Participatiemaatschappij en hopla alweer een nieuwjaarsgedicht erbij

deelnemers-gedicht-2014Ook in 2014 werd er een OBA nieuwjaarsgedicht gemaakt. Opnieuw door tien rijmelaars, die elk een strofe voor hun rekening namen. Elke rijmer (m/v) borduurde verder op de laatste regel van zijn voorganger. Net zolang tot er tien strofen waren en toen was het klaar. Overleggen met elkaar was er niet bij. Volgend jaar weer een ronde.

Thema: participatiemaatschappij. Rijm: ababccdcdeefefgghghiijijkklklmmnmno opopqqrqrsststa. Metrum: zie maar.

Hieronder het gedicht, met voor het gemak de bijdrage van Apiedapie in cursief. We maken het niet zo bold om het ook nogeens vet te maken.

Kijk gerust eerst even naar het OBA-nieuwjaarsgedicht 2012 of naar het daaropvolgende OBA-nieuwjaarsgedicht 2013.  OBA staat voor Onafhankelijke Bloggers Associatie, platform van voormalige volkskrantbloggers en heel veel anderen. Lid worden kan. Kijk maar in de gebruikershandleidingoba logo

Klaar? Scrol dan nu door het OBA Nieuwjaarsgedicht 2014:

pastuiven1.
Recalcitrant als ik ben noem ik het Openbare Hoererij;
dat spastische happy slapping getwitter met ego selfies.
Op die manier met je ding participeren in de maatschappij,
vol phubbende bespioneerde FB drooggeilers, is onkies.

2.rijm
Staakt subiet socialbesitas selfie swaffelen! Sela!
Alle ego’s naar de Dela
De collectieve masturbatiemaatschappij geslecht.
Samen, ware liefde, géén toneel ja.
Wij doen ons vóór, bestaan niet echt.

adr3.
Terug naar de bron, dat zal ons leren
Maar zal dit het wantij doen keren
Van woordgedrochten van het type
Meeloopmarathon, waterzwemmen, vruchtenperen?
Neen, de olmen zijn geen iepen!

4.babbelegoegie
Verknutselt taal, beperkt het denken!
Met harde woorden kunnen we onze vrienden krenken
we kennen ze, van nickname en profile.
Een koningslied zouden we onze nieuwe koning schenken
voor ons saamhorigheidsgevoel. O W wat was dat geil.

5.go
’t is mienskip, letterlijk gemeenschap, nu aan het cultureel geklún verbonden
Verplicht monopoly, geen ganzen meer, niet in een put teruggevonden
sloeg ik mijn beurten over, en ik zag naar wie de kansen gingen
ik werp de eerste stenen naar .. – al ben ik niet zonder zonden –
de makers van het spel – participeren nooit – wel mededingen

6.svara
Wie ons het hardst beroept heeft ons het meeste nagelaten
luchtkastelen, zelfverrijking door dat joviale prietpraten.
Leen je heilige koe wat vaker uit, jij toffe peer
neem een onsje minder botox, stop je zelf te verlaten.
Ga weer leven, geef die handdruk terug, én naar vermogen meer.

7.asscher
Heb toch dát vertrouwen, durf dát beetje risico te nemen.
Van die schaamteloosheid krijg je spontaan exanthemen
De rechtse vinger in de linkse kont is dat waar wij voor kozen?
Door die wurgdans van de Telegraaf en de Volkskrant lezers groeien de extremen
En waar dit kabinet grossiert in tussentijdse trukendozen

8.Willy en Max
kan het radicale midden de zachte heelmeester spelen.
Onderwijl zit Willy zich met Maxi aflijvig te vervelen;
de dag die je wist is voorbij, het lichtje gegooid.
Participeren in plaats van regeren, dat leidt tot het delen
van een rijk waarin het niet vriest en waarin het niet dooit.

9.jan krosenbrink
Volg ze na – onze bovendanen – en wees tegen iedereen lief
het kiezen van ons bestuur is abusief
zijn draagvlak bijna naar de kloten
onder Willy en zijn onderdanen; nee niet fictief,
gaan we al die zetels: verloten.

10.verzuring
Stuurlui, schroom niet als één der taken valt op jou
de beste stuurlui staan aan wal en ergeren zich blauw
frustraties en verzuring als ik zo begin te lezen
men heeft te veel, men had nog meer, men zou
zo denkt de ecoloog, tevreden moeten wezen
maar ’t bleef een jaar van de consumptiemaatschappij.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

84 gedachten over “Participatiemaatschappij en hopla alweer een nieuwjaarsgedicht erbij”

 1. …de dag die je wist is voorbij…
  …van een rijk waarin het niet vriest en waarin het niet dooit…
  Prachtig. Lof!

 2. @Timmer, dank je 🙂 Na jouw prachtige voorzet liep het vanzelf

  @DSR, nee joh, deze niet lezen, dit is niet jouw ding, dit is Volkskrant, dit is Cultuur, echt serieus Bloggen dus, niet het elkander afzeiken. 😉

 3. Oh ja, dat is ook zo: als jij rijmt dan is het Literatuur met een Grote L, waar eenieder met open snaveltje naar moet luisteren als een kleutertje naar Meneer Aart.

  ‘Volkskrant’ *milde glimlachicoon*

 4. Maar ik zal constructief zijn:
  -Vers 1: happy slapping is sooo 2012 – en dat in een nieuwjaarsgedicht voor 2014!

 5. Vers 2:
  De laatste regel is het best. Laat die staan en werk van daaruit en schrap de rest – veel te gekunsteld.
  Tipje: maak van uw rijmschema geen dwangbuis.

 6. OK, we zijn op de goede weg, in dit tempo ben je voor middernacht bij strofe 8. Maar dat geeft niet, ik heb de TV er bij aanstaan.

 7. Dank voor de belangstelling. Morgen verder *milde glimlachicoon*

  Valt me wel een beetje tegen van je, na vers 2 te hebben gelezen, dat je maar wat wezenloos voor de beeldbuis hangt. Na een dergelijk moraliserend opgestoken vingetje had ik toch op z’n minst verwacht dat je achter het harmonium aan het musiceren zou zijn, of een brief zou schrijven, of de postzegelverzameling herordenen.

 8. Schitterend, die bovendanen!
  Je slaat de spijker op z’n kop, het is vleesch noch visch…

 9. @DSR, hm, ik geloof niet dat je het begrijpt. Dit is een gedicht dat door tien verschillende auteurs wordt gemaakt. Ik heb alleen de achtste strofe (de laatste, tot nu toe, er komen er nog twee) geschreven. Hoewel ik ook best wel van moraliseren houd. Maar zoals ook svara ergens aangeeft, we kunnen niet allemaal afzonderlijk voor 100% achter de woordkeuze en beelden staan van elke strofe. Het gaat om het geheel, en het is een collectief gedicht waarin verschillen mogen en gekoesterd worden. Zo zie ik het althans. Anders kun je het net zo goed aan een persoon vragen.

 10. Dank je, Letterzetter! Ik heb de bovendanen helemaal zelf verzonnen, als knipoog naar dat mooie bordje tijdens de kroning “ik ben geen onderdaan”, maar … toen ik vervolgens ging googelen bleek dat ik niet de eerste was. Er zijn zelfs koffiekopjes en t-shirtjes van. 🙂 En Jos Brink schijnt het vele jaren geleden al verzonnen te hebben, de geleerden zijn er nog niet helemaal uit.

 11. Pardon, dat was uit de beschrijving niet geheel duidelijk op het eerste gezicht, maar je hebt gelijk.

 12. Ik neem aan de je je als vooraanstaande gnuifmannetje met hand (ok, eentje dan) en tand tegen ‘ ‘drooggeilers’ hebt verzet?

 13. Heb je de Pinquins op NL1 gezien ApieDapie? Anders een aanrader via uitzending gemist. Denk de stomme, zogenaamd komische, muziek weg en je ziet evolutie in zijn puurste vorm. Maar dit is in zijn geheel off topic, alhoewel, jij opende de deur door over televisie te beginnen.

 14. De strofes worden niet aan de anderen voorgelegd, maar geplaatst. Het is dan aan de volgende rijmelaar om er een vervolgstrofe op te schrijven. Meer niet. Er wordt niet geprobeerd een consensusgedicht te schrijven. We kennen elkaar niet eens, althans niet in het echt. En dan is het logisch dat de stijlen en woordkeuze wat uit elkaar lopen. Ach, een keer per jaar moet dat kunnen! 😉

 15. Hoi Timmer, ja, ik heb die pinguinfilm al eens gezien, heel mooi, inderdaad de muziek is brrr. Maar prachtige en soms ontroerende beelden.

 16. Een aardig idee, dat is het.

  Als je hulp nodig hebt, moet je het maar zeggen.

 17. Zie je ook regelmatig in de Volkskrant trouwens, op de Cultuur-pgina, zo’n kettinggedicht *milde glimlachicoon*

 18. DSR, je kunt je over een jaar aanmelden! Wel wat oefenen van tevoren, het moet als het kan in foutloos Nederlands. Ook rijmen is niet iedereen gegeven.

 19. Inderdaad, dat blijkt Gelukkig aan DSR wel. Tot over een jaar dan maar.

 20. Is er maar eenmaal zo’n geweldig initiatief? Ik kan nog wel wat gelegenheden bedenken:
  Lente/rokjesdag. Bij (gemeenteraad/Europees parlement) verkiezingen. Niet bij het overlijden van een beroemd of koninklijk persoon, daar hebben we de dichter des vadersland voor (kunnen wij tienen ons bij de volgende verkiezing ons niet voor aanmelden?).
  Verder: over wie er nu weer Zomergasten gaat presenteren (als er één programma na de opkomst van internet en YouTube in het bijzonder overbodig is…) of over een willekeurig iets. Iemand opent een woordenboek (ik heb ze nog analoog) en ik heb het even gedaan en, al zeg ik het zelf, kwam uit op een prachtig woord: Nimf.

  Maar aan de andere kant, het moet ook niet gaan devalueren, het moet wel weer bijzonder blijven.

 21. Een collectieve dichter des vaderlands – goed idee. Het zal allicht beter zijn dan wat men er voor en na Driek van Wissen van heeft gebrouwen.

 22. Wel kunnen we een ApieDapie gedicht maken, laten maken misschien, en dan niet op basis van vrijwilligheid maar dat de deelnemers aangewezen worden onder de reageerders? Ik opper ook maar wat hoor, het is mijn verkeerde, impulsieve cafeïne kant.

 23. He, sinds waneer is mijn reactie in afwachting van moderatie, is het iets dat ik heb geschreven?

 24. Proost Timmer, ik houd het nog even op een whisky, niets van het modereren aantrekken, mijn zelflerende filter doet het keigoed, maar af en toe een vals positiefje. Kan. Mag. Trusten. Morgen gaan we couplet negen bekijken. Ben benieuwd!

  Nimf is mooi. Maar rijm er maar eens op.

 25. Slapen lukt nog niet, zie steeds Willy (die) zich met Maxi aflijvig (zit/ligt) te vervelen voor me, ben maar weer opgestaan en een joint opgestoken. Nou, dat ook maar niet. Enfin (ook een mooi woord) maar over het woord nimf:

  Ja, rijmen wordt moeilijk, daar en tegen, wie zei dat het makkelijk moest zijn, of altijd moet rijmen… maar… ik heb wel wat ideeën hoor. Niet voor echte rijmelarij, meer voor associatiedichten.
  Wouter Bosnimf
  Paramilitairnimf
  Willem Alexander de waternimf
  of, politiek gezien:
  Eigen zeenimf eerst
  Of als tv format:
  Wie is de nimf?

 26. ‘Publikumsbeschimf’

  Ik kan maar één keer op de duim op drukken, anders…

 27. Daarom hou ik, voor zover je van iemand kunt houden die je niet kent (op Georgina Verbaan na dan) van ApieDapie, nooit een wanklank, altijd positief (op aflijvig misschien na) en aardig! Daar moet ik maar eens een puntje aan gaan zuigen.

 28. Mag ik nog even? Voor het te laat is, ter ere van de geboortedag van E.A. PresleyL

  Ik ben nog snel en subiet een Blog in elkaar aan het knutselen. Daar het Gedicht was ik het bijna vergeten!

 29. Mooi! Een van zijn beste.En cool voordat het woord was uitgevonden. Het koortje had van mij niet gehoeven, maar ja, dat houd je toch.

 30. Er is een versie, ook van Suspicious Minds, oefenversie, zonder koor, zoek ik wel eens op voor je, dan hoor je nog Beter Elvis.

 31. @rijdende rechter
  Hierbij wil ik graag aangifte doen van inbreuk op mijn portretrecht.
  Ik ben bereid een seponering te aanvaarden wanneer de normale financiele vergoeding binnen veertien dagen wordt overgemaakt in werkelijke euros (niet in monopoly-biljetten) op de bankrekening die ik U in een aparte mail encrypted zal doen toekomen.
  Hoogachtend,
  S. Vrederat

 32. Gisteren stelde Paulien Cornelisse in DWDD een prachtig nieuw woord voor: murwesse (zelfstandig naamwoord bij murw). Kun je daar iets mee?

 33. Weer een mooie wending apiedapie
  Het gedicht begint te ‘stromen’ als in een lemniscaat. En elke keer weer dat midden. Ruimte voor een andere invulling.
  Het was een drukte hier aan je stamtafel gisterenavond. 🙂

 34. Haha, ja, ik kon het bier niet aanslepen, en ik dacht al, komt er ook nog een reactie van een mededichter? Maar te druk en teveel sigarenwalm gisteravond om het serieus over het werkstuk te hebben. De wendingen maken dit gedicht zo adembenemend.

 35. @Vrederat
  -DSR zal u niets in rekening brengen voor het doen van een valse aangifte bij een uit aard der zaak onbevoegde instantie, i.e. DSR, die in deze zelf betrokken partij is.
  -Eventuele toegewezen vorderingen uwerzijds kunnen worden verrekend met DSR’s rekeningetje voor het achteloos verhaspelen van zijn naam.

 36. @ Apiedapie:
  dankjewel Apiedapie, ik ga méér van je lezen, nu brengt Timmerark mij opnieuw in verwarring maar ik ga er toch vanuit dat jouw tekst vooral, hoe heet het ook al weer, nou ja het beinvloedt niet mijn inhoud doch wellicht mijn vorm.

 37. Mooi woordspel hier. Er klinkt als ik mij niet vergis wat Herman Finkers door, Glanerbrug heeft kabeltelevisie.
  Eén ding slechts lijkt mij niet helemaal juist ingeschat. Wat je ook van Willy kan zeggen, ik geloof niet dat hij zich in zijn leven een minuut verveelt. Hoewel…hij moet wel eens in de maand een verplicht gesprek voeren met Rutte natuurlijk.

 38. Wat je zegt, Simen, misschien is het wel projectie. Ik zou me dood vervelen in zijn plaats, hoewel Maxi een hoop goed zou maken natuurlijk.

  Pastuiven en jan, dank je, benieuwd hoe het vanavond en morgenavond afloopt …

 39. Wat leuk voor je, APD, dat je blog eindelijk begint te lopen, met allemaal initiatieven enzo!

 40. jan krosenbrink op OBA:
  …nu brengt Timmerark mij opnieuw in verwarring…
  Mijn excuses indien nodig maar wat beklijft op het moment is de vraag: Hoezo? en Hoezo Opnieuw?
  Groet TimmerArk

 41. @APD
  DSR werpt met regelmaat een welwillende blik op dit sympathieke margeblog en heeft nog nooit zoveel aanloop gezien. Nogmaals, hij is blij voor je! *milde glimlachicoon*

  @L
  DSR sprak in deze namens de hele mensheid – alle levenden, al die ons zijn voorgegaan en de toekomstige geslachten. Sorry, niks aan te doen, is nu eenmaal zo, valt ook niet meer terug te draaien.

  Hij sprak zelfs namens jou, in kalme afwachting van je instemming – al dan niet uitgesproken en ondanks eventuele ontkenningen. In je hartje en hoofd, in het hier en nu, en/of in een parallel heelal. *milde glimlachicoon*

 42. DSR, klik maar eens op – bijvoorbeeld – de meest gewaardeerde posts, bijvoorbeeld die vage poema achter tralien, daar zie je een aanloop waar je helemaal duizelig van wordt. Foto’s, die doen het. Ze zeggen niks, die fotografen, ze klikken, ze liken, en ze zijn weer weg. Lekker wel eigenlijk. Ik ga mijn fotoverzameling maar weer eens bekijken.

 43. Het gaat mijn pet te boven. Werkelijk geen idee waar dit allemaal over gaat maar ik ehb mijn best gedaan door naar woorden en regels te staren. Tegenwoordig kan ik ook al niet meer cryptogrammen.

 44. Dit gaat over het voorbije jaar 2013 Appelvrouw en wat wij eruit kunnen leren voor het nieuwe jaar, 2014. ’t Is een beetje rottig opgeschreven, dat is zo, maar toch, ergens zit dat er best allemaal wel in. Pssst … het is Po-ezie! 😉

 45. ==Haha, ja, ik kon het bier niet aanslepen, en ik dacht al, komt er ook nog een reactie van een mededichter? ==

  En ik dan, ben ik mijn moeders broeder?

 46. @Apiedapie, moest een kwartiertje scrollen maar ben toch aangekomen. Dit lijkt me een betere plek om je te vertellen dat je er niet ver naast zat, ik zocht het woord ‘satirisch’ maar dat komt ongeveer op hetzelfde neer. Maar mijn dilemma was ‘heftiger’, maar daarvoor moet ik eerst meer vertellen hoe ik enkele zinnen van jou las. ‘Een land waar het nooit vriest en nooit dooit’. het lijkt me dat jij dat maar niks vindt. Dus je vindt participeren maar niks. Verder zitten Willy en Maxi zich stierlijk te vervelen, en ik denk dat je daar iets aan wil doen, bijvoorbeeld door ze te laten regeren.

  Eerder strofen geven aan dat onze regering dat niet doet. Dus, en misschien kan je het navolgen: de strofe is te lezen als een roep om, laat ik in dit geval maar zeggen, -de sterke vrouw-. Volg deze bovendanen, lees ik dan, en jij burger: wees lief voor iedereen (en stoor Maxi niet bij haar klus) Ik las het dus niet in de zin van: en wees net zo lief als Maxi, ook wellicht omdat ik haar niet zo heel lief vind, (ik vind haar wel lief natuurlijk), vanwege haar eerdere algemene oproep aan iedereen om net zo kosmopolitisch te zijn als zij.

  Zie hier in het kort mijn mogelijke samenvatting van jouw strofe: een oproep om de sterke vrouw. Dat kon ik er in lezen. Nu is dat geheel niet onlogisch omdat dat één van de gevaren is van het afbrokkelen van het draagvlak van onze bestuurders, en dat is m.i duidelijk het geval, niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Spanje. Mijn dilemma was: is het per ongeluk dat deze inhoud in jouw strofe is te lezen is, of is het satirisch bedoeld en onderzoekt hij, Apiedapie, met zijn strofe of zijn volgers een beetje opletten.

 47. Toe maar! 🙂 Nee, zeker geen roep om sterke vrouw, zelfs niet als het onze Maxi zou zijn. Slap participeren en geen sturing meer van wie dan ook lijkt me inderdaad een slappe hap. Dat zijn akkoorden die niks veranderen. Doodgecompromisseerd. Ja, ze zitten zich te vervelen omdat ze toch iedere keer die poppenkast moeten meespelen, met serieuze uitgestreken snoetjes in de Troonzaal onzin voorlezen, Kersttoespraken, die de wereld niet zullen veranderen. Laat ze zich dan toeleggen op hun core kracht: lief zijn. Verbinden zou een CDA’er zeggen, maar zo bedoel ik het niet. Als je lieve mensen aan het “hoofd” hebt, dan kan dat het chagrijn van de bevolking misschien wegweken; lief is warm, gevoelens naar anderen, naar alles dat zwakker is. Zorgzaamheid, solidariteit. Niet vanwege een beleid van gedreven politici die wat willen (want die zie ik niet), niet vanwege participeren zonder echt doel en zonder echte mogelijkheden (zie ik meer als zoet houden en toneelstukjes), maar gewoon door naar je kern toe te gaan, die gouden kern die in elk mens zit en die er uit komt als alle moeilijke woorden weggepoetst mogen worden.

 48. @Apiedapie: zag jouw beeld hier boven, Willy en Maxi. en mijn headerfoto, mijn pijlers, daaronder, ze lijken elkaars spiegelbeeld, vooral de driehoek van Willy lijkt op zijn driehoek beneden

 49. Inderdaad, het sloot qua inhoud mooi op mekaar aan. De dobbelstenen passen perfect bij het relativeren. Ook de ont-egoisering van het geheel.

 50. Helaas, een jaar later (2014) is zo’n Nieuwjaarsgedicht niet georganiseerd. Niemand weet waarom niet. Het is niet anders. Er komen nog heel veel jaarwisseiingen, hoop ik.

 51. We (nou ja, jij) hadden het hier moeten organiseren, had er toch nog wel bij gekund, niet?

 52. Ga je gang (op je eigen blog). Gewoon naar je dashboard en dan aan de linkerkant eerst naar Feedback en dan naar Polls surfen. Succes verzekerd!

 53. Op mijn eigen blog* een poll starten of jij een poll moet beginnen over de vraag of jij tijd genoeg had om een oud en nieuw gedicht te beginnen, klinkt (in)spannend, zeker omdat ik 5 bezoekers heb, 6 nu Kees ook langs komt & 7 als je zijn vrouw** meetelt.

  Ik vind dat wel een intrigerend internet fenomeen. De vrouw naast de bezoeker. Mijn vriendin kijkt ook wel eens over mijn schouder mee, bedenk ik mij nu, en soms, als ik naar het toilet ben, en de site open staat scrollt ze wel eens op en neer geloof ik, want ik hoor haar dan gniffelen. Maar daar houdt zij het bij, ze heeft haar eigen krochten op het www waar zij haar bevrediging uithaalt, helaas valt de Telegraaf daar ook onder; zo blijf ik wel op de hoogte van Gore Nederlanders en zo, dat weer wel.

  *Bedankt voor de tip trouwens, het is hartverwarmend maar wel ook weer een beetje een enorm toenemende druk. Om te beginnen wil ik, als ik terug ben uit het diepe zuiden, sneeuwvlokjes laten neerdalen, beter laat dan nooit, maar mag dat?
  **Heeft Luvienna ook een meekijker/lezer, vraag ik mij af, mannelijk dan wel vrouwelijk?
  De verdwijnende en terugkerende krom wat recht is pratende schrijver van religieus getinte verhaaltjes heeft vast geen meekijker/lezer anders had hij dit vast gemeld, want zo lijkt hij wel, al kunnen we daar natuurlijk ook een poll over beginnen, zal zijn ijdelheid vast strelen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: