Wilt u een grote of een kleine? (125)

Ikje, wat is dat eigenlijk?
Ikje, wat is dat eigenlijk?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Vorige week buitelden de goede ikjes over elkaar heen. Ze waren allemaal prima. Heeft de redaktie van de NRC ze opgespaard? Zit het in de lucht? Werpt onze opbouwende kritiek dan eindelijk zijn vruchten af? Feit is dat alle ikjes leuke lezersanekdotes waren, fijn opgeschreven, niet te spekkig, zonder overbodige eindzinnen en …. met lekker veel zelfspot. Daar houden we van. Zo waren ze bedoeld. Kijk maar even mee:

“Maar daar hebben wij verschillende van! Wilt u een grote of een kleine?”

Violette van Heek scoorde een hilarisch ikje over een zwembad dat haar jengelende vakantievierende gezinnetje zocht in de Ardèche. Haar sufgezeurde autorijdende echtgenoot stopte in Valence bij een megasupermarkt. Bij de informatiebalie informeerde hij waar hij een zwembad kon vinden. De behulpzame dame antwoordde: “Maar daar hebben wij verschillende van! Wilt u een grote of een kleine?”

Goed, het is een klein vakantiemisverstandje, en je had er meer van kunnen verwachten. Dat ie naar de heren WC werd gestuurd of zo, piscine, pissoir, dat soort hilarische misverstanden. Maar toch, we hebben ze slechter gehad. Veel slechter.

Zelf scannen bij Appie
Zelf scannen bij Appie

En dan dat dingetje over die caissière van de Albert Heijn, bij de zelfscankassa’s, want daar komen ze ook voor. Karlijn Jeuring voegt als laatste een bosje bloemen aan haar mandje toe.  De jonge caissière vraagt haar of ze de bloemen ook heeft gescand en zegt dat ze voor de zekerheid de bloemen niet zal controleren voor het geval mevrouw Jeuring toch vergeten zou zijn te scannen. „Anders zegt het machientje dat de controle niet goed is gegaan.” Zo’n meisje vreet je toch op, van pure vertedering die je normaliter alleen voor baby-olifantjes of Douwe Bob hebt?

Daar houden Nederlanders van: lekker eigen rechtertje spelen

Of Willemijn van Woensel dan, die op een warme dag bij een kruising met stoplichten staat te wachten. Vlak voor haar stopt een auto met daarin twee vrouwen, de jongste gooit haar afval zo door het open portierraampje op straat. Willemijn bedenkt zich geen moment en mikt het zo weer bij hen naar binnen. Dan hoort ze achter zich een jongen zeggen: „Coole actie mevrouw!” Want daar houden Nederlanders vandaag de dag wel van, lekker eigen rechtertje spelen, als het kan voorzien van een shitstorm op de social media.

„Dan steek je toch niet zomaar auto’s van mensen in brand!”

De zoon van 8 van Egbert Kalse heeft over de rellen in Ede gehoord, waarbij jongeren auto’s in brand hebben gestoken. Het echtpaar Kalse vertelt hem dat de gemeente een buurthuis heeft gesloten en dat de jongeren daarom boos zijn. „Nou ja!”, roept zijn broertje van 6 verontwaardigd. „Dan steek je toch niet zomaar auto’s van mensen in brand!” Zijn ouders knikken instemmend, de opvoeding werpt kennelijk zijn vruchten af. Waarop hij vervolgt: „Steek dan de auto’s in brand van mensen die dat gebouw sluiten!”

Niks meer aan doen, kan zo in de krant, oh, stond hij al. Dat bedoel ik. En het ging maar door vorige week. Die kleinzoon van zes jaar oud bijvoorbeeld, van Henk Witsen Elias. Die bij de kapper een kleurplaat voor een kleurwedstrijd weigert. Waarom?  „Ik kan niet zo snel kleuren.”

Ik barst in lachen uit …

Ook met het ikje van Martine van der Reijden was niks mis. Ze gaf aan dat ze met haar collega’s tijdens een jolige koffiepauze erg had gelachen over de meest erge felicitatiekaarten die ze ooit ontvingen hadden. De volgende morgen drukte een collegaatje haar een kaart in de handen. “Ik barst in lachen uit, de kaart met twee naar elkaar reikende handen is precies het soort kaart waar we zoveel lol om hadden. Terwijl ik roep hoe erg ik de kaart vind, zie ik de aankondiging van haar verloving er in een sierlijk handschrift op staan.”  Met een mooi gevoel voor timing opgeschreven, toch?

Vergeetboek, Douwe Draaisma, nee, ik krijg hier niets voor.
Vergeetboek, Douwe Draaisma, nee, ik krijg hier niets voor.

Lees nu zelf het ikje over het Thunderbirdseiland van de zoon van Rian Los, dat alleen Italiaans sprak, want Thunderbirdseilanden kunnen spreken. “Wat fijn!” sprak het kind, “ik heb altijd al Italiaans willen leren!” En dan ook maar het ikje van Gerrit Jan Zwier, waarvan de clou was dat hij zogenaamd vergeten was wat hij van het “Vergeetboek” van Douwe Draaisma vond. Ja, dat was eigenlijk helegaar niet zo’n goed ikje. Maar goed, de rest wel dus, en dat is nog niet eerder in de geschiedenis voorgekomen. Het gebeurt overigens opvallend veel – hebben jullie dat ook gemerkt – dat er een boek of een film in een ikje wordt verwerkt. *say no more icoontje*

De opmerkzame lezer heeft het misschien al gemerkt. De ikjes waren dit keer goed, maar vermeldenswaardige reacties waren op de stompjes van één (schrijve: 1) hand te tellen. Het aantal reacties is omgekeerd rechtevenredig met de kwaliteit van de ikjes, dat zagen we vorige week weer eens. Dus graag, NRC, deze week weer wat doorsnee tot heel slechte krenentommende ikjes plaatsen.

Het was heel gezellig

Verder keuvelden de reageerders over ditjes en datjes, het was heel gezellig, prettig dat de trollen inmiddels begrepen lijken te hebben dat ze hier op dit blog helemaal niets te zoeken hebben. Ze kunnen nu lekker hun gezinnen, echtgenoten of andere vrienden en vriendinnen, zo ze die al hebben, in hun sneue huisjes vervelen.

Bertie gravatar avatar
Bertie definitieve gravatar

Bertie deelde iets schokkends mede, namelijk dat dit dingetje hiernaast haar “definitieve en allerlaatste gravatar” zal zijn. We hopen het niet, want het is best een onbestemd dingetje. Ergens.

Verder was Mark lekker bezig, dit keer minder met perkamentrollenlange monologen zonder kop en staart maar meer met interactieve vragen en anekdotes.  “In al mijn onschuld ben ik voor de tweede keer in mijn leven opgestaan in de gedachte dat het maandag was terwijl het zaterdag bleek. De eerste keer ben ik helemaal naar Zaandam gereisd toen ik er achterkwam dat de deuren niet opengingen, logisch, maar dat er ook een portier zat, die logica ontging mij. Nu ben ik er thuis achter gekomen.” Of wij dat ook weleens hadden meegemaakt.

Luvienna: “Ja, zondag ipv zaterdag. Gelukkig ontdekt voordat ik de deur uitging. Het was heerlijk om weer tussen de lakens te kunnen kruipen.” 

Klok, bijna zes uur, domme pawi!
Klok, bijna zes uur, domme pawi!

Pawi: “Ik bestelde een taxi om op tijd op mijn werk te zijn en vroeg of de chauffeur onderweg mijn vriendin wilde ophalen, zij werkte in hetzelfde gebouw. Onderweg zag ik een stationsklok. Het was geen acht maar zes uur. Had ik nog twee uur in bed kunnen liggen!”

En ikzelf bedacht me ineens dat ik me nog nooit een hele dag heb vergist, maar pas geleden wel een uur. “Een uur te vroeg opgestaan. Fris gewassen, aangekleed, Brinta. Maar toen kwam ik erachter, nog voordat ik de deur uitging.” Nou, dat zijn best schokkende dingen allemaal.

Een mooi moppie muziek

Het Stabat Mater van Poulencdat weten jullie wel, is één van de meest dramatische werken van de klassieke muziek en het werd dit weekend uitgevoerd in de protestante kerk in Ginneken (gemeente Breda). Mopperkont zat vooraan en kon de soliste, de Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer, bijna aanraken. Wat zijn we blij dat hij dat niet heeft gedaan, we hadden hem anders hier een tijdje niet meer gezien. Maar een mooi moppie muziek – hoe deprimerend dan ook, maar dat past wel bij deze tijd – is het wel [tekst gaat wel gewoon door onder de video, afspelen kan tijdens het scrollen, wel een stuk langzamer gaan lezen dan]

Gezocht: een ervaren kunstredacteur - Ad Hok
Gezocht: ervaren kunstredacteur – Ad Hok

Heer Rozenwater zette de stijgende lijn in zijn Kunstrubriek voort. Plaatste de meest waanzinnige plaatjes, honoreerde de meest waanzinnige koppen. Heerlijk om te zien dat hij weer helemaal de oude is. Het nevenstaande sombere werkje stelt de dood van Cato van Utica voor. Luca Giordano was erbij en drukte op de ontspanner. En Ad Hok zocht de Eregalerij der Gigagroten weer eens op. Gefeliciteerd, Ad, kei- en keiverdiend.

Rubens naakt
Duw je mijn schouder zo direct weer terug in de kom, schat? – pawi

Ook Pawi was in grote vorm, kijk toch eens naar dat subtiele maar keivalse koppetje dat ze bij het plaatje van Rubens dichtte.  De rechterdame is pas 16 lentes oud en onze Peter Paul Rubens was ermee getrouwd, vermoedelijk omdat het na het schilderen van dit plaatje nog erg gezellig werd in zijn atelier.

Leuk, dat het Algemeen Dagblad (AD) nu ook een dagelijkse onderschriftencompetitie heeft. Sinds vorige week is daar de “Uit de kom” caption contest. Een willekeurig voorbeeldje van de humor die dat oplevert:

Uit de kom met het AD - doet allen mee!
Uit de kom met het AD – doet allen mee!

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is van Hoach Le Dinh, geboren in Vietnam, freelance fotograaf, die naar eigen zeggen erg geïnteresseerd is in fotografie. We kregen het plaatje belangeloos via die fijne mensen van unsplash.com. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.