Hier is dan de tuinenspecial

Tuin 1a
Tuin 1a

Ze zeggen weleens dat bloggers en internetters – en zeker reageerders, reagluurders en reazeurders – niet buiten komen, maar de gadgonse dag op hun schermpjes zitten te turen en tikken.

Tuin 2a tuinen
Buiten mededinging, want wespenval van Ilona (tuin 2a)

Niets is minder waar. Onderzoek van de Universiteit van Leuven heeft aangetoond dat maar liefst 37.5% van de bloggers naast het schermleven een bloeiend buitenleven onderhoudt, bij voorkeur doorgebracht in eigen tuin.

Tuin 3a
Tuin 3a

Ter vergelijking: bij de niet-bloggers bedraagt dit percentage een schamele 33.5%.

Tuin 4a
Huidige tuin en klompen van Luvienna (tuin 4a)

Een oproep om eens wat plaatjes in te sturen van de eigen tuin leidde tot een verstopping van de inbox. Na maanden sorteren, schiften, deleten (daarvoor met de betreffende blogger in contact treden en een fakesmoesje ophangen over het waarom) en – laat ik daar duidelijk over zijn – genieten, presenteer ik dan nu de overgebleven Tuinplaten.

Tuin 5a
Tuin 5a

Oasetjes van rust zijn het stuk voor stuk, daar trekken onze lezers zich terug, ver weg van het gewoel, de bijlen, messen, vrachtwagens en kogels, nee, daar is nog geen pepperspray in hand-, pols- of aktentas nodig.

Tuin 6a
Tuin 6a

Daar staat het bier bij tijd en wijle koud, de thee trekt vrolijk zijn baantjes over het geblokte tafelkleedje, en, vooruit, af en toe komt moeder of vader de kat ook nog even kijken.

Tuin 7a
Tuin Heer Rozenwater (tuin 7a)

Geniet ervan, nu het nog kan, voor je het weet is het herfst en gaan de blaren vallen, voor je het weet is het winter en kwakt er een smerige smurrie op neer, en voor je het weet komen de terroristen en is er helemaal niks meer van over.

tuinen
Plaatje van de tuin van Timmerark alias bookmarkmijnboek (tuin 8a)

Ter wille van de privacy zijn de namen van de reageerders weggelaten, maar zodra ze in het reactieveld hieronder hebben laten weten welke plaatjes van hen zijn, voorzien van een korte, heldere karakterisering van wat we zien, of wat er door hen heen gaat als ze daarin vertoeven, dan wordt dit onder het betreffende plaatje vermeld.

tuinen
Plaatje van de tuin van Timmerark alias bookmarkmijnboek (tuin 9a)

Raden staat vrij, als het maar met toelichting is. Zo van: plaatje 1 is volgens mij van Luvienna, want ik zie een naakte man achter de struiken, plaatje 2 van Timmerark want er ligt een hoop tweedehandsrommel in de hoek, en plaatje 3 is van pawi, want dat is woestijnzand, dat hoopje daar in de hoek.

Tuin 10a
Vorige tuin, nu tuin van ex van A. Dapie (tuin 10a)

Nieuwe plaatjes, bijvoorbeeld van het gazon van Ad Hok, zijn ook van harte welkom en zullen na plaatsing hieronder, of na toezending via email of contactformulier in het artikel worden verwerkt.

Tuin 11a
Door Heer Rozenwater naar eigen zeggen van het internet gejat, “zou verwijderd moeten worden. Dat Apie daar ingetrapt is, ongelooflijk!” (tuin 11a). Jammer dit.

Kortom, de lange wacht was niet voor niets! En heb je geen tuin, of krijg je de zenuwen van dat ding, dan kun je altijd nog pokemon gaan vangen.

Vorige tuin van Luvienna (tuin 13a)
Vorige tuin van Luvienna (tuin 13a)

Of doe als Luvienna , vraag je katten de tuin onder te piesen en poepen – ze doen dit vaak ook uit eigen beweging – en ga dan verhuizen. Koester de plaatjes van je vorige tuin, die eerste dag dat de katten naar buiten mochten en alles nog pril en fris was.

Een wel heel bijzondere mooie serie van bloeiende bloemen en rijpende tomaten werd ingestuurd door een vrouw van wie wij allemaal weten dat zij groene handjes heeft: onze Ilona. Ik kon niet kiezen, dus met trots presenteer ik ze hier allemaal. Bedankt, kanjertje, dat je d’r eentje van ons bent! Noot: voor het gemak nummeren we ze allemaal 14a.

En dan een tuin van een vrouw die zegt dat ze helegaar geen mooie, geen bijzondere tuin heeft: Bertie. Oh bescheidenheid der bescheidenheiden. Zij stuurde een fors aantal prentjes, als ik ze allemaal had geplaatst dan zou het teveel geweest zijn, we zouden met z’n allen aan het infuus hebben gemoeten. Tuinen van de andere reageerders, ze zouden door de voorheen zo trotse, zo tevreden reageerder/lezer zelve vertrapt zijn geworden. Verbrand al die planten, die stengels, die kabouters. Maar ik heb medelijden en plaats hieronder drie foto’s, stuk voor stuk kunstwerkjes zonder weerga. Het fotootje met produkten uit die tuin maakt het geheel af, maar telt niet mee natuurlijk. Nummerrrrtje 15a, allemaal!

 

 • De featured image (plaat helegaar hierboven) is de geveltuin van Heer Rozenwater (tuin 12a).
 • In totaal werden er 73 tuinplaatjes ingestuurd, waarvan een geschat aantal van 6-7 fake (van internet geplukt; zie tuin 11a voor een bewijs van deze kwalijke handelswijze, de andere zijn verwijderd).
 • Ook anonieme trollenplaatjes van tuinen uit Ermelo en omstreken zijn zonder mankeren gewist, wat zeg ik, de bijlagen bij die betreffende mailtjes zijn niet eens geopend.
 • Tuinen kunnen in beginsel niet voor publicatie worden teruggetrokken, maar zwaarwegende belangen kunnen mij altijd vermurwen, dat weten jullie toch, gekke gekkies die jullie me d’r eentjes van me zijn. 

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

46 gedachten over “Hier is dan de tuinenspecial”

 1. Tjongejonge, Apie, dat heb je goed geheim gehouden, dat tuinenspecial nakende was! En wat een interessante koppeling tuinplaatje-tuineigenaar. 🙂

  Nieuwe plaatjes insturen mag, dus bij deze:

  In een vorige tuin:

  Huidige tuin (foto is niet van dit moment – de pioenen zijn allang uitgebloeid):

  Ook huidige tuin, nou ja, water, ook wat vroeger in het seizoen:

  En weer huidige tuin, nou ja, terras:

 2. Oei, de sterrenwaardering loopt gloeiend rood aan: Maar liefst 11 1-ster beoordelingen binnen zes minuten, dan moet je je browser elke halve minuut verversen, niet mis hoor. Applaus voor deze nijvere zeloot 😀

  On another note, dank Luvje, jawel, de tuinfoto moest van je eigen tuin zijn. Dank voor de aanvullende plaatjes, zoals je ziet is er eentje verheven tot artikelstatus, tuin 13a, niet bijgelovig zijn, is echt toeval.

 3. Oeh ja, de sterren, die vergeet ik altijd. Gauw goedgemaakt.

  Artikelstatus – wat is dat en waar zie ik dat?

 4. Ja, er is iets geks aan de hand. Je plaatje is onderaan het artikel ingevoegd (de katten) met een tekstje, maar om de vijf minuten verdwijnt het van de site. Bijzonder eigenaardig, op de een of andere manier wordt een oud concept om de zoveel minuten geherpubliceerd. We houden vol. Gauw kijken, misschien zie je het nu!

 5. Breaking: de zeloot heeft nu al 37 stemmen weten af te geven, binnen het uur. Zijn tempo is 1 ster per twee minuten, zwakt iets af dus. Mensen, moedig deze vent aan, zoveel waardering krijgt hij in het dagelijkse leven niet, dit gaat zijn dag worden. Make Henk Great Again!

 6. Een tuinenspecial? Dat had je wel eens eerder kunnen vertellen. Of heb ik niet goed opgelet? En uitgerekend nu ben ik niet thuis om snel een paar fotootjes te maken. Ik ben trouwens in Nederland. Midden in een hittegolf. Heb ik weer.

 7. Je hebt niet goed opgelet, foto’s kunnen echter nog weken, maanden, jaren worden ingediend. De hittegolf is bijna over.

  Van wie denk jij dat tuin 5a is? Jij als kenner van grote grasvlakten zou dit wellicht moeten kunnen raden.

 8. Mooie special, ga het straks uitgebreider bekijken. Eerst afkoelen.
  Als het me zou lukken stuurde ik ook een paar plaatjes in…. snik

 9. Kan ook per email, Bertie, gewoon naar

  Neen, Ad, fout, niet ineens warm.

 10. Een wel heel speciale tuin heeft MIchelle Obama, je kunt erin rondrijden gevolgd door de Secret Service.

  Ik mis haar en het Amerika dat zij vertegenwoordigt nu al 😀

 11. Helegaar niet aan gedacht. Kunnen toch oprecht reageerders zijn?

 12. Wat zou ik graag even kunnen slapen of tijdelijk dood. Wat zingen die Fransen toch leuk Frans!

 13. Niet de echte Mark man, doe nou niet zo suf. Nu laat je sommige mensen, referendersen, gelijk geven dat ik moet terug komen omdat jij dankzij mij domme dingen zegt. Ik zeg alleen dat Fransen leuk Frans zingen. Dus luister ik waarschijnlijk naar dat afgrijselijke en bijna afgelopen tour de France waar ik tussen mijn vijftiende en achttiende graag naar luisterde maar dan voor de wedstrijd en niet om het gelul. Snap je? Ik schrijf helemaal niet over de tv, althans niet dat ik mij dat herinner.

 14. Sorry, soms doe ik nog een poging om je koeterwaals te begrijpen. Als je het over Fransen hebt die Frans zingen, luister je dus naar de Tour de France. Stom van me. Zal het niet meer doen.

 15. Fijn. Dat waardeer ik zo van je. Dat koeterwaals (een soort Waals dialect? Waalse dikbillen of zo!) dat goed gelezen werd door uw lezers, het meest van alle pagina’s herinner ik mij, na quizzen over kunst, hoe heette dat ook al weer? En dan nog iets? Ach, de ikjes natuurlijk, waar dit hele blog mee begonnen is, hoe kon ik dit vergeten. Het Blog werd gefundeerd op De Rijdende Rechter, heer Roozenwater en daarna ik, uit mijn hoofd, en dat is warrig, dat weet ik nu wel. En daarna kwam er nog een scala aan talent. Ik denk niet dat ik de volgorde juist heb: Luvienna, die oudere man, kom, hoe heet hij, LETTERZETTER! Mijn held want hij heeft al wat al verschenen is van mijn feuilleton al in E-book omgezet, wel, dat deed een beetje pijn, met als cover een soort Baantjer boek, al heb ik uiteraard zo een boek nooit in mijn handen gehad, maar ik heb fantasie. Pawi mag niet vergeten worden, en was er geen Paultje? Te veel om op te noemen, onmogelijk zo mooi en met zo veel liefde en aandacht gemaakt zonder de passie van de beheerder van det blog, we noemen hem sinds maanden A. Dapie. Al zijn er sommige die, uit nostalgie, het ApieDapie blijven noemen. Ik doe het soms ook, maar dan zit er teveel sentimentaliteit in mijn hart en niet in mijn hoofd.

  Enfin.
  Bij wijze van spreken heb ik (vond ik altijd het leukste deel van het geheel) virtueel de eerste pagina in de typemachine gedraaid. Misschien als ik onmetelijk rijk en beroemd, moet eigenlijk andersom, ben geworden koop ik nog wel een Brother (de hele fabriek gelijk, Stephen King gelijk) al heb ik daar ooit gesolliciteerd en moest ik zelf bellen om te horen dat ik het niet was geworden. En dat voor een bedrijf waarvan de directeur zich op hoge normen en waarden baseerde. Zijn hoofd, eigenlijk zijn borsten personeelszaken was een stuk en liet flink wat van zich zien. Ik verheug mij op het schrijven van dat stuk. Ook omdat ik de avond ervoor een shagje aangestoken had met een lucifer waarvan de kop brandend afbrak en in de hoek van mijn rechter oog terecht kwam. Waardoor ik tijdens het hele sollicitatiegesprek een beetje huilde. Het gaf gespreksstof maar zou HR er de humor van gezien hebben, DSR zou het gezien hebben als een teken van een losbandig leven. En zo een type was het.

  Wanneer ga je op vakantie Apie, daar waar er geen internet is? De Noordpool schat ik, niet zonder jaloezie, in.

 16. PS
  Als ik schrijf dat ik Fransen mooi Frans vind zingen hoef jij (kan wel deze tijd) niet automatisch te bedenken dat ik radio Tour de France luister maar zeker ook niet dat ik naar een Franse tv zender kijk/luister. Als notoir nauwelijks tv kijker weet ik niet eens of wij Franse tv zenders ontvangen kunnen, wij hebben KPN digitaal. Ik zal het misschien eens uitzoeken, je weet het maar nooit, mat dat geheugen van mij.

 17. Jij mag nooit meer raden! Een tweeweekse all in strandvakantie bij Eskimo Playa. Nog een weekje en een paar dagen, en dan ga ik met ijsberen zwemmen.

 18. Zou je het eens over de tuinen kunnen hebben, bookmarkmijnboek? Daar gaat dit artikel over. Al gemerkt?

 19. Mooie special. Tuin 8a en 9a heb ik ingezonden. Waarom A achter het cijfer?

 20. Lekker dan, al die ingezonden foto’s van mijn mooie bloemen – waarbij ik nog vermeldde dat het misschien te veel werd… – geen sikkepit van te zien!
  Daarvoor in de plaats mijn zelfinelkaargeknutselde wespenvanger welke ik ooit los van de bloemreeks heb ingezonden.
  Mijn enthousiasme is, net zoals de bloemen van vorig jaar, geheel verwelkt.
  Gelukkig tieren ze nu weliger dan toen.
  Ik hou ze lekker voor me.

  […plaatje 2 van Timmerark want er ligt een hoop tweedehandsrommel in de hoek,…., pfff… ’t mocht wat…

 21. De druiven zijn zuur in de tuintjes van sommige reageerders. Ik denk dat er volgend jaar geen tuinenspecial komt.

 22. Breaking: tuinenspecial heden upgedate. Paar plaatjes van Ilona d’r op, die in de vergetelheid waren geraakt, de plaatjes, niet Ilona. Ook een onderschrift bij een vorige tuin van de blogbeheerder, thans tuin van ex van blogbeheerder. En een inzending van hedenavond van een vrouw die hopelijk niet anoniem wil blijven, we gaan het zien. Zie de serie 15a huiver van genot icoontje

 23. Dank voor het plaatsen (het zijn VIER plaatjes). En je commentaar…
  Nu durf ik natuurlijk niet meer te komen met de druiven, spiegels, hoge koningininnenkruid, woekerende bamboe en meer.

 24. Neen Bertie, jij schavuitje, dat gezicht op een bord is geen plaatje van je tuin, wat zeg ik? Van geen enkele tuin!

 25. Nee, wel van producten uit ons achtertuintje sprak ze gelaten
  Nou ja, is toch ook aardig?
  Hoe dan ook, meer grappen stuur ik niet in. ☻
  Truste.

 26. Zodra je het oude verhaaltje terug gevonden hebt, dan horen we het wel. Dat zijn vaak de leukste, die ouwe dingen.

 27. O o o… kan niet kiezen dus plempen we ze d’r allemaal maar in één keer op. De zo door mij met zorg uitgekozen foto’s…
  En dan ook het verschil niet zien tussen bloeiende bloemen en rijpende tomaten… 😦

 28. Dank je wel, HeRoWa. Van de in de intro geplaatste foto’s is 4a een van de mijne (en 13a). Dus niet, zoals Apie verwachtte, foto 1. De betreffende naakte man windt me namelijk niet zo op. Als er nou een echte achter de struiken had gezeten…

 29. Voor de record: ik zie liever een willekeurige tuin dan een willekeurige vrouw in ondergoed. Ik ben gek op tuinen, vooral die avontuurlijke waarin je kunt dwalen en naar vogels kijken. Met hoekjes erin, oude bomen, een autowrak waar planten uitgroeien, jaja, en daar dan elke zaterdag in werken. Heerlijk.

  Het verhaal hierboven is upgedate aan de hand van de opmerkingen en bekentenissen van de Heer Rozenwater. Plaat 11a wordt gehandhaafd en er mogen tomaten naar deze schandpaal worden gegooid.

  Er zijn al wat fotootjes voor de armenspecial binnengekomen, maar het houdt nog niet over. Kom mensen, zo moeilijk is het niet. Ben je rechts stuur er een van je linkerarm en vice versa.

 30. Prima, we weten alleen nog niet de namen van de bezitters van de tuinen 1a, 3a, 5a en 6a. Da’s een goeie score.

  OK, het zijn niet de mooiste, ze zien er ofwel een tikkie verdord, leeg, verwaarloosd, of stenig uit, maar schaam je niet, stel je kwetsbaar op en maak je kenbaar. Het is after all jouw tuin, en jij voelt je daar prettig in.

  Je zult zien dat je keigoeie tips krijgt van de anderen om je tuin wel toonbaar te maken.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: