Afgehakte penissen en ander moois

Mensen zijn mooi. Mensen zijn lelijk. Mensen zijn grappig. Mensen zijn bedreigend. Mensen zijn herkenbaar.

Hoofden. Rompen. Penissen. Borsten. Benen. Armen.

Mensen.

Bij toeval liep ik op een grijze zaterdagmiddag het museum “Beelden aan Zee” binnen. Aan de Scheveningse boulevard. Bij Scheveningen hoort gebakken vis. En meeuwen aan de friet. 

Dus dat kon nooit wat worden. Dacht ik. Een half uurtje slenteren. Koffie. Klaar. Ik had niet eens een fotocamera bij me.

Tja. Als een opgetogen kind liep ik vervolgens tig rondjes door het museum. Van zaal tot zaal. Naar boven. Naar beneden. Naar buiten. Naar binnen. En weer naar boven. Buiten. Binnen. Lachte soms bijna hardop. Ik nam foto’s met mijn smartphone. Van alles. Kon niet meer stoppen. En tegen sluitingstijd moest ik met zachte dwang naar buiten worden gevoerd.

Later las ik dat de expositie “Allemensen!” de hoogtepunten van het verzamelechtpaar Scholten bijeen bracht. Het mooiste uit de collectie van Beelden aan Zee.

De werken zijn gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars uit de hele wereld, in tal van stijlen, materialen en maten, met de mens als verbindend onderwerp.

Op de expositie was werk te zien van onder meer Karel Appel, Armando, Stephan Balkenhol, Berlinde de Bruyckere, César, The Chapman Brothers, Sandro Chia, Tony Cragg, Eugène Dodeigne, Yoshimi Hashimoto, Joep van Lieshout, Giacomo Manzú, Joseph Mendes da Costa, Mimmo Paladino, Charlotte van Pallandt, Berend Strik, Henk Visch, Carel Visser, Han Wezelaar en Ossip Zadkine. Toe maar!

Allemensen! Het mooiste uit de collectie Beelden aan Zee (23 september 2011 tot 22 januari 2012). Juist. Voorbij. Had ik dit niet eerder kunnen plaatsen? Ja. Maar heel veel staat er nog, denk ik … ga maar eens kijken.

Oh, die afgehakte penissen? Voorzichtig scrollen ….

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

21 gedachten over “Afgehakte penissen en ander moois”

 1. Apiedapie, de titel sprak me erg aan.
  Maar de foto’s zijn mooier.
  Jammer dat het aan de andere kant van de wereld is, anders ging ik er ook naar toe.
  Jij hebt echter al een prachtige selectie gemaakt, die bekijk ik lekker aan de keukentafel in de zon.

 2. Prachtig! Het ene is mooie dan het andere, maar kniesoor die daar op let.
  Net als Appelvrouw zou ik er zeker heen gaan, maar gezien de afstand zal ik met jouw foto’s moeten doen.

 3. Scheveningen is de andere kant van de wereld? Heb ik over iets heen gelezen? Ik zie het niet.
  Beelden aan zee is best ‘dichtbij’ toch?

 4. Mooie bijdrage ApieDapie….

  Zag dat je bij de andere Sprieten was geweest..
  Ik kom daar nooit meer…..sprak zij teleurgesteld en ook dromerig….met kwade adertjes….

  Even zo maar…

 5. Heel mooi, ben er zelf een paar jaar geleden geweest, maar het lijkt alleen maar mooier geworden of jouw foto’s.

 6. Scheveningen is dichterbij dan je denkt, mensen.

  @Annette, ja, ik ging er maar weer eens even kijken, maar er zit weinig beweging in.

  @Laila, appelvrouw, Aad, Kitty en Stefania: dank.

 7. Kitty, ik ben al ruim 3 uur kwijt om van huis tot station Den Haag te komen.
  En daarna? hoe kom ik bij dat museum bijv. Lopen gaat niet.
  Bovendien is mijn energiebudged is zeer laag.
  Dus voor mij is alles onder Zwolle aan de andere kant van de wereld, ofwel: ontoegankelijk.

 8. Vanaf het station levert een comfortable tram (dat is een lang ding, soort van trein maar dan eentje die over de weg rijdt, en bij elke bocht rinkelt) je vlak voor de deur af, Appelvrouw. Kun je gelijk ook de zee zien, en de Pier (nog langer dan een tram, maar stilstaand). Hebbie nie in Zwolle, toch?

 9. Apiedapie,
  Ik moet uit Groningen komen, bijna aan de buitenrand, de bus doet er 35 min. over en ik moet daar eerst nog naar toe lopen, is al te ver. En bij het station staat de bus aan het uiterste eind, ook weer ver lopen naar de trein.
  Tot het museum is het vanaf mijn deur 3.50 minuten.
  Dat ga ik toch nooit redden hoor. Daarom vind ik het zo leuk dat andere mensen foto’s maken van waar ze geweest zijn.
  De zee hoef ik niet te zien, ik ben een land mens.

 10. Is goed, lieve Appelvrouw. Ik ben dus blij dat ik de foto’s gemaakt en geplaatst heb. Ik zou er zo een fotootje van zee of pier bij kunnen doen, maar dat zou pushen zijn. Zelf ben ik een zeemens, maar zie ook graag land.

 11. Die penissen komen uit het Vaticaans museum:
  daar hebben dienaren van een paus ooit een hele serie Griekse en Romeinse beelden ontmand.
  Geen grapje, je schrikt je wild van de mutilatie aldaar (de Taliban-Boeddhavernielers zijn niet uniek in de de wereld der godsdienstfanatige beeldenstormerij).

 12. @selma, zeker weten?? Ik meen me de Chapman Brothers als makers te herinneren, maar een google maakt me niet veel wijzer. Het hele “kunstwerk” is niet te vinden. Misschien maar goed ….

  Ze zien er ook een beetje expliciet uit voor eh die beelden?

 13. Ja, echt waar.
  Zelf gezien, en toen nagezocht waarom er zoveel piemels kwijt waren bij anderszins gave beelden.
  Dat het overgrote deel van de bezoekers daar niet op let, tja…
  Ik heb altijd oog voor bepaalde details 🙂
  Griekse en Romeinse herenbeelden hadden vaak een klein piemeltje, omdat men de gespierde massa boeiender vond dan het aanhangsel, maar niet altijd:
  er bestonden ook goden met grotere gevaartes, zie bijvoorbeeld:
  http://www.theoi.com/Gallery/F39.1.html

 14. Mensenkinderen!!! Dit ga ik proberen te vergeten met een kopje koffie. 🙂 (voor diegenen die nog niet op de link van selmasalo geklikt hebben, ga eerst even rustig zitten, door de buik ademhalen, zorg dat je losjes gekleed bent en nog niet teveel gegeten hebt, of beter vergeet het en lees een artikel naar keuze uit de rechterkolom).

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: