Vlijmscherpe Eindoordelen van De Schrijvende Rechter (2)

rechterInternettitaan De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn gevreesde Eindoordelen over de ikjes (lezersanekdotes en -mopjes). Deze ikjes worden daartoe welwillend dagelijks geplaatst op nrc.nl/ik.

penDe Eindoordelen van vorige week kunt u hier nogeens rustig nalezen.

Maar hieronder laat de beroemdste en edelachtbaarste herenkapper uit Brussel zijn vlijmscherpe pennetje dus weer krassen. Scrol, huiver en zeg hem de waarheid. Dat vindt hij fijn. Ook groene duimpjes is hij gek op.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

159 gedachten over “Vlijmscherpe Eindoordelen van De Schrijvende Rechter (2)”

 1. Amore

  „Hoe doe je dat nou?”, vroeg de man aan de overkant van de tafel, „honderd jaar worden?” De kleine vrouw, broek met Escher-motieven, zwart truitje en sjaal met glittertjes, nam een slokje rode wijn voordat ze het antwoord riep. Luid: „Amóre!” Haar ogen straalden. „En vijf zonen!”

  Van de overkant: „Van hoeveel mannen?” Ze dronk het tweede glas leeg, een vrijwilligster schonk alweer in. „Van één man natuurlijk!”

  Het derde glas was driekwart leeg. Resoluut schoof ze het weg: „Stoppen”, zei ze. „Ik vind, na drie glazen wil je uit!” De rollator stond achter haar stoel geparkeerd.

  Else Flim

 2. Over zijn Eindoordeel, luvienna, dat komt vast snel op de site te staan. En over alles eigenlijk, doe maar hoor, hier kun je het van je afschrijven.

 3. Ja die Else toch, ze zag iets, ze raakte erdoor geinspireerd, ze wilde het met ons delen, maar somehow komt het er niet zo uit. Nu blijft er een beeld over van een oud vrouwtje dat zit te zuipen en te wauwelen. Zo had Else het vast niet bedoeld. Je kunt dit namelijk ook liefdevol en/of humoristisch beschrijven.

 4. Nou, dit Ikje gaat na hooggespannen verwachtingen gewekt te hebben een beetje als een nachtkaars uit. Ik had toch minstens vijf zonen van van vijf verschillende mannen verwacht en ook een hupse minnaar die de naamloze honderdjarige komt ophalen. Dat soort honderdjarigen bestaat er vast.

 5. Een blijdschappelijk, bruisend Ik-je. Leuk, niet al te cliché, en net als de wijn met mate.
  ‘Op zo’n manier wil ik ook wel honderd worden’.

  Dat de inzender haar rol in e.e.a. niet nader uitlegt, komt het stukje bij wijze van uitzondering ten goede. We vallen met onze neus in de boter, zonder omslachtigheden.
  Eindoordeel: 8-

 6. @L
  Moest je haan weer per se koning kraaien? *zucht*

  In plaats van de eer van de eerste reactive aan het Ik-je te laten, zoals betamelijk is, koos je ervoor je eigen kibbelarijen op de voorgrond te plaatsen.

 7. Prima mensen, een mooie start van de Eindoordeelbespreking. Ga zo door. Ik vind het een mooi oordeel, zij het dat het eindcijfer belachelijk hoog is. En ik had nu juist wel graag willen weten waar de inzender zat, was zij een professionele hulpverleenster, een dochter, lesbische echtgenote, slechts de postbode of taartenbrengster. Koffiedame desnoods. Slechts met zulke details – of tenminste een zweem ervan – komt zo’n ikje tot leven en zie je het voor je. Nu niet.

 8. @A
  En hoe schrijf je dat soepeltjes in?

  ‘Als koffiedame in een rusthuis woonde ik ondanks de honderste verjaardag van een bewoonster mee’

  ‘Zondagmiddag. Moeders verjaardag. Honderd.’

  Nee, ons is veel leed bespaard gebleven door het moedige besluit van de inzender, hetgeen ook in het Eindoordeel tot uitdrukking komt.

 9. Graag ook nog speciale aandacht voor de feestelijke omschrijving van mevrouws kledij:

  “broek met Escher-motieven, zwart truitje en sjaal met glittertjes”

  Daar zit een stijlvolle dame, die ja zegt tegen het leven. De inzender heeft dat mooi naar voren gebracht.

  Een verademing vergeleken met de bekommerde cliches waarn ouderen doorgaans in Ik-jes figureren.

 10. Mijn moeder werd honderd jaar. Dat vierden we in de eetzaal van het rusthuis.

  „Hoe doe je dat nou?”, vroeg de burgemeester haar, „honderd jaar worden?” Ze nam een slokje rode wijn en lachte: „Amóre!” Haar ogen straalden. „En vijf zonen!”

  „Van hoeveel mannen?” schaterde haar buurvrouw. Mijn moeder dronk een tweede glas leeg en zei trots „Elke zoon van een andere man!”

  “Kom”, zei ik, “we moesten maar weer eens gaan.” Mijn broers knikten instemmend.

 11. Ik deel het positieve eindoordeel van ons Rechtertje, dat hij verderop nog nader invult. In welke hoedanigheid de schrijfster daar zat, doet er geen biet toe. Wel is het een Ikje op het randje: de schrijfster is niet meer dan een observator. Die rol heeft ze met verve vervuld, al had ze de rollator wat mij betreft achterwege kunnen laten.

 12. Lummels “en het ging verder” is vandaag niet zo geslaagd en zal daarom hier niet geplaatst worden. Morgen beter, lummel. Vooral blijven inzenden, je was lekker op weg maar werd kennelijk overmoedig door de vele jou toegezwaaide hulde. Kan de beste overkomen. En je hoeft je daar absoluut niet voor te schamen.

 13. Even verderop in de zaal zit een oude man bevend in zijn rolstoel het tafereel met de honderdjarige op te nemen.
  ‘Heb je weer geknoeid met de Completa?’ vraagt de vrijwilligster naast hem bits en veegt de rommel van zijn schoot.
  ‘Nee,’ kraait de oude, ‘ik kreeg een premature ejaculatie!’

 14. Grijns. 🙂 Zonder de laatste regel zou hij nog sterker zijn (want de oplettende lezer met dirty mind heeft dat echt wel door hoor ..).

 15. Nou, ik had ‘m tot ‘m honderste niet begrepen zonder uitleg.

  Ouwetjes die onder dergelijke omstandigheden kraaien over ‘premature ejaculatie’, dat lijkt DSR onwaarschijnlijk. (En wanneer zou het wel, technisch gesproken, matuur zijn voor de ouwe baas).

  Dan toch eerder:

  ‘Ik kwam klaar, trut!’
  ‘Op je opoe, met d’r mooie *smerig ouwemensenwoord* !’
  ‘Zuuuusteeeeer!’

 16. Postpakket

  Ik wil een cadeautje opsturen naar mijn jarige nichtje in Hongkong. Aangezien ik bekend ben met de posttarieven, probeerde ik het gewicht tot 2 kg te beperken. Bij het postagentschap zegt de weegschaal: 2.004 gram. „Vier gram te veel”, concludeert de beambte. „Dat wordt 14 euro extra betalen of vier gram verwijderen!” Hij heeft een tip: „Aan de binnenkant van de doos zit meestal wat overbodig karton.”

  Zo gezegd, zo gedaan. Doos geopend, 5 gram weggeknipt en het pakket, met succes, weer aangeboden. Voor de zekerheid plakt de postbeambte het nog eens extra dicht met veel stevig plakband. Als hij daarmee klaar is, lees ik op de weegschaal: 2.004 gram.

  Arthur van Voorst

 17. Ja, die dingen gebeuren, Arthur. Het is me wat. Nou. Wat je zegt. Maar over die pratende weegschaal hoor ik graag meer, die heb ik nog niet eerder gezien. Welk postkantoor was dat?

 18. Een dingetje van alledag. ’t moet ook maar kunnen hoor. *milde glimlachicoon*

  De opmerking dat de inzender bekend is met de posttatieven, is een tikkeltje pedant. Je kunt dat sort dingen opzoeken om internet en uiteindelijk heft ’t m weinig geholpen.

  ’t is anders een flink pakket van 2 kilo. je vraagt je af wat erin zit. En, belangrijker, wat is er verder gebeurd. Heeft de ijverige ‘ postbeambte’ (vraag me af of dat wel een juiste term is nu de post is geprivatiseerd) de weegschaal gemanipuleerd?
  Eindoordeel: 6- (zegge: zesmin)

 19. Op OBA zie ik je tandartsromace to be Blog en op faceboek dit Blog, het maakt me in de war en ik ben net van de drank af.

 20. Aha. Ja, op OBA staat vandaag het tandartsblog, omdat het vandaag gepubliceerd is en ze op OBA alleen de vandaag gepubliceerde blogs laten scrollen. Deze (de Eindoordelen) stond er gisteren op, maar wordt dagelijks aangevuld met verse oordelen. Op Facebook stond vandaag het tandartsblog en gisteren niks, want toen was ik het dus vergeten, ahum. Proost! Eh, NOT! Glaasje warm water.

 21. Kortom – een aparte topic per dag zou goed zijn voor de kijkcijfers.

 22. Conclusie: APD is een luie aap, die evenveel bekommernis met z’n topicjes heeft als JdW.

  Het enige verschil is dat waar JdW zwijgt, APD je in real time in je gezicht uitlacht *zucht*

 23. Dat is jouw conclusie. Ikzelf en zij die me kennen weten beter. Stel je eens voor dat jezelf een blog voor jouw Eindoordelen in het leven zou moeten roepen, zou dat niet van vlijt getuigen? Anders dan zoals nu gratis mee te liften op blogs van anderen? Kijk dat bedoel ik! Jaja, daar heb je niet van terug. Ik weet het gewoon!

  Tot op heden heeft nog niemand iets van je Eindoordeel gezegd. Dat moet toch tot bescheidenheid stemmen dacht ik zo. Het zou toch prettig zijn als je bijdrage aan deze site tot iets zou leiden. Maar het is nog geen avond, dat is zo.

 24. Een koddig Ikje naar mijn smaak, maar het prikkelt niet tot diepergaande bespiegelingen. Het onterechte gebruik van de term ‘beambte’ moet een vleugje bureaucratie en och-gut-echt-een-sukkelige-ambtenaar toevoegen. Maar de tijden van die goeie ouwe PTT zijn definitief voorbij. Ik weet niet eens meer hoe het bedrijf nu heet, na al die naamwisselingen, bedoeld om het bedrijf een nog privater image te geven.

 25. Koddig is het juiste woord, Kees, het is een niemendalletje. Volgens mij zijn die brievenwegers in zo’n postagentschap allang geen beambte meer. Het zijn sigaren-, tijdschriften-, video- , kraslot- en felicitatiekaartenwinkeliers die de post erbij doen. Och gunst, dat zijn maar liefst vijf uitstervende neringen verenigd in een en dezelfde winkel. Zij zouden er wellicht beter aan doen om tijdig een snackbar te beginnen met voor de nostalgie de berenklauw en sito-stick. Dat gaat misschien weer lopen. Sigaren, tijdschriften, videos, krasloten, kaarten en postzegels zeker niet.

 26. Jaja, lummel herpakt zich. Het ging verder, zo schrijft hij, en wel als volgt: “De beambte pakte een bonnetje en schreef de kwitantie uit: 14€ voor overgewicht en 2 € voor 5 gram extra sterk plakband.”

 27. Op APD’s schandelijke bloedtergerij zegt DSR dat hij door APD zelf is gevraagd om naar hier te komen om het algemeen niveau van zijn blog te verheffen. Daar zijn pampieren van.

  Helaas toont aapmans zich ongeduldig en ondankbaar bovendien. Verder ontbreekt het aan de minste of geringste ondersteuning.

  DSR zal het nog even aanzien, maar als ’t algemene houdinkje van APD niet rap verbeterd, dan zijn DSR’s Eindoordelen binnenkort weer gewoon op Drasties te lezen.

  Om APD in voorkomend geval niet in een al te zwart gat te laten vallen, zal DSR het hier dan netjes aankondigen, wanneer hij zijn meest recente ei heft gelegd, met een handig linkje erbij.

  Maar zo ver hoeft het niet te komen. Maar, Aapstra, het is vijf voor twaalf.

 28. Wat mij betreft vanaf morgen hoor. Het was andersom, ik heb jou hier een vluchthaven aangeboden voor je oordelen die je elders niet meer wilde plaatsen. Ga rustig je gang en keer terug met hangende pootjes naar de webbeheerder van je dromen. Hij heeft je al een koekje toegeworpen heb ik gezien. Dat je nu kwispelend accepteert. Een dagoverwinning op een in feite niet bestaande (of anders qua idee half ‘geleende’) koppenwedstrijd. Dag DSR, veel plezier!
  Apie mobiel!

 29. Oh-oh, APD – je weet zelf best hoe het echt is gegaan…. *droevige glimlachicoon*

  Maar goed – dat was dan het laatste Eindoordeel op apd.com. Echt thuis heeft DSR zich in dit kruidenierskeetje, waar de blogbaas schuine praatjes plaats om maar een klikje te scoren, nooit gevoeld.

  En ook op Drasties zullen de Eindoordelen, zoals al sinds vorig jaar het geval was, niet meer verschijnen.

  Aan de ijdelheid om, zoals APD, om speciaal voor mijn pennevruchtjes een blog in het leven te roepen, ontbreekt het DSR ten enen male. DSR gunt hem de kalmte des gemoeds die voorkomt uit bescheiden tevreden durven zijn met je plekje in de wereld, zonder getetter of holle borstklopperij, zodat ooit ook een ware *milde glimlachicoon* APD’s nu nog zo verhitte gelaat mag tooien.

  En kleine Rechters en Rechterinnetjes in het land – kop op, niet verdrietig zijn. Gewoon door blijven gaan met gezellig de Ik-jes bespreken. En als Meneer Apiedapie (want wij blijven wèl altijd netjes, he?) kwaad spreekt van DSR – wat wel weken of maanden kan duren, als we kijken naar de manier warom hij nog nasneert over JdW,- dan trekt jelui zich daar niks van aan. Dag hoor.

  Executive summary: bedankt voor het onderdak, APD, het ga je goed. Krijg maar veel klikjes *milde glimlachicoon*

 30. Nou, daar komt de aap wel heel erg stinkend uit de mouw. Je hebt je nooit thuisgevoeld, kruidenierskeetje, schuine praatjes, holle borstklopperij … waar heeft dat nou voor nodig, dat natrappen?

  Ik zelf doe daar zoals bekend niet aan. Elke dag is voor mij een nieuwe en de lei is elke morgen schoon. Maar het is een feit, en we kunnen het allemaal constateren, DSR misbruikt telkenmale de gastvrijheid en welwillendheid van een blogbeheerder om te hoge eisen te stellen, en vergeet ook om zo af en toe, al zou het maar gespeeld zijn, enige waardering of erkentelijkheid te tonen voor de geleverde inspanning. Keessie en ook de Oude Man zagen dit al wat eerder aangekomen dan ik, ja, je kunt dat naief noemen, ik noem het vertrouwen schenken.

  En vervolgens dreigt DSR plotsklaps met het terugkeren naar een site waar hij ook al is weggekeken, en als puntje bij paaltje komt – als het dreigement niet werkt maar ik het prima vind – dan houdt hij er helemaal mee op. Vermoedelijk omdat hij ook wel weet dat hij op die site niet echt welkom is. Het was kortom slechts loos dreigen, met een te hoog blafje keffen, zonder substantie.

  Een sneertje hier of daar moet kunnen, dat is toch in feite juist DSR’s eigen handelskenmerk, maar als hij er zelf wat om de oren krijgt dan gaat de prima donna huilen. In feite zoals het al jaren is. Hij verandert echt nooit!

  Ik ook niet, ik blijf derhalve de vriendelijke, olijke blogbaas van weleer en doe hier mijn dingetje voor hen die dat ook aardig vinden, en wil hen die dat niet aardig vinden in hun waarde laten. Dag DSR, het ga je goed. Je blijft net als iedereen altijd welkom hier. En ik meen dat wel!

 31. Gelukkig wel ja, ik ben consistent in mijn waarden en normen. Met mij weet je wat je krijgt: vertrouwen tot aan het gaatje, en als het mis gaat geen natrappen maar een waardig afscheid. Later, als je afgekoeld bent, zal ook jij dat zien en hopelijk waarderen.

 32. Spoorslags de titel aangepast – neerduimpjes geplaatst. Zo kennen we APD weer. *milde glimlachicoon*

  De tijd zal leren of DSR hier hetzelfde lot als Trotski wacht – uitgegumd door toornige geschiedsherschrijvers. Eerdere ervaringen hier stemmen niet hoopvol – maa ja. ieder is baas op eigen blog *milde glimlachicoon*

 33. En nog maar eens applaus voor jezelf, APD *milde glimlachicoon*, al klinkt het wat hol – plus een schromelijke overdrijvng van je goede. Mag, op je naar jezelf genoemde blog.

  *milde glimlachicoon*

 34. Ja APD – een waardig afscheidswoord jouwerzijds zou wel net zo leuk zijn. Maar DSR rekent er niet *milde glimlachicoon*

  Het lijkt me dat jij op dit moment wat heethoofdiger bent dan DSR. Kan hij zich voorstellen. Afgewezen worden is niet leuk, ook al gaat het om een plekje op je margeblog *milde glimlachicoon*.

  Mag.

 35. Wat bedoel je nu weer, snap je dan helemaal niets van de wereld? Ik heb de titel aangepast ja, het is een actualisatie, een update. Je geeft aan dat dit je laatste Eindoordelen zijn, zowel hier als elders, nou, da’s nieuws dat ik in de titel verwerk. Wat is daar nu weer op tegen? Verder gum ik nooit achteraf, dat kun je op dit blog zelf constateren. Actualiseren ja, geschiedvervalsen, nee, waarom zou ik. Het is juist goed als iedereen precies kan nagaan hoe je eerst anderhalve week lang gewoon je dingetje doet, en dan ineens zegt dat je je hier nooit hebt thuisgevoeld. Dat is een stelling die ik in al zijn triestheid graag laat staan. Maar morgen een nieuwe dag, wie met een schone lei begint, en excuses en diep in het stof is bij mij niet nodig, die is altijd welkom.

 36. Hoe meer woorden, hoe meer er kennelijk uit te leggen valt. En van vreemde sneren vrij is het ook al niet. Toch jezelve maar rap een duimpje en gegeven. Mag. *milde glimlachicoon*

 37. Soms zijn het de plaagstootjes die kennelijk het diepste raken – wat ben je toch ook een gevoelige ziel. *glimlachicoon*. En je lonkt alweer elegant naar DSR, met je nieuwe dag en schone lei. Maar daarvoor moet je eerst maar eens ondubbelzinnig laten merken dat je DSR’s Eindoordelen erbij wilt hebben – om misverstanden te voorkomen. Al zal dit ook wel weer tot een verharding des harten jouwerzijds leiden, faraootje dat je d’r bent. *milde glimlachicoon*

  En inderdaad – DSR had je wel eens mogen bedanken: “APD, hartelijk dank dat je bereid was tot de minimale inspanning een keer per week een topic te creeeren”.

 38. Dat heb je goed gezien, hoe meer je moet uitleggen hoe meer woorden je doorgaans moet gebruiken. Lijkt mij vrij logisch. Zeker als je wat de ander schrijft recht wilt doen.

  Ik lonk niet, ik houd alleen de deur voor je open, net als voor iedereen. Je Eindoordelen heb ik – en dat is niet vervelend bedoeld – uiteraard niet nodig op dit blog. Het is je vermoedelijk nog niet opgevallen, omdat je alleen maar je eigen werk en de reacties daarop leest, maar dit blog bestaat vrijwel voor 100% uit eigen werk. Dus in zekere zin vervuilden de blogs over de Eindoordelen mijn tijdlijn, vervuilen niet letterlijk nemen, maar ach nee, je weet vermoedelijk niet wat ik bedoel. *meewarige glimlachicoon*

  Je weet duidelijk niet wat een blog beheren is, het vereist dageljikse zorg, met name om reacties in goede banen te leiden, jij als geen ander begint onmiddellijk moord en brand te schreeuwen als een reactie van jou er per ongeluk even niet op komt, of als een jouw onwelgevallige reageerder, zoals T. of Luv, terecht gewezen of zelfs geband moet worden. Op dat soort ongein wil ik meteen reageren, dat heet communicatie met je lezer.

  Een blog is geen vuilstortplaats, maar een tuintje waarin je met de voorbijgangers kletst. Als je dat niet wilt, moet je geen blog maken, of de reactiemogelijkheid uitschakelen. Dagelijks werk dus, mijn waarde. Prettig werk ook, al naar gelang de reacties de ene dag wat meer dan de ander.

 39. En daar wordt de Trotski-sneermachine al aangezwengeld.

  ‘ Scrol, huiver en zeg hem de waarheid.’ stond er aan het begin van het topic. ‘Want daar kan hij niet tegen.’ is er nu aan toegevoegd. APD zal z’n praatje wel weer kaar hebben, maar dit tekent toch de mens. *milde glimlachicoon*

  Screenshots zijn een aanrader voor wie zich wil houden op APD’s vloeibare opvatting van de werkelijkheid. *milde glimlachicoon*

 40. De wijze waarop APD L. erbij betrekt, is van hetzelfde rethorische laken een pak als de door APD zelf omschreven ‘minder frisse’ wijze waarop Wijfje zich onlangs manifesteerde.

  APD – even serieus: sneren is lek, maar liegen en verdraaien moeten we toch niet willen met elkaar. Dat gaat al gauw stinken. Doe maar niet.

 41. Inderdaad, je snapt het niet. Dit is actualiseren, voortschrijdend inzicht, dat feit was me eerder nog niet zo duidelijk, maar ik heb het nu aangepast, zodat mijn lezers goed geinformeerd worden. Is dat erg? Heeft dat iets met geschiedvervalsing te maken? Nee dus. En jij kunt het hier nu in alle openheid ontkennen, zodat de lezers ook jouw mening tot zich kunnen nemen en zich dan een eigen oordeel vormen. Zo hoort het rechtertje!

 42. Tja, iedereen die even terug leest kan zelf constateren hoe je Luvienna regelmatig tot op het bot hebt beledigd. Ik moet daar dus dagelijks op toezien, of het niet te erg wordt, en of ik haar daar dan tegen moet beschermen. Dat bedoel ik. Meer niet. Maar ik doe hetzelfde met reageerders die dat met jou doen.

 43. DSR is blij dat hij zulke Sovjetunesische redeneringen niet begrijpt. Daarvoor de waarheid hem te lief, en propaganda is aan hem niet bested.

 44. Zeg lieve ex-drastiesers, spreken jullie eigenlijk met elkaar af wanneer je lief voor elkaar bent en wanneer jullie mekaar de tent uitvechten? Voor de voorstelling voor het ademloos meelezende publiek?

 45. De laster ettert voort, want geef daar nou eens een aansprekend voorbeeld van? En hoe vaak heb je moeten ingrijpen? Hoe vaak heb je me tot de orde moeten roepen. Juist, nul keer. Je verhaal ontspoort.

  Over bescherming gesproken: de beheerder van [gemodereerd] heeft zijn website drie dagen uit de lucht moeten halen om zich tegen [gemodereerd] te beschermen. Nadat [gemodereerd] hem uiteindelijk tevergeefs vanaf proxy-servers bestookte om toegang te krijgen, heeft [gemodereerd] uiteindelijk van [gemodereerd] bediend om, voor zo lang het duurde, toegang te krijgen, en voordat dat eenmaal op orde was…. Honderden mensen konden er dagenlang niet terecht, vanwege de duistere slagsschaduw van [gemodereerd] ego.

 46. Ha, L. Wat zeg jij d’r nou van?

  Kun je hier niet komen zonder de ‘bescherming’ van APD, tegen DSR die je regelmatig ‘tot op het bot beledigd’?

 47. DSR, je reactie op 21:43 heb ik gemodereerd. Je weet zelf wel waarom. Hier geen valse beschuldigingen plaatsen s.v.p. naar personen die zich daar niet tegen kunnen verdedigen. Zelfs als het als grapje bedoeld is, niet doen, sommige mensen zouden er geloof aan kunnen hechten. OK? Gewoon normaal blijven doen alsjeblieft.

 48. Juist ja. Jij mag van alles over DSR beweren (en dat doe je, goeiedag zeg!) maar een absurdistische vertelling over [gemodereerd] strapatsen wordt gemodereerd.

  En dat terwijl het, naast [gemodereerd], over iemand gaat die jij met enige regelmaat door de mosterd haalt.

  Enfin, het is een treffend monument voor [gemodereerd] kleinzerigheid, al zou het ook nog een grapje kunnen zijn. Graag hierover opheldering, want hier stelt zich een principekwestie.

 49. ‘Sommige mensen zouden er geloof aan kunnen hechten. OK? Gewoon normaal blijven doen alsjeblieft’. Er wordt nogal wat gesuggeerd over mijn verondersteld ontoelaatbare reactie.

  Ik weet nog steeds niet wat ik hier van moet denken. Wanneer je dit serieus meent, dan lijkt het me beter dat ik hier maar helemaal niet meer reageer.

 50. Het mag in jouw en mijn ogen absurdistisch zijn, in de ogen van een ander wellicht niet. Daarom heb ik de betreffende namen weggegumd.
  Wat ik over jou beweer is van een volstrekt andere orde, gaat over hoe je hier reageert, en de eventuele onjuistheid kan door iedereen die terug leest worden vastgesteld. Dat is het verschil.
  Beschuldigingen aan iemand dat hij een andere website met proxies heeft aangevallen, nogmaals, al is het door jou als grapje bedoeld, kunnen echt niet. Want oncontroleerbaar.

 51. Hehe, gelukkig, het is weer rustig. Ik hoop toch zo dat hij elders goed opgevangen wordt. Want het is zo belangrijk voor hem, verder heeft hij niet zoveel.

 52. Hier is sprake van het meten met twee maten. En van een moderator die zelf partij is, en zich dan ook partijdig gedraagt.

  Daarom trek ik me hier terug uit de discussie vanwege een gebrek aan een level playing field, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Mocht er uberhaupt nog behoefte aan zijn om dit uit te klaren, dan is de mail daarvoor het geschikte medium.

  PS: Vergeet niet in de zinsnede ‘Enfin, het is een treffend monument voor [gemodereerd] kleinzerigheid’ om [gemodereerd] te modereren. Men zou eens kunnen denken dat het over [gemodereerd] gaat.

 53. Dank je, heb het inmiddels gemodereerd. Jammer dat je op een ander niveau zit qua emotionele intelligentie. Maar ik heb het uitgelegd, uitgezonderd jij, zal iedereen dit begrijpen, En dat het dus zeker niet meten met twee maten is en niks met partijdigheid te maken heeft. Zware beschuldigingen aan het adres van wie dan ook, wil ik hier gewoon niet hebben, dat kan mensen schaden. Oncontroleerbaar voor de buitenstaander, daar gaat het om. Niet om de aantijging op zich. Nu lekker slapen en morgen een fijne dag.

 54. Toelichtingen – als je dat nodig vindt – alleen per mail graag.

  Zij kon het lonken niet laten – jij het natrappen niet. Was te verwachten *milde glimicoon*.

  Discussie gesloten.

 55. Heel merkwaardig niet willen of kunnen begrijpen van je. Natrappen! Hoe kom je erbij. Ik leg het netjes uit en jij gaat niet op mijn argumenten in. Enfin, we hebben allemaal weleens een rotdag. Morgen beter. Of niet. In het laatste geval wens ik je alle goeds toe en succes in je werk en vooral bij de volgende website die jou gaat hosten. Hopelijk leer je hier iets van. Anders gaat het daar ook weer mis. En blijven glimlachen, niet glimmen hoor.

 56. Ben er helemaal voor als mensen op hun eigen blog het laatste word willen hebben, vooral het het zich laat samenvatten als: *natrapicoon* *milde glimlachicoon*.

 57. Nou, ik dacht dat je toelichtingen per mail wilde en ook dat de discussie voor jou gesloten was. Maar op mijn toelichtende email van gisteravond reageer je niet en je gaat hier vrolijk verder. Merkwaardige manier van doen. Ik raad je aan om de definitie van “natrappen” op te zoeken, dat doe ik namelijk niet. En het laatste woord hoef ik ook niet, hierna mag je als je dat nodig vindt best weer reageren. Ik dan ook neem ik aan. Net zolang tot we het beiden zat zijn (bij mij is dat al het geval, ik heb je zoals gezegd een email gestuurd, jij mokt liever op de site na). Mag. Maar je laat je zo wel kennen hoor.

 58. Ik heb je een uitgebreide mail teruggestuurd! Zal nog eens in het archief kijken.

  Maar moet net als jij ook hier om m’n imago denken, Wie zwijgt stemt toe immers met het enigszins lullige beeld dat je van DSR schetst. Hij is nu eenmaal niet verstandiger. *milde glimlachicoon*

 59. Begrip

  De mondelinge overeenkomst over het vrijwilligerswerk dat binnenkort aanvangt, blijkt op papier anders te zijn dan ik dacht. Ik bel op en vertel wat er mijns inziens aan schort.

  De medewerkster begrijpt het. Ze begrijpt ook dat ik het vervelend vind, ze begrijpt dat ik dacht dat de afspraak anders was, ze begrijpt dat er een fout is gemaakt door mij de juiste afspraak niet te vertellen, ze begrijpt dat ik daar niet blij mee ben, ze begrijpt het zelfs als ik zeg dat al haar begrip me niet helpt. Ook begrijpt ze het als ik zeg dat ik dan een andere regeling wil, helaas, ze kan er niets aan doen. Dat begrijp ik niet, maar gelukkig begrijpt zij het wel als ik boos aankondig het gesprek te beëindigen.

  Anneke van Dijk

 60. Inmiddels heb je mn mail van gisteren ontvangen – misverstand oogelost. Modereer je zelf even de beschuldigingen waarin je wat te hard van stapel loopt? *milde glimlachicoon*

 61. Ach, ik dacht ik plaats hem even. Ook zonder Eindoordeel vrolijkt het zo’n thread toch even op. Hoewel je van dit ikje niet vrolijk wordt. Anneke is ergens boos over, zoveel begrijpen we. Meer is er niet over te zeggen. Eerst tot tien tellen voordat je een ikje inzendt, toch?

 62. Da’s goed, DSR, ik ga hem zo opzoeken en lezen. Zet jij dan intussen even het Eindoordeel op de site? Echt goed van je dat je het boetekleed hebt aangetrokken en op je schreden bent teruggekeerd.

 63. Ook niet netjes om Ik-jes te plaatsen in een topic dat DSR aankondigt, terwijl dezelve hier geen Eindoordelen meer geeft.

 64. Boetekleed – schreden teruggekeerd? Wel zorgvuldig blijven lezen hoor.

 65. Zo. Gelezen! Wat een lap tekst zeg. Maar prettig dat je me in ieder geval per email wel volledig gelijk geeft en je excuses aanbiedt. Die zijn geaccepteerd vadermans! En nee, dat blijft onder ons, hier op de site houden we er over op. Iedereen heeft weleens van die dagen. Ik hoef ook echt geen geld van je voor het weer plaatsen van je Eindoordelen. Zet ze er maar gewoon weer op. En doneer die euros maar aan de cliniclowns. Je bent een groot mens. Meen ik echt.

 66. Tsss… *hoofdschudicoon*

  DSR houdt zich echter aan je verzoek op niet te citeren uit je mail (waarvan de hoofdzin rijmt op: ‘kei weze pijn lederige paraplu’s aanvlieden’).

 67. Het Eindoordeel is gereed en wordt gepubliceerd zodra titel en intro van dit topic weer in oude staat zijn hertsteld.

 68. Dank je wel! Gedetrotskyficeerd voordat ik met mn ogen kon knipperen. De overwinning is compleet. *hahahahahahahaa!-icoon*

 69. Kennelijk is er een chronische behoefte aan stoom afblazen, klaagmansen over onrecht door het systeem en het aanbrengen van foutjes en onvolkomenheden. De omroep die het programma ‘ Ook dat nog’ nieuw leven blast,heeft dan ook goud in handen.

  Het hatelijke gesneer van de inzender (die me desondanks vast niks met Apiedapie te maken heeft) is echter als Ik-je ten enen male ongeschikt.

  Het enige lichtpuntje is dat ze zichzelf met haar krampachtige dramherhaling brandmerkt als de morele verliezer van het conflict, want boos worden op medewerkers die ook maar doen wat ze (niet) kunnen, is natuurlijk not done.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 70. Ik zie de laatste tijd weleens een programma langskomen, in de late avonduren, dat Datkanniewaarzijn heet. Met Astrid Joosten. Daar kan dit verhaal hene, dan wordt het nog wat, want die cabaretiers verzinnen d’r een hele hoop bij.

 71. Wil degene die een duimpje-neer heeft gegeven aan DSR’s Eindoordeel zich melden en zeggen wat er aan scheelt?

 72. We blijven helaas in het ongewisse over het hete hangijzer, zodat er, hoewel het vuur heet is, ook niet gesmeed kan worden noch spijkers met koppen worden geslagen.
  Ik bedoel maar, een onzinnikje, dat ons slechts de indruk geeft dat de medewerkster aan de telefoon een begripvol en beleefd persoon is. Zulke mensen zijn zeldzaam, al dient hier vermeld te worden dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn omdat ons Rechtertje en Apiedapie tot een vergelijk zijn gekomen waardoor het Eindoordeel uiteindelijk de grote winnaar is. En daar kan een beschaafd, begripvol mens alleen maar tevreden over zijn. Heren, hulde!

 73. Ja we kunnen het wel, Kees. En dat dit maar een inspiratie moge zijn voor de vele kibbelende en erger mensen op deez’ aard.

  Overigens, a.s. vrijdagavond 24 januari vindt er een Meet & Greet plaats te Amsterdam. Deelnemers: een klein clubbie leuke mensen die elkaar vooral van de site-die-hier-niet-meer-genoemd-wordt kennen. Met lekker eten en interessante keuvelarij. Mocht je belangstelling hebben om deel te nemen, graag een berichtje, hier of per mail, en ik zet je op de shortlist. Geldt ook voor andere leuke reageerders op Apie. Ik ga niet over het uitnodigingenbeleid, maar zal deze of gene voordragen aan het gezelschap. Reis- en verblijfkosten voor eigen rekening, dat wel, dus je moet graag willen.

 74. Lummel heeft weer een passend vervolg gefabriceerd: ” … en dan dringt het plotsklaps tot me door dat ik niet veel van vrijwilligerswerk begrijp en probeer nog snel het net naar de NRC opgestuurde ikje tegen te houden. Niet gelukt, ze begrepen het niet.”

 75. Ja, Keessie, Mandela’s geest leeft gelukkig voort.

  De helpdeskmedewerker was waarschijnlijk een stuk minder begripvol dan je denkt. Men krijgt de instructie overal begrip voor uit te moeten spreken, wat wel eens ten koste kan gaan van het vermogen (creatieve) oplossingen te vinden.

  Beetje apart dat APD er een semi-open uitnodiging van maakt. Alleen Echte [gemodereerd] van het eerste uur. Zelfs Keessie is al een twijfelgeval.

 76. DSR’rtje, daar ga jij niet over. Wie wel of niet uitgenodigd wordt. Bovendien vraag ik wie er belangstelling heeft om eventueel uitgenodigd te worden, da’s iets heel anders. Overigens graag in je uitingen hier de site-die-hier-niet-meer-genoemd-zal-worden niet meer noemen.

 77. DSR mag net als jij z’n mening geven.

  Kennelijk nieuw beleid om [gemodereerd] niet meer bij naam te mogen noemen? En dat nog terwijl [gemodereerd] komt gewoon voor in je tag-cloud. Raar om je gasten zo abrupt te gaan modereren.

  Kun je daar, naar goed gebruik, toelichting bij geven, want het is tamelijk onaangenaam om je in goede trouw geplaatste boodschappen zomaar gemodereerd te zien. Dat wekt toch de indruk dat betrokkene iets onfatsoenlijks heeft gedaan.

  Betekend een en ander dat je ook afziet van sneren naar [gemodereerd] en [gemodereerd]. Zeer onlangs besprak je hier nog een lopende discussie over vastgoed. Ook dat soort dingen mogen niet meer?

 78. @L ’t zou toch wat zijn als jij niet op je eigen feestje mag komen *dikke LOL icoon*

 79. DSR, dat heb je goed gezien, het is nieuw beleid voor nieuwe posts. De naam van die website komt nog in de tag cloud voor omdat er in het verleden over deze site is geschreven. Dat weggummen zou geschiedvervalsing zijn. Je hebt het in goeder trouw gedaan, je hebt daarmee niets onfatsoenlijks gedaan en ik neem het je ook niet kwalijk.
  Een sneertje hier of daar kan altijd voorkomen – en dat staat iedereen vrij – maar zoals je wellicht nog niet is opgevallen wordt daarbij de betreffende naam van de site al een tijdje niet meer genoemd.

 80. Vanwaar dat nieuwe beleid? Het komt me nogal Noord-Koreaans over, zo’n verbod om te dingen bij de naam te noemen. En waarom geen waarschuwing vooraf, over dat modereren?

  Ik kijk met plezieer terug op de tijd dat het nog leuk was om regelmatig te reageren om [gemodereerd], waar ik verschillende interessante mensen heb ontmoet, tot in het ware leven zelfs. Ik heb geen zin dat te verloochenen door me aan krampachtige formuleringen over te geven om die naam te vermijden.

  Enfin, ik zal m’n conclusies hieruit trekken en waarschijnlijk minder en minder betrokken hier reageren, al zal dat eerste je waarschijnlijk wel welkom zijn ivm de ‘ vervuiling’ van je tijdlijn. En ik zal ook maar ophouden met mijn pogingen om sommige [gemodereerd]-ers over te halen hier eens een kijkje te komen nemen. Jammer, want daar leek net wat schot in te komen.

 81. En terstond is DSR’s reactie in afwachting van moderatie, alsof hij een boef is. Zal wel weer toeval zijn.

 82. Bovenstaande reactie kwam er wel door, allicht omdat een bepaald woord er niet in stond.

  Door moderatie wordt de zelfcensuur bevorderd. Op [gemodereerd] gebeurde dat ook wel eens. Werd APD terecht heel boos over.

  Maar de tijden veranderen.

 83. @DSR Inderdaad. Niet dat ik me van zo’n verbod op ‘mijn eigen feestje’ iets zou aantrekken; netzomin als van andere ge- en verboden – je kent me wat dat betreft zo langzamerhand.

 84. Wat ik dus had willen zeggen:

  Vanwaar dat nieuwe beleid? Het komt me nogal Noord-Koreaans over, zo’n verbod om te dingen bij de naam te noemen. En waarom geen waarschuwing vooraf, over dat modereren?

  Ik kijk met plezier terug op de tijd dat het nog leuk was om regelmatig te reageren om [gemodereerd], waar ik verschillende interessante mensen heb ontmoet, tot in het ware leven zelfs. Ik heb geen zin dat te verloochenen door me aan krampachtige formuleringen over te geven om die naam te vermijden.

  Enfin, ik zal m’n conclusies hieruit trekken en waarschijnlijk minder en minder betrokken hier reageren, al zal dat eerste je waarschijnlijk wel welkom zijn ivm de ‘ vervuiling’ van je tijdlijn. En ik zal ook maar ophouden met mijn pogingen om sommige [gemodereerd]-ers over te halen hier eens een kijkje te komen nemen. Jammer, want daar leek net wat schot in te komen.

 85. Ha! [gemodereerd]-achtige toestanden op apd.com, waar een filter is ingesteld op het woord ‘ [gemodereerd]-maar-dan-met-[gemodereerd]’.

  Dat is natuurlijk de ultieme ironie, maar dan liever niet over mijn rug *milde glimachicoon*

  We zullen zien of ook de neiging van de [gemodereerd]-moderator om geen antwoord te geven op verzoeken om opheldering is overgenomen. DSR neemt aan van niet, maar we leven in rare tijden.

 86. @L
  Dat had een samenhangend antwoorden kunnen zijn, als het verband had gehouden met onderwerp terzake.

  Ik ken je inderdaad wel genoeg om mild-glimlachend vast te kunnen stellen dat je DSR, indachtig zijn gebodsverbodje, niet langer in het diminutief aanspreekt.

  Braaf zo. *milde glimlachicoon* – al zal dit wel weer een korte periode van rebelisheid inluiden.

 87. Het punt, DSR, is dat het op dit blog om interessante, grappige, mooie, ontroerende en keileuke dingen gaat. De site-die-hier-verder-niet-genoemd-zal-worden past in geen van deze categorieen. Dat inzicht kwam inderdaad wat schielijk, mijn excuses daarvoor, maar ik reken op je aanpassingsvermogen. Je hoeft geen krampachtige formuleringen te bedenken om de naam te vermijden. Veel handiger is het om er niet meer aan te denken, zolang je hier bent, zodat een verwijzing niet eens bij je op komt.

  Overigens zie ik zojuist dat zelfs het nieuwe koppensnellersklassement het niet zonder jatwerk kan. De olijke en nog nooit door iemand anders gebruikte term voor de laatste plaats (“iedereen die nog niet heeft gewonnen of meegedaan (0)”) is schaamteloos gepikt van het turfaapje. Mag! (juridisch) Maar zielig (moreel).

 88. Het lijkt me beter dat ik er maar vanaf zie om op blogs te reageren, waar men op dergelijke indringende wil voorschrijven wat al dan niet te denken en te schrijven. Dat gaat mijn bereidwilligheid tot aanpassing ver te boven.

  Dat je dergelijke rigoreuze maatregelen meent te moeten nemen, duidt er vooral op dat je er nogal veel nadenkt over hetgeen je DSR ontraadt.

  Veel plezier er dan maar mee en sterkte. Hoor het graag wanneer de dolzinnigheid wat is betijd en het vrije woord hier weer welkom is.

 89. Bij nadere lezing – ook grappig: tegen DSR zeg je dat hij maar niet meer aan [gemodereerd] moet denken/schrijven, om vervolgens zelf van wal te steken met een jammerklacht, over dat wat men daar doet zielig is etc.

  Dat zegt toch veel, zo niet alles *milde glimlachicoon*

 90. Okee. Om het even heel helder neer te zetten: je wilt dus perse de naam van die andere website telkens hier blijven vermelden. Waarom is dat voor jou zo belangrijk? Je kunt die naam toch tot in den treure op allerlei andere sites neerschrijven, inclusief op die site zelve? Waarom is dat hier zo belangrijk voor je? Zo belangrijk dat als je verzocht wordt dat niet meer te doen je er maar helemaal van afziet om hier te reageren, jij klein jengelaartje.

  Maar de aap komt weer levensgroot uit de mouw als we bedenken dat je je op die andere site heel inschikkelijk hebt getoond toen de webbeheerder je vermelding van mijn site gewoon schrapte (in zijn geheel geschrapt, niet zoals ik met een “gemodereerd” melding). Toen heb je je eventjes afgevraagd wat dat nou moest, maar daarna heb je je heel snel kwispelend aangepast en omschrijf je mijn site telkenmale wel heel erg krampachtig. Zelfs met afkortingen voor mijn naam e.d. Het heet hier “apiedapie.com” hoor, dat mag daar niet gezegd worden en dat vind je best. Bij andersom ga je krijsen. Meten met twee maten dus. Aan zo’n reageerder hebben we hier op apiedapie.com inderdaad geen behoefte. Op dit blog zijn de schrijver en reageerders recht door zee.

 91. Typisch, zoals je hier kennelijk verantwoording moet afleggen over wat je op andere blogs doet.

  Nee dank u.

  Zie verder mijn mail.

 92. Op die andere site kun je zelfs (voor het leven en zonder nadere uitleg) worden geband als je iets plaatst wat de webbeheerder niet zint. Dat weet je toch, neem ik aan?

 93. Ja, en zie jij dan mijn laatste reactie. Je wordt hier kwaad om iets wat op die andere site in veel ergere mate gebeurt. Daar mag je niet zeggen wat je van de webbeheerder denkt te vinden, bijvoorbeeld. Mag hier wel. Daar mag je geen sites noemen die de webbeheerder “ongewenst’ heeft verklaard. Hier wel (uiteraard met als enige uitzondering, als milde vergelding, sinds vandaag [gemodereerd]. Oeps, nou noem ik die naam zelf!

  En belangrijker: hier zijn het geintjes, hier is het spel, daar is het bittere ernst. Hier wordt erover gepraat tussen reageerder en beheerder. Daar niet. Tja, je moet maar weten wat je prefereert.

  Je mail heb ik net gelezen. Dank voor de moeite, maar die zegt zo’n beetje hetzelfde als je herhaaldelijke statements hier, dus daar schieten we niet veel mee op. Ook die kans heb je dus verprutst.

  Het is dus niet anders, lief maar arm, arm rechtertje, dan is dit einde oefening. Je gaat met hangende pootjes terug naar de site waarvan ze wisten dat je zou komen. Je hebt daar dan toch iets uit te leggen, namelijk waarom het je ook hier niet gelukt is. Dat lijkt me moeilijk in het begin. Maar ik weet, je slaat je er wel doorheen. En dan als alles vergeten is dan wens ik je oprecht heel veel plezier op [gemodereerd]. De deur? Don’t worry! Die blijft ook nu weer hier altijd op een kier voor je. Klein kiertje. Maar toch. Nooit helemaal dicht.

 94. Bedankt voor de moeite om zoveel woorden te wijden aan het beschimperen van DSR. Hij moet een speciaal plekje in je hart hebben. *milde glimlachicoon*

  Jammer dat het niet lukte. Je mag het altijd laten weten wanneer het beleid terzake hier verandert.

  Dag Aap.

 95. Als je dit als beschimperen ziet, dan ben je echt van het padje. Ik probeer je verschil in houding t.o.v. mijn site en die andere site te begrijpen. Maar je gaat er niet op in. Zoiets doet men bij een dreigende controverse. Men vraagt, men legt uit, men toetst, en pas dan vormt men zich een oordeel en bepaalt men een actie. Bij jou is daar ergens een kortsluiting.

  Mocht je je ooit bedenken dan ben je hier weer gewoon welkom, zonder vragen, met schone lei. Dag kerel.

 96. Als je in je( een na) laatste reactie volgens jou geen beschimperingen aan DSR’s adres aantreft, dan zijn je zeden wel erg verwilderd. *bedroefde glimlachicoon*.

  Inhoudelijke discussie, indien daar behoefte aan is, maar weer alleen via de mail, bij gebrek aan level playing field, aangezien ik hier zonder aankondiging gecensureerd wordt.

  Enfin, het lijkt wel een deja vu, inclusief je natrappertje.

  Mocht jij je ooit bedenken/bezinnen, dan wil DSR er nog wel weer eens over nadenken.

 97. Een groots, waardig afscheid zal er wel nooit inzitten, *zucht* . DSR is meer iemand van de tweede lezing, annex en nabrander. Op zich ook wel weer sympathiek. En open en eerlijk enzo.

  Neem nu bijvoorbeeld dit:

  “Ik probeer je verschil in houding t.o.v. mijn site en die andere site te begrijpen.”, zegt APD.

  Maar ondertussen wordt DSR gecensureerd als hij de naam noemt van desbetreffende site.

  Schijnheilig en tegenstrijdig. *zucht*. Uiteindelijk verhangt iedereen zich op den duur, als er maar voldoende touw is. APD heeft al aan een halve centimeter genoeg.

 98. Wat een onzin, zeg. Alsof ik jouw eventuele steekhoudende argumenten zou wegmodereren, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik censureer hier de naam van die ene website weg. Kun je zonder die naam te noemen je zegje niet doen? Een tegenstrijdigheid zie ik niet. Want we weten over welke site je het hebt, dus we kunnen erover praten zonder de naam te noemen. Schijnheilig laat ik voor jou rekening, maar je snapt het woord niet. Ik doe niet net alsof ik je niet modereer maar doe het intussen lekker toch (dat zou schijnheilig zijn). Nee, ik zeg gewoon wat ik modereer en leg het uit. In alle openheid.

  Mailen hoeft niet meer hoor, ik heb wel leukere emails in mijn inboxje. Ga maar gewoon in het openbaar in op mijn argumenten. En anders laat je het maar. En dan weet het meelezend publiek waarom: angst. Maar kan ik het helpen dat ik gewoon gelijk heb in deze discussie en jij niet? Voor mij is het ook pijnlijk hoor hoe iemand, een reageerder op mijn blog, zich zo te kijk zet, zonder het te beseffen lijkt het wel.

 99. Al dat geruzie om het wel of niet mogen noemen van een site die de facto al ter ziele is doet me denken aan sop dat de kool niet waard is, om van de geit nog maar te zwijgen. Maar goed, inhoudelijk ben ik het met ons Rechtertje eens dat bedoelde site met naam en toenaam genoemd moet kunnen worden. Het argument dat de sneue blogbaas van bedoelde site hetzelfde doet, komt mij niet sterk en eigenlijk nogal kinderachtig voor. We gaan ons toch niet verlagen tot het terecht belachelijk gemaakte niveau van de blogbaas aan de overkant? We willen ons toch niet op dat lage niveau bevinden, maar staan daar toch mijlenver boven? Ik vermoed dat Apiedapie het in zijn hart met me eens is, maar hij heeft zich in het twistgesprek met ons Rechtertje ingegraven. Komaan, neem je schepje ter hand Apie, graaf je uit, wrijf het zand uit je ogen en hou je weer bezig met de echt belangrijke zaken: het Ikje en het Eindoordeel en nog zo wat dingen.

 100. Dank je, Kees, wat ken je me toch goed. Wat begonnen was als een geintje is, geprovoceerd door die rechter uitgegroeid tot een mega fail. Met ingang van nu mag drasties, drastisch, JdW, JdeW, Jan de Wit allemaal weer genoemd worden hier. Ik zal me inderdaad niet verlagen tot het niveau van hem die ik veracht. Hij is het niet waard.

  Als DSR het wil dan mag hij het Eindoordeel morgen weer gewoon plaatsen. En hij mag zoveel hij wil drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties drasties zeggen en dan dus nog meer. Want daar houdt hij zo van. Waarom zullen we nooit weten, maar als hij dat prettig vindt, als hem dat genoegen en bevrediging schenkt, wie ben ik dan om hem dat gerief te ontnemen. DRASTIES DSR Way to go!

  Wel wat betere eindoordelen schrijven alsjeblieft, de bezoekersaantallen lopen terug.

 101. Apie, het toeval wil dat ik vrijdag 24 januari in NL ben. Ik weet nog niet of ik er tijd voor heb, maar ben in principe wel geinteresseerd in een Meet & Greet te Amsterdam. Zou je me bijzonderheden kunnen emailen? Dank.

 102. Joepie! Ik ga je nomineren bij de ballotagecommissie. En ik ga je emailadres opzoeken, kan een paar dagen duren. Of anders, als jij dat van mij kan vinden stuur me even een mailtje. Of via het contactformulier rechts boven in (Over en About).

 103. Gelukkig

  Op een mooie vroege ochtend terwijl de zon de oude gevels van de stad beschijnt, loop ik een groepje vrouwen tegemoet.

  Vraagt plots een dame uit de groep: „Ben jij het?”

  Waarop ik antwoord dat ik het ben. En haar wederkerend vraag: „En ben jij het?”

  „Ja”, antwoordt ze.

  „Gelukkig maar”, zeg ik en vervolg mijn weg glimlachend de ochtend in.

  Juul Kortekaas

 104. Ik heb dit ikje, dat gisteren in de hitte van het moment niet werd geplaatst, zonder dat ook maar iemand het door had, nu driemaal overgelezen. Maar ik snap het gewoon niet. Ontgaat me iets, of is Juul echt aan het malen? “En haar wederkerend vraag” … bedoelt Juul niet dat hij deze vraag stelde, moet “haar” niet “mijn” zijn? Ook dan nog een wat raar gevalletje. Enfin, hopen dat DSR zijn kater snel te boven is en licht in de duisternis kan brengen. Ook Keessie zie ik er toe in staat. En Luvienna natuurlijk, het scherpe meisje dat hier nog maar zo spaarzaam is.

 105. Haha, een van de betere “en het ging verder” van lummel: “Even later draaide ik me nog eens om, en wat bleek? We waren het allebei niet!”

 106. Een vierde keer lezen doet me nu begrijpen dat “en haar wederkerend vraag” op de ik-figuur slaat. Maar toch. Wat een joligheid op de vroege morgen, wat een pret kunnen Nederlanders toch hebben met volslagen onbekenden. In elk ander land kun je ervoor worden opgepakt en afgevoerd naar een plaats voor gelijkgezinden.

 107. Je ziet wel vaker dat er een buitenstaander nodig is om degelijke zaakjes weer vlot te trekken. En ook de duimpjes-neer zullen een uitwerking hebben gehad op een populariteitsmannetje als APD. *milde glimlachicoon*

  Keessie, bedankt!

  APD, DSR neemt aan dat je bent uitgeraasdonderd, strijkt zijn hand over het hart en geeft je nog een kans. *milde glimlachicoon*

  Minder gegeinponem, wat maar afleidt van het Eindoordeel, zal de kijkcijfers ten goede komen, evenals consquente ondersteuning. Een fractie van de tijd en energie die je voor en achter de schermen in de discussie hebt gestoken zou al hebben volstaan om dagelijks een nieuw topic te creeeren – een wens van velen.

 108. Het enige interessante aan dit Ik-je is de achternaam van de inzender.

  Was Herman Kortekaas nou Peppie of Kokkie? Ik dacht dat die juist niet dikke Kokkie was, maar Peppie was Herman meer op het lijf geschreven.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 109. Na de gemoederen zijn bedaard, neemt DSR neemt aan dat de introductie, die door APD al herhaalde malen ten van zijn propaganda-oorlogjes werd veranderd, laatstelijk tot:

  “Soms vindt hij dat fijn, maar soms kan hij er niet tegen. Dat weet je nooit met hem.”

  weer in oude staat wordt hersteld? Want als DSR iets fijn vindt het het wel een kritische discussie. Die gaat ie nooit uit de weg.

 110. Je bent een dwingemansje. Zelfs de introductie lees en herlees je kennelijk. Je bent vast de enige, jij ijdeltuitje. Maar vooruit maar hoor.
  Verder nog wensen? One topic per day zit er zoals al vaker uitgelegd niet in. Kom zeg, ik ben JdW van drasties niet.

 111. Niks dwang, censuur, moderatie, dreigementen of natrappertjes DSR’s-zijds, hoor *milde glimlachicoon*

  DSR kent zijn pappenheimers en dacht ‘eens even zien of APD het weet niet kon laten’ – en jawel hoor *milde glimlachicoon*.

  Vervolgens heeft hij slechts zijn kalme verwachting uitgesproken – naar zo blijkt niet ten onrechte. *milde glimlachicoon*.

  Wist niet dat een topic per dag en definitief niet inzit. De formele evaluatie heef toch immers nog niet plaatsgevonden. Meerdere malen per week, kan dat wel?

  Wat Drasties ermee te maken heeft, dat is DSR niet duidelijk. Dat is daar, dit is hier. *milde glimlachicoon*

 112. Ja vadermans, ik ken mijn pappenheimers inmiddels. Kalme verwachting wordt bij jou al na een half uurtje krijsend gillen en dreigen met weglopen.
  Het one topic per day voorstel is inderdaad definitief schaterlachend verworpen. Hoofdargument: tijdsbeslag. Nevenargument: vervuiling van de timeline. Dat je niet op het concept eindevaluatierapport hebt gereageerd daar kan ik niks aan doen. Nu is het definitief ja.
  Kom, concentreer je eens op een mooi Eindoordeel, de vorige was niet veel soeps.

 113. Een opmerkelijke waarneming hou je er op na.

  DSR is hier nochtans niet weggelopen (en heeft zich ook niet door je laten wegpesten).

  En jij zult toch wel gek zijn om gehoor te geven aan DSR-dreigerij en/of gekrijs?

  Allemaal malligheid, wat hamer! *milde glimlachicoon*

 114. DSR heeft geen conceptevaluatie ontvangen (zie ze graag tegemoet) dus voor definiieve conclusies lijkt het nog te vroeg.

  En op zijn idee voor een nieuw topic om de paar dagen ben nog je niet ingegaan. Hoe sta je daar tegenover? Hoe lang duurt het eigenlijk om een topic te creeeren?

  Wat betreft de ‘vervuiling van de tijdlijn’: *milde glimlachicoon*.
  Afgezien van het Ik-je gebeurt hier ja niks de topics trekken maar zeer sporadisch reacties.

 115. Raar- wekenlang niks in de moderatie en nu is het weer raak. De toevallen stapelen zich op. Ben benieud wat ’t heeft getriggerd. Wat DSR had willen zeggen:

  Een opmerkelijke waarneming hou je er op na.

  DSR is hier nochtans niet weggelopen (en heeft zich ook niet door je laten wegpesten).

  En jij zult toch wel gek zijn om gehoor te geven aan DSR-dreigerij en/of gekrijs?

  Allemaal malligheid, wat hamer! *milde glimlachicoon*

 116. We zullen maar even wachten met het plaatsen van het Eindoordeel totdat de problemen met de moderate zijn opgelost – anders wordt ’t zo’n rommeltje.

  Eigenaardig zoals er wekenlang niks, en dan weer van alles blijft hangen.

  Toeval op toeval, hoe blift een mens gezond?

 117. Zuid-Soedan

  Ik zit op een middelbare school in Italië met mensen uit 90 verschillende landen. Het gebeurt wel eens dat we tijdens de lessen in gesprek raken over zaken van over de hele wereld. Zo vroeg mijn scheikundelerares of er iets was gebeurd deze vakantie wat we nooit zouden vergeten. Ismail uit Zuid-Soedan vroeg: „Iets positiefs of negatiefs?” Zij: „Allebei.” Ismail begon over de oorlog die in zijn land was uitgebroken en zijn familie daar. De klas viel stil. „Wat erg”, zei de lerares. „Wacht”, vervolgde Ismail, „er is ook goed nieuws! Mijn snor is eindelijk aan het groeien!”

  Chris Dekkers

 118. Bij kinder-Ik-je wordt meestal de leeftijd van de inzender vermeld, maar daar is nu kennelijk van afgezien.

  Al met al een aardige anecdote, al lijkt de schrijftrant op de een of andere manier niet jong, bv. ‘ de klas viel stil’. En waarom dit verhaal naar een moppenhoek voor ouwe mensen opgestuurd? Niks op tegen hoor, maar ‘k ben benieuwd. Of er schuilt een op eer beluste ouder achter.

  Dat een scheikundedocent degelijke vragen stelt, heeft DSR nog nooit meegemaakt.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 119. Tja, zo wereldschokkend vind ik deze lezersanekdote eigenlijk niet. Je moet erbij geweest zijn misschien. De scheikundedocent heeft er vast een interessante les over explosieven aan vastgeknoopt.

 120. Kom je jelui holen, duimpjesneerders, en vertel eens wat er scheelt aan het Eindoordeel.

  Te hoog, te laag, niet goed onderbouwd? Sta op en laat je gelden – of blieft ulieden liever achter moeders warme onderbroek?

 121. blieft = blijft..LDB!

  Wanneer komt er hier eindelijk eens de mogelijkheid tot na-redactie, zoals bv, op Drasties?

 122. Ik vind het een ok-ig eindoordeel, als ik een duimpje zou geven ergens tussen groen en rood in.

  Mogelijkheid tot na-redaktie? Wie weet, na grondige evaluatie. Maar ik zou jouw koddige tik- en spelfoutjes niet willen missen.

  Wat Drasties ermee te maken heeft, dat is APDP niet duidelijk. Dat is daar, dit is hier. *milde glimlachicoon*

 123. Nog even terugkomend op het één na laatste Ikje: zelf was ik ook even in verwarring over die zin. Als er ipv een punt het voegwoord ‘en’ had gestaan, was dat niet gebeurd, want dan krijg je dit: “Waarop ik antwoord dat ik het ben en haar wederkerend vraag: „En ben jij het?” De verwarring zit ‘m ook in het woord wederkerend. Dat is hier niet op zijn plaats. Zelf zou ik ‘op mijn beurt’ geschreven hebben.

 124. Lummel heeft vandaag een ok-ig vervolg, te weten “de oorlog was eindelijk afgelopen, maar Ismael moest zich nog steeds elke ochtend scheren”. Duimpjes kunnen daar niet worden gegeven, hier wel. Ik geef alvast een groene, omdat ik in een goede bui ben.

 125. Rechtertje, ik kan me ook niet voorstellend dat een scheikundeleraar zo’n menselijke vraag stelt, maar het blijkt een docente te zijn, en dan vind ik het weer niet gek. Een school “met mensen uit 90 verschillende landen”. Dat is een boel en ook iets van na mijn tijd. Verder dan enkele wat exotisch ogende Indo’s kwamen de scholen waarop ik heb gezeten niet. En dat was nog wel in de stad. De tijden, ze zijn wederkerend veranderd.

 126. @APD
  De vraag was niet wat voor duimpje jij eventueel gegeven zou hebben, DSR vroeg naar de reactie van duimpjeneerders. In tegenstelling tot NRC, toen daar nog gereageerd kon worden, laten degenen die het ergens niet mee eens zijn, niet van zich horen.

  Dit blog inspireert kennelijk nog niet tot openheid, nadat men zijn mening door een duimpje. Misschien zou men dat juist wel doen, als de duimelarij werd afgescaft. Heb je een idee ter verbetering?

  En als DSR Drasties wil noemen, als voorbeeld, van een website die we beiden goed kennen, dan moet dat maar zonder beschimpering kunnen – zeker aangezien jij Drasties verderop ook aanhaalt, zij het met een enigszins bescheten ‘ daar’. Op dergelijke schijnheilige gedachtenpolitiepesterijtjes zit niemand te wachten (duimpje omhoog als je ’t met DSR eens bent, duimpje neer als je ’t met APD oneens bent, geen duimpje als je zwijgend wilt instemmen).

 127. @K
  Dit lijkt me een internationale school voor ’t elitevolk. Duur betaald, aangenaam toeven en een pampiertje aan het eind.

 128. @DSR, je geheugen is weer eens aan de korte kant. Met mijn citaat over drasties citeer ik jou letterlijk, inclusief het “daar” dat je nu bescheten noemt. Scrol maar eens een paar reacties naar boven mijn beste (12h38). Hahaha, got you! Wijntje bij de lunch gehad neem ik aan? Ik zou bij jou ’s middags niet graag in de natscheerstoel zitten met mijn keeltje omhoog. ’s Ochtends ook niet trouwens.

  @Kees, opnieuw in de roos. Ook ik dacht: nou nou, 90 verschillende nationaliteiten is wel erg veel. Ik zelf ken geen enkele internationale school waar d’r zoveel op zitten.

  @DSR, het afschaffen van de duimpjes zal welwillend in overweging worden genomen. Ik zal hierover nog voor het einde van het jaar een concept-standpunt opstellen, dat je tijdig ter commentaar zal worden voorgelegd. Terzijde, het aantal lezers versus het aantal reageerders/duimpjes hier is een factor 100 hoger, op hoogtijdagen loopt het zelfs in de duizenden. Wij vakmensen noemen dit ook wel lurkers, zie http://homeiswherethemagichappens.blogspot.ch/2014/01/ontlurk-uzelf.html

  Veel of weinig reacties op een post zegt weinig. Op NRC en ook op drasties had je soms honderden reacties op een ikje, maar als je die ging analyseren waren ze afkomstig van hooguit een tiental reageerders die met elkaar aan het kletsen en geinen waren. Dat hoeft voor mij niet perse hier hoor.

  Duimpje omhoog als je het met DSR eens bent, duimpje omlaag als je het met APDP oneens bent? Wat moet je doen als je het met APDP eens bent? Jij opzichtig manipuleerdertje.

 129. Als het allemaal zo erg zou zijn wat DSR had gezegd, dan zou je ‘m vast niet hebben geciteerd, zonder aanhalingstekens e.d. Het lijkt me eerder dat je een gevalletje van plagiaat maar zelf hebt opgebiecht, voordat het uitkwam.

  Kortom, je kraait en kakelt naar hartelust, maar het smoesje is al te doorzichtig *milde glimlachicoon*

 130. Helaas heeft ook vandaag lummel weer meer duimpjes gescoord met zijn “en het ging verder” dan jij met je Eindoordeel. Wil je alsjeblieft, alsjeblieft beter je best gaan doen, DSR? Dit kan zo niet langer, dat zul je toch zelf ook wel inzien? Enfin, prettig weekend, laad jezelf op en laat het zien volgende week.

 131. Lege coupés

  Zorgeloos stap ik in de één-na-laatste intercity van Utrecht richting Nijmegen. Ik heb oordopjes in en ik stuur nog snel een WhatsAppje. Als we wegrijden, verbaas ik me over hoe leeg de trein lijkt. Ik tik er een tweet over. Na tien minuten schrik ik op.

  Een man met een muts bonkt naast de trein op het raam en dirigeert me naar voren. Ik loop verward door een half dozijn lege coupés en stap uit: niet op mijn station maar op een zogenoemd opstelterrein van ProRail.

  „Dat krijg je nou van die smartphones. Dan ga je zomaar in Niet Instappen-treinen zitten”, vermaant de medewerker met de muts me. „Waar moet je heen?” Utrecht Centraal, stamel ik. Daar kan ik de allerlaatste trein richting Nijmegen misschien nog halen. „Dat wordt een taxi dan. Of wacht effe, ik moet toch nog een trein terugrijden. Kom maar mee.”

  Blozend stap ik voor de tweede keer deze avond in een lege trein. In mijn eigen privétreintaxi word ik teruggevoerd naar Utrecht Centraal, waar ik net de laatste trein naar Nijmegen haal.

  Menno van den Bos

 132. Ik vind het echt een schande, zo’n zanikverhaal afdrukken als ikje. Ooit was het format wereldvernieuwend vanwege de kernachtigheid, nu is e.e.a. verworden tot ANWB Kampioen ingezonden-brievenrubriek. En altijd weer die Menno. Menno, ga een boek schrijven man, laat ook eens anderen aan de beurt. Het duurt niet lang of ik druk ze niet meer af.

 133. Opnieuw keurige “het ging verders” elders. De eerste gulle lach was voor pawi’s “Eenmaal in Nijmegen ontdek ik dat ik mijn smartphone in de eerste trein heb laten liggen.” en meteen daaroverheen kwam lummel met het prachtige “Maar niet nadat ik een boete kreeg omdat ik van Opstelterrein naar Utrecht zonder kaartje heb gereisd”.

 134. DSR heeft deze week veruit de meeste duimpjes-op gehaald met zijn kalme reacties op jouw als grapjes vermomde pesterijen (waar jij overigens de meeste duimpjes-neer mee haalde).

  Enfin, het is weekend. Dan laat DSR het speelveld doorgaans aan de amateurs, men is er al aan begonnen. Volgende week weer verse Eindoordelen, in een nieuw topic. *milde glimlachicoon*

 135. Wel een beetje JdW-achtig om quotes over te nemen zonder duidelijke bronvermelding.

  Zet dan ook dat laatste stapje en vermeld gewoon dat Lummels citaten van Drasties komen in plaats van dat vage ‘elders’.

 136. Op zich best een aardig OV-avontuurtje. Maar te lang, veels te lang. Zo is het een Egootje, terwijl het een Ikje moet zijn.

 137. Heel mooi gezegd, Kees. Hier wonen Ikjes en geen Ego’s. Het zou zo op een wc-tegeltje kunnen staan dat je cadeau krijgt bij een jaarabonnement op de NRC. Nee, ego’s die motten we hier niet Dat zou je dan het jaar daarop kunnen ophangen.

 138. Hee, op 14 januari 2014 kondigt ene DSR zijn afscheid aan. Zal dit eenmalig zijn? Ik zal verder lezen… En ik zag ook nog eens tot mijn verbazing dat ik zelf ook langs kwam, en ik maar denken dat ik veel later aanschoof….maar misschien volgt er een pauze tot 12 november van het vorige jaar toen mijn feuilletonnetje hier landde. Herdenking moment verlopen…beetje sneu voelend icoon.

 139. O,o,o. Wat zurig weer. Ooit dacht ik toch dat je blij was met mijn feuilleton, maar Allas, het vervliegt snel. Maar geeft niet lieverd, ik ben er nog steeds erg blij mee vandaar dat ik er wel stil bij heb gestaan, met taartjes en vlaggetjes en al.
  🎉

 140. En de kern van mijn berichtje was dus dat een bepaald iemand al in januari 2014! Liep te zeiken en dreinen over weggaan. Dat wist ik niet en dus heb ik nog meer bewondering voor jouw getoond geduld. Zal wel door deze of gene als geslijm overkomend icoontje, maar wat zal mij dit schelen? Zonder slijm geen geslachtsgemeenschap zeg ik altijd maar.

 141. Kom kom Timmertje, geintje meneer Sonneberg, sie de son toch in het water schijnen man. De kern van mijn betoog: wat ben je toch veel met je eigen stukken bezig. En je eigen reacties. En wat men daar dan weer van vindt. Concentreer je op je poezen en andere levende dingen die hier niet meelezen. En ja, blijf wel insturen natuurlijk. Zowel reacties als een enkel beknopt verhaaltje welkom, evenals een enkele direkte link naar je eigen blog, mits van toepassing.

  Maar … dat je nu heden ten dage in een artikel uit januari 2014 zit te lezen strekt je tot eer. Doorgaans wordt een intro al na een week als een ouwe krant weggegooid, dit is hergebruik, hulde!

  We zien alhier jammer genoeg wel een voorbeeld van de – door mij allang vergeten – typische wijze van reageren van voormelde exreageerder, meten met twee maten, de ander verwijten wat hij zelf ook of nog erger doet, en als hij daar op wordt gewezen met een redelijk en onderbouwd betoog de aftocht blazen met een jijbak. Brr icoon Ik hoop dat je in het vervolg dit soort oude koeien in stilte uit de sloot haalt, het was net zo gezellig … Bij voorbaat dank icoontje

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: