De kroegbaas is moe (102)

Hans von Aachen, dit krijg je als je op "Opstanding" googelt *duh icoontje*
Hans von Aachen, dit krijg je als je op “Opstanding” googelt *duh icoontje*

“De kroegbaas is moe, sluit de tent, gaat wat eten. Zachtjes valt de deur in het slot. Het lucht hem op en toch is het rot.” Aldus dichteres des blogges Indra. Verder is Arteps gesignaleerd, weliswaar bij de buren, maar een beter bewijs dat de Bijbelse Opstanding echt gebeurd is zullen we niet meer krijgen. De diepe waarden zijn eeuwig, dat blijkt maar weer, de dingetjes van de dag die fladderen er omheen. Wat of er met deze serie weekoverzichten of intro’s of retrospectieven gaat gebeuren weet niemand. Maar maakt het uit? Nou dan!

Fijn Alexander, blijf om je heen kijken.

Er was een aardig ikje. “Een groepje toeristen blijft verbouwereerd naar het bordje ‘Anne Frank Huis’ naast de deur kijken. „How’s that possible?” Vol verbijstering nemen ze nog een aantal foto’s. „They obviously put that sign there later”, hoor ik de gids nog net uitleggen.” Alexander Hemker tekende het voor ons op. Fijn Alexander, blijf om je heen kijken.

blauw balletje
Blauw balletje

En het ging over e-books, Joost mag weten waarom. Letterzetter: Ik heb van hear-say (…) dat er tegenwoordig meer dan 50% winst wordt gemaakt op de verkoopprijs van een e-book.” Onze sympathieke duizendpoot is dus bezig met het produceren van een e-book voor v/h Timmerark, zijn verhaal alhier op de site over dat hij geboren is met een burnout ligt wellicht nog voor de Kerst in de virtuele winkels. En wat een toeval dat het 18e deeltje vorige week verscheen, althans in de bewerkte zin, met een blauw balletje als illustratie bij het blauwe balletje (zie illustratie van blauw balletje).

Luvienna: “Het is met e-books hetzelfde als het muziek is vergaan: overal gratis te krijgen. Muzikanten verdienen voornamelijk aan optredens en dergelijke. Moeten schrijvers ook maar doen. De schrijver als rockstar, yeah!” Of schrijvers niet gaan stotteren of hoesten of zich van de microfoon afdraaien als ze voor een publiek moeten optreden, vroeg Pawi zich af. We kregen geen antwoord op deze prangende vraag, maar de schrijvers die het kunnen zijn kennelijk Midas Dekkers, Stephen King, Margreet Dolman, Dominee Gremdaat, blogbaas dezes, Remco Campert, Hugo Claus, een derde die Klare Taal zich niet meer herinnert, en een Vlaamse dichter die Pawi zich niet meer herinnert. Zij die het beter hadden kunnen laten: John Irving, en vast nog wel meer, ware het niet dat de discussie al weer gauw over iets anders ging, want zo gaat dat hier.

“Wel een ernstig ikje vandaag, een teken aan de wand, lees en huiver … Of niet, ga fluitend verder en maak een mooie deal, over je moeders lijk.”

Klare taal wist bijvoorbeeld dat de “hele boekenwereld failliet is, de vertalers zijn ten dode opgeschreven helaas, aan de hongerdood overgeleverd”. Er is een speciaal gironummer geopend voor Ilona. Help haar de winter door, dat kan als we het met z’n allen willen. En alsof er nog niet genoeg ellende in de wereld was, schreef Willemijn Justa een ikje over een serviceflat voor ouderen, waar de huismeester en de nabestaanden haast niet kunnen wachten met het verkopen van de flat van overleden pa of dito ma tot het betreffende lijk is afgekoeld. Heel fijn. Pawi: “Alle kijkers kunnen kopers worden. Maar als je moeder er nog warmpjes bij ligt zou ik haar verlijden nog even laten betijen.” Plopje: “Moeder mag blij zijn dat de zaak niet vóór haar overlijden is verkocht.” Klare taal: “Wel een ernstig ikje vandaag, een teken aan de wand, lees en huiver … Of niet, ga fluitend verder en maak een mooie deal, over je moeders lijk.”

Mieke Kerkhof maakte vorige week niks mee in haar praktijk en ging daarom maar met haar hondje naar de dierenarts. Ook daar gebeurde er niets. “Hee, Mieke heeft haar Ikjespraktijk verhuisd naar de dierenbehandelkamer”, zei Luvienna ervan.

Vindt u dit een aantrekkelijke man - Luvienna
Vindt u dit een aantrekkelijke man?

Claartje Onderwaater met twee a’s schreef een afzeikstukje over een daklozenkrantverkoper die geen duurzame energie wil. Luvienna, Letterzetter, Bookmark en Plopje bleken verstand te hebben van zonne-energie, kernenergie, kernfusie, ITER, Stellarator, tokamaks, Elon Musk, de ceteris paribus, en de oudste schildpad van de wereld *hoezee icoontje*

Of heeft u liever een kopje soep?
Of heeft u liever een kopje soep?

Plopje zei een waar woord: “Bij kernfusie-voorspellingen is het tot nu toe altijd zo geweest dat wanneer je aankwam op de datum dat het gerealiseerd zou zijn, de voorspelde datum intussen met twee maal de verstreken tijd opgeschoven was.” En nog treffender was zijn latere opmerking: “Ik heb ook geen zonnepanelen. Maar wel een paar katten, mag je je aan komen verwarmen.” Want zo is het toch? Als we nou gewoon eens wat vaker en dichter tegen elkaar aan zouden kruipen, dan hadden we helegaar geen broeikasgassen nodig.

1214Drieluik_Balseming_Tryptych_Embalming
Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lichaam van Christus, circa.1410-1420. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Pawi zat niet aan de buis gekluisterd om de totstandkoming van het Parijse Broeikas Akkoord te volgen, maar ging doodgemoedereerd naar een museum. Een nieuw museum dat wel, “Het Nieuwe Instituut” te Rotterdam. Ze zag daar niet alleen allerlei museumdingetjes, maar leerde er haar eigen schort naaien – dat werd weleens tijd! – en bijna had ze er ook nog een vintagewinterjas gekocht. Op zoek naar aparte drieluiken vond ze er dit keer eentje bij de buren, een paar straten verderop, in het ouwe Boymans. Welgeteld drie Marias staan er volgens haar bij een lijk met balsemende mannen. “Het is in 1410 geschilderd met olieverf op hout (je ziet nog houtwormlittekens achterop) …” En wij ons maar afvragen wat ze daar aan de achterkant te zoeken had? Distels?

Plopje overtrof zichzelf met diverse gedichten, waaronder dit keer echte poëzie, want volkomen onbegrijpelijk, hoewel het wel klinkt en bepaalde gevoelens oproept. Deze bijvoorbeeld:

vergapen de simpers
in eeuwig en breid

het winkelt en of je het grooi vindt of niet
je dromen verdrinken
en ook slupt er iets
zoals we gedroven de zon in de tijd

vergapen de simpers
in eeuwig en breid
verloedert je benen
en grimmel je kwalen

genadig gespaard en ook niets meer waard

Of deze!

kanrotten bestierd en geloten der winden
nog macroter lipen de slochten

we hadden het morsig geduld van het water
de hodels en hortels vermeld doch vermoeid
gelaten waarachter de vaders gebleekt
de zondaars beriepen van snoep en van wachum

kanrotten bestierd en geloten der winden
nog macroter lipen de slochten
en toch, en toch liet jij mij alleen
ter ruster geloofd noch geduurd

Rozenwaters Kunstrubriek was een grabbelton van prachtigheid vorige week. De ene kop was nog beter dan de andere. Ga zo door, creatieve toppers, wat een talent. Ja echt.

Deze diashow vereist JavaScript.


Bij de referenda was er weer het onnodige over-en-weer-gezeur met een exreageerder. “Pipo koeien” moest er dus vrijwel dagelijks worden geloeid. Maar de unieke persoonlijkheidstest zit volop in de ontwikkeling. De vragen beginnen die van de Libelle te ontstijgen. “Er ligt een gewonde eend in je tuin. Wat doe je?” En “Ik hou van mijn genitaliën. Daarom…” Op verzoek van Luvienna gooide Roos er nog een vluggerdje tegenaan, wat vindt u een attractieve man? Vragen naar de bekende weg. Een referendum over een anonieme baardaap leverde op dat die zeker geen bloedmooie man is. Weten we ook weer. De bijbehorende foto is hier niet aan te treffen, anders moeten we weer een week tegen die kop aan kijken. Kom zeg, dan nog liever die griezelige Arie Boomsma. Maar ook hij niet dus.

En we gaan eruit met een mooi toepasselijk deuntje [tekst loopt niet door onder de video]

Ha! Gefopt! Maar het is weer welletjes geweest. Ga nu maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden.  Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw bon mot volgende week ergens op het internet opduiken als een hoogepunt van deze week. Nou, lijkt je dat wat?

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden! Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Geen reacties ook. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Padurariu Alexandru in de Free (do whatever you want) high-resolution photos serie van unsplash.com. Fijne serie. Houden we van. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

166 gedachten over “De kroegbaas is moe (102)”

 1. pawi
  Het ikje van nrc.nl is niet altijd het ikje uit de krant. zie ook mijn reactie van 14/12 16.41. Het ikje Normaal is uit de krant van vandaag.

  Like

 2. Verhuizen 18 december 2015

  Mijn zus en zwager staan met hun vierjarige zoontje voor hun aanstaande huis. „En Huugje, zou je hier wel willen wonen?”, vraagt zijn vader enthousiast.
  Hugo’s lip gaat een beetje trillen en hij zegt niets. Dan kijkt hij omhoog naar zijn ouders en antwoordt hij met tranen in zijn ogen: „Eigenlijk wil ik liever bij jullie blijven wonen…”

  Margriet Zuidgeest

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb jij dat papieren ikje zitten overtypen dan, MK? Wat een ijver.

  Dat “tussen Lage Zwaluwe en Hoog Soeren” is leuk gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh, de krant ploft net op de deurmat. Inderdaad. Normaal is het ikje van vandaag. Die van Margriet zal dan wel morgenochtend worden gepubliceerd. Zie jij er een patroon in, MK?

  Like

 5. pawi
  je kunt de krant meestal om half een al digitaal lezen en dan is het copypasten van het ikje kinderspel. Pontius kan het zelfs. Als de krant bij mij uren later op de mat valt heb ik ‘m meestal al helemaal gelezen.

  Like

 6. Vooral voor pawi het romantisch vervolg:
  Wel vervelend dat mijn zwager de kleuter gelijk afsnauwde met : “Als je niet gauw als een normaal kind van vier gaat praten, laten we je bij de verhuizing achter.”

  Like

 7. Oke, de reactiemogelijkheden op de kunst- en referendumdraden zijn gesloten, dus hier een kopietje van mijn post die ergens verdwaald is geraakt.

  @Apie, het kan zijn dat ik wat gemist heb maar ik heb niets gemerkt van ergernis over of signalering van opstoken van oude koeien. Ik waardeer HeRoWa’s kunstrubriek en referendumdraad net zozeer als jouw eigen blog. Jammer dat die draden zin gestopt.

  Like

 8. Luvienna, zoals elders gezegd, ik waardeer die rubrieken ook. Ze worden helaas al een tijd ook misbruikt voor intrigreren, ofwel een exreageerder uitlokken om door te gaan met zijn bijzonder vervelende en kwetsende schimpscheuten, waar ik dan weer op ga reageren, omdat het nu eenmaal mijn eigen blog is en ik niet kan wegkijken.

  Het is niet anders. De andere draden blijven vooralsnog gewoon open. Er wordt zelfs volgende week een autenthiek versgeschreven Kerstverhaal van de hand van blogbaas dezes gepubliceerd. De zin in schrijven, opmaken, en op een leuke manier met reageerders communiceren is er dus nog altijd.

  Laten we hopen dat HR ophoudt met zijn strontvervelend gedrag, zal wel niet, maar dan in ieder geval daarmee een eigen blog begint of het bij de buren gaat doen, met hen die het dagelijks afkatten en tot op het bot beledigen van mensen die hen niets misdaan hebben wel fijn vinden, hetwelk ik dan dus gewoon kan negeren. Heerlijk, I can’t wait.

  Hier – op mijn eigen blog – ben ik er echter meer dan klaar mee. Punt. Honderdduizend maal punt zelfs.

  Geliked door 1 persoon

 9. Zeg ik het nog een keer:

  @Apie, kalm aan. Please. HR zit misschien soms een beetje te stoken, maar dat is allemaal niet kwaad bedoeld. Geef hem een gele kaart of martel hem een beetje. Maar stoppen? Nee toch. Het zou heel jammer zijn als de kunstrubriek & de referendumdraad op deze manier stoppen. Of laat daar op z’n minst dan een referendum over gehouden worden. Please.

  Maar het is jouw blog. Vanzelfsprekend. Maar het is wel bijna kerst, hoor. Geef die jongen nog een kans. Please.

  Like

 10. Nou, vooruit, voor het gemak, herhaal ik dat prachtige antwoord ook nog maar eens hier:

  Plopje, dat het kwaad bedoeld zou zijn beweer ik nergens, en denk ik ook niet. Daar is het een veel te lieve jongen voor.

  De reactiemogelijkheid op zijn twee draden wordt vooralsnog gestopt, dat komt dicht tegen de gele kaart aan. De zaak wordt niet gesloten. En de man kan nog overal elders reageren, incluis deze site.

  Een referendum kan helaas niet, want de referendumdraad is gesloten, tja, da’s een lastige, had ik niet aan gedacht, maar ook dat is niet anders.

  Maar Roos kennende vindt hij wel andere wegen om door te stoken, het internet is groot en bij de buren heeft hij zelfs nog altijd een vaste plek met aanloop. Kunstkoppen kunnen derhalve daar gewoon blijven worden ingediend. Lijkt me, ga ik niet over en ik doe daar zoals bekend niet mee. De redenen daarvoor zijn stokoude pipokoeien. En worden derhalve niet opnieuw opgehaald.

  Like

 11. Of dit plaatje door Bougereau en ik zei de gek.
  Alweer van 2 jaar geleden, de geen-SPvoorzitster-gewordene.
  En zo’n zwart balkje doe je zelf maar voor je ogen, Plopje.

  Geliked door 2 people

 12. Letterzetter 23:13 of was het 23:03 of iets daartussen, hoe dan ook, wil je jezelf verklaren? Heb jij deze foto geschoten en was zij bijna de bazin van de socialistische medemens? Wat een gemiste kans. Wan hoe kan het dat iedereen en alles profiteert van de implosie van de PvdA behalve de SP?

  Maar goed. Ik heb SGP al de hele nacht geen digitale NRC. Wat moet ik nu doen? Ik ben lost.

  Like

 13. Mooi plaatje. Door jezelf gephotoshopped, Letterzetter? En wie is het dan, de bijna voorzitster van de SP?

  Like

 14. Apie, die gele kaart, waarover je spreekt, geldt wellicht voor een overtreding op een ander veld, maar op het kunstveld zie ik geen enkele overtreding van Roos. Als je dit veld sluit, dan mis je de in mijn ogen altijd zeer waardevolle reacties van o.a. Letterzetter, Luvienna en pawi en plop en laten we eerlijk zijn: het ikjes veld is tot op de draad versleten, dat zou eerder aan sluiting toe zijn. Ik kijk daar al 6 jaar naar wedstrijden, die zo langzamerhand zo saai en voorspelbaar zijn.

  Geliked door 1 persoon

 15. Hmm, zoals wel vaker heeft Indra weer eens gelijk. Het kunstveld gaat dus weer open. Het referendaveld blijft gesloten. Dank.

  Overigens, de kunstrubriek kan ook bij de buren worden bezocht, ook daar worden suggesties gedaan, er hoeft dus geen enkele bijdrage van welke reageerder dan ook verloren te gaan.

  Like

 16. Ha, de kunstrubriek is weer open! Dank blogbaas.

  Wat je opmerking over ‘de buren’ betreft: je wéét toch we liever hier op apiedapie.com komen?

  Geliked door 1 persoon

 17. @ pawi 09:20 u.
  Het is het hoofd van Sharon Gesthuizen die onlangs de ‘strijd’ om het voorzitterschap verloor van Jan Marijnissen. Jan had al beslist wie het moest worden…
  Ja, zelf gephotoshopt. Als je meer wil zien:

  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/20/geen-nieuws/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/27/kijk-niet-om/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/29/wist-je-wel-dat/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2014/01/02/een-nieuw-begin/

  Geliked door 2 people

 18. Hahaha, wat een site, die van Letterzetter!
  Geshopt zeg je? Vanavond Groot Dictee, wie weet komt het woord erin voor.

  Like

 19. knap werk, letterzetter. ik was er gisteravond bijna ingetuind bij het schilderij van Bouguereau.

  Like

 20. De geest van JdW is dan toch definitief vaardig geworden over de blogbaas. Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen.

  Like

 21. DSR is het overigens bij nader inzien toch met de blogbaas eens dat we niet op elkaar lijken. Het gaat verder: we zijn beiden flinters van dezelfde kosmische zielevuursteen, maar nochthans gesplitst bij onze menswording en tot vonken gedoemd.

  In feite praten we dus in onszelf, en alles wat we de ander toevoegen zeggen we in feite over onszelve. Maar in dit ondermaanse zijn mensen die in zichzelf praten zijn vaak niet helemaal okselfris. We zijn er eerder vandaag nog weer getuige van geweest.

  Like

 22. Mooie woorden, DSR.
  Nochtans mag zonder h tegenwoordig, maar het geeft wel extra cachet aan je vergelijking. Ik hoop dat het woord voorkomt in Het Dictee van vanavond.
  Tot vonken gedoemd, dovend tot as, dat zijn we allemaal.

  Mensen die in zichzelf praten, daar heb ik vandaag geen voorbeeld van gezien. En of ze vaak niet okselfris zijn, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Het woord alleen al staat me tegen.

  Like

 23. Tsja, DSR bedenkt zo’n woord ook niet zelf.

  Wat hij meende te zeggen is wanneer DSR over APD spreekt, of APD over DSR, ze eigen tegen zichzelf spreken gezien hun persoonlijke eenvormigheid en intense zielsverwantschap, of ze het nu leuk vinden of niet.

  Like

 24. In sommige gevallen wel. De woorden die je in haat over anderen uitspreekt, slaan in feite op jezelf. Wie vandaag het hatelijkst sprak, is voor ieder na te gaan.

  Like

 25. Dus anderen haten is eigenlijk jezelf haten? Dat zou een mooie filosofisch/psychologische stelling/discussiestuk kunnen zijn voor vandaag.

  Like

 26. @Luv
  Dat is zeker het geval bij de DSR-APD-twee-eenheid, zoals uiteengezet om 14.59. Maar wellicht zou het ook algemener kunnen stellen, al is moeilijk een even treffend voorbeeld te geven.

  Like

 27. Nou, het heeft meer dan een maand geduurd maar daar is toch het zelfinzicht van de exreageerder: “De woorden die je in haat over anderen uitspreekt, slaan in feite op jezelf”. Zie de eerste en de derde alinea van deze post (voor het gemak, er is nog oneindig veel meer) en say no more icoontje.

  Like

 28. Oh-oh-oh, wat zit het APD toch nog hoog. -medelijdend glimlachje-icoon-

  Ongezien kan DSR zeggen dat iemand ongezouten de waarheid zeggen een dienst is, en geen haatpraat. Een bedankje zou dan ook eerder op z’n plaats zijn -milde glimlachicoon-

  Van dergelijke opbouwendheid was in de eerdere berichten van de blogbaas, waarin hij DSR de maat neemt, geen sprake. Wel van zelfhaat dus, waarmee APD zichzelf tekort doet, want hij heeft best nuttige talenten. -milde glimlachicoon-

  Like

 29. Je hebt zelf toegegeven dat je alleen maar vanwege zijn gestook hier nog af en toe terugkomt. Daar dank ik hem dus (sarcastisch) voor. Moeilijk?

  Like

 30. Wat HR er mee te maken heeft, is DSR een raadsel. APD meende DSR -ondanks een eerder verbodje trouwens- te moeten beschimpen. Daarom reageert DSR, nergens anders om.

  Like

 31. @APD
  ‘toegeven’ is een term die niet past. Alleen slechte dingen geef je toe. Of is hier reageren dat ook al? -milde- glimlachicoon-

  DSR reageert, indien hij dit passend acht, wanneer men hier het woord tot hem richt, of wanneer men hem ter sprake brengt. Niks mis mee.

  Maar HR heeft DSR vandaag hier vandaag nog niet gezien, jij wel? ’t is dat ie een dikke huid heeft, anders zou je je nog zorgen maken dat ie ook hier is weggepest, door het gesol met threads waar hij liefdevol invulling aan geeft.

  Like

 32. ’t lijkt me eerder dat APD bedremmeld op z’n neus kijkt, want er is nochthans geen speld tussen te krijgen.

  Dan maar weer de toevlucht genomen tot het aloude ‘wie mijn mening niet deelt = dom’.

  Like

 33. Jij lijkt me tamelijk dom ja. Maar dat heeft niets met het al dan niet delen van mijn mening te maken, die snap je namelijk niet eens.

  Ik heb over Rozenwater niets onbetamelijks gezegd, ik heb hem verzocht op te houden met het oprakelen van het vuurtje, en ik ben niet de enige. Dat is een handeling van hem die ik bekritiseer, niet de persoon zelve, ik heb hem zelfs expliciet een lieve jongen genoemd. Daar is geen woord Spaans bij. Maar ook lieve jongens mogen worden verzocht op te houden met kattekwaad. Kattekwaad dat maanden doorgaat wordt gaandeweg heel erg strontvervelend.

  Jij hebt mij in het verleden inderdaad bij een soortgelijk verzoek geprobeerd te chanteren met je feuilletons. Je dacht dat die mij zo dierbaar waren dat je schaamteloos door kon gaan met je zuurpraat. Fail dus. Ze waren hopla weg en ze blijven hopla weg. Op je zogenaamde eigen verzoek nog wel … maar oh, wat heb je daar een spijt van. En nu zit je met lege handen. Jij wel.

  Like

 34. Je hebt je, door het herhaaldelijk misbruiken van je blogbaasprivileges -het ging tot censuur toe, en je was maar heel moeilijk tot terugdraaien te bewegen – gediskwalificeerd als gastheer van DSR’s feuilletons.

  DSR is blij en opgelucht ze hier niet meer aan te treffen. Je zult het hartstochtelijk ontkennen, maar de verliespost is aan jouw kant te boeken.

  Drie, misschien wel vier reageerders die het blog noodgedwongen hebben verlaten. Lekker bezig, vaderman. Denk daar maar eens over na bij de kerstboom.

  Dan hoopt DSR zich nu weer terug te kunnen trekken in de rust van het ex-reageerderschap, maar hij geeft de blogbaas in het bijzonder het volgende mee: ‘DSR beschimpen, is DSR uitnodigen’. De keus is aan jou.

  Like

 35. @ pawi
  Het Groot Dictee vond ik dit jaar niet zo moeilijk, had zeven fouten.
  Vorig jaar achttien.
  Het pensionaatsmeisje deed me aan je denken.
  Heb je ook meegedaan?

  Like

 36. Linkmiechels zijn jullie. Zeven fouten!
  Mijn fouten zaten in een zin:
  Onze Lieve Vrouw-van -altijd-durende-bijstand.
  Dat zijn er ook zeven.
  Plus die linkmiechels, maakt acht.

  Like

 37. Palmwijn zo zacht als leguanenhuid, had ik goed, maar het is wel een rare vergelijking. Volgend jaar graag het Dictee aan te leveren door een van ons. Met woorden als gefotoshopt bijvoorbeeld.

  Like

 38. @pawi
  Het brelliaanse had ik met een hoofdletter. Bizarre regel eigenlijk, eigennnaam als bijvoeglijk naamwoord zonder hoofdletter.
  In de Vrouw had ik weer geen hoofdletters in Altijd en Bijstand.
  Goeig met trema, redemptorist met hoofdletter en algauw los van elkaar geschreven, frou-frou moest zonder streepje. Heb getwijfeld over Elixer d’Anvers, gewoon gegokt. Het scheelt als je iets van Lieve Joris weet, dan gaat Neerpelts ook goed. Weinig valkuilen, behalve in de Congo.
  Caoutchouc vind je ook in Kuifje. En de snelheid lag wel hoog, vind ik.

  Like

 39. Als je nul fout hebt, heb je vermoedelijk ook nul goed. 😉
  Ik stel voor dat we een dictee aanleveren met woorden als nochtans en gefotoshopt.

  Like

 40. O ja, dat dictee. Heel knap dat jullie allemaal zo weinig fouten maken. Ik zit in de pawi-categorie: 0 fouten 0 goed. Kan wel janken.

  Geliked door 1 persoon

 41. Babyparacetamol 19 december

  Zoonlief van negen maanden heeft verhoging. Na een paar dagen ziekte gunnen we hem – en onszelf – een goede nacht. Helaas blijken we inmiddels door de voorraad baby-paracetamol heen. Dus ik sjees op de fiets naar de supermarkt. Net voor sluitingstijd weet ik de hand te leggen op wat zetpillen van het huismerk, voor 3 tot 12 maanden oud.
  Even lezen: „Dit middel wordt o.a. gebruikt voor spit, kiespijn en menstruatiepijn.”

  Charles Kalshoven

  Like

 42. Tot je dienst!

  Qua ikje, ik snap hem niet. Paracetamol in lichte dosering kan natuurlijk bij dit soort kwaaltjes gebruikt worden, wat denkt Charleslief dan, dat babyparacetamol iets bevat dat alleen bij baby’s werkt?

  Na een paar dagen gunnen we hem” zal wel als “Na een paar dagen willen wij hem … gunnen” bedoeld zijn, zoniet, dan is het allemaal nog raadselachtiger.

  En gaan over tot de orde van de dag. Voor de nieuwelingen hier en diegenen die het nooit begrijpen, de ikjesbespreking en praat van de dag gaat vanaf 13:00 uur over op de volgende draad. Hier laten we dan de boel de boel en gaan met een schone lei opgewekt de nieuwe week in. Nou … opgewekt … dat valt dan ook wel weer tegen.

  Geliked door 1 persoon

 43. @mopper
  Er had iemand de 19e zijn taakje niet verricht. Repareer ik dat, krijg ik het pipo-koeien verwijt. Wat je ook doet, nooit is het goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.