Gaan konijnen ook naar de hemel? (54)

konijntje“DSR was negen jaar. Konijn dood. Vader zoekt een schoenendoos, samen graven ze een grafje, DSR’s houten speelgoedzwaard dient als een eenvoudig kruis. Na een ogenblikje stilte maken we aanstalten om naar weer binnen te gaan. DSR heeft het er wel een beetje moeilijk mee. Hij kijkt op naar Vader en vraagt: “Gaan konijnen ook naar de hemel?” “Nee, natuurlijk niet!” zegt Vader en hij opent hoofdschuddend de deur. Duidelijke, wijze lessen – dank u, Vader!” En zo is het.

Konijnen gaan niet naar de hemel. En terroristen ook niet. Over dat laatste was de wereld het vorige week eens, of ze nou #Charlie heetten of niet. We stonden vorige week allemaal stil bij het begin van de Derde Wereldoorlog in Parijs, en dat was best goed. Daar moet je aandacht aan besteden. Die wordt namelijk heel vervelend. Maar er gebeurde meer.

Zoals de ikjes. Lezersanekdotes op de website van de NRC. Omgekatte mopjes, veelal krenentommend slecht geschreven, normaliter niet geplaatst in een landelijk dagblad. De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“De krantenbezorger heeft een dikke nieuwsjaarsgratificatie verdiend, al was het maar omdat ie de inzender aan een Ik-je in de krant heeft geholpen”

We konden al op 5 januari het “met afstand allerslechtste ikje van het hele jaar” noteren, een wezenloos bezorgersikje van Frans Buis, hetgeen De Schrijvende RechterReageerder van het Jaar 2014 – de volgende conclusie ontlokte: “De krantenbezorger heeft een dikke nieuwsjaarsgratificatie verdiend, al was het maar omdat ie de inzender aan een Ik-je in de krant heeft geholpen, maar iets zegt DSR dat ie het heeft moeten doen met een knikje en de deur in z’n gezicht. Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)”

Ene Coraline Krak dacht haar dochtertje van acht voor aap te kunnen zetten, omdat het lieve kind de kerkelijke doop met een Icebucket Challenge had vergeleken. Maar het was haar man, meneer Krak, die algehele hoon en afschuw over zich afriep. Die had immers op de heel normale vraag van het kind wat dopen was het volgende antwoord gegeven: “Dat is dat je in de kerk een plens water over je heen krijgt”.

rolladeLetterzetter ging er overheen met een hikje dat een “wat is eigenlijk besnijden?” vraag van het dochtertje als aanloopje had.  “Dat is dat er door de kerk een stukje van je plasser wordt afgesneden”, antwoordt de vader. “Oh”, zegt dochter, “net zoals onze vader die in het weekend de rollade komt snijden?”

Er ontspon zich vervolgens een Geloofsdiscussie. Bon mot van Heer Rozenwater: “Weg met die bijgelovige onzin. “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”. Wie zijn dat nu weer, zal een kind zich afvragen. Kun je ze toch veel beter uitleggen wie Arjan Robben is? Daar hebben ze wat aan in hun verdere leven.”

Timmerark deed zijn duit in het zakje met een “maar zijn zij die sterven tijdens het poepen niet gewoon het gelukkigst?“, wat een schot voor besnijdenisopen doel voor DSR was: “Precies! Behalve degenen die tijdens het neuken sterven – een lastige keuze.”

Letterzetter verwees terecht naar een mooi blog van Aad Verbaast over de besnijdenis.

Klare Taal: “Typisch een ikje van het genre Gooische vrouwen die een goede beurt willen maken”

Er was ook nog een ikje van Yvette Polman die ruitenvloeistof onder haar oksels had gespoten. DSR: “De inzender wil ‘t allemaal te mooi doen en produceert daarmee een volzin waar het vet ook zonder knijpen uitdruipt (‘in mijn ongeorganiseerde knapzak vind ik het kleinood’).Klare Taal sloeg genadeloos toe met “Typisch een ikje van het genre Gooische vrouwen die een goede beurt willen maken: zelf oliebollen bakken en furore maken op het hockeyveld, maar de bijbehorende proletarische geur verdrijven met een passend snuifje.”

indra gevallenOnze lieve Indra viel met haar fiets, in real life, en wist dat behoorlijk plastisch te omschrijven: “Mijn verzoek om Indra-vermindering is gisteravond op een wel heel onverwachte wijze ingewilligd na een gigantische smak met mijn fiets tegen een trottoirband. Resultaat: 2 nagels aan m’n rechterhand minder en heel veel plakjes Indra achtergebleven op het asfalt.”  

Maar ook met één hand kreeg ze de lachers op haar eh hand, bijvoorbeeld toen ze na een aantal onnavolgbare reacties van Riverside Blues opmerkte: “Ik vrees, Heer Riverside, dat uw motor nog maaaaanden zal doorpruttelen. Het is hoog tijd voor het olie verversen en doorsmeren.”

Bokaal DSREn helegaar weergaloos was haar lofdicht naar aanleiding van de officiële bekendmaking van de Reageerder van het Jaar 2014:

“Hoera, de lauwerkrans is toch ten langen leste,
redelijk unaniem en zonder al te veel protesten,
geplaatst op ‘t edele magistratenhoofd,
door sommigen gehaat, door anderen geloofd.
De strijd was schimmig, frauduleus en niet erg transparant,
maar onze meesteraap hield alles voortreffelijk in de hand.
Doch wat betreft ‘t hanteren van de Nederlandse taal
gaat toch echt de hoofdaap met de prijzen aan de haal!”

duimpjesbokaalNatuurlijk was de Duimpjesbokaal haar deel, en wel met 14 stemmen up en 1 neer.

Het vele malen minder prestigieuze 100e-reactielepeltje was voor DSR, maar hij was er blij mee. Nou ja, het is ook niet mis als je Reageerder van het Jaar bent 100e reactielepeltjegeworden, dan kan er in zo’n week, wat zeg ik, jaar, niks meer stuk. Daar kan ook Riverside Blues niets aan veranderen: “Vraag het aan de Bergen, de Zee, De Lucht, Zal deze Reactant ooit Reageerder van het Jaar worden?”

In dit tijdperk van ikjes en jijtjes waren we keiblij met onze nieuwe bezoeker, vinoloog artafterallart, die een “uutje” fabriceerde:

“U, altijd beleefd, houdt het persoonlijke af als een loopse hond
ons aller voetstuk voor wie ons hoog heeft zitten, als licht langer brandt
Een uutje is kort van stof en wisselt van geest maakt of breekt een feest
vaders zijn uutjes, levende exemplaren, van voor ‘t ik-tijdperk”

witte schoenenHet dertiende deel van “De verbrijzelde vakantieliefde van Heer Rozenwater” kwam d’r ook op. “Wat een ongelooflijk kutwijf is het toch” gaf hij uiteindelijk aan zichzelf en de lezers toe. Het einde is nakende. Heel erg nakende, wat ik jullie brom.

borderlineDan hadden we een tussendoortje van de op Theo van Gogh lijkende Timmerark in zijn grote, meeslepende  Burnoutverhaal. Het ging niet over de Kerst van 1988 – dat komt nog – maar over een borderlinetherapie die hij ooit heeft ondergaan en over waarom dat niet zo’n succes was.

anniversary-1xEn finally een heuglijke mededeling van de blogbaas dat hij onderscheiden was met een WordPress “Trophy”, vanwege vier jaar alhier bloggen. Gefeliciteerd kerel! Oh, dat ben ik zelf.

Heb je van dit alles ook zin gekregen om lekker te gaan schrijven? Stuur eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

145 gedachten over “Gaan konijnen ook naar de hemel? (54)”

 1. Apenland

  „Wat is dit voor een apenland!” De man in de bakkerswinkel aan de Amsterdamse grachtengordel heeft een luide, bekakte stem. „Geen kloostermoppen meer! Kom daar in Frankrijk eens om… dat is een beschaafd land, daar kan je ieder uur van de dag iedere soort vers brood krijgen!”, vaart hij uit tegen de bakkerswinkeljuffrouw. „Daar komt zoiets niet voor! Elf uur en de kloostermoppen al uitverkocht!” De winkeljuffrouw zwijgt. De schappen achter haar liggen vol ander brood, vers gebakken. „Het is slecht management! Zegt u dat maar tegen uw manager…”, roept de man. Hij pauzeert, kijkend naar de zwijgende winkeljuffrouw. Dan voegt hij toe: „De bakker!” en beent de winkel uit.

  Paul Steenhuis

 2. Weer een geweldig begin van de week. Zal het pas opvallen wanneer het niveau een keertje niet wordt gehaald?

 3. Fraai intro, blogbaar-van-t-jaar. Maar waarom zouden konijnen niet naar de hemel gaan, stel dat die zou bestaan? Als zelfmoordterroristen opgewacht worden door 70 (waren ’t toch?) willige maagden in het eeuwige halleluja, dan mag een lief konijntje, waarbij ver vóór zijn tijd het licht – meestal hardhand – is uitgedaan, toch wel een sappig weitje in de Elyzeese velden verwachten? Met 70 lieve andere konijntjes?

 4. Nodeloos kwetsende titel heeft dit ikje. Afgezien daarvan is de monoloog prima geschreven. Het zou zo in een Koot en Bie sketchje kunnen. Vooral die zwijgende winkeljuffrouw is Wim de Bie op het lijf gesneden. Cor van der Laak is voor Koot. Prachtig, Paul, ga zo door.

 5. NRC-publiek, kakkertje-bakkertje…. ’t zijn de beschuiten onder de Ik-jes met veel gekruimel, en weinig voedingswaarde – en in dit geval snakkend naar een witregel.

  Klant vaart uit tegen personeel, ’t zal wel. Maar is het nou geplaatst omdat Frankrijk wordt genoemd? Zo ja, waarom? Het brood is daar toch uitstekend? Daar doen dolle schutters niets aan af.

  De titel is toepasselijk voor dit blog, dat dan weer wel.
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 6. Luvienna, dat over die konijnen moet je aan DSR zijn vader vragen.

  Dat van die terroristen lijkt me gewoon common sense. Die maagden is een sprookje. Echt, die zijn daar niet. Als dat daar al zou bestaan. Laten we hopen dat dit nog op tijd doordringt bij deze en gene voordat we allemaal uitgemoord zijn.

 7. Paul Steenhuis is een goeie puzzelmaker maar geen idee wat ik met dit Ikje aanmoet. Bovendien doet de NRC met al die eigen-medewerkers-Ikjes de laatste tijd wel heel opzichtig aan zelfbevlekking.

 8. De redactie van het konijnenverhaal heeft een kromme zin opgeleverd:

  ‘“Nee, natuurlijk niet!”, en opent hoofdschuddend de deur.’

  Dit kan worden ondervangen door ‘zegt Vader’ in te voegen.

 9. Wellicht zei de man “De ballen!” in plaats van “De bakker!” Heb je weleens als die broodsnijmachine luid staat te gonzen, dan hoor je het verkeerd als klant.

 10. Dat van die maagden schijnt andere koek te zijn, het gaat om druivenranken. 70 Druivenranken is een rijk goed, daar wil je best wel goed voor leven lijkt mij. Om je daar nou voor op te blazen gaat wat ver, maar als het bij jezelf blijft, alla.

 11. @Apie 13:19 Ik heb al eens een oproep op Twitter geplaatst aan jongedames dat ze er vooral voor moeten zorgen dat ze niet als maagd sterven, want dan worden ze opgewacht door allemaal enge, harige fundamentalisten.

 12. Ja, ik heb hier de daad bij het woord voegend al vele ex-maagden direkt mee geholpen. Voor hun eigen bestwil. Zegt het voort!

 13. Konijnen hebben geen ziel, L., vandaar.

  Maar aangezien de inleider de anekdote afsluit met een instemmend ‘En zo is het’ voor eigen rekening, had hij natuurlijk net zo goed opheldering kunnen verschaffen in plaats van de vraag door te schuiven naar DSR.

  Dat de blogbaas op de troon van God gaat zitten en de hemel sluit voor terroristen, lijkt me een schromelijke overschatting van zijn machten & krachten.

  Het is ook maar goed dat hij er niet over gaat. Anders zat T. het dichtst bij de troon, vloog DSR er om de week uit en moest Pawi voor eeuwig branden.

 14. Als er dan toch maagden moeten zijn hoop ik altijd op een verwelkoming door heel oude besjes.

 15. @DSR, ik zeg niet dat ik de hemel sluit, ik ben dan wel tot bloggod uitgeroepen, maar die macht zeg ik mezelf niet toe. Ik zeg dat men het er mee eens is dat terroristen niet naar de hemel gaan. Die waarneming of bewering, daar kun je over twisten en die kun je wat mij betreft corrigeren. Zoals bijvoorbeeld Luvienna terecht doet.

  Maar jij bent er alleen maar weer op uit om te zaniken dus. Ik zit niet op die troon, ik wil er niet op zitten, en ik zeg dat ook nergens. Misschien scrol je wel te grof met die dikke vingertjes van je? De sherry kan het nu nog niet zijn, hoop ik toch.

 16. @APD
  DSR drijft op goedmoedige wijze de spot met je en jij antwoordt met hufterigheid.

  Een sneu bewijs van gebrek aan geestelijke lenigheid.

 17. Het is APD nog nooit gegeven een debat te voeren zonder persoonlijk te worden. Hij laat zich kennen als een gifkikker zonder werkelijk gevoel voor ironie.

  Mocht hij charlieHebdo al eens gelezen hebben, dan zal de inhoud hem grotendeels over het hoofd zijn gegaan.

 18. @Apie 13:25 😀 Je bent te goed voor deze wereld. Pas maar op, dadelijk word je nog voortijdig bevorderd tot maagdenoppasser in het moslimparadijs.

  Overigens bedoelde ik met de ‘harige’ opmerking baarden en haren op plekken waar dat niet per se hoeft.

 19. Mooi tafereel daar bij de sjieke bakker aan de grachtengordel.

  De tierende kakker maakt zich volkomen belachelijk, mooi opgeschreven of verzonnen door P.Steenhuis die inderdaad zoals Luvienna opmerkt tot de inboedel van de NRC.behoort en daarom zijn ikje geplaatst ziet worden.

 20. Apie, even heel kort: ik heb met mijn goeie linkerhand 5 sterren ingedrukt voor je geweldige betoog. De rechterhand is helaas gaan ontsteken ondanks een antibioticumkuur. Ben niet blij en haak voorlopig af. Grrrr!

 21. @DSR 13:27 Zielen bestaan niet, dus kun je er ook geen hebben.

  Overigens, als god zou bestaan, dan zou het een verwende, narcistische kleuter zijn met aandachtsproblemen en een sadistische inslag. Eentje die de pootjes van spinnen een voor een uittrekt om te zien met hoe weinig pootjes ze zich nog uit te voeten kunnen (proberen te) maken.

 22. Dank voor de sterretjes, Indra. Ik had alleen gehoopt dat jij ze niet zou hebben gezien! Ontsteken ondanks antibiotica, dat klinkt niet prettig. Vergeet niet elke dag een flesje oud bruin bier te drinken (het zgn. ouwe-wijvenbier, excusez), dat helpt de maag de steeds sterkere antibiotica te weerstaan. En het hapt heerlijk weg. Proost en sterkte!

 23. @L
  Verbetering: jij gelooft niet dat zielen bestaan. Bewijs heb je daar niet van. DSR heeft ook geen bewijs dat zielen wel bestaan, maar hij verkiest het toch om erin te geloven.

  Van je gedetailleerde gedachten over iets wat volgens jou niet bestaat neemt DSR zeer mild-glimlachend maar niet bijster geinteresseerd kennis.

 24. CNN stond deze week bij mij 24 uur aan.
  Waar zijn , ze mee bezig? Waarom?
  Het antwoord, komt dan zondag. Arm-in Arm loopt men.
  Sommige gebeurtenissen zijn hoop je eenmalig.
  Krijg ik ’n brok in mijn keel?

  De engelse reporter spreekt de Fransman in het Engels aan. Da’s jammer. Aan de andere kant als je eerst in het Frans vraagt dan het antwoord moet gaan vertalen? Haalde de vaart uit het verslag.
  Amanpour apart noemen? Doe je de anderen wel te kort.
  Het is tv-zo aktueel, grensoverschrijdend

  Zou de Bastille ook zo zijn bestormd? Vast met minder mensen.
  Zal ik ’n foto maken? Ik realiseer me dat het met de fotografen wel snor zit. Morgen maar de media terug lezen.

  Ik ga met ’n opgeblazen gevoel slapen.
  Allemachtig wat ’n compositie van saamhorigheid.

  Apiedapie neemt terecht ’n foto op zijn blog mee.

 25. Ja , de bakker, da’s in Tulpenland, lekker gezellig.
  Kom je voor Klooster heuvel , is er niet meer.
  Riverside , die Kloosterheuvels zijn voor 09.30 u uitverkocht. Misschien hebben ze nog ’n Appelcakeje, Zaterdag heet dat : Voetje van de Vloer., neem daar maar 3 van mee?

  Blijft er van het “ikje” niet zo veel over?
  Ik laat mijn zaterdag toch niet door Heer Bakker, Kom nou?

 26. In spannende afwachting op het Laatste Oordeel, is de kans dat konijnen in de hemel komen nihil. Konijnen zijn onreine dieren. Weliswaar herkauwers, maar vreten hun eigen keutels op. En met hun klauwtjes schijnt ook iets mis te zijn.

 27. Dat ze hun eigen keutels opeten, is met wijs beleid van de Schepper. Als prooidier hebben ze een snelle vertering nodig, op rustige momenten doen ze het nog eens dunnetjes over, en ze leggen als vanzelf reservevoorraadjes voedsel aan.

  Al met al een diertje waar we in tijden die nopen tot duurzaamheid en recycling een hoop van kunnen leren.

  De enige reden dat eea niet in de Schrift is vermeld, is omdat het zo’n aller(aan((van)sprekendst voorbeeld is. Halleluja! Goethe zei het al, je kunt uit de natuur meer leren dan uit een boek.

 28. Aangenomen dat god en hemel bestaan, denk ik al met al dat dieren meer perspectief op hemelen hebben dan mensen, gezien het feit dat ze nooit met opzet kwaad doen. De gehele flora, zelfs de vleesetende, is ook kansrijk. Want god is overduidelijk geen vegetariër.

 29. @K
  Lees de Schrift, K. en je leest dat:

  -God de mens schiep naar Zijn evenbeeld, als kroon op de schepping, heersend over dieren op het land, in de zee en in de lucht.

  -Toegang tot de Hemel is gebaseerd op Genade, en dat er in de hemel meer vreugde is over de bekering van een zondaar dan om honderd rechtschapenen.

  Conclusie: de mens zit op de eerste rang in de hemel, de zondaars nog prominenter dan de brave hendrikken.

 30. De laatste dagen hoor je ze ovealr zwartpraten: Jan Dijkgraaf, Theodor Holman, Marianne Zwagerman en nu ook weer provinciaaltje Hans Teeuwen. Het zijn de gepeste kinderen van het schoolplein die het erg vinden dat er genuanceerd gedacht wordt nu ze volwassen zijn.
  ‘Zo ging dat vroeger toch niet! Nu willen wij ook mee pesten’ roepen ze allemaal huilerig.
  Zelf vond ik die Teeuwen nooit leuk maar de laatste tien jaar is hij er wel erg op achteruit gegaan.

 31. De Schrift is door mensen geschreven. Het is hun interpretatie van wat god gezegd zou hebben.

 32. Dat geloof jij, L. Niet meer, niet minder.

  Je zgn. feitelijke vaststelling is dan ook niets meer dan een stijlfiguur. milde glimlachicoon

 33. Timmerark meent dat ’t te pas komt om het tegen mensen te houden dat ze uit de provincie komen. Alsof zijn levenswandel nou zulke fraaie reclame is voor de Grote Stad.

 34. Nee,nee, nee, konijnen werden niet in de oorspronkelijke Geschriften vermeld, omdat deze herbivoren destijds aldaar onbekend waren. Niet-alwetende schrifgeleerden vertaalden non-koshere dasjes, welke evenals konijnen ook naakt worden geboren, naar de alom aanwezige smakelijke konijnen in de Apennijnse regio’s.
  Derhalve afwachten, Schrijvende Rechter, of het Laatste Oordeel, waar ziel en lichaam weer bijelkaar komen, konijnen een plaatsje in de Hemel gunt.

 35. Ah, de zogenaamde klipdassen, te zien in de dierentuin van Planckendael bij Mechelen.

 36. Altijd bereid een makkelijke inkopper aan te leveren om het geslonken zelfvertrouwen weer wat op te poetsen.

 37. Nou-nou, kop jezelf niet teveel op de borst, T. – ’t was toch al met al redelijk vergezocht!

  Maar even serieus: wat is dat nou voor praar over ‘provinciaaltjes’? Acht je jezelf daar nou werkelijk boven verheven?

 38. Ik gebruik de term provinciaaltje bij Hans Teeuwen omdat hij dit zelf als zijn handelskenmerk gebruikt.

 39. Shit Indra, wat vervelend. Vooral ook voor ons want wij moeten je missen 😦

  @DSR, je spreekt erg stellig over wat Onze Lieve Heer met ons voor heeft. Een beetje meer bescheidenheid is naar mijn idee op plaats of heb je een direct lijntje met de heer der heerscharen?

 40. @HR
  Nee, natuurlijk niet, wat denk je wel. Wat een blasfemische gedachte zeg.

  DSR reciteert slechts, informatie ongefilterd door interpretatie – in dienst van de feitelijkheid dus, onbegrijpelijk voor alderluidekens hier die overal zonodig een mening over moeten hebben.

 41. Verhikje

  Je suis Apie

  ‘Wat is dit voor een apenland!’
  De man in de wapenwinkel aan de Amsterdamse grachtengordel heeft een luide, bekakte stem.
  ‘Geen Kalasjnikovs meer! Kom daar in Frankrijk eens om… dat is een beschaafd land, daar kan je ieder uur van de dag ieder soort wapen krijgen!’ vaart hij uit tegen de wapenwinkeljuffrouw.
  ‘Daar komt zoiets niet voor! Elf uur en de Kalasjnikovs al uitverkocht!’
  De winkeljuffrouw zwijgt. De schappen achter haar liggen vol andere wapens, vers geolied.
  ‘Het is slecht management! Zegt u dat maar tegen uw manager…’ roept de man. Hij pauzeert, kijkend naar de zwijgende winkeljuffrouw.
  Dan voegt hij toe: ‘De losse flodder! en beent de winkel uit.

  Paul Briquemaison

 42. Ja wel leuk dat timmerark altijd een beetje de zelfbenoemde flodder en ook avonturier is en dat ook zo wil houden.

  Is het gemakkelijk om zo’n beeld in stand te houden?

 43. Honing

  We rijden uit Zuid-Frankrijk richting Nederland. Op de passagiersplek achter ons liggen in een plastic zak een flesje water en twee potten heerlijke lokale honing die we in Montpellier hebben gekocht.

  Wanneer mijn echtgenote het flesje water wil pakken blijkt een van de potten opengegaan te zijn. Alles zit onder de honing, nu dus haar handen ook. We draaien snel een benzinestation op en mijn echtgenote loopt snel naar een waterkraan. Een Fransman vraagt wat er is en ik probeer het in mijn beste Frans uit te leggen.

  Hij antwoordt in zijn beste Engels met Frans accent: „Izzit your hunniemoen?”

  Karel van Oosterom

 44. Hadden we al een minst geloofwaardig ikje dit jaar?
  Een Fransman die in zijn moedertaal aangesproken (hoe gebrekkig ook) in het Engels reageert??
  Lummel?

 45. @Let
  Het kan een Belgische francofoon zijn. Die beginnen regelmatig, althans tegen DSR, in het Engels als ze zijn neder-Frans horen.

 46. Je vous dit on peut rire avec ceux, Les Hoillandais.? Le miel quelqu’ chos’?

 47. De stilte des grafs… kil windje-icoon

  De mensen houden niet van mot, zoveel is duidelijk.

  En dat is volgens de blogbaas al-le-maal & allenig de schuld van DSR… zucht

 48. Oorlogen

  Op de polikliniek verschijnen een man en een vrouw, afkomstig uit Afrika. Hij is vanaf zijn tweede levensjaar in Nederland, zij is pas sinds kort hier en wil me onder vier ogen spreken met een tolk erbij. Haar man mag niet als vertaler fungeren, het onderwerp is geheim. Ik beloof tijdens een volgend consult een tolkentelefoon, maar maak al van de gelegenheid gebruik om haar te onderzoeken.

  Het gynaecologisch onderzoek verloopt moeizaam, zij is erg gespannen, zo ernstig dat ik vermoed dat zij slachtoffer is van seksueel misbruik. Ik vraag dus aan hem: „Heeft uw vrouw oorlogen meegemaakt?” Hij antwoordt: „Ja, dokter, met haar schoonmoeder.”

  Mieke Kerkhof

 49. Weer een kerkhofje, zo mogelijk nog sneuer dan haar gemiddelde standaard. Je maakt geen grappen over mensen in je behandelkamer, en al wel helemaal niet over dit soort dingen. Onbegrijpelijk dat NRC dit plaatst, en dat mevrouw Kerkhof hier niet voor op de vingers wordt getikt door de directie van haar ziekenhuis.

 50. Even off topic: het is me gelukt er weer in te komen.
  Heb elders een test in de reactieruimte neergezet omdat het niet meer mogelijk was te reageren op het meest recente artikel.
  Ik neem aan dat dat nog door de moderatie gaat, want niet terug te vinden, vooralsnog.

 51. Apies blog is uit de oorlog herrezen maar wel met wat trauma’s. Laten we hopen dat ze snel genezen.

  Wat het Ikje aangaat: kennelijk hoef je bij mensen met een andere dan NL-achtergrond nog minder zorgvuldig met hun privacy om te gaan. Dit zet je toch niet in de krant?! Sterker nog: dit publiceer je toch niet als krant?

 52. De verhalen van Kees zijn niet verloren, die zijn hier maar ook op zijn eigen blog te lezen, van harte aanbevolen. Doe hem de groeten.

  Hier zullen hij en zijn vrouw wellicht niet meer komen, in de slipstream van hun grote idool. En dat is prima zo.

  Het blog blijft voor iedereen open, mits men met normale bedoelingen komt, en met open vizier het strijdperk betreedt. Anoniempjes met zuuropmerkingen worden vanaf gisteren ietsje strenger aangepakt dan voorheen, zoals ene “oliemannetje” dat zowel hier (niet gelukt) als bij de buren vuil aan het spuiten is. Een half uurtje nadat DSR vertrokken was kwam er gisteren een waar spervuur van echt heel vervelende reacties naar de site, onder allerlei vervelende eendagsnamen en met evenzovele IP-adressen, het werd me op een gegeven moment zodanig gortig dat ik de site maar even heb gesloten. Wat een toeval. Wat u zegt.

 53. zucht katholieke dieren (dus ook konijnen, mits zij katholiek zijn) kunnen naar de hemel gaan. Dat weet toch iedereen, sinds Reve dat zei? Onlangs ook nog op uw (@Apiedapie) blog, blote bene.

 54. Test resuultaat is plus.
  Wat drijft Mieke zo’n stukje in te sturen? Wie wint wat?

  Terzijde
  Timmerark
  Er zijn toch personen, die langs andere wegen, op de tijdgolf meedrijven, , “iets neerzetten, waar van men stelt, dat he je goed gedaan?”

 55. Riverside, ik zie geen teloor gegane post in mijn dashboard. Misschien een vertikkinkje? Kijk eens naar je uitgang wil je, dat peeaitsj achter je naam, of hoort dat er in? Mag. En zo ja, dan blijven je posts gewoon doorkomen.

 56. Zegt het voort, het slot van Rozenwaters verbrijzelde liefdesepos staat er op. Hij bleef masseren … Bekijk het hier.

  Dan ook maar een nieuw nieuwtje: we krijgen binnenkort een heus mannenblog, geschreven door een vrouw, en wat voor een. Smul smul smul. En behoorlijk uniek, mannen over vrouwen dat kennen we, maar vrouwen over mannen, dat zie je niet vaak. Hier wel, op uw apiedapie.com

 57. Tjonge, tjonge, wat Zijn we weer zwaar op de hand. Gewoon een schoonmoedermop van een afrikaanse immigrant, schoolvoorbeeld van een geslaagde inburgering. Mieke heeft meer gevoel voor humor dan de meeste apiedapie-zuurpruimen.

  • Apiedapie
  • Mieke
  • Timmerark

  Apiedapie, als AD de site zonder aankondiging sluit, krijgt entreevrager te lezen, Meneer stelt dat zijn site prive domein is. Ik heriiner me Drasties , men kan via inloggen, ardon, ik inloggen, dat zal toch niet? Ik heb nooit ingelogd.
  Verwarring, domineert mijn beslissing mechanismen.
  Ik kom al testende niet uit deze dysorientatie.
  Veel later toch nog ‘ns proberen. Het is duidelijk ’n zeer prettig stukje geestig, bij de hand, de landen netnummers erbij, het mag niet zijn.
  Ander stukje dan maar? Het lukt. Dat gebeurt gewoon. Niet zoeken naar . Weg is weg.

  Mieke
  ’n Aardige grap mag ik wel, Mieke zend echter op ’n golflengte uit waar mijn antenne niet op sondeert.
  De voor Miek vaststaande, Is deze even aardig, doet mij verbaasd kijken , het zal toch niet?

  Timmerark
  Alle babies, allen in opleiding zij die afvallen , zij die in enig domein door zorg omgeven, prestatties leveren, die gezien mogen worden.
  Ikonen worden van hun tijd.
  Ratten heb je overal, mogelijk gemaakt door de samenleving, worden de slechte eigenschapen over ontwikkeld.

  De een heeft ’n comleet gedocumenteerd bestaan, de ander moet het met 1 foto doen.

  Af en toe drijft er ioemand zo maar naar boven, blijft boven , terecht volgens allen. Wordt publiek beloond. Ze hebben ’n voldragen leven.

  Ik mag graag die succesverhaaltjes lezen.

  Goed hoor. Leuk, inspirerend.

  Hier komt in de familie ’n geestelijk zieke vader voor, die integraal alles verkeerd doet. Zijn zoon van puber leeftijd drijft stuurloos rond. vangnet maken, uitvoeren. Of ik iets goed doe, kan ik nu nog niet beoordelen Later veel later, misschien wel, ben ik er allang niet meer.

  Dezer dagen is de Paus hier in het Land.
  Als corruptie en domheid noemers zijn in ’n samenleving, er geen scheiding is van Kerk en Staat .moet de Paus wel erg veel doen.

 58. Ik had het toch niet echt leuk gevonden als mijn arts details in de krant zou zetten over het moeizame verloop van mijn gynaecologisch onderzoek, Mopper.

 59. Ik heb beste wel veel negatieve verhalen meegemaakt over ‘onze mensen’ in het wit in het algemeen en zij die over onze maag, darm en lever gaan in het bijzonder. Om te beginnen doen ze de alvleesklier er maar wat bij, zwart misschien?, met het gevolg dat deze zich niet goed laat peilen.

  Zo lopen ze er op de zaal bij alsof het halve goden zijn om in de spreekkamer te verkondigen dat 60% van de darmen nog een mysterie voor ze is.

  Maar om on-topic te blijven…

  Waar is het topic eigenlijk gebleven? Wat is het topic nu?
  Zo kan ik niet werken hoor.

 60. riverside blues.peeaitsj, ware reageerder van het jaar!
  Niet alles is even duidelijk maar ik haal er graag uit waar ik iets mee kan.
  ‘Goed hoor. Leuk, inspirerend.’

  Op de radio hoor ik tussen de nieuwsherhalingen weer een debiele reclame, waarom luister ik er nog naar? Omdat al mijn Elvis cd’s ooit door een echtpaar, op de vlucht voor de FBI, zijn gestolen? Wie goed doet kan zich soms afvragen:

 61. Het topic is volgens mij of konijnen ook naar de hemel gaan. Waarbij dat ‘ook’ dus eigenlijk zegt dat er in ieder geval íéts naar de hemel gaat. Best knap, als je bedenkt dat het bestaan van een hemel nog maar moet blijken, en dat een hemel voor de een, een hel is voor de ander. Ik bedoel maar: als een homofiele moslim door 70 vrouwelijke maagden wordt opgewacht, dat moet dan toch geen hemel maar een hel voor hem zijn? O wacht, dat is waarschijnlijk de bedoeling voor een homofiele moslim.

 62. Een echtpaar op vlucht voor de FBI, dat Elvis-CD’s steelt – ik voel een verhaal aankomen, Timmer.

 63. Ik voel vele verhalen aankomen Luvienna, ik moet ze steeds maar terugduwen. Eerst koffie en nicotine, dan morfine (ja, echt, ik had nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, ik vaar er best bij) en daarna moet ik aan mijn imago denken (Klare Taal).
  ‘It is very hard to live up to a image’ zoals Elvis mij ooit toevertrouwde (via vinyl toen nog).

 64. Ik moet allang niet meer zoveel aan maagden denken als ik misschien zou moeten (midlifecrisis) Apiedapie.

 65. Ha!! Timmerark is scherper dan Luvienna. Heeft zij dan eindelijk haar meerdere qua doordenken gevonden? Zou best weleens kunnen, we wachten af!

 66. Moet wel een nieuw draadloos toetsenbord gaan kopen (of nieuwe batterijen) want er blijven steeds letters hangen die dan later weer ergens opduiken.
  Zal wel een nieuw bord kopen, de economie een boost geven, zo’n kek witte.

 67. Stel:
  Beiden vertellen we ons verhaal.
  We nemen beiden ’n 1/2 uur. Na ’n uur . Pauze.
  Sterkte – zwakte analyse.
  Wat kwam niet uit de verf? Wat heel goed, wat ben je vergeten?

  Humor, afscheid nemen van?

  Ik wil nu leven, het verleden is Gisteren.

  Probeer dat in ’n half uur te vertellen, aan iemand die vraagt: Wie ben je , wat wil je vertellen?

  Mij doe je het meeste plezier, door in pastel tinten, je verhaal te vertellen.
  Let niet op de techniek van het vertellen.

  Wil je dit vertellen? OK Dank.

  Mij boeit het meeste: Wat nu, wat wil je Vandaag? Morgen?

  Ten overvloede, in eigen land kwam ik niet goed “uit de verf”.

  Ik heb 3 jaar in het verkeerde Karma geleefd. Ontmoet dan iemand, die op basis van “Zullen we?” aan de slag gaan.

  Leef nu in ’n kader van ondernemen, geld verdienen, muziek maken, Alles zeer georganiseerd.

  Lukt het nu wel? Het eerste stukje staat.
  Nu het tweede stukje benoemen en oppakken.

  Droom. onderreem, maak je eigen kansen.

  Laat je niet af;leiden.

  Zo iets ongeveer.

  Ik hoop dat je met ’n onderdeel van bovenstaand “iets kunt”.

 68. @Timmer
  08:47 Veel mensen zouden dat als een luxeprobleem opvatten (opdringerige verhalen, bedoel ik, níet de morfine).

  08:48 Was een van de kenmerken van een midlife crisis juist niet dat mannen juist te veel aan maagden gingen denken?

  08:48
  Tuurlijk wel, daarom had ik het ook over vrouwelijke maagden; anders had ik dat er niet bij hoeven zetten. Maar ik vermoed dat het regime in de moslimhemel alleen vrouwtjes op mannetjes afstuurt; zo hoort dat toch?

  Over mannetjes, al dan niet maagd, voor vrouwtjes wordt volgens mij nergens in de Koran gerept. Vrouwtjes gaan na gedane zaken niet naar de hemel, kennelijk.

 69. Facebook

  In een koffiebar zijn twee meisjes druk met elkaar in gesprek over de zwangerschap van één van hen. Aan het tafeltje naast de meisjes zit een onbekende jongen. Ze raken met elkaar in gesprek. Een paar minuten later pakt de jongen zijn mobiele telefoon. Hij zoekt iets op. Met enige aarzeling zegt hij tegen het zwangere meisje: „Jij bent toch Nanette?”

  Ze antwoordt verbaasd en bevestigend. De jongen roept enthousiast: „Maar dan zijn wij vrienden!”

  Vera Nederlof

 70. Goed zo, Vera weet nu ook hoe Facebook werkt.

  Het mopje is al zo oud als de weg naar weet ik veel. Kan me mijn eigen verbazing herinneren toen ik een vriendschapsrequest van mijn eigen broer ontving. Maar dat vertelde je dus grappend en grollend jaren geleden aan mekaar. Wellicht echter is Vera hardstikke oud en dan is het te prijzen. Haar volgende ikje gaat over de snelkookpan?

 71. Luviena @7.56
  Ik ga ervan uit, dat Mieke zich zeer bewust is van haar beroepsgeheim en haat onderzoeksgegevens zodanig anonimiseert en/of wijzigt, dat niemand zich daarin zal kunnen herkennen.

 72. Mopper,
  Mieke is m.i. professioneel genoeg om haar grenzen te kennen om niet in handen te vallen van het Medisch Tuchtcollege.

  Zij heeft een bepaalde humor, die niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar haar professionele vaardigheden hebben, met behulp van mijn schoondochter, toch maar tot twee prachtige kleinzoons geleid.

 73. Muziek maken, lezen, aanbiedingen in facebook bijhouden, agenda’s in Facebook bijhouden.
  80% of meer in FB heeft: ’n Ik zoek U, wij eten hier gezellig. Hier is ons certificaat? Als ik over 6 maanden ’n paar goede muzikanten wil hebben, in mijn handschrift, zal ik ook in Fb moeten zijn..

  Wil zuinig zijn met wat je koestert.

 74. Apie de tekst is leesbaar: Ik zie : Het bezadigd gelijk. Onduidelijk wat men hier bedoelt? Gewoon de tijd gunnen? Het kan toch niet alleen over de stoel gaan? Wel ’n aanwinst zo’n bijdrage?

 75. Visie: Doen wat in eigen land niet kan. Tean work, gedrevenheid, ambitie, passie, beter presteren dan naaste concurret,

  Missie: Faciliteren van kinternet gerelateeerd vermaak. Voor jong & oud, zij die geen geld hebben etc voor eigen pc, dan wel het gezellig vinden hun passie te delen.

 76. Image and video hosting by TinyPic
  Voorkantje nodig? U vindt ons naast Banawe street Manila. Bij buurman kocht ik het mechaniek om de achter deur te openen. Ja, ze monteren ook.

 77. Onderbezetting

  Onze schoonzoon moest daags voor Kerst een zware operatie ondergaan. Hoewel die op zich goed verliep, waren er nadien veel complicaties. Omdat zijn kamer dicht bij de verzamelplek van de verpleegkundigen lag, hoorde hij ze verzuchten dat er tijdens die feestdagen te weinig personeel aanwezig was.

  Toen onze schoonzoon zijn medicatie al geruime tijd niet had ontvangen, vroeg hij of het zou kunnen dat er personele onderbezetting was. Als antwoord kreeg hij: „Nee hoor, er is alleen sprake van een grote zorgvraag.”

  Hans Haas

 78. Och-och-och, ’t is me wel een ziekenhoekje deze week. Loslippige artsen (is dat mens nou nog niet geschorst?!) leiden als vanzelf tot kwebbelende (schoonouders van) patienten.

  ‘M’n schoonzoon dit, m’n schoonzoon dat’….

  Stel dat je dit al de moeite waard vindt om naar de krant te sturen, waarom dan niet de kleine dichterlijke vrijheid genomen om het in de eerste persoon te schrijven?

  Het voordeel van een dergelijk gortdroog opstel is dat je het gerust aan een ziekbed kunt voorlezen. Niemands hechtingen zullen hiervan springen.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 79. Waar riverside geen melding van maakt is het bloedstollende lawaai van het geschut en het gejoel van de gamers in het gemiddelde Aziatische internet-cafe. Riverside, hoe hou je dat uit ?

 80. nou nou ,het is me wat daar bij die schoonzoon.]

  de andere kant van de familie zou de ‘medicatie’ ook al zo’n woord al heel lang stop hebben gezet.

 81. Geen idee MK.
  Bij mij maken ze natuurlijk – af & toe -ook lawaai.
  Men becommentarrieert , speelt competitie: straat tegen straat zeg maar. Het lawaai , waarnaar jij verwijst is hier onbekend, in die hevigheid,

  Mijn handeltje fungeert als ’n soort buurthuis,gemoedelijk eerder dan , de vervelende lawaaiigheid die jij beschrijft.

  De vraag is zodanig, dat , ik overweeg ’n 2 tal extra computers voor de “gamers” aan te schaffen,
  Het aangeboden signaal de aanbieder kan dat hebben.

  Ervaring leert dat chatters ( Facebook ) etc, in ’n kleinere ruimte hun “ding doen” dan de gamers.

  Misschien komt het wel, omdaat ik “netcafe Plus” aanbied, meer dan games bedoel ik.

  Als je weet dat ze “stoelen eten” moet je zorgen dat dat meubilair niet kapot te krijgen is. Zo simpel is het , bij mij tenminste.

 82. LIeve Apiedapie
  Niet als kritiek , ik merk op, dat er ’n neiging naar “over-visualisatie” ontstaat.

  Is er ’n mogelijheid ’n enkel pictogram te gebruiken?

  Ik constateer ’n lichte overkill aan kleuren.

  Of het gebruik van kleuren? Of is dit model nu juist het resutaat van maanden in stilte testen etc.?

 83. Hoi River, dat je twee verschillende pictogrammen hebt doe jezelf (door met verschillende emailadressen te reageren, zelfs een lettertje verschil kan je een ander plaatje opleveren, automatisch door den computer, doe ik zelf niks aan).

 84. Pinterest

  Sinds een paar maanden zit ik op Pinterest, de sociale netwerksite die werkt als een prikbord. Ik heb geen volgers, maar daar zit ik niet mee. Ik beleef er evengoed plezier aan en pin naar hartenlust lekkere recepten, interieurideeën en andere tot de verbeelding sprekende plaatjes op mijn virtuele borden.

  Vandaag krijg ik een berichtje dat ik gevolgd word door een andere ‘pinner’. Stiekem ben ik een beetje trots.

  Christophe’s favourites volgt mij nu. Het blijkt de naam van het prikbord waar mijn zesjarige zoon sporadisch wat Lego-politieboten pint.

  Linda van den Driessche

 85. Een ouwetje met een 6-jarige zoon? Die is dan vast naar die Italiaanse arts, hoe heet-ie ook alweer, geweest. Of misschien tikfoutje: kleinzoon. Of oud van hart misschien? Er zijn zoveel ouwetjes die claimen jong van hart te zijn, dan moet andersom ook kunnen.

 86. Zo denk ik al jaren dat Pawi & Lummel 1 & dezelfde reactant zijn.. Samen vormen ze de route naar Het Bezadigd Gelijk.

 87. Apie ik doel meer : de hele bovenkant van je Blog.
  Ik vraag me af of dat niet wat subtieler kan? Wat strakker?
  Het is ’n beetje overdadig veel? Of…..

 88. Ach so, Riverside. Ja joh, is kwestie van smaak. Dit design hebben we al een maandje of wat, hoor. Is niks recent aan veranderd. Zo’n voorpagina ziet er ook op elk apparaat (desktop, laptop, externe monitor, al dan niet extra wijd, tablet, smartphone, al dan niet Blackberry) anders uit. Moeilijk om het iedereen naar de zin te maken.

  Wat jij subtiel noemt, zullen anderen saai noemen. Jij houdt niet van teveel plaatjes en kleuren, anderen houden niet van teveel grijs en zwart en wit. Ooit zal er best wel weer eens een ander design worden uitgeprobeerd. Ben er nu zelf nog niet op uitgekeken.

  Afgezien van “het oog wil ook wat” dient dit design de overzichtelijkheid, nodig als je met soms zes open (actieve) verhalen op hetzelfde moment werkt. Afgezien van de rubrieken in de menubalk zie je zes featured images. Die images veranderen als er een nieuwe aflevering van een feuilleton is geschreven. Dat maakt het druk.

  Alternatief daarvoor is gewoon alles chronologisch, zoals bij de buren, maar je zou dan bijvoorbeeld voor het Geloofsverhaal van DSR een maand of drie naar beneden moeten scrollen. Da’s best ver hoor. Nu zie je in een oogopslag dat er een nieuwe aflevering is, en je opent het met een soepele klik.

 89. Een niemandalletje met een beetje zelfspot is beter dan een niksje zonder. Wel jammer dat Linda de naam van haar zoontje vermeldt en daarmee aangeeft dat ze niet van de straat is.

 90. dsr 18.23
  Prima, leuke reactie dsr! Schaterlach Icoon, bestaat die? Hahaha!

 91. Ja, kijk Apiedapie, die confidente attitude moge gerechtvaardigd zijn, het voor mij logische vervolg is dan, dat het kleurrijke palet, Man, man het lijkt wel of je het spelenderwijze doet….die intro,,,ja dat wordt nu gesereerder. Kost je gewoon punten.
  Mijn Maandag is dezer dagen , ja door dat intro focus ik op mijn polsklokje, 13.00 plus 07.00 is tegen de klok van 20.00 hrs Local time is ie er. die spanning , die voer je nu op.
  Het zal ’n zware nacht worden, morgen drukke dag, met ……als big surprise…de Intro van Apiedapie.

  Het zij zo.

 92. Dank je riverside, het intro pas om 20h00 kunnen lezen, terwijl de hele menigte hier het al om 13h00 kan doen, da’s toch eigenlijk onverteerbaar. 🙂

  Ik overweeg een editie “Asia Pacific”, maar daarvoor moet ik helaas met abonnementen werken vanwege de extra kosten. Als internetcafehouder kun je wel voor de kwantumkorting in aanmerking komen, bij afname van meer dan vijf abo’s. De editie kan in samenwerking met google translate in alle gewenste talen worden aangeboden. Een proefversie in het hindi was een tijdje terug even heel populair in Mumbai en omgeving.

 93. Apie probeer te lezen: Als jullie het 13.00 hrs hebben het intro verschijnt is hier Local time 13.00 plus 07.00 is 20.00 hrs. alas ik lig 07 00 eerder dus is het hier later. Snappez -vous Icoon lach – icoon

 94. Apie
  Ik zet de wekker, zodat ik hier op Roatan het ikje al om 6.00 uur kan lezen. Er kan er maar een de snelste zijn.

 95. Ik zal in de trein zijn, maar gelukkig is daar de slimme telefoon voor de ongeduldige reiziger.

 96. Kunnen we niet een leeftijdsbewijs (agebitcoin) of een alcoholslot invoeren voor de duimpjes down?

 97. Voor de duimpjes up ook, Timmerark. Klik voor de gein in de linkerkolom maar eens op de widget DUIMPJES OP & NEER BOKAAL, en dan op THIS WEEK. * ieuw icoontje* 😦 Nee, die Bokaal wordt deze week niet uitgereikt, dat kan ik je al wel verklappen.

 98. @Tim
  Dat zou toch wel al te ongemakkelijk worden. Je kunt natuurlijk ook gewoon een borreltje minder drinken.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: