Dit werd in 2015 het meest gelezen – A. Dapie Jaaroverzicht

Apie knipoogHet was me het jaartje wel. Het bezoek aan het blog vloog de pan uit en we lazen en schreven er met z’n allen op los als nooit tevoren. Tienduizenden unieke bezoekers klikten samen ver boven de honderdduizenden keer een artikel aan en gaven met z’n allen bijna 20.000 reacties. Oh, kreeg ik maar een dubbeltje per klikkie en ik kon gaan rentenieren en schrijven. Maar nee, ’t is mijn hobby, da’s waar ook en ik heb het niet nodig.

internationaalHet bezoek kwam uit 116 landen, met in de top vijf natuurlijk Nederland en België, maar ook expatlanden als Frankrijk, de Verenigde Staten en de Filippijnen.  Adverteerders hebben het blog dan ook ontdekt, hetgeen niet door iedereen als even prettig wordt ervaren. Maar hun kacheltje moet ook roken. 

Oftewel, we zijn kunstliefhebbers hier en spelen graag een spelletje.

Het allermeest aangeklikte artikel was “Lekker genieten met kunst”, op de voet gevolgd door “Het is weer tijd voor kunst’ enWilt u kunst of kitsch of liever niets?” Da’s de top 3! Oftewel, we zijn kunstliefhebbers hier en spelen graag een spelletje. Zoals bekend worden in de kunstrubriek dagelijks plaatjes geplaatst waarop een kopje kan worden gesuggereerd. De jurering vindt dagelijks plaats en altijd maar weer wordt een reageerder in het zonnetje gezet. Dat vinden we leuk. En heel af en toe wordt er zelfs eentje opgenomen in de prestigieuze en poepchique Eregalerij der Hele Groten. Proficiat Kunstbaas Heer Rozenwater, en ga zo door, jongen. Je bent ook al unaniem door onze lezers gekozen tot Reageerder van het Jaar 2015, dus ja, veel beter kan het niet.

Affiche d'Albert Engström lors du référendum de 1922 au sujet de la prohibition d'alcool1.
Affiche d’Albert Engström lors du référendum de 1922 au sujet de la prohibition d’alcool1.

Op de 4e plaats staat ook al zo’n interactieve Rozenwateruitvinding: referenda waarin reageerders zich over de meest uiteenlopende zaken mochten uitspreken. Hilarische voorgedrukte antwoorden, hilarische pogingen om de zaak fraudebestendig te krijgen, het mocht allemaal niet baten, maar het was dus de op drie na meest aangeklikte post van dit jaar.

burnout headerOp de vijfde plaats dan het eerste feuilleton. De feuilletons zijn vervolgverhalen, autobiografisch, aangeleverd met onregelmatige tussenpozen door onze lezers en prachtig vormgegeven en zonodig een tikkie op taal en stijl gecorrigeerd door blogbaas dezes. Het meest aangeklikte feuilleton van 2015 was … “Ik ben geboren met een Burnout” van v/h Timmerark. Proficiat man en wordt vast vervolgd.

Cute-Couple-Kissing-And-Playing-On-Beadroom-FloorHet levenslustige en stoute “Dingen die ik met mannen heb gedaan” van Luvienna kwam op een eervolle zesde plaats en terecht. Man oh man, wat is dat toch spannend, zo’n pornoverhaal geschreven door een vrouw. En ze is nog lang niet klaar.

#jesuisDSR - DSR
#jesuisDSR – DSR

Het meest gelezen wekelijkse intro blijkt die van 19 januari 2015 te zijn,  “Alles is vergeven (55)” waarin De Schrijvende Rechter (DSR) na zijn zoveelste boycot weer liefdevol op de site werd verwelkomd. “Heb je weleens: je bent boos op iemand, maar dan zegt die zoiets grappigs dat je het niet kunt helpen dat je in de lach schiet. En dan is het weer over, tenminste als je een goed mens bent.” schreef blogbaas dezes. En dat werd gewaardeerd. Het prachtartikel kwam uit op de negende plaats, direct gevolgd door nog zo’n vlot geschreven intro “Er is iets gebeurd! Wat? Iets gevaarlijks (86)”.

Edgar Du Perron
Edgar Du Perron

De weergaloze familieroman “Veel lieve kinderen” van Pawi kwam op een fraaie 13e plaats uit. Het wat minder diepgravende communityfeuilleton “Je ne sais pas fucking quoi” op een 26e. Tijd dat hier weer eens een vervolg op komt. Het eigen gedichtenhoekje van Plopje en/of anderen, hoewel nog maar kort op de site, kwam vanuit het niets op 33!

De kat in de pot vindenOp 40 staat het inmiddels op verzoek van de auteur verwijderde “Keessies droeve jongensjaren”. Op 50 staat een verhaal van vorig jaar, dat ook in 2015 nog veelvuldig werd aangeklikt: “De verbrijzelde liefde van Heer Rozenwater.” Op 54 ook al zo’n oud stuk dat nog altijd veel volk trekt: “In Italie en Zwitserland worden jaarlijks duizenden katten gegeten” Is gewoon zo. En de mensen willen het weten.

Op de 60e plaats een nog onvoltooid feuilleton, te weten “Sprong in het heelal” van Letterzetter. Op 68 een ouwe gouwe met naslagwerkkarakter: “Kussen, zoenen, tongen: waarom doen we dat eigenlijk?”.

Photo: (c) Boze koe, A. Dapie 2015
Photo: (c) Boze koe, A. Dapie 2015

De “Speed Poll – Wie is Jouw Favoriete Reageerder/Blogbaas van 2015” kwam op de 70e plaats. En nog zo’n verwijderd feuilleton “Keessie leert autorijden” op 71. Dat “Zwitserland en Turkije vechten om de botten van Sinterklaas” wordt nog altijd veelvuldig in december aangeklikt (op 72). Het brandnieuwe tweede feuilleton van Pawi “Een sluier los in de wind” staat toch al op 74. Het overzichtsartikel van alle intro’s op 75.

Het scabreuze “Met een naakt meisje in het zand” scoort al jaren keigoed

Dat Heer Rozenwater gekozen is tot Reageerder van het Jaar 2015, een kersvers artikel, heeft het toch al tot de 76e plaats geschopt, direct gevolgd door het naslagwerkje De Ultieme Top 10 Tegen Wespen”. En wat leuk voor de blogbaas dat zijn Kerstverhaal op de 78e plaats staat. Het scabreuze “Met een naakt meisje in het zand” scoort al jaren keigoed, dit jaar kwam het maar tot de 79e plaats. Een indicatie dat het blog keivolwassen is geworden. De Verkiezing van de Reageerder van het Jaar 2014 was goed voor de 80e plaats, met name vanwege langdurig napruttelen in het toen nieuwe jaar 2015.

war-is-over-posterIn de sector nieuws: “The Beatles en Jinek, ook zij hebben A. Dapies Twitterkanaal ontdekt” staat op 81. En het mooie “Opnieuw een jaar verder” (met een heel verdienstelijke en regelmatig gedownloade eigen Nederlandse vertaling van het onvertaalbare “Happy Xmas (War is Over)” op 83.

Pfoe, pipo koeien! Het chronologische verhaal van het teloorgaan van het blog van de buren staat toch ook dit jaar nog altijd hoog: op 85. Direkt gevolgd door de paashaas, ook al jaren een vaste hit, met name bij klikkers in de nachtelijke uren die kennelijk vreemd willen gaan maar dan heel anders.

keldertrapOp 87 vinden we de hommage aan Ilona ter ere van haar verjaardag, en op 88 een verhaal dat ook al op verzoek van de schrijver inmiddels is verdwenen, te weten “Appie en de hoefbekapper” van De Schrijvende Rechter. Dat laatstgenoemde verkozen werd tot Reageerder van het Jaar 2014 kwam qua nieuwsfeit op de 89e plaats.

Merkwaardig genoeg was er ook nog belangstelling voor het OBA nieuwjaarsgedicht 2013 (een groepsgebeuren dat ook dit jaar weer niet werd georganiseerd), en een nieuwsbericht over Heleen van Royen. De ontdekking op de WC scoorde nog altijd, net zoals een nieuwsbericht over Paul de Leeuw, het Meldpunt Poolse meisjes, de mooie eigen Nederlandse vertaling van Footprints in the Sand (nog veel downgeload ter opluistering van begrafenissen en crematies), en “Het einde van de wereld, eindelijk dan, en nu echt” (niet dus).

DSR_slagroomtaartOp 97 een lofzang op jarig jetje, De Schrijvende Rechter, op 98 een ouwe rapportage over Beelden aan Zee (“Afgehakte penissen en ander moois”) en op 100 het handzame overzicht van Letterzetter, het inmiddels geheel verouderde “wie is wie op apiedapie.com”. Plopje en Harremanz staan daar nog niet in, om maar eens wat giganten te noemen. Op de hierboven niet genoemde plaatsen staat nog van alles moois, vooral een stuk of vijftig intro’s en afleveringen van andere rubrieken.

De overige 260 artikelen staan op de 101e en verdere plaatsen. De aller-, aller-, allerlaatste plaats is dit jaar – hoe passend – voor “Drasties nodigt VK-bloggers uit op drasties te komen bloggen” uit een heel ver pipokoeien verleden, het werd in 2015 welgeteld eenmaal aangeklikt (schrijve 1x), en dat was misschien wel per ongeluk.

Dank aan alle schrijvers, rijmers, lezers, klikkers, likers, reageerders, plaatsers en scrollers (m/v) en laten we er in 2016 een mooi jaar van maken.

lijst apiedapiea

Foto helemaal boven is van Jens Mayer via unsplash.com. Danke Jens!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

39 gedachten over “Dit werd in 2015 het meest gelezen – A. Dapie Jaaroverzicht”

 1. Het ziet er weer geweldig uit, Apie. Dat lijkt me een hele klus om te doen of viel het mee?

  Ik wens jou en alle andere reageerders een heel gezellige oudejaarsavond, alle geluk en voorspoed in 2016 en een harmonieus blogjaar.

  Ik stop er weer een poosje mee en ga zorgen dat m’n accu weer wordt opgeladen, zodat ik hier weer wat positievere bijdragen kan leveren. De stemming zit er wat mij betreft niet meer zo goed in. Maar dat komt vast wel weer goed.

 2. Dank je, lieve Indra. Uurtje of twee, het meeste werk was het zetten van de juiste linkjes en het vinden van de juiste plaatjes. Jij ook het allerbeste, die stemming komt vast weer goed, ga je zien. Kalm aan met de oliebollen.

 3. Mooi overzicht. Bedankt Apie!

  Dat mijn kunstrubriek de volledige top drie in beslag neemt verbaast me niet, kwaliteit verloochent zich niet. Dat de referendumpagina op de vierde plaats is geëindigd verbaast me daarentegen zeer. Een absolute stimulans om in het nieuwe jaar onverdroten door te gaan. Jeetje, dan ook nog eens reageerder van het jaar, je zou zeggen vanaf nu kan het alleen nog maar bergafwaarts gaan, nou ja, op de fiets gaat bergafwaarts juist heel plezierig, laat ik me daar maar aan houden.

 4. Een zelf benoemd blogkenner als jij, Roos, zou toch moeten weten dat de kwantitatieve score (het aantal klikken) niets van doen heeft met de kwaliteit. Jouw kunstrubrieken staan weken- of maandenlang open en worden elke dag ververst, waarbij reageerders enkele malen per dag een suggestie doen, en ook willen controleren of ze het geworden zijn. Dat is bij andersoortige blogs, zoals een verhaal, een gedicht, een foto, niet het geval. Als ik jouw kunstrubriek al na een week zou verversen, dan beland je gewoon in de middenmoot. De rubriek is zeer gewaardeerd, maar reken je dus niet rijk en ga niet naast je schoenen lopen. Gewoon een tipje aan het einde va het jaar.

 5. Dank je wel A. Dapie voor dit overzicht. Een goed nieuw gebruik geboren? Dat mijn feuilleton vijfde staat en Luvienna haar feuilleton zesde: de hare telt slechts zes afleveringen en de mijne bijna twintig, dat maakt voor het aantal bezoeken nog al wat uit…aan de andere kant, een mooie vrouw die over haar eerste keer schrijft, das toch andere koek…

 6. Voor de mensen die de tijdlijn hierboven niet begrijpen: dat komt omdat wij via WordPress reageren, via ons dashboardje, denk ik. Toch APD? Ik heb mijn jaarcijfers ook gekregen. Kan mij niet herinneren dit vorig jaar op het andere blog ook gekregen te hebben…jij wel?
  De meeste bezoekers kreeg ik via de APDC en dan door het blog van lummel, waarvoor mijn grote dank!
  Plopje? Wil je misschien op rapport komen? Hoe komt het dat jij op twee EN op plaats vijf staat bij mijn meeste reageerders? Heb je andere computer capaciteiten dan welke je je op voor laat staan, of liever achter?

 7. Misschien een leuk idee A. Dapie maar als het een op waarheid berust verhaal moet worden pas ik.

 8. Dat heb je knap geheim gehouden, Apie, dat fraaie, verrassende populariteitsoverzicht van de artikelen op apiedapie.com! Wat leuk om te lezen, haalt allemaal herinneringen weer naar boven. Ik krijg meteen zin om al je genoemde post weer aan te klikken.

  Sweet memories… zucht

 9. Hoe handig, een overzichtelijke afsluiting als deze van mijn wittebroodsweek. Na vandaag ga ik alleen nog voor volkoren!

 10. Nou, heb je veel werk in gestopt beste kleine, harige, smoezelige maar geen zichzelf van het broodje aap laten eten Apie (haast, geen zin om naar huis te schrijven) en dan maar zo weinig respons. Ligt iedereen al op apengaren of zo? -je laat je de kaas niet van je brood beroven-

  Ik durfde het eerst niet te vragen maar whatthebuttfuck, hoeveel keer is Burn-out / Blank Vuil aangeklikt? Das toch uiteindelijk niet zo raar om te vragen? Ik ben geen Pauw maar die kijkt vast iedere ochtend naar zijn kijkcijfers. Heb je het goede nieuws trouwens al gehoord? Onze mooi en zeer slimme Eva komt maandag terug! Tot eind februari nog wel!
  Vond haar een verademing. Zou ze nog vrijgezel zijn? Ach, wat heb ik daar aan.

 11. Ik ben een OEN! Als je wilt, kun je mij dan de gegevens mailen? Is gewoon niet van belang voor iemand anders. Niet aan gedacht. Wat zeg ik, ik ben twee OENEN!! En als je het voor jezelf wilt houden, snap ik, het is jouw keuken en niet de mijne!
  Beste wensen!

 12. Komt allemaal goed Markje de Oen (waarom eigemlijk?). Ben thans onderweg maar zal de statistieken binnenkort melden. Uit het hoofd dacht ik een keer of vijfduizend, maar ik kan me vergissen.

 13. Ik heb er eerst wat te snel overheen gelezen, maar Dingen met mannen een pornoverhaal? Sexy is toch geen porno, sexy is leuk en spannend, porno is, nou ja, porno.

 14. Luv, ik sprak TimmerArk van de week en toevallig zei hij: echte porno is vies en vunzig maar seks natuurlijk niet en leuke seksfilms ook niet voor iedereen.
  En jouw verhaal is geen porno natuurlijk. Wie zegt dit? Was natuurlijk een grapje.

  A. Dapie, ik ben een oen omdat ik vergat dat het heel normaal is zo een vraag achterom te vragen, uit interesse. Op de site kan het op borstklopperij lijken en ik vind likken leuker maar wel met mate.
  5000 keer? Misschien wilde een ex 4950 keer checken of ze er in voorkwam…voor cijfer fetisjisten zoals ik is het jammer dat WP niet apart de unieke, dus ondeelbare lezers kan definiëren. En dan nog zou je het, als ieder het twee maal leest, moeten delen door 36 om te zien hoe vaak het is gelezen. 100 mensen zou mij erg puik lijken.
  Ik ben nu moe. Stom vuurwerk, zonder dat was ik al in dromenland.

 15. Nou moe, ik mag nooit meer raden! Je feuilleton is in 2015 precies 5067 maal aangeklikt. Hoeveel verschillende mensen dat zijn weet je natuurlijk niet, ik schat een stuk of 250 over het hele jaar verspreid. Zalig Uiteinde!

 16. Allemaal een heel Gezond en Prettig en Fijn Nieuwjaar toegewenst door het Blogmanagement en mij zelve persoonlijk ❤ ❤ ❤ En alle medewerkers keibedankt.

 17. Apie, waar ik zit zeggen ze dat het nog lang geen 2016 is. Het zijn wel allemaal Amerikanen, dus die kan je misschien niet goed vertrouwen.

  In ieder geval wens ik jullie allemaal alvast een heel goed 2016!

 18. Ja, zalig nieuwjaar allemaal. Probeer er in 2016 iets moois & aangenaams van te maken.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: