Timmerark stopt ermee: de dingen die ongezegd blijven spreken voor zich (77)

404-not-found-header“Ik ben er uit”, schreef ons aandachtsorgeltje Timmerark. “Na lang wikken en wegen, totdat ik wist, het gaat niet om wat je weet maar om wat je voelt. Ik ben geen schrijver. Ik hoef niet te schrijven. De kwaliteit van mijn leven hangt niet af van het schrijven van een bestseller of niet. Wat een rust.  Ik stop er dus mee … want de dingen die ongezegd blijven spreken voor zich (…) Bedankt A. Dapie voor het geboden platform! (…) Bedankt Luvienna, Pawi en Indra! Ik heb jullie in mijn hart gesloten (…) Bedankt Kees. Ik blijf je volgen en lezen (…) Bedankt DSR, voor het tegengeluid (…) Heer Rozenwater! Jij ook nog bedankt! Het was nota bene jouw verhaal wat timmerarkmij destijds aan Apiedapie deed vragen of hij interesse had in Blank Vuil …” We maken het Afscheid van een Groot Schrijver mee, dat zien jullie wel. En inderdaad, het laatste zinnetje van zijn feuilleton – dat in zijn geheel hier te lezen is – is profetisch gebleken: “Want de dingen die ongezegd bleven spraken voor zich …” Yeah, we shall see!

De reacties van collegaschrijvers waren stuk voor stuk hartverwarmend. Pawi: “Ik zit niet te wachten op een bestseller, maar ik geniet van de vaardig geschreven dialogen uit de wereld van de steuntrekker.”  En nog zo wat meer.

Al het andere dat er vorige week gebeurde viel in het niet bij deze schokkende aankondiging. Maar goed, we laten de andere voorvalletjes toch even de revue passeren, zoals de stortvloed aan slechte ollekebollekes die rijmelend Nederland meende te moeten produceren als in memoriam voor drs. P. Met afstand de slechtste vonden wij die van de vader van NRC-hoofdredakteur vanderMeersch (Paul, kan ook een broer, een buurman of een volslagen onbekende zijn, wij weten het niet). Paul dichtte dat voormelde “pret- en plezierpoëet” uiteraard “in het creëren van ollekebollekes” door “geen beroepsgenoot duimpjesbokaalwordt geëvenaard.” De Schrijvende Rechter (DSR) had er zoals zo vaak het meest snedige commentaar op: “Probeer het dan ook niet. EIndoordeel: 2 (zegge: twee)”.  Klare taal: “Nepotisme kent geen grenzen.”

Blogbeheerder dezes had op Vlaggetjesdag in Scheveningen Hollandse Ouwe gegeten.

Blogbeheerder dezes had op Vlaggetjesdag in Scheveningen Hollandse Ouwe gegeten en kon het niet laten om zijn woordgrapje tot vervelens toe te herhalen, op het blog, op twitter, op Facebook, en ook nu weer in het intro van de nieuwe week. De Hollandse Nieuwe was “.. te laat voor Vlaggetjesdag”, zo schreef hij, “niet vet genoeg vanwege het weer, nog maar twee keer eerder vlaggetjesdag_headervoorgekomen in den geschiedenis. Was keiuniek dus, blij dat ik erbij was. Verder een hoog koekhappen-en-oude-ambachtengehalte, taptoe met van die irritante jengelende doedelzakken, voor het publiek opengestelde marineschepen, het leek wel Koningsdag.” Goed vent, schrijf het in je dagboek, maar moet dat op de site?

Maar het kon erger. Een Alzheimerikje waarin Harm de Haan zijn buurvrouw te kakken zet, oogste nog meer hoon. Alom.

Nonnen - Kevin https://www.flickr.com/photos/marionenkevin/
Nonnen – Kevin https://www.flickr.com/photos/marionenkevin/

Wel heuglijk was het dat deel 5 van pawi’s jeugdherinneringen werd gepubliceerd. Over nonnen, een kinderrechter, een stiefvader, een waarnemer, en heel wat andere personen met een verhaal. Fellini zou het zo hebben kunnen verfilmen, zij het dat de schrijfster het draaiboek dan een tikkie voor hem had moeten uitwerken. En hij had ook nog moeten leven natuurlijk, ik zie net dat hij al meer dan 20 jaar dood is, wat gaat de tijd toch snel. Maar zo’n passage over die waarnemer doet je toch snakken naar meer? “Hij brak eens tijdens het visite rijden het stuur van de auto, hoe dat kon snapten ze zelfs in de garage niet. Hij werd overvallen door angsten, mijn moeder begreep hem zo goed, dat ze ermee instemde dat hij bij haar ging slapen. Maar op een dag had hij een aanval van razernij, waarom weet ik niet, ik zag hem schreeuwend mijn moeder met een groot mes bedreigen.”

Voormalig schrijver Timmerark gaf deskundig commentaar: “Het is perfect geschreven, maar wat mij betreft ga je veel te snel! Tenzij je nu 120 bent en je zit te popelen om de laatste veertig jaar uit je leven te beschrijven mag het van mij wel een versnelling lager.” Ilona: “Aangrijpend verhaal en zonder omhaal en/of tierelantijnen verteld. Daar houd ik van. Ben onder de indruk.” DSR: “Zeer vermakelijk leesvoer – ben dol op dit soort familiedrama’s.” Luvienna: “Knap geschreven pawi, met een soort ingehouden betrokkenheid die het des te indringender maakt.” Klare taal: “Mooi Pawi, het leest als een turbulente avonturenroman. Er gebeurt van alles in jullie leven, toch wordt het als het ware ‘terloops’ verteld.” Ook wij waren – al eerder – lichtelijk geïntrigeerd door die onderkoelde verteltrant. Gelukkig kon pawi het zelve duiden: “De ingehouden/secce/zondertierelantijnen stijl heb ik me als vanzelf eigen gemaakt door duizenden brieven aan huisartsen te schrijven met elke keer weer een kort levensverhaal daarin. En een ontknoping, dood, genezing of iets daartussenin.” Wij hopen nog heel veel te lezen van deze Schrijfster! En vragen ons af of je Ppawi met een hoofdletter of een kleine letter schrijft.

Boerderijrecreatie via vakantieveilingen.nl
Boerderijrecreatie via vakantieveilingen.nl

Nou, onze Timmerark had zijn weekje wel, hoor. Hij won op vakantieveilingen.nl een “luxe koeknuffelarrangement“. Hij mag daarmee twee uur tegen een koe aanliggen, de lage hartslag van het beest voelen, de zachte scheten ruiken, en door het grote lijf in slaap gewiegd worden. Hij had ook een veiling gewonnen voor een proeverij gevolgd door het bijwonen van een uitzending van Jinek. Da’s net zo iets, maar dan zonder groot lijf om tegenaan te liggen.

Blogbeheerder had als expat nooit van die site gehoord en probeerde het op zijn BlackBerry, in de vroege morgen, nog in bed, meteen uit. “Zojuist 6 nachten in super-de-luxe 3- of 4-sterrenhotel gewonnen voor 2 euro.” kraaide hij al gauw triomfantelijk uit. “Da’s niet veel hoor en ik kaapte hem 5 seconden voor het slot van de veiling weg voor de neus van een mevrouw die 1 euro had geboden (de krent) en dacht dat ze hem in het bakkie had (…) Nee mevrouw, ga maar verder zoeken, deze heb jij niet! Zucht, waar zal ik heengaan? Ik wil helemaal niet 6 nachten in een super-de-luxe 3- of 4-sterrenhotel!”

Een niks om het lijf hebbend ikje over de bestijging van de Tourmalet
door een NRC-lezer met een spetterende midlife crisis, Frank Eskes,  gaf gelukkig een excuus voor het plaatsen van een paar vrolijke plaatjes van wielrenners. Waarom ze naakt zijn weten we niet meer. Dat was vast Luvienna’s schuld. Ze wilde weten of en onder welke condities een mannelijk lid tussen de spaken kan komen. De A. Dapie Community gaf echter geen krimp. Kom zeg! Mopperkont dacht als wielerkenner te weten dat het meisje hieronder, die met die helm en dat lieve, snoezige poesje, zonder zadel reed. Tjongetjonge, wat een niveau weer. *putdiepe zucht icoontje, soms denk je, waar heb ik die reageerders aan verdiend*

Grappigste opmerking van de week kwam van Bertje die op de serieus bedoelde vraag van A. Dapie (wat “verkneukelen” eigenlijk voor raar woord is, “er zit knekels in, botten, wat heeft dat met plezier te maken?”) droog opmerkte: “Apie, er zit ook wel een plezierig woord in verstopt als je goed kijkt.”

Mariska, veer es - Ilona
Mariska, veer es – Ilona

Wij feliciteren Ilona, Ad Hok en Luvienna met opname in de Eregalerij der hele Groten, dit ter gelegenheid van de publicatie van alweer de tiende (10e) aflevering van Heer Rozenwaters Kunstrubriek.

Maar dan is het wel weer mooi geweest. Dit was weer het overzicht van wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. De reacties van de mensen uit het land kwamen van hier, aangeleverd door de A. Dapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Druk een duimpje. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieFeuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven): http://www.vakantieveilingen.nl/voorjaarsvakantie.html

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.