In gelul kan je niet wandelen

Boekbespreking van Notre-Dame-des-Plantes

Op 15 april 2019 stond de Notre-Dame de Paris in brand. Ik was aan de buis gekluisterd om te zien of het ergste zou kunnen gebeuren: het verdwijnen van de kathedraal. Ik heb een band met Parijs, ik heb er 29 jaar gewoond. Erin of net er buiten. Mijn vrouw is er geboren. Ik werk er nog steeds. Parijs en Amsterdam zijn de twee steden waar ik mijn leven geleefd heb. Tot nu toe. Ik heb nog een toekomstje voor me.

Ik voelde me betrokken bij de discussie

Twee dagen na de brand woedde er een vurige discussie in Frankrijk. Hoe moet de kathedraal hersteld worden? Precies zoals tiewas? Of moderniseren we? Een beetje? Of een boel? Ik voelde me betrokken bij de discussie. Als Amsterdamse Parijzenaar, als kunst- en architectuurliefhebber. En misschien ook een beetje als ex-katholiek; ik ben bij de Jezuïeten op school geweest.

De eersten die in de discussie sprongen waren de modernisten. Tientallen voorstellen om de kerk te herstellen zagen het daglicht. Een glazen dak. Een gouden dak. Geen dak. Een zwembaddak. Een Dikkerdak? (grapje voor Toonderfielen).

De tegenstanders wilden het oude dak. Precies hetzelfde dak. Dezelfde structuur, hetzelfde materiaal. Ze willen ook dezelfde spits terug. Die spits werd er pas in 1860 opgezet en was dus al een vernieuwing.

De voorstanders van het ouwe dak, met nieuwe materialen deden ook hun zegje. De kathedraal van Reims (toevallig woon ik precies in het midden van de kathedralen van Parijs en Reims) is gereconstrueerd à l’identique met nieuwe materialen.

Heerlijke discussie die ik graag met jullie aanga.

… natuur om geschiedenis, religie en omgeving te verbinden

En toen zat ik weer in de auto. Met France Inter. Ik luisterde naar een interview met Gilles Clément. Zijn voorstel is om de Notre-Dame te herstellen met natuur. Maar niet zomaar wat bomen en planten, maar natuur om geschiedenis, religie en omgeving te verbinden. Liturgische planten en bomen. Dat lijkt me tof.

Notre-Dame-des-Plantes – Ons plantenvrouwtje

Ik ga het boek lezen en een recensie schrijven. Op mijn manier. Als ik het boek niet de moeite waard vind zal de bespreking korter zijn dan de inleiding. Mochten jullie iets te zeggen hebben over cultuur, natuur, geschiedenis en de Notre-Dame, dan kan dit een leuk gesprek worden.

Update (en opmaat naar deel 2):

Gilles Clément is een wappie. Een plantenwappie.

Lummel

Ik ben op bladzijde 22. Gilles Clément is een wappie. Een plantenwappie. Hij gaat tegeen alles tekeer wat met een G begint. Gps, de G van 5G, la guerre. Ik zou er nog een G aan toevoegen, die van Gilles Clément.

Het boek is een wappiezooitje van filosofie, taalwetenschap, geschiedenis en plantkunde. Het eerste geslaagde grapje was het planten van wijnranken in de kerk. Om de miswijn. Maar dat had ik al op de radio gehoord.

Hij wil drie verschillende tuinen maken. Voor de kerk, in de kerk en achter de kerk. Het hele Ile de la Cité dus. Eerder had hij gezegd tegen grenzen te zijn, want van grenzen komen oorlogen en planten en dieren kennen geen grenzen. Dus wat nou 3 tuinen? Dat zijn grenzen. Maak dan één tuin met de Seine als enige begrenzing. Hij heeft waarschijnlijk nog nooit gezien hoe dieren om hun territorium kunnen vechten.

Ik had aangekondigd om het boek in een ruk uit te lezen. Dat was ijdele hoop. Ik blijk bij tien paginaas wappiedenken aan mijn grens te zitten.

2. In gelul kan je niet wandelen

Ik geef het op. Ik lees niet verder. Wat een ongelooflijke flauwe kul. De flauwste kul die ik ooit gelezen heb. Ik heb wel wat beters te doen. Ik heb een paar plaatjes naar Bas gestuurd. De plaatjes zijn beter dan de tekst.

In gelul kan je niet wonen zei iemand ooit. In gelul kan je ook niet wandelen. En ik wandel graag in Parijs. En in de vele tuinen en parken in Parijs. En ook in de natuur.

En wat meneer Clement daarvan vindt zal me aan mijn zak roesten.

Koop Dit Boek Niet!

——————————

Boekbespreking in twee (2) delen door Lummel, vermaard kok en filosoof, woonachtig te Frankrijk. Ander werk van hem kun je alhier lezen. En op zijn eigen minst gelezen kookblog ter wereld natuurlijk. Aanradertjes!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Stemacteur. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes. Want ja. Je moet toch wat

40 gedachten over “In gelul kan je niet wandelen”

 1. Ik ken het boek natuurlijk (nog) niet, maar als schot voor de boeg: ik vind dat je een monument zoveel mogelijk in stand moet houden in de sfeer van hoe de makers het bedoeld hebben. Dus geen supermarkt of jongerensocieteit in een leegstaande kerk. Geen toeristenshop in een stadspoort. Gewoon respecteren wat de bouwers hebben willen neerzetten. In dit geval: een kerk. Geen dierentuin. Maar ik laat me altijd graag verrassen met andere inzichten.

  Like

 2. De Notre Dame als parenclub zou ook te ver gaan.
  Maar dat we kleinere leegstaande kerken in gebruik nemen voor lokale verenigingen of inrichten als woning is een prima oplossing, alle bedoelingen van de bouwers ten spijt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Kijk kijk de discussie brandt al los. Benieuwd wat de schrijver erover gaat zeggen. Nou ja, dat heeft hij al gedaan, maar Lummel heeft het nog niet gelezen dus wij kunnen er nog niet op los.

  Geliked door 1 persoon

 4. Liturgische planten en bomen, er wordt heel wat geschreven over die aanplant. De pastoor laat het handenwrijvend toe, een beetje van ditenmedat, wat wit, rood, paars, groen, goud? De collectes varen er wel bij. De tuinen varen er wel bij.
  Maar of ze tot het dak groeien? Tot in de spits van de ND?

  Geliked door 1 persoon

 5. Het boek is nog niet binnen. Ik heb onze locale boekwinkel gesteund en het niet bij Amazone besteld. Maar onze locale boekwinkelieren zijn niet erg reactief. Merde alors.

  Vandaag is het Pinkstermaandag, een van de raarste dagen in Frankrijk. Ooit was het een feestdag. Maar toen kwam er de eerste canicule, de hittegolf. Duizenden oudjes gingen dood en de verantwoordelijke minister wilde niet van vakantie terug komen. De premier besloot toen dat er een nationale solidariteitsdag zou komen. Pinkstermaandag moest er gewerkt worden zonder salaris. Dat geld ging naar de ouderenzorg.

  Het land in rep en roer. He veel oplossingen werden er gevonden om de vrije dag te redden. De mooiste is dat alle ambtenaren 40 seconden per dag langer werken om zo de Pinksterdag vrij te krijgen. Ik ben niet zeker vanher precieze aantal seconden.

  Ik ben aan het zoeken naar plaatjes van Notre Dame herstel voorstellen die Bas mag plaatsen zonder naar de gevangenis te moeten. morgen krijg ik misschien een berichtje van de boekhandel om het boek op te halen.

  Over mijn voorkeuren over het restaureren praat ik nog niet.

  Maar ik ben wel blij dat Paradiso Paradiso geworden is.

  Geliked door 1 persoon

 6. Net als iedereen kan ik me erg opwinden of enthousiast zijn over architectuur. Er zijn prachtige gebouwen en steden gerealiseerd in het verleden. Maar ook veel ellende. Er worden ook nog steeds prachtige dingen gebouwd en nog steeds veel ellende.
  Het verschil met andere kunstvormen is dat je architectuur niet per se hoeft op te zoeken. Het is overal. mooie dagen kan je bezoeken, maar lelijke troep kan je bijna niet ontlopen.

  Ik geniet van Amsterdam en van Rotterdam. Ik geniet van Rembrandt en van Miro. Ik ben gek op de Beach Boys en Fat Freddie’s Drop.

  Maar lelijke architectuur kan je niet ontlopen. Je woont erin. Of er tegenover.

  De discussie kan interessant worden.

  Miswijnranken op de parvis van de Notre Dame?

  Like

 7. Ik heb ooit eens een testrit gemaakt met een hybride Toyota. Maar ik wil niet in zo’nlelijk ding gezien worden.

  Like

 8. Nog steeds geen nieuws van de boekhandel. Ik ga er strakts even langs, als het 4 minuten stopt met regenen. Ik heb gelukkig het bonnetje bewaard.

  Like

 9. Het boek is er nog steeds niet. Als het er morgen nog niet is ga ik de electronische versie kopen. En stuur een leger advocaten af op boekwinkel.

  Like

 10. Zo is het. Als de tweede aflevering er niet uiterlijk zaterdag is wordt dit hele feuilleton geschrapt. Ja zo zijn wij, spijkerhard als het moet. Zeg dit maar aan die boekenwinkel en sluikreclame voor die ramsjzaak kunnen ze dus ook vergeten.

  Like

 11. Ik heb het boek afbesteld. En mijn geld terug gekregen. Ik heb het nu op mijn Ipadje. Ik heb 12 van de 69 bladzijden gelezen. Wat een oplichter! 17€ voor 69 paginaas! De eerste 12 paginaas winden me al op. Ik lees het morgen in een ruk uit. Jammer dat ik geen papieren versie heb die ik kan verbranden voor compost.

  Like

 12. Ik bedank Bas van Vuren dat ik de eerder gedeclareerrde 29 euro voor de papieren versie niet hoef terug te storten. De resterende 12€ worden gebruikt voor de administratiekosten voor het volgende zoemuurtje.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ben op bladzijde 22. Gilles Clément is een wappie. Een plantenwappie. Hij gaat tegeen alles tekeer wat met een G begint. Gps, de G van 5G, la guerre. Ik zou er nog een G aan toevoegen, die van Gilles Clément.
  Het boek is een wappiezooitje van filosofie, taalwetenschap, geschiedenis en plantkunde. Het eerste geslaagde grapje was het planten van wijnranken in de kerk. Om de miswijn. Maar dat had ik al op de radio gehoord.
  Hij wil drie verschillende tuinen maken. Voor de kerk, in de kerk en achter de kerk. Het hele Ile de la Cité dus. Eerder had hij gezegd tegen grenzen te zijn, want van grenzen komen oorlogen en planten en dieren kennen geen grenzen. Dus wat nou 3 tuinen? Dat zijn grenzen. Maak dan één tuin met de Seine als enige begrenzing. Hij heeft waarschijnlijk nog nooit gezien hoe dieren om hun territorium kunnen vechten.
  Ik had aangekondigd om het boek in een ruk uit te lezen. Dat was ijdele hoop. Ik blijk bij tien paginaas wappiedenken aan mijn grens te zitten.

  Volgende keer: Meer.

  Geliked door 1 persoon

 14. Kijk, zo’n recensie daar heb je wat aan. Waanzinnig idee om de hele Notre Dame te laten overwoekeren, want dat zal er wel van komen. Overal klimop, slangetjes, vleermuizen, steenmarters, kikkers en op den duur ook de vale gier. Prachtidee.

  En ik heb lekker wat eurootjes opzij kunnen zetten tot de vertaling er is. En hier in NL kun je hetzelfde ebook drie of vier keer downloaden voor één prijs. Dat roept wel vragen op, maar daar gaat het nu niet over.

  Dank voor je verslag, lummel.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik geef het op. Ik lees niet verder. Wat een ongelooflijke flauwe kul. De flauwste kul die ik ooit gelezen heb. Ik heb wel wat beters te doen. Ik heb een paar plaatjes naar Bas gestuurd. De plaatjes zijn beter dan de tekst.
  In gelul kan je niet wonen zei iemand ooit. In gelul kan je ook niet wandelen. En ik wandel graag in Parijs. En in de vele tuinen en parken in Parijs. En ook in de natuur. En wat meneer Clement daarvan vindt zal me aan mijn zak roesten.

  Koop Dit Boek Niet!

  Geliked door 1 persoon

 16. Nou, dat is inderdaad een feit. Duidelijker kan het niet qua review. Ik zal het zodra ik bij een computer ben in het artikel verwerken. Deel 2 (slot) 😄

  Like

 17. Hoppa. Het feuilleton is hiermee afgerond. Ik heb ze weleens langer gezien. Maar zo houden de lezers hun geld in hun zak. Dank Lummel, keiduidelijk advies!

  Like

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: