Muti wel of niet (307)

Over ikjes en grapjes over achternamen

Treuren maakt blij, wist Herman van Leeuwen, en daar waren we even stil van. Totdat we ons realiseerden dat het een ikje was, en dat het een slogan van wildhandel Treuren betrof, geplakt op een auto die voorbij reed. Het is waar. We hebben ze hilarischer gezien, maar de kop van de nieuwe week was ermee af en dat was ook wat waard. En nu is zelfs de kop van het nieuwe jaar ermee af.

Muti wel of muti niet?

Gelukkig nieuwjaar allemaal trouwens. Ik zou het bijna vergeten. Want alles was anders. De oliebollen moesten in eenzaamheid worden opgegeten. De dronken bende van vroegere oudejaarsavonden bleef uit. We zaten nu samen op de bank naar Netflix te kijken. En vanwege mijn werk keek ik pas zojuist, zondagochtend 3 januari, naar het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker met dirigent Muti. Muti wel of muti niet, hoe vaak zal deze Italiaanse dirigent dat naamgrapje hebben gehoord als hij voor zaken of plezier weleens in Nederland was? Ik raad: nooit.

We beginnen het nieuwe jaar zoals altijd met een overzicht van de ikjes van vorige week en opvallende reacties van onze lezersschaar. De ikjes kopieren en plakken, dat doen ze niet meer, maar erop reageren nog wel, en laten we daarmee in onze handen knijpen. De bezoekersstatistieken laten nog altijd een positieve trend zien. Lezen, lezen, niet reageren, de hedendaagse variant op het kijken, kijken, niet kopen waarmee de Nederlander tot ver buiten de landsgrenzen beroemd is geworden. Geeft niks, een blog is ook om te lezen en in stilte te genieten.

Maar helemaal zonder reageerders is er geen bal meer aan, zo blijkt wel uit het blog van de buren. Daar heeft Heer Rozenwater de volgende stap naar het onvermijdelijke einde gezet: de laatste rubriek die nog een paar reacties opleverde, die van het kopjes bij van elders gekopieerde plaatjes verzinnen, is nu een weekrubriek geworden. En de ikjesrubriek aldaar bestaat alleen nog in theorie; alleen de trouwe Luvienna vindt er nog wel eens iets van. De rest van het publiek (naar schatting nog geen handvol) klikt er alleen nog maar op omdat het ikje lezen daar gratis is terwijl ze er op de NRC net zoals wij allemaal voor moeten betalen.

Een enkel kaarsje, na afloop geen koffie

DSR typeerde de huidige staat van het blog van de buren als volgt: “Een sterfhuisconstructie dus. Wake met een enkel kaarsje, na afloop geen koffie.” Hij opperde om met z’n allen een kaart, bloemen of een metworst die kant op te sturen. Deden we niet. Ik wens ook Heer Rozenwater en Luvienna een prettig nieuwjaar. De deur staat nog altijd open. De hand is nog steeds uitgestrekt.

Ad Hok deed nog een moedige poging om het buurblog van de ondergang te redden. Hij stelde een fusie voor met ons blog. Het was hem even ontgaan dat voor een geslaagde fusie beide partners een voordeel moeten hebben. Ons blog is aangenaam en loopt goed. Dat van de buren is onaangenaam en is bijna ter ziele. Er is dus geen enkele reden om de ellende te importeren, hoe sympathiek ik ook sta ten opzichte van de mensen erachter. Gaat dus niet gebeuren.

Wat of het kortste intro in de geschiedenis was, wilde Pawi weten. Nou, dat was nummer 16, zie hier. Maar die van vorige week mocht er ook wezen, dankzij de feestdagen en te wijten aan de drukke werkzaamheden.

Henriëtte Gaillard, hoe vaak zou dit lieve mensje van zeventig plus, al het grapje “geilaard” hebben moeten aanhoren, ik gok op nul, schreef een leuk stukje over de leegte van het bestaan. Dat je tijdens deze pandemie niet zo veel meer meemaakt. Het was, volgens DSR, weliswaar krampachtig geschreven, maar de pointe vatte de toestand goed samen: „Nou, ja, eh, ach…” Waarop ze haar handen heft en zegt: „Ja, en dat is het dan wel zo’n beetje.”

Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com

De ikjes lijden daar natuurlijk ook onder. De anekdotes beperken zich tot lolligheden over de lockdown. Philip Meijer maakte best wel iets mee, een boom van 15 meter die omvalt, maar slaagde er niet in daarover een bondig ikje te schrijven. Hij haalde er allemaal andere dingen bij die ook gebeurden die dag. Een naamgrapje op “temeier” ontbrak er nog maar aan. Maar zijn ikje werd daardoor een “pig-in-blankets” volgens varkensvleeskenner DSR, oftewel een knakworst met een plak spek erom gerold.

Gelukkig was er nog wel wat opwinding rondom carbid schieten in het oosten van het land. Pawi kon daar over mee praten. Een verademing noemde ze het, in vergelijking tot het illegale vuurwerk van het jaar daarvoor. In Zwitserland is het gebruik overigens onbekend, hoewel we toch ook een hoop melkbussen en plattelandsvolk hebben. Nee, dan luisteren we liever naar de kerkklokken en virtuoze muziekjes zoals die Pawi met ons deelde:

“Inderdaad”, zo citeerde DSR de Camera Obscura, “het was wonderlijk dat menschenvingers dat doen konden!’ fluisterde De Groot mij in, nadat hij een weinigje van den schrik bekomen was, die het optreden van Henriette den goeden man gekost had. ‘’t Is als of ze aan draadjes zitten. Alles leeft wat er aan is. Kijk hier, ze gooit haar armen, over mekaar, of ’t zoo niets was. En ze slaat er goed op, ook! Dat’s verraderlijk,’ zeide hij, als zij na lang met beide handen in de lage tonen te hebben gewerkt, zonder om te zien, plotseling de toetsen van den hoogsten octaaf een fikschen tik gaf. ‘Drommels nou! dat gaat gauw; ’t is alsof je een goot hoort loopen.”

Ik maak ook wel eens iets van restjes

Reina Klees volgde een kookcursus salades bij “een beroemde kok” en maakte van de weeromstuit voor haar eerstvolgende etentje alle salades die ze had geleerd: waldorfsalade, kipsalade, vissalade en huzarensalade. Terwijl ze de eieren vulde merkte een van haar gasten op: “Wat leuk, ik maak ook wel eens iets van restjes.” Hilarisch gevalletje van zelfspot, als Reina dat tenminste zelf in de gaten heeft. Nog afgezien van de vraag of ze wel weet dat je salades niet moet koken. Pawi haalde verlekkerd herinneringen op aan haar eerste salade: “Als student op een terras in Parijs de salade niçoise! Met vers stokbrood. En een glas witte wijn…Mmm.”

Het eerste ikje van het nieuwe jaar, daar werd reikhalzend naar uitgekeken. Maar het was er weer eentje van een jolige Amsterdammer die andere mensen de maat neemt. Chaja Polak wijst een motor die op het fietspad rijdt terecht. Gaat daar zelfs voor stilstaan in haar auto op de rijbaan. Man man. Eensgezind waren we in het feit dat je hier wel iedereen de maat mag nemen, maar dat in het verkeer achterwege moet laten. “Alleen zo nu en dan een opgestoken middelvinger, maar daar blijft het wel bij”, zei Ad Hok.

Wil jij net als DSR, Ad Hok en andere reageerders kans maken om in het volgende intro voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met onbekenden die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van de auteurs en reageerders van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Stuur zelf een ikje in. Scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren

Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, of via het contactformulier hier, of via een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik at mijn lunch. Tijdens de feestdagen moest ik namelijk bijna volcontinu aan de bak, aangesteld als ik ben in het bestrijden van de coronapandemie. Nou, en dan schiet het eten er weleens bij in en ren je tussendoor even snel door de stad op zoek naar eten. Oliebollen hoefden voor mij niet. Toen werd het een KFC, gewoon een kipfileetje, want kluiven doe je maar in je vrije tijd. Volgende week doe ik misschien iets vrolijkers.     
Foto: “Bakje eten” © 2020 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

141 gedachten over “Muti wel of niet (307)”

 1. Scherp

  Eigenlijk was het toeval dat ik een nieuw overhemd aantrok op de dag van het kennismakingsgesprek met de nieuwe burgemeester. Terwijl ik mij voorstelde aan de burgemeester, kneep hij met zijn ogen. Hij stond op en vroeg of ik een nieuw overhemd droeg. Na de bevestiging zei hij: „Ik ben ook verantwoordelijk voor veiligheid.” En hij haalde behendig en doortastend een bijna in mijn keel prikkende speld uit de kraag van het hemd.

  Ronald Berkvens

 2. Gelukkig Nieuwjaar!

  DSR is weer op therapeutische basis begonnen met Ik-jes plaatsen. Alleen heel milde kritiek hoor, anders zit ik zo weer bij de bedrijfsarts.

 3. Normaal gesproken zou je denken dat de inzender een van die typische dorpsfiguren/gekken is die zich altijd bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente vertoont, maar dat slaan we een jaartje over.

  Graag op de noaberschapswatchlist plaatsen, verslonzing dreigt.

 4. Dat laatste is trouwens te kort door de bocht, had ‘schoon’ ipv nieuw gelezen.

 5. Aan naamgrapjes doen we toch niet?
  Goed intro, dat dan weer wel. Helaas met krenkende woorden richting Heer Rozenwater, die hier terecht riposteert.

  Het tweede ikje van het jaar is beter dan het eerste. Dat stemt hoopvol. De kop is ook goed gekozen. Ik verheug me op het ikje van morgen.

 6. Ik dacht dat P er zo’n hekel aan had als blogvetes werden overgeheveld?

  Ipv daarvan moedigt ze de zich HR noemende reageerder aan, lekker opjutten om het veenbrand gaande re houden….. brrr.

 7. Ja, dat viel mij op. Meer dan de helft van de reacties van vorige week was onaangenaam en heb ik uit het intro gehouden. Een zakelijke opmerking over een voorstel van Hok, namelijk nee en dat onderbouwd, is het enige dat ik me in dit intro veroorloofde. Maar zelfs dat mag niet dus. En Heer Rozenwater mag van alles en nog wat roepen, da’s allemaal goed. Geeft niet. Het glijdt van me af. Onrecht bestaat nu eenmaal, moet je niet willen bestrijden, moet je niet onder gebukt gaan.

 8. Goedemiddag. Het intro is niet vers meer maar nog prima te lezen, waarvoor dank.
  Het ikje is aardig door de opmerking van de burgemeester. Rondlopen in nieuwe kleren met spelden of prijskaartjes is oudbakken of ik moet de enige zijn die dat regelmatig overkomt.

 9. Mooi intro en grappig ikje over de klassieke nieuwjaarsreceptie van de burgemeester.
  Ze bestaan dus nog evenals de trouwe burgers.

 10. Haha, dus daar tikken ze het over van een papieren krant? Zou kunnen dat Heer Rozenwater dagelijks snel een clandestien fotootje van de achterpagina maakt bij een kiosk. Hij is handig en spaarzaam.

 11. Bij de buren staat inderdaad tot vier keer toe “zij” in plaats van “hij”. Aardigheidje van de blogbaas zeker.
  Als ik mij niet vergis, gaat het om de burgemeester van Amstelveen, de heer Tjapko Poppens.

 12. Zal de ikjesschrijver niet op prijs stellen. Kleine woordjes in verhalen van anderen veranderen zonder dat te melden, waar ken ik die hebbelijkheid toch van? Hint: JdW. Niet dat de kans groot is dat iemand het leest.

 13. Toch nog een soort van fusie! “ Wat ze bij de buren zeggen”….misschien een apart draadje waard? Of kijken we zelf wel?

  @DSR, als iemand hier naar mijn mening terecht riposteert is dat nog geen veenbrand onderhouden. Meer een zakelijke vaststelling. Zand erover en de klep diep naar beneden trekken is het enige wat me nu nog te doen staat.

  @Bertie, nee je bent niet de enige. Ik bracht laatst een jasje naar de stomerij, was wel eens nodig na een dik jaar gebruik. De man van De Gouden Schaar keek ongelovig en lachte: ‘Komt u daar altijd de winkels mee in en uit zonder dat het alarm afgaat?’

 14. @P
  Kortom, of iemand hier een ander van een buurblog van repliek mag dienen, hangt dus helemaal van je eigen mening en voorkeuren af.

  Nogal een magere basis om je er hier mee te bemoeien.

  Inderdaad, zand erover. Flink aanstampen. Oftewel, mit kop tussen karkdeure rn de iele drukk’n.

 15. Zo is het. HR mag zowel hier als op zijn eigen blog van alles over dit blog en over mijn persoon beweren. We noemen dit gewoon riposteren en hij mag dat ten alle tijde doen, zonder dat Pawi er ooit iets van zal zeggen. ‘t Is me wel goed hoor. Ik ga gewoon door met mijn bloedeloze blog (die typering is niet eens van Rozenwater maar van Pawi zelve afkomstig).

  Je vraagt je af waarom iemand op zo’n blog nog reageert en zelfs feuilletons heeft staan, zal wel masochistisch zijn, of therapeutisch. Ik vind het allemaal goed, gooi maar in mijn hoed.

 16. HR is kennelijk helemaal opgehouden met reageren op z’n eigen blog, omdat ie het hier zo gezellig vindt.

  Vandaar ie op z’n nieuwe luiewijvenschema is overgestapt -milde glimlachicoon-

 17. Op zijn eigen blog bant HR elk onderwerp dat maar voor beroering kan zorgen, maar hier wil ie een boom over God opzetten….Yeah right.

  Maar ook logisch. Met de nimmereindigende eeuwigheid die steeds naderbij komt, ruikt HR al bijna de schroeilucht van z’n konthaartjes, om het maar eens theologisch uit te drukken-grinikicoon-

 18. @DSR Oftewel, mit kop tussen karkdeure rn de iele drukk’n.
  Is dat Twents of Drents?Ik ben een beginneling, maar veel goeds zal het niet betekenen.

 19. Je vraagt je af waarom iemand op zo’n blog nog reageert en zelfs feuilletons heeft staan, zal wel masochistisch zijn, of therapeutisch. Ik vind het allemaal goed, gooi maar in mijn hoed.

  @Bas.De feuilletons mag je van de site verwijderen hoor.
  De term ‘bloedeloos’ was raak, zoveel is duidelijk. Het was een PC waardige reactie. Immers zat je zelf in zak en as over het uitblijven van reacties, met het lieve Hi van Bertie als troost, tot kop verheven zelfs.

  Wel netjes dat je de andere brutale reacties van mij buiten het intro hield. Chapeau en ga zo door!

 20. ‘mit kop tussen karkdeure en de iele gemiente drukk’n.’ Dus.

 21. Toe maar, word ik nu op mijn eigen blog uitgescholden voor koekenbakker. Hier kan veel, dat zal zo langzamerhand wel duidelijk zijn. En oh oh, wat is het toch bloedeloos. “Dat doe ik normaal nooit” Hoeveel moordenaars hoopten daarmee de strop of levenslang te ontlopen. Tevergeefs natuurlijk. Ikjes veranderen voor de grap is een misdaad, tenzij je het duidelijk als persiflage presenteert, ander lettertype etc.

 22. @DSR Dank voor de verduidelijking.
  We kregen laatst een autochtoon op bezoek, nee dank u ik heb net thee op, zijn paraplu mocht in onze gootsteen uitdruipen, hij kwam mededelen dat er een geweldig hek zou komen, met smeedijzer en ingegraveerde letters,in natuurhout, over twee dagen, precies voor ons eigen hek. Drentse humor?

  Het iele hek kwam iets verderop te staan.
  Zo’n hooggeacht Persoon kan in mijn gedachten ook wel een beurtje bij de karkedeure gebruiiken.

 23. @P
  Oei, dat kun je niet over je kant laten gaan, anders ben je weg.

  Maar eens beginnen met gif op de buurtplantjes, en anders maar een charivari op poot’n zetten.

  Je hebt de buren toch wel getrakteerd toen daar kwam wonen, op iets sterkers dan thee? Zo niet, dan zie ik het somber in.

 24. @APD
  Ik vond de kwalificatie ‘misdaad’ aanvankelijk wat te veel van dik hout zaagt men planken, maar eigenlijk heb je gewoon gelijk.

  Lollige blogbazen, je bent er maar mooi klaar mee…

 25. Excuus

  Ik kan niet wachten tot ik gevaccineerd word. Maar ik zal het nog weleens missen als het sociale leven weer in alle glorie losbarst, dat geweldige excuus als die avond thuis toch aantrekkelijker is dan dat etentje: „Het is beter dat ik niet kom vanavond. Ik ben verkouden.”

  Marie-José Grotenhuis

 26. Daar zul je ze hebben, de prikikjes, dacht ik na het lezen van de eerste regel. Maar da’s nog te vroeg. Het is een algemeen overdenkinkje.

 27. Altijd even aan een ander laten lezen, of zelf hardop voorlezen….

  Dan voorkom je draken als
  ‘Maar ik zal het nog weleens missen als het sociale leven weer in alle glorie losbarst, dat geweldige excuus als die avond thuis toch aantrekkelijker is dan dat etentje’ – zucht.

  Overigens was verkoudheid altijd al een geldig excuus om niet te komen.

 28. Die wordt nooit meer uitgenodigd.

  Door corona hebben wij de housewarming met thee en wat sterkers uitgesteld, dat hebben we per brief laten weten. Tot nu toe vriendelijke reacties van de buren.

 29. Nou nou, het moet niet gekker worden. Die Thadeus reageert bij de buren, maar HR plaatst hier een waarschuwing. Volslagen misplaatst. Hou dat lekker bij je, man.

 30. Thuis-school

  Thuiswerkjuf van groep 4 op een achterstandsschool. De stand na de eerste dag: twee van de eenentwintig kinderen hebben gewerkt. Duo stuurt alle ouders een bericht dat ze er is voor vragen en hulp.

  Om 22.30 uur krijgt ze een bericht van een grote zus: haar broertje gaat nu beginnen aan de rekenles…

  Duo antwoordt: stuur hem maar naar bed.

  Roos Carlier

 31. Inderdaad. Ik snap er niets van. Er blijft alleen hangen dat die achterstand niet zomaar is ingelopen.

 32. Wat mankeert HR vandaag?

  ‘en in zijn eigen belang’ klinkt als een mafioos/trumpiaans dreigement. Se blogbaas zal wel een vinger aan de pols houden.

  @Pawi
  Wat vindt jij nou van dit soort praatjes over een ander blog en een reageerder die we hier niet kennen? Je reinste forumvervuiling toch?

  Wanneer hou je een persconferentie om eea ten stelligste te veroordelen?

 33. Beetje vreemde actie van HR. Hij vermoedt misschien dat Thaddeus een gast van dit blog is? Of hij zag het aan het IP adres?

 34. Duo gaat toch over de studiefinanciering? Of baten ze nu ook een chatbot uit?

  Maak over dit soort zaken een rapportage ipv een stukje voor de achterkant.

  Ene meneer Carlier, een huisarts, is destijds nog geïnterviewd door NRC als Ik-jesinstuurder. Inmiddels een nieuwe generatie?

 35. @P
  Voor het eerste is op basis van de reacties hier geen aanleiding.

  En HR heeft zich altijd uitgesproken tegen IP- gekoekeloer, dus dat zal wel niet.

  De vuige insinuaties vliegen over en weer -milde glimlach-met-eenknipoogje-icoon-

  Vreemd is en blijft het.

 36. Ik zie trouwens maar één, licht-onaangename reactie van Thaddeus, eentje waarin hij suggereert dat HR weinig sociale contacten heeft. Of waren er meer en zijn die inmiddels verwijderd? Enfin, laten we ons niet bezighouden met het moderatiebeleid op een ander blog. Zo is mijn wens. Gaat nergens over.

 37. We weten nog van vroeger dat HR mensenschuw is. Daar doelde Thaddeus mogelijk op. Enfin, dit hoort allemaal op het belendende blog. We zijn toch nog niet gefuseerd?

  (wel goed voor de statistieken hier btw)

 38. @P
  Jij bent degene die hier strenge regels over reageren over over blogs wil opleggen maar daar voelt DSR zich matig door aangesproken. Hij handelt liever naar bevindt van zaken, zoals die berg dino-poep van HR deze morgen.

  Voor zover ik zag haakte die Th. tamelijk spitsvondig in op een reactie van HR zelf. Van dat vrijwoordparadijsje is hiernaast maar weinig meer over. En de tenen van HR steken inmiddels onder de schutting door….

 39. Best nog wel moeilijk dat begrijpend lezen, zeker voor iemand die voor PC-fan doorgaat. Kijk naar dit citaat:

  “Of het de Kersttijd was of de abominabele kwaliteit van de ikjes zullen we nooit weten, maar het aantal reacties daalde tot een dieptepunt. Gelukkig zei Bertie nog “hi”.”

  En verbaas je dan hoe iemand daar de volgende conclusie uit trekt: “Immers zat je zelf in zak en as over het uitblijven van reacties, met het lieve Hi van Bertie als troost”

  Da’s letterlijk lezen zonder dubbele bodems, uitvergrotingen, ironie, persiflage en andere stijlvormen te herkennen. Een blad als PC is juist daarmee groot geworden. Alhier wordt het genre ook druk beoefend en niet alleen door mijzelve. Al jaren.

 40. Overigens doet mij de nieuwe opmerking van T.P., die over dat opzoeken en spreadsheet, meer in de richting van Ad Hok of Lummel denken, die weten daarvan, dat spreadsheet, het was de beroemde ikjes-database die HR inderdaad bijzonder vlijtig bijhield. Bij mijn weten was DSR daarbij niet betrokken, het betrof een discussie in een klein besloten groepje (nu zou het Whatsapp zijn, vroeger was het meen ik een google group). Dus dat maakt de spoeling wel heel dun.

  Maar dit terzijde, want deze discussie hoort alhier niet, ik herhaal niet, thuis

 41. Laat mij hier buiten, asjeblieft. Het is niet mijn gewoonte onder een andere naam te reageren. Nou ja, een enkele keer misschien, als er een lepeltje te verdienen valt, of zo.

 42. Ik weet ook niet wie het is. Ik zeker niet, als je dat soms zou willen insinueren.

  Van blogbaas tot blogbaas: negeren dat soort gespuis, of inderdaad geruisloos in het spambakje laten lopen als het al te gek wordt. Zo heb ik het hier ook aangenaam gekregen, tot voor heel kort althans.

  Maar ik had dus wel gelijk met mijn verzet tegen een fusie. Waar HR opduikt wordt het er niet aangenamer op, om het maar eens omfloerst te zeggen.

  Let ook op de wederkerigheid: van mij geen onaangename reacties aldaar. Ik reageer slechts, op mijn eigen blog, op reacties hier op dit blog. Dit voor de enkeling die wellicht weer overweegt om mij te kapittelen. De onaangenaamheid heeft zijn oorsprong niet bij mij.

  Gezellige dag verder.

 43. DSR kan slechts constateren dat HR zijn toevlucht neemt tot ongefundeerde verdachtmakingen, zonder een spoor van bewijs. En dat voor iemand die altijd zo’n schampere toon aanslaat bij speculaties over aliassen….

  We kunnen nu HR’s eerdere algemeen geuite dreigement, over het te schaden belang van Th., uitleggen als een voornemen DSR schade te willen berokkenen als een andere reageerder niet doet wat HR wil.

  APD, ik dring in het kader van deze grove escalatie aan op een nog waakzamer oog dan anders en passende maatregelen indien nodig.

 44. Pawi houdt zich op de vlakte.

  Ze zal vast druk werken aan een vurige redevoering , wellicht in feuilletonvorm, om HR’s ongegronde speculaties, schaamteloze dreigementen en bovenal zijn ongemanierd willen overplanten van een conflict van het ene blog naar het andere krachtig te veroordelen!

 45. (Voor als het mocht helpen om de plaaggeest te ontmaskeren -hier helaas, want DSR wordt gemodereerd bij HR-: Douwe Rukker lijkt me een verzonnen naam, waarschijnlijk een zinspeling op ‘de ouwe rukker’!

 46. Ik moet wel zeggen dat er bij JdW ook altijd ineens veel gelegenheidsaliassen opdoken als hij wat meer reuring in de tent wou. Die aliassen gingen dan zogenaamd met elkaar in discussie. Dat liep soms echt hoog op. Vele jaren later werd aangetoond dat meer dan 90% van die namen bij hem zelf vandaan kwamen. Tja. Het is slechts een opmerking natuurlijk, en geen insinuatie.

  Maar opvallend is het wel dat er ineens een Douwe Rukker en een Thaddeus Plomp op het blog van HR opduiken, net nu er daar een dip (voor zover je van een dip vanuit bijna nul kunt spreken) in het aantal bezoeken te verwachten valt vanwege het opheffen van het dagelijkse koppenspelletje. En dat HR die reacties uit arremoede maar hier vermeldt, omdat het daar niemand opvalt. Maar goed, zodoende verspreidt de onaangenaamheid zich over twee blogs in plaats van lekker daar te blijven. Ik ken wel iemand die zich daarover in de handjes wrijft.

 47. Ik dacht dat je doelde op HR, die voor het eerst sinds tijden weer eens een polsslag in z’n visstick had.

 48. Maar goed, we weten nog steeds niet wat of wie Duo is. Mijn gokje: chatbot. Zoiets hebben ze bij duolingo ook, een computerprogrammaatje dat je waarschuwt wanneer het weer tijd wordt om een les te gaan volgen. Keileuk, dat wel, ik spreek er een aardig mondje Spaans door.

 49. In IP-adressen koekeloeren is het goede recht van een blogbeheerder, zeker als er een vermoeden van onrechtmatigheid is. De resultaten online delen is een grove schending van de mores. Zelfs van de Heer Rozenwater valt me dit tegen. Brrrr icoontje.

 50. Dat doen we allemaal, Roosje. Je weet best dat het publiekelijk ontmaskeren van pseudootjes met behulp van IP-adressen echt not done is. En gaat over tot de orde van de dag, omdat het zijn blog niet is. Maar met zo iemand zou ik maar moeten samenwerken? Nooit!

 51. Het is volkomen onvergelijkbaar, Heer. Het eerste geeft hoogstens een inblik in het enthousiasme of fanatisme van een reageerder. Het tweede onthult een alter ego. Man man, dat ik je dat moet uitleggen. Dan ben je toch niet echt geschikt, althans niet van nature, voor blogbeheerder.

 52. Het woord van HR weegt inmiddels zo licht als een veertje. Hij kan wel van alles beweren of op een briefje schrijven. Iets in dik schrijven is bewijs van niets.

  De enige die HR ontmaskert is zichzelf. -milde glimlachicoon-. Wat laat ie zich gaan, en wat laat ie zich kennen…

 53. Wat een surrealistische gedachtenwisseling, uitsluitend geentammeerd door HR, is het trouwens hierboven.

  Pawi, je zal er inmiddels wel van uit je vel springen zeker?

 54. Oh Heer, als hij zou willen dat hij aan dat mooie pseudoniem zou worden gekoppeld, dan zou hij daarmee niet reageren. Snap je het nu of nog altijd niet?

 55. Ik heb zelf ook eens wat nagekeken. Douwe Rukker = HR, onweerlegbare bewijzens liggen ter inzage! zegt het voort! -milde glimlachicoon-

  En nu maar weer over tot de orde van de dag.

 56. Ja hoor, met opgerolde mouw een forse schree voorwaarts. We leven in een prachtige tijd dat zoiets toch maar mogelijk is.

 57. HR moet vooral doen wat hij niet laten kan. -milde glimlachicoon-

  Het dreigen met c.q. daadwerkelijk overhandigen van persoonlijke gegevens (want dat zijn IP-adressen onder de Europese privacywetgeving) aan derden of het publiceren ervan zal hem alleen maar neerzetten als een uiterst onbetrouwbare blogbaas.

  WordPress is er trouwens zeer op gesteld dat hun onderhuurders de privacywetgeving naleven – GDPR-gedoe is het laatste dat ze willen. HR’s mogelijkheden zijn dus sowieso beperkt.

  En geloofwaardig is zijn manier van doen sowieso al niet meer.

 58. Beste Heer die in de nevelen zijt, ik ben toch helegaar niet geinteresseerd in zulks bewijs? Die Thaddeus Plomp is toch bij jou actief? Het interesseert me de takken of dat wel of niet een pseudo van DSR is. Vecht dit alsjeblieft met DSR zelve uit, of niet, maar betrek mij en de lezers van dit blog er niet bij. Mocht Thaddeus hier opduiken, dan zie ik wel weer verder, tot nu toe lijkt het me niet iemand die hier geband zou worden. De Rukker in principe ook niet, maar die zou daar eerder voor in aanmerking komen, schunnigheden hebben hier meestal geen lang leven.

  Ik ben vooral benieuwd naar Pawi’s advies aangaande het prikken. Zij is van ons het meest medisch onderlegd. In Zwitserland is het onderzocht: slechts 10-20% van het verpleegpersoneel wil zich laten prikken. Bij jullie in Nederland lijkt het percentage van prikkers rond de 70% te liggen. Geen idee waar dat verschil vandaan komt. Algehele slaafsheid versus stoere bergbewoners?

 59. Zelve douche ik elke morgen koud na, tot max. een minuut, en neem ik trouw vitamine D pilletjes (max. een per dag als ik het niet vergeet) om mijn afweersysteem te sterken.

 60. DSR verzoekt HR eventuele volgende dreigmails direct aan DSR te mailen. APD heeft gelijk dat het hem niet aangaat.

 61. DSR eet elke dag een appeltje en vermijdt weerstandonderdrukkende blogs.

 62. DSR is Ad te snel af. Gefeliciteerd vadermans, met het 100e-reactielepeltje, mocht dat althans volgende week worden uitgereikt in deze rara coronatijden. Ik bedoel maar, ik kom dat postkantoor bijna niet in. Met zo’n mondkapje voel je je een struikrover, zeker in de buurt van een hoop geld en een balie.

 63. Ad zit aan zijn tv gekluisterd, kijkend naar wat er allemaal gebeurt in “the shing city on the hill”.
  Overigens had ook ik het over de coronaprik. De griepprik heb ik twee maanden geleden gehad.

 64. Tsss….wat een toestand…

  DSR neemt het Lepeltje met bezwaard hart in ontvangst, om bij te dragen aan de normalisatie.

 65. Straatbieb

  Bij mij in de buurt staat er ook eentje: een straatbieb, een Billy gevuld met boeken. Ik haal er wel eens een uit. Zet er ook wel eens een in. Onlangs is er iemand geweest die het concept niet helemaal heeft begrepen. De boeken staan in stapeltjes op straat. De kast is foetsie.

  Eddy Koning

 66. Dit had indachtig de Ikea-flatpackformule wel wat bondiger gekund. Gekunsteld stukje, met dat gutmenschstaccato.

  DSR verklaart bij deze verschillende boeken uit de plaatselijke kastjes te hebben genomen, maar er nog nooit een te hebben teruggezet. Zo.

 67. HR komt eens aanwaaien voor wat aanspraak, met ruziemaken schop je het hier niet ver, dat ziet ie nu ook wel.

  Wat heb je nog meer op de televisie gezien, HR?
  Heb je al in de gids aangestreept wat je vanavond gaat kijken?
  Wat vind je nog meer een mooi getal?

  Nog een kopje koffie? Ken je meneer Timmerark al? Die komt hier al jaren in het inloophuis.

  (@Pawi: als je meer dan een behangrol nodig hebt om je veroordeling voor blogruzietransplantiepogingen uit te schrijven, dan kun je beter wat schrappen. We willen APD toch niet naar de kroon steken? -milde glimlachicoon-)

 68. Ik heb genoeg aan een schone lei.
  Grappig voorval, dat in het ikje beschreven staat. Proletarisch winkelen noemden ze dat.

 69. @Pawi
  Schone lei, prima. Zeker als ons dat verschoont van gratuit commentaar in de toekomst.

  Geef je het ook even door aan HR hierboven, die had het nog niet zo begrepen.

 70. Ik reageer even omdat het lepeltje dichtbij komt. Is het verzilverd of vernikkeld?

 71. Er me verteld dat er voor sommige winnaars een speciale uranium versie klaarligt.

 72. Ikje doet me denken aan het verhaal van de man die bang was dat zijn fiets gestolen zou worden. Hij koopt een duur kettingslot, waarmee hij de fiets vastlegt. Volgende dag: fiets nog steeds daar, maar het slot is foetsie.

 73. Nobelprijs

  Op een feestje van mijn ouders sta ik zo’n twintig jaar geleden met Martinus ‘Tini’ Veltman te praten. Er zit een pianiste te spelen. Zij vraagt aan Veltman: „U heeft zo’n bekend gezicht. Zit u in de gemeenteraad?”

  „Nee, ik heb de Nobelprijs gewonnen.”

  „Oh, dan zal dat het zijn.”

  Paul Veen

 74. Je zult ze de kost moeten geven die de tientallen Nobelprijswinnaars niet van gezicht herkennen. Het zijn doorgaans wetenschappers die in stilte en achter hun computer of hooguit op vakcongressen hun werk doen. Voor quizen en talkshows zijn ze doorgaans ongeschikt. Ook spelshows als Temptation Island en Big Brother mijden zij. Het grote publiek herkent hem dus niet al lopen ze hen omver, laat staan op recepties en pianofeestjes.

 75. Het enige verschil tussen Tim en HR vandaag de dag is dat laatstgenoemde zijn ijlberichten uitsluitend tijdens kantooruren plaatst.

  Dat komt hier maar dumpen en dreigen… Pawi, wat zeg jij daar nou van? Is dat nou een schone lei?

 76. Ik vind het ook wat ongemakkelijk worden dat HR hier mededelingen aan zijn reageerders doet. Wat heeft dat voor zin? Ze lezen het daar toch, anders waren het geen reageerders. Hou eens even op alsjeblieft.

 77. Het blijkt niet uit het Ik-je dat de inzender op Tini-voet stond, hooguit dat hij naam en toenaam zorgvuldig heeft vermeld.

  Ik heb enkele prachtige in memoriams gelezen, over man en werk. Zo’n anecdote is een vlag op een modderschuit, een schorre kraai na een fraai concert.

 78. Het lijkt me dat de HR-overlast langzaam wegsterft, minder frequent maar ook minder fel.

  De blogbaas heeft hem te kennen gegeven niet op z’n ‘onthullingen’ (we zien een straatzot met een pak papier in een plastic tasje voor ons) zit te wachten. DSR heeft de mitsen en maren van het publiceren van IP-adressen uiteengezet, om nog maar te zwijgen over het fingeren van dergelijke persoonlijke gegevens om iemand in een kwaad daglicht te willen stellen.

  Sindsdien houdt de beta-internetbully, opnieuw een illusie armer, het bij prevelend vermaan over gele en rode kaarten -milde glimlachicoon-.

 79. Welnee, als je ouders Martinus Veltman uitnodigen op een feestje, opgevrolijkt door een pianiste, en je hoort dit! Dat blijft je voor altijd bij.

  Wie heeft niet gelezen over deze Nobelprijswinnaar? Petje af voor de man, die ook zijn dochter voor natuurkunde wist te enthousiasmeren.

 80. Goed, Martinus Veltman is dus overleden, ook dat wist ik niet. Martinus Justinus Godefriedus (Martin of Tini voor intimi) Veltman (Waalwijk, 27 juni 1931 – Bilthoven, 4 januari 2021) was een Nederlandse theoretisch natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1999, zegt althans de Wikipedia en die zijn gezaghebbend en weten alles.

  Het verklaart veel, want ik ben geen kei in theoretische natuurkunde. Moge hij rusten in vrede.

  Zo langzamerhand moet ik wel zeggen dat ik over het overlijden van bekende Nederlanders sneller door de ikjes dan door andere uitingen in de media wordt geïnformeerd. Zonder uitzondering krijgen overleden BN’ers een ikje mee, posthuum. Laten we ze “wasje” dopen.

 81. Hij heeft wel keispannende dingen geschreven zeg, waarom zijn daar geen tv-series van gemaakt? Feiten en mysteries in de deeltjesfysica, speculaties en fantasieën over de oorsprong van de materie, het ontstaan van het leven en alles eromheen … die dingen wil ik eigenlijk wel allemaal weten. Maar ja, niet in stripvorm verschenen vermoedelijk. Dan houdt het op.

 82. Oom Tini

  Ook in de familie stond oom Tini (Martin Veltman) als een markant persoon bekend. Zijn grote gevoel voor humor ging verscholen achter zijn soms pinnige en kritische opmerkingen. Een anekdote die vaak de familie rondging was deze: in de jaren ’70 kwamen er Jehova’s getuigen aan zijn deur. Oom Tini, op dat moment geheel ontkleed, doet de deur open en zegt met zijn imposante verschijning en priemende ogen: „Ik háát God!”

  Rian Los

 83. Verbazend. Alle ruimte voor bizarre, slechtgeschreven rommel.

 84. Als je moet uitleggen dat iets een grap was, dan is ie mislukt.

 85. Over extreem oninteressant geleuter gesproken … Oh Heer, ge moogt er nu wel mee ophouden hoor. Zeg eens iets zinnigs, dat doen we namelijk allemaal hier.

 86. Wat een onbeschaafd ikje. Zoiets hou je in de familie, vind ik, en stuur je niet naar de krant.

 87. Ja het is de schaamte voorbij. Van zowel de schrijver als de krant. Je zet een zojuist overleden wetenschapper neer als een potloodventer en schreeuwerd. Je zult maar zo de geschiedenis in gaan.

 88. Stage

  Even zit ik te pauzeren in de verpleegpost van de verloskamers. Ik geniet van een kop koffie en ik kijk naar allerlei kaartjes die op het prikbord hangen. Tussen de geboorte-annonces hangt ook een kaartje van een dankbare stagiaire.

  Of ze op deze afdeling de tijd van haar leven heeft gehad, valt te betwijfelen. Ik lees namelijk het volgende: „Lieve collega’s, Bij deze wil ik jullie bedanken voor de leerzame stage. Ik twijfelde of ik later ooit kinderen zou willen. Na deze stage weet ik het zeker. Ik wil geen kinderen. Groetjes, Emma.”

  Mieke Kerkhof

 89. Deze mag direct mee met de schillenboer. De man met de klepel en veel vliegjes rond zijn lijf. En in zijn karretje.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: