Een illusie armer (439)

Over ikjes en vogeltjes met een glimmende onrustige staart

Je zult maar bijna 70 jaar zijn. Of niet meer precies weten wat de functie van de clitoris is. Buiten in de tuin een vogeltje met een horloge zien rondhippen. Een Aziatisch hulpvrouwtje zijn met een baby. Of Anke Kolk heten, een hopeloos geval bij het UWV. Maar ruzie maken met een hotelmedewerkster over het stuur van je e-bike had ook gekund. Ze kwamen vorige week allemaal voorbij in ikjesland, dat land dat bij elkaar wordt geschreven door de lezers van de NRC. Dat land dat hier op de voet wordt gevolgd door het ikjespanel, een illuster gezelschap van kneitergekke literaire kanjers. Lees dus maar heel gauw verder. Of niet, dan doe je het vanavond. Als het misschien te laat is.

“een illusie armer en twee euro rijker”

Een premier heeft ikjesland gelukkig niet, dus als die aftreedt dan hoeft het hier niet te worden besproken. Arie van der Spek (geen familie) is bijna 70 jaar. Zijn vrouw is ook al stokoud, ergens tussen de 65 en 70 jaar. Maar ze voelen zich jong en zien er uit als tieners, vinden ze zelf. Het leugenachtige fitnessapparaatje in de sportschool beweert dat Aries “biologische leeftijd” 53 jaar is. Want ja, dan blijft Arie sporten en geld uitgeven. Ze hadden gelukkig wel even tijd om naar Griekenland te gaan. Daar bezochten ze een archeologisch museum. De kaartjesverkoopster zei dat ze allebei ouder dan 65 jaar waren en dus korting kregen. Iets normalers bestaat er niet. Maar Arie beweert dat hij vervolgens “een illusie armer en twee euro rijker” langs de opgravingen liep. Qua zinnetje wel leuk gevonden. Het verhaaltje had een stuk puntiger gekund, maar dat neem ik Arie, gelet op zijn leeftijd, niet kwalijk.

Foto door Alex Azabache op Pexels.com

Bertie vond dat de opschepper op zijn plaats was gezet, maar het sportief opnam. Ze keek “al uit naar de Kerst”, want “de tweede helft is begonnen”. Deze raadselachtige observatie neem ik Bertie niet kwalijk, hoe oud of jong ze ook is, want ik heb een zwak voor Bertie. Jullie toch ook? Die kan mij een potje breken, hoor. Ga maar rustig eens wat vaker, dagelijks bijvoorbeeld, naar dat mooie literaire blog van haar. Geen spijt van. Elke dag weer een cadeautje.

Suske vertelde trouwens dat hij nooit naar archeologische musea gaat. “Daar denken ze dat ik bij de tentoongestelde voorwerpen behoor.”

Foto door Maria op Pexels.com

Het was toen al weer tijd voor een veel jonger menspersoontje, namelijk de zoon van Kirsten van den Berg. Hij zit in de derde klas van de middelbare school, maar eet nog braaf het avondeten met het gezin mee. Opeens roept hij met volle mond: „Mam, de clitoris, de functie daarvan, dat is toch genot?” Kirsten knikt ongemakkelijk van “ja”. „Yes, die had ik goed!” roept het bolleboosje blij en hij steekt zijn vuist omhoog. Hij had die dag een meerkeuzenvragentoets voor biologie.

Stan Spangenberg had dat niet. Die is een stuk ouder en zit hele dagen op de bank met een cappuccino. Hij kijkt dan naar de foto van zijn overleden echtgenote op de schoorsteenmantel en steekt hele verhalen af. Ook kijkt hij naar de zangvogeltjes in de dennenboom buiten. Hij zag vorige week ineens een nieuwe soort. Een poelifinario? Nee, het was er een met een “glimmende onrustige staart”. Witte kwikstaart denkt de geschoolde vogelkijker onmiddellijk. Maar Stan is een beginneling. Hij staat op om wat dichterbij te gaan kijken. Toen was het vogeltje meteen weg. Maar dan ook meteen meteen. Terug op de bank zat het beestje er weer. Het bleek de reflectie van zijn horlogeglas in het raam te zijn. Nou nou, puf puf, wat een verhaal, zeg. Stan moet nog maar ietsje langer blijven liggen ’s ochtends.

excuses van de premier en de Koning en haar fiets terug

Maar het kon vorige week erger. Nobuko Alma-Hamaguchi zag een jankverhaal uit 2013 geplaatst. Jankverhaal? Ja jankverhaal. Nobuko is kennelijk een stuk korter dan haar “lange man” en “lange dochter”. Kan gebeuren. Niet erg. Dat heet genetica, Darwin, biologie. Maar tien jaar geleden liep ze dus achter haar man en dochter aan te trippelen op het prachtige eiland Rügen en werd ze niet voor vol aangezien. Zoiets. Klein van stuk. Klein van geest. En dat heeft helemaal niets met nationaliteit of gender te maken. Wel met zuur doen op een kalkeiland. Kalkrotsen, kalkzand, alles is daar kalk, prachtige kalk of krijt zoals sommige mensen zeggen en dan ga jij een potje zitten zeuren over een Duits obertje dat nietsvermoedend een klein inschattingsfoutje maakt? Het was volgens Nobuko Alma-Hamaguchi discriminatie, moord, brand, een complot en eigenlijk had ze recht op Wiedergutmachung, excuses van de premier en de Koning en haar fiets terug.

Heer Rozenwater had niets te melden over het ikje, maar nam de gelegenheid te baat om op te scheppen over zijn ontmoeting met Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke. Dat het gewoon tijdens een boekpresentatie was, dus ergens in een zaal, dat werd pas later duidelijk. Het was hem opgevallen “wat een bloedmooie vrouw” Eva is en “hoe slecht Marcel eruit zag”. Tja, bloedmooi is onzin voor Eva, hoewel ze zeker heel aantrekkelijk is, maar dan dus vooral ook qua opgeruimdheid, oorspronkelijkheid, en sprankelendheid. En die Marcel, ja, die Marcel. Ik ken hem uit nog veel slechtere tijden, waarin we beiden krabbelaartjes waren en ik put dus nu nieuwe hoop op ook een eigen talkshow. Het liefst wat mij betreft met De Schrijvende Rechter. Luvienna mag sidekick zijn als ze dat wil. Heer Rozenwater achter de bar.

Daar is niks mis mee, zou ik bijna zeggen, en dan heb ik het bruggetje naar het volgende ikje alweer magistraal ingekopt. Dat werd namelijk geschreven door ene Anke Kolk, ze is ergens keichagrijnig over, de verzekeringsarts hier, en de arbeidskundige daar, en het UWV en zo, man man, wat een treurigheid steeg er uit dat ikje op. Ze had het moeilijk, laten we het daar maar bij houden, dan blijft deze maandag nog een beetje draaglijk.

Vanaf dat moment gingen de reageerders ineens allemaal [1] heten, wereldwijd op WordPress. Ik vermoedde meteen dat Elon Musk WP had overgenomen, maar dat was niet zo. Alleen de vrijwel niet bezochte blogs, zoals die van Lummel, bleven de namen van de reageerders gewoon vermelden. Blogbaas Lummel heeft tegenwoordig een simpel scheef pennetje boven zijn blogs staan, iets waar door zijn reageerders buitensporig enthousiast op werd gereageerd. Die zijn niet echt verwend, denk je dan.

net zolang tot de bloedende lappen erbij lagen

En toen was het alweer de tijd voor het laatste ikje van de week en tevens het eerste ikje van het weekend. En het laatste ikje van het weekend, want het was zaterdag, en op zondag verschijnt er geen ikje. Frances Gielissen had de eer ons weekend te verzieken. Iets met een e-bike en een slappe band en een te laag stuur en een schurende achterband. Het was helemaal mis met Frances. Ze beet ook nogeens de hele tijd op haar tong. Bottom line was, zoals ik begreep, dat ze zo onhandig met alles liep te stuntelen dat ze van alle kanten vriendelijk en ongevraagd hulp aangeboden kreeg. En daar was ze dus niet van gediend. Maar in plaats van dat even zeggen, daar is immers de taal voor uitgevonden, en de medemenselijkheid, beet ze de hele tijd knarsentandend op haar tong, net zolang tot de bloedende lappen erbij lagen. Nee, dan hopen we zoals altijd dat de nieuwe ikjesweek betere ikjes gaat brengen. Lees nog heel even verder en kijk dan in de reacties of die hoop bewaarheid gaat worden.

Wil jij trouwens net als [1], [1] en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik zat weer eens bovenop het nieuws. De ochtend na een moeizaam coalitieoverleg toog ik naar het Torentje. Het was vrijdagochtend. Het stond er nog. Dus ja, toen nog wel. Wat er daarna gebeurde weten we allemaal. Huiver icoontje. Het eerste kabinet Van der Plas. Het zal toch niet? Nee, doe mij die Timmermans maar. Frans dus. Haha icoontje. Ook deze week – ik voel het gewoon – ga ik weer iets interessants meemaken! Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair. Foto: “Nieuwe stek voor Frans Timmermans” © 2023 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

29 gedachten over “Een illusie armer (439)”

  1. Kwiek

    Sinds corona drinken we met een aantal straatgenoten op vrijdagmiddag een borrel, gewoon op de stoep of, bij slecht weer, afwisselend bij elkaar thuis. Iedereen is tussen ruwweg zestig en negentig jaar en neemt zelf drank mee. De jongsten bewegen en sporten regelmatig en schuiven soms nog nahijgend en trots op hun prestatie aan. De kwieke pianolerares (88) vertelt dat ze het maar druk heeft met de werklui in haar huis. „Je merkt toch dat je geen tachtig meer bent.”

    Frans Stoks

  2. Nou, we worden overspoeld met ikjes over mensen die ouder worden en wat er allemaal door hen heen gaat. Deze is niet bijster origineel. Het zal best zo gezegd zijn, maar het blijft een standaardgrapje waarvan mijn mondhoeken niet gaan krullen. Jammer, ik had echt zin in een spetterende sprankelende ikjesweek.

  3. Ik behoor ook reeds tot de 60plussers. Ik heb geen idee of dat invloed heeft op de blogs die ik post. Bloggers zijn nu eenmaal een bejaard collectief dat beetje bij beetje aan het uitsterven is.

  4. Dat is zeker zo, Suske. Ooit begonnen als iets nieuws, iets moderns, iets gaafs …. en nu is er niemand onder de 40 die blogt. Ze zitten allemaal op YouTube, Insta en TikTok. Maar wij, de ouwe hap, blijven doorspelen tot de laatste snik.

    Nu ik erover nadenk, bloggers zijn altijd al wat ouder geweest. Waarom eigenlijk? Teveel werk, teveel gedoe, te langzaam vermoedelijk.

  5. Hallo en goedemorgen, even uitleggen van die tweede helft. Het was begin juli, de eerste zes maanden waren voorbij. Je kent misschien het oeroud gezegde: ’t is l.. maar het praat. (ik weet niet of ik dat hardop mocht schrijven),
    En natuurlijk dank voor je vriendelijke woorden.

  6. Aha, het ging over juli! Helemaal goed. Het oeroude gezegde ken ik niet en ook een Google levert me niet op waar die l voor staat. Heb je nog een hint als je het althans niet hardop wilt schrijven?

  7. Hersenchirurg

    De trein van Amsterdam naar Brussel loopt vertraging op in de buurt van Breda. Een passagier barst in woede uit en gaat onredelijk tekeer tegen de conducteur. Als de passagier is uitgeraasd en wegloopt, kijk ik de conducteur meelevend aan. Hij haalt zijn schouders op en zegt: „Was ik nou toch maar hersenchirurg geworden.”

    Jan Stuyt

  8. Jazeker, zo gevat kunnen conducteurs zijn. Zeker in treinen uit Amsterdam. Hebben een sterk gevoel voor humor, kunnen goed incasseren. Uitdelen ook.

  9. Vrolijke groet

    De dochter (8) en ik staan bij een parkeerautomaat in Den Haag. Gedoe: muntjes, pinpas, zonenummer, parkeertijden. Er komt iemand aanlopen. Bekend gezicht. Ik ga de registers van mijn geheugen langs: onvindbaar. Bij twijfel groeten. „Hallo!” Vrolijke groet terug. Gelukkig. „Mama! Dat was de minister-president!” Verrek. Dát was het.

    Marjolein van Eig

  10. Tja, de man ging groetend en grappig en schaterend door het leven. Dat ging pas irriteren toen er grote problemen (zorg, Groningen, assiel) kwamen. Als je dan blijft lachen dan begrijp je het niet helemaal en toen was het voorbij. Als dat de collectieve waardering is (hij is altijd zo vrolijk) dan blijft er van je premierschap wel erg weinig hangen.

    Dilan gaat dat beter doen.

    Marjolein staat in de krant.

    Iedereen blij.

  11. Langzaam

    „Als we de tijd zouden loslaten, zou hij het niveau wel halen.” Ik zit bij het oudergesprek van mijn jongste zoon. „Hij leest alles heel nauwkeurig maar helaas niet snel genoeg”, zegt zijn juf bezorgd. Ik voel ineens hoe groot mijn lijf is voor de kleine stoel waarop ik zit. Er dringen zich flarden van vragen aan mij op maar geen enkele vraag vindt zijn weg naar buiten. Of althans niet snel genoeg. Op de fiets oefen ik de tijd los te laten. Langzaam, heel langzaam fiets ik uiteindelijk terug naar huis.

    Maaike Nap

  12. Maaike snapt het niet. Haar jongste zoon misschien wel. Hij komt er wel, hoor, Maaike. Jij bent er toch ook gekomen? En die flarden van vragen mag je gewoon laten gaan. Die vragen hoef je niet te stellen.

  13. Leren

    Als nieuwe moeder van een dochter van anderhalf hoor ik me soms, alsof het automatisch gaat, van die echte moeder-dingen zeggen. Toen ze laatst haar teen stootte, zei ik zonder erover na te denken: „Kusje?”

    Ze keek me aan, boog zich voorover en gaf zichzelf een kus op haar voet. Ach ja, misschien is het maar beter om haar jong te leren dat je soms jezelf weer moet oppakken.

    Rianne Roggema

  14. Nou nou, een filosofe als nieuwe moeder. Dat kind boft toch maar. En lenig is ze ook nog eens, zoals alle kinderen. Dat gaat er bij de meesten later uit.

  15. Eigenaardige zin trouwens, die oproep aan het kind om “haar jong” te leren dat etc. ’t Is toch een mens? Een dier noem je “jong”. En ook bijzonder prematuur. Het kind is 1,5 jaar oud!

  16. Indringend

    Het is 1979. Nederland huisvest in een tot vesting omgebouwd congrescentrum in Noordwijkerhout de NAVO-top. Binnen interview ik als piepjonge VARA-radioverslaggever de secretaris-generaal. Die was niet gecharmeerd van mijn uiterlijk: lang haar, baard, spijkerpak en afgetrapte schoenen. Ook de voor die tijd vlegelachtige vraagstelling droeg niet bij aan de goede sfeer. Na afloop keek Joseph Luns me indringend aan. „Mag ik eens vragen: kruipt u nog veel?”

    Bas Linders

  17. Tja, al bij de eerste zin heb je geen zin om verder te lezen. Een anekdote van vijftig jaar geleden? Dan moet hij wel keigoed zijn. Is hij niet.

    Luns was inderdaad een geestige kerel en kwam vaak hilarisch leuk uit de hoek. Daar zijn honderden voorbeelden van.

    De aanleiding voor het plaatsen van deze is wel bijzonder mager. Er is helemaal niks met Luns aan de hand. Hij is al heel lang geleden overleden, het is ook niet zijn sterfdag, nee … Nederland mag over twee jaar weer eens een NAVO-top organiseren. En consultant Bas denkt terug aan zijn jeugd. Want toen bezocht hij ook eens een keer een NAVO-top. En toen interviewde hij een van de deelnemers. En die had vrolijk en terecht commentaar op zijn uiterlijk. Man man.

    Maar goed, het is niet anders. Hij is geplaatst, dat draait niemand terug. En hij kan in het archief. Bij de matige ikjes van (v/h) broodschrijvers die vergeten kunnen worden.

Ik vind er dit van: