Ik ben dus moslim

Zaterdagmiddag 21 juli 2012. Bushokje ergens op het platteland. 

Ik kijk hoelang het nog duurt voordat de bus komt en ga dan op het bankje zitten. Naast een mevrouw. Ze is klein, gezet, draagt een hoofddoek en heeft een stuk of drie boodschappentassen aan haar voeten.

“Hoe lang nog?” vraagt ze zonder enige aanloop.

“Nog tien minuten” antwoord ik droog, gevolgd door een “het had erger kunnen zijn”.

“Ja, het had erger kunnen zijn”, herhaalt ze.

Ik kijk weer voor me uit.

“Bent u moslim?” vraagt ze. Opnieuw zonder aanloop.

“Nee”, zeg ik.

Ik ben niet iemand die met veel plezier kletspraatjes met onbekenden voert. Maar ik kijk haar nu, met een flauw glimlachje, wat beter aan.

“Protestant?” vraagt ze.

“Nee”, zeg ik.

“Katholiek?” dringt ze aan.

“Nee, ik ben eigenlijk van alles wat. Of misschien wel niets”.

“Atheïst?”, concludeert ze en kijkt me aan voor een bevestiging.

“Ja, atheïst”, knik ik, en neem aan dat het verhoor daarmee is afgerond.

“Kent u de Koran?” vraagt ze, “ik bedoel, weet u wat dat is, heeft u er weleens van gehoord?”

“Ja”, zeg ik. “maar ik heb de Koran nooit gelezen.”

“Dan bent u moslim”, stelt ze vast. “Als u weet dat de Koran bestaat, dan bent u moslim.”

Ik knik geamuseerd. Maar ze kijkt me ernstig aan.

“U moet dus nooit meer zeggen dat u atheïst bent. Dat is verkeerd”.

“Ik zal eraan denken”, antwoord ik, “Ik ben dus moslim. Dank u wel.”

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

30 gedachten over “Ik ben dus moslim”

 1. Vast een homo die getreiterd is door moslims,,,en die moslims zwart probeert te maken, sarcastisch proberen te doen,maar jezelf we’ll apie noemen

 2. Als je maar wat bent, daar komt het dus op neer.
  Dus heel NL is moslim, homo, lesbo, Jehova, rechts, links, voor Geert Wilders… Als je maar iets bent, dus…
  Voor mij ben je m’n lieve Apie.

  Brutaal mens overigens!

 3. Je bent pro JEZUS of anti JEZUS
  Moslim is antI JEZUS
  Religie is anti JEZUS
  Alle nederlanders zijn dus religieus,Moslims,tenzij je een christen bent.

 4. Die mevrouw had gelijk, zij wist het, zij snapt het.

  Als je de woorden: moslim, christen, jood, e.d. veranderd in het woord “volger”.
  En als je de woorden: koran, bijbel, tora, e.d. veranderd in het woord “wet”.

  Dan krijg je het volgende: “volger van de wet”.

  Wat is er mis met het “volgen van de wet”,
  Een ieder die hiertegen ageerd is dus feitelijk tegen “de wet”.

  Nu kan je “de wet” voor interpretatie vatbaar stellen, maar feitelijk is “de wet”, datgene wat wij mensen gezamelijk met elkaar afspreken om ons aan te houden, om de samenleving leefbaar te houden en elkaar te respecteren.

  Wat wij nu wet noemen, is een aangepast manifest ten behoeve van het eigenbelang van de gevestigde orde en kan als zodanig dan ook geen wet genoemd worden, punt.

  Feit is ook dat deze gevestigde orde aan een soort “wetteloosheid” toegeeft, die ervoor zorgt, dat landen oorlog met andere landen zoeken, mensen de ruimte geeft om egoïstisch te zijn, vriendjespolitiek te bedrijven, daarmee anderen onderdrukkend ten behoeve van hun eigen belang.

  Nee, de Wet is er om je aan te houden en zolang dat niet gerespecteerd wordt kunnen wij mensheid onzelf niet beschaafd noemen.

  Zeven regels zijn ons in de Noachidische wet gegeven:
  ( God gaf deze wetten aan Noach om de wereld weer rechtvaardig mee op te bouwen., daar is alleen niet veel van terecht gekomen, helaas. )

  1) Het vestigen van rechtbanken;
  2) Geen G-dslasterlijke taal spreken;
  3) Geen afgoderij te bedrijven;
  4) Geen incest of ontucht plegen;
  5) Geen bloed te vergieten;
  6) Niet te stelen;
  7) Geen vlees te eten van een levend dier.

 5. @2
  Ik heb ze wel eens gezien hoor. Dan moet je heeeel vroeg het bos in gaan.
  En niet te veel lawaai maken anders komen ze niet uit hun paddestoelen.

 6. Wat een bezopen – letterlijk – reacties hier..
  Kom ga je roes uitslapen en we zien je wel weer eens ergen.

 7. Nee timmerark, we zijn samen in de bus gestapt, en hebben zelfs nog naast elkaar gezeten, onwennig, maar we hadden ergens toch een band. Twee moslims.

 8. Lachend vermoed ik dat dat lieve serieuze gezette vrouwtje nog gelijk heeft ook. De grote Barmhartige Allah zal beslist ook van ons houden. Zo bont hebben we het als onbesneden niet-moslims toch ook weer niet gemaakt, Apiedapie! Veel, al dan niet gezette, gelijkhebberige christenen zouden je meteen al de hel in denken!

 9. als je maar niet gaat proberen een goede moslim te zijn
  want daar krijg je het dan zo druk mee, dat er nog maar weinig tijd
  over zal schieten om uit ten zoeken wat fb is en waar het zich bevindt:)

 10. Joost, zei ook God al niet “laat alle kinderen tot mij komen”? Allah is het daar vast mee eens. En volgens mij maakt het de beide Heren/Dames daar boven geen zak uit hoeveel kinderen ze op hun knie hebben. Zolang het er maar genoeg zijn om in de running te blijven. Het zijn de mensen die er een competitief zootje van hebben gemaakt.

  Assyke, gelukkig weet ik niet hoe dat gaat, zo’n goede moslim zijn, ik heb de Koran nog niet gelezen. Hoeveel likes zou Allah hebben als hij een FB pagina zou hebben? En zou hij op zijn beurt de pagina van God liken? Of zouden ze elkaar wederzijds blokkeren?

  Spuit, wat ik haar niet heb verteld is dat ik eigenlij buddhist ben, daar past dat rustige relativerende bij. Ik dacht er pas later in de bus aan, maar wilde de discussie niet voortzetten. Maar qua karma heb ik vandaag best wat puntjes verdiend denk ik.

 11. Nee, dat zei God niet, die hoor je namelijk niet zoveel. maar volgens christenen zei Jezus dat ( toen hij nog geen God werd genoemd). We weten nl sinds kort, dat hij, toen hij een vrouw zag die een baby aan de borst had, zei, vertaald naar onze tijd : “Als we niet worden als die baby, komt er niets terecht van een ideale maatschappij”. Die tekst staat in het evangelie van Thomas en blijkt -je gelooft het niet jaja, na heel wat studie- de meest oorspronkelijke van latere evangelische kinderteksten! Hij bedoelde blijkbaar, dat we ons niet door ons verleden moeten laten kennen! En daar geef ik hem zelfs als heel oude man met heel veel verleden nog groot gelijk in ook.

 12. Joost, dus eigenlijk heel boeddhistisch: in het hier en nu leven. Mooi hoor. Weer wat geleerd. Maar ja, kan ik als moslim wel boeddhistisch blijven, daar ga ik me eens in verdiepen. Denk het niet.

 13. Ja, ja. Duidelijk een geval van instrumentaliserende voorlichting. Ik heb het sowieso niet zo op vrouwen met boodschappentassen. Het ziet er te vaak te onschuldig uit.

 14. Ik vind het een wijze mevrouw, en mooi ook, gezet, en die hoofddoek. echt mooi.
  Maar of ze wel een echte moslim is betwijfel ik, dan mocht je toch niet naast haar zitten?
  Zijn jullie nu verloofd?

 15. Doet me denken aan de bezorgdheid van alle gelovige mensen die het goed met je voorhebben. Ik, ooit christelijk opgevoed) bad vroeger voor het slapen gaan ook gewoon voor de ongelovigen. Dat deed je, als kind, omdat je zo graag wilde dat ’t met iedereen goed kwam. Mijn vader deed het voor mij, als vader, toen hij erachter kwam dat ik niet meer geloofde. Zendelingen en missionarissen deden dit te opdringerig en vanuit een voorwathoortwat-mentaliteit. Daar ging het mis. Deze vrouw heeft enkel een mooi gebaar gemaakt.

 16. Appelvrouw, zo hard van stapel loop ik niet. Ik ga morgen weer naar het bushokje. Wie weet.

  swithaRo, ik denk dat je gelijk hebt.

 17. heb je opgezocht op fb, maar daar heb je volgens mij alleen een pagina,
  en geen gewone account zodat je vrienden kunt worden om dingen te delen,
  alleen liken is nogal eenrichtingsverkeer en lijkt me meer iets voor organisaties e.d.

 18. Assyke, ik had een account, maar werd een beetje gestoord van de privacyproblemen. Vrienden van mijn “normale” account kregen verzoeken om vriend te worden van Apiedapie, en andersom, en vrienden en likes van beide accounts liepen door elkaar. Heel verwarrend.
  Op de page kan men “liken”, het is geen eenrichtingsverkeer, iedereen kan op die pagina iets schrijven, linken delen etc. Maar ik ben blijkbaar de enige die dat weet ;-(
  Het zij zo, Facebook bestaat sowieso binnen een paar jaar niet meer.

 19. Leuk om te lezen. Apart om mijzelf in een ander jasje tegen te komen, helemaal vergeten. Hoeveel jaar geven we Facebook nog?
  En waar mag je schrijven dat ik voor het eerst in mijn leven, halve eeuw, bang ben dat er een atoom of andersoortige enge bom zal neerdalen, op Zuid Korea of Japan…omdat een stelletje idioten op een mislukte chantabele zakenman hebben gestemd en nu zonder uitkering of ziektekostenverzekering zitten en de zakenman met een hele lage beoordeling en dus vanuit de heup gaat schieten. Eerst om mooie babies te wreken, die eerst zijn land niet binnen mochten, en nu om een Noord Koreaanse dictator kliek aan te pakken. Dat is zeker veertig jaar en miljoenen (honger)doden te laat.

  Toch wordt het een warme zondag en veel mensen houden van warme dagen. Laat ze braden!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: