Iedereen is bezig (432)

Over de ikjes en een ouwe fiets

Je zal maar als stagiair op een rustige kantoormiddag zitten te werken en dan hoor je vreemde geluiden op de gang! Of je zit in de bus en er komt een man vragen of hij naast je mag zitten! Maar als je met je wandelmaatje bij een lange sloot komt en daar een middelbare schoolklas met emmertjes in de weer ziet, dan is dat ook niet mis, hoor! Of dat je lief zegt dat ze van je houdt, net zoals ze ook van patat houdt! Dan valt die vriendelijke monteur van de fietsenmaker nog mee, als hij je uitmaakt voor “oudje”! Een week NRC-ikjes is weer voorbij en er gebeurde weer keiveel. Kijk maar eens naar al die uitroeptekens. En lees hier wat dat dan allemaal was en wat het enige echte officiele ikjespanel van Nederland en van ver daarbuiten ervan vond. Van die ikjes.

“rolletje snoep, ik hoef ze niet meer.”

Die stagiair zat dus rustig te werken en hoorde dus vreemde geluiden op de gang. Wat bleek het geval? Er lag een vrouw naar adem te happen. Helemaal op de grond. Languit. Ze liep rood en wit en blauw aan, dus ja, dan moet je iets doen. Gelukkig wist Flora Brok, want die was het, hoe je een Heimlich-greep doet. En ze had er nog zin in ook! Dus ja, ze is daar lekker mee bezig en denkt intussen aan wie ze nu weer eens zal gaan bellen, maar het snoepje en heel veel groenig slijm komt eerder dan verwacht los. Dus ja, dat bellen hoeft niet meer en Flora gaat zitten bijkomen van de inspanning. Mevrouw zelve, het bijna-slachtoffer dus, is niet onder de indruk. “Hier”, zegt ze en ze steekt haar hand joviaal uit, “rolletje snoep, ik hoef ze niet meer.” Qua beloning! Man man. Stik er maar in, zou je bijna zeggen, maar da’s nou juist net mislukt.

Bertie vond het een typisch “maandagikje” en dat klopte: het was maandag en het was een ikje en het was typisch. Zelf moest ik onmiddellijk terugdenken aan mijn eigen bijna-stikmomentje. Dat was een stukje banaan dat in de luchtpijp gleed. Het was in het leerlingenverblijf in een pauze, dus lang geleden. Middelbare-schooltijd zeg maar. Gelukkig vloog het er bij de eerste geschrokken ademstoot meteen uit, dat stukje banaan, maar het voorval is me decennialang bijgebleven. Niet fijn hoor, stikken. Doe maar niet.

“als je maar niet met me gaat praten.”

Op dinsdag was er een typisch dinsdagikje. Het werd geschreven door Julian Eustatie, die doet dat wel vaker, op dinsdagen dingen meemaken en dan toeslaan. Julian zat in de bus, en dat moet je natuurlijk nooit doen door de week. Dan komen er allerlei mensen naast je zitten. Gelukkig gebeurde dat deze keer niet bij Julian, maar bij “een man”. “Iemand” vroeg of hij naast hem zou mogen zitten. Julian is niet zo van de beschrijvingen. “Ja”, antwoordde de man, “als je maar niet met me gaat praten.”

Foto door Jen op Pexels.com

Niks mis met busikjes, maar deze was wel wat afgezaagd. Categorie “trek eens aan mijn vinger”. Zelve blijk ik ze ook geschreven te hebben, die busikjes, en natuurlijk een stuk origineler en hilarischer, maar ja, die zijn nog niet gepubliceerd, dus ik houd ze nog even voor me. Een wat eigenaardig langer verhaal over een mysterieuze busrit wil ik jullie niet onthouden. Dat ding was een jaar of wat geleden een redelijk succes op het blog van de Volkskrant en ik was het helegaar vergeten. “Je zal maar in die bus gezeten hebben” heette het, want ja, ook toen wisten we al wat clickbaits waren, hoor.

Hier en nu ging het intussen over schepnetjes. Renée Bennik, zwaar-gepensioneerd, liep met zijn “wandelmaatje” over een dijkje bij een lange sloot. Tja, weleens bij een korte sloot aan de wandel geweest? Ze zagen een middelbare-schoolklas druk in de weer met emmertjes, schepnetjes en naslagwerken. “Iedereen is bezig” observeert de auteur scherpzinning. “Het plezier straalt eraf”, vervolgt hij. Tja, waarom zou die klas dat chagrijnig doen? Ze zijn lekker bezig in de natuur en het is vermoedelijk mooi weer. “Niemand kijkt verveeld op zijn mobiel” gaat de auteur verder. Tja, er zijn nog wel meer dingen die ze niet doen. Moet dat allemaal beschreven worden? “Niemand krabt in zijn kruis”? “Niemand zingt Haal Je Bikini Uit Het Vet?” Enfin, het is voor Renée Bennik “zo’n moment” waarop hij “met heimwee” terugkijkt op zijn werkzame leven in het onderwijs. Oppassen met die sloot dus, voor je het weet ligt zo’n man erin met een touw om de nek. Huiver Icoontje

“He opa! Laat je salamander eens zien!”

Met heimwee dacht ik zelve terug aan de tijd waarin internetblaagjes op dit soort ikjes gingen voortborduren met grappige vervolgopmerkingen. “He opa! Laat je salamander eens zien!” zou een brutaaltje bijvoorbeeld hebben kunnen roepen, want het gebeurde onder de rook van Amsterdam. Maar nee, die tijd komt niet weerom en dat is natuurlijk ook helemaal goed zo. Wie in het verleden blijft hangen, de tijd dat je via het internet ineens grapjes, recepten en meningen ging uitwisselen en trillend van spanning afwachtte totdat je op dat wereldwijde web ineens ontdekt zou worden, wie daar dus ook vandaag de dag nog in blijft hangen, die is een tikkie een treurig mens. Vind ik dan weer, gek mannetje dat ik me d’r eentje van jullie ben.

Het nachtelijk gespuis was vorige week weer behoorlijk actief op dit blog, gelukkig meteen of achteraf weggemodereerd. Dat gespuis zou dus eens iets anders moeten gaan doen en gewoon gelukkig wezen en mij met rust laten. Zou prettig zijn.

Zo meteen gaan die handen weer naar spannende plekjes.

Renata Beck was wel welkom. Zij was immers een ikjesschrijfster, en wat voor eentje. Ze heeft een eigen blog. Ze is een blij ei. En heeft talent. Die wordt nog weleens ontdekt, wat ik jullie brom. Vorige week sloeg ze toe met een heel teder, romantisch ikje, een samenspraakje tussen twee geliefden die elkaar net gevonden hadden. Of elkaar vanwege Alzheimer niet meer herkenden. “Ik hou van je“, zei er een. “Hoe kan je dat nou zeggen? We kennen elkaar nauwelijks”, zei de ander. Een dialoogje dat je hebt als je na een sappige, stomende en wilde nacht de volgende morgen in de armen van een vreemde wakker wordt. De putlucht die er uit zijn of haar geopende mond komt negeer je omdat je weet dat jijzelf je tandjes ook niet gepoetst hebt. Nou, en dat verliefde dialoogje ging zo nog een tijdje verder, het ging ook over patat, maar we laten de tortelduifjes nog maar even van elkaar genieten. Zo meteen gaan die handen weer naar spannende plekjes. Daar wil je geen pottenkijker bij zijn.

En toen was het alweer tijd, zoals elke week, voor het zaterdagikje. Dat kwam dit keer van Hans Gorissen en het was lekker kort. Hij stond met zijn fiets bij de fietsenmaker. “Dit is een oudje”, zei de fietsenmaker, “net als zijn baas”. Gezellig, ik had hem meteen op zijn smoel geslagen, maar dat deed Hans niet. “Ja, er is iets mis met de rem, net als bij u”, zei hij. Hij brak een loszittende spaak af en prikte er mee in de vette pens van de fietsenmaker. “De sportfiets blijft bij jou zeker meestal in de schuur?”, sprak Hans honend en hij verliet de stalling. Nog tijdens de rit naar huis stuurde hij het verhaaltje op naar de NRC, met beide handen los, want dat kon die ouwe nog als de beste.

Op het belendende blog, waar ik stomtoevallig eens een keertje kwam, kwam ik een prachtige foto van een roestige fiets tegen. De fotograaf, Heer Rozenwater, had hem gemaakt ergens bij een begraafplaats in Amsterdam. Meesterwerkje. En ik meen het nog ook. Zo moeten roestige fietsen gefotografeerd worden. Kijk naar die vorm van die twee wielen die dus terugkomt op de muur links. Als het geen toeval was – want dit is per ongeluk meegefotografeerd en de hobbyfotograaf had, zoals we hem kennen, geen zin om het weg te snijden – dan was het briljant. Toevalstreffers. Ze maken het leven interessant.

Ouwe fiets, gefotografeerd door Heer Rozenwater in Amsterdam, een pareltje qua compositie

Wil jij trouwens net als Bertie, Bartie en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik liep weer eens bij het tuincentrum te winkelen. En ik moest ineens aan dit blog denken. Want ja, ik doe in zo’n week en in het weekend oneindig veel meer dan dit blog onderhouden. Ik denk er niet altijd aan. Maar soms wel, daarom heb ik altijd een foto-apparaat bij me. Zuigende vliegjes, ze cirkelen dagelijks over je blog. Op zoek naar narigheid. Het is niet anders. Ook deze week ga ik weer iets interessants meemaken, ik voel het gewoon! Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair.

Foto: “Insecten die je niet in je tuintje wil hebben” © 2023 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

19 gedachten over “Iedereen is bezig (432)”

 1. Zeuren

  In de supermarkt komt een klein jongetje met zijn kinderboodschappenwagentje ten val en zet het op een huilen. Ik help hem overeind, ook zijn vader biedt hulp.

  Even later kom ik hen opnieuw tegen. „Het gaat goed met hem,” zegt zijn vader, „het zeuren is alweer begonnen”.

  Fred Bleichrodt

 2. Daar zijn we weer, met een prachtfiets en een vers ikje over een vader die zijn zoontje door en door kent.

 3. Euforie

  Feyenoord is landskampioen, een euforische massa heeft bezit genomen van de Rotterdamse binnenstad. De sfeer is goed, maar wankel. Schreeuwende jongemannen komen met six-packs bier een supermarkt uit. Binnen staan torens van bierblikjes. „Aanbieding! Van 6,95 voor 6,50.” Twee vakkenvullers houden de stapels op peil. Buiten slaat de sfeer om. Groepjes dronken mannen staan op het punt elkaar te lijf te gaan. Een medewerker belt in paniek de politie: „Het loopt uit de hand voor onze winkel… Jullie moeten nu hierheen komen!”

  Johan Sijtzema

 4. Ik vermoed dat er een stuk is weggevallen. We zitten middenin het verhaaltje. Wat was de reactie, wat deed Johan daar, kortom wat gebeurde er?

 5. Bij de huisarts

  „Wat denk je zelf dat het is?”

  „Jij weet wel wat ik denk.”

  „Dat is het niet.”

  Opgelucht haalde ik adem en zag de toekomst weer rooskleurig.

  Marjan Spelbrink

 6. Weten

  Ik wandel door een van de lommerrijke parken van Den Haag op een van die kronkelende bospaadjes, waar je je als lopend verkeersdeelnemer nog bevrijd kunt voelen van het hardnekkig fietsterrorisme. Een mevrouw op een OV-fiets komt mij tegemoet. Bij het passeren zeg ik haar toch maar: „Mevrouw, dit is een voetpad en geen fietspad”. Mevrouw roept: „Dat kan ik niet weten, ik woon hier niet.”

  Pim Waldeck

 7. Och, normaliter vliegen daar de groepen schreeuwende mountainbikers voorbij, denk ik. Pim wandelt kennelijk niet veel door lommerrijke parken en de vrije natuur.

 8. Makkelijk

  Mijn dochter Liv van vier fietst sinds kort zonder wieltjes. Gisteren ging ze met mij voor het eerst naar oma en opa op de fiets, dat ging goed. Vandaag zei ze: „Ik dacht dat ik het niet kon maar het ging gewoon goed. Ik geloofde het gewoon. Eigenlijk, als je er in gelooft is het gewoon super makkelijk.”

  Sicco Stortelder

 9. Behulpzaam

  Al enige tijd heb ik last van een klassieke belletjetrekker. Ook dit keer lag het plein er uitgestorven bij nadat er schichtig op de bel was gedrukt. Er lag wel een step voor m’n deur. Toen ik eens goed rondkeek zag ik twee kindervoeten onder een struik vandaan steken. Het jongetje dat tevoorschijn kwam, stond er bedremmeld bij. Toen ik vermanend aankondigde dat ik ook eens bij hem zou gaan belletjetrekken, keek hij verrukt. „Ik woon daarginds bij die rode deur op nummer 7”, klonk het behulpzaam.

  Dorine Steenbergen

 10. Tja, dit ikje kreeg ik zojuist door de NRC opgestuurd en verhip, het staat ook op de site. Twee ikjes vandaag. Vraag niet hoe het kan.

 11. Het tweede ikje van gisteren was dus het zaterdagikje, zoals de snuggeren onder ons al gedacht hadden. Mededeling: het tweede ikje van gisteren is eigenlijk het ikje van vandaag. Dus vandaag lekker vrij, er hoeft NIET gereviewd te worden. Ga iets leuks doen!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: