Ronddartelen en kuitschieten (241)

Over ikjes, toepasselijke muziek en strips, literatuur, films, televisie en reizen, persoonlijk wel en wee en een knuffel voor Klare Taal

Een ikje hoort klein te zijn. Dit vond ik vorige week de beste:

Aas

Op de brug bij ons huis staat een man te vissen. Zijn dochtertje zit naast hem en probeert aas aan een haakje te krijgen. Dat valt kennelijk niet mee. Als we langslopen hoor ik haar vertwijfeld zeggen: „Zit nou stil, het is maar een klein prikje.”

Jörgen Svensson

Pawi vond de anekdote alleen in eerste instantie schattig: “Je hoort wat de dokter/zuster zegt bij de vaccinatie.” In tweede instantie vond ze het bedenkelijk, vanwege het onderwerp, te weten levend aas. “Levend aas gebruiken om vissen aan de haak te slaan, die daarna – als ze erin geluisd zijn – met een wond in de mond weer terug moeten in die vieze sloot.” Bijna lijkt het alsof ze die vieze sloot ook zielig voor de vissen vindt, terwijl de beestjes daarin nou juist zo op hun gemak zijn en – als er geen haakje komt – vrolijk in ronddartelen en kuitschieten.

Zou ze de Partij voor de Dieren nog altijd zo tof vinden?

Maar ook Bertie vond vissen “een vuile sport”. Niet alleen door die haak, ook het laten stikken is erg. En zo is dat en het is een meerderheid op de site, zelfs zonder Luvienna die je destijds zo heerlijk op de kast kon krijgen met elke vorm van dierenleed, groot of klein. Hoe zou het met haar gaan? Zou ze de Partij voor de Dieren nog altijd zo tof vinden, zelfs na de laatste onthullingen van het dissidente Kamerlid? We weten nu inmiddels dat milieu en old-timers inderdaad niet zo belangrijk zijn voor die partij, want dat zijn “mensendingen”. LOL ICOON! Alsof een slecht milieu ook niet keislecht voor dieren is.

Enfin. Even een nabrandertje, moet kunnen. En hopen dat de partij net zo gaat imploderen, als de LPF en het Forum voor Democratie. Extremisten, of ze nou links of rechts zijn, zonder humor, zonder relativeren, zonder tolerantie, die moeten we niet. Ik niet tenminste.

varkentjes van oranjea
Moeten we niet willen

Geert-Jan van Veen schreef een ambtenarenafzeikstukje over zijn vergunningaanvraag voor een biologische varkensboerderij. Ja, een biologische varkensboerderij. Daar worden varkens ietsje vriendelijker behandeld, ze krijgen ietsje beter te eten en, toe maar, een echte modderpoel, voordat ze krijsend in de vrachtwagen geladen worden, met een temperatuurtje van boven de 40 graden als ze pech hebben, en in een dierenvernietigingskamp een stroomstoot tegen de slapen of een vlijmscherp mes door de keel krijgen, of beide. Daarna worden het bleke blubberende karbonaadjes in plastic, waar de consument graag het dubbele voor betaalt, want “biologisch”.

Man man, wat een primitievelingen zijn we toch. Gelukkig eten we binnen een jaar of tien alleen nog maar kweekvlees en kijken we vol schaamte en ongeloof terug op de periode van duizenden jaren waarin wij mensen dachten andere levende wezens te mogen afslachten alleen maar om de smaak.

Mok koffie, ganzenveer. Appeltje, eitje.

Maar rustig aan dus, Geert-Jan van Veen, wees blij dat je je afgrijselijke beroep nog mag uitoefenen. En ga later maar geen schrijver worden. Wat een omhaal van woorden gebruikte hij zeg. Geert-Jan ging er eens lekker voor zitten. Mok koffie, ganzenveer. Appeltje, eitje, man, helemaal Yvon Jaspers. Hij leefde zich helemaal uit op wat het eerste hoofdstuk van zijn streekroman moest worden. Toen kwam zijn vrouw binnen en hij leverde het in als ikje.

Een ikje met een nare twist, zo noemde Pawi het, en krek dat ze gelijk had. Dat vonden we allemaal.

Dingeman van Wijnen plaatste een waarneminkje over een app “die vogelgeluiden kan herkennen”. Bij een fluitende mens determineert de app de soort correct: “homo sapiens – mens”.

190729birdNET
De enige echt goede: BirdNET https://birdnet.cornell.edu/

Ja dus? Alles wat zo’n app niet als vogel herkent wordt als “mens” gemeld. Ware dat niet zo dan moest de arme appontwikkelaar het geluiden van auto’s, radio’s, padvinders, treinen, vuurwerk en ander menselijk geruis laten trainen.

„Schuin afsnijden.”

Chris Huiden is al 21 jaar bij zijn vrouw en koopt een bosje bloemen. De verkoopster reageert enthousiast. „Wat leuk! Daar maken we een mooie bos van. Weet u al wat u gaat zeggen als u haar deze bloemen geeft?” „Schuin afsnijden.”

Het ikje was aanleiding voor beschouwingen over de verschillende bloemen die er zoal in de wereld zijn en wat ze symboliseren en hoe ze ruiken. Lelies bijvoorbeeld, daar is Pawi geen fan van, vooral vanwege het stuifmeel dat je nooit meer uit je kleren krijgt. “Bovendien horen ze meer bij begrafenissen dan bij trouwfeesten”.

Rozen is voor haar een ander verhaal, vooral theerozen, “mooi geel en heerlijk om met je neus in te duiken.”

190729lelie
Kapsonebloempje van Fleurop

Volgens Fleurop, maar die reageren hier niet mee en hebben commerciële belangen, staat de lelie letterlijk bol van de symboliek: “ze vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem”.

Ze weten het mooi te brengen en bovendien: als een lelie echt al die dingen symboliseert, wat moeten de andere bloemen dan nog? Ik kan me voorstellen dat die het bloed van de lelie wel kunnen drinken. Een kapsonebloempje, dat is het.

En voor Ilona hoeft dat hele Fleurop niet meer. “Pleurop!” heten ze in huize Ilona sinds ze een keer de bestelling niet afleverden en stug bleven volhouden dat ze het wel gedaan hadden. Eikels, zo zou je ze ook kunnen nemen, maar pleurop rijmt beter.

Verder liep ze niet zo warm van gele roosjes, al of niet door Pleurop geleverd. Men zegt dat geel de kleur van de haat is, maar wie maakt dat eigenlijk uit? Het was de lievelingsbloem van haar moeder. En geel was de lievelingskleur van mijn moeder. Dus ik bedoel maar. De meningen lopen uiteen en we kwamen er niet helemaal uit. Maar het vileine nummertje over gele rozen van Ry Cooder moet je echt even beluisteren (met dank aan Ilona):

Henk de Kroon stuurde ook een ikje in. Volgens Lummel was de man in Sluis al ontheemd en ontdekte vervolgens Vlaanderen. “Als hij nog zuidelijker gaat, gaat hij ontdekken dat de mensen een vreemde taal spreken.” Waar ging het om? Henk ontdekte dat Belgen vroeger op de dag met bier drinken beginnen dan Ollanders.

Toepasselijke muziek en strips

Een toepasselijk liedje werd bij gebrek aan Mopperkont en/of Timmerark en/of Pawi in arremoede door de blogbeheerder zelve geplaatst en dan krijg je vreemde dingen.

De titel van het liedje begon namelijk, en het is echt waar, af te spelen in mijn hoofd telkens als ik de titel van het vorige blog zag (“Buiten op een eikenstoel”). Zal met het metrum te maken hebben, ouwe liedjesschrijver die ik me d’r eentje ben. Kennis van Later, van wie de titel afkomstig was en die ik ermee had willen eren en in het zonnetje plaatsen, liet niet van zich horen. Er was misschien ook wel teveel zon vorige week.

Ook de toepasselijke strip van de week moest ik vorige week zelve plaatsen. Ik zocht deze uit:

190727vakantieplaatje
Meer op http://dirkjan.nl/ Aanradertje!

Pawi’s droge commentaar: “Je voudrais une flûte.”

Literatuur, films, televisie en reizen

China reisverhaal

Ilonas Grote China Verhaal is inmiddels al in het 14e deel aanbeland. Lekker sjarmant sjokken door Sjina. Wel blijven lezen, mensen, of het nou lang geleden is of niet. Je leest toch ook nog regelmatig in de Bijbel? Nou dan. Of het Rode Boekje, Koran, de Lach? Volgens Bertie leer je door de verhalen van Ilona meer dan “wat we met het bezoek van bee-enners te zien krijgen.” En zo is het helegaar.

Klare Taal: “Het China van Ilona is inderdaad ver weg en mijn China beleving nog weer verder maar de prachtige herinneringen blijven de moeite waard. Die ervaring is zeer waardevol en onuitwisbaar net zoals de prachtige reisverhalen van Ilona.”

190729Floris_Rutger

Intussen verliet onze jeugdheld Floris ons, in het dagelijkse leven beter bekend als Rutger Hauer, 75 jaren slechts, hij ruste in vrede. Ik zag het droeve nieuws niet alleen in de Nederlandse media maar ook in Zwitserland en zelfs op CNN. Dan heb je toch wel iets goed gedaan als acteur.

Qua filmtip van de week moeten we Ruben Brandt van Milorad Krstic gaan zien. Van Pawi. Animatiefilm, ok, maar met een grappig plot, een kunstrover die kunst rooft om zijn eigen demonen te bezweren. “En nog vele andere lijntjes”.

“Het mooist is de scene rond het schilderij van Boticelli, Venus op de schelp. De kunstrover krijgt daar een hallucinatie van jewelste. En later zie je op de bewakingscamera’s hoe dat eruit zag voor buitenstaanders. Een animatiefilm, heel mooi gemaakt, je herkent de musea waar de dieven te werk gaan, en tjokvol verwijzingen naar muziek, film, kunst. Aanrader.”

De recensenten zijn het niet met elkaar eens, en da’s altijd mooi. Volgens de NRC is het een “wervelende debuutfilm”, voor de Volkskrant is het allemaal too much.

Mij lijkt het wel wat, hier is een trailer:

Persoonlijk wel en wee

Klare Taal vertelde ons dat ze op de wachtlijst staat voor een open hartoperatie met meerdere coronaire bypasses. “Dat is niet niks, daarom was ik een tijdje niet hier.” Ze zit zeker niet bij de pakken neer, maar moet hier wel “even aan wennen”.

lijst apiedapiea
We love you, Klare Taal!

Bertie: “Niet dat het helpt, maar ik wen met je mee”.

Pawi: “Sterkte Klare Taal! Als alles achter de rug is begint een nieuw leven voor je. Dan hoop ik je hier weer te treffen!”

Ilona: “Oh Klare Taal, wat naar. Hopelijk is de wachtlijst niet al te lang zodat het allemaal snel achter de rug is. We leven allemaal met je mee, weet ik zeker. Hoop dat het herstel ook spoedig verloopt. Veel sterkte gewenst!”

Ook Ad Hok wenste haar veel sterkte, en met hem deden vele andere lezers dat in gedachten. Ik bedoel maar, het is zeker niet niks, maar het komt goed. Dat gaan we zien.

We love you, Klare Taal!

Wil jij net als Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik zat weer eens te kijken bij het vissen. Niet vorige week want dat was te warm, maar ook weer niet al te lang geleden. Het was bij een visvijver waar lekkere forellen in zwommen. En nog altijd, maar vier minder dan voordat ik daar zat. Heel erg vervelend, dat haakje eraf halen, en vooral het met een stomp stuk hout verdoven van de vis. Verdoven? Doodmeppen dus. Vervelend. Naar. Maar goed, soms doe je dingen die eigenlijk niet (meer) bij je passen. Moet je ook voor staan. Dan ben je een mens en geen machine.

Foto: “Vanmorgen zwom ze nog” © 2019 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

168 gedachten over “Ronddartelen en kuitschieten (241)”

 1. Ik nam ooit een haring van Schiphol mede. Speciaal verpakt in een 24 uurs verpakking. Minikoelboxje zeg maar. Na thuiskomst bleek het beestje wonderwel te smaken. Helaas keiveel graat, dus toch niet voor herhaling vatbaar.

  Like

 2. Ach geweldig! We hebben plan om een nieuwe keuken aan te schaffen. We zullen rekening moeten houden met het formaat bestekla.

  Overigens, Bertie, betreffende de haring: niet de diepvries tegenwoordig maar verpakt onder druk of zoiets.
  Tot zover

  Geliked door 1 persoon

 3. Haring uit de supermarkt koop ik ook wel eens, ze smaken best. Maar ze zijn er niet altijd of bijna aan de houdbare datum. Dan blief ik ze niet. Diepvriesharing heb ik nog nooit gezien.

  Om op die trek terug te komen, ik ben de avond en nacht doorgekomen maar het was zwaar. Zeer zwaar.

  Like

 4. Bij het ikje moest ik denken aan de film Blow-up (Michelangelo Antonioni)(uit 1966!).
  Heel spannend bingen was dat. Honderdelf minuten lang. Man ontdekt in de doka dat hij een moord heeft gefotografeerd in een park, waar het hem eigenlijk te doen was om sfeerplaatjes.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nee, dat herkende niemand geloof ik. Volgende:

  Rouwauto

  Mijn man en ik rijden op de snelweg en halen een begrafenisauto in. Hoewel door de discrete gordijntjes niet is te zien of er een overledene vervoerd wordt, bekruipt me toch even een licht gevoel van verlies en verdriet. Het verbaast me dan ook dat mijn man in een schaterlach uitbarst. Hij vraagt: „Zag je het nummerbord?!” Ik kijk nog even om en zie tussen twee cijfers de lettercombinatie TZT staan.

  Sietske Ebus

  Geliked door 1 persoon

 6. Trouwens, hoe lang duurt bingen, binge watching, of om met Ad Hok te spreken: comakijken eigenlijk? Toch niet veel langer dan een gemiddelde bioscoopfilm toch? Zo’n twee uur hou je het vol, maar niet veel langer, denk ik.

  Like

 7. Ik heb begrepen dat binge watching de hele nacht door kan gaan, of zelfs een heel weekend. Alle afleveringen van een serie worden achterelkaar bekeken. Brr.

  Like

 8. Het regent en voor ons huisje staat een gospelkoor down by the riverside te kwelen. (Op drie meterafstand van de oceaan. Lord have mercy on me.)
  Ik ga denk ik seizoen 3 van Casa de Papel in een middag kijken.

  Geliked door 1 persoon

 9. pawi, ja hoor, Blow-up gezien en inderdaad doet het ikje daaraan denken (zoals ook aan Bas’ doka herinneringen). Verder heeft Bas gelijk wat betreft binge watching. Vroeger moesten we een week wachten op de volgende aflevering van een TVserie, nu kun je een heel seizoen achter elkaar zien. Als je daar zin in hebt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Plofkip

  Bij de supermarkt in Uis, een verlaten mijnstadje in Namibië, raak ik aan de praat met een Damara-man. Hij wil me steentjes verkopen, maar die heb ik al. We spreken over zijn werkloosheid, over zijn kinderen die honger hebben. Spontaan bied ik aan op mijn kosten boodschappen met hem te doen zodat de kinderen een goede maaltijd krijgen. We lopen de supermarkt in en hij pakt uit een vrieskist drie forse soepkippen. Ik pak er een van hem aan en bekijk het pakket eens goed. Beste plofkippen hebben ze hier, denk ik. Dan zie ik het etiket. „Herkomst Nederland”, staat erop.

  Karen Verheij

  Like

 11. Steentjes … ‘maar die heb ik al’ 🤣🤣🤣 Ja, dat kan die Damara-man niet weten. Met je Uis, Karen. Vrouw vrouw. Deze gaat het intro niet halen.

  Like

 12. Mooie winkel, Ad Hok. Je zou er niet zo 123 plofkippen uit Nederland verwachten.

  Het ikje is een deftige variant op de situatie dat een bedelaar bedelt en de bebedelde een broodje kaas voor hem koopt. Dat hij natuurlijk direct inruilt voor klinkende munt. Zo gaat het misschien ook met die diepvrieskippen. Hoeveel kinderen had hij daar niet van kunnen voeden?

  Like

 13. ik en willen winnen. En hier? Grijp je bretels wat strakker en eet je havermout wat kloeker bruine boon liefhebber, ik is goed, helaas, nooit goed om mee te beginnen, zelfs niet als je Jan Cremer heet, of onze, nou hun, heer.
  Ik wil nooit maar…zoek het nu zelf maar uit ik ben op een begrafenis, figuurlijk gesproken dan, aan boord van een zeiljacht. Naar de Zee , naar Zee er mee!

  Like

 14. isnbaimmihgiw

  kstnbjltdnmdrymrkhbgndwrm …zit wel een foutje in srry
  De eerste boven zijn alleen de eerste letters, de eerste onder zonder klinkers

  Like

 15. Zekers, Kennis van Later. Je loopt een paar intro’s achter. Als je op de homepage kijkt dan zie je de intro’s in chronologische volgorde met de nieuwste bovenop. Kan niet missen. Er is een hoop gebeurd. Sylvia Witteman, DSR, Joke Pallada en de oplichter van de dreamordonate website … En onder het nieuwste intro zijn we met elkaar in gesprek.

  Jij nog leuke dingen gedaan in je vakantie?

  Geliked door 1 persoon

 16. Nou Sylvia Witteman is niet gebeurd in mijn vakantie en gelukkig DSR ook niet. Ga het eens uitproberen. Dus Homepage, chrono en de bovenop en dan maar teruglezen zeker?
  Omslachtig maar wat moet dat is goed want Gods wegen en streken zijn dubbelzinnig en dus geen onzin. Dat ik het niet vergeet.

  Like

 17. Niet omslachtig. De bovenste aanklikken, lezen en reacties scrollen. Is maar eens per week, altijd op maandag. DSR en Sylvia was vorige week donderdag. Ik zal die dag nooit meer vergeten! Hebben zich beiden daarna nog niet gemeld.

  Geliked door 1 persoon

 18. In jouw geval zijn er sinds de draad waarop jij reageert (hetgeen overigens niet verboden is) slechts drie nieuwe intro’s gepubliceerd: rondsnuiven onder druipende bomen, het geheim van Ellen en DSR heeft zijn vingertjes verstuikt.

  Like

 19. O, fijn dat het mag👏🏼. Eentje gelezen, van een ander het einde bezien en daar zag ik mijzelf dus daar heb ik geen behoefte aan, ik doe mijn behoefte, of ik ledig die wel ergens anders vandaag.
  Nogmaals gefeliciteerd en hoe kan ik in contact komen met Joke?
  Trouwens, ik weet 85% zeker dat 75% van alle ikjes van Sylvia Witteman, over meisjes met rood haar en spillebenen en drogisterijleed en begraafplaatsbezoek en nog zo een hele boel Simon Carmiggelt onderwerpen ook verzonnen zijn. Hoe? Dat voel je aan je jeneverblaas, je verzintenen en we zien dit met onze guitige oogjes. Haar goede werk kwam uit de VS en Rusland al was het toen misschien nog de USSR en Berlijn. Maar Amsterdam aan de grachten is bagger, en dat terwijl het grachtenwater al enige tijd zeer schoon en doorzichtig is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.