Moge het licht het van het duister winnen (98)

98diwaliNou moe, dan wens je je hindoe- en niet-hindoelezers een vrolijke happy diwali toe, vorige week op 11 november, wat tevens de start van de carnavalsgekte was … en dan zeg je er guitig bij “Moge het licht het van het duister winnen. Wordt weleens tijd ook zeg!” en dan spat dat twee dagen later op vrijdag de dertiende helegaar maar dan ook helegaar uitelkaar. Door toedoen van een dozijn of wat gewetenloze volkomen van God en alles los zijnde griezels die met wapens en bommen in zwarte autootjes door de stad van de liefde scheurden en dood en verderf zaaiden.

Ongemakkelijk huiverend op weg naar de 100.

Ze vochten niet tegen gewapende vijanden, niet tegen “het gezag”, “de politiek”, maar ze schoten nietsvermoedende mensen overhoop die met hun lief op een terrasje zaten, die met hun dochter een voetbalwedstrijd of met hun scharrel een popconcert bijwoonden. Je zou er moedeloos van worden. Maar goed, we moeten verder, en via dit wekelijkse weekoverzicht laten we zoals altijd de opmerkelijke ontwikkelingen die vorige week op dit interactieve community blog  de revue passeerden de revue passeren. Ongemakkelijk huiverend op weg naar de 100.

Onze reageerders vonden er met z’n allen niets van, en dat was nog te veel. Opmerkelijk was vooral dat het ding geplaatst werd.

Corpsbal in ruste Tom W.J. Schulpen zag in de NRC een ikje geplaatst waarvan de clou was: “Nee dank je, geen alcohol meer, ik moet vanavond nog met de trein.” Onze reageerders vonden er met z’n allen niets van, en dat was nog te veel. Opmerkelijk was vooral dat het ding geplaatst werd. Verder wist de schoonmoeder van Peter van Keulen  niet wat een smartphone was, ja duh, zullen jullie denken, welnee, dat moest ook in de krant! Onze eigen sterschrijfster Luvienna vond er dit van: “Omslachtig verhaal voor een meh-clou.

98oudbesjeOnze wijze reageerder en auteur Letterzetter toonde mededogen: “Zalige onwetendheid… Zoals Wim Kok eertijds met de muis.”  Ouwe besjes en peren kunnen volgens hem weer andere dingen, zoals boekweitgort maken zonder internet. Maar geniet eerst maar even van een stuntelende jonge Kok (tekst loopt nog keilang door onder de video).

Saskia Knoop schreef een heel aardig kinderikje over de nieuwe richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad, en wel in het bijzonder die over dat een glas sinaasappelsap net zo ongezond is als een glas cola. Haar kinderen bestelden dus vrolijk een glas cola voor het ontbijt. Lachen in huize Knoop, daar op de vroege morgen aan de keukentafel. Pawi: “Van cola worden je stuivers blinkend schoon en je gebit rot ervan weg. Dat heb ik altijd geleerd. Later weer hoorde ik dat cola, mits lauw en de bubbeltjes eruit gekookt, ideaal is tegen uitdroging”.

98koelkastLetterzetter fulmineerde tegen het Voedingscentrum dat met nieuwe koelkastvoorschriften kwam. “Appels en eieren in de koelkast bewaren. Duh. Zo ken ik er nog wel een paar:

 • Gehaktballen onder het vet in de juspan en het geheel in de koelkast
 • Teelballen in het scrotum en niet aan het sleutelrekje
 • Melk en zuivel in de koeling
 • Borsten, klein of groot, in een goede beha
 • Condooms liefst in een warme, vochtige plaats of anders in het nachtkastje …”

Luvienna fantaseerde over borsten in gesmolten chocola, en dat zijn dan nog reacties van twee vrouwen.

“Condooms?”vroeg Ilona zich af, “moesten die niet in de pindakaas?” En toen was natuurlijk het hek van de dam en liep het gigantisch uit de hand. Luvienna fantaseerde over borsten in gesmolten chocola, en dat zijn dan nog reacties van twee vrouwen. Een ideetje voor Sinterklaas is het wel. 98chocolabhOnze hooterspecialist Ad Hok had in ieder geval het bijpassende linkje naar de Amazoneshop within seconds paraat.

Gelukkig was er een dag later weer een ikje, en wel eentje over het weer. Tuinlieden zijn de vijvers van het Dr. Jac.P. Thijssepark in Amsterdam aan het schoonmaken en scheppen blubber op de oevers. Nounou, dat moet je in Amsterdam niet doen, hoor, want dat is natuurlijk bah voor de wandelaars. Berthold Ebbinge stapt dus op hoge poten naar de arbeiders toe en vraagt op al even hoge toon of ze niet even hadden kunnen wachten. Hij krijgt het schouderophalende antwoord dat de tuinlieden niet met alles rekening kunnen houden. Tja, niet iedereen zou dan meteen aan een ikje hebben gedacht, maar wellicht maakt Ebbinge weinig mee.

98slootPawi deed er een wat nuffig schepje bovenop:  “Ik denk altijd aan taakgestraften als ik mensen aan het werk zie op straten, pleinen, in parken. Het lijkt me leuk werk, beetje sloten schonen met behulp van een platbodem met daarop een hijskraantje, bladblazen terwijl je je adem kunt inhouden, zelfs putjesscheppen kan plezierig zijn.” En zij komt niet eens uit een rijke-stinkerdsbuurt uit Amsterdam of omgeving, maar uit Rotterdam. Enfin, zij is in het gelukkige bezit van een onbeperkt abonnement op de NRC en daar zijn we ongemakkelijk keiblij mee.

In een slootje in het oosten van het land, bij Letterzetter om precies te zijn, kwam allerlei interessante kennis naar boven borrelen, zoals dat dit in Nederland allemaal wettelijk geregeld is, dat watergangen voor 1 november of 1 december geschoond moeten zijn, dat vijvers in parken vaak worden gebruikt als riooloverstort, ja, ga er maar aanstaan, daar zijn wij dus leekjes bij. Wij weten dat allemaal niet, blij als we zijn met ons armeluisbalkonnetje en de bloembak die wij daarop fleurig en duivenstrontvrij proberen te houden.

Luvienna kon het weer eens niet laten om de diertjes erbij te betrekken; als je namelijk te laat schoont, meldde ze, dan maak je de kikkers en salamanders wakker. Goh zeg, dan draaien ze zich toch om en slapen weer in? Wat een mietjes zijn dieren toch. Oh, en het was ook beter voor de boeren, vond ze, anders werd hun grondwaterstand te hoog! Alsof die geen Boer Zoekt Vrouw kunnen kijken. Klare taal: “Dat vrouwen zich zo aanbieden is zeer stuitend, ook wel weer lachwekkend eigenlijk ..”. Maar niets is veranderlijker dan de vrouw: even later schreef ze zich in voor boer Letterzetter. We hopen dat onze beide reageerders door de voorronden komen en houden u op de hoogte.

“Groen is gras, groen is gras, doe maar gauw wat in me tas”

Arno de Vries had heel erg zijn best gedaan op een sfeervolle tear jerker over Sint Maarten. Er kwam een eenzame oude man in voor, die al 25 jaar zijn snoep zelf moest opeten omdat er geen kinderen bij zijn griezelige huis durfden aan te bellen. Vijf bloedjes van kinderen met zwavelstokjes en zelfgemaakte lampionnetjes klimmen dan toch zijn trap op, gedreven door honger, hebzucht en hun vader. Na wat verwikkelingen komt het uiteindelijk goed, en de oude man deelt chocoladerepen uit. Stralende sterren in de hemel kijken neer op stralende kinderen en een stralende ikjesschrijver. *blieft u nog een teiltje icoontje* Of in de woorden van Luvienna: “Ik vind het een beetje week ikje”. Indra had in het echte leven een mooie hedendaagse variant van het Sint Maartenliedje opgepikt: “Groen is gras, groen is gras, doe maar gauw wat in me tas”

98commissiestiekum
De Commissie Stiekem houdt lekkende fractievoorzitter nog geheim

Ook actuele zaken werden als vanouds door de community van deskundig commentaar voorzien. Zo werd er gespeculeerd over de Commissie Stiekem. Letterzetter plaatste nevenstaand plaatje met dito kopje.

Timmerark scoorde de 100e reactie, zo ongeveer zoals ook een jager met een schot hagel weleens een konijntje raakt. Geef hem een half woord en hij associeert er pagina’s tekst bij, vooral over vriendinnen die hij in alle soorten en maten en in vele landen heeft gehad en bedrogen. Doorgaans betuigt hij binnen het half uur alweer spijt over zijn reactie en verzekert aan de andere reageerders hoe geweldig hij iedereen vindt. Sorry voor dit en sorry voor dat, vindt mij alsjeblieft 100e reactielepeltjelief … Van harte gegund dus, Timmerark, het lepeltje is onderweg. De 200e reactie was voor de blogbaas, per ongeluk *diepe schaamte icoon*. Riverside Blues deed de interessante suggestie om een lepeltje voor de 66e reactie uit te delen, iets dat in de voorbereidingen van een langetermijnbeleidsplan voor dit blog zeker zal worden meegenomen.

Timmerark vroeg zich af of er met de Kerst en Oud en Nieuw nog iets bijzonders te beleven valt hier, een Verkiezing van de Reageerder van het Jaar of zo?  “Kom op, laten we wat peper in de slakkenhuisjes doen en er een leuke bedoening van maken! Met badhanddoeken en sherry in koffiekopjes voor hen die naar smachten.” Maar niemand wilde het.

Anoniem maar dan positief. En we laten zien dat leuk voor elkaar zijn niet perse saai en voor een bejaardensoos is. Heb er nu al zin in! Jullie?

Het blogmanagement deed een voorstel: “Misschien kan elke reageerder een lofdicht op een andere reageerder naar keuze schrijven: waarom is het zo’n fijn persoon, het leuke van iemand naar voren halen, dat naar mij sturen via apie@apiedapie.com en ik publiceer het in een verzamelblog met weglating van niet alleen de naam van de afzender maar ook zonder de naam van de aanbedene. In de reacties raden wie wat voor wie geschreven heeft mag, maar net als bij Sinterklaas lootjes trekken op het werk hoeft het niet bekend gemaakt te worden. “Lief zijn voor elkaar, kan, mag” zou de werktitel kunnen zijn. Keiveel hartjes en poesieplaatjes met glittertjes als illustratie. Is dat wat? Anoniem maar dan positief. En we laten zien dat leuk voor elkaar zijn niet perse saai en voor een bejaardensoos is. Heb er nu al zin in! Jullie?”

Tja, och, zin, zin, er was een lui likeje van Timmerark, een getypt “prima idee” van lummel, en een expliciete reactie van Luvienna (“Aardig, positief en met een spelelement. Wat mij betreft gaan we dat doen”). En dat was het wel. Maar wie weet, de zin kan altijd nog komen. Inspiratie kan geput worden uit http://www.poezieverzen.nl/

plopjeDe innig geliefde Plopje kwam na een jarenlange afwezigheid weer eens langs en hij deed heel veel fout. Maar het dappere mannetje hield vol en kreeg het superdynamisch navigeren op deze site toch nog vrij snel onder de knie. Zijn eerste rijmelarijen zijn al te bewonderen, alhier dus. Hij gaat ook oude draden die een doods bestaan leiden nieuw leven inblazen, zoals wie is wie, kaartjes en vrouwen, het ikjesverzamelblog en wat willekeurige ikjesdraden. De community was erg in zijn nopjes met de terugkomst van de melancholische plopjes. De enqueteuitslag dienaangaande loog er niet om, zie verderop, paar alineaatjes naar beneden scrollen.

“Jakkes, met je volle gewicht aan een haak door je verhemelte hangen!”

Heer Rozenwater ging stug door met het plaatsen van bijzondere kunst. Naar aanleiding van die kunst werd er over van alles en nog wat gebabbeld, zoals of de reageerders gevoetbald hebben in hun jeugd. Ja, interessant hoor. Blogbaas dezes bekende: “Ik was te speels voor het echte werk. Bovendien was het donker met alleen van die felle lampen op de hoeken van het trainingsveld. Er was modder, je werd vies. En de andere jongens waren me te ruw en onvriendelijk. Ik heb niet gehuild.” Luvienna was op school heel goed in zaalvoetbal, als keeper, want ze “was de enige die niet voor een aanstormende bal wegsprong”. Verder ging het ook over vissen op salamanders, kikkervisjes, stekelbaarsjes en een enkele snoek. Luvienna: “Jakkes, met je volle gewicht aan een haak door je verhemelte hangen!” Ook Letterzetter deed een duit in het sportzakje: “Zwemmen in het openluchtzwembad met een watertemperatuur van 17 C. Daarvoor moest je ballen hebben, die je dan niet meer zag.”

Clean Sanchez - pawi
Clean Sanchez – pawi

Maar het ging vooral om de kunst en de koppen. Die van pawi – nevenstaand – vonden we erg aardig. Een ander plaatje kwam van de Mexicaanse schilder Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez en dat is op zich al genoeg voor een eervolle vermelding.

Nieuwe en/of nog lopende referenda:

 • Is Keessie door Apie weggepest?
 • Zijn jullie ook zo blij met de terugkeer van Plopje? Uitslag: 19% is waanzinnig blij, 12% is keiblij, 12% zegt: attenoje, krijg nou wat!, 12% God zal me kraken, als dat Plopje niet is! 6% Jezus Christus, geweldig!, 6% DRS duruit Plop durin, want een fantaaaasties eind van het jaar, 6% Reteblij

Nou, dat was het dan weer, ga nu maar eens proberen wat ikjes te lezen onderaan de homepage van de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. De reacties van de mensen uit het land staan hier, ze werden zoals altijd weer aangeleverd door de reageerders op deze site, veelal ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex-weten-wij-veels. Stuur nu zelf eens een ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Geef een sterretje. Plaats een smiley. Voor je het weet, sta jij volgende week in het intro.

Voorgaande afleveringen van deze rubriek zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Patrick Hendry, www.worldsbetweenlines.com en belangeloos afgestaan aan de lezers van dit blog. Toffe peer ben je, Patrick! 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

112 gedachten over “Moge het licht het van het duister winnen (98)”

 1. Precies. Een uiters mini breintje dus. De terrorist, niet de columnist. Of briefschrijver. Ik bedacht mij gisteren hoe gevaarlijk het is van gekke Geert om rechters hier als slecht weg te zetten. Nu kun je als terreurverdachte al twee! jaar weggezet worden zonder aanklacht of dat je advocaat je dossier mag inzien…wat al erg is. Maar wij gewone burgers hebben niet die angst voor de politie en de rechters zoals waarschijnlijk zo een 75% van de wereldbevolking dit wel heeft. Je denkt er misschien nooit over na (ik haast nooit) maar wat een groot goed is dit!
  En dan ook nog roepen minder, minder, minder Marokkanen. Er woont een Marokkaams gezin boven mij. Ik heb de hele dag al last van ze. Wil ik eens uitslapen is zo een kind jarig! Naast lang zal ze leven draaien ze (vader is blijkbaar amateur DJ) Sinterklaas liedjes en Nederlandse liedjes van een kinder serie die ik niet maar mijn vriendin wel kent. Vrolijke deuntjes. Bah, nee, serieus, je zal maar in een land geboren zijn waar die idioot zulke dingen roept…

  Like

 2. Boos op Reactie Plaatsen gedrukt. Zo! Dacht ik. Mooi gezegd!
  Sorry dat ik mij even liet gaan…

  Like

 3. En wat horen we nu, juist nu? Honderden Duitse hooligans hebben elkaar belaagd met vele gewonden tot gevolg, is dat ook weer pus die uit de extreem rechtse wond sijpelt of busseniss as ussual.

  Like

 4. Wat kan een mens zich in een tijdspanne van vijf minuten toch vreselijk opwinden he? Ik mis typte iets in vreselijk en de iPad stelde Brussel voor…het is met wat!

  Like

 5. Hooligans die elkaar afslachten heeft niet veel met links of rechts te maken, Timmerark, het schijnt helaas bij het menselijke ras te horen. 😦

  Like

 6. .. Prachtige open brief citaat Blogbeheerder Wat ’n superbe woordenschat heeft die man. Het staat inmiddels in mijn geheugen. Gaat mee naar FB iedereen die het wil lezen. “n Prachtige open brief. Is er op NRC: Prachtige bijdragen niet ’n vacature zou je hem wensen?.
  Hoeveel intro’snog van de man 4 of 5?

  Like

 7. Daar kun je je in vergissen APD, veel hooligans zijn extreem rechts. En nu gingen ze met veel geweld op de kassa’s af…dat is slecht nieuws…

  Like

 8. Zo, er zit weer een lekker introotje aan te komen. Vanmiddag 13:01 (een minuut later dan gebruikelijk), gaat dat zien. Waar? Hier! Hoef je niks voor te doen, het wordt vanzelf het bovenste verhaaltje.

  Het zal gaan over een eigenlijk heel redelijke ikjesweek, over de Kunst, wat nieuwtjes, zoals KPN, Armand, Pauw en lummel, over referenda, over topplopjes, Willem met de R in het rondje en over de analyse van het Fietsenepos van Heer Rozenwater. Gaat dat zien, zegt het voort. Of niet en dan is het ook goed.

  Like

 9. Er bereiken mij van vele kanten emails en whatsapps, daarom maar even hier de mededeling voor nieuwkomers: over vijf minuutjes verschijnt er een nieuw weekoverzicht alhier op de site (zoals elke week om 13:00 uur, heden een minuutje later vanwege omstandigheden). We sluiten dan de discussie hier af, die verdwijnt in de internetcatacomben en gaan vrolijk verder op de nieuwe draad. Nadruppelen hier mag en kan, maar wordt niet meer zo heel erg nauw gemonitord door het lezersvolk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.