Weg met de elite, weg met mij

Boekbespreking Pieter Waterdrinker, Tsjaikovskistraat 40, door Lummel

Ik heb een fijne dag achter de rug. Gezellig in de trein naar Parijs (53 minuten) en het boek van meneer Waterdrinker uitgelezen. Op een terras een kop koffie gedronken. Het worden weer mooie tijden voor een terrastijger als ik.

“Een schelmenroman” zei Klare Taal en daarom besloot ik het boek te lezen. Tijl Uilenspiegel is mijn grote voorbeeld. Ik zou Waterdrinker geen schelm, maar een rechtse rakker noemen. Maar dat terzijde.

Dood en ellende.

Het verhaal is flinterdun, maar het boek is belangrijk. Zeker in deze tijden in Frankrijk. De roep om een socialistische heilstaat te creëren schalt uit de radio en televisie. Tijd om stil te staan wat de socialistische heilstaten van Lenin, Pol Pot, Mao en Kim werkelijk voortgebracht hebben. Dood en ellende.

De gele hesjes zijn de elite beu. De elite is vervreemd van het volk. Maar wie is die elite? Politici, journalisten, rijken, doorgeleerden, artiesten, Joden. Laten dat nou net die groepen zijn die door de revolutionairen in kampen gegooid of vermoord werden.

190128pieterwaterdrinkerWaterdrinkers boek laat goed zien wat er gebeurd is sinds 1917. Hij toont aan dat het Sovjetregime niet pas onder Stalin de verkeerde kant uitging maar dat het stelen en moorden al onder Lenin begon.

Het volk moet aan de macht. Weg met de elite. Haarfijn tekent Waterdrinker op dat niet het volk maar een zootje beroepsrevolutionairen de macht grepen. Het volk dat onder de Tsaren geknecht werd, kreeg nieuwe meesters die zichzelf ‘het volk’ noemden. En werd weer geknecht.

Arme Russen. De communisten werden er in 1989 uitgegooid en een nieuw soort oplichters nam de macht over. Nu niet namens ‘het volk’ maar namens de ‘democratie’. Dezelfde oplichters met een nieuwe naam. Arme Russen.

Weg met de elite.

Er komen overal nieuwe oplichters aan het woord. In Frankrijk zijn het de gele hesjes die namens het volk aanspraak maken op de waarheid. Uiterst links en uiterst rechts zijn het volkomen eens. Weg met de elite. Arme Fransen.

In Nederland zijn het ..? Vult u zelf maar in. Arme Nederlanders.

Gelevestjes
Olivier Ortelpa from Paris, France [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)%5D
Een meneer in Engeland vindt dat we in de koude oorlog de verkeerde kant hebben gekozen. Zijn tegenstanders vinden dat het volk in Engeland weer soeverein moet worden. Arme Engelsen.

Pas maar op, wij behoren waarschijnlijk ook tot de elite die van het volk vervreemd is. Lees het boek van Waterdrinker om te zien wat ze met ons doen mochten ze de macht krijgen.

Na weer 53 minuten in de trein ben ik weer terug in mijn stadje. Weer een terras, aan de Marne dit keer met een glas witte wijn. Op het plein demonstreren de gele hesjes. Weg met de elite. Weg met mij.

———————

Auteur: Lummel. Meer van dezelfde auteur op dit blog. 

En hij kan ook nog lekker koken, zie “Husse met je neus er tusse ….
Het minst gelezen kookblog ter wereld”.

cropped-bibimban

Foto helemaal bovenaan (die van meneer Waterdrinker) door Julia Klotchkova – WikiPortrait, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18719024

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Stemacteur. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes. Want ja. Je moet toch wat

22 gedachten over “Weg met de elite, weg met mij”

 1. Het boek leest als een trein. Waterdrinker kan goed schrijven. Zijn avonturen in de USSR zijn vermakelijk. Maar het werkelijke belang van het boek zit in de boodschap.
  « Links » waar ik me ook toe reken, heeft nooit echt aande kaak willen stellen wat er in de heilstaten afspeelde en nog steeds afspeelt.

  Een aanrader dit boek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Fraaie samenvatting Lummel inderdaad belangrijk dat verheerlijken van de heilstaten gaat gewoon door. Kim Jong, China, Mao, Cambodja
  Er is niet veel van geleerd, het “klimaat ” is ook tot een nieuwe afgod en messias uitgeroepen, totale hubris alom!
  Fijn Lummel dat je zo lekker snel naar en van Parijs spoort al lezende.

  Toch vind ik ook wel wat schelmenstreken bij Waterdrinker die ongegeneerd catechismussen gaat verhandelen om aan geld te komen en andere methodes om te overleven. De reisorganisaties voor zakenlieden naar Rusland zijn ook hilarisch.

  Like

 3. Links en rechts zijn sowieso rare termen aan het worden, qua extreem dan. Ik bedoel maar: als je de klimaatverandering wilt aanpakken, milieurommel opruimen, geen plastic meer in je eten en dus je genen wil, dan ben je een links gekkie. Willen rechtse mensen dan wel overstromingen, dorre woestijnen, en geen insecten en vogels meer?

  En als je het een schande vindt dat verkrachters en moordenaars soms gewoon op de maatschappij worden losgelaten, zogenaamd vanwege goed gedrag in het voorarrest, of omdat hij zo aardig tegen de bewakers was, maar dus in feite vanwege de bezuinigingen, dan ben je ineens een rechts gekkie. Alsof linkse mensen wel graag moordenaars met hun jatten of erger aan onze dochters willen hebben.

  Links? Rechts? Wanneer worden we weer mensen met gezond verstand?

  Like

 4. Die gele hesjes trouwens, het verhaal wil dat ze tegen milieubelastingen zijn, duurdere benzine e.d. . Kan. Mag. Maar het echte verhaal is dat ze ertegen zijn dat de kleine man moet opdraaien voor de grote problemen die vooral door het grootkapitaal worden veroorzaakt. Minder autorijden, de thermostaat een graadje lager, lekker weg in eigen land in plaats van naar een ver land vliegen, da’s allemaal aardig. Maar als je weet dat op het zelfde moment een vliegtuig meer uitstoot dan tigduizend mensjes, als je weet dat vanuit de haven in Rotterdam elke dag maar weer vieze vette walmende schepen vertrekken die op de meest smerige stookolie varen die je je maar voor kunt stellen .. dan zeg je (en dat vind ik helegaar niet links en ook niet rechts): overheid, ruim eerst je eigen rommel eens op. Doe eens waar wij je voor hebben en kom DAN ook mij om een bijdrage vragen. De gele hesjes hebben gelijk, de klimaatscholieren hebben gelijk, de echte labbekakken zitten in de regering, de hoge heren in Den Haag en Brussel die NIET regeren. Ik heb gezegd en ga een krentenbolletje eten. Smakelijk.

  Like

 5. Umberto Eco zei ooit: “voor ieder ingewikkeld probleem bestaat een envoudige oplossing. En die oplossing is fout.” (ik citeer uit mijn hoofd.)
  Een probleem is dat er te veel binair gedacht wordt. Goed/Fout. Slecht/Goed. Arbeider/Kapitalist. Man/Vrouw. Wij/Zij. Laten we oppassen voor al die gemakkelijke oplossingen voor ingewikkelde problemen.
  Het is meer dan jammer (Godgeklaagd wilde ik zeggen) dat de discussie over klimaat vervuild worden door binaire belangen discussies. Maar een vent in een geel hesje die zijn 4X4 Rangerover vol staat te tanken en over de benzineprijs klaagt op France2 schiet mij een beetje in het verkeerde keelgat.

  Like

 6. Zo is dat. Hij zou dat gele hestje uit moeten doen. Dieseldruppels krijg je er moeilijk uit.

  Like

 7. Een goede schrijver, inderdaad. Dit boek heb ik niet gelezen, wel iets anders van Waterdrinker. Mila Burger en en nog een paar.
  Je hebt hier een heel goed stuk neergezet.
  Het rechtlijnige denken is niet uit te roeien, het lijkt iets typisch mens’ te zijn. De popi-phrase l’histoire se répète wordt niet voor niets zo graag herhaald.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja lummel, die gele hesjes! Heb je er al een op je dashboard liggen?

  Razend knap, vond ik dit boek. Schelm, oplichter, vreemdganger, maar tegelijk een prachtig historisch overzicht van wat er zich in Rusland afspeelde, en in de Europese Commissie. Veel fraude en veel herkenbaars over het nu.

  Het mooiste beeld dat me bijblijft, is van de troosteloze wandelingen door de stad, waar Waterdrinker woont en herinneringen ophaalt aan de mensen die er woonden, of nog steeds wonen. En hoe de oorlog een paar straten verder niet merkbaar is.
  Valery Gergiev, in Rotterdam bejubeld, wordt ook zijdelings genoemd, met zijn operazangeres die niet ingaat op zijn avances.

  Veel grappen en grollen. Gewoon lezen zou ik zeggen.

  Like

 9. Jammer vond ik dat zijn vrouw of partner niet geheel uit de verf kwam, terwijl zij toch een totaal verbonden geheel was met zijn geheel ongebreidelde en Russische leven daar in in dat flatje waar zij met haar katten en vertalingen toch maar het hele zaakje in stand hield.

  Like

 10. Dat was juist spannend, Julia die al de ellende over zich heen liet komen, en toch bleef. Een schat van een vrouw.
  2-0

  Geliked door 1 persoon

 11. Boek niet gelezen, schrijver niet gelezen wel eens gehoord denk ik.
  Lummel is hier de held, heerlijke schrijver, zit gelijk naast hem op het terras, in de trein, proost en heb je even een bladwijzer voor me, ik ga op zoek naar het toilet. Ah, een treinreis, veel te lang geleden.
  Ben links. Bedacht in 1995 RoodRechts, en voel mij nu verheven, heb nooit een heilstaat als links gezien, DDR niet, Cuba niet. Ben alleen in de USSR geweest, in 1988, het failliet was duidelijk in alles.
  Lees nu momenteel drie boeken en die gaan allemaal over de denkwereld van de hond.
  Ja, je moet toch wat.
  Bedankt al vast lummel, moet me in je gaan lezen. Er staat dus meer op deze site, ben blijkbaar beetje blind geweest.
  Sorry.

  Like

 12. We zijn natuurlijk allemaal Waterdrinker behalve Bernard sr die dood is en bier bij ontbijt dronk. Naamgenoot heeft circuit gekocht en W. is een Zantvoorter. Moffen, sorry voorgeslacht, hebben ook wat met circuit dus prins die zich van Oranje noemt en niet van Vollenhoven, nog een trap na van zo een schandknaap, nee, vlek. Ch
  Luister P.W. op onvoltooid verleden tijd terug, zondag 19 mei 2019.
  Daarna “Ballen vd koopman” zal geen toeval zijn. Hulde VpRO.

  BTW…zullen we als Basjes Slippendragers volgend jaar als groupie het Songfestival bijwonen in “Nederland o Nederland jij bent de kampioen!”
  Of de kaarten kopen en doorverkopen met winst waarvan we tot in de lengte der dagen boeken voor de leesclub aan kunnen schaffen.

  Kussens van TimmerArk

  Like

 13. Op de radio zonet:
  Heb jij vliegschaamte?
  Dat weet ik niet.
  Ik heb wel vleesschaamte.
  Er is een onderzoek geweest. Als je gaat zitten met je lief, of je kinderen, als je alleen bent dan is alles nog erger want alleen kost bijna dubbel zoveel, maar als je samen bent en je denkt na over vliegen en je schaamt je dan heb je vliegschaamte.
  Dan heb ik vliegschaamte. En vleesschaamte. Maar ik heb geen auto.

  De werkelijkheid is zoveel mooier. Inderdaad Bappie, radio1 terugluisteren tussen 16:33 en 16:57.

  Van een van de rijkste mensen van India, een koffiemagnaat, is diens lichaam gevonden in een rivier. Welke rivier werd of niet gemeld of ontging mij (kan, maar sterk); in een land als India is niet iedere rivier zomaar een rivier.

  Een rivier heeft zes letters en de laatste vier.

  Ergens zegt mij dat ik misschien niet in het juiste draadje schrijf.
  Over draadjesvlees geschreven:
  Fietsend, vorig jaar midden voorzomer, over het park van de begraafplaats in Amsterdam West, tegenover de Praxis en na het Dieren Opvangcentrum Amsterdam.

  Aan het eind staan drie woningen van personeelsleden. Waarschijnlijk een aantal daarvan, maar anders personeel van elders, groeven een gat.
  Een groot gat, te groot voor een graf, meer voor de fundering van een nieuw gebouw of woning.

  Uit het raam van het dichtstbijzijnde huisje kwam de geur van draadjesvlees.

  Op mijn fiets, die ik sindsdien verkocht heb, maar om ongerelateerde motivatie, kon ik voor de volle honderd procent zelfmoord begrijpen. Nuchter zelfs. Juist, suddertjesvlees, uren baderen met ontbijtkoek, of een witte boterham zonder korst, een dikke plak, geen fabrieksnede.
  Met donker bier. Of alleen met laurier.

  O weg naar een tanig mens van negenenzeventig.
  Ga jij maar alleen, zei ik tegen mijn partner wiens blikveld door geen van deze geuren, kleuren of gedachten bepaald leek.

  Het zal afkeuring opwekken maar samen besloten we de levensverzekeringen af te kopen.

  Misschien leren zweefvliegen.

  Like

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: