Zorgklompjes uitschoppen (315)

Over ikjes, garnalen en een snoepketting

Beleggen in Shell. Eten op een zonnig terras. De fysio bellen voor een afspraak. Geboren worden. Het bed induiken. Pianoles geven. Het zijn allemaal dingen die je kunt doen. Of vroeger kon doen voor de corona. Hier maakt het niet uit. We schrijven erover alsof er niets aan de hand is. Het zijn evenzovele onderwerpen van ikjes van vorige week. Die uit de NRC ja. Hier bespreken we de hoogtepunten. Ga er maar even voor zitten en scrol maar eens lekker. Je hebt het verdiend.

Om de klant te drogen te hangen

Maar over het afgekloven onderwerp van Shell en Nigeria heb ik het maar eens een keertje niet. Dat deed Marianne van Erp, voormalig beleggingsadviseur, al voor me. Ze meesmuilde over een klant van maar liefst twintig jaar geleden die de aandelen wilde verkopen en zich afvroeg hoeveel winst erop zat. Dat je zo’n gesprek twintig jaar met je meedraagt en het dan anno nu letterlijk weergeeft, dat zegt wel wat over de rest van je leven hoor. “Beetje typisch” vond De Schrijvende Rechter ”om de klant te drogen te hangen als je zelf de hele dag handelen in al dan niet dubieuze bedrijven faciliteert.”

(c) Photo 2013, Tjeerds via Aquaforum.nl

Liesbeth Groot dan! Die herinnerde zich een pre-corona-uitje. Een “jonge” ober begreep de wens “medium” voor haar biefstuk verkeerd en antwoordde dat ze “echt allemaal even groot” waren, “mevrouw”. Even daarvoor had hij haar garnalen met groene randjes geserveerd. Het was dan ook in Amsterdam-Oost, daar kun je dat doen met een olijke knipoog en een gulle lach. Veel garnalen met groene randjes blijken er op het internet niet voor te komen. Dit is er zo een, op het Aquaforum. Het lijkt wel wasabi, zei een wijsneusje dat lollig wilde wezen.

Zoals wel vaker zette ik de bloggende hobbykok Lummel in het zonnetje. Hij publiceerde een recept voor “chiquetaille en rougaille.” “Vandaag rijmen de recepten op aille. Dat zie je niet vaak op andere blogs. Toch?” schreef hij erbij.

Echt lekker ziet het er op de foto niet uit. Het is net alsof het al op was en even terugkwam, maar dat kan aan het licht liggen. Ook bij Ilona gingen de dichtaderen vloeien:

Hij schreef een recept over aille
Van chiquetaille en van rougaille
Maar pak het niet beet!
Cayenne is heet…

Gelukkig, hij schreef ’t niet in braille

En toen was het hek van de dam en de poëziespecial een feit. Klare Taal wist er eentje uit de les Nederlands over een man die zijn goede vrouw de schedel insloeg met een bronzen vaas.

” … toen men hem naar de reden informeerde
zei hij zonder plichtplegingen
uit schoonheidsoverwegingen.”

“De aardappel gaat bescheiden gekleed

Ad Hok diepte uit zijn rijkgevulde geheugen een rijmpje over de aardappel op, van ene Spencer Brandsen. “De aardappel gaat bescheiden gekleed en komt uit de aarde, zoals u wel weet” begon het en zo ging het verder. Lummel verzon ze ter plekke, zoals deze:

Drie piepers zaten in hun broek te kakken
Toen de vork kwam om ze in puree te prakken

Raoel Vollebergh intussen ging aangifte doen van de geboorte van een zoon en kleinzoon. Jaja, denk daar maar eens over na. Het was iets ingewikkelds en verder niet om over naar huis te schrijven. “In coronatijd in optocht naar de burgelijke stand, hoe verzin je het… De heren zeker in jacquet, zoals Opa in Jan, Jans en de Kinderen vond dat het hoorde? Daarna sigaren uitdelen op de kraamafdeling?” smaalde DSR.

“Alleen de zorgklompjes schop je uit …”

Anneke van der Leeuw, een heldin met een masker, biechtte op dat ze ooit eens na een drukke dienst met chirurgisch mondmasker en al in slaap was gevallen. Ze werd Spaans benauwd wakker en verwijderde het ding alsnog. “Voortaan even douchen als je naar bed gaat. Dan gebeurt dit niet” vond Lummel. Nee, dan word je wakker met een dikke duikbril en snorkel, alsof dat lekker slaapt. Het kwam Pawi – zoals bekend zelve een voormalig zorgheldinnetje – bekend voor. “Alleen de zorgklompjes schop je uit …”

Het laatste ikje van de week, dat van Mies ter Horst-ten Ham, was al even spekkig als haar eigen naam. Man man, wat had ze een hoop woorden nodig voor haar dijenkletsertje. Maar het kwam er op neer dat ze online pianoles ging geven en daarbij een turkoois kralenkettinkje droeg. Haar leerlingetje Maya van zes dacht dat het een snoepketting was. De ikjes zijn op, heel op.

Ze zijn te koop bij bol.com Lekker lang snoepplezier met deze snoepketting Productinformatie: plm 11 cm doorsnede (uitrekbaar om rond de nek te hangen) gewicht gemiddeld 23,5 gram per stuk

Wil jij net als De Schrijvende Rechter, Ilona en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik stond weer eens te wachten. Nou, als je dan een beroemde fotograaf bent met een blog en een wekelijkse rubriek dan weet je wat je te doen staat. Je trekt je spiegelreflex uit de fototas en fotografeert erop los. Ik heb een hele serie van de lege overweg en dan de trein in stukjes aan het voorbij rijden, scherp en wazig, totdat de trein volledig uit beeld was en de overweg weer vrij. Trillend van opwinding ontwikkel je dit soort foto’s als je dan weer thuis bent. Dit was de mooiste. Volgende week zie ik misschien iets anders.     
Foto: “
De Overgang” © 2021 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

104 gedachten over “Zorgklompjes uitschoppen (315)”

 1. Hij is weer geslaagd, het intro. Of is het het is weer geslaagd?
  En de foto ook.

 2. Bluetooth-slot

  De jonge makelaar die komt taxeren doet zijn uiterste klantvriendelijke best om positief te zijn over mijn antiekerige interieur. „Oh, mevrouw, wat een prachtige stijl, zo smaakvol ook, hoe kreeg u het toch zo perfect bij elkaar, werkelijk schitterend.” Mocht ik mijn huis ooit willen verkopen, dan adviseert hij graag een bluetooth-slot op de voordeur. Iedere belangstellende met een code kan dan zo binnenlopen. Bang voor diefstal hoef ik heus niet te zijn, zo besluit hij, de kamer rondkijkend: „Want wie zou hier nou in godsnaam iets willen meenemen?”

  Trees Roose

 3. Maar Nationale Complimentendag of niet, Trees ontwikkelt zich tot een tikkie irritante ikjesveelschrijver met een te grote duim.

 4. Bedankt voor de complimenten, reeds ontvangen of nog toekomend!

 5. DSR neemt instemmend nota van APD’s reactie maar blijft niet aan de gang. Anders zien we straks door de bomen het bos niet meer.

  Typische reactie op complimenten in het dorp: ‘Doe maar ’n tientje!’

 6. Vanwege de fijne dag dan ook maar een compliment over het Ik-je:

  Ehm…

  Het is altijd leuk om het woord ‘antiek’ weer eens tegen te komen.

 7. Compliment voor het ikje, zoveel woorden over weinig. Alleen de rijmels waren goed.Pluim!
  Ziezo, twee complimentjes uitgedeeld, zo kannie wel weer.

 8. Bij deze ook eens een keer mijn complimenten – en dat is de eerste keer voorzover ik me kan herinneren – aan de 954 andere fantastische mensen die “deze” blog volgens WordPress volgen. Of ze allemaal fantastisch zijn, dat weten we dan weer niet, maar dat zal wel Amerikaans zijn. Daar is iedereen fantastisch en een held, maar daarover een andere keer.

  Mensen, bedankt voor het volgen, het motiveert me om elke week weer een fantastische blog voor jullie te maken!

 9. Allereerst een complimentje voor Trees. Het is haar gelukt een verzonnen anekdote zo op te schrijven, dat niemand haar gelooft.

 10. Dan een veer op een zelfgekozen plek voor de blogbaas. Een pluim voor Ad Hok, een badmintondingetje voor Bertie, sterretjes voor Ilona, likejes voor Lummel en een applausje voor DSR. En voor iedereen die ik vergat.

 11. @P
  Zoals ze misschien nog wel bij jou in de buurt zeggen: ‘ie wurd’n bedaankt veur now en nog ies’

 12. Allemachtig prachtig heel mooi deze complimentendag , een veer op de hoed voor iedereen met een lach…

 13. Als DSR de gave des duimpjes had, zou hij -zeker als blogbaas-elke reactie er eentje geven.

 14. De bevrijding is zooo 1945 maar toch heeft DSR er geen enkel bezwaar tegen.

 15. En waar is HR op een dag als deze? Hij zou zich toch moeten verheugen in deze regenbooggolf van positiviteit.

  Te zijnend zijn de reageerderessen dermate geintimideerd dat ze hosannah roepen voor zelfs de krakkemikkigste schrijfsels. Net een showproces.

 16. Gelukkig weet ik niet waar je het over hebt. Een schim uit het verleden, een flakkerend dwaallichtje wellicht? Maar ook hem wil ik de allergrootste complimenten maken voor wat hij allemaal in zijn leven heeft gepresteerd. Maar ja, wat is dat dan? Wie het weet mag het zeggen. Ik weet het echt niet.

  Je ziet, ik was best van goede wil maar dan moet er wel iets zijn.

 17. Klare taal! Ik ga diep door het stof. Hoe had ik jou kunnen vergeten? Zo’n applausje voor de vergetenen doet je geen recht. Bij deze een reuze compliment voor jouw bijdragen!

 18. Ik had het eigenlijk niet op hoeven zoeken, want we weten dit allemaal al, maar toch maar even voor diegene die ook een bluetooth slot wil aanschaffen: ze zijn binnen twee seconden via een willekeurige smartphone te openen. En dat is al drie jaar bekend. Net zoals je dus kennelijk ook je dierentuinkaartjes niet via Ideal had moeten kopen, ook dat is lek als een gieter, voorzover gieters lek kunnen zijn, want dat hoort juist. Een emmer kan lek zijn. Een gieter dicht. Of lek, maar dan functioneert hij goed.

 19. Haller! Qu’est-ce qu’il vous reste à faire? Encore 66 réactions et la cuillière est á vous.

 20. Vreemd dat APD niet meer weet wie HR is.

  Het blog van die incidentele reageerder wordt op deze eigenste pagina nog wel warm aanbevolen, op hetzelfde lijstje waarop onder meer DLL prijkt.

 21. @APD
  Dat klinkt als achterstallig onderhoud.

  DSR hoopt je binnenkort een compliment te kunnen maken voor het uitbaggeren en opkuisen van je blog.

 22. Knot

  Mijn moeder, zelf bijna 92, gaat vrijwel dagelijks even buurten bij haar vriendin van 101. Gisteren kwam zij ontdaan terug van haar bezoek. De vriendin, die haar lange haar altijd keurig opgestoken heeft, had het nu in een slordige knot. „Nu zie je toch wel dat ze oud is”, aldus mijn moeder. „Ze lijkt wel 110!”

  Marianne Schoone

 23. Dikke LOL @APD!

  Het doet me vandaag denken aan ‘De honderdjarige’ van Godfried Bomans, over de keiharde strijd tussen ouwe mensen.

 24. Ik lees Bomans liever dan dat ik hem hoor. ’t geen Carmiggelt.

 25. Zo zou het ikje van gisteren eruit gezien hebben.

  Bluetooth-slot (3.1)

  De jonge makelaar (27) die komt taxeren doet zijn uiterste klantvriendelijke best om positief te zijn over mijn antiekerige interieur. (50) „Oh, mevrouw (72), wat een prachtige stijl, zo smaakvol ook, hoe kreeg u het toch zo perfect bij elkaar, werkelijk schitterend.” Mocht ik (72) mijn huis ooit willen verkopen, dan adviseert hij graag een bluetooth-slot (3.1) op de voordeur. Iedere belangstellende(18-110) met een code kan dan zo binnenlopen. Bang voor diefstal hoef ik (72) heus niet te zijn, zo besluit hij (27), de kamer rondkijkend: „Want wie (18-71) zou hier nou in godsnaam iets willen meenemen?”

  Trees Roose (72)

 26. Kat

  Bij de uitgang van het crematorium ligt een welvarende cyperse kat te knipogen in het zonnetje. Ik vraag aan de portier of hij soms bij de inventaris hoort. „Nee hoor. Hij woont een paar straten verderop. Maar elke ochtend komt hij hier.”

  De kat rekt zich uit en wandelt kalmpjes naar een groepje treurende mensen. Strijkt langs hun benen. Ze zijn aangenaam afgeleid van hun verdriet, roepen ach gos, de kat laat zich op zijn rug vallen, wordt bedolven onder emotionele liefkozingen.

  „Zo gaat het dus na elke uitvaart”, zegt de portier. „En dat wéét-ie.”

  Trees Roose

 27. Alweer eentje van Trees. Ze heeft de succesformule kennelijk gevonden. Ze deinst er zelfs niet voor terug om speciaal voor haar pointes mensen aan te spreken. Waar gaat dit heen? Houdt ze morgen een brandweerwagen aan? Onderbreekt ze de premier tijdens een persconferentie, de Koning in zijn koets?

 28. We hoeven Trees niet te condoleren, ze was een toevallige passant in dit verhaal.
  In alle opzichten een treurig ikje.

 29. Op zich is dit een aardige anecdote maar DSR neigt naar een bespreekboycot van serial-inzenders.

 30. ….dus dat beest gaat in coronatijd elke week honderden keren van hand tot hand?

  Kon nog wel een goed uitpakken voor de klandizie.

 31. Trees zit opgelockdowned in haar antieke inboedel. Om een luchtje te scheppen gaat ze naar Het crematorium. Gezellig mens

 32. Maand

  Mijn 16-jarige zoon vraagt aan zijn moeder iets over maandverband, in zijn bij de leeftijd passende honger naar kennis: „Mam, is dat voor de hele maand?”

  Erik van Wensen

 33. Ik heb ooit aan 16 -jarigen les gegeven. Honger naar kennis was nou net niet de kenmerkende eigenschap. Honger wel.

 34. Tampons zijn geschikter voor de inzender. In zijn oren, zodat z’n laatste krummeltje harses niet wegwaait.

 35. Vroeger waren veel mensen bang dat ze een schrijver in de familie hadden.
  Het kan dus erger. Iemand die ikjes instuur in de familie.

 36. Ickje

  In het Nationaal Archief in Den Haag bevindt zich een tekening van de plattegrond van een te bouwen houten pakhuis in Coutche bij Hirado (Japan). De VOC had in Hirado sinds 1609 een vestiging, totdat zij in 1640 moest vertrekken naar Deshima, een voormalig kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki. In die tekening staat geschreven: ‘is sonder zyn spantingh 2 ickjens (h)oogh ende met zijn spantingh 4 ickjens’. Met ‘spantingh’ wordt de zolderverdieping bedoeld. Uit verkregen nadere informatie kan als lengte van zo’n ickje (ongeveer) 1,99 meter berekend worden. Wel heel wat langer dan de huidige ikjes.

  Gerrit Berends

 37. DSR is met stomheid geslagen, zowel vanwege de behoefte dit Ik-je te schrijven als de beslissing om het te plaatsen.

 38. Het lezen van 17 e eeuws Nederlands is moeilijk. Het lezen van modern Nederlands blijkbaar ook. De lengte van een ikje wordt in woorden berekend en niet in centimeters.

  En Hu Lang is een chinees.

 39. Merkwaardig. De ikjesschrijver schijnt in de waan te verkeren dat wij hier zijn om hém te vermaken. Dat lijkt me toch eerder andersom.

 40. Maar even wat inhoudelijk commentaar, voor de reguliere lezer gesneden koek, maar wellicht dat een beginnend ikjesschrijver er iets mee kan. Schrap, schaaf, vijl, hou het kort, keep the focus, je hebt 120 woorden, maar da’s een maximum. Dit ickje had ook als volgt gekund:

  In het Nationaal Archief zie ik de plattegrond van een houten pakhuis in Coutche (Japan). De VOC wilde dit in de zeventiende eeuw bouwen. De afmetingen worden als volgt aangeduid: ‘is sonder zyn spantingh 2 ickjens (h)oogh ende met zijn spantingh 4 ickjens’. Ik zoek het op en zie dat zo’n ickje ongeveer 1,99 meter lang was.

  Niet al die overbodige details. Hebben we niks aan. Als we dat willen weten gaan we zelf wel naar het museum.

  En dus niet “bevindt zich”, maar “zie ik”. Maak het persoonlijk, het is een IKJE, een lezersanekdote, geen mededelingenbord

  Tja, en wat is dan de CLOU? Niet dat onzinnige “heel wat langer dan de huidige ikjes.” Er is hiermee geen clou te bedenken. Het enige is dat het woord ikje op ickje lijkt. Duh. Zo lusten we er nog wel een paar.

  Tip en aanmoediging aan de schrijver: stuur eens een echt ikje in.

 41. Dat kan wel wat aardiger allemaal. Ik vind het leuk en in dit geval dapper dat de inzender hier reageert. En het is een leuke vondst, het ickje.
  Hopelijk ga je me niet overhoren over jaartallen, Gerrit!

 42. Mijn commentaar is niet onaardig bedoeld. Opbouwend. Snijdt ook hout toch, dat je een ik-figuur in een ikje moet verwerken? En zeker leuk dat de ikjesschrijver hier reageert, wat mij betreft komt hij dagelijks even langs.

 43. Prikken

  In de app van een loopgroepje verschijnt een berichtje: wie zin heeft kan mee gaan prikken.

  Er is een foto bijgevoegd. Met leesbril op zie ik van alles op de foto, maar geen injectiespuit.

  Nog eens goed kijken: een prikstok, een vuilniszak en een geel hesje.

  …Afval prikken… kilo’s per week… vrijwilligers gezocht.

  Xandra de Haes

 44. Mensen komen er soms op wel heel hoge leeftijd achter dat een woord twee betekenissen kan hebben. Bij prikken weet ik zelfs nog een derde betekenis, hoor.

 45. Bedankt voor de uitnodiging maar van dagelijks gezuurpruim raak ik depressief. Tabee.

 46. Tabee, lieve Gerrit. We kunnen het niet iedereen naar de zin maken kennelijk. Maar ook je volgende ikje – mocht dat ooit gepubliceerd worden – zal ook dan objectief en opbouwend alhier worden behandeld. Wat vond je er zelf van, zou je in een “ikje” eigenlijk niet je zelf moeten vermelden in plaats van dat ambtelijke “bevindt zich”? Is dat nou echt gezuurpruim, of een begin van een dialoog tot wederzijds leren en vermaak? Ik denk …. dat je het er eigenlijk mee eens bent, haha.

 47. Ik ben hier nog nooit een zuurpruim tegengekomen en zelf ben ik er ook geen.
  Wat is je andere nom-de-plume trouwens? Als je zowel hier als bij de buren reageert, ben je bekend met de route die de ikjes volgen.

 48. Wat valt er nog meer te bedenken bij het woord ‘prikken’? Zeeprikken, rivierprikken en beekprikken, ook wel negenoog genoemd. Op hun kop hebben ze zeven kieuwopeningen, een neus en één oog. Ze zijn eetbaar zegt Wiki. Voor mij alleen als Lummel ze bereidt.

 49. Rivierprikken ken ik niet. Ik zal moeten opzoeken hoe je dat klaarmaakt.
  ik ken wel de uitdrukking: een vorkje prikken. Ook daar prik je zelf, net als bij papier prikken, en wordt je niet geprikt.
  Raar ikje dus. Beter iets waars dan een slecht verzinsel.

 50. Van mijn kleindochtertje van toen 2,5 jaar leerde ik het begrip ‘jasprikken’.
  Ik was een babyjasje aan het breien voor het tweede kleinkind op komst.

 51. Lieve term, jasprikken! Die hou ik erin! Ben ook net met zoiets aan de slag.
  Prachtige lijst van tvmona.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: