Over & About

Nieuw! Rechtstreeks mailen met Bas van Vuren!

Of stuur een emailtje naar bas@basvanvuren.org. Ook dat komt aan, en ook dat wordt beantwoord.

Aanvragen voor liedteksten, songteksten, lyrics, liedjes, songs, en voor opdrachten voor voice-over en stemacteren zijn welkom.

Zie hier een overzicht van de advertorials op deze site; die aanvragen worden dan weer zelden gehonoreerd, maar ze worden met een open mind en nieuwsgierigheid graag ontvangen via het contactformulier of een email.

Over dit blog:

A. Dapie

“Bas van Vuren, aangenaam” is een niet-commerciële site, waarop verhalen, foto’s, gedichten, koppen, ikjes en andere dingen staan. Voor het merendeel zijn die afkomstig en oorspronkelijk werk van mijzelf, blogbeheerder Bas van Vuren en/of de vorige blogbeheerder, sterauteur en founding father van deze site, Apiedapie. Mijn contactgegevens kunnen zonodig en op aanvraag via het contactformulier of door te schrijven naar bas@basvanvuren.org worden verstrekt.

Waar gaat dit blog over? Goeie vraag. Scrol voor je eigen antwoord rustig even door de meestgelezen blogs van 2015. Aanbevolen trouwens door de Blogtrommel, lang geleden en zonet, in 2020. En die hebben er verstand van.

Bijdragen kunnen in in principe niet worden teruggetrokken, tenzij daar zwaarwegende belangen voor bestaan.

Een deel van de bijdragen is afkomstig van andere reageerders, die hier door het plaatsen op de site of door het inzenden per email hun toestemming voor hebben gegeven. Deze bijdragen zijn duidelijk als zodanig aangegeven (auteursnaam in categorie, tag en/of onderaan de bijdrage). Bijdragen kunnen in principe niet worden teruggetrokken, tenzij daar zwaarwegende belangen voor bestaan. Verzoeken tot verwijdering van reacties worden echter in welwillende behandeling genomen en van geval tot geval bezien. Zie hier de geactualiseerde privacyverklaring.

wie is wie apiea

In geval de reacties verhalen betreft of anderszins als kunstzinnig oorspronkelijk werk kunnen worden aangemerkt dan blijven deze beschikbaar voor de oorspronkelijke reageerder en kunnen – met of zonder de resultaten van door de blogbeheerder verrichte layout- en redigeerbijdragen (dit wordt van geval tot geval door de blogbeheerder bezien) – door middel van een exportfile aan hem of haar ter beschikking worden gesteld.

Gedeeltelijke overname van de inhoud is met voorafgaande toestemming en bronvermelding toegestaan.

Gedeeltelijke overname van de inhoud is met voorafgaande toestemming en bronvermelding toegestaan. Linken naar en citeren uit de inhoud van het blog (in het laatste geval altijd met volledige link naar de integrale bijdrage) wordt meestal op prijs gesteld, mits de context waarin link of citaat terechtkomt aan goede zeden en normen van fatsoen voldoet. Bij constatering van misbruik voor commerciële en/of illegale doeleinden wordt actie ondernomen.

Het moderatiebeleid: soepel, streng en consequent

Het blog staat in principe open voor elke reageerder, tenzij deze discriminerende of haatzaaiende praat doet, (veronderstelde) privégegevens van reageerders hier of elders plaatst of oproepen doet tot, c.q. gebruiksaanwijzingen plaatst van of links zet naar illegale dingen. Gegevens van reageerders (zoals naam, andere pseudo’s, emailadres, locatie, IP-adres e.d.) zullen door de blogbeheerder niet aan derden bekend gemaakt worden, tenzij daar een wettelijke verplichting voor bestaat.

Poppenkast, bron Wikipedia
Poppenkast, bron Wikipedia

Ik ken de achtergronden van de meeste andere bloggers en reageerders niet en verdiep me er ook niet in. Ik zie bloggers, met name diegenen die dat onder een pseudo doen, als de poppen van een poppenkastspeler, en die mogen best wat spelletjes met elkaar spelen. Mits het allemaal een beetje normaal blijft, krijgt iedereen een (vrolijk) antwoord of een (spitsvondig of lief) commentaar, al naar behoefte en stemming. Er worden in principe geen bannen uitgedeeld, noch worden mensen bewust genegeerd of zelfs doodgezwegen (zie verderop voor uitzonderingen).

Met betrekking tot trollen (reageren onder een andere naam) wordt aangesloten bij de algemeen geldende etiquette: kort gezegd, het is prima als je onder een andere naam wilt reageren. Maar kies als pseudo niet de naam van een bekende Nederlander (ook niet van een bekende buitenlander), kies niet de naam van een andere reageerder, of een naam die daar heel sterk op lijkt. Het wordt

chatje

toegejuicht als je je trol een meer dan eenmalig leven laat leiden. Onder meer dan één naam tegelijkertijd of op dezelfde dag reageren wordt niet aangemoedigd, maar kan. Mag! Je trollen zogenaamd tegen elkaar laten praten, ze op een en dezelfde thread op te voeren (strijdend of ondersteunend), daar wordt tegen opgetreden. Eerst een waarschuwing, dan verwijdering van de tweede trol. Waarom? Dat wordt echt een zootje, dat is echt niet leuk.

Reageerders en/of hun IP-adressen kunnen als daar aanleiding toe bestaat – bij herhaald zondigen tegen de bovenvermelde etiquette en/of bij het herhaald vervuilen van reactiedraden met vulgaire, ordinaire, treiterige, stalkende, ruziezoekende, ellenlange, niet ter zake doende en/of strontvervelende posts in een moderatie- of spamfilter worden geplaatst

Reageerders die hier niet langer welkom zijn worden in de regel op de site – of per email mits emailadres bekend – van dit feit op de hoogte gesteld. Reacties kunnen door de blogbeheerder worden verwijderd, dit zal doorgaans met opgaaf van redenen gebeuren, tenzij het overduidelijke SPAM of haat- en discrimineerreacties betreft, dan gebeurt het geruisloos. Reageerders en/of hun IP-adressen kunnen als daar aanleiding toe bestaat – bij herhaald zondigen tegen de bovenvermelde etiquette en/of bij het herhaald vervuilen van reactiedraden met vulgaire, ordinaire, treiterige, stalkende, ruziezoekende, ellenlange, niet ter zake doende en/of strontvervelende posts in een moderatie- of spamfilter worden geplaatst. Dit kan in zeldzaam ernstige gevallen ook met terugwerkende kracht geschieden. Beoordeling van individuele reacties die al dan niet voor deze verwijdering in aanmerking komen, geschiedt door, bij gebrek aan beter, de blogbaas dezes.

Pannenkoekenhuis en Integriteitscommissiestronghold Meijendel, Wassenaar
Pannenkoekenhuis en Integriteitscommissiestronghold Meijendel, Wassenaar

Beroep tegen schrappen en uitsluitingen (of het achterwege blijven daarvan) is mogelijk bij de Integriteitscommissie – een onbezoldigde en diep onafhankelijke en integere groep van personen van onbesproken gedrag (met uitzondering van de voorzitter die een feestende, declarende schuinsmarcheerder is, die maar net in toom gehouden wordt door de secretaris). Voormelde secretaris is tevens de enige liaison tussen blogbeheerder, reageerders en commissie, de communicatie verloopt doorgaans via SMS of Whatsapp naar blogbaas dezes. Overwegingen en besluiten van de commissie worden op de site gepubliceerd, zonodig echter met schrapping van privacygevoelige gegevens.

160425kakkerlakken
Opgeruimd staat netjes. Voor de echte beestjes kunt u terecht bij https://www.ongediertebestrijden.com/ Goeie service, grondig werk, en sympathieke mensen.

Reageerders kunnen in beginsel elke week vanaf maandag 07:00 uur met een schone lei beginnen, tenzij de ernst van de zaak zich hiertegen verzet of er een hoge kans op recidive bestaat. bijvoorbeeld als de betreffende reageerder zelve en bij herhaling die schone lei niet heeft gehanteerd. In dat laatste geval is het “toedeloe tot in den eeuwigheid”; er zijn zat sites op het internet waar dat soort types wel hun sneue gang kan gaan. Ik dank het 24/7 Kakkerlakkenbestrijdingsbusje voor de goede samenwerking en de snelle en grondige service.

smijltjes

Hier staat trouwens een handig overzichtje van de smijltjes die hier werken.

Over Bas van Vuren:

Zelfportret

Ik ben in het dagelijkse leven een bekend schrijver, spreker, luisteraar en entertainer, werkzaam en publicerend onder diverse nom de plumes in zowel Nederland als daarbuiten. Maar dat vind ik niet erg, en hier schrijf ik onbekommerd mijn andere stukjes en maak mijn eigen krantje. Voor mijn plezier.

Ik gebruik zoveel mogelijk eigen illustratiemateriaal om mijn teksten mee op te sieren, en zo niet, dan probeer ik aan bronvermelding te doen, tenzij e.e.a. een simpel te googelen plaatje is. Mocht iemand zo’n plaatje weg willen hebben, omdat hij/zij de eigenaar is of er anderszins niet blij mee is, dan graag even een seintje. Niets gebeurt met boze opzet, en alles kan worden goedgemaakt. Reageerders wordt verzocht geen illustraties zonder toestemming van de maker (tenzij onder creative commons, public domain, en soortgelijke) in de reactievelden achter te laten.

Die mooie header met die buitelende apies, die hier soms wel en soms niet te zien zijn? Zag ik in Beelden aan Zee, Scheveningen, is van Henk Visch, Geheel de uwe, 1988

En dan hebben we nog Beeld van een blogger: Apies kijken (interview met mijn voorganger en founding father van de site, Apiedapie, Rotterdam, januari 2011, door Marjelle) … “Eén dag voordat het bericht dat het VK-blog per 1 maart ophoudt te bestaan in m’n mailbox belandt heb ik een afspraak met Apiedapie, m’n tiende blogger in beeld. Op dat moment weet ik nog van niks en fiets gehaast door de regen naar Floor …”

De Blogtrommel
De Blogtrommel

En alsof het niet op kan is er ook nog een diepte-interview met hem gemaakt – een paar jaar later, op 20 april 2016 om precies te zijn, en met heel wat onthullingen. “Bloggen is leuk, want schrijven en spelen met de taal is geweldig, het opmaken en publiceren van een krantje geeft gigavoldoening, en als je er dan ook nog zoveel leuke feedback op krijgt van lezers en medebloggers dan ben je toch een megaspekkoper? Dan ben je toch een gelukkig mens? Ik wel. Kei.” Lees verder op de prestigieuze site van de Blogtrommel.

Blogtrommel-blogtips

Het blog wordt ook aanbevolen voor de vakantietijd, om het eens lekker te ontdekken!

“Ben jij zo iemand die gelukkig wordt wanneer je blogs kan wegstoppen in een niche? Bespaar je dan de moeite, want dit blog is niks voor jou. Wil je graag spelenderwijs op de hoogte blijven van ’s lands toestand, dan is dit jouw adres. Een dosis relativeringsvermogen en een behoorlijk gevoel voor de taal van Vondel strekt tot aanbeveling.”

Bron: Inspirerende blogs voor de zomertijd.

Hard voor natuur. Zacht voor vrouwen. Open voor wereld. Schrijver. Rijmer. Kijker. Parijs, Geneve, New York · Apiedapie is er voor al uw stukken, uw lach en uw traan. Moet u ook eens heengaan. Doen hoor. U zult er geen spijt van hebben.

Dag lieve mensjes, Apiedapie, bekend van drasties gaat op veler verzoek in de Volkskrant schrijven …

Ga ook eens naar …

Duuhhhh, what’s this? Most of it you may not understand since it is in Dutch. But enjoy anyway. The paper and life. And for now it is free.

Voor al uw stukjes! For all your pieces … Dagelijks in contact met de auteur, waar vind je dat nog, ja, op Twitter dus.

 • Apie op drasties (archief, wordt niet meer ververst, die site staat langzaam weg te rotten, nee, is niet van Apiedapie en ook nooit geweest. Hij was slechts de gast van een nare, onbetrouwbare websitebeheerder)

Drasties was ooit een veelbezochte Nederlandse website voor Nederlanders en buitenlanders in het buitenland en voor Nederlanders en buitenlanders in Nederland die in Nederland en het buitenland geïnteresseerd waren. Drasties was about what the World thought about the Dutch and – more importantly – what the Dutch thought about the World. Nu is het niet veel meer. Now it is not much anymore.

 • Bas van Vuren op Facebook (sinds 3 februari 2020 weer geopend; was eigenlijk per 12 april 2018 definitief opgeheven als stil protest tegen #facebookoplichter op aanraden van Arjen Lubach) maar ja, ik ben geen man van onwankelbare principes. Die 10K volgers zal ik wel niet meer terugkrijgen, maar dat drukt de pret niet. Denk dat rode kruis hieronder dus maar weg, ook die ouwe cover, het is allemaal fris, fris, moet u ook eens heengaan, u zult er geen spijt van krijgen.

FacebookByeBye

 • Apie op vkblog (toen, nu niet meer dus, ook al zo’n site waar de stekker uit werd getrokken door een nare, onsympathieke websitebeheerder. Zonder nazorg)

actualiteit actualiteiten actualities actualité afscheid apiedapie de tantes democratie dresden duitsland eerste kamer egypte film foto fotografie friesland geert wilders groen links groningen humor israel kinderen kunst leven en muziek libië liefde literatuur mubarak muziek nederland oba onderwijs politiek portret pvv rotterdam stripman utrecht verkiezingen vk blog vk-blog vkblog volkskrant …

Advertentie

8 gedachten over “Over & About”

 1. Altijd prettig om het colofon en moderatiebeleid weer eens opgeschoond en verduidelijkt te hebben. Geen inhoudelijke veranderingen, maar lekker gestroomlijnd (en op veler verzoek een fotootje van het hoofdkwartier van de Integriteitscommissie). Enjoy.

 2. Vooral deze passages verdienen de aandacht:

  Het blog staat in principe open voor elke reageerder, tenzij deze
  1. discriminerende of haatzaaiende praat doet;
  2. (veronderstelde) privégegevens van reageerders hier of elders plaatst;
  3. of oproepen doet tot, c.q. gebruiksaanwijzingen plaatst van of links zet naar illegale dingen.

  En:

  Reageerders kunnen in beginsel elke week vanaf maandag 13:00 uur met een schone lei beginnen, tenzij de ernst van de zaak zich hiertegen verzet of er een hoge kans op recidive bestaat. bijvoorbeeld als de betreffende reageerder zelve en bij herhaling die schone lei niet heeft gehanteerd. In dat laatste geval is het “toedeloe tot in den eeuwigheid”;

  Nogmaals, geen woord Spaans bij en wie de schoen past trekke hem aan en zoute op.

 3. Test:

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s