Anders in Wonderland: de Long List (1)

anders54Het fotoboek “Anders in Wonderland” vordert gestaag. Auteur, muzikant en levensgenieter Anders Paulson meldt ons vanuit zijn woon- en werkplaats annex studio en atelier op de Filippijnen dat een eerste proeve al binnen een maand of drie realiteit kan zijn, eerst op internet, maar snel daarna ook gedrukt op hoogwaardig papier. Een stuk of vijftig prentjes moeten het uiteindelijk worden. Prentjes die “zeggen wie ik ben“.

Paulson verzamelt de foto’s door middel van  een sociaal medium, dat Facebook (FB), heet. Hiermee heeft hij binnen enkele maanden een bont gezelschap van interessante mensen vanuit allerlei landen om zich heen weten te verzamelen. Deze toch wildvreemde mensen delen met elkaar wat hen raakt. Wisselen feitjes, gevoelens en wetenswaardigheden uit. Emoties puur. Dat fascineert de kunstenaar mateloos.

Je geeft veel van wat je dierbaar is” 

“Verschuil je niet achter wat dan ook, neem stelling.” is zijn oproep. “Plaats er desnoods ‘n prentje bij. Mijn FB is dus zeg maar langzamerhand ‘n verzameling van wat mij boeit. In FB kun je dan vragen aan degene die inzendt van hoed en rand? Op FB zijn er, in velerlei pluimage. Gelukkig. Beeld, tekst, geluid, kleur wat al niet.” Facebook heeft zich volgens hem een onuitwisbare plaats bij velen verworven, omdat men in tegenstelling tot het anonieme reageren meldt wie men is. “Je geeft anders51veel van wat je dierbaar is”. 

Zijn actie past volgens sociale-mediadeskundigen in het huidige tijdsgewricht waarin anoniem posten, reageren en bloggen – zoals in de beginjaren van het internet gebruikelijk was – geleidelijk aan wordt vervangen door communicatie met open vizier.  Eindelijk lijkt de communicatie via het internet volwassen te worden. Was het vroeger not done om toe te geven dat je in je vrije tijd of in een verloren uurtje op kantoor of school tussendoor wat lolletjes uithaalde en andere dingetjes aanklikte dan wat men in de “werkelijke wereld” van je verwachtte, nu vloeien fysieke en virtuele persoonlijkheid steeds meer in elkaar over. Sommige deskundigen waarschuwen voor een overslaan naar de andere kant: een te vergaande drang tot zelfverwerkelijking en zelfexpositie die tot “alleen maar selfies” leidt, tot alleen maar ratelen, waarbij in het sociale verkeer belangstelling tonen voor de ander minder aandacht krijgt.

Riverside Blues
Riverside Blues

Paulson, die vroeger als Riverside Blues door het leven ging, stemde toe in een kort Skype-interview, waarin hij zijn beweegredenen nader toelicht.

“Ik heb mij zo’n 2 maanden terug heel intensief bezig gehouden met het creëren van wat men daar “friends” noemt. Omdat ik sax speel was mijn focus primair, dat te melden. In korte tijd had ik zo maar contact met muzikanten uit twee of drie andere landen. Ook uit Nederland. Centraal staat het leveren van ‘n toegevoegde waarde, aan hen die dichtbij je staan. FB is slechts ‘n medium dat alles vergaart. Soms: da’s waar…wat is er van hem/haar geworden? Soms: moet dat nou? In het verlengde daarvan: integrale afschuw over etc…. Maar ook: aanvullend op het wereldnieuws omdat friends info geven over…”

Ik maak daarbij tegelijkertijd de dagelijkse tekst op ons communnicatie-bord, zo’n white board: Wens iedereen in het pand ‘n mooie dag, met daarnaast het thema van de dag.
Atelier, kantoor en studio Anders Paulson

En geleidelijk aan rijpte bij hem het idee voor een boek. “Het aardigste print ik. Ik wil over 3 maanden, het aardigste dat ik tegenkwam, terugzien in print , daarvoor maak ik dan foto boekjes etc. of terug horen. Dat deel ik weer met mij dierbaren. Anders in Wonderland. Ik heb ‘n vaag idee, dat ik over ‘n maand of drie of zo, wat mij greep in compositie, kleur, onderwerp op het net, te verzamelen. De laptop, al die programma’s er op, het is ‘n schakel, in wat ik met mij dierbaren wil delen.”

En strijdlustig ineens: “Jullie kunnen allemaal het heen & weer krijgen. Wat IK mooi vind ga ik op ‘n tijdlijn ordenen, printer er bij, ik denk ruwweg 50 prentjes te printen. Bij sommigen moet ‘n verklarende tekst: Het beeld is zo dramatisch. Andere, krijg je terstond tranen van in je ogen.”

anders7Paulson schrijft en praat zoals hij saxofoon speelt. Harde en zachte passages wisselen elkaar af in een ritmisch geheel, soms fladdert hij weg … lijkt de weg heel erg kwijt … om dan weer terug te keren naar de basis met dezelfde loopjes. Met hele kleine variatietjes soms. Schijnbaar chaotisch. Het lijkt op vrij improviseren, maar het heeft voor de kenner een strak ritme en een steady ondertoon. Heerlijk gewoon. En keispannend. Wij betrapten ons erop dat we tijdens het Skype-interview zachtjes met de voeten zaten mee te tikken.

Voor reageerders die het ook eens willen proberen heeft hij de volgende raad: “Leer met FB om te gaan, het kost misschien wat tijd, het is de moeite waard. Conclusie: Probeer het. Gewoon doen. Veel plezier.”

Hieronder volgt de oogst tot nu toe. Klik op het plaatje en scrol door foto’s, beschrijvingen en reacties.  [tekst gaat onder de illustraties door]

[verwijderd, het is niet anders]

De bovenstaande collectie, zo haast de kunstenaar te vermelden, is een werkvoorraad, regelmatig aangevuld, soms met en soms zonder commentaar, soms met en soms zonder context, maar altijd met zijn Facebook als vindplaats. Onderschriften kunnen door een ieder ingediend worden. Na selectie zullen deze onder de plaatjes worden geplaatst. Winnaars worden hierover niet bericht, maar moeten het ding zelf regelmatig checken.

De weergave van de Galerij zelve – hier op het blog dus – zal door en onder verantwoordelijkheid van de Blogbaas regelmatig worden gevarieerd, totdat de uiteindelijke vorm is gevonden.  We variëren tussen PowerPoint Slideshow (ook wel bekend van de Eregalerij der Keigroten in de Kunstrubriek) en andere visueel aantrekkelijke formats, zoals diverse mozaieken, ballen en tegels. Zelfs thumbnails zullen we niet schuwen.

Featured image (helemaal hierboven):  Two Dumpy Tree Frog (Litoria Caerula) were playing at my backyard. They tried to find an “umbrella” when I was showering the flower plant. Source: So Lovely Photo by Ajar Setiadi – 2015 Traveler Photo Contest

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

128 gedachten over “Anders in Wonderland: de Long List (1)”

 1. Morgenwater, alleen (delen van) bijdragen verdwijnen waarin je beledigt, een emailadres van een bestaand persoon invult, of waarin je integraal teksten van andere reageerders van andere sites kopieert, zonder zulks te vermelden, zonder aanhalingstekens, of “Zoals Bookmarkmijnboek” ook al zei .. vind ik dat …. De rest blijft gewoon staan en is in het algemeen kei-interessant om te lezen. Ik heb al vele milde glimlachiconen gelaten.

  Like

 2. Update: wij hopen medio deze week, of al eerder, kan ook later, de sequal “Anders, de Afvallers (2)” te publiceren. Blijft u tuned.

  Like

 3. Dienstmededeling alleen bestemd voor Anders Paulson:

  Anders, fase 2 is nakende, ben er lekker mee bezig. We beginnen zoals gezegd met De Afvallers en Waarom. Het zijn er keiveel, hulde, je bent hard voor de plaatjes geweest, hard voor jezelf en ook hard voor je publiek.

  Ik heb nu de volgende categorieen:

  1. Definitief mee: 27 stuks.
  2. Definitief niet mee: 56 stuks.
  3. Niet duidelijk (je hebt wel een reactie achtergelaten, maar ik kan niet zien of het meegaan of afvallen betekent): 10 stuks, te weten de nummers 53, 87, 56, 79, 51, 66, 72, 95, 12 en 76
  4. Niet duidelijk at all (je hebt daar geen reactie bij achtergelaten, moeten ze mee of niet?): 7 stuks, te weten de nummers 20, 41, 54, 59, 63, 70 en 90.

  Graag even je aandacht voor de categorieen 3 en 4, in totaal dus nog 17 plaatjes te beoordelen. En dan kunnen we gaan publiceren. Je kunt het hier via de reacties doen, maar het handigst om het onder het plaatje zelf te doen, zoals bij de anderen, dit om e.e.a. ook later inzichtelijk te kunnen blijven maken.

  Like

 4. Hoftrol, je titelsuggesties staan er gewoon op, hoor. Aagje ongeduld van me dat je me d’r eentje bent. Of moeten ze meteen allemaal vet op de site, met een “breaking”? Zo wereldschokkend waren ze nu ook weer niet. Toch? Het verdere proces, de vervolgstappen, alles is precies en transparant beschreven, en A. Paulson is nu aan zet.

  Like

 5. Opnieuw een belangrijke update: er waren inderdaad maar liefst 21 plaatjes zonder opschrift. Heden zijn die alle van een opschrift voorzien. Er kan vanaf nu niet meer worden ingezonden. Dit zijn ze voor deze aflevering. In eventuele volgende afleveringen nieuwe ronden nieuwe kansen, dit ter beoordeling van de Kunstenaar. Alle inzenders dank.

  Like

 6. Apiedapie, gewoon., waar niets of het wel of niet, gewo bijstaat plaatsen.
  Het gaat om ’n concept.
  Zou dat kunnen. Heel veel dank. Schouderklopje, stimulerende kniooog.

  Like

 7. Goed, de Kunstenaar heeft er de brui aangegeven. Niets wispelturiger dan de mensch. Mag. Kan. Dank voor de aandacht 😀

  Like

 8. Het modereren kan alleen ophouden als we zeker weten dat je geen privacygevoelige gegevens noch onbehoorlijke kwalificaties over anderen (die hetzij op dit blog of bij de buren actief zijn of waren) hier neerplempt. Nooit dus. Dat je ontoerekeningsvatbaaronberekenbaar bent op dat gebied heb je door de jaren heen bewezen. Live with it or leave. Deze reactie kwam er overigens al vier minuten na plaatsing doorheen. Eat your heart out man.

  Like

 9. Ter verduidelijking naar de andere reageerders. Volgens Hoftrol lijden zowel Anders Paulson als ik aan schizofrenie, oftewel een gespleten geest.

  Dit is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een verslechtering van denkprocessen en door slecht emotioneel functioneren. De aandoening openbaart zich meestal als gehoorshallucinatie, paranoïde of bizarre wanen, of onsamenhangend denken en spreken en gaat samen met slecht functioneren op sociaal vlak.

  Onbehandeld is schizofrenie een ziekte die tot veel lijden (bij patiënt en omgeving) kan leiden en invaliditeit kan veroorzaken. De stoornis heeft niet alleen gevolgen voor de cognitie, maar veroorzaakt meestal ook chronische problemen op het gebied van gedrag en emotie. Mensen met schizofrenie hebben vaak ook last van (comorbide) aandoeningen, zoals depressie en angststoornissen; in bijna 50% van de gevallen is er sprake van middelenmisbruik. Sociale problemen, zoals langdurige werkloosheid, armoede en dakloosheid komen vaak voor. De gemiddelde levensverwachting van mensen met schizofrenie is 12 tot 15 jaar minder dan van andere mensen. Dit wordt veroorzaakt door meer lichamelijke problemen en het vaker voorkomen van zelfmoord (ongeveer 5%).

  Bron: wikipedia

  Dank je, Hoftrol. Heel fijn en eenstemeer een illustratie dat jouw bijdragen hier tot in de volle eeuwigheid vooraf gemodereerd zullen worden. En als het teveel werk wordt of ik er anderszins klaar mee ben verdwijnen ze voorgoed ongezien in het spambakje. Dan zie ik ze niet eens meer. Dan ben je pief, paf, poef … weg. Daar waar je in feite thuishoort.

  Ik ken noch in het dagelijkse leven noch op het internet, alhier dan, iemand die dit soort praat durft uit te slaan naar mensen die hem niets hebben misdaan. Het is de onbeschoftheid ten top. Prettige Pasen nog en in de mensen een welbehagen.

  Lees het allemaal maar weer eens trots na, en ik vraag me af: durf je de mensen in je omgeving, die niet weten wat voor praat jij daar op je laptop of tabletje allemaal neerschrijft, durf je die mensen eigenlijk wel normaal in de ogen kijken? Ik denk het wel, je hebt vermoedelijk niet eens echt door – emotioneel – wat jij aan het doen bent tegen andere mensen van vlees en bloed. Die jou, nogmaals, niets hebben misdaan, die jou niets in de weg hebben gelegen, die volkomen onbelangrijk voor je zijn. Net zo onbelangrijk als jij voor hen bent.

  Het is de virtuele pendant van de gek die langs de rijksweg naar auto’s, op het fietspad naar langsrijdende fietsers, in de winkelstraat naar voorbijlopende wandelaars staat te tieren. Volkomen van lotje getikt, ben je. Je moet je laten nakijken. En dat meen ik. Of eens een paar dagen zonder computer over jezelf gaan nadenken. Hoe trots je op jezelf bent. Hoe trots je moeder of vader zaliger op je waren, toen je nog een kleine jongen was, toen je in je wiegje lag, toen je thuiskwam met je eerste rapport, je eerste meisje, hun kleinkind … En wat ze nu van je zouden vinden.

  Like

 10. Apie, weet je dat daar cursussen voor zijn: Omgaan met moeilijke ouderen? Je treft het niet erg, de laatste tijd. Hou vol, hoor. 😉

  Liked by 2 people

 11. Dingen cursief of in vet zetten doe je inderdaad met i en b, maar dan geen rechte haken maar de kleiner en groter dan tekens.

  Het woord “ontoerekeningsvatbaar” is inmiddels vervangen door “onberekenbaar“, dat bedoelde ik ook eigenlijk. Let wel, op het “op dat gebied“, da’s een toevoeging die heel erg veel verschil maakt. Of je daarop doelde of op schizofrenie zullen we nooit helemaal zeker weten, het is in ieder geval creatief denken. Noot: het [gemodereerd] in de reactie van 12:31 had de trol zelf ingevoerd, niet ik, dus da’s makkelijk praten voor het menneke 😀 Het had achteraf alles kunnen zijn. In 12:08 (aan het adres van A.P.) stond in plaats van [gemodereerd] wel degelijk “schizofrenie“.

  De rest laat ik maar weer voor zich spreken.

  Like

 12. Oh Apieapie, als er niets staat aangegeven gewoon doorgaan met plaatsern.
  Aleen dde afvallers staan duidelijk vermeld. Waar staat dat ik er de brui aaangeef?

  Like

 13. ’n Tweetal maanden besloot ik het aardigste van fb en het net te kaderen. Desnoods met onderschrift. Na ’n korte periode van saneren en nieuwe ibreng zou zich op deze wijze…..
  Blogmanager stelt zijn ruimt ter beschikking, niet vermeldend, dat er tevens is voor series andere ontboezemingen. Dat is voor mij nooit interessant geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.