Bijna iedereen heeft het weleens over trauma’s (76)

Marek van der Jagt
Marek van der Jagt

“Het is gewoon een goeie gok. Bijna iedereen heeft het weleens over trauma’s. Bijna iedereen woont op rij-afstand van Utrecht. Bijna iedereen reageert op “ken ik u niet ergens van?” Bijna iedereen heeft geen aansteker als je om een vuurtje vraagt.” Deze wijze les werd ons opgediend door reageerster Pawi.  Met een “Over trauma’s gesproken” had een ikjeschrijver, ene Martin van der Jagt, zijn ikje over een zeiljack geopend en we vroegen ons af waarom en hoe. Vandaar. Fijn. Heeft niets te maken met Marek van der Jagt. Verder valt er niets over te vermelden, niet over het gevalletje zelve en niet over de bespreking.

“Denk je de hele tijd dat ‘t om de straatkrantverkoper gaat, is het Albert West!”

Anders lag het met een paar andere ikjes. Zoals die van Hans van Dugteren, die herinneringen ophaalde aan de te vroeg overleden Albert West. Hij bleek hem “hooguit twee keer per maand” bij de Albert Heijn ontmoet te hebben waarbij hij warme “begroetingen” van hem kreeg, “ter hoogte van de kazen“. Ja, je maakt wat mee. De Schrijvende Rechter (DSR) maakte er korte metten mee:  “Denk je de hele tijd dat ‘t om de straatkrantverkoper gaat, is het Albert West! Enfin, ‘t is te erg om serieus te bespreken. Morgen graag iemand die het verval van Nelson Mandela of James Last via de televisie heeft gevolgd. Eindoordeel: 2 (zegge: twee)”

messiMieke Kerkhof maakt niet zo veel meer mee in haar spreekkamer en schuimt nu de supermarkten in haar woonplaats af op zoek naar anekdotes en eeuwige roem. Ze had een jochie gevonden met een Messishirt. Op haar vraag om een handtekening (ja, die Mieke die is me er eentje!) antwoordde het joch “Ik heb geen pen bij me”. Nou, naar de krant sturen hoor en hopla, het wordt geplaatst. “Blij te zien dat vrouw Kerkhof haar werkterrein heeft verlegd van de schaamteloze exploitatie van andermans leed naar het dagelijks leven. Maar een echte verbetering is het niet.” vond DSR. “Dieptepunt, dit kerkhofje ondanks de koerswijziging”, zei ook Klare taal “de belevenissen uit de spreekkamer hoewel soms ongepast gingen haar beter af”. Zoals wel vaker was Kees weer de enige die het wel goed vond, maar wij verdenken hem ervan dat hij het erom doet. “Een gevat antwoord van dat jochie op die dulle ouwemevrouwenvraag.” Jaja.

“Ondertussen hoest DSR alweer de hele avond neushaarbrokjes op, vanwege het schompetanus.” 

Het walgelijkste ikje ging over een meneer, Matthijs van Rozendaal, die elke ochtend langs een spiegelraam loopt en zich daarin bekijkt. Als een andere voorbijganger dat ook doet en in lachen uitbarst, kan ook Matthijs “het niet meer laten” om zichzelf uit te lachen. Ja, hoor. “Heerlijk om mezelf niet serieus te nemen”, voegt hij er nog als extra braakopwekkend zinnetje aan toe. Het hele ikje ademt immers het tegendeel. “Bweh, wat een politiek-correcte opgewektheid van de soort ‘gek mens ben ik toch, he.’ (…) Mag ik een teiltje?” vroeg Luvienna terecht. DSR maakte het wat explicieter: “Ondertussen hoest DSR alweer de hele avond neushaarbrokjes op, vanwege het schompetanus. Eindoordeel: 2 (zegge: twee)”

Onbetwiste hoofdprijs voor het allerslechtst geschreven ikje ging naar een professional, zoals we weten krijgen die wel vaker de ruimte die eigenlijk voor lezers was bestemd, en het valt niet altijd mee. Felix Govers, een documentairemaker die “zich naar Koerdistan begaf” om zich daar “tussen de kansarme slachtoffers te begeven” denkt iets dieps maar onbegrijpelijks naar aanleiding van een ontmoeting met een spelend kind, namelijk dat een “objectieve documentairemaker taboe is“. Mopperkont: “Het is wel te hopen dat Felix vaardiger is met de camera dan met de pen, want van dit verhaaltje krijg ik een ernstige hersenkneuzing.”

jinekIn de sector overig nieuws meldde de blogbeheerder dat de Beatles hem op zijn twitterkanaaltje zijn gaan volgen en dat hij ook al via dit twitterkanaaltje een verbale “high five” deed met Eva Jinek Fijn, we wensen hen veel geluk.

Drs. P bereikte na 95 jaar de overkant en we kunnen slechts in stille bewondering zijn dodenrit en zijn veerpont en al het andere moois gedenken. Pawi merkte op dat de Telegraaf het nieuws meldde “met een zin die drs. P wel zou kunnen waarderen: “De zanger en tekstdichter Drs. P is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan ouderdom.” En zij dichtte (zonder haar hemd op te lichten):

Hoewel hij rijmen kon op de onmogelijkste woorden
Laat hij ons toch nog na, te tobben over “twaalf”
Alleen in dialect rijmt dat op ons geliefde “kaelf”
dat in de put verdronk. [Denk hierbij stemmige akkoorden].

Die Doctorandus P! Altijd op weg, maar niet op zoek.
Voor ons blijft hij in leven, op google of te boek.

En zo is het. Lol in taal, dat was P ten voeten uit. Blogbaas dezes weet niet of hij zijn project om een pornoversie van de veerpont, getiteld (uiteraard) “Op en Neer” nog zal afmaken. Het kladje ligt al een hele tijd in een la. We kijken wel.

Inmiddels is het wel weer mooi geweest. Dit was weer het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): (c) pinterest, “Hollandse Ouwe” 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.