Gaan konijnen ook naar de hemel? (54)

konijntje“DSR was negen jaar. Konijn dood. Vader zoekt een schoenendoos, samen graven ze een grafje, DSR’s houten speelgoedzwaard dient als een eenvoudig kruis. Na een ogenblikje stilte maken we aanstalten om naar weer binnen te gaan. DSR heeft het er wel een beetje moeilijk mee. Hij kijkt op naar Vader en vraagt: “Gaan konijnen ook naar de hemel?” “Nee, natuurlijk niet!” zegt Vader en hij opent hoofdschuddend de deur. Duidelijke, wijze lessen – dank u, Vader!” En zo is het.

Konijnen gaan niet naar de hemel. En terroristen ook niet. Over dat laatste was de wereld het vorige week eens, of ze nou #Charlie heetten of niet. We stonden vorige week allemaal stil bij het begin van de Derde Wereldoorlog in Parijs, en dat was best goed. Daar moet je aandacht aan besteden. Die wordt namelijk heel vervelend. Maar er gebeurde meer.

Zoals de ikjes. Lezersanekdotes op de website van de NRC. Omgekatte mopjes, veelal krenentommend slecht geschreven, normaliter niet geplaatst in een landelijk dagblad. De reacties staan hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels. Door middel van dit intro starten we vandaag de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“De krantenbezorger heeft een dikke nieuwsjaarsgratificatie verdiend, al was het maar omdat ie de inzender aan een Ik-je in de krant heeft geholpen”

We konden al op 5 januari het “met afstand allerslechtste ikje van het hele jaar” noteren, een wezenloos bezorgersikje van Frans Buis, hetgeen De Schrijvende RechterReageerder van het Jaar 2014 – de volgende conclusie ontlokte: “De krantenbezorger heeft een dikke nieuwsjaarsgratificatie verdiend, al was het maar omdat ie de inzender aan een Ik-je in de krant heeft geholpen, maar iets zegt DSR dat ie het heeft moeten doen met een knikje en de deur in z’n gezicht. Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)”

Ene Coraline Krak dacht haar dochtertje van acht voor aap te kunnen zetten, omdat het lieve kind de kerkelijke doop met een Icebucket Challenge had vergeleken. Maar het was haar man, meneer Krak, die algehele hoon en afschuw over zich afriep. Die had immers op de heel normale vraag van het kind wat dopen was het volgende antwoord gegeven: “Dat is dat je in de kerk een plens water over je heen krijgt”.

rolladeLetterzetter ging er overheen met een hikje dat een “wat is eigenlijk besnijden?” vraag van het dochtertje als aanloopje had.  “Dat is dat er door de kerk een stukje van je plasser wordt afgesneden”, antwoordt de vader. “Oh”, zegt dochter, “net zoals onze vader die in het weekend de rollade komt snijden?”

Er ontspon zich vervolgens een Geloofsdiscussie. Bon mot van Heer Rozenwater: “Weg met die bijgelovige onzin. “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”. Wie zijn dat nu weer, zal een kind zich afvragen. Kun je ze toch veel beter uitleggen wie Arjan Robben is? Daar hebben ze wat aan in hun verdere leven.”

Timmerark deed zijn duit in het zakje met een “maar zijn zij die sterven tijdens het poepen niet gewoon het gelukkigst?“, wat een schot voor besnijdenisopen doel voor DSR was: “Precies! Behalve degenen die tijdens het neuken sterven – een lastige keuze.”

Letterzetter verwees terecht naar een mooi blog van Aad Verbaast over de besnijdenis.

Klare Taal: “Typisch een ikje van het genre Gooische vrouwen die een goede beurt willen maken”

Er was ook nog een ikje van Yvette Polman die ruitenvloeistof onder haar oksels had gespoten. DSR: “De inzender wil ‘t allemaal te mooi doen en produceert daarmee een volzin waar het vet ook zonder knijpen uitdruipt (‘in mijn ongeorganiseerde knapzak vind ik het kleinood’).Klare Taal sloeg genadeloos toe met “Typisch een ikje van het genre Gooische vrouwen die een goede beurt willen maken: zelf oliebollen bakken en furore maken op het hockeyveld, maar de bijbehorende proletarische geur verdrijven met een passend snuifje.”

indra gevallenOnze lieve Indra viel met haar fiets, in real life, en wist dat behoorlijk plastisch te omschrijven: “Mijn verzoek om Indra-vermindering is gisteravond op een wel heel onverwachte wijze ingewilligd na een gigantische smak met mijn fiets tegen een trottoirband. Resultaat: 2 nagels aan m’n rechterhand minder en heel veel plakjes Indra achtergebleven op het asfalt.”  

Maar ook met één hand kreeg ze de lachers op haar eh hand, bijvoorbeeld toen ze na een aantal onnavolgbare reacties van Riverside Blues opmerkte: “Ik vrees, Heer Riverside, dat uw motor nog maaaaanden zal doorpruttelen. Het is hoog tijd voor het olie verversen en doorsmeren.”

Bokaal DSREn helegaar weergaloos was haar lofdicht naar aanleiding van de officiële bekendmaking van de Reageerder van het Jaar 2014:

“Hoera, de lauwerkrans is toch ten langen leste,
redelijk unaniem en zonder al te veel protesten,
geplaatst op ‘t edele magistratenhoofd,
door sommigen gehaat, door anderen geloofd.
De strijd was schimmig, frauduleus en niet erg transparant,
maar onze meesteraap hield alles voortreffelijk in de hand.
Doch wat betreft ‘t hanteren van de Nederlandse taal
gaat toch echt de hoofdaap met de prijzen aan de haal!”

duimpjesbokaalNatuurlijk was de Duimpjesbokaal haar deel, en wel met 14 stemmen up en 1 neer.

Het vele malen minder prestigieuze 100e-reactielepeltje was voor DSR, maar hij was er blij mee. Nou ja, het is ook niet mis als je Reageerder van het Jaar bent 100e reactielepeltjegeworden, dan kan er in zo’n week, wat zeg ik, jaar, niks meer stuk. Daar kan ook Riverside Blues niets aan veranderen: “Vraag het aan de Bergen, de Zee, De Lucht, Zal deze Reactant ooit Reageerder van het Jaar worden?”

In dit tijdperk van ikjes en jijtjes waren we keiblij met onze nieuwe bezoeker, vinoloog artafterallart, die een “uutje” fabriceerde:

“U, altijd beleefd, houdt het persoonlijke af als een loopse hond
ons aller voetstuk voor wie ons hoog heeft zitten, als licht langer brandt
Een uutje is kort van stof en wisselt van geest maakt of breekt een feest
vaders zijn uutjes, levende exemplaren, van voor ‘t ik-tijdperk”

witte schoenenHet dertiende deel van “De verbrijzelde vakantieliefde van Heer Rozenwater” kwam d’r ook op. “Wat een ongelooflijk kutwijf is het toch” gaf hij uiteindelijk aan zichzelf en de lezers toe. Het einde is nakende. Heel erg nakende, wat ik jullie brom.

borderlineDan hadden we een tussendoortje van de op Theo van Gogh lijkende Timmerark in zijn grote, meeslepende  Burnoutverhaal. Het ging niet over de Kerst van 1988 – dat komt nog – maar over een borderlinetherapie die hij ooit heeft ondergaan en over waarom dat niet zo’n succes was.

anniversary-1xEn finally een heuglijke mededeling van de blogbaas dat hij onderscheiden was met een WordPress “Trophy”, vanwege vier jaar alhier bloggen. Gefeliciteerd kerel! Oh, dat ben ik zelf.

Heb je van dit alles ook zin gekregen om lekker te gaan schrijven? Stuur eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Voor je het weet staan dan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Het Ikjesdiscussieintroarchief valt elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. En als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

145 gedachten over “Gaan konijnen ook naar de hemel? (54)”

 1. Mopper,
  Mieke is m.i. professioneel genoeg om haar grenzen te kennen om niet in handen te vallen van het Medisch Tuchtcollege.

  Zij heeft een bepaalde humor, die niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar haar professionele vaardigheden hebben, met behulp van mijn schoondochter, toch maar tot twee prachtige kleinzoons geleid.

  Like

 2. Muziek maken, lezen, aanbiedingen in facebook bijhouden, agenda’s in Facebook bijhouden.
  80% of meer in FB heeft: ’n Ik zoek U, wij eten hier gezellig. Hier is ons certificaat? Als ik over 6 maanden ’n paar goede muzikanten wil hebben, in mijn handschrift, zal ik ook in Fb moeten zijn..

  Wil zuinig zijn met wat je koestert.

  Like

 3. Apie de tekst is leesbaar: Ik zie : Het bezadigd gelijk. Onduidelijk wat men hier bedoelt? Gewoon de tijd gunnen? Het kan toch niet alleen over de stoel gaan? Wel ’n aanwinst zo’n bijdrage?

  Like

 4. Visie: Doen wat in eigen land niet kan. Tean work, gedrevenheid, ambitie, passie, beter presteren dan naaste concurret,

  Missie: Faciliteren van kinternet gerelateeerd vermaak. Voor jong & oud, zij die geen geld hebben etc voor eigen pc, dan wel het gezellig vinden hun passie te delen.

  Like

 5. Image and video hosting by TinyPic
  Voorkantje nodig? U vindt ons naast Banawe street Manila. Bij buurman kocht ik het mechaniek om de achter deur te openen. Ja, ze monteren ook.

  Like

 6. Onderbezetting

  Onze schoonzoon moest daags voor Kerst een zware operatie ondergaan. Hoewel die op zich goed verliep, waren er nadien veel complicaties. Omdat zijn kamer dicht bij de verzamelplek van de verpleegkundigen lag, hoorde hij ze verzuchten dat er tijdens die feestdagen te weinig personeel aanwezig was.

  Toen onze schoonzoon zijn medicatie al geruime tijd niet had ontvangen, vroeg hij of het zou kunnen dat er personele onderbezetting was. Als antwoord kreeg hij: „Nee hoor, er is alleen sprake van een grote zorgvraag.”

  Hans Haas

  Like

 7. Och-och-och, ’t is me wel een ziekenhoekje deze week. Loslippige artsen (is dat mens nou nog niet geschorst?!) leiden als vanzelf tot kwebbelende (schoonouders van) patienten.

  ‘M’n schoonzoon dit, m’n schoonzoon dat’….

  Stel dat je dit al de moeite waard vindt om naar de krant te sturen, waarom dan niet de kleine dichterlijke vrijheid genomen om het in de eerste persoon te schrijven?

  Het voordeel van een dergelijk gortdroog opstel is dat je het gerust aan een ziekbed kunt voorlezen. Niemands hechtingen zullen hiervan springen.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 8. Waar riverside geen melding van maakt is het bloedstollende lawaai van het geschut en het gejoel van de gamers in het gemiddelde Aziatische internet-cafe. Riverside, hoe hou je dat uit ?

  Like

 9. nou nou ,het is me wat daar bij die schoonzoon.]

  de andere kant van de familie zou de ‘medicatie’ ook al zo’n woord al heel lang stop hebben gezet.

  Like

 10. Geen idee MK.
  Bij mij maken ze natuurlijk – af & toe -ook lawaai.
  Men becommentarrieert , speelt competitie: straat tegen straat zeg maar. Het lawaai , waarnaar jij verwijst is hier onbekend, in die hevigheid,

  Mijn handeltje fungeert als ’n soort buurthuis,gemoedelijk eerder dan , de vervelende lawaaiigheid die jij beschrijft.

  De vraag is zodanig, dat , ik overweeg ’n 2 tal extra computers voor de “gamers” aan te schaffen,
  Het aangeboden signaal de aanbieder kan dat hebben.

  Ervaring leert dat chatters ( Facebook ) etc, in ’n kleinere ruimte hun “ding doen” dan de gamers.

  Misschien komt het wel, omdaat ik “netcafe Plus” aanbied, meer dan games bedoel ik.

  Als je weet dat ze “stoelen eten” moet je zorgen dat dat meubilair niet kapot te krijgen is. Zo simpel is het , bij mij tenminste.

  Like

 11. LIeve Apiedapie
  Niet als kritiek , ik merk op, dat er ’n neiging naar “over-visualisatie” ontstaat.

  Is er ’n mogelijheid ’n enkel pictogram te gebruiken?

  Ik constateer ’n lichte overkill aan kleuren.

  Of het gebruik van kleuren? Of is dit model nu juist het resutaat van maanden in stilte testen etc.?

  Like

 12. Hoi River, dat je twee verschillende pictogrammen hebt doe jezelf (door met verschillende emailadressen te reageren, zelfs een lettertje verschil kan je een ander plaatje opleveren, automatisch door den computer, doe ik zelf niks aan).

  Like

 13. Pinterest

  Sinds een paar maanden zit ik op Pinterest, de sociale netwerksite die werkt als een prikbord. Ik heb geen volgers, maar daar zit ik niet mee. Ik beleef er evengoed plezier aan en pin naar hartenlust lekkere recepten, interieurideeën en andere tot de verbeelding sprekende plaatjes op mijn virtuele borden.

  Vandaag krijg ik een berichtje dat ik gevolgd word door een andere ‘pinner’. Stiekem ben ik een beetje trots.

  Christophe’s favourites volgt mij nu. Het blijkt de naam van het prikbord waar mijn zesjarige zoon sporadisch wat Lego-politieboten pint.

  Linda van den Driessche

  Like

 14. Een ouwetje met een 6-jarige zoon? Die is dan vast naar die Italiaanse arts, hoe heet-ie ook alweer, geweest. Of misschien tikfoutje: kleinzoon. Of oud van hart misschien? Er zijn zoveel ouwetjes die claimen jong van hart te zijn, dan moet andersom ook kunnen.

  Like

 15. Zo denk ik al jaren dat Pawi & Lummel 1 & dezelfde reactant zijn.. Samen vormen ze de route naar Het Bezadigd Gelijk.

  Like

 16. Apie ik doel meer : de hele bovenkant van je Blog.
  Ik vraag me af of dat niet wat subtieler kan? Wat strakker?
  Het is ’n beetje overdadig veel? Of…..

  Like

 17. Ach so, Riverside. Ja joh, is kwestie van smaak. Dit design hebben we al een maandje of wat, hoor. Is niks recent aan veranderd. Zo’n voorpagina ziet er ook op elk apparaat (desktop, laptop, externe monitor, al dan niet extra wijd, tablet, smartphone, al dan niet Blackberry) anders uit. Moeilijk om het iedereen naar de zin te maken.

  Wat jij subtiel noemt, zullen anderen saai noemen. Jij houdt niet van teveel plaatjes en kleuren, anderen houden niet van teveel grijs en zwart en wit. Ooit zal er best wel weer eens een ander design worden uitgeprobeerd. Ben er nu zelf nog niet op uitgekeken.

  Afgezien van “het oog wil ook wat” dient dit design de overzichtelijkheid, nodig als je met soms zes open (actieve) verhalen op hetzelfde moment werkt. Afgezien van de rubrieken in de menubalk zie je zes featured images. Die images veranderen als er een nieuwe aflevering van een feuilleton is geschreven. Dat maakt het druk.

  Alternatief daarvoor is gewoon alles chronologisch, zoals bij de buren, maar je zou dan bijvoorbeeld voor het Geloofsverhaal van DSR een maand of drie naar beneden moeten scrollen. Da’s best ver hoor. Nu zie je in een oogopslag dat er een nieuwe aflevering is, en je opent het met een soepele klik.

  Like

 18. Een niemandalletje met een beetje zelfspot is beter dan een niksje zonder. Wel jammer dat Linda de naam van haar zoontje vermeldt en daarmee aangeeft dat ze niet van de straat is.

  Like

 19. Ja, kijk Apiedapie, die confidente attitude moge gerechtvaardigd zijn, het voor mij logische vervolg is dan, dat het kleurrijke palet, Man, man het lijkt wel of je het spelenderwijze doet….die intro,,,ja dat wordt nu gesereerder. Kost je gewoon punten.
  Mijn Maandag is dezer dagen , ja door dat intro focus ik op mijn polsklokje, 13.00 plus 07.00 is tegen de klok van 20.00 hrs Local time is ie er. die spanning , die voer je nu op.
  Het zal ’n zware nacht worden, morgen drukke dag, met ……als big surprise…de Intro van Apiedapie.

  Het zij zo.

  Like

 20. Dank je riverside, het intro pas om 20h00 kunnen lezen, terwijl de hele menigte hier het al om 13h00 kan doen, da’s toch eigenlijk onverteerbaar. 🙂

  Ik overweeg een editie “Asia Pacific”, maar daarvoor moet ik helaas met abonnementen werken vanwege de extra kosten. Als internetcafehouder kun je wel voor de kwantumkorting in aanmerking komen, bij afname van meer dan vijf abo’s. De editie kan in samenwerking met google translate in alle gewenste talen worden aangeboden. Een proefversie in het hindi was een tijdje terug even heel populair in Mumbai en omgeving.

  Like

 21. Apie probeer te lezen: Als jullie het 13.00 hrs hebben het intro verschijnt is hier Local time 13.00 plus 07.00 is 20.00 hrs. alas ik lig 07 00 eerder dus is het hier later. Snappez -vous Icoon lach – icoon

  Like

 22. Apie
  Ik zet de wekker, zodat ik hier op Roatan het ikje al om 6.00 uur kan lezen. Er kan er maar een de snelste zijn.

  Like

 23. Ik zal in de trein zijn, maar gelukkig is daar de slimme telefoon voor de ongeduldige reiziger.

  Like

 24. Kunnen we niet een leeftijdsbewijs (agebitcoin) of een alcoholslot invoeren voor de duimpjes down?

  Like

 25. Voor de duimpjes up ook, Timmerark. Klik voor de gein in de linkerkolom maar eens op de widget DUIMPJES OP & NEER BOKAAL, en dan op THIS WEEK. * ieuw icoontje* 😦 Nee, die Bokaal wordt deze week niet uitgereikt, dat kan ik je al wel verklappen.

  Like

 26. @Tim
  Dat zou toch wel al te ongemakkelijk worden. Je kunt natuurlijk ook gewoon een borreltje minder drinken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.