Sekszegels bij de kassa (354)

Over ikjes en het coronabeleid hier op de site

David en Goliath verdwenen uit het restaurant van een Amsterdams museum. Sekszegels bij de kassa. Inslapende patiënten bij de anesthesist. Black Friday op Goede Vrijdag. Snotneuzen in quarantaine met een chirurg en een docent. Een kapotte rits van een rugzak en Sinterklaas. Wat je allemaal niet mee kunt maken als je in ikjesland bent, dat spannende landje van de NRC, gevuld door hun lezers en wat ze allemaal meemaken. Hieronder vinden jullie het overzicht van vorige week inclusief de mooiste commentaren van het ikjespanel. Bofkonten dat jullie me d’r eentje van me zijn.

Vooral dat “hij aarzelde even” is natuurlijk een magistraal tussenzinnetje

Het feest begon op maandag met het ikje van Corry den Ouden-Smit. “Waar zijn ze?” had de dienstdoende redacteur erboven gezet. Spannend! Corry vertelde dat ze in het restaurant van een Amsterdams museum naar David en Goliath had gevraagd. De ober vertelde dat die beelden naar het museum waren verhuisd en dat ze daarna in restauratie waren gegaan. Maar dat dat wel lang geleden was … Tot zover niks aan het handje. Standaardkletspraatje tussen ober en klanten. Maar toen keek die ober Corry en haar partner ineens schalks aan. Corry was 86 en haar partner 81 jaar, dat moet je wel weten en daarom schreef Corry dat er nog even bij. Nou, en wat die ober toen dus zei? “Dat kan ik …” hij aarzelde even, “niet zien”. Vooral dat “hij aarzelde even” is natuurlijk een magistraal tussenzinnetje. Het bouwt de spanning op. Het vertraagt de climax. Heerlijk gewoon. En dan die ontlading: “niet zien”. Hilarisch. Echt. Maar goed, uit een korte google blijkt dat Corry den Ouden-Smit niet zomaar een lezer is, maar een echte schrijfster. En vorig jaar toen ze nog maar 80 was en haar man Bob 85 waren ze in EenVandaag om te vertellen dat ze niet naar de IC wilden als ze corona zouden krijgen.

Master ikjesbeoordelaar De Schrijvende Rechter (DSR), zelf ook een coryfee van wereldformaat, was niet te spreken over het ikje. “Men stelt vragen in een restaurant over een restauratie (wtf, zeggen de jongelui dan), brengt de leeftijd ter sprake, krijgt een aarzelend maar diplomatiek antwoord en meent ten slotte hiervan verslag uit te moeten brengen aan de krant.”

Albert Jansz Vinckenbrinck (sculptor); Amsterdam Museum (photo), CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Ad Hok kent de beelden als geboren en getogen Amsterdammer maar al te goed, In zijn kindertijd stonden ze nog in de Waag. En Pawi vond het ikje een “lief inkijkje in de wereld van twee ondernemende oude mensen”.

Onze andere coryfee van wereldformaat, Lummel (v/h Lallende Lummel) bleef proberen om een zoemuurtje af te spreken. Het lijkt er a.s. woensdagavond van te komen, maar helemaal zeker is dat nog niet. Ook niet of er wel meiden gaan meedoen, afgezien van Pawi zijn er nog geen toezeggingen.

“Wilt u sekszegels?”

Nu we het toch over meiden hebben: het ikje van de dinsdag ging over sekszegels. Sterauteur en vriend van de site Frank Hammecher rekende af bij de kassa en dacht te horen dat de kassamedewerker vroeg “Wilt u sekszegels?” “Nee, dank je”, antwoordde Frank automatisch. Toen drong de vraag bij hem door. “Vroeg je nou of ik sekszegels wilde?” De kassamedewerker verschoof zijn mondkapje en zei: „Of u bestekzegels wilt.”

Een weergaloos ikje. Punt. Zo willen we ze hebben, die ikjes. Ik wel althans. DSR liet zich niet afleiden door de persoon van de auteur en deelde moedig mee dat hij het een “vergezocht flauwerikje” vond, dat normaliter met algemene stemmen de tent zou zijn uitgejouwd. Frank vereerde ons zoals gebruikelijk met een kort optreden en begon zwaar te filosoferen over het menselijk bestaan en zo en ook nogeens over de vraag of het ikje een “monologue intérieur” is “terwijl er wél exterieur woorden worden gewisseld.” “Is het dan zo dat wij door de 1,5 meter samenleving onze binnenwereld hebben verruimd waardoor de dialoog die wordt gevoerd in een bubbel van ca. 150 cm, als een tweestemmige monoloog in één binnenwereld zijn gaan beschouwen?” vroeg hij zich af en meldde dat hij dit een interessante gedachte van zichzelf vond. En taaide af om niet meer terug te komen. Wij waren er stil van, want we wisten dat we onze meester hadden ontmoet.

Photo by Olenka Sergienko on Pexels.com

Ilona had trouwens ook ooit een “verkeerd-verstaan” momentje gehad en wel in een ontbijtcafé in New Orleans, ja, de leden van ons ikjespanel komen nogeens ergens. Na elke bestelling verstond ze daar “for years ago”. Dat bleek “for here or to go?” te zijn.

Goed, zonder Frank gingen we maar snel door met onze ikjesweek. Stel je voor dat elke ikjesauteur met het panel in discussie zou gaan, zeg. Dan was het zo uit met de pret. Maar gelukkig doen ze dat niet. Ze lezen hun ikje en onze reacties doorgaans in stilte, zo zie ik aan de zoekopdrachten die hen naar de site brengen, en slechts een doodenkele keer, als ze het echt niet kunnen houden komt er een reactie. Soms vele jaren na publicatie, zoals ik onlangs heb mogen meemaken. De ikjesauteur (v) eiste op hoge toon dat haar naam uit het intro van een jaar of vier geleden zou worden verwijderd. Is gebeurd. En in datzelfde jaar blijk ik een ikje over een roodborstje van Henrike Brunsting een tikkie onheus te hebben afgekraakt met woorden als “walgelijk” en “plee”. Niet goed. Excuus daarvoor. Kom je vier jaar later dus pas achter. Ook de commentaren van andere (ex-) reageerders logen er niet om. Zeg dat eerder mensen, daar hebben jullie recht op, dat mag, dat kan.

‘We laten u nu inslapen.’

Geert Verweij is in ieder geval tot nu toe niet zichtbaar langs gekomen. Hij schreef een ikje over zijn studenten in de opleiding tot anesthesiemedewerker, die niet allemaal uit een gezin komen waar Nederlands de voertaal is. Wat ze zoal geleerd hadden? „Ik moet tegen de patiënt niet meer zeggen: ‘We laten u nu inslapen.’”

Tussendoor suggereerde DSR om de meest recente reacties op dit blog voor de verandering eens bovenaan te plaatsen in plaats van onderaan. Zijn scherm slijt namelijk van al dat gescrol. Hoewel het volgens mij tot “Geen.Stijl-achtige” reactiedraden kan leiden (reactie plaatsen zonder die van de anderen te lezen) wil ik dat best weleens een keer uitproberen als daar belangstelling voor is. Tot nu toe is het alleen DSR.

We zetten ook Bram van der Graaf nog een keer in het zonnetje. Die kanjer deelt op Twitter dagelijks een gefotografeerd ikje en weet daarmee soms honderden likes – en veel aanloop naar dit blog – te genereren. En da’s goed voor de toekomst van het fenomeen ikje. Het ikje leeft. Wie had dat gedacht, meer dan tien jaar nadat het is uitgevonden?

Een lekker kort ikje werd door A.J.H. Smit aangeleverd. Zijn 10-jarige zoontje haalt Black Friday en Goede Vrijdag door elkaar. Duh. Maar het gaf mij aanleiding om het verschil tussen isolatie en quarantaine nog maar weer eens een keertje goed uit te leggen aan degene die dat nog altijd niet weet. Zeker een Belg, hoor ik jullie denken. De basisregel is simpel: in isolatie ga je als je corona hebt, in quarantaine als je het misschien hebt, want in contact geweest met een coronalijer. Meer niet. Bovendien kon ik het misverstand nog even ophelderen dat besmette personen ook geen contact meer met elkaar mogen hebben. Is niet zo. Ze hebben het al dus kunnen het niet meer aan elkaar doorgeven. Besmette personen, zo staat het duidelijk in de richtlijnen van het RIVM, mogen alles met elkaar doen.

Terwijl Ad Hok in Amerika Thanks Giving aan het vieren was, was het voor ons een gewone donderdag met een ikje. Het ikje was geschreven door Mirjam Campo en ging erover dat haar kinderen erover discussieerden of papa (chirurg) of mama (docente) thuis moest blijven nu het allerjongste kind een coronalijdertje geworden was. “Mama kan zoomend haar werk doen”, antwoordde Pawi maar even voor hen, “papa niet’. Ja, moeilijker is het niet, daar hebben wij in ieder geval geen ikje voor nodig. Het gezinnetje Campo is er misschien nog altijd niet uit.

MEDEDELING:

Met de oplopende besmettingen is het helaas ook hier op de site vanaf gisterenavond verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het scrollen en zeker tijdens het reageren. Het is niet anders. Ik kan het niet controleren maar doe een beroep op jullie verantwoordelijkheidsgevoel. Wees geen wappie.

Haller scoorde trouwens zijn zoveelste 100e-reactielepeltje, het wordt eentonig.

Illustratie gejat of gemaakt door Heer Rozenwater van het gelijknamige blog

En toen was het alweer zaterdag, de laatste dag van de week en doorgaans een slechte dag voor een ikje. Het redactieteam zit bij het selecteren al geestelijk in het weekend en pleurt er maar wat op. Merike Woning was daarvan het slachtoffer, of misschien ziet zij dat anders en is zij er juist blij mee. Haar zoon van 7 merkte dat de rits van zijn rugzak stuk was en vroeg om een nieuwe tas. Weet je wat Merike daarop antwoordde? Zet het maar op je verlanglijstje voor Sinterklaas. I kid you not. Zulke ouders bestaan nog vandaag de dag. Sinterklaas misbruiken voor vervangingsaankopen van noodzakelijke spullen die kapot gegaan zijn. Daar is dit kinderfeest echt niet voor bedoeld, mevrouw Woning!

Wil jij net als De Schrijvende Rechter, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Een keer meedoen aan een hartverwarmend Zoemuurtje©? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik liep weer eens buiten. Maar dat zien jullie niet. De situatie is dermate ernstig, dat ik vandaag geen foto laat zien met een lollig tekstje. Houd jullie allemaal aan de basisregels, mensen. Omicron of omikron is in aantocht. Ja, het lijkt een onschuldig variantje dat de deltavariant weleens de wereld uit zou kunnen schoppen, maar we weten dat niet. Dus houd tijdens het scrollen 1,5 meter afstand van je beeldscherm, behalve als je in de zorg werkt. Was je handen onmiddellijk na het plaatsen van de reactie, tenzij het voor 17:00 uur is, dan mag het een half uurtje later. Zet een raam open na elke reactie, altijd al goed. En laat je testen, lieve mensen, laat je testen als je klachten hebt, zet ze niet hier in het reactieveld, ga er mee naar de GGD. Alleen samen schoppen we het virus het land uit. Volgende keer zie ik misschien weer iets anders.
Foto: “Blogbasisregels (deltavariant)” © 2021 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

133 gedachten over “Sekszegels bij de kassa (354)”

 1. Opa

  We overleggen over een verjaarscadeau voor mijn schoondochter. „Ze wordt wel veertig”, merkt mijn dochter op.

  Haar dochtertje Penelope (4) zit in een boekje te kijken en vraagt terloops: „Hoe oud ben jij eigenlijk opa?”

  „Bijna twee keer zo oud”, is mijn antwoord.

  „O, dan ben jij al bijna dood.”

  Niemand reageert. Zij vervolgt met: „Maar gelukkig heb ik nog een opa.”

  Piet Zoeteweij

 2. Een mager Ik-je, grote kans dat die van morgen beter is.

  Wat betreft de volgorde van de reacties meent DSR de zwijgende meerderheid achter zich te hebben. Zwijgend vanwege het tendentieuze frame waarin APD zijn tegenargumenten heeft gegoten. Tsja, als je graag je onhandige retrosite die minder goed uit de verf komt op een mobiele telefoon wilt behouden, dan is dit de juiste weg. -zuchticoontje-

 3. Het goede begin van de ikjesweek zit hem ook in het intro. Petje af, hoor.

  Het ikje maakt bij mij niet veel los. Bijdehand kind, die Penelope, dat wel.

 4. Over de volgorde van de reacties: ik hou er wel van eerst de reacties van anderen te zien. Voorkomt ook doublures.

  PS ik trek me terug van het zoemuurtje.

 5. Zoals gezegd, als er meerdere reageerders de reacties bovenaan willen hebben, dan kunnen we daar een weekje mee experimenteren. Kwestie van een knop. Let wel: het reactieveld zelf blijft voor zover ik weet wel beneden. Dus als je wilt reageren moet je toch weer scrollen. Overigens graag een toelichting over waarom en hoe dit blog op een mobiele telefoon niet zou werken. Nog niet eerder gehoord. Wat voor telefoon heb je, een Nokiaatje?

 6. Nou moe, geen Bertie, geen Pawi, zo blijven er geen meiden over! En we hadden nog geeneens geen tijdstip ook. Wat een ellende en dat juist in een week waarin we elkaar zouden moeten vasthouden (on-line).

 7. Iedere geinteresseerde reageerder zal toch even naar beneden scrollen om de nog niet-gelezen reacties te zien? Daarvoor hoef je toch niet gedwongen te worden om alle reacties van de voorgaande dagen door te werken?

  APD heeft kennelijk geen hoge dunk van de paar reageerders hier als hij denkt dat ze door de voorgestelde verandering verworden tot de door hem zo gevreesde GeenStijl-achtige meute.

 8. Wat een merkwaardige tiebreaker. Het gaat er hier al net zo raar aan toe als bij de Reageerder van het Jaar-verkiezingen destijds bij de buurman.

 9. Dat was me weer een uitgebreide verslaggeving van vorige week.
  We kunnen er weer tegenaan.

  Het Ikje:
  Kinderen zijn gewoon openhartig.
  Een soortgelijke opmerking maakte mijn vierjarige kleindochter ook toen ze hoorde dat haar opa was overleden.
  Ze had er nog genoeg. Het was een troostende gedachte dat zij er goed mee om kon gaan.
  En wij ons geen zorgen hoefden te maken over haar.

 10. Ja ik ben wel voorstander voor de reacties bovenaan.
  Vooral met dat naar beneden scrollen op mijn phone, dan zit je plotseling in de tweets.

 11. Hopelijk reageert APD zonder sarcasme op de tweede reageerder die zich een opmerking over het gebruikersgemak op de mobiele telefoon veroorlooft….

 12. Ik bekijk de site uitsluitend op mijn laptop, wel zo overzichtelijk. Verder ben ik gepensioneerd en heb ik tijd zat om even naar beneden te scrollen. Maar ik ben wel in voor een experimentje, dus ik zou zeggen: draai maar om, die knop.

 13. ik kan nog steeds niet reageren via mijn I-phone Xr. Het scrollen lijkt te verschillen per terminal. Het is anders op de telefoon, de I-pad en de laptop.

  Wie zoemt er woensdag mee? En vanaf welk uur?

 14. Ik zoem woensdag mee, Lummel, rond half acht zal ik inloggen, de officiele vergadering begint dan om acht uur, toch?

  Reactievolgorde: Het Grote Experiment wordt met ingang van NU gestart.

  Nou, dit is een zootje, wat een rommeltje zeg, of dit lang zo blijft? Het zal mij benieuwen, al die nieuwigheid, wat mot dat toch, nee, doe het dan maar weer gewoon, dit is het niet (greep uit de reacties).

 15. ik scroll me nu het lazarus op mijn laptop. Vroeger (tot ongeveer een minuut of zo) kon ik meteen antwoorden zonder nar beneden te scrollen. Vroeger was niet alles beter. Maar dit wel.

 16. Er ‘moet’ helemaal niks van DSR. Hij deed slechts een suggestie, om het blog hopelijk te verbeteren.

  Maar ja, APD vat het natuurlijk weer persoonlijk op. Vervolgens snijdt hij zich in de vingers met zijn halfbakken volksraadpleging. Net goed.

 17. DSR zou wel graag willen dat op zijn laptop de laatste reacties onderaan staan en op zijn mobiel bovenaan. Met het reactieveld in beide gevallen dicht bij de hand, dat spreekt.

  Er zal toch wel een Rus oid te vinden zijn om dat voor een vriendelijk prijsje te regelen?

 18. Je was te snel Bas’ ik wilde laten zien dat metdeze volgorde je de clou leest voordat je de grap leest.
  Maar je bewees ook dat het veel langerduurtom twee berichten achtermekaarte plaatsen.

 19. Aha! Daar heeft DSR vast niet van terug. Deal breaker lijkt me dit op z’n minst en een reden om het experiment met onmiddellijke ingang te beëindigen.

 20. Dit is niet vol te houden. Eindeloos scrollen voor je een reactie kunt achterlaten.
  Vroeger, te weten een paar uur geleden, was het beter!
  En met een pup in huis is er maar weinig tijd om te lezen en te reageren. Dus draai maar weer aan de knoppen, Bas. SVP .

 21. Ja, het lijkt me dat het experiment, afgedwongen door DSR, een jammerlijke mislukking is. We nemen hem niks kwalijk, iets proberen is niet slecht, maar gaan dit nog voor middernacht in de oorspronkelijke staat herstellen. Als dat nog gaat … (cliffhanger).

 22. Op een vacuum kun je niet drukken. Ik zie een vriendelijke suggestie waar met bijtend sarcasme op werd gereageerd?

 23. Trouwens, krijgt HR wel een zoomuitnodiging?

  Als ie komt, is dat…. interessant en als ie weigert spuugt ie op een uitgestoken hand. Win-win dus.

 24. De geest van JdW is ook weer over APD.com vaardig. Jan had immers ook het land aan betrokken reageerders.

  Kijk liever eens naar de buren voor een site met een modern uiterlijk. Het maakt hier in vergelijking een slonzige indruk.

  Neem bijvoorbeeld dat foeilelijke rode blok met een flauw grapje over mondkapjes, vaag gedateerd op ‘gisteravond’ oid. Wansmaak, als een felverlichte Kerstman aan de gevel.

 25. Postzegels

  Onze twee pubers (15 en 17) zijn nogal geïnteresseerd in geld verdienen. Als dat zonder veel inspanning kan, des te beter. Toen hun opa vertelde over zijn „mogelijk waardevolle” postzegelverzameling, zag je ze hun oren spitsen.

  De oudste vraagt voorzichtig: „Kunt u misschien een inschatting maken van de waarde?”

  Opa lacht: „De waarde is voor mij niet in euro’s uit te drukken, jongen.”

  De 15-jarige denkt even na en zegt: „Misschien wel in guldens, opa?”

  Margriet Zuidgeest

 26. Een nieuwe serial-inzender, ditmaal gespecialiseerd in ouderen, lijkt opgestaan. Structurele verdringing van de gewone man door broodschrijvers dus. Of was dit eigenlijk voor het kerkblad bedoeld.

  Er rijst een onaangenaam beeld op van die twee geldwolven. De opbrengst van de postzegels zou nog wel eens vies tegen kunnen vallen. De markt is verzadigd door de collecties aangelegd tot de jaren tachtig, die men nu te gelde probeert te maken. Tegelijketijd is de belangstelling voor postzegels niet meer wat het was.

  Een kwart van de jongeren zit in crypto’s, stond gisteren in de krant. Da’s beter dan drugs, zullen we maar denken.

 27. Margriet Zuidgeest doet haar best om wekelijks vermeld te worden in het intro. Hopelijk worden de ikjes telkens wat interessanter. Deze is op het randje. Als zoon zou ik het er niet bij laten zitten.

 28. Zo is dat, in het vorige intro schreef ik al deze beroepsschrijfster ook weleens meedingt in de rubriek die eigenlijk voor lezers bedoeld is. Maar dat was kennelijk te indirect. Kappen, Margriet, jij bent een beroeps, het is gewoon niet eerlijk naar de lezers toe, zij die geen enkele schrijversopleiding hebben genoten, geen talent hebben, geen geluk en ook weleens in de krant willen staan. Wil Nederland de stukjes van Margriet lezen? Tuurlijk, best wel, ga dan naar haar website zou ik zeggen, staat een hele hoop moois op. De ikjes gelukkig niet, dat zie je ook nog weleens, dat ze op een WC-kalender staan of een mok, of dat de NRC bij de “opdrachtgevers” staat, wie deed dat ook alweer? Naam mij ontschoten, was ook een broodschrijver (v).

 29. Buiten wordt het alweer vroeg donker. Dat zag je vroeger niet zo als je in de fabriek, de afwerkplek of op kantoor werkte, maar nu in je home office valt dat allemaal op. Omdat je de hele dag toch naar buiten zit te kijken onbewust op zoek naar menselijk leven, anders dan die schermpjes voor je.

  Maar wat ik zeggen wilde: er is een lichtpuntje. De uitnodigingen voor het zoemuurtje van morgenavond (19:30 uur inloop, 20:00 uur officiele zoem en 21:00 uur naborrel en nazit) zijn verstuurd naar de Gelukkigen. Komt allen. En heb je geen uitnodiging gehad, maar wil je d’r vrijblijvend wel eentje hebben, laat het even weten. Nieuw, nu ook zoemen vanaf je mobiele telefoon, hoe? Zie de handleidingen op het internet.

  We stellen het op prijs als je je mondkapje ophoudt, in ieder geval in het eerste half uurtje als er nog wat door elkaar heen gelopen en gepraat wordt. De Agenda zal met een beetje geluk nog wel worden gedeeld door Hoofdzoempiet Lummel.

 30. Is er ook weer een Speciale Verrassingsgast? Frank ofzo. Of vrouw Kerkhof.
  Na de laatste keer zijn de verwachtingen hooggespannen.

 31. Beste Drasties vrienden
  Ik wens jullie morgen een aangename zoom avond met veel inspiratie humor en een glas wijn eventueel met spekjes namens dominee Gremdaat.
  Daar rust zegen op.

 32. Voorbereid

  Vandaag in de kelder gevonden: NRC Handelsblad van 26 oktober 2005. Op de voorpagina: ziekenhuizen bezorgd, onder de kop „Bij pandemie griep: strijd om voorrang.” Volgens het artikel zijn we goed voorbereid op een grieppandemie. Goed om te lezen, na zestien jaar.

  Michiel J. Palthe

 33. APD heeft nog steeds de rode vlag uit, voor eeuwig sinds ‘gisteravond’. Normaal duurt zoiets hooguit een week. We zullen zien.

 34. Huh? De ikjes worden nu ook in het Engels vertaald, hoezo dan? Pledgetimes.com ..? Wat is dat voor gekkigheid? Huh? Are the little me’s now also being translated in English, how then? Wat kind of craziness is that?

  De rode vlag blijft zolang het functioneel is en we het virus nog in het land hebben, DSR, wen er maar aan, en ga anders een tribunaal beginnen of op z’n minst een aanklacht. Het “sinds gisteravond” is een bewuste diep-psychologische vondst, zo lijkt het elke dag weer nieuw en actueel.

 35. Tss…..’Morgen gratis bier’.

  En het zijn maarliefs twee van die lelijke dingen! Je site is inmiddels een levende aanklacht tegen de goede smaak.

  En ondertussen wel dat Jan Salie-lied van Gerry weer onder de aandacht brengen….

 36. Nou nou, DSR gaat er met gestrekt been in. Misschien zoekt hij ruzie om een reden te hebben om hedenavond bij het zoemuurtje verstek te laten gaan?

  Een van die “lelijke dingen” is volgende week weg, het is immers de leading image bij het intro. Een intro dat maandag weer wordt ververst en daar hoort dan een nieuwe illustratie bij. De andere blijft er zoals gezegd opstaan zolang het nodig is. Of je nou hoog of laag springt, vadermans, ik ga hier nog altijd over het design.

  Maar reacties en suggesties blijven zeker altijd welkom. Dat je de site van de buurman als voorbeeld opvoert van hoe het er wel uit zou moeten zien, toont voor mij in ieder geval aan dat je er weinig zicht op hebt.

  Het liedje van Gerry breng ik helegaar niet opnieuw onder de aandacht. Dat staat al sinds jaar en dag bij de widgets (vakterm), oftewel in de kolom van min of meer vaste links. Maar al deed ik dat, nothing wrong om zo’n vrolijk zomers liedje weer eens in de donkere winterdagen af te spelen. Daar knapt ook jouw humeur van op, man.

  Nou, dat wordt gezellig vanavond. Not.

 37. Qua ikje: ja, toen waren we er misschien goed op voorbereid, zo’n pandemie. Maar inmiddels hebben we een jaar of 15 afbraakbeleid meegemaakt, waarin alle mogelijke vormen van zorg zijn ontmanteld, uitgekleed, kapotbezuinigd, aan gemeenten (zonder adequate bijbehorende budgetten) en bedrijfsleven (met winstoogmerk) uitbesteed. Vijftien jaar, he, is dat toeval, waarin er een en dezelfde premier van een gaaf land aan het bewind was. Die ook tot op heden beweert dat de Nederlandse gezondheidszorg tot de beste van de wereld behoort. Behoort zij dus niet, kan ik de lezer melden.

 38. Nou-nou, vaderman bedoelt dat ‘welkom’ aan reacties en suggesties kennelijk ironisch, zo niet sarcastisch. Rechthartelijk is het in geen gevoel. Maar aan ‘aap, wat heb je mooie jongen’ doet DSR niet.

  “Alleen samen schoppen we het virus het land uit.” citeert DSR letterlijk uit het introotje. En wie op de onderliggende link klikt, komt bij het lijflied der coronazorgelozen uit! Hoppeteej en leve de lol, en dat terwijl de crisis nog nauwelijks was begonnen – een histotische vergissing. Was dat onder de aandacht brengen, te ja of te nee? DSR bedoelt maar.

  Uiteraard had DSR kunnen verwachten dat APD eea zo aangegrijpen om hem Zoomtechnisch in de berm te rijden. DSR laat zich echter niet intimideren, en zal, allicht met ene vertraging naar rato van het ervaren affront, gewoon zijn opwachting maken. Misschien neemt ie zelfs wel meiden mee.

 39. Zou het echt de kelder zijn geweest? Of even lekker googelen?
  Hoe dan ook, het is nu allemaal anders. Tien procent van dokters en verpleegkundigen heeft zich ziek gemeld. De capaciteit van de ziekenhuizen is krap bemeten, vooral door toedoen van de zorgverzekeraars en het rekenwerk van de ziekenhuisdirekties.

  Fijn zoemuurtje vanavond. Hopelijk komen er ook vrolijke onderwerpen op tafel.

 40. Ah, die link bedoel je! Nooit geweten dat je het intro helemaal tot het einde leest. Jaja, da’s een mooi liedje, in feite nog mooier dan over die bikini, en ook de video is een stukkie mooier.

  Voor mij hoeft het in ieder geval allemaal niet meer, dat zoemen.

 41. Enfin, APD leest dus zijn eigen introotjes niet! -mild-verontwaardigde gimlachicoon-……hetgeen de vraag oproept of hij ze eigenlijk wel zelf schrijft. Of zit er soms ergens een stagaire aan een bureau geketend? De hand van de meester laat zich de laatste paar weken in ieder geval niet gelden.

 42. En voor welke zinsnede zou DSR dan wel excuses moeten aanbieden? -milde glimlachicoon-

 43. Oh, DSR heeft zogenaamd geen tijd om om half acht te beginnen – doe het dan maar zonder mij – maar kan wel reageren. Apart. Voor hem beginnen we officieel om acht uur! Oh, wat heeft hij het druk. Man man.

  Excuses graag voor niet alleen een zinsnede maar voor je hele gedrag en onheuse bejegening het hele jaar al.

 44. Nou, dat viel dus alles mee. DSR die echt voor alles zijn nederige excuses heeft gemaakt. Het was bijna genant. Maar alles is nu weer goed. De rode vlag mag uit blijven hangen. De reacties in deze volgorde. Plaatjes van Gerry Holland naar hartelust geplugd. Het Twitterkolommetje aan de rechterkant … het was allemaal een storm in een glas water en om mij te jennen, zo vertelde DSR plagerig. De mallerd.

  Wat er verder aan de orde kwam? De ingekomen stukken, een enkele afzegging, maar ook een toezegging voor een volgende keer van een Geweldenaar. Een Echte Verrassing. Een Hoofdikjesschrijver. Komt de volgende keer voor de weeromstuit als verrassing langs, zo heeft hij toegezegd. Dus meiden, houd die mailbox in de gaten. Hij is namelijk ook erg aantrekkelijk om te zien.

  Erg leuk ook dat Heer Rozenwater nog even langs kwam, helaas zonder geluid en zonder beeld, maar we voelden zijn aanwezigheid. Alle aanwezigen werden door hem verblijd met een welgekozen kalenderblaadje. We waren toen net uitgeroddeld over JdW en zijn Russische webconsultant, gelukkig maar. Maar ja, voordat we echt met hem in discussie konden moest hij al weer weg. Iets van “bijles geven” mompelde hij en we hoorden hem zijn broek recht trekken alvorens te verdwijnen.

  Het Coronabeleid werd uitgebreid besproken, dat van de Franse, Amerikaanse, Belgische en Nederlandse regering. De consensus was dat de Fransen het het beste doen. De wappies staan daar elk weekeind bij een rotonde. In de USA heten de wappies anders: de Republikeinen. Zo hoor je nog eens wat.

  We deelden nog wat ervaringen met woke en #metoo, nu de dames verstek hadden laten gaan was dat een ontspannen discussie. Uitgebreid haalden we ook herinneringen op aan de NRC-tijd, daar waar alles ooit begon. De jonge DSR die toen fulmineerde tegen ouwe zakken en er nu zelf eentje geworden is, prachtig.

  Oftewel, alweer voor herhaling vatbaar, ze blijven keileuk, die zoemuurtjes. We reikten een virtuele doos bonbons uit voor de gastheer, Lummel. Geen enkele hapering dit keer, alle beelden en het geluid kraakhelder. Dat premium abonnement is zijn geld dubbel en dwars waard gebleken.

 45. Mooi te horen dat jullie een zeer geslaagde zoemsessie hebben gehad en vrijelijk konden spreken over heikele kwesties zonder opstandige ‘meiden’. Lummel heeft dus wederom de hele technische realisatie verzorgd, chapeau !
  Benieuwd naar de volgende keer.
  Luister net naar Danny Vera zingend met Giovanca ook niet fout hoor .
  a demain.

 46. Ach ja, als je hoort wat een gesakker en gestakker schuilgaat achter zo’n onnozel vlaggetje…. Een heel verhaal over lettertjes en kleurtjes uitzoeken en dat in een vierkantje proppen.

  Daar gaat dan een hele zondag mee heen met dat gepruts, moeder de vrouw moest helemaal alleen naar de kerk en Studio Sport kijken. Als je dan ook maar iets minder dan aanmoedigende bijval krijgt om je grapje, dan raak je vanzelf overstuur, dat begrijpt DSR heus wel. Dus nogmaals: SORRY HOOR! -uiterst milde glimlachicoon-

  Ja, HR glipte d’r in en eruit. Moest nog een rolletje drop kopen voordat ie weer aan de bak moest. “De wulp, die wijst naar z’n gulp!”, gaf het vogelend deel van het gezelschap hem nog als bijlestip mee. Handig weetje om zo’n beest van een grutto te onderscheiden.

 47. Bakkie pleur

  Onlangs verhuisde ik naar de Pijp. Een sociale huurwoning. Ik voel mij een van de gelukkigste mensen van Amsterdam. Dwalend door de buurt kom ik uit bij een hippe koffietent, minimalistisch en industrieel in stijl, zoals zovele hier.

  Voor mij staat een lange, slanke, blonde dame die aan de persoon in haar airpods verklaart dat ze „echt een bakkie nodig” heeft.

  Vervolgens bestelt ze een „decaf soya latte alsjeblieft, take-away”. Het bakkie pleur anno 2021 in de Pijp.

  Mirte Jepma

 48. Mooi dat het zoemuurtje geslaagd is. En dat we wat verslagen kunnen lezen.
  Het ikje wordt moeilijk gemaakt door te veel hippe termen in één zin. Vooral over die airpods struikelde ik. Maar ik gun de inzendster de nieuwe huurwoning. Er zijn nog zoveel wachtenden na haar.

 49. Laatst begon er iemand spontaan in tongen te spreken over hoe Geweldig&Fantastisch Amsterdam wel niet is, nadat ze van de fiets was gevallen.

  Ook vandaag jweer jubel in de gloria. ‘Wie ben ik, dat ik op deze plek, in deze stad, mag wonen’. Pfff…..

  Wat betreft de ‘hippe koffietent, minimalistisch en industrieel in stijl, zoals zovele hier’: ze zijn ook daar, elders en ergens anders. Je moet hard zoeken om iets anders tegen te komen.

  Binnenkort van dezelfde inzender: iemand op straat met paars haar en niemand die ervan opkeek!

 50. Ja, net als de rest van de wereld, is de Pijp veranderd. Vroeger stond er in het raam van het buurtcafé een bord met “Koffie staat klaar”. Klaar.
  En de klanten heetten niet Mirte, maar Annie, Corrie of Wil.

 51. Weer zo’n import Amsterdammer die graag Amsterdams wil zijn.
  Leuk zoemuurtje gisteren.
  Binnenkort: meer met bekende gasten.
  Een kerstzoem of een nieuwjaarszoem, met mooie jurken en strakke pakken?

 52. En natuurlijk heeft iedereen een schaal met toastjes in beeld. Dat zijn we aan elkaar verplicht. Ergens tussen kerst en nieuwjaar, in plaats van Sissie?

 53. Tussek kerst en Oud en Nieuw zit ik in Courchevel te kijken hoe de rest van de familie aan het skieen is, gevolgd door kaasfondue en dat soort dingen. Als ik me kan afzonderen, ben ik er zeker bij, maar strak in het pak is uitgesloten.

 54. Och, er zijn verschillende Courchevel’s, op verschillende hoogtes. We gaan altijd wel een middag rijke Russen kijken. Zelf ben ik meer van de overhemden, truien zijn een noodzakelijk kwaad.

 55. Taakje

  Mijn kleindochter van drieënhalf kijkt elke avond het Sinterklaasjournaal. Allerlei politieke zaken worden hierin steels op de hak genomen.

  Als haar broertje van negen maanden wordt verschoond, komt ze aanlopen en wil ze helpen. Dat komt even niet zo goed uit en ik zeg tegen haar: „Ik weet wel een taakje voor jou, misschien kun jij beginnen met jezelf aankleden?” Ze reageert met: „Krijg ik nu een functie elders?”

  Marianne Oldenkamp

 56. De Sint gelooft
  Er geen ene
  Reet van

  En gaat over
  Tot de orde
  Van de dag

 57. Nee, ik geloof het ook niet. Veel te ad rem voor een kind van drieënhalf.
  Gaat het Sinterklaasjournaal alleen maar over politiek?

 58. Er zouden toch maar drie scenarios voor het Sinterklaasjournaal moeten zijn: pakjes(boot) kwijt, weg kwijt, Sint kwijt.

  De rest is overdaad voor de grote mensen.

 59. Elders op het internet: ” Is Courchevel expensive? Courchevel 1850 is expensive. There’s no debate about that. There are 19 five-star hotels in Courchevel 1850 and 6 Michelin-starred restaurants. Russian oligarchs have private chalets there, as do David and Victoria Beckham, and The Writing Judge”.

 60. stuur je nog steeds pollepels Bas? Of weer vergulde theelepeltjes? Als ik mocht kiezen, zou ik de pollepels kiezen.

 61. Lummel, de voorraad zwaar vergulde theelepels is nog niet op. Als ik daar doorheen ben (naar de huidige inschattingen ergens medio 2026) dan overweeg ik graag alternatieve rewards. Ze beginnen mij ook een beetje de strot uit te hangen, die lepeltjes. Misschien wil DSR hier eens over meedenken, die heeft daar verstand van, design en leukigheidjes, overal van eigenlijk. Ook de speciaal vervaardigde mok vond ik wel een mooi hebbedingetjes voor mijn lezers, maar ja, dat vond niet iedereen.

 62. een eindejaarszoempie lijkt me echt geweldig. We moeten ons best doen om een datum te vinden, zodat we een prachtig gezelschap op de been kunnen brengen. We gaan voor de BvV community, mar ook de zeer gewaardeerde HR deelnemers en natuurlijk de hooggewaardeerde ouwe hap.

  Ik stel een werkzoempie voor met Bas om te zien wie we kunnen uitnodigen. (De baard mag blijven Bas, heel erg 2022)

  Strak in het pak, cocktail jurkjes en schalen toastjes zullen het decor vormen. Ik zal op de achtergrond Sissiemuziek van Strauss laten horen.

  Ik heb er nu al zin in.

  DSR mag in een reindeerboob kloffie komen. Live uit Courchevel. Ik hoop dt de toastjes daar te betalen zijn.

  Zouden de van Beelens nog op te sporen zijn?

 63. Niets geeft zoveel voldoening als een medaille rinkelend op je borst, bv. na de Fietsvierdaagse. Met een roodwitblauw lintje en opspeldnummers.

 64. Ik ben helaas mijn avondvierdaagse medailles kwijt. En een légion d’honneur zit er dit jaar niet in. Corona hè.

 65. Ik heb nog een medaille van de Botsholtocht, het enige schaatsevenement waaraan ik ooit heb deelgenomen. Mag ik die dragen tijdens de eindejaarszoem?

 66. Wat betreft die geheimzinnige sites waar Ik-jes in het Engels op verschijnen: is John the White soms back in business?

 67. Het lijkt me weinig zin hebben ikjes te vertalen. In een andere taal slaat de slotzin van vandaag bijvoorbeeld nergens op.

 68. Goedemorgen

  Kwart over twaalf, de vriendelijke bezorger van PostNL aan de deur met een pakje. „Goedemorgen!”, zegt hij. „Goedemiddag!”, zeg ik.

  We lachen wat, en ik voeg toe: „Het was niet om je te verbeteren”.

  Dan legt hij uit: „In dit deel van Heemstede zeggen al die oudjes om één uur nog ‘goedemorgen’. Ik heb me maar aangepast, dat is het makkelijkst.”

  Carel Hofland

 69. Dat hoeft niet per se. Hoewel ze wel in belangrijke mate de zwaar onderbetaalde zzp’ers van PostNL zijn.
  De betweterigheid van de Heemsteder zegt ook al genoeg.
  Het was niet om te verbeteren. Waarom doe je het dan?

 70. Prima dat het pakje aankomt.
  Ik wacht nog steeds op een pakje van PostNL dat al ongeveer 4 maanden geleden verstuurd is.

  In Frs zijn we iets minder precies. Bonjour en bonsoir. Het hangt van de regio af wanneer je begint te bonsoiren. De boeren doen het al om half vier en de stadsen pas om 6 uur s’avonds/smiddags

 71. Grappig ikje, waarin de oubolligheid van kantoor doorschemert.
  Mooi dat dat op deze manier voor het voetlicht komt.
  Lang leve de oudjes in Heemstede!

 72. Wat een leuk prentje! Actueel en terzakedoende.

  Neemt buurman hier een voorbeeld aan?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: