het een Charlie Chaplin, dan wel Hitlersnor is, daar ben je dan niet echt mee bezig.

  12. Als er deze week iets actueel was, zij het bij mij in mijn priveleven, dan was het wel het wijzigen van het wachtwoord, als “damage -control” aktie om verder onheil, het zonder mijn toestemming overboeken van mijn fondsen te voorkomen.
    Zo ik ergens ’n bloedhekel aan heb zijn dat wachtwoorden alsmede het wijzigen ervan. Nog even: omdat de post (NL) er 3 weken over doet mij te bereiken kan ik pas over 3 weken weer iets checken.
    Inmiddels heb ik chaos tot 2 wachtwoorden gereduceerd.
    Nu naar het “ikje” voor 3 weken? Ik leef in ’n ander zonnesteldel.

    hoy hoy , dsr , welkom
    welkom terug.van vakantie
    je hoort er gewoon bij.

    dag, jour,
    groetjes

  13. Een nieuwe week een nieuw geluid. Dat lijkt me, naast de schone lei, een aardig motto voor deze maandag, al zullen er vast lieden zijn die tegenwerpen dat de week op zondag begint.

    En dan maar hopen dat die schone lei ook elke dag een grondige poetsbeurt krijgt van de blogbaas, zodat dat fraaie beginsel ook daadwerkelijk gepraktiseerd wordt.

    Het heuglijke nieuws van de dag is de terugkeer van mijn Geestelijk Leidsman op Ikjesgebied ons Rechtertje, al ziet hij dat zelf misschien anders, aangezien die terugkeer tevens het einde van zijn geslaagde vakantie betekent. Met plaatsing van het nieuwe Ikje en een prompt Eindoordeel is hij in ieder geval weer helemaal in zijn element. Het onaangename Reve-citaat en de schaamhaarplaatjes en -praatjes neem ik dan graag op de koop toe.

  14. He , U , ja JIJ daar Apiedapie?
    Ja, u bedoel ik. Mag ik U er op duiden dat u hier gewoon multi-taskt?
    Gevraagd, ongevraagd, ’n sturend woord hier, ’n Schouderklop daar?
    Niet dat bescheiden positioneren, er voor vol gaan.

  15. Het abonnement van NRC (of zoals Tanneke het uitdrukt: ‘het abonnement voor (sic) de krant’ ) kan niet tijdelijk worden opgezegd, wel tijdelijk worden onderbroken. De enige zin die niet in telegram-stijl is geschreven bevat dus al een meteen hinderlijke onjuistheid.
    De rest is van een hemeltergende onbenulligheid, maar geeft wel een diep inzicht in het gevoel voor humor van schrijfster.

  16. Ja ik ben lekker bezig, riverside, dank je wel. En wees maar blij dat je hier geen wachtwoorden hoeft in te tikken.

    @Timmerark, da’s het mooie. Je hoeft het niet te snappen, het gebeurt gewoon elke week.

  17. Wat een hartelijke, warme welkomswoorden van RSB en K. milde glimlachicoon

    Geestelijk leidsman nog wel…met verantwoordelijkheid bezwaarde glimlachicoon. Weliswaar alleen op Ik-jesgebied, maar de Ik-jes zijn in pure vorm afspigelingen van het leven zelve.

    Harry Mullis, da’s maar vullis. Maar Reve..dat…is leven!, om de Volksschrijver maar eens aan te halen.

  18. Op literair gebied ben je mijn Geestelijk Leidsman niet, Rechtertje. (Van ‘t) Reve, ’t is mij om het even. Al kan ik zijn broer Karel wel waarderen, vooral vocaal was ie ijzersterk. Nee geef mij maar Voskuil, de man die het leven bij de lurven had.

  19. @K
    Voskuil was een groot stylist, met een rake opmerkingsgave. De ultieme Ik-jesschrijver als het ware.

    Maar het leven had zeker niet bij de lurven, vanuit zijn comfortabele grachtenpand stiefelend naar het bureau, noch in zijn werk dat zich alleen binnen grenzen van z’n eigen bestaan afspeelde, zonder blik naar buiten (althans niet in z’n literatuur).

  20. Ik vind Johannes Nowee ook niet slecht hoor. Kennen jullie die? Schreef over Arendsoog en Witte Veder en nog zo wat van die echte spannende streekromans, met toch best wel diepe dialogen er in.

  21. Welkom natuurlijk ook Kees, terug van….
    Hoort er ook bij.
    Ook ik zet ’n vraagteken bij of Voskuyl het leven bij de “lurven” had. Misschien is dat “leven” ’n persoonlijnke beleving?
    De ene schrijver spreekt je voor geen meter aan, de ander boetseert zijn tekst zo, dat je ademloos zijn werk leest?
    ’n Kwestie van bij elkaar passen, aansprekend schrijven, man wat zeg je dat aardig?

  22. Oei, dan heb ik nog wat in te halen. Dacht dat ik gestopt was toen Witte Veder dood was. Maar wellicht dus weer opgestaan of een zoon of dochter ergens. En die Arendsoog wist ook van wanten. Bedankt mopperkont, ik surf meteen naar Amazon.

    Vergeet ook niet even de Arendsoog website aan te doen: http://www.arendsoog.info/

  23. Hm, Arendsoog kon mij niet zo bekoren. Ik gaf meer om Pim Pandoer en de Bob Evers serie (Heibel in Honoloeloe!). Overigens ben ik er later pas achter gekomen dat de schrijver van de Bob Evers boeken, Willy van der Heide, behoorlijk fout was geweest in de oorlog. Daar staat tegenover dat hij kennelijk de uitvinder was van het historische “Hallo, hallo, wie stinkt hier zo? Het mannetje van de radio!”. Dat dan weer wel.

  24. Snuf de Hond is je ware. Actie voor echte Hollandse jongens en altijd bidden voordat een verzetsdaad tegen de Duitsers werd gepleegd.

  25. Ad, is dat ook die van Trammelant in Trinidad? Zal wel. grinnik icoontje Ik vond ze te ingewikkeld, wellicht te jong. De Kameleon kon ik net bijbenen.

  26. Apie, precies! Veel allitererende titels. Pyjamarel in Panama was er nog zo één. Elke week naar de uitleenbibliotheek voor weer een andere.

  27. Herkenbare patronen, ergens in de jaren ’50.
    Ik woon in Benoordenhout, Den Haag, alwaar ;n kantoorboekhandel in de Weissenbruchstaat, van de complete serie, natuurlijk maar 1 of 2 beschikbaar had. De andere weerkjes werden door buurtgenoten gelezen.
    Met u verneem ik later dat de schrijver fout was in de oorlog.
    Nu zou je zeggen: fout in de oorlog? Wat deed hij dan?
    In die dagen zo vlak na de oorl;og lag het alles wat kritischer.
    Ik voelde me ontdaan, toen ik het voor het eerst vernam.
    Bent u bekend met het verschijnsel het gevallen idool?
    Niet dat Vd Heide mijn idool was, maar hij heeft me weergaloos veel leesplezier gegeven,
    ’n Andere lijn is van’n Publiek figuur, zo maar Oops , ontdaan wordt van alle franje waar hij mee werd opgetuigd.
    “The Dutch have lost a sign post” als bekend wordt dat de PB ’n veel avontuurlijker leven had dan velen voor mogelijk hielden.
    Gelukkig zijn er ook die na hun dood met de nodige lauweren worden bewierookt.
    Nou da’s even ’n draadje nav ’n schrijver, die boeit, maar politiek in het verkeerde kamp zat.

  28. Neen, mon chou, van 12.43, het is zo’n klein zij stroompje.
    ha in deze tijden van het wijzigen van uw wachtwoord is ivm de security van belang, is de Aha -Erlebnis soms, precies soms, wel aardig.

  29. Leuk, deze literaire dimensie. Nu wachten op het Ikje. Ondertussen mijmer ik nog wat over Dik Trom en De Kameleon.

  30. Nou vooruit dan maar, natuurlijk mogen de jongens van de Kameleon niet ontbreken. Hielke, Sietse en nog eentje die ik vergeten ben, een bleek zoontje van een molenaar die niks durfde toch? Je rook als kind toch de stank van die stoere dieselmotor mensen. Dat wilde je toch ook? Ik wel. Maar nu zeil ik, ouder en wijzer geworden.

  31. En wij feliciteren Chiel Montagne die vandaag 70 jaar is geworden. Chiel, van harte, namens alle lezers van apiedapie.com en bedankt voor alle fijne uren.

  32. De zoon van de molenaar was eerst een achterbaks kereltje dat later vriendje werd van Hielke en Sietse en hij heette Kees

  33. Ladder

    Afgelopen zaterdag moest ik er, na het lang uitgesteld te hebben, toch echt aan geloven. De heg moest worden gesnoeid. Zonder trap kon ik deze klus niet klaren. Bij de lokale bouwmarkt stond een geschikte reformladder met maximaal 7 meter werkhoogte. Als ik de ladder op mijn schouder heb, heeft de serieuze verkoper nog een laatste opmerking.

    „Bewaart u de bon goed? Soms breekt er een traprede doormidden en dit valt uiteraard onder de garantie.”

    Jasper Simons

  34. DSR is erop tegen dat iemand eerst een heel verhaal schrijft in de verleden tijd en vervolgens zonder aanleiding overschakelt op de tegenwoordige tijd en dat combineert met een lelijk amerikanisme (‘als ik de ladder…’).

    Tegelijkertijd een subtiele en gortdroge wijze om de lachband op te starten door de verkoper ‘serieus’ te heetten, om daarmee de mogelijkheid van een gebbetje uit te sluiten.
    Eindoordeel: 5+ (zegge: vijfplus)

  35. @DSR Ik zag ineens een verband tussen Dik Trom en jou, gezien het feit dat van beide wordt gezegd dat een bijzonder kind ewas.

  36. Ah ja, Kuifje, Suske en Wiske (destijds een keer een hele stapel oude roze/blauwe van een neefje gekregen), en ook wel Kwik en Flupke. “De Manitoba antwoordt niet meer ‘ – die titel alleen al!

  37. Ik zou eerder zeggen dat alle kinderen uniek zijn maar niet alle kinderen bijzonder. Ook van toepassing op volwassenen trouwens. En anders geldt wel (vrij naar Orwell) dat iedereen bijzonder is maar sommige meer bijzonder zijn dan anderen.

  38. Hmm….daar kon je wel eens gelijk in hebben.

    Maar is aan de andere kant iets dat uniek is niet per definitie bijzonder, omda thet enig is in zijn soort? Of zijn daarvoor de verschillen tussen middelmatige mensen te klein?

  39. En Storm, Trigie, Guust Flater, Dommel, alle Marvel en DC-pulpboekjes.

  40. Ik zou het in de Dik Trom-context als ‘origineel’ willen definieren.

  41. @L
    Originaliteit is een verworven kwaliteit/kwaliteit, de mogelijkheid creatief te denken en te handelen. Het hangt af van de persoon.

    Uniciteit is veelomvattender. Met vijf neuzen geboren worden is tamelijk uniek, maar is iets wat een persoon als lijdend voorwerp overkomt.

  42. Wat ‘origineel’ precies inhoudt ligt aan de context. Als jij het hebt over een originele kunstenaar bedoel je inderdaad kwaliteit; als ik het heb over de originele tekst, dan kan dat net zo goed de tekst betekenen zoals die was voordat erin gekrast werd.

  43. We hadden het toch over originele kinderen? Dat slaat op karaktereigenschappen, niet op teksten.

  44. Goh, wat aardig, en wie had dat gedacht: onze Man in Manila heeft net als ik vroeger de Bob Evers serie verslonden.

  45. Kapitein Rob? Kick Wilstra? Elke dag een pagina in Het Parool, en dan later gebundeld bij het agentschap voor 60 centjes (= fl 0,60)

  46. Apie mag dan wel zeggen dat hij er niet zo echt mee bezig is of het om een Charlie Chaplin, dan wel Hitlersnor gaat, maar als je zoiets als die van Chiel Montagne tegenkomt, sta je toch wel even raar op je neus te kijken.

  47. Niet onvermeld mogen de strips van Maarten Toonder blijven, die vanaf 1947 verschenen in de NRC. Ik moest helaas nog enkele jaren wachten, voordat ik ze kon lezen.

  48. Annie had ’n huiselijke invalshoek, met ’n fluitketeltje, dat fluit.
    Bobbie Evers, Jan Prins & Arie Roos deden bijna alles zonder fluitketeltje.
    Als Janssens & Janssens er in voor kwamen, nog dikkere pret. De Blauwe Lotus veroorzaakte destijds ’n rel.
    Het is voor mij ’n onbezorgde tijd, waar ik met veel genoegen aan terug denk.
    Bommel kon me nauwelijks boeien, beetje saai. De tekeningen vond ik wel aardig.
    Dan zo maar in de jaren,, als de amerikaanse troepen in Duitsland zijn, komt er ’n enorme golf muziek in beweging, die me heel diep zal bezighouden. Ik zal na wat dixieland muziek gehoord te hebben, volkomen monofocaal op de dixieland gaan.
    Zo je ergens niet uit kunt komen, kwam ik niet los van de dixieland.
    Later veel later, zal mijn onderscheidend vermogen worden getrained.
    Dan als je denkkaders wat ruimer worden, veel in contekst gaat zien, wordt het alles nog leuker en begrijpelijker.
    Ik las zo’n 10 jaar geleden bij toeval Nevil Shute : On the Beach.
    in 1 ruk uitgelezen.
    Dan is er ’n categorie boek, daar begin je in Hulot, Alleen op de Wereld. daar begin je in niet 1 keer maar zo’n 10 keer wel. Even zo vele keren leg je het weg.
    Als ik besluit mij tijdelijk bij de broeders te voegen, neem Hulot mee. Lees het dan . Ik word er niet high van. Meer ” hehe dat heb ik toch gedaan”.
    De laatste 25 jaar zo’n beetje is eigenlijk voor Bach.
    Komende zondag komt mijn Selmer Mark VII tenor.
    Dan moet er 20 jaar lekker van muziek genieten stukje bij beetje worden over gezet naar zelf spelen, zo zuiver mogelijk.
    Daarna met andere saxofonist & gitaar speler voorjaar 2015 spelen derwijze in Manila de mensen vermaken.
    Wat ik hier doe, beetje euro verdienen, met internetcafe plus print, is iin eigen land onmogelijk.
    Het plezier, dat ik vroeger met Bobbie Evers had, die wil ik op ’n andere manier in de muziek terug zien.
    Vanmiddag kwam er ’n heel mooie toon uit.
    Dat zijn kleine leuke dingen, waar ik levensvreugde uithaal.
    Ik raak gewend aan zaken, waar ik niets aan kan veranderen.
    Als er mensen zijn , die straks ons leuk vinden spelen, nou dat zou ik wel leuk vinden,

  49. Is -ie er nog dsr? Ja, Mr die kleine boekjes, waarin Hr Bos het Kwaad met succes te lijf gaat. Op eens houdt het ergens op. zie je ze niet meer. Mazure heeft zijn tijd dan gehad?

  50. Och Vader Tijd zegt het is woensdag, hier. u heeft nog zo’n 6 uur te gaan. Ik lees het morgen wel.
    Als ik zou moeten inzetten op de afloop van deze sesiie?
    films, rallye? Je had toen ook de Tulpenralleye toch?
    Het vertrekpunt was: wat lees jij daar Anno 50er jaren Lage Landen. Toch?

  51. Nou, probeer dit maar eens samen te vatten in het volgende intro. Ik neem vrijdag een snipperdag, in drie dagen zou het moeten lukken. Nu nog hopen dat het in het weekend gaat regenen.

  52. Oh lieve Apie, je Blog is Wulps & Swingt.
    Voor allen die in het geheel iets “eigens” brengt
    Wil welkom zijn, flexibel, vooral open naar anderen
    Niet dat we de Wereld hier veranderen

    het wil hier ’n spiegel zijn
    voor Meningen Groot & Klein
    Apie is voor Intro & veel meer
    doet dat zo als het hoort Iedere Keer.

    die intro, is voor ’n woordje Hier
    ’n complimentje Daar
    Het is de Toonzetting van het Blog
    Voor Iedereeen is hier Plek, toch?

  53. Oh MK, ik meldde het eerder, soms, was het maar soms , , is mijn motoriek traag., de hersenen willen trapTrede lezen, staat er niet er staat trapRede.
    Gaat jouw plaatje over ’n Samenzwering? Prima bijdrage.
    Sappige details?
    Even later sterft de redenaar met dolk dodelijk geplaatst “op de werkplek”?
    Hij is niet de laatste die in ’s Lands Vergaderzaal het loodje legt?

  54. Vanwege de naijlende Reviaanse sferen hierbij het bericht dat een versteende ijsbeerkeutel gevonden door Gerard Reve bij opbod zal worden verkocht:
    http://www.nrc.nl/boeken/2014/08/27/van-ravijn-naar-veilinghuis-catawiki-veilt-versteende-ijsbeerkeutel-van-gerard-reve/

    Wat een plezier om zoiets in ’t krantje tegen te komen!

    Een dergelijke keutel is uitermate geschikt om in te trekken. Allicht zou de blogbaas kunnen overwegen een bod uit te brengen en het in de jaarrekening op te voeren als een investering.

  55. Koesteren

    Tijdens mijn dagelijkse wandeling langs het kanaal zag ik zo’n veertig meter voor me een jonge vrouw en een ongeveer 5 -jarig meisje staan.

    De vrouw, ik keek haar op de rug, hield in een koesterend gebaar iets in haar handen. Het meisje stond op haar tenen, steunend op haar moeders linkerarm, mee te kijken.

    Omdat wij werden omringd door grote aantallen Canadese ganzen dacht ik dat een van de kuikens in de problemen was geraakt. Ik werd getroffen door het tafereeltje.

    Toen ik bij het passeren de smartphone zag, was ik weer terug in 2014.

    F. van Gennip

  56. ‘Werkelijkheid sluit niet aan bij hetgeen inzender fantaseerde’. zucht

    De voorspelling van onlangs dat binnenkortr iets dat men op TV zag tot Ik-je wordt verheven, is weer een stapje dichterbij gekomen bareuh.

    Het is ook maar een slordig betoog. Ten eerste moet je met je mensentengels van jonge vogels afblijven, en ten tweede is het gefabuleerde in principe tijdloos, waardoor de verwijzing naar 2014 irrelevant is.
    Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  57. Of je wel of niet met je mensentengels van jonge vogels moet afblijven (van oude vogels niet?) staat los van het wel of niet slordig geschreven zijn, en vind ik dan ook geen argument. Ik ben het overigens met het oordeel wel eens.

  58. @L
    Het grootste euvel in de mens-vogel-relaties bestaat uit goedwillende sjompenezen die jonge vogels aanraken en/of ze weer in het nest zetten, vaak onnodig en met slechte afloop.

    Bij het verkondigen van een dergelijke foute handelswijze neemt DSR maar gewoon de vrijheid om dat onder slordig betogen te scharen, al staat het de preciezerikken natuurlijk vrij daar een nader onderscheid in de maken. milde ‘mag’-icoon

  59. Sommige jonge vogels worden mee naar huis genomen en ontwikkelen zich dan, mits met aandacht en juiste voeding, tot een levensgezel. Denk maar aan de kraai van Dik Trom. Heb ik ook eens geprobeerd met een jonge kraai die uit het nest was gevallen en door een kat werd belaagd. Enkele weken later heb ik hem uit laten vliegen omdat ik zelf een paar weken weg ging. Zoals je begrijpt hoopte ik dat Pietje later nog eens terug zou komen om even op mijn hoofd of schouder te gaan zitten. Tevergeefs.

    De oude heer was vertederd, en wie zou dat niet zijn, door het tafereeltje van een jonge moeder en dochter. Om dit ikje een betoog te noemen gaat wel ver. Dan veronderstel je dat het ikje erop uit is om iemand te overtuigen.

  60. Typische stads-romantisch droomdenken, P.

    Kus je ook iedere pad die tegenkomt, omdat ’t in de sprookjesboeken staat en je-weet-maar-nooit?

  61. Ja, over padden gesproken, die kunnen ook een levensgezel worden. Die komen elk jaar terug naar de plaats waar ze uitkwamen, zo ook bij mij op de achterplaats. Of het nou dezelfde pad is of een van de nakomelingen, dat zie je niet zo makkelijk. Eén kus is me fataal geworden. Ik zit nu al jaren vast aan die ene prins.

  62. Aaaaw, dus zo is het gegaan. Je ziet er verder weinig van de bij chaperon, behalve dat wratje op z’n neus. Heeft ie dat ooit laten weghalen over komt ’t telkens weer terug?

    Ja, die padden kunnen er wat van. Met z’n allen in een vijvertje en het maar laten lopen. en een herrie dat horen en zien je vergaat.

    Bij de mensen heet zoiets een ‘glory hole’ en sommigen worden daar nog dominee-achtiger van dan dat ze normaalgesproken al zijn milde glimlachicoon

  63. Pawi dus wel, en ik ook – je weet inderdaad maar nooit. Dat houdt in dat elk voorjaar, als het paddentrektijd is en een heleboel would-be mama- en papapadden mijn oprit oversteken, ik er meestal een uur over doe om vanaf de openbare weg thuis te komen omdat ik alles overzet wat op dat moment onderweg is.

    Oke, een uur is dichterlijke overdrijving maar ik heb er mijn handen vol aan.

    En je ziet aan pawi’s wedervaren dat het werkt!

    Wat me doet afvragen wat ze met al die andere prinsen heeft gedaan.

  64. Wat jij aanziet voor wratje is de neus zelve. Zoals je misschien weet heb ik een goed oog voor neuzen.

    Padden die zich aanbieden voor een glory hole? Daar kijk ik van op. Die hebben toch al alles wat ze willen zou je zo denken. Zelfs speciale paddenplankjes om toch over te kunnen steken waar oerrunderen dat niet mogen. Onder het rooster door. Nederland verwenland.

  65. Als men wereldwijd iets koestert is het “heilig” beestje. Neemt langzaam de plaats van de levende diertje in. Wordt gekoestert, overal.
    Alleen zijn is voor bijna iedereen onmenselijk.
    Waarom is koesteren, van”het” verleden tijd? Ik begrijp die invalshoek niet zo goed, nu nog niet tenminste.

    FvG loopt ’n route waar je nog wel eens mensen op hun rug ziet. zeer interessant.

    Ik heb ’n absurde “huisregel”. Ik heb ’n tas. Precies in die tas zit mijn overlevingsset.
    Die tas gaat open op ’n moment dat, niemand, op scooter, bromfiets of ander rijdend spul, mijn mobieltje jat.

    Ik heb onderweg wel goedgelovigen , gezien, bezig waren met, zal ik maar zeggen, die, even later hun mobiel kwijt waren.

    In het openbaar mijn mobiel , doen? Bijna ondenkbaar.

  66. @P
    Als die padden allemaal tegelijk naar die voorouderlijke paarpoel gaat, en het komt helaas voor – padden zijn nu eenmaal niet erg zedelijk ontwikkeld, dan is het resulaat de paddelijke variant op het beruchte glory hole.

    Het is niet anders.

  67. Vergissen is menselijk, maar de kans dat een vrouw, die iets in haar hand koestert, terwijl een ander toekijkt, een pasgeboren gansje in haar hand heeft, is in 1914 verwaarloosbaar klein.

  68. vergissen is menselijk, maar de kans, dat een vrouw die iets in haar hand koestert, een pasgeboren gansje in haar hand heeft, is in 1914 verwaarloosbaar klein, zelfs als ze tussen de ganzen staat.

  69. riverside,
    het was inderdaad een plaatje van een Romeinse redenaar op de trappen van het capitool. Misschien kan apie het plaatje nog tevoorschijn toveren.

  70. Oh, het was aardig geweest. Omdat ik , met de mijn bekende trage tret, mij afvroeg, wat zo ongeveer …waarom doet die MK dat nou, Oh het is ’n …..etc, ooit geleerd, dat bij de Romeinen, die konden er wat van?
    Dat waren nog ‘ns tijden. Zo uit mijn hoofd de Punische oorlogen?
    Is het niet Julius Caesar die op zijn tellen moest passen in Rome en daarnaast Cleo in Caiiro vermaakt?

  71. Allen ’n genoegelijke avond gewenst, ik ga kijken of ik nog iets van US open 2014 live kan zien. Vaak aardig om naar te kijken, Gisteren wel. Vandaag?
    Geen idee.
    Zwaai, zwaai,

  72. Update: het plaatje van mopperkont is nu wel, met een aantal kunstgrepen, geplaatst.

    Update 2: pawi, wil je je avatar terug, of is deze ook goed? Je bepaalt je avatar door het emailadres dat je invult, zelfs al is het fake. Bij elk emailadres hoort een andere avatar. Sommige reageerders kunnen sneller reageren zonder gravatar, Afzender is ook al dagen bezig om hier iets te plaatsen. Met zijn hond is het moeilijk. Vraag me niet hoe het komt. Door een of ander raar bugje moeten sommigen bij hun gravatar ineens een wachtwoord invullen. In dat geval: ook aan zo’n random gegenereerd plaatje kunnen we wennen hoor, kijk maar naar DSR, die vierkante kaaskop is gewoon bij hem gaan horen!

  73. Ook Freek de Jonge wordt 70, net als Chiel Montagne, het gaat op 30 augustus gebeuren, maar wij van apiedapie.com zetten hem graag nu al in het zonnetje. Van harte Freek!

  74. O wat vind ik die Freek een onuitstaanbare kwal , terwijl ik hem vroeger wel leuk vond.

    Ongelooflijk zoals hij zichzelf voorbij raast, totaal van elke zin ontdaan…

  75. Ja, ik zat ook met dubbele gevoelens te kijken Hij was zo goed, hij is nu zo’n trieste ego-kicker. Zo blij als hij keek toen zijn vrouw zei dat hij “de hele dag” vrolijk en zeker niet zuur was. My God! Zijn vrouw! Hoe laag kun je zinken. Oh ja, hij had ook “nog” een mooi lichaam waar hij veel mee kan. Fijn dat we dat weten en nee, wij willen ons daar niets bij voorstellen.

  76. KT eens: Ik niets met Freek kan.
    Het je realiseren, dat je top achter je ligt, daarbij aansluitend ervan uitgaan, dat “men” dat ook vind, dat men niet zo zit te wachten op je “kijk mij nou” van weleer?

    Het komt oip de Buehne vaker voor, het te lang doorgaan.

    Afscheid nemen: Het is heel ongelijk.

    Och bij de sport zijn het de heel groten, die zelf hun afscheid aankondigen, oa de afscheidswedstrijd krijgen aangeboden.

    Ik herinner me bij de Oranje heren, dat ’n strafcorner speciallist, moeiteloos , achter in het veld,bleef, zijn reguliere positie, de nieuwe lichting had het karwei het nemen van de corner al over genomen.
    Einde interland carriere.

    Onlangs namen 1 heren hockeyer , 1 dames hockeyster internationaal afscheid. Ze regisserden zelf hun afscheid.

    Soms helpt de maatschappelijke carriere: als u wilt kunt u naar deze ;positie solliciteren? Betekent : geen internationaal hockey meer.

    Schiet me euthenasie, te binnen. Niet de plaats voor hier om daar lijnen over te .maken.

    Sharapova wint.

    De waterman moet nu snel komen, water wordt hier per vrachtwagen thuis bezorgd.motortje erbij, Water in de vaten pompen. Geen water? Moet je wachten op de man met de motor. Leuk is anders.

  77. Ik vind Freek al heel lang een onaangenaam mens. Hoe sommigen met zo hem kunnen dwepen is me een raadsel.

  78. Zo gemakzuchtig ben ik niet hoor, maar deze stond er toch allang? Daarom was ik op zoek naar een ander.

    Maar lief dat je voor me gescrold heb. 😉

  79. Deze avatar vind ik niet erg lijken, toen ik hem tekende was dat ook niet het plan. Dus volgende keer weer het blauwe verbaasde koppie.

    Dank voor Kate Bush!

  80. Technologie

    Op een regenachtige namiddag zit ik met een dampende koffie verkeerd in een café, rustig te kijken naar de mensen die langslopen. Na een tijdje komen er twee oude vrouwtjes aan het tafeltje naast mij zitten. Met een half oor luister ik naar hun gesprek: het gaat goed met de kleinkinderen en het is fris voor de tijd van het jaar.

    Dan haalt een van hen een telefoon tevoorschijn: „Ik heb nu zo’n Iktelefoon en ik begrijp er niks van.” Hoofdschuddend kijkt de ander haar aan: „Ans, dat heet geen Iktelefoon maar een Ie-Pone. Je weet ook niks over technologie.”

    Machteld Broug

  81. zucht Wat een wezeloosheid.

    Als je die ‘dampende koffie verkeerd’ -brrrr- in het ene halve oor van de inzender had gegoten, was ’t er aan de andere kant zo weer uitgelopen.
    Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

  82. Ja die Freek, ik zag hem heel even i.v.m. die andere ‘grapjas’, Joep van ’t Hek. Ik heb de broer van Bram Vermeulen gekend, die indertijd de hoezen van hun LP’s ontwierp. Toen al was Freek een onuitstaanbaar vervelend mannetje. Ik zal er verder niets over zeggen, maar zijn houding naar vrouwen toe was ronduit stuitend. Nu hangt hij de nationale dominee uit. Pawi’s zeurderige uitspraak “Nederland verwenland” zou zo uit Freek de Jonge’s mond hebben kunnen komen.

  83. Wat was d’r dan, Keessie? Kneep ie ze allemaal in hun tietjes of was ’t geniepiger?

  84. P. ’s uitspraak is in de context van de paddentrek juist wel grappig.

  85. gelet op de typografie van het ikje in de krant is het een hoofdletter i.
    Het blijft natuurlijk de vraag hoe schrijver weet dat het oude vrouwtje
    Ie-pone heeft gezegd en niet Iepoon of iepoon of iephoon of iephone.
    Hoe het ook zij, het blijft wezenloos. Ik neem tenminste aan dat dsr dat bedoelde.

  86. Speciaal voor de Pietje Preciezen onder ons: het woord ‘wezeloos’ kan ook worden gelezen als ‘wezenloos’, hoewel de eerste variant de strekking beter weergeeft.

  87. Kees
    Begrijp ik het goed dat jij van Bram Vermeulen hebt vernomen, dat laatstgenoemde Freek een onuitstaanbaar vervelend mannetje vond en dat zijn houding naar vrouwen toe ronduit stuitend was ? Dat laatste riekt naar smaad, maar je zult er wel mee weg komen, immers we kunnen het Vermeulen niet meer vragen. Je kunt zo solliciteren bij de Telegraaf.

  88. Mopperkont, je kan gelijk hebben, maar ik dacht dat de pointe van dit ikje was dat de oude bes “Poon” zei, ipv “Foon”, dus dat ze het gelezen had maar fout uitsprak.

  89. Een smadelijke lezing van K. ’s bericht, dat toch suggereert dat eea uit de eerste hand komt.

  90. Leer eens begrijpend lezen en interpreteer wat minder lukraak mopperkont. Dat scheelt mij de uitleg die ik nu niet ga geven. Vergeet ook de subtiliteit niet. Houding naar … toe is niet hetzelfde als (concreet) gedrag. Dat zou een jurist in ruste toch moeten weten.

  91. dsr
    Het woord weze komt niet voor in de woordenlijst Nederlandse taal, evenmin als het woord wezenloos. Wat zou de strekking van dit niet-bestaande woord dan zijn, als het nog iets anders betekent dan wezenloos ofwel niet werkelijk, niet bewust, dom.

  92. kees
    ik heb erover heen gelezen dat jij het over de broer van Bram Vermeulen had, maar waarom breng jij die broer ter sprake als hetgeen daarop volgt niet van die broer afkomstig is, maar jouw eigen ervaring ?
    Het blijft in mijn ogen smaad ook al gebruik jij het woord houding ipv gedrag. Je wilt er verder niks over zeggen, maar het kwaad is dan al geschied.
    Ik ben overigens nog niet in ruste.

  93. Ik ben even ver van een computer, kunnen daarom svp de reageerders zelve even hun favorite liedje (Youtube) van het Cocktail trio plaatsen? Doe voor mij maar “Leve de man die het bier uitvond” en dat Ad moge rusten in vrede.

  94. Ik zou me wel 2x bedenken voor ik op stap zou gaan, met ’n batterij-ding waar ik de werking niet van begrijp.
    Dan begrijp ik wel mijn N. mobiel, die voor de standvastige trage gebruiker is bedoeld. Ik pas daar voor 100% in.
    Zo 1x in de 2 maanden ben ik in ’n wereld’s cafe (Starboek) alwaar studenten, spelen met hun batterij gerief.
    Trots toon ik dan mijn N mobiel. mij stelt mij gerust, meneer dat is prima wat u daar heeft. Wat wij hebben is…retteketet.
    Ik ga dan toch niet allerlei machien zien, die ik niet begrijp? Neen. geen tijd voor, de ambitie ontbreekt. Ten ene male.

  95. @MK
    ‘Het woord weze komt niet voor in de woordenlijst Nederlandse taal, evenmin als het woord wezenloos (sic)’.

    Oh ja, joh? En wat zou dat? Komt nu de politie aan de deur?

    Het staat de mensen vrij accenten aan te leggen in hun taalgebruik, bv. het laten vallen van een n ter onderstreping van de wezloosheid van eea.

  96. Dan de oproep van de Blog Manager.
    Ik kan me van de talloos veel aardige wijsjes : ’n vlooien liedje herinneren? Of is dat van ’n ander..?

  97. ’t was dus de laatste van het Trio. Ach.

    Gelukkig kunnen we nog even voort met de Familie Tuinman uit Genemuiden.

  98. Nou inderdaad, een echt Ik-je naar NRC-maatstaven.

    Alsof je een heel oud chippie tussen de kussens van de bank vindt.

  99. Nou, valt me toch tegen, dacht dat het Cocktail Trio iets meer los zou maken.

    Voor Riverside:

    En mijn eigen alltime favoriet, gewoon vanwege de blijheid die er vanaf spat, en zo lekker soepel gerijmeld: “Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst, dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst.” Dat is echt goed mensen!

  100. Hum! Het zal toch niet? Dan missen we alleen Willem nog om het zakie weer compleet te maken. Maar ik denk het niet …Hum lachte altijd zo lekker aanstekelijk Hahahahahahahahahahahah dat werk.

  101. Apie ik lees zojuist jouw ..: blijheid , die er vanaf spat.
    Ik denk dat het erbij hoort, je publiek te raken.
    Soms is het “ene magische” .
    Misschien speelt ook de “ambiance” ’n rol.
    Ik ben jaren zeer gelukkig geweest met die vreugde in die ‘chapeau de paille” van toon. Of het ballonetje.
    Lieselore: Oh Nederland, mijnn Vaderland, mijn eens per jaar geboorte land.

    Vlak daarbij ligt de Verwondering wat u daar doet is wel erg knap.
    Op you tube is ’n videootje van Peter Schilperoort die zijn dsc tot op de millimeter iets laat spelen.
    Het eindigt in razend hoog tempo gelijk.
    Schilperoort zijn arm gaat triomfantelijk omhoog..: Goed he? Neen , meneer Schilperoort, neen, uw muziek is technisch misschien knap, ik mis de lol . , Riverside op dit niveau, moet je dat anders zien? Oh?!.

    De vreugde , die eraf spat, kortom is ’n mooi vertrekpunt.

  102. Succesje

    Vandaag mag ik mijn nieuwe auto ophalen. De dealer is blij, zo goed gaat het niet in de autobranche, elk succesje is mooi meegenomen. Ik word feestelijk onthaald in de showroom, krijg een papier in mijn hand gedrukt met „Gefeliciteerd!” en met een zwierige armbeweging wordt een zwart doek van mijn nieuwe aanwinst getrokken. Daarna volgt een instructie van een half uur.

    „En dan rij ik hem nu voor u naar buiten”, zegt de dealer opgetogen. Hij geeft gas en stuurt de auto vastbesloten de showroom uit. Jammer alleen dat de glazen pui nog dicht was.

    Angélique van der Horst

  103. Hoe het verder ging, ook in het echt: ‘Badend in het zweet werd ik wakker’.

    ‘Pics or it didn’t happen!’ zegt men dan tegenwoordig.

    Terecht, want niet alleen de ontknoping klikt nogal fabulistisch, ook de ontvangst met onthulling klinkt DSR nogal ongeloofwaardig in de oren.

    Ook als het echt gebeurd is, is een Ik-je niet op z’n plaats, want zoiets komt zeker in de krant en een keer is genoeg.
    Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

  104. Och, ’n zichzef respecterend iemand, controleert toch , alles ’n paar keer? Ontvangt de klant, U bent Onze Klant. dan blunder je niet.
    De bedrijfsonzorgvuldigheid van de auto handel zo “uitvergroten?” is dat leuk?
    In dit verhaal alleen verliezers.
    Laatste ging ik mijn auto halen bij Auto Riverside, hij reed zo, Pats door veel heen?
    ’n Klap, n Kleerezooi? Pers erbij, de autobranche. Heb je Riverside weer, altijd wat daar?
    Wie hier om moet lachen? .Ik zet er ’n vraagteken bij?
    Het is voor mij ’n beetje ’n Non-event.

  105. Ook al is de dealer wellicht geen NRC-lezer, de kans is toch aanwezig dat hij dit ikje onder ogen krijgt en dat zal ongetwijfeld als een extra en nodeloze leed-toevoeging worden ervaren.

    Slechte beurt voor Angelique, die geen enkele actieve rol in het gebeuren heeft gespeeld en over de rug van de onfortuinlijke autoverkoper probeert te scoren.


  106. Jesus loves you

    Ik sta te wachten op de tram bij Amsterdam CS. Een vrouw probeert met handgeschreven borden de aandacht te trekken van voorbijgangers.
    Een enkele keer roept ze iemand toe: „Jesus loves you!”
    Een jongeman stopt en zegt: „Dat denk ik niet hoor.”
    Waarop de vrouw hem verzekert: „Jawel hoor, hij houdt van iedereen.”
    De jongen schudt zijn hoofd en zegt: „Ik ben homo.”
    „Oh”, antwoordt de vrouw, „dan weet ik het ook niet.”

    Juul van Hoof

  107. De almachtige is best aardige & ongelofelijk gastvrijj, je moet je geloof ook ’n beetje durven verkopen?
    Lieverd, schuif gewoon aan, op het moment dat de almachtige vraagt ben je wel zus of zo. zeg je:
    Lieve Heer ik ben , het , weet u nog wel….ik denk dat HIJ zal zeggeen, ik breek je het Brood, als JIJ ’n glas zoekt schenk ik je ook wat wijn in…zo ongeveeer…

  108. …misschien vraagt HIJ dan ook nog, Waar is je Vriend?
    Je weet het bij de Almachtige nooit…?

  109. Snel mensen, de laatste reacties op deze brazilian wax thread kunnen nu geplaatst worden, nog een half uurtje dan droogt het hier op en gaan we over naar de verse intro, deze week gevuld met warme nostalgie en koel bier. Duimpjes- en reactielintjes moesten hangende het onderzoek achterwege blijven dit keer. Toch is er weer voor elk wat wils. Gaan jullie zien! handen wrijf icoontje Uw kaasboertje.

Ik vind er dit van: