Ronddartelen en kuitschieten (241)

Over ikjes, toepasselijke muziek en strips, literatuur, films, televisie en reizen, persoonlijk wel en wee en een knuffel voor Klare Taal

Een ikje hoort klein te zijn. Dit vond ik vorige week de beste:

Aas

Op de brug bij ons huis staat een man te vissen. Zijn dochtertje zit naast hem en probeert aas aan een haakje te krijgen. Dat valt kennelijk niet mee. Als we langslopen hoor ik haar vertwijfeld zeggen: „Zit nou stil, het is maar een klein prikje.”

Jörgen Svensson

Pawi vond de anekdote alleen in eerste instantie schattig: “Je hoort wat de dokter/zuster zegt bij de vaccinatie.” In tweede instantie vond ze het bedenkelijk, vanwege het onderwerp, te weten levend aas. “Levend aas gebruiken om vissen aan de haak te slaan, die daarna – als ze erin geluisd zijn – met een wond in de mond weer terug moeten in die vieze sloot.” Bijna lijkt het alsof ze die vieze sloot ook zielig voor de vissen vindt, terwijl de beestjes daarin nou juist zo op hun gemak zijn en – als er geen haakje komt – vrolijk in ronddartelen en kuitschieten.

Zou ze de Partij voor de Dieren nog altijd zo tof vinden?

Maar ook Bertie vond vissen “een vuile sport”. Niet alleen door die haak, ook het laten stikken is erg. En zo is dat en het is een meerderheid op de site, zelfs zonder Luvienna die je destijds zo heerlijk op de kast kon krijgen met elke vorm van dierenleed, groot of klein. Hoe zou het met haar gaan? Zou ze de Partij voor de Dieren nog altijd zo tof vinden, zelfs na de laatste onthullingen van het dissidente Kamerlid? We weten nu inmiddels dat milieu en old-timers inderdaad niet zo belangrijk zijn voor die partij, want dat zijn “mensendingen”. LOL ICOON! Alsof een slecht milieu ook niet keislecht voor dieren is.

Enfin. Even een nabrandertje, moet kunnen. En hopen dat de partij net zo gaat imploderen, als de LPF en het Forum voor Democratie. Extremisten, of ze nou links of rechts zijn, zonder humor, zonder relativeren, zonder tolerantie, die moeten we niet. Ik niet tenminste.

varkentjes van oranjea
Moeten we niet willen

Geert-Jan van Veen schreef een ambtenarenafzeikstukje over zijn vergunningaanvraag voor een biologische varkensboerderij. Ja, een biologische varkensboerderij. Daar worden varkens ietsje vriendelijker behandeld, ze krijgen ietsje beter te eten en, toe maar, een echte modderpoel, voordat ze krijsend in de vrachtwagen geladen worden, met een temperatuurtje van boven de 40 graden als ze pech hebben, en in een dierenvernietigingskamp een stroomstoot tegen de slapen of een vlijmscherp mes door de keel krijgen, of beide. Daarna worden het bleke blubberende karbonaadjes in plastic, waar de consument graag het dubbele voor betaalt, want “biologisch”.

Man man, wat een primitievelingen zijn we toch. Gelukkig eten we binnen een jaar of tien alleen nog maar kweekvlees en kijken we vol schaamte en ongeloof terug op de periode van duizenden jaren waarin wij mensen dachten andere levende wezens te mogen afslachten alleen maar om de smaak.

Mok koffie, ganzenveer. Appeltje, eitje.

Maar rustig aan dus, Geert-Jan van Veen, wees blij dat je je afgrijselijke beroep nog mag uitoefenen. En ga later maar geen schrijver worden. Wat een omhaal van woorden gebruikte hij zeg. Geert-Jan ging er eens lekker voor zitten. Mok koffie, ganzenveer. Appeltje, eitje, man, helemaal Yvon Jaspers. Hij leefde zich helemaal uit op wat het eerste hoofdstuk van zijn streekroman moest worden. Toen kwam zijn vrouw binnen en hij leverde het in als ikje.

Een ikje met een nare twist, zo noemde Pawi het, en krek dat ze gelijk had. Dat vonden we allemaal.

Dingeman van Wijnen plaatste een waarneminkje over een app “die vogelgeluiden kan herkennen”. Bij een fluitende mens determineert de app de soort correct: “homo sapiens – mens”.

190729birdNET
De enige echt goede: BirdNET https://birdnet.cornell.edu/

Ja dus? Alles wat zo’n app niet als vogel herkent wordt als “mens” gemeld. Ware dat niet zo dan moest de arme appontwikkelaar het geluiden van auto’s, radio’s, padvinders, treinen, vuurwerk en ander menselijk geruis laten trainen.

„Schuin afsnijden.”

Chris Huiden is al 21 jaar bij zijn vrouw en koopt een bosje bloemen. De verkoopster reageert enthousiast. „Wat leuk! Daar maken we een mooie bos van. Weet u al wat u gaat zeggen als u haar deze bloemen geeft?” „Schuin afsnijden.”

Het ikje was aanleiding voor beschouwingen over de verschillende bloemen die er zoal in de wereld zijn en wat ze symboliseren en hoe ze ruiken. Lelies bijvoorbeeld, daar is Pawi geen fan van, vooral vanwege het stuifmeel dat je nooit meer uit je kleren krijgt. “Bovendien horen ze meer bij begrafenissen dan bij trouwfeesten”.

Rozen is voor haar een ander verhaal, vooral theerozen, “mooi geel en heerlijk om met je neus in te duiken.”

190729lelie
Kapsonebloempje van Fleurop

Volgens Fleurop, maar die reageren hier niet mee en hebben commerciële belangen, staat de lelie letterlijk bol van de symboliek: “ze vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem”.

Ze weten het mooi te brengen en bovendien: als een lelie echt al die dingen symboliseert, wat moeten de andere bloemen dan nog? Ik kan me voorstellen dat die het bloed van de lelie wel kunnen drinken. Een kapsonebloempje, dat is het.

En voor Ilona hoeft dat hele Fleurop niet meer. “Pleurop!” heten ze in huize Ilona sinds ze een keer de bestelling niet afleverden en stug bleven volhouden dat ze het wel gedaan hadden. Eikels, zo zou je ze ook kunnen nemen, maar pleurop rijmt beter.

Verder liep ze niet zo warm van gele roosjes, al of niet door Pleurop geleverd. Men zegt dat geel de kleur van de haat is, maar wie maakt dat eigenlijk uit? Het was de lievelingsbloem van haar moeder. En geel was de lievelingskleur van mijn moeder. Dus ik bedoel maar. De meningen lopen uiteen en we kwamen er niet helemaal uit. Maar het vileine nummertje over gele rozen van Ry Cooder moet je echt even beluisteren (met dank aan Ilona):

Henk de Kroon stuurde ook een ikje in. Volgens Lummel was de man in Sluis al ontheemd en ontdekte vervolgens Vlaanderen. “Als hij nog zuidelijker gaat, gaat hij ontdekken dat de mensen een vreemde taal spreken.” Waar ging het om? Henk ontdekte dat Belgen vroeger op de dag met bier drinken beginnen dan Ollanders.

Toepasselijke muziek en strips

Een toepasselijk liedje werd bij gebrek aan Mopperkont en/of Timmerark en/of Pawi in arremoede door de blogbeheerder zelve geplaatst en dan krijg je vreemde dingen.

De titel van het liedje begon namelijk, en het is echt waar, af te spelen in mijn hoofd telkens als ik de titel van het vorige blog zag (“Buiten op een eikenstoel”). Zal met het metrum te maken hebben, ouwe liedjesschrijver die ik me d’r eentje ben. Kennis van Later, van wie de titel afkomstig was en die ik ermee had willen eren en in het zonnetje plaatsen, liet niet van zich horen. Er was misschien ook wel teveel zon vorige week.

Ook de toepasselijke strip van de week moest ik vorige week zelve plaatsen. Ik zocht deze uit:

190727vakantieplaatje
Meer op http://dirkjan.nl/ Aanradertje!

Pawi’s droge commentaar: “Je voudrais une flûte.”

Literatuur, films, televisie en reizen

China reisverhaal

Ilonas Grote China Verhaal is inmiddels al in het 14e deel aanbeland. Lekker sjarmant sjokken door Sjina. Wel blijven lezen, mensen, of het nou lang geleden is of niet. Je leest toch ook nog regelmatig in de Bijbel? Nou dan. Of het Rode Boekje, Koran, de Lach? Volgens Bertie leer je door de verhalen van Ilona meer dan “wat we met het bezoek van bee-enners te zien krijgen.” En zo is het helegaar.

Klare Taal: “Het China van Ilona is inderdaad ver weg en mijn China beleving nog weer verder maar de prachtige herinneringen blijven de moeite waard. Die ervaring is zeer waardevol en onuitwisbaar net zoals de prachtige reisverhalen van Ilona.”

190729Floris_Rutger

Intussen verliet onze jeugdheld Floris ons, in het dagelijkse leven beter bekend als Rutger Hauer, 75 jaren slechts, hij ruste in vrede. Ik zag het droeve nieuws niet alleen in de Nederlandse media maar ook in Zwitserland en zelfs op CNN. Dan heb je toch wel iets goed gedaan als acteur.

Qua filmtip van de week moeten we Ruben Brandt van Milorad Krstic gaan zien. Van Pawi. Animatiefilm, ok, maar met een grappig plot, een kunstrover die kunst rooft om zijn eigen demonen te bezweren. “En nog vele andere lijntjes”.

“Het mooist is de scene rond het schilderij van Boticelli, Venus op de schelp. De kunstrover krijgt daar een hallucinatie van jewelste. En later zie je op de bewakingscamera’s hoe dat eruit zag voor buitenstaanders. Een animatiefilm, heel mooi gemaakt, je herkent de musea waar de dieven te werk gaan, en tjokvol verwijzingen naar muziek, film, kunst. Aanrader.”

De recensenten zijn het niet met elkaar eens, en da’s altijd mooi. Volgens de NRC is het een “wervelende debuutfilm”, voor de Volkskrant is het allemaal too much.

Mij lijkt het wel wat, hier is een trailer:

Persoonlijk wel en wee

Klare Taal vertelde ons dat ze op de wachtlijst staat voor een open hartoperatie met meerdere coronaire bypasses. “Dat is niet niks, daarom was ik een tijdje niet hier.” Ze zit zeker niet bij de pakken neer, maar moet hier wel “even aan wennen”.

lijst apiedapiea
We love you, Klare Taal!

Bertie: “Niet dat het helpt, maar ik wen met je mee”.

Pawi: “Sterkte Klare Taal! Als alles achter de rug is begint een nieuw leven voor je. Dan hoop ik je hier weer te treffen!”

Ilona: “Oh Klare Taal, wat naar. Hopelijk is de wachtlijst niet al te lang zodat het allemaal snel achter de rug is. We leven allemaal met je mee, weet ik zeker. Hoop dat het herstel ook spoedig verloopt. Veel sterkte gewenst!”

Ook Ad Hok wenste haar veel sterkte, en met hem deden vele andere lezers dat in gedachten. Ik bedoel maar, het is zeker niet niks, maar het komt goed. Dat gaan we zien.

We love you, Klare Taal!

Wil jij net als Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie of gedachte zoals sommige mensen zeggen precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan hier onze dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik zat weer eens te kijken bij het vissen. Niet vorige week want dat was te warm, maar ook weer niet al te lang geleden. Het was bij een visvijver waar lekkere forellen in zwommen. En nog altijd, maar vier minder dan voordat ik daar zat. Heel erg vervelend, dat haakje eraf halen, en vooral het met een stomp stuk hout verdoven van de vis. Verdoven? Doodmeppen dus. Vervelend. Naar. Maar goed, soms doe je dingen die eigenlijk niet (meer) bij je passen. Moet je ook voor staan. Dan ben je een mens en geen machine.

Foto: “Vanmorgen zwom ze nog” © 2019 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

168 gedachten over “Ronddartelen en kuitschieten (241)”

 1. Nou nou, er is veel werk van gemaakt! Fijn om te lezen. Hopelijk is Klare taal gauw aan de beurt en zien we haar hier binnenkort weer terug met rake opmerkingen of ironische mededelingen.

 2. Van het kastje

  Het was stevig sjouwen om de zware boekenkast aan de weg te zetten voor de gemeentelijke afvalophaaldienst. Twee dagen later lag hij er nog. „De auto is uitgevallen, het wordt morgen”, vertelden ze ons aan de telefoon. Vijf dagen later was hij er nog. We belden weer. „De kast was te zwaar, we komen met een grijper.” Vele telefoontjes later kwam er nieuws. „Er is momenteel geen grijper beschikbaar, zaag de kast in delen, dan komen we morgen met een gewone vrachtauto.” En daar kwamen ze. Mijn vrouw liep opgetogen naar buiten. De chauffeur keek bedenkelijk naar het hout. „Is er iets meneer?”, vroeg zij. „Ik kan dit niet meenemen”, antwoordde hij streng. „Ik zou een kast ophalen. Dit is geen kast.”

  Berry Slok

 3. Dank voor het compliment, Pawi. Daar doen we het voor, hè? Ik verslap niet, maar ga vol elan op naar de 250e. Het lijkt wel alsof ik het steeds leuker ga vinden.

 4. De week is weer begonnen, goed intro Bas.
  Het ikje moet van Kafka zijn.
  Er zijn legio van deze voorbeelden, ik vind ze altijd prachtig. Realistisch al zouden ze verzonnen zijn. ☻

 5. Dank Bertie, je bent een goede tweede. Spannend wie er met de derde plaats vandoor gaat. Daarna is het erepodium vol #justsaying

 6. En jawel, Kennis van Later is op de site gesignaleerd. Pfoe! Hij heeft zojuist iets geliked bij het vorige intro. Met een beetje geluk werkt hij zich ook een weg naar dit intro toe. Zou leuk zijn! Maar je weet dat bij hem nooit. Er kan zomaar iets in de krant staan, op de radio zijn, de hond staat op springen en moet uit. Er komt een verkoper van marktplaats aan de deur, of nog erger, een koper die verhaal komt halen. We gaan het zien. Of niet.

 7. Sterkte KT, vanaf je tweede reactie naar mij toe ben je eerlijk geweest, je hebt een hekel aan mij, net als je vrind de SR en de Rozenman. En vast nog meer.
  Daar doe je het ook voor.
  Iedereen die ik ken die een soortgelijke operatie, als waar jij nu op wacht, heeft ondergaan is er beter van geworden. Dus wees maar geen uitzondering in deze. Alleen maar fans is een slechte basis.

 8. Nou nou, de vriendelijkheid spat er weer van af. Not 😀 😀 😀

  Wel een mooie nieuwe avatar van de week, op z’n kop nog wel. Dat moet moeilijk fotograferen geweest zijn. Heel snel, anders werd je duizelig, of lag de fotograaf onder het bed?

 9. Weegschaal

  Onze kleindochter van vijf ziet bij het logeerbed een weegschaal staan. Ze wijst ernaar en vraagt of ze daarop mag gaan staan. Natuurlijk mag dat. Maar ik vraag wel of ze ook weet wat het is. „Ja”, dat weet ze wel, zegt ze. „Een kilometer.”

  Edward Kuijper

 10. Oei, dat meisje heeft het van die website dus, en dat op die leeftijd. Maakt het allemaal nog aparter.

  Er staan heel wat volgende kandidaatikjes in, zeg. Die van “Kutman” ga ik maar eens onder pseudo insturen, denk ik. Hoewel analoog ook een goeie is. Dank Ad, nu weten we eindelijk waar de ikjes vandaan komen! 😀

 11. Ik heb vandaag lekker rondgedarteld. Ik ben nog niet aan het kuitschieten toegekomen. Er staat veel wind. Dan schiet je steeds mis.
  De mosselen zijn geweldig. De oesters een beetje vet (3€ per dozijn).
  Overmorgen komende kids en ga ik een zarzuela maken.

 12. Wat een heerlijk kleindochtertje.
  Dat opa het verhaal op internet heeft gevonden kan er bij mij niet in. Meer iets van serendipiteit, lijkt me.

  Dat andere kleindochtertje, dat van lummel, zou die al mogen mee eten met de zarzuela? Fijn vooruitzicht, lummel!

 13. @KVL 29 juli, 11.55 uur
  Sportief als je bent , letterlijk of figuurlijk , wie zal het zeggen, dank voor je support in deze.

 14. Emigratie

  Omdat we binnenkort naar de Verenigde Staten emigreren, zijn we de abonnementen in Nederland aan het opzeggen. Naar aanleiding van het opzeggen van onze internetprovider volgt een telefoontje.

  Of we niet alsnog ons abonnement willen aanhouden. Nadat ik heb uitgelegd dat dat geen optie is omdat we gaan emigreren, volgt de vraag: „Gaat u dan naar het buitenland emigreren?”

  Jeroen Bongers

 15. Parkeerplaats

  We zitten op een terrasje in een druk gedeelte van de stad. Voor ons is een auto bezig uit een parkeerhaven te rijden. Er staat al een dikke Mercedes klaar om de vrijgekomen plaats in te nemen. Nog voor deze zich kan verplaatsen schiet een deux- chevaux het parkeervak in. Een leuke, jonge knul stapt uit. Lachend roept hij naar de woedende Mercedesrijder: „Dat kun je maken als je jong bent.” Zijn tegenstander geeft gas en rijdt op de eend in. Als hij uitstapt zegt hij: „En dit kun je maken als je geld hebt.”

  Kitty van Vlaanderen

 16. Simpel: aangifte doen, verzekering erbij, situatieschets, dit ikje als bijlage. Man man. Ik krijg een naar gevoel bij dit hopelijk niet waargebeurde flutverhaaltje.

 17. De kofferbak van de dikke metcedes gaat open. Er stijgt een dikke drone uit op die het lelijke eendje op het dak van een flatgebouw zet. Dat kan als je beetje van technologie houdt.

 18. Kitty van Vlaanderen stuurde wel vaker een ik in. Dacht eventjes als journalist van NRC, dat kan een goeie zijn. Bij nader googlen niet. Nou ja, het regent in elk geval. Dat is tenminste iets

 19. Jong tegen oud, arm tegen rijk, vrolijk tegen chagrijnig, draai die rollen nou eens om, Kitty!

 20. Geschapen

  Tijdens het vullen van de koffiezetautomaat hebben twee mannen het over de Gay Pride van komend weekend. De jongere van de twee vindt het belangrijk dat iedereen met elkaar hand in hand kan lopen. Dat kan niet overal, zegt hij. De oudere man reageert nors dat we niet zo geschapen zijn. Verbaasd gaat de jongeman de discussie uit de weg, maar als hij voorbij loopt hoor ik hem mompelen: „De een wordt blijkbaar geschapen met meer hersens dan de ander.”

  Pieter Jansen

 21. Twee mannen vullen de koffiezetautomaat en zeggen iets tegen elkaar. Waar zien we iets vermeld over de lezer? Het is een ikje toch? Oh, iedereen mag random verhaaltjes insturen en de NRC noemt dat ikjes? Man man.

 22. Zoiets van “heb ikzelf gehoord”. Ruzie vermijden is een kunst, zeker als je nog de hele dag met zo’n bruut moet optrekken.

  Actueel is het wel. Maar ik denk dat de Gay Pride dit weekend al overvol is, dus als het wervend is bedoeld: ga niet naar Amsterdam tenzij je een ticket voor een boot hebt, of zelf een ingelote boot.

 23. Leeuwen

  Het oog van onze zoon, sinds een jaar enthousiast onderdeel van het jongste team van de lokale voetbalclub, valt op de omslag van de Nieuwe Revu waarop een in oranje gestoken Vivianne Miedema en Virgil van Dijk prijken. Neerlands hoop 2019. „Kijk”, zegt hij, „dit zijn de leeuwinnen!” Waarna hij vertwijfeld wijst op Virgil en vraagt: „Maar dit is een jongen toch?” Ik bevestig zijn vermoeden en leg hem uit dat je hem dan een leeuw noemt. Blij verrast kijkt hij me aan en vraagt: „Kan dat ook?!”

  Saskia Hoorntje

 24. Ik weet het niet, en jullie ook niet begrijp ik, maar worden die ikjes nou steeds fluttiger? Ligt dat nou aan ons, blasé geworden intellectuele ik-lezers, aan de schrijver/sters die denken dat je een stukje uit een moppenboekje een beetje kunt aanpassen en verkopen als geschreven door jezelf, of aan de redacteur die het geen fluit kan schelen welk stukje er op die achterpagina komt te staan, want er is toch niemand die het leest, behalve dat zooitje van Bas van Vuren? Man man!

 25. (Ik had hem bold ingestuurd toch?)

  Het begint spannend, met dat oog. Na die lange bijzin is de spanning er helaas helemaal uit. Het goede nieuws is dat de Nieuwe Revu nog steeds bestaat.

 26. Dank je wel Klare Taal, dat betekend meer voor mij dan mensen misschien denken.
  .
  .
  .
  .
  Dat is de kernboodschap.
  .
  .
  .

  Ik heb er totaal geen moeite mee wanneer mensen mijn schrijven slecht vinden, mijn politieke oriëntatie niet de hunne is, mijn grapjes lam (grapje) vinden en mij mijn inkomen voortdurend zogenaamd grappig bekritiseren. En als je daar wat van zegt mij lange tenen verwijten. En mijn bijdragen veel te lang vinden, en niet de draad van het moment dienende en ook BvV heeft wel eens een puntje van afgunst nee sorry, dat is echt een grapje, kritiek al is het bij hem misschien compulsieve blogbeheerser kramp*, of een aangeleerde techniek: nooit, nooit iets laten passeren zonder erop te reageren.

  Mij hemel ik hoop niet dat dit je bloeddruk verhoogd (oprecht).

  Laten we verder gewoon verder gaan zoals we gingen met de beste wensen achterom en de woorden hier voorop. Zin van niets maar als ik niet geïnspireerd werk schrijf ik geen Klare Taal. Moge duidelijk geweest zijn🤭🤤

  *ik had dit, met name bij het Volkskrant Blog en daarna ook hier veel meer moeten beheersen maar ik liet/laat meestal gezeur en gezeik langs mij heen gaan, ver langs mij heen, buiten gehoor en reukbereik.

 27. Alvast voor morgen, lekker bold, en voor mij lekker uitslapen. Bas weet wel hoe hij deze gelukzalige ik kan plaatsen na zijn intro…

  Sneeuw

  Minutenlang staat een collega door het raam naar een langverwachte zomerse stortbui te kijken. Dan zegt hij: „Regenen is het nieuwe sneeuwen.” Als een kind zo gelukkig dat vlokjes heeft staan tellen hervat hij zijn werk.

  Karen Veenland

 28. O, dan ben ik gelukkig niet voor mijn beurt gegaan.

  Ik heb hetzelfde, minuten lang genieten van een lang verwachte stortbui. Maar ik ga dan in de regen staan. Misschien hoor ik ook wel in die inrichting. Lijkt me wel wat.

  Bervoets heb ik uitgezet na het zoveelste Youtube of Netflixfilmpje. Jurassic Park! En dan over genetische manipulatie filosoferen. Het werd me teveel. In een recensie las ik dat het later ging over haar ziekte en dat het wat persoonlijker werd. Misschien toch nog even uitzending gemist raadplegen? Hoewel, praten over ziekte is iets wat ik liever vermijd.

 29. Als het je kan troosten Pawi, na de lange droogte stond ik ook in de regen en als er geen buren woonde had ik me uitgekleed. 😏

 30. 😆
  Doen, Bertie! Virtueel doe ik met je mee! Bij de eerste de beste stortbui! Misschien vannacht al?

 31. Pawi, zodra het regent weet je wat je te doen staat. Virtueel. ☻
  Bas, ik doe het niet met een tuinslang. Dat weiger ik!

 32. Wat heerlijk weer eens die hoosbuien, maar ik heb echt geen neigingen om me buiten bloot te geven hoewel ik dat zo zou kunnen zonder gezien te worden. Wel lekker even buiten rond snuiven onder de druipende bomen en takken.

  Teleurstellend vond ik gisteren de uitzending van zomergasten met Hannah Bervoets, totaal niet boeiend met wat kinderlijke terugblikken op uitzendingen waaraan zij deelnam en nog wat geneuzel in de marge. Toen begon zij over haar moeilijke jeugd met alleen een moeder en een verwekker, en dan weer een leven als lesbische vrouw met ziektes die wel of niet overwonnen kunnen worden!
  Kortom een taai ongerief om weer eens Theo Thijssen te memoreren.

 33. Hulphond

  Caroline is vijf jaar oud en kijkt een jeugdprogramma op tv. Het programma gaat over een zwaar gehandicapt kindje in een rolstoel dat een hulphond krijgt. De hond doet de deur open, haalt de post, en raapt van alles op voor het kindje. Caroline zit gefascineerd kijken. Dan komt de vraag: „Mama, wat hééft die hond?”

  Annemarie Moeselaar

 34. Attentie: de fanclubavond van ‘Bas van Vuren, aangenaam’ van volgende week woensdag in Wijnlokaal Leven kan niet doorgaan. Reden: het lokaal is alleen op zaterdag en zondag open. Spontaan in het weekend binnenvallen en geluk hebben dat men Warhoofd en/of ondergetekende treft is altijd een goed idee. De wijn is prima. En je krijgt er een glaasje spa bij. Einde mededeling.

 35. Ha, wat een apart verhaal, jammer dat er geen datum bijstaat. Maar volgens mij al keioud. Het rammelt aan alle kanten, misschien veroorzaakt door onkunde van de journalist en/of de gemeenteambtenarij of allebei. Kijk maar:

  De Kort moest zeven (7) bomen “herplanten” dus. OK. Waarom? Omdat hij er vijf (5) zonder vergunning gekapt zou hebben. Waarom die extra 2? Voor straf? Om te treiteren? En jawel, hangende het onderzoek blijkt dat twee van de bomen helegaar niet gekapt zijn. Grinnik. Herplanten van niet omgehakte bomen is moeilijk. Van omgehakte bomen ook trouwens, maar dit terzijde. Je kunt beter nieuwe bomen planten, die slaan wat sneller aan.

  De gemeente trekt dus de herplantplicht in en gaat geen nieuwe procedure starten. Reden? Dit is “niet opportuun, gelet op de inhoud van het ter zake beschikbare dossier.” Wat staat daar dan in? Met je inhoud van het dossier, man man. Maar, zo schrijft de gemeente: “Wel dient te worden aangegeven dat verdere illegale kap niet zal worden getolereerd.” Van tweeen een: of er is sprake van illegale kap en dan moet je als gemeente gewoon je eigen regels uitvoeren. Of niet, en dan moet je opzouten.

  Mario is nog altijd de taalvirtuoos die wij zo hebben leren waarderen: ”Ik voelde mij als een kap-crimineel te kijk gezet. Ik vind dit zeer ernstig. Het is toch te gek voor woorden dat de dwangsom was opgelegd op basis van een rapport, dat gekapte bomen vermeldde, die er nog staan.”

  De uitsmijter moet nog komen. Dat is dit citaat uit de brief van de gemeente: “Ter zake van de drie zonder kapvergunning gekapte bomen geldt dat, dat wij gelet op de gebreken in het handhavingstraject en gelet op de nog aanwezige bomen op basis van de huidige stand van zaken in verband hiermee niet opnieuw een herplantplicht zullen opleggen (en dus ook geen nieuwe dwangsom). Wij wijzen er wel nadrukkelijk op, dat wij nu een goed beeld hebben van de op het perceel aanwezige bomen. Dit beschouwen wij als nul-situatie.”

  LOL! Nu zijn er ineens drie (3) illegaal gekapte bomen. Maar de gemeente knijpt een oogje toe. Het is een zootje daar in Goirle en in de tuin van De Kort. Zoveel is wel duidelijk. Kappen nou, De Kort. En dat gras moet ook gemaaid.

 36. @Ad, het bericht is van 27-08-2010, dankuwelalstublieft. De dwangsom werd in 2009 opgelegd, ik vond het al een tikkie lang, tien jaar, zelfs voor Goirlse ambtenaren 😀

 37. Mantelmeeuw

  Katwijk staat bekend om z’n uitstekende visproducten. We bestellen een portie kibbeling met een haring vooraf. Op het terras, met de rug naar een vijvertje gekeerd, schenken we geen aandacht aan de scherpe blik van een mantelmeeuw. Zoals het hoort pakken we de haring bij de staart en brengen hem in positie, net boven het voorhoofd. Binnen een seconde zien alle aanwezigen de mantelmeeuw met uiterste precisie mijn haring te grazen nemen en mij met grote verbazing naar mijn duim en wijsvinger kijken, waar kort tevoren nog een heerlijke haring tussen geklemd zat.

  Ab van der Horst

 38. Oud verhaal. Althans, het zal best recent gebeurd zijn, maar er is al veel over geschreven, inclusief in ikjes. Nieuw is hooguit de mantelmeeuw, doorgaans doen zilvermeeuwen dit. Misschien heeft Ab meer verstand van haringen?

 39. Wat een mooischrijverij!
  Die anderen hadden dan waarschijnlijk ogen in hun achterhoofd. Komt voor. Vele moeders hebben dat ook.

 40. Een haring dient in stukkies gesneden te worden en dan met een houten prikkertje eventueel meteen vlaggetje netjes opgegeten te worden. Of heel in een kadetje.

 41. Dank Ilona, het filmpje is al eerder op dit blog gedeeld, en mijn huiveringwekkende commentaar was duidelijk. Het gaat nog steeds door. Ik was vorige week in Wales, en zelfs daar doen de meeuwen het nu. Geen haring, want dat kennen ze daar niet, maar alle andere soorten fish die de toeristen in de buitenlucht op eten. En patat. Fish en chips, de meeuwen benne d’r dol op.

  Maar het betekent wel iets. Iets griezeligs … https://basvanvuren.org/2016/07/18/meeuwen-intro-weekoverzicht/

  Dit schreef ik er destijds over: “Hun gemene kraalogen en hun wrede haksnavels worden nu ingezet om ons, mensenmensen, en vooral kinderkinderen, van onze patat en haring te beroven. Het zal met de klimaatverandering van doen hebben. De natuur is in de war. De zon is ook al feller en het blijft soms langer licht dan normaal. Het wachten is op de eerste buizerd die boven de BBQ in je stadstuintje cirkelt. De ratten die via de toiletpot je huis binnenstromen. De spinnen die je ’s nachts inkapselen. Lekker wakker worden!”

  En je gelooft het niet, maar hier in Zwitserland stond vorige week een stukje in de krant over een rode wouw (da’s een soort van buizerd) die er met een karbonaadje van de BBQ vandoor ging! Na een halve minuut liet hij het uit zijn klauwen vallen, want heet natuurlijk.

  De natuur is in de war, de wespen bijten gemener, de teken rennen honderden meters achter je aan, rupsen zijn niet meer te vertrouwen, je kunt er tegenwoordig aan dood gaan, we gaan d’r aan. Allemaal. Luister toch naar Greta, denk ik dan, die had je in 2016 nog niet maar nu is ze all over the place, en zij vertelt wat er mis is en wat er aan gedaan moet worden.

 42. Wij van Lummel Food Consulting ( een spin-off van husse met je neusRtusse) organiseren food recupe seminars. Je leert hier hoe je voedsel van dieren af kan pakken. Niet van koeden en geiten maar van dieren die hetzelfde als wij lusten. Een driedaagse cursus. Dag 1 vliegend. Dag 2 lopend. Dag 3 kruipend. Een certifikaat van bekwaamheid wordt uitgereikt bij de afsluitborrel. Drank wordt geleverd, hapjes door de deelnemers eigenhandig afgepakt.

 43. LFC (lummel foodconsulting) heeft zojuist een vijandig bod van KFC weten te ontlopen. Weest gerust Husse met je neusRtusse kan niet worden overgenomen door een speciale juridische constructie.

 44. Ja, dan schrijf ik me ook in! Afpakken van vliegend gedierte is meteen de grootste uitdaging van de cursus, als dat je lukt kun je lopend en kruipend maar vooral fluitend verder.

  Na alle deskundige commentaren blijft de vraag over: moet je de haring nou net boven je voorhoofd houden of toch boven je geopende mond?

 45. Nou krijg ik zo ontzettend veel trek in een broodje haring. Of twee, of drie. Met beide hand vasthouden en grote happen nemend.
  En nu is de visboer foetsie. De trek ophouden tot morgen… 😯

 46. Kun je nagaan, Bertie, wat ik als expat afzie. Heel vaak heb ik trek in een broodje haring, een patatje mayo pinda, een lekkere echte Nederlandse babi panghang, een stroopwafel … en dan is het niet trek ophouden tot morgen maar tot heel veel later. Ween!

 47. Ontwikkeling

  Zomervakantie. Volop tijd om met mijn zoon van dertien Netflix te bingen. De keus valt op Stranger Things, een sci-fi-horrorserie die zich afspeelt in een niet bestaand Amerikaans stadje in de jaren tachtig. Niemand heeft een mobieltje, de tv’s zijn logge kasten en kinderen spelen nog spelletjes met elkaar aan tafel. Uit een naburig geheimzinnig laboratorium ontsnapt een bloeddorstig monster. Langzaam wordt duidelijk dat het uit een andere werkelijkheid dan de onze komt en zijn slachtoffers daarheen ontvoert. Toevallig is het horrorwezen op foto vastgelegd. De fotograaf legt in zijn donkere kamer een fotovel in een bak met ontwikkelvloeistof. Langzaam verschijnt het beeld. Waarop mijn zoon uitroept: „Dat kán helemaal niet!”

  Frank Huysmans

 48. “Bingen” is dus een geaccepteerd werkwoord in de Nederlandse krant? Dat niemand een mobieltje had komt misschien omdat ze nog niet bestonden, Frank? Omschrijf het dan ook als zodanig. Voor een beter begrip. Qua pointe is dit onnodig te lang uitgesponnen verhaaltje zeker niet onaardig. Tot slot een complimentje voor de vernunftige kop. Daar is over nagedacht.

 49. Ook kleine Basje had een doka op zolder. Ik ruik de ontwikkel- en fixeervloeistof nu ik dit opschrijf. Zie de oranje gloeilampjes, het toverapparaat met de felle lamp, de waslijn waaraan de foto’s hingen te drogen en … de deur die ineens openging. Mijn moeder. Ik kon opnieuw beginnen. Mooie onschuldige tijd zonder mobieltjes.

 50. Bingen is dus een Nederlandse term voor “binge watching”? Niet bijster creatief. Dan vind ik comakijken mooier gevonden.

 51. Bertie, ik verlangde ooit zo héél erg naar een harinkie als jij nu doet. In de buurtsuper verkochten ze diepvriesharing. Niet slecht. Ik gebruik ze tegenwoordig ook als we bietjes over hebben voor een haringsalade. Eigenlijk zijn ze tegenwoordige best te goed voor een salade, denk ik dan, maar heerlijk hoor. Misschien dat ik hiermee je pijn een beetje kan verlichten?
  Laat me weten

 52. Ik nam ooit een haring van Schiphol mede. Speciaal verpakt in een 24 uurs verpakking. Minikoelboxje zeg maar. Na thuiskomst bleek het beestje wonderwel te smaken. Helaas keiveel graat, dus toch niet voor herhaling vatbaar.

 53. En jawel, Ilona blijkt zowaar de 100e reactie te hebben geplaatst. Ergens na de vakantie gaat haar dit een lepeltje opleveren, wat ik jullie brom. Alvast gefeliciteerd, Iloon.

 54. Ach geweldig! We hebben plan om een nieuwe keuken aan te schaffen. We zullen rekening moeten houden met het formaat bestekla.

  Overigens, Bertie, betreffende de haring: niet de diepvries tegenwoordig maar verpakt onder druk of zoiets.
  Tot zover

 55. Haring uit de supermarkt koop ik ook wel eens, ze smaken best. Maar ze zijn er niet altijd of bijna aan de houdbare datum. Dan blief ik ze niet. Diepvriesharing heb ik nog nooit gezien.

  Om op die trek terug te komen, ik ben de avond en nacht doorgekomen maar het was zwaar. Zeer zwaar.

 56. Bij het ikje moest ik denken aan de film Blow-up (Michelangelo Antonioni)(uit 1966!).
  Heel spannend bingen was dat. Honderdelf minuten lang. Man ontdekt in de doka dat hij een moord heeft gefotografeerd in een park, waar het hem eigenlijk te doen was om sfeerplaatjes.

 57. Nee, dat herkende niemand geloof ik. Volgende:

  Rouwauto

  Mijn man en ik rijden op de snelweg en halen een begrafenisauto in. Hoewel door de discrete gordijntjes niet is te zien of er een overledene vervoerd wordt, bekruipt me toch even een licht gevoel van verlies en verdriet. Het verbaast me dan ook dat mijn man in een schaterlach uitbarst. Hij vraagt: „Zag je het nummerbord?!” Ik kijk nog even om en zie tussen twee cijfers de lettercombinatie TZT staan.

  Sietske Ebus

 58. Trouwens, hoe lang duurt bingen, binge watching, of om met Ad Hok te spreken: comakijken eigenlijk? Toch niet veel langer dan een gemiddelde bioscoopfilm toch? Zo’n twee uur hou je het vol, maar niet veel langer, denk ik.

 59. Ik heb begrepen dat binge watching de hele nacht door kan gaan, of zelfs een heel weekend. Alle afleveringen van een serie worden achterelkaar bekeken. Brr.

 60. Op mijn lijkwagen had ik graag LOL staan. Maar omdat dat waarschijnlijk in frs plaats zal vinden kan dat dus niet

 61. Het regent en voor ons huisje staat een gospelkoor down by the riverside te kwelen. (Op drie meterafstand van de oceaan. Lord have mercy on me.)
  Ik ga denk ik seizoen 3 van Casa de Papel in een middag kijken.

 62. Gisteren seizoen 3, 3de aflevering gekeken. Echte cliffhanger! dus de rest bewaren we even.

  Mocht daarstraks niks posten. Kijken of het nu mag.

 63. pawi, ja hoor, Blow-up gezien en inderdaad doet het ikje daaraan denken (zoals ook aan Bas’ doka herinneringen). Verder heeft Bas gelijk wat betreft binge watching. Vroeger moesten we een week wachten op de volgende aflevering van een TVserie, nu kun je een heel seizoen achter elkaar zien. Als je daar zin in hebt.

 64. Ok een ouwe mop. Surry. Het komt waarschijnlijk door dat gospelkoortje. Ze zijn gelukkig opgepleurd. Oh happy day.

 65. Plofkip

  Bij de supermarkt in Uis, een verlaten mijnstadje in Namibië, raak ik aan de praat met een Damara-man. Hij wil me steentjes verkopen, maar die heb ik al. We spreken over zijn werkloosheid, over zijn kinderen die honger hebben. Spontaan bied ik aan op mijn kosten boodschappen met hem te doen zodat de kinderen een goede maaltijd krijgen. We lopen de supermarkt in en hij pakt uit een vrieskist drie forse soepkippen. Ik pak er een van hem aan en bekijk het pakket eens goed. Beste plofkippen hebben ze hier, denk ik. Dan zie ik het etiket. „Herkomst Nederland”, staat erop.

  Karen Verheij

 66. Steentjes … ‘maar die heb ik al’ 🤣🤣🤣 Ja, dat kan die Damara-man niet weten. Met je Uis, Karen. Vrouw vrouw. Deze gaat het intro niet halen.

 67. FKARSBT

  Die van Ad Hok laat me struikelen, de komma voor een punt verruilen hielp me niet verder.

 68. Hellup! Iwhgvdc! Puzzelen vind ik leuk, maar codes… Ik kan ze nooit breken! Verder heb ik niets te melden. Al tijden niet overigens.

 69. Mooie winkel, Ad Hok. Je zou er niet zo 123 plofkippen uit Nederland verwachten.

  Het ikje is een deftige variant op de situatie dat een bedelaar bedelt en de bebedelde een broodje kaas voor hem koopt. Dat hij natuurlijk direct inruilt voor klinkende munt. Zo gaat het misschien ook met die diepvrieskippen. Hoeveel kinderen had hij daar niet van kunnen voeden?

 70. ik en willen winnen. En hier? Grijp je bretels wat strakker en eet je havermout wat kloeker bruine boon liefhebber, ik is goed, helaas, nooit goed om mee te beginnen, zelfs niet als je Jan Cremer heet, of onze, nou hun, heer.
  Ik wil nooit maar…zoek het nu zelf maar uit ik ben op een begrafenis, figuurlijk gesproken dan, aan boord van een zeiljacht. Naar de Zee , naar Zee er mee!

 71. isnbaimmihgiw

  kstnbjltdnmdrymrkhbgndwrm …zit wel een foutje in srry
  De eerste boven zijn alleen de eerste letters, de eerste onder zonder klinkers

 72. IbgGw, oftewel: kbngkkGrrtjwl, dus vooruit met de geit:
  “Ik sta nu bij jou altijd in modery (foutje, bedankt?) maar ik heb geen idee waarom”
  Jon?

 73. Zekers, Kennis van Later. Je loopt een paar intro’s achter. Als je op de homepage kijkt dan zie je de intro’s in chronologische volgorde met de nieuwste bovenop. Kan niet missen. Er is een hoop gebeurd. Sylvia Witteman, DSR, Joke Pallada en de oplichter van de dreamordonate website … En onder het nieuwste intro zijn we met elkaar in gesprek.

  Jij nog leuke dingen gedaan in je vakantie?

 74. Nou Sylvia Witteman is niet gebeurd in mijn vakantie en gelukkig DSR ook niet. Ga het eens uitproberen. Dus Homepage, chrono en de bovenop en dan maar teruglezen zeker?
  Omslachtig maar wat moet dat is goed want Gods wegen en streken zijn dubbelzinnig en dus geen onzin. Dat ik het niet vergeet.

 75. Niet omslachtig. De bovenste aanklikken, lezen en reacties scrollen. Is maar eens per week, altijd op maandag. DSR en Sylvia was vorige week donderdag. Ik zal die dag nooit meer vergeten! Hebben zich beiden daarna nog niet gemeld.

 76. In jouw geval zijn er sinds de draad waarop jij reageert (hetgeen overigens niet verboden is) slechts drie nieuwe intro’s gepubliceerd: rondsnuiven onder druipende bomen, het geheim van Ellen en DSR heeft zijn vingertjes verstuikt.

 77. O, fijn dat het mag👏🏼. Eentje gelezen, van een ander het einde bezien en daar zag ik mijzelf dus daar heb ik geen behoefte aan, ik doe mijn behoefte, of ik ledig die wel ergens anders vandaag.
  Nogmaals gefeliciteerd en hoe kan ik in contact komen met Joke?
  Trouwens, ik weet 85% zeker dat 75% van alle ikjes van Sylvia Witteman, over meisjes met rood haar en spillebenen en drogisterijleed en begraafplaatsbezoek en nog zo een hele boel Simon Carmiggelt onderwerpen ook verzonnen zijn. Hoe? Dat voel je aan je jeneverblaas, je verzintenen en we zien dit met onze guitige oogjes. Haar goede werk kwam uit de VS en Rusland al was het toen misschien nog de USSR en Berlijn. Maar Amsterdam aan de grachten is bagger, en dat terwijl het grachtenwater al enige tijd zeer schoon en doorzichtig is.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: