De Schrijvende Rechter moddert onbekommerd voort (7)

rechterInternetconifeer De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn beroemde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden speciaal voor hem aangeleverd door lezers en vrienden en bekenden van de NRC. In het reactieveld hieronder verschijnen elke dag de verse ikjes, gevolgd door de gezouten meningen van DSR en van iedereen die wil meeoordelen.

SchepjeDe herenkapper uit Brussel met de stoere taal en het kleine hartje laat zijn licht schijnen en reageert op kritiek. Soms een tikkie gemeen en zuigend, meestal mild en vrijwel altijd met een taal- of spellingsfoutje.

Scrol nu naar beneden, schud het hoofd, druk een duimpje, en zeg hem de waarheid. Daar gaat het hem om. Bekijk hier de Eindoordelen van vroeger.

*Noot: benaming internetconifeer aangeleverd door Henk.
Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

175 gedachten over “De Schrijvende Rechter moddert onbekommerd voort (7)”

 1. Dat begint alweer goed: ‘internetconifeer’, in tegenstelling tot zoals aangekondigd, zonder bronvermelding (dat moet je bij APD eens wagen, dan zijn de rapen gaar!).

 2. Pepernoten

  De Lidl in Los Realejos, Tenerife, heeft deze week de pepernoten nog verder in prijs verlaagd. „Ze raken ze aan de straatstenen niet kwijt”, whatsappt mijn zus, die daar al jaren woont.

  Ze heeft weer een zakje gekocht, maar ze verwacht niet dat het storm gaat lopen: „De jongen bij de kassa dacht ook al dat het nieuwe hondebrokken waren.”

  Frank Hammecher

 3. Weer eentje van de (doorgaans) betere serial-Ikkers. Ditmaal is het wat onder de maat met een krampachtige whatapp-verwijzing die helaas nodig was omdat het gaan om een uit-het-tweede-handtertje op afstand, met een zeer matige ontknoping.

  Interessanter was het geweest om te horen hoe het winkelpersoneel, dat dankbare lijdend voorwerp van ons aller Ik-vermaak, had gereageerd op de mededeling dat het een Spaanse lekkernij gemaakt van stoute kindertjes betreft.
  Eindoordeel: 5.+ (zegge: vijfenplus)

 4. Brr, wat een akelig ikje. Zo niet-leuk. Nee, dan die van Witte van zaterdag, helaas onopgemerkt gebleven vanwege het tijdstip van publicatie.

  DSR, je hebt een leesbrilletje nodig. Kijk nog eens goed wil je!

 5. Dit was de originele tekst. Misschien zit het daarin. Het was de eerste keer dat de NRC stagiaire het nodig vond om in te grijpen.

  Pepernoten

  De Lidl in Los Realejos (Tenerife) heeft in februari de pepernoten wéér in de aanbieding gedaan. “Ze raken ze aan de straatstenen niet kwijt.” whatsappt mijn zus die daar al jaren woont.

  Ze heeft een zakje meegenomen, maar verwacht niet dat het storm gaat lopen: “De jongen bij de kassa dacht ook al dat het nieuwe hondebrokken waren…”

  Frank Hammecher

 6. Apart, Frank. Dat “meegenomen” vervangen door “gekocht”. Was het gansje bang dat de lezer het met stelen zou verwarren? Ik zou het niet pikken!

  Eigenlijk best wel een amusante anekdote 🙂

 7. Wat het ikje niet zo bijster vloeiend maakt is dat “… dacht ook al …”. Dat “ook” leidt van de clou af, de lezer denkt dan, wie dacht het dan nog meer, of dachten ze het vorige jaar ook al, etc. Je zus woont al jaren in het buitenland, maar jij had even haar zinnetje kunnen corrigeren. Toch? Gewoon “ook al” schrappen en het loopt wel.

 8. Tja, dat was de letterlijke tekst van mijn zus. Daar brand ik mijn vingers niet aan. Achterhoekse van geboorte met taalerosie door drie decenia Canarisch dialect. Dan krijg je dat.

 9. Wat een bangerdje ben je, die zus woont toch ver weg man! Maar ze kan er vanavond nu wel een kan sangria op nemen, de echte, en wij niet. Vroeger zou je zo’n ding dan uitknippen. Vroeger toen de NRC nog in het buitenland werd bezorgd.
  En ook feest in huize Hammecher vanavond. Mocht ze nog eens een ikje inzenden, of jij, en het wordt niet geplaatst, hier is het altijd welkom.
  Kortom, een welgemeende felicitatie aan jullie beiden is bij deze uitgereikt, alsmede een duimpje omhoog.

 10. De redactie heeft de vaart er wel op merkwaardige wijze uitgeplurkt, maar de pointe is en blijft schraal.

 11. Tja, je ziet het kennelijk echt niet, maar de voetnoot staat er wel degelijk, zoals het hoort in een klein lettertype. Te klein voor jouw kippeoogjes kennelijk. Mag!

 12. Flauw hoor, om er als blogbaas nog eventjes zo’n regeltje aan toe te foefelen.

  En met dat format kun je toch nauwelijks van een ruiterlijke erkenning spreken.

 13. Ondertussen wordt op Drasties het Eindoordeel zonder bronvermelding overgenomen.

  DSR heft de verwachting uitgesproken dat JdW het zal verwijderen, of de inmiddels geplaatste link zal laten staan.

 14. Wat van ver komt is niet altijd goed. Dit keer is het interessantste aan het ikje de manier waarop de NRC meende het ikje te moeten ‘verbeteren’. Maar ja, zo iemand moet zijn/haar (meer)waarde ook bewijzen. Geen geslaagde poging, helaas. Net als het ikje zelf trouwens, dat eigenlijk een zijtje is.

 15. ….maar die link heft het nog geen 5 tellen uitgehouden.

  Helemaal van ’t padje daaro.

 16. Omdat Apie er zelf aan refereert, toch maar even het ikje van afgelopen zaterdag hier. Het is een anachronisme en wellicht tegen de ongeschreven regels van ons Rechtertje, maar ik ben toch wel benieuwd naar zijn Eindoordeel. Wie weet kan hij twee maal op een dag vlammen. [gemodereerd vanwege overzichtelijkheidsredenen, Kees copieerde in het onderstaande het ikje Stuiver van Erwin Witteveen dat al op een ander topic stond]

 17. Ja, en ook Afzender accepteert zonder morren of maren dat reacties van hem worden geschrapt, reacties waarin niets onwelvoeglijks staat. Stockholm syndroom. Wel prettig voor bloggend Nederland dat Jan er weer zin in begint te krijgen, druk kopierend, niet alleen blogs, maar ook weer de reacties daarop. De stukjes die hij zelf schrijft om de stukjes aan elkaar te plakken zijn zoals altijd duidelijk herkenbaar aan het gammele Engels en de opgewonden ingezonden-brievenschrijvers toon. Ook istochzo, groenling, yvonne, jacky en andere “reageerders” zijn weer volop terug. *grijns icoontje* Nee, sommigen leren het nooit *grinnik icoontje* Links naar een andere site verwijderen … waarin een klein man nog kleiner kan zijn. *smaal icoontje* Maar hier blijven ze gewoon staan hoor *warme gulle bulderlach icoon*

 18. En inmiddels zijn DSR’s inlogcodes op Drasties ongeldig verklaard en zijn zijn reacties verwijderd.

  ‘Oh er zijn wat reacties verdwenen. Doordat ik enige administratieve handelingen heb moeten verrichten. Was niet de bedoeling.’, verklaart de de blogbaas, die eerder op de dag Rupert Murdoch nog de ethische maat nam.

  Ook een manier om het laatste woord te krijgen.

 19. Echt waar, Mijnheer de Uil.

  Hopelijk maak je geen misbruik van de situatie door DSR’s contract te gaan heronderhandelen.

 20. ‘Kan ze ook niet meer vinden, jammer.’, zo vervolgt ie.

  Heerlijk, zo’n stalinistisch blog in het vrije westen.

 21. Belachelijk, echt waar, wat een doorzichtige smoes. Per ongeluk alleen jouw reacties verwijderd neem ik aan? Dat de andere reageerders (handjevol, ok, maar toch) dat allemaal pikken, kan ik met mijn pet niet bij. Nu heb ik geen pet, maar bij wijze van.
  Enfin, schrappen is de taal van de machtelozen, fake reageerders op het eigen blog opvoeren is de taal van de nietskunners. Is gewoon zo. Dat doe je dus niet in internetland.
  Neen, mijn waarde, deze gebeurtenissen drijven ons juist naar elkaar. Ik zeg nog niet: kom in mijn armen, laat ik je eens een berenknuffel geven, he jakkes, bah, maar dat idee dus.

 22. Ook je reactie bij dat merkwaardige sportartikel is weg, over Murdoch, met die vreselijke nergens op slaande opmerking over telefoons afluisteren van dode meisjes, brrr, waarin je terecht zei dat ook al zijn Volkskrant en Trouw van dezelfde uitgever, dat dat niet betekent dat je ze redaktioneel over een kam kan scheren. Zoiets. Foetsie.

 23. Inderdaad – maar door zijn eigen reacties te laten staan, lijkt ie nu een malle zwerver die tegen onzichtbaren staat te oreren.

 24. Fijn dat je ’t zo sportief opvat – zullen we een afspraak maken voor de berenknuffel, dat we er ons een beetje op kunnen voorbereiden en alvast nazorg kunnen regelen?

 25. Ja, op echte intelligentie hebben we hem nog nooit kunnen betrappen. *hi hi en nou ophouden* icoontje. Er zijn belangrijkere dingen. Zoals, wanneer gaat Maxima nou eens vreemd met een lekkere schaatsersjongen?

 26. Of met Poetin. Wat zag ze d’r vrselijk Hollands uit zeg – op het verlepte af.

 27. Ja, het was genant. Ook dat bleren, je hoort er echt het geluid van de Willy filmpjes bij. Toch houd ik van haar en respekteer haar, ook voor het andere werk dat ze doet, de microfinance en zo, en haar personality, bijna Diana-achtige allure. Dit (het met Willy op de tribune zitten) moest ze eigenlijk maar niet meer doen, maar ja, wat wil je, ze moet.

 28. En dan ’s avonds, beiden rood en roezig van het schrale bier… tja.

  Ik ben ondanks de goede werken geen oranjeklant (wat dat ben je als M.-fan automatisch). Het zou toch ook te gek zijn als ze hele dag alleen maar de kroonjuwelen zat te poetsen.

 29. Nee hoor, ik ben geen Oranjeklant, maar kan de een of andere prins en/of prinses kei waarderen. Maxima zoals gezegd als inspirerende en stralende persoonlijkheid, ik heb haar bovendien op de TomTom, zij leidt mij al jaren door de wereld met zelfs een ondeugend “draai hier om, maar doe wel voorzichtig hoor”. Om dat te horen rijd ik soms expres verkeerd.

 30. Nou DSR, die mag je op je hoed steken, of op een plaats naar keuze natuurlijk. Pawi zegt: “JdeW: Je maakt er een echt wespennest van op deze manier. De echte schrijvers durven zich hier niet meer te vertonen, op straffe van geweerd, geband of gewist te worden. Bah!”

  Jij! Een echte schrijver! Dat je dat nog eens zou mogen meemaken! goed zo jongen icoontje

  Maar ze heeft wel gelijk, qua bah dan.

  En elders schrijft ze: “JdeW, laat mij ook eens meelachen? hahahaha? Over dode meisjes die er aan hun haren worden bijgesleept misschien?” Niet wetende dat een soortgelijke en terechte reactie van DSR geschrapt werd. We zijn benieuwd …

  Update: … of eigenlijk niet.

  En nog weer elders schrijft pawi: “Is Heer Rozenwater ondergedoken? Sinds deze beruchte avond heb ik hem niet meer gezien na ons afscheid aan de goede kant van het IJ.” En verhip, ’t is waar, nu je het zegt, ik had hem nog niet gemist, maar ze heeft gelijk denk ik. Hij zelve zou dat het beste kunnen nagaan met zijn database. Waar is Roos? Da’s wel een relevante vraag.

 31. Dat valt me nou niks niet tegen van zo’n P. Altijd al een kundig beoordelaar van schrijvers en karakters geweest.

  Zelfs DSR’s kopsuggestie van vanochtend is verwijderd! Maar P. zou toch hebben gewonnen:
  ” Pas als het donker wordt gaat Jan ze knijpen”

  HR…. de liefde achternagelopen? Een schaaktoernooi aan het volgen? Met z’n vinger in z’n oren jammerend dat we allemaal geen ruzie moeten maken?

  Was je nou maar wat strenger tegen T. geweest, dan had HR zich tenminste hier kunnen vertonen.

 32. Beste ApieDapie, weet dat ik mij hier altijd vermaak en er altijd eigenlijk geen snars van begrijp.

 33. Lief Timmerark, weet je, dat zijn de prettigste fans! 🙂

  DSR, wat is dat nou allemaal daaro? Heel merkwaardige ontwikkelingen. Je zult hem wel diep gekwetst hebben. Ergens mee. Wat dat is? Kan alles zijn. *milde glimlachicoon* Hopen dat de andere medereageerders (minder dan een handvol) enige solidariteit met je zullen vertonen. Hier is in ieder geval je uitwijkhaven en bedje gespreid, mits je je gedraagt.

  Achteraf was dat plaatje van dat modderworstelen niet eens zo gek gekozen, ’t was een gevoel, meer niet, maar voorspellend blijkbaar. *sip kijkend icoontje, want dat wens je niemand toe icoontje*

 34. In dat ‘mits je je gedraagt’ ligt de kiem van de volgende crisis met ijzige zekerheid besloten.

 35. Er zit trouwens een consistente lijn in JdW’s verwijderingen: hij wordt bloedlink bij verwijzingen naar deze site. Rode waas voor de ogen.

  Maar je hoort me uitdrukkelijk niet zeggen dat jij er ook maar een greintje schuld aan zou hebben.

 36. NRC heeft geprobeerd er nog iets van te maken, maar het blijft een van de mindere ikjes van de inmiddels legendarische frank (lees [gemodereerd, pseudo van reageerder onthuld]

 37. @DSR, de waarheid mocht niet gezegd worden. En dat zal tot in den eeuwigheid gewroken worden. *schouder ophaal icoontje*

  Ik vind de istochzo, groenling, helen, yvonne, expatser, jacky etc. nog het meest zielig. Hoe diep kun je zinken door zelf reageerders op je verhaaltjes te verzinnen?

  Het zwabbert een beetje daar. Eerst was het kopieren van artikelen en reacties met verandering van woordjes en vervanging van reageerdersnamen niet waar, toen was het niet belangrijk, toen hield het op, toen was er toestemming voor, en nu gaat het weer door, maar met wel hier en daar een bronverwijzinkje, en een inspringertje.

  De links die ik destijds op de site zette, net als Ad deed vandaag, waarin ik de originele teksten liet zien, die zijn ook allemaal verwijderd. Spoorloos. *bareuh icoontje*

 38. En het gaat verder bij de buren! (ik besteed er eigenlijk geen aandacht meer aan, maar het wordt nu weer interessant, daar gaat mijn journalistenbloed van stromen).

  Nu krijgt namelijk pawi de volle laag van de websitebeheerder. Allereerst met een aantoonbaar onjuiste stelling: “Niemand wordt van drasties geweerd of geband die zich aan eenvoudige richtlijnen houdt wat betreft fatsoen en respect.“. En dan met het ongelofelijke: “Ik heb het al vaker gezegd als jij de regels wilt stellen moet je je portemonnee trekken, iedere dag een paar uur beschikbaar zijn en je eigen blog beginnen.” Paf!

  Hoe lang nog wil je daar als redelijk volwassen persoon met goed verstand en mooi gevoelsleven en neem ik aan ontwikkeld gevoel voor zelfrespect je dingetje blijven doen? *onbegrijpend hoofdschud icoontje, maar het is niet erg van mij mag het echt icoontje erboven op* Stockholmsyndroom.

  Vervolgens doet Afzender alsof zijn neus bloedt met een: “Ik begrijp de uitval van pammi ook niet.” …. JdeW bant reageerders en gumt regelmatig reacties van anderen weg, Afzender, dit keer van DSR, die niks onbetamelijks had geschreven. Mijn geval is je bekend. En in het kielzog NNN en andere “echte schrijvers”, die het sfeertje zat waren. Ook het leuke initiatief Luv & Bertjes Onderzoekshoekje, Ilona’s verhalen, het onbekommerd bespreken van lummels recepten etc, zijn daardoor in het verval. Daar doelde pawi op, althans dat neem ik aan. Moeilijk?

  Terzijde, bij Afzender weet je het nooit, die is zo druk dat hij het misschien echt allemaal vergeet of niet doorheeft. Expres zich van de domme houden, da’s niks voor hem.

  En Luvienna merkt ergens op (ik kan het niet meer terug vinden, misschien is het ook wel geschrapt) dat per ongeluk gewiste reacties altijd in een “deleted items” folder terecht komen en dus makkelijk teruggevonden en -gezet kunnen worden. En zo is het. Hier ook. Je kunt geen reacties van een inzender, op verschillende draden, per ongeluk wissen en niet meer terug vinden. Au! Ik keek net even op die site, er kwam een lange neus door het scherm heen, prikte zo in mijn ogen dat ik meteen heb weggeklikt. *een icoontje naar eigen keuze*

 39. Hoi Mopper. Met je eens hoor: geen hoogtepunt in het genre. Maar toch een waarvan je van tevoren weet dat de scoringskans groot is.

  Er zijn literaire parels ingezonden die wegzonken in Augias modder. Lichtvoetigheid drijft.

 40. Frank, Mopper had je pseudo onthuld, in zijn reactie, ik neem aan in goeder trouw, jullie hebben elkaar weleens ontmoet geloof ik, in het Utrechtse. Ik heb de pseudo toch uit voorzorg weggehaald. Maar als je wilt dat die terugkomt, dan kan dat. Hier wel! *grinnik icoontje en een terzijde hier komen verwijderde dingen in een bakje te liggen met vele giga’s aan capaciteit icoontje er bovenop* Hop maar mensen, de iconen zijn in de aanbieding vandaag zeker!?

 41. Zojuist een allerschijnheiligst mailtje gekregen waarin waardering wordt uitgesproken voor DSR’s Ik-jesbesprekingen….

 42. Kwieke dame

  Enkele maanden geleden stond ik op Utrecht Centraal, de tijd dodend met een broodje, plotseling oog in oog met een nog kwieke dame op leeftijd. In een reflex schud ik haar de hand en vertel dit zo vertrouwde gezicht over mijn moeder die destijds op zo’n waardige manier afscheid van ons heeft kunnen nemen. En ik bedank haar daarvoor. „Fijn om dat te horen”, antwoordt ze met samengeknepen pretoogjes. Els Borst blijft voor mij het voorbeeld van een politica die het verschil heeft gemaakt.

  Bas Overmars

 43. En de eerste aanval van het schompetanus in het nieuwe jaar is een feit.

  ‘Ik zag Els Borst een tijdje trok, heb gezegd dat ik d’r tof vond’, daar komt ’t op neer. *zucht*

  Je houdt je hart vast voor de ‘Maar het ging verder’ elders.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 44. ‘de tijd dodend met een broodje’ – typisch. DSR neemt daarvoor een kop koffie en een krant.

  En met reflexmatige handen, alsof het een kniereflex betreft, moet je toch zeker bij het spoor voorzichtig zijn. Voor je het weet stort iemand ruggelings op de rails.

 45. Nou moe, dit is wat ik op 13 februari schreef, als hopelijk niet waar wordende voorspelling en verdraaid, doet de NRC het toch, een ikje over Borst. Zuchterdezucht.

  Apiedapie zegt:
  februari 13, 2014 om 14:20 Nou die Frans heeft in zijn leven wel spannendere dingen dan dit meegemaakt zou ik denken. Krijgen we morgen een ikje van de buren van Els Borst?

  Het is zoals DSR zegt, samenvatting: ik heb Els Borst een keer ontmoet. Nou als we zo gaan beginnen dan kan ik honderden ikjes schrijven over nog levende en al dode bekendheden die ik al dan niet langer de hand heb mogen schudden of zelfs meer dan dat. Lekker belangrijk! Maar ik doe het niet, dat is het verschil. Er is toch een openbaar condoleanceregister geopend, dit is toch het ikjesrubriekje?

 46. Slap pruillipje

  Enkele maanden geleden stond ik op Rotterdam Centraal plotseling oog in oog met een arrogant kijkende meneer, geblondeerd haar boven een zonnebankbruin gelaat met slap pruillipje. In een reflex schud ik hem de hand en vertel dit zo vertrouwde gezicht over mijn Marokkaanse kinderoppas die met hoofddoekje niet meer over straat durft. En ik stoot hem van het perron. „Fijn om dat te horen”, roept hij nog. Geert Wilders blijft voor mij het voorbeeld van een politicus die het verschil maakt.

 47. Toe maar, de wens is de vader van de gedachte *afkeurende glimlachicoon*

  Mooi avatarretje trouwens.

 48. Waarom zou Els Borst met pretoogjes zeggen dat ze het fijn te horen vindt dat haar euthanasiewet op oma Overmars is toegepast? Was het een grapje of zo? Eigenaardig.

 49. Oeps, genant, op Drasties wordt ook gereageerd op dit Ikje, en er wordt gevraagd om de Hikjesman. Immers hun huidige variant “hoe het verder ging”, zou nu wel heul erg pijnlijk zijn. Sneu.

 50. Ach, genant, genant, sneu, sneu … het ikje leent zich niet voor vervolgen, parodieen, daar is het hele geval te pijnlijk voor. Blij dat de Hikjesman niet met de voor de hand liggende “Enkele dagen geleden stond ik in de garage plotseling oog in oog met ….” variant is gekomen. Hij leidt de zaak af met Wilders, prima hoor, maar eigenlijk rest hier slechts gepast zwijgen. NRC moet dat gewoon niet doen, zo’n ikje, maar ja, het zijn gansjes. Die willen gakken.

 51. Commentator

  In de zomer van Pretoria kijk ik naar het schaatsen in Sotsji. Soms vindt Supersport het belangrijker om curling of skeletonraces uit te zenden, maar regelmatig is het schaatsen live te zien. De commentator heeft er alleen geen kaas van gegeten. „Ze rijden twee maal de 500 meter, anders zijn al die trainingen alleen maar voor ruim een halve minuut.” Grappigste moment: de broertjes Mulder die bloemen krijgen. „Oh wat zullen de ouders trots zijn.” En bij het daaropvolgende shot van ons koningspaar: „ Ja, dat moeten de ouders dan wel zijn, zo blij.”

  Hendrikje Schievink

 52. Een ‘Wat er in het buitenland op de televisie over Nederlandse aangelegen wordt gezegd’-Ik-je…*ba-bloody-reuh*

  En zo bijzonder, met de zon op je knar naar het hardrijden op de schaats kijken. Zomerwarmte, Winterspelen, heb je ‘m door?

  Enfin, het toont maar weer eens aan hoe men buiten Nederland het geschaatsgebeuren terecht niet al te serieus neemt, en er een weldadig loopje mee neemt. Typisch Nederlands om daar dan meewarig om te moeten lachen (‘geen kaas van gegeten’), al wordt het volume van de lachband op voor de zekerhweid maar op standje allerhoogst gezet (‘grappigste moment’).
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 53. Nou Hendrikje, dat valt toch nog niet mee hoor, vanuit de zomer van Pretoria (zijn er ook zomers van andere steden? Of andere jaargetijden?) een goedlopend stukje in het Nederlands te schrijven. Het misverstand over Willy en Maxi is de commentator niet aan te rekenen, de beiden zien er nu eenmaal absoluut niet koninklijk uit dezer dagen. Ik zeg nog niet niet type “hooligan”, daarvoor ontbreken zwaaiende bierflesjes in de knuisten, maar het komt er dicht bij. Ik heb ze beiden hoog, heel hoog, en zie het met lede ogen aan. Met name Maxima doet het zo veel beter bij het gadeslaan van een concert, een tango, kinderen in een ziekenhuis, landmijnen, waarom nou toch dat bleren en luidkeels aanmoedigen van sporters. Dat! Hoeft! Niet! Angela Merkel doet het ook niet als ze met tegenzin bij een voetbalwedstrijd zit.

 54. Laten we onze lachebekkende premier ook niet vergeten. Uit Merkels verveeldheid blijkt het ware staatsmanschap.

 55. Joop den Uyl schijnt ooit in een polonaise door de tuin van Soestdijk te hebben gehost, daar was Job Cohen in het bejaardenhuis niks bij. Neen, een hoogwaardigheidsbekleder dient neutraal op de tribune te zitten, af en toe aan het champagneglas te nippen, in de verte kijken en over staatsdingen nadenken. Bij een goal dient de hoogwaardigheidsbekleder lichtelijk niet-begrijpend te kijken, in feite verstoord door de plotselinge herrie. En aan het einde een minzame glimlach bij het uitreiken van de beker, een handdruk, en zeker geen klopje op schouder, absoluut geen knuffels of zoenen.

 56. Maar toch, als welwillende geste naar het volk, een bescheiden oranje-accessoire. Bv. een pochet of een streepje of stipje op de stropdas.

  Bij zeer hoge uitzondering, zoals het huldingen van het Nederlands Elftal na een gewonnen WK, een oranje vlinderdas.

  Daar wordt dan nog dagen over gesproken en keert bij overlijden terug in alle reportages.

 57. Joop den Uyl werd de polonaise ingetrokken ná het festijn en mét de voetballers. Ik kan me niet herinneren dat hij in 1974 in West-Duitsland op de tribune zat, laat staan dat hij zich, gelijk W & M, tijdens de finale als nar gedroeg. Joop presteerde het om als intellectueel een (h)echte band met de man in de straat te hebben. W & A zijn symbolische feestvarkens en bierdrinkers met Poetin, idolen van het oranjegepeupel, de nazaten van de moordenaars van de gebroeders De Wit en Johan van O., de man van het stokje. Weg met deze klaplopers:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3599855/2014/02/19/Het-koningspaar-schiet-in-moreel-opzicht-tekort.dhtml

 58. Inderdaad – als L. hier zou zijn, dan kreeg ze een plusje.

  JdW is inmiddels wel wijzer, de aankondiging staat er nog gewoon. Heel verstandig, er is ook voor de vaste kern een grens bereikt, zo lijkt het.

 59. @K
  Ik probeer sinds enige tijd wekelijks een gedicht uit m’n hoofd te leren, als tegengif tegen de www-hyperlink-hersenverweking die ons allen bedreigt.

  ‘Het stocksken’ is tot en met zaterdag aan de beurt. Tweedeerde gaat inmiddels vloeiend, daarna wordt ’t haperen.

 60. Gelijk heb je (qua Joop). En hij campeerde in Portugal. Het laatste deel van je betoog is wat ongenuanceerd, klaplopers tut tut tut …. Maar da’s een lange discussie.

 61. Je kunt je waardering laten blijken, in afwezigheid van Luv, door het betreffende citaat te beduimen. ’t Is surrogaat, ik weet het, maar het toont goede wil.

 62. Dank je wel, lieve Apie, voor het genereuze onderdak op je blog. Ik ben benieuwd wat ik morgenochtend aantref; mijn hele drastiesleven in scherven, op een vies stoffer-en-blikje? Enfin, if so, dan is het een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen, hier in het gastvrije onderkomen van Het is goed.

  Rechtertje, als je eens voorzichtig begon, met bijvoorbeeld een kort juweeltje van GB? Die van de hondjes?
  ‘Ik zit me voor het vensterglas onnoemlijk te vervelen. Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen.’

  Kort, kernachtig, en door het rijm makkelijk te onthouden. Moet ook jou lukken.

 63. Ja lieverd, kon ik je maar in het echt even in mijn armen sluiten. Het komt vast wel goed op de een of andere manier. Ik neem mijn hoed diep voor je af. Diep? Nou ja, je weet wat ik bedoel.

 64. Apie, ik beschouw mezelf als even in jouw armen gesloten. Natuurlijk komt het goed. Het is (al) goed.

 65. DSR, ik raad je aan 1, 2, 3 4, hoedje van hoedje van, 1, 2, 3 4 hoedje van papier. En als je dat erin hebt zitten, dan de week erop het couplet over als het hoedje dan niet past, zet het in de glazenkast, waarom dat is zoals bekend een raadsel. Ook als een hoedje past dan kun je het in de glazenkast kwijt. Maar het hoort eigenlijk aan de kapstok of in de hoedendoos.

  Ben je boos, pluk een roos, kun je dan in maart aan beginnen, met het onsterfelijke vervolg over zet hem op je hoed, dan komt alles weer goed. Het wordt vol in die glazenkast.

  pluk een roos

 66. Oeps, sop in je ogen, wacht lief, ik spoel je gezicht even af met een warme straal. Doe je ogen maar dicht. Zo .. gaat het weer, doe maar open. Oh wat ben je toc heerlijk zacht. Toc? Toch! Nu word ik ook zenuwachtig. Zal ik mijn mobieltje even weg leggen? Hoe laat moet je eruit? Ik heb vrij vandaag.
  Apie mobiel!

 67. Ik ben niet vrij helaas, moet zo de kou in, brrrr…Zou veel liever nog even blijven doorsudderen.

 68. Geeft niet, dit was in ieder geval een mooi intiem begin van de dag. Heerlijk samen als iedereen nog slaapt. Ga dan maar, ik droog je even af en hier is de fohn. Prachtig haar heb je toch. Njam!
  Weet dat ik vanavond op je wacht met een glas wijn, wat hapjes en een kaarsje of twee. Fijne dag Luv!

 69. Ajasses – samenkleffende spot over DSR’s homerische kwaliteiten en klam gezemel over dingen die beter per persoonlijk beriht hadden gekund. Brrrr…..

  En dat in een hoekje gewijd aan Ik-jes en Eindoordelen – moet dat nou!

 70. Aan je kont krabben moet ook wel eens, maar dat doe je hopelijk ook niet in de volle openbaarheid.

 71. Een erg oneerbiedige en diep onromantische vergelijking. Blij dat ik je vriendin niet ben.

  Overigens, ene Arjan roept om je bij de buren. Attendeer jij hem even op het linkje op #3 dat er nog steeds staat? Of durf je niet? Moet een vrouw het weer opknappen?

 72. DSR is ook blij dat jij zijn vriendin niet bent en heeft verder geen klachten ontvangen.

  Eerbiedigheid is toch hopelijk niet verschuldigd voor dat geflikflooi?

  DSR heeft geen toegang meer tot Drasties, dus iemand anders zal als wegwijspiet moeten optreden.

 73. Daarom

  Gehoord in de trein: „Wat is er eigenlijk fout gegaan tussen jou en M.?” „Nou ja gewoon.”

  „Gewoon wat?” „Gewoon, hij wilde niet meer.” „Hoezo dan?” „Hij stuurde een whatsapp dat het over is.”

  „Maar het was toch weer aan?”

  „Ja, het was ongeveer aan. We zouden weer rustig opbouwen.”

  „Oh. En met dat opbouwen stopt-ie ineens of wat?” „Yep.”

  „Wat gaf hij dan als reden?”

  „Hij schreef: ‘Ja…buh, daarom.’ Dat vind ik nog het ergste. Dat hij na bijna drie jaar aankomt met daarom.” „Snap ik. Laat die gozer toch stikken. Of wil je hem terug?” „Nee.”

  „Waarom niet?” „Ja…buh, daarom.”

  Bianca Limpens

 74. De NRC-redactie heeft kennelijk lucht gekregen van het schisma in Ik-jesbeoordelingsland en heeft daarom uit de bak ‘tijdloos geklets – gebruiken bij gebrek aan actueel schrijfsel’ iets opdregt waar zonder veel fantasie de wijze waarop een zekere webloghouders (niet APD) omgaat met zekere reageerders kan worden herkend.

  Zoals met deze dingen is het, om het ds Nico ter Linden te spreken, als de geslachtskenmerken van de kakkerlak: voor vrijwel niemand interessant maar voor de betrokken van het hoogste belang.

  Al met al een zielzuigend stukje, waar je doodmoe van wordt.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 75. Ik heb een linkje op drasties naar hier geplaatst (da’s de tweede al) en even dacht ik in de verte geween en tandengeknars te horen. Ik kan me vergissen, uiteraard.

  Spijtig voor je, DSR, dat ons momentje je zo stoort (‘ons’ uiteraard niet ‘jouw en mijn’).
  Apie! Heb je morgenochtend iets of ben je vrij?

 76. Lief! Daar ben je dan. Wat heb ik naar je uitgekeken de hele dag. Mijn dappere, dappere meisje. De wijn is nu helaas op. Ook de nootjes stonden maar te verpieteren. Ik heb nog wel een stuk pizza in de koelkast. Is dat wat? Ja sorry hoor, maar het is acht uur, ik dacht dat je niet meer zou komen. Maar nu ga ik eerst gauw naar de buren om te kijken hoe of wat … *zo benieuwd icoontje* En morgen, dat beslissen we spontaan, OK?

 77. Apie! Om 6 uur de piepers op tafel: zo oerhollands ben je toch niet (meer)? En de wijn al op? Was er dan maar één flesje?
  Nou, dan neem ik dat beschimmelde korstje brood met een stukje zweetkaas, maar… *snif*
  Geintje! Doe het puntje pizza maar. Met een glaasje wijn; haal maar uit de voorraad bewaarflessen. *ik hou ook van jou, hoor-icoontje*
  DSR: kijk je even de andere kant op?

 78. Weet je, Luv, dit zijn onbelangrijke aanloopmisverstandjes. Ik dacht juist, nou ja, ze is Nederlands, die wil om zes uur eten. Normaliter eet ik kei later. Ik ga je pizza nu in de magnetron zetten, ’t is heel veel meer dan een puntje hoor. Met ananas, ik hoop dat je daarvan houdt. Geen vlees, geen vis. Maar lekkere groente en wat fruit. En een bodem natuurlijk, een goeie, niet zo’n goedkope uit de supermarktdiepvries, maar van de delicatessenboer hier om de hoek.

  En weet je? Ik heb al jaren voor een hele speciale gelegenheid een keidure Primitivo in de kelder liggen. Dit is die gelegenheid dus! Ik voel het gewoon. Hij moet even de-dingesen (lucht erbij), maar dan heb je ook wat. Ik ga nu naar de kelder. Knap jij je lekker op, douche maar even, en trek dan lekker je slobberpakje aan, die roze huispyama, met die pantoffels van Nijntje. Geen haast alsjeblieft. Je bent nu thuis, je bent bij mij, de stress kan van je afvallen, die collega’s kunnen je hier niks doen. Zo meteen masseer ik even je voetzolen.

  En er is vast wel iets gezelligs op de TV. Eh, CNN zappen we gauw weg vandaag *geschokt waar zijn ze in puntjepuntjenaam mee bezig daar in Kiev kijk icoontje*

 79. He heerlijk, Apie! Jij weet wat een vrouw na een lange dag nodig heeft. Lekker saampjes languit op de bank, elkaar het glaasje aan de lippen zetten, knusjes naar een of ander onbenulig maar ontspannend teeveeprogrammaatje kijken, en dan ongemerkt zachtjes indommelen… zzz….

 80. Terwijl APD zoete broodjes bakt, wordt het laatste object zijner oprijneigingen elders een ‘zanikzeloot’ genoemd door een vooraanstaand reageerder aldaar!

  Moed kun je die vrouw niet ontzeggen, nu al twee dagen achter elkaar.

 81. Zoete broodjes? DSR, ik mag toch hopen dat je in de gaten hebt wat hier gebeurt. Kunnen we misschien even als een (schrijve: 1) man achter een moedige vrouw staan? Een vrouw die haar noodlot in de ogen durft te zien. Die rechtop voor de aanstormende tank gaat staan. Die zegt: tot hier en niet verder. Hier is een held in the making. En ik houd mijn hart vast. En weet niet of ik moet lachen, huilen of heel stil in een hoekje gaan zitten.

  Wat die reageerder betreft, dat valt me zo zwaar van hem tegen, dat wil je niet weten. Alsof Luv iets oneerbaars doet, iets raars, iets vies, iets schandelijks. Maar goed, van koken heeft de man meer verstand. Oh, nu ik dit zeg, realiseer ik me dat Luv toch een van de gewaardeerde medewerkers op zijn kookblogje is? Da’s dus een dolk in de rug en dan vind ik het nog minner. Maar ik zeg niks meer. Ik zwijg. Ik kan er namelijk niet meer tegen en wou dat dit gedoe allemaal gauw voorbij zou zijn. Ik ga vanavond denk ik maar eens vroeg naar bed. De stemming is er helemaal uit. *geen eens geen fut om een icoontje te verzinnen icoontje*

  NB. Let ook even op wie er stil is, wie doet alsof er niets aan de hand is fluit fluit fluit. Da’s vaak nog erger vind ik zelf dan.

 82. Oooooh ….. “live with it” zegt ze. Ik val echt om van bewondering. Opnieuw. Wat een karakter, deze meid. Wat een standvastigheid, wat een kalmte, je voelt dat ze het helemaal gehad heeft met die onzin. En gelijk heeft ze. Nou de anderen nog, maar die pruttelen en reutelen liever door. Lijkt het wel. Zou je zeggen. Maar ik zeg het niet hoor. Ik sla het gaande.

  Gokje: daar komt geen antwoord op, want de betreffende reageerder is niet zo van het discussieren en de dialoog, die is meer van het effe hard roepen en dan wegrennen. Wedden?

 83. MEDEDELING: in verband met de gebeurtenissen bij de buren maar ook in Kiev wordt het lollige “en het ging verder” vanavond opgeschort. Ik neem aan dat iedereen dat kan begrijpen. Hopen dat het morgen weer kan mensen.

 84. Pfoeh, ’t is weer gezellig, bij de buren. Heel onkarakteristiek voor het oude drasties. Helaas niet voor het nieuwe drasties. Misschien moet ik maar vast wat fraaie scheldwoorden en afdroogzinnen verzamelen. Om in voorraad te hebben. Van die fraaie, Reveriaanse/Blackadderige. Maar dat is niet mijn forte: DSR, jij bent daar goed in; verzamel jij eens een paar lekker droogkloterige, tot op het bot beledigende orenwasserettes voor me. Ik beloof dat ik er ‘copyright DSR’ bij zal zetten.

  Even serieus: ik was echt onaangenaam verrast door die reactie van lummel. Had ik van hem niet verwacht.

 85. Ja Luv, ik werd daar ook even niet goed van, met name ook omdat je met hem op het kookblog zit, en jullie, voorzover ik weet nooit onenigheid hebben gehad, en jij bovendien nou niet echt iets heel ergs hebt gedaan. Zanikzeloot (term uit de NRC tijd) was toch echt een lul (m/v) die hele lappen tekst, dagen achter elkaar, plaatste, tot ergernis van iedereen. Maar je ziet het, lummel heeft dan niet het fatsoen om zijn onaangenaamheid even toe te lichten. Vervelend sfeertje, echt, zo ga je niet met elkaar om vind ik.

  Het oude NRC was keileuk, de eerste jaren drasties ook, maar nu is het echt een triestig gebeuren. Het is niet anders. De fut is eruit, en die komt er alleen maar weer in als genoeg reageerders er weer zin in krijgen en met elkaar gaan geinen en rollebollen. Maar men is afgetaaid, het is niet anders. En diegenen die nog zin hebben in lekker ouwehoeren – afgezien van jou – die zitten allebei hier en zijn daar geband. Dus … dan roep je het over jezelf af en creeer je een website waar pawi, riverside blues en Ilona wat meligheden uitwisselen. Riverside is overigens wel op dreef deze week, ik lees hem graag.

  Schelden zou ik je ernstig afraden, lieve Luv. Dat is zo “niet jou”, zou ik niet doen, en is ook niet nodig. Je bent nu juist lekker soeverein bezig, vooral dat spijkerharde “live with it”, ik zou, zolang je er nog mag komen (en laten we hopen dat dat lang is) het op die toon blijven doen. Duidelijk, waardig, voor niemand bang, door niemand geimponeerd. Laat hen maar schelden, het wordt misschien nog wel erger dan zeloot, laat het van je afglijden, stel je een glazen pyramide om je heen voor, waar de pijlen op af ketsen, je ziet ze wel, maar ze dringen niet binnen. En laat die anderen maar doen alsof hun neus bloedt, dat kennen we uit de geschiedenis, dat is dan ook duidelijk. Tenzij er iets gebeurt, een initiatief, een gebaar van iemand, gebeurt er verder niet veel meer daaro. En nu lekker slapen, lief, morgen weer gezond op. Misschien laat ik je wel slapen. Baaldagje. Ik bel wel naar je werk! *kus icoontje*

 86. En dan zap je toch even langs CNN en P&W en zie je beelden in Kiev, waar demonstranten met eigengemaakte “schilden” (gewoon houten boardplaten, stukken deur) door schutters worden neergeknald. Dat zijn vaders, zonen, broers … die worden doodgeschoten om (in feite) niks. En dan zwijg je maar, en denk je, waarom doen WIJ allemaal of onze neus bloedt, ook al zijn we dan machteloos hier en nu, hoe kunnen wij nog “gezellig” bloggen, ons wijntje drinken en ginnegappen en grapjes met elkaar maken. Oneindig triest. Mijn hart bloedt. En nu echt.

 87. @APD
  Je ‘echte’ reactie over Kiev is even gratuit als alderluitjes die onlangs vroompjes ‘RIP Mandiba’+quote de wereld instuurden.

  @L
  Trootst je ermee dat Drasties voorheen nog een veel grotere slangenkuil was, met ditto grofmondigheid. Het kan dus nog erger. Maar ja, dat betrof meestal DSR in de slachtofferrol en dat schijnt niet mee te tellen.

  Voor een zekere reageerder mag je het ten dienste van de hele mensheid copyright-vrije DSR-isme ‘grafdansende farizeeer’ gebruiken, want dat is die zekere reageerder.

 88. Ja DSR, zelfs als iemand uit het hart op echte ontwikkelingen in Kiev reageert, dan moet daar nog een originaliteitsoordeel over worden gegeven. Je beseft vermoedelijk niet eens wat je daarmee doet, en hoe je je daarmee laat zien, dus ik laat het maar voor zich spreken.

 89. Wat doe ik daar dan mee? Niks anders dan de oppervlakkigheid van eea laten zien. Originaliteit doet er uiteraard niet toe maar aan (vals) sentiment heeft DSR een broertje dood

  Ineens weet ik waar het me aan doet denken: ‘Wat een ellende in de wereld, We nemen nog een toastje’.

 90. Ach nou ja, ik bedoelde eigenlijk ook niet letterlijk schelden, meer een soort fijntjes afdrogen. Zoals je wel eens in polemieken tussen goede schrijvers leest.
  Maar ik hou het maar even bij live with it en soortgelijk. En als het moment daar is kan ik grafdansende farizeeer van DSR gebruiken.

 91. Ja, DSR, op empathie met iets of iemand hebben we jou nog niet kunnen betrappen. “Echt” tussen aanhalingstekens, “vals sentiment”, “gratuit” … toe maar, je strooit met kwetsende kwalificaties alsof het pepernoten zijn. Je mag niet zeggen dat je iets erg vindt kennelijk, tenzij je er zelf heen gaat om het conflict op te lossen. Man man.

 92. @L
  Grafdansende farizeeer is natuurlijk geen schelden, maar een gekruidig-gepolemiseerde weergave van de werkelijkheid.

  @A
  Je heb er weer eens niks van begrepen, getuige de opvatting die je aan DSR toeschrijft. En natuurlijk moet er in je driestuiverstukje ook weer een karaktermoord voorkomen, je kunt nu eenmaal niet anders.

  Kwetsende kwalificaties zijn gelukkig niet gebruikt, tenzij je zo kleinzerig bent dat je kritiek op jouw persoontje per definitie zo opvat.

  DSR is vervuld van empathie en loopt er juist daarom niet zo mee te koop. De Schrift leert ons behartigenswaardige dingen over lieden die op hoeken van straten bidden.

 93. Wow! Let liever op wat er bij de buren is gebeurd. Echt ongelooflijk maar waar. Luv had in reactie op een vraag van Arjan uitgelegd hoe een en ander zat, en wat denk je? Jan heeft dat hele betoog verwijderd. Het was een helder, transparant en redelijk betoog, zeker niets onbetamelijks, waarin zij zijn gedrag – het voorwaarden verbinden aan het toelaten van DSR – censuur noemde. De dolgedraaide websitebeheerder zegt als toelichting iets vreemds: links naar je site leveren geld op, links van je site naar andere sites verlagen je waarde. Veel van het internet begrepen heeft hij dus niet, maar voila, hier is vijf maanden na het begin van de discussie alweer een nieuwe reden voor zijn verzuim om bronnen te vermelden bij zijn stukjes. En daarom heeft hij dus nu zogenaamd Luvs reactie weggehaald. Pffffrt.

  Als het opnemen van de link de werkelijke reden was geweest, dan had hij natuurlijk Luvs betoog kunnen laten staan en alleen de erin voorkomende link kunnen schrappen. De reden kan dus niet anders zijn dat hij wilde voorkomen dat andere reageerders Luvs heldere betoog zouden lezen (en het er misschien wel mee eens zouden zijn).

  Luv, heb je je reactie nog? Zet hem s.v.p. hier neer zodat belangstellenden kunnen oordelen over wat je schreef. En daarna gaan ze weer vrolijk verder, maar dat mag iedereen zelf weten.

 94. Tssss…..nou, JdW grijpt dan eindelijk hard in. Flinke kerel.

  Ben benieuwd naar L’s betoog, heb dat helemaal gemist.

  Het meest parmantige vind ik nog zijn geraaskal over ‘links die waarde vertegenwoordigen op internet’. Vorige week ging het nog om doorgeleiden naar pornografie en andere onwenselijkheden. Een blog waar je geen links mag plaatsen, is trouwens niks waard.

  Ondertussen vindt de overgbleven harde kern kennelijk alles wel best. Mag.

 95. Och heden, Ruud Lulgit is ook weer terug bij de buren. Zo sneu. Het gaat, lieve lezers, als volgt. Websitebeheerder plaatst een artikel. Vervolgens gebeurt er een hele tijd niets. Kan gebeuren, is overal zo op internetland tenzij je een grote als geenstijl, de speld bent. Wat doet nu JdeW? Die gaat onder allerlei fantasienamen zelf reacties op zijn eigen stukje schrijven!!! Zo in de trant van: “nou het is me wat” (Jacky), “wat een schande” (scheethoven), “hahahaha” (areuserious). Deze “reageerders” praten, anders dan echte reageerders, nooit met elkaar, of met de websitebeheerder. Ze zijn dus door een kind van vijf te herkennen. Mag dit niet? Ja hoor het mag! Is het erg? Nee het is niet erg. Echt niet. Maar kijk maar eens naar blogs in internetland waar dit ook gebeurt, heel weinig indeed. Kwestie van klasse.

 96. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat deze, inderdaad wat eenzelvige, reageerders, zich nu pas weer veilig voelen op Drasties, nu de de blogbaas eventuele waardeverlagende links en andere onaangenaamheden, zoals kritische reageerders, scherp in het oog houdt en waar nodig bant.

  Allicht bloeien ze snel wat meer op.

  Wat dat betreft kan APD, die internetvandalisten als T. mild-vergevingsgezind laat amokmaken, een dak oven het hoofd biedt, een voorbeeld nemen aan de wijze waarop JdW invulling geeft aan het blogbeheer.

 97. Apie, ik kan hier (binnen het netwerk van een opdrachtgever) geen plaatjes uploaden (stel je voor zeg! plaatjes!) maar ik heb het schermprintje gemail dus je kunt hem hier zelf neerzetten.

 98. Ja mooi he? Nog mooier dan op die site.

  Prima stukkie, en slechts iemand met een gevoel van eigenwaarde onder nul haalt zoiets weg.

  Ik heb overigens het verhaal van die links nagetrokken, de vakmensen (allemaal) adviseren tegen het ontmoedigen van (voor je lezer relevante) uitgaande links. Maar goed, dat had ik eigenlijk niet op hoeven zoeken, malle jongen die ik ben. Dat het een schijnargument is, wordt wel duidelijk als we beseffen dat de site al vijf tot acht jaar helemaal volgestouwd is met links. En ineens vandaag zou dat inzicht ingedaald zijn? En jouw link moest daarom onmiddellijk worden verwijderd? *haha icoontje*

 99. Mooi hoor, die reactie van L.! Vooral die snog met Indra.

  Je kunt je als blogbaas niet belachelijker maken door zoiets te verwijderen. Blij dat JdW ons dus de moeite bespaart.

 100. Ja, dat moet ik nog even uitleggen aan hen die zich niet continue aan die site laven. Het kusje voor Indra was een reactie op haar:

  @7 Lummel

  Tjonge jonge! Valt hier nog wat te katten? Begin jij nou ook al na Riverside?
  Tegen nota bene een van de leukste reageerders, die hier nog over zijn!

  By Indra on 21/02/2014 – 6:00

 101. Nuchter

  Een oudere man wordt niet goed op ons erf, zo erg zelfs dat we toch maar 112 bellen. Na een grondige check van een half uurtje wordt door de ambulancebroeder ‘oké’ gegeven op voorwaarde dat de man bij mij in huis thee mag drinken, mag rusten en warm mag worden. Met een wollen deken over zijn magere schouders en een warme kop thee in zijn handen zegt deze nuchtere West-Fries: „Zolang de dood er is, moet je vrezen voor je leven!”

  Herbert Blankesteijn

 102. Ja so what? Dat is een standaardgrapje. Wat is er verder gebeurd?

  En zolang er leven is, moet je vrezen voor de dood dus. Nou, enfin, we kunnen het weekend weer in, het was geen bijster beste ikjesweek, maar de andere ontwikkelingen maakten een hoop goed.

 103. Op zich een Ik-waardige gebeurtenis, maar op de een of andere manier heel iebbelig opgeschreven. ‘grondige’ check vs een ‘half uurtje’ diminutief), drie keer ‘mag’….

  En zoals de onfortuinlijke man tot karikatiir wordt gemaakt: de goedertieren woollen deken over de ‘magere’ schouders natuurlijk mag de ‘nuchterheid’, oerdeugd aller landmannen, niet ontbreken, om vervolgens met een tegelstjeswijsheid af te sluiten (waarvan ’t trouwens mooi is dat de oudere man er zinnigheid in heft die te berde te brengen).
  Eindoordeel: 5+ (zegge: vijfplus)

 104. Een weinig empatische reactie, APD. Een oudere man zag z’n levensgeesten tijdelijk wijken, dat is er gebeurd, en hij maakt geen grapje, maar weet ondanks de nare omstandigheden toch nog iets gevats te zeggen.

  Dat is nou jouw empatie anno 2014: als een echte politiek-correcterik van het waarschijnlijk llinkisige soort leef je mee met hip mondiaal leed, maar de oudere, magere man die niet goed wordt, kan op desinteresse en een schimpscheut rekenen.

  Daar krijg je een duipje-neer voor. ok voor de ‘andere ontwikkelingen’ die een ‘hoop goed’ maken. Dan heb je het toch zeker over de censuristische knevelarijen op Drasties, waar zowel L. and DSR het slachtoffer van zijn geworden? Of heb je weer een eersteklastrein met extra zachte kussens voor je uitdijende bourgouisderriere gescoord?

 105. Kruidje-roer-me-niet, wees blij dat zo’n filter strak afgesteld staat. Beter een paar vals positief, dan een erge die erdoorheen glipt, ook in jouw belang. Hier worden de lezers beschermd zonder botte bijl.

 106. Apie op 13:28

  Dank voor je uitleg. Het duizelt me zo langzamerhand een beetje. Kan de lesstof niet meer volgen door te vaak spijbelen!.

  Ik begrijp de verbazing van Luvienna goed. Een aantal jaren geleden overspoelde Mopperkont ons met links naar zijn favoriete muziek. Dat moet Jan dan een kapitaal gekost hebben. En waarom mag het dan nu ineens niet meer? De reactie van Lummel ten aanzien van Luvienna begrijp ik absoluut niet!

  Jammer dat de sfeer op drasties zo veranderd is. Ik vond het ’s morgens, in alle vroegte, altijd een gezellig opwarmertje voor de lange dag die nog komen moest. Of ’s nachts, in mijn vorige baan, als ik nachtdienst had.

 107. Hoi Indra, dat was een uitleg van Luvienna, die ze op drasties had geplaatst, maar die JdeW heeft verwijderd. Het volledige verhaal (de ontwikkelingen sinds september vorig jaar, chronologisch bijgehouden d.m.v. updates, tot een punt dat ik er genoeg van kreeg staat hier: http://apiedapie.com/2013/09/13/bizar-beheerder-laat-eigen-website-in-de-steek-na-plagiaatverdenking/

  Ik deel je teleurstelling over drasties. Ik kwam er ook graag wat dollen, het was echt een ontmoetingsplek tijdens de bedrijven door, vanuit het buitenland een leuk middel om wat contact te houden met Nederlanders die geen familie of vrienden zijn. Maar JdeW ging ineens heel raar doen, en het lijkt wel of het steeds raarder wordt. Ik mis het wel. Vooral het bijhouden van het koppenklassement. Maar het leven gaat door, gelukkig komen er hier regelmatig kennissen langs, en ik weet ook dat vrijwel alle drastiesreageerders van het eerste uur hier meelezen, ja, zelfs JdeW 🙂 Da’s ook wat, reageren mag, maar hoeft niet. Alle liefs, je Apie.

 108. En ja hoor, mijn reactie op drasties bij het Ikje van vandaag is alweer verdwenen. Maar inloggen kan ik nog steeds.
  Wat wil Jan nou? Blijft hij steeds op de loer liggen of ik niet een linkje plaats?

 109. Ja, want hij heeft “weinig tijd” om zich met zijn site bezig te houden. Deed hij bij mij ook (totdat ik het zelf zat werd). *schater icoontje*

 110. Om de week toch nog lachend af te sluiten een youtuubje dat mij zojuist bereikte. Ik heb eigenlijk een hekel aan het genre (mensen die struikelen en vallen, met homerisch gelach op de achtergrond) maar bij deze kon ik een hardop schateren zo ergens na het midden (1:48, 2:05) niet onderdrukken. Hoe dom mensen kunnen zijn, tja, laten we er maar om lachen, huilen hoeft niet.

 111. Het begint allemaal een beetje heel erg irritant te worden.
  De lol gaat er ook bij mij steeds meer af.
  Zowel JdW als Apiedapie zijn, vind ik, hartelijke, verstandige en relativerende mensen (altijd geweest.)
  Men kon tegen plaagstootjes, cynisme, ironie, zelfspot. Kostelijk!
  Was zo blij dat ik Drasties had gevonden.

  Heb er behoorlijk wat van geleerd. Toen echte humor nog heel gewoon was op Drasties.
  Voelde me een echte ‘drastiesganger’ waarmee, waardoor, mijn eigen gevoel voor humor op een hoger plan kwam te staan.
  Men was tegen elkaar opgewassen. Zoals meerdere reactanten van Drasties. Dat was genieten.

  Zoals Indra zegt: mijn dag was goed. Ik kon niet zonder dat opkikkertje.
  Maar dat is nu verleden tijd aan het worden. Het begint me steeds minder te interesseren allemaal. Misschien wel goed.

  Reactanten dreigen inmiddels in twee kampen te worden verdeeld.
  Als buren (en medeburen) die al geruime tijd met elkaar in de clinch liggen, partijkiezend.
  Balen, hoor…

 112. Dank voor je reactie, Ilona. En ik ben het er van woord tot woord mee eens, hoewel ik niet zeker weet of ik ook vind dat JdW hartelijk en relativerend is *relativerend knipoog icoontje*

  Enfin, ik kan aan deze situatie niets veranderen. De bal ligt in de tuin van de buurman en het lijkt alsof dat een hele boze buurman is die iets nu al ruim vijf (schrijve 5) maanden aan het wreken is. En eigenlijk steeds erger in plaats van minder. Oftewel, ik denk niet dat we onze bal terug krijgen, maar dat hij hem stuk heeft gesneden. Kom s.v.p. af en toe nog eens langs, al is het maar voor een groet, da’s nog iets. Alle liefs, je Apie

 113. Ach ja, de humor op een hoger plan, wat zou dat mooi geweest zijn *weemoedige zucht-icoon*.

  Allicht dat we, als ons langere tijd op Drasties was vergund, er zelfs iets in de praktijk van hadden gemerkt! Maar zowel Ilona als APD, en L. niet te vergeten, sloten qua koppenwedstrijdhumor naadloos aan bij JdW’s Blokker-Hema-gevoel voor het grappige: gewoontjes, degelijk en niet te mal.

  Maa toch, misschien zat er schot in de zaak, wie zal het zeggen.

 114. Laten we de schade even opnemen. 3 reageerders geband (Apiedapie, DSR en Luvienna), 2 reageerders vertrokken en hier reagerend (Keessie en mopperkont), 1 reageerder afgetaaid en op NRC reagerend (NaamNomName). Dat zijn er 6. Vergeet ik er een? Graag uw aanvullingen. Wellicht kunnen we Hikjesman en Boer’nsmurf ook tot de afvallers rekenen, dan staan we op 8.

 115. Jammer dat het grappige en liberale drasties ten onder gaat in een burenruzie en eindigt in een soap waarin diverse partijen elkaar naar het leven staan.

  De toon die de muziek maakt was al een tijdje ver weg evenals het relativeringsvermogen.
  Badinerende opmerkingen, ironisch bedoeld, worden serieus genomen, zie en huiver.
  Een coterie die elkaar schaterlachjes uitdeelt.

 116. Ook deze reactie is me uit het hart gegrepen. Dank Klare Taal. Ik vrees dat er een point of no return is gepasseerd. Wie de moeite neemt om mijn chronologie te lezen, zal zien hoe het in sneltreinvaart uit de hand is gelopen, vanwege miscommunicatie en, inderdaad, een gebrek aan relativerend vermogen van de websitebeheerder. Ik zelve heb een zeer kritische noot geplaatst, in september, dat is zo, maar daar had ook anders op gereageerd kunnen worden. De toegestoken handen, de knipogen werden in een rode waas verworpen. Daarna is het een haat- en wraakactie geworden. Onnodig, zinloos, en met collateral damage, een site in de knop gebroken, juist toen er een leuke opswing was.

 117. DSR,

  Je hebt al menigmaal ruzie gehad met JdW wiens blog bloeide dankzij de bijdragen van jou en je groupies.
  Ga je nu een jointventure aan met APdP om de zaak aan de gang te houden?

  Let wel , het is crisis, de klad zit erin, houd de klanten te vriend, zo niet dan zijn de rapen gaar.

 118. Ga-aan-de-kantwedstrijd

  Ik fiets over het Spui in Amsterdam. Een paar duiven staan op het fietspad niets te doen en denken zoals altijd de ga-jij-maar- eerst-aan-de-kantwedstrijd te gaan winnen.

  Nou mooi niet, dus ik fiets door. Totdat een duif claustrofobisch wordt door de geringe ruimte tussen mij en een andere fietser. Wanhopig probeert hij te vluchten en vliegt daarbij keihard tegen mijn been aan, nog net niet tussen mijn spaken. Brutaal beest! Zie je nou wel!

  In shock fiets ik door.

  Totdat ik de plek voel waar zijn kleine warme lichaam tegenaan vloog. O mijn god, de duif! Zou hij nog wel leven? Gegeneerd, met de gedachte dat ik bijna een dier heb vermoord, kijk ik om naar achter.

  „Hij leeft nog hoor”, zegt een fietser achter mij. „Rare beesten zijn het toch.”

  Marjolijn Ebels

 119. Ook op de zaterdagochtend is ons helaas geen goed geschreven verhaaltje vergund. Terwijl het toch niet zo moeilijk moet zijn om dit voorvalletje helder te beschrijven. Nu lezen we dat Marjolijn “in shock” doorfietst, een wel heel plotselinge omslag van haar aanvankelijke “nou mooi niet ik fiets door” gevoel. Dan voelt ze de plek waar zijn “kleine warme” lichaam tegenaan gevlogen is. Als lezer denk je dan: kleeft het beest daar nog aan dan? Was het vocht, bloed, was het een waterduif misschien?

  En dan fietst er ineens een fietser achter haar aan, een vreemde fietser, niet de fietser die met haar verantwoordelijk was voor het drama, want die reed de andere kant uit. Denk je althans. Maar dan lees je het verhaal nogeens over en merk je dat zulks onbekend blijft in de beschrijving van het drama.

  De grappig- of apartheid van de clou, de opmerking van de fietser, ontgaat me. De duif leeft nog, is een feitelijke constatering, evenals dat het rare beesten zijn. Waarom Marjolijn, heb je dit opgeschreven en opgestuurd, waarom redaktie hebben jullie dit gepubliceerd? Mensen fietsen door de stad en ze praten met elkaar over wat ze zien. Is dat nieuws, is dat iets opmerkelijks, is dit werkelijk een anekdote?

  Samenvattend: een wel heel mager ikje. Als ik er een rapportcijfer voor zou geven dan werd dat een vier min (schrijve: 4-). En ik ga over tot de orde van de dag.

 120. @KT
  DSR heeft in tegenstelling tot JdW geen klanten, slechts lezers. Het enige dat hij verlangt is een vrijplaats om zich uit te spreken, een minimum aan achting en eerlijk spel.

  Dit alles is hier doorgaans min of meer aanwezig, al zijn we wel eens langs de afgrond gescheerd.

 121. Nou-nou, wat een dramatische verteltrant zeg….en dan kan keuvelige toeschrijven van gedachten aan dieren. DSR is er er niet zo van.

  Zelfs als de duif wel dood was geweest, dan was de inzender geen moordenaar, maar het wrekend zwaard van Darwin.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

 122. @Rechtertje
  Als die Darwin-theorie van jou zou opgaan (struggle for life, survival of the fittest), dan zou de fietsbevolking van Amsterdam gedecimeerd worden terwijl die lieve duifjes meewarig zouden toekijken.

 123. @K
  Een historische binnenstad zoals die van Amsterdam is in de eerste plaats geschikt voor voertgangers en fietserts, in die volgorde. Zouden we automobilisten massaal de fietsers platrijden, dan is het nog maar een kwestie van tijd voordat ze zich zichzelf uitroeien in een heksenketel van uitlaatgassen en road rage, waarna er vast wel weer een fietser onder een rots vandaankruipt om de aarde opnieuw te bevolken.

 124. En ook ik reageer al tijden niet meer op drasties. En ik deed het nog wel onder vele namen. Was wel lachen die periode.

 125. Ik hoop toch niet dat ik met Henk op een hoop gegooid word, qua mening dan, de roze koppen lijken nogal op elkaar. De brilletjes maken het verschil, ik kom nooit bij Hans Anders enzo.

  Mag het lachen hem maar vergaan.

 126. KT, voor zover ik Henk begrijp is het lachen hem al vergaan.

  Wie zelf een leuk profielplaatje wil uitzoeken kan dat doen via gravatar.com, aldaar eenmalig een plaatje aan een emailadres naar keuze koppelen en met dat emailadres hier reageren. Klaar!
  Apie mobiel!

 127. Weet je , Henk, als je een uitgesproken mening of een bepaalde karaktertrek steeds uitte in je reacties , dan zouden we onmiddellijk weten wie je was of bent.

  Nee dus, in dit geval blijf je ” Der Man Ohne Eigenschaften”.

 128. Apie, je schrijft ergens dat Luvienna geen toegang meer heeft tot drasties. Van jou en dsr was het me inmiddels bekend, maar is het van Luvienna echt waar? Ik kan het me nauwelijks voorstellen!

 129. Ja, Indra, het is echt waar. De reden is hier boven beschreven. Ook die reden is van de site geschrapt. Omdat er een link in stond en links kosten geld. Ahum. Maar da’s echt de reden die elders is opgegeven, vervolgens is haar inlogcode ingetrokken.
  Apie mobiel!

 130. Ik begrijp er steeds minder van. Jan liet vroeger altijd zoveel over z’n kant gaan en was de goedmoedigheid zelve. Zou er niet veel meer aan de hand zijn? Ik wou dat hij zelf eens een wat duidelijker uitleg gaf. Dit is echt een afgang.

 131. Ja iets is er in hem gevaren, het begon op 11 september vorig jaar. En het is nog altijd niet voorbij. Maar moeilijk om iemand te helpen die niet werkelijk zegt wat er aan schort.
  Apie mobiel!

 132. En dan zou er vandaag om 13:00 stipt een nieuw Ik-jestopic worden geplaatst, met een inleiding waar DSR neusje van zou gaan krullen van trots….

 133. Voor dit topic was m.i. de titel ‘De schrijvende Rechter moddert onbekommerd voort’, net dat tikje scherper geweest, immers behoud van binnenrijm. Maja, het is uw bloch.

 134. Leuk hoor – anonieme zanikzeloot ‘Henk’, duidelijk geen DSR-fan, zorgt ervoor dat APD zichzelf kwispelstaartend afvalt! *verbaasde glimlachicoon*

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: