IJdele fotootjes van privé woonstee (422)

Over ikjes en gender reveal snoepjes

Zinloos. Blij verheugd. Vreemd. Stomme kuthoer. Een punt en gehaktballen. Het was weer raak vorige week in NRC-ikjesland. Lees maar gauw verder.

De vriendin van Alice Schwarz is advocaat. Ze verdedigt een jongen bij wie drugs zijn gevonden. Hij vraagt haar wat hij moet zeggen als de politie wil weten van wie die zijn. Ontkennen is zinloos. “Zeg maar gewoon: die zijn van mij” raadt de advocaat hem dus aan. Als de rechercheur inderdaad wil weten van wie de drugs zijn, antwoordt de jongen: “Die zijn van m’n advocaat.”

Daar hoef je niet op de redactie van NOS Sport voor te werken

Het klinkt als een mop en dat is het misschien ook, al decennia door gnuivende advocaten onder hun toga’s doorverteld. Maar hij is wel leuk. Volgens Suske zal de advocaat het dus gedaan hebben “en die mag lekker achter de tralies”. Bertie vond het een echte “maandagochtendgrap” (3 x woordwaarde) en dat was het. Maandagochtend. “Iedereen melig aan zijn/haar bureau, dan krijg je dit”. En niet alleen op maandag. De vrijdagmiddag weet er ook wel raad mee, met de meligheid. Daar hoef je niet op de redactie van NOS Sport voor te werken. Lollig zijn de mensen overal. Lekker lachen. Het liefst om de dom- en onnozelheid van anderen, want dan hoef je die van jezelf niet onder ogen te komen.

Sabine Verburg vroeg zich af waarom er “altijd iets te winnen” moet zijn. Dat ging over de bierviltjes voor de 100e, 200e enzovoort reactie op het blog van de dag. Tja, goede vraag, en eigenlijk historisch gegroeid vanuit de NRC website, waar toen honderden lezers vol overgave op de ikjes reageerden. Toen was het nog een Gebeurtenis als je je schrijfsel terugvond op het internet. Nu worden mensen boos als je voor de grap prijsjes uitreikt, althans hier op de site, elders niet.

Bussen met toeristen langs hun huis?

Ook uit die tijd dateert de grote Angst dat het adres van de reageerder bekend zou worden, of de “echte identiteit”. Echte boomers hebben die huiver nog altijd niet afgeschud. Pawi schrok zich bijvoorbeeld een hoedje toen ze eind vorig jaar een email van de blogbaas ontving waarin deze het adres van haar “privé woonstee” wilde weten. Ze heeft kennelijk ook een openbare woonstee? Aanleiding voor de email was natuurlijk het bierviltje waar ze recht op had. Tja, dat moet dan wel worden verstuurd. Het precieze adres, met foto’s van het prachtige huis en mooie tuin en zelfs de openbare informatie over de toch nog bescheiden WOZ waarde, is allang in het bezit van de blogbaas. Pawi mailde immers regelmatig ijdele fotootjes van haar huis, inrichting en uitzicht. In de metadata van die foto’s staat alles, als je althans je google locatie niet hebt uitgeschakeld.

Photo by Aleksey Kuprikov on Pexels.com

Zo heb ik van meerdere reageerders de adressen en uiteraard doe ik daar niks mee. Wat zou ik daar dan mee moeten? Waar zijn mensen bang voor? Gevalletje van grenzeloze zelfoverschatting, denk ik, qua hun eigen belangrijk- en interessantheid. Denken ze dat er nu fotografen gaan opduiken die al hun bewegingen gaan vastleggen? Hoe laat de gordijnen dichtgaan? Hoe vaak de tafel wordt gedekt? Bussen met toeristen langs hun huis? Man man. De reden van de email was natuurlijk dat ik even wilde checken of het viltje welkom was, want aan ongewenst drukwerk heb ik een hekel, qua ontvangen maar ook qua versturen.

Maar goed, Pawi wandelt gelukkig veel en volgt daarbij “de reuksporen van de hond”, die haar ook “af en toe helpt bij het oversteken van diepe greppels”. Ik ben beeldend ingesteld en vraag me al een week af hoe die hond dat doet. Neemt het beest de zuurtante op zijn rug? Of in zijn bek als een gevangen spartelende fazant? Geen idee. Misschien kan het strompelende zeurbesje nog eens een fotootje opsturen, locatie overbodig.

door de oogharen heen tekende zich toch een normalisatie van zijn taalgebruik af

Heer Rozenwater was ook weer aanwezig, dit keer niet alleen meer met gescheld en getier. Natuurlijk, de vloeken krijg je er niet zo makkelijk uit als die in je vocabulaire zitten, evenals termen als “smerige leugens” en “akelige gladjakker”. Maar door de oogharen heen tekende zich toch een normalisatie van zijn taalgebruik af en daar ben ik blij mee. We zijn immers, met Lummel, de laatst overgebleven blogbazen uit een roemrucht ikjesverleden en dat moet je koesteren. Ik bood Roosje dan ook diepgemeende excuses aan voor al het aangedane leed in de afgelopen decennia en vierde de volledig herstelde betrekkingen met een geactualiseerde blogroll (aan te klikken in de rechterkolom hiernaast).

Ik was best wel in mijn nopjes met mezelf. Net als de man van Charlotte K. Hemelrijk, die zijn vrouw op het perron van de trein dacht te herkennen, maar op een andere vrouw in een donkere jas afstapte. Die liet niets merken en naar verluidt bemerkte hij zijn vergissing pas uren later, in de slaapkamer van de vrouw. Het misverstand was toen al gretig geconsumeerd en na een warme douche ging hij maar weer eens op huis aan. Kon hij het helpen dat hij een nieuwe bril nodig had? Ook Charlotte vatte het sportief op en stuurde het hilarische voorval naar de NRC. Kan die vrouw van Tom Egbers een voorbeeld aan nemen.

Jasper van Rijnsoever zag intussen in Lapland een ijzeren spiraal in elke badkamer hangen. Hoe hij bij iedereen binnenkwam met het rare verzoek om de badkamer te mogen controleren vermeldde hij niet. En waarom ook, zou je zeggen. Omdat niemand enig idee had waar die dingen voor dienden, introduceerde hij in de gezinsapp een nieuw spel: “Wat is het?”. Als iemand van de familie Rijnsoever een vreemd voorwerp ziet dan moet je er een foto van maken en hem in de app zetten met de tekst “Rara”. Binnen één minuut staat er in de app een foto van Jasper zelf, ingestuurd door zijn puber.

Het was vorige week weer 8 maart en dat is Wereldvrouwendag, zoals bekend. Traditiegetrouw bracht ik een ode aan alle vrouwen die dit blog hebben helpen opbouwen en nog altijd groot maken, of ze nou inmiddels weer achter het aanrecht zijn gaan staan of niet.

Carolina Plat heeft hier nog nooit gereageerd, dus moet op volgend jaar wachten. Ze fietste door de Amsterdamse Pijp in het donker naar Spaanse les. Ze rijdt tegen een “knul” op de fiets op. Hij kwam van rechts dus brult volkomen terecht “stomme kuthoer!” en verdwijnt zonder haar iets aan te doen weer in het donker. Ja, meer gebeurde er niet, maar het moest toch in de krant.

Ze griezelen ook van haar gore gebit

Net als dat verhaal van Edi Cohen, die docent in het hoger onderwijs is en binnenkort met pensioen gaat. Hoog tijd ook, want haar collega’s gaan gebukt onder haar onbegrip van digitale problemen. Ze griezelen ook van haar gore gebit. Leeftijdshaming natuurlijk en zo hoort het ook. Op een gegeven moment moeten ouwetjes gewoon weten dat ze op moeten hoepelen, als het niet goedschiks gaat dan maar met nare beledigingen. Het is niet anders.

Ik zag hedenmorgen tot mijn stomme verbazing een gehaktbal op een schoteltje in de magnetron liggen, toen ik routinematig het deurtje opende voor het bereiden van mijn Brinta. Die bal leek gisteren een goed idee, met wat mosterd en een kaasplankje, maar was dus vergeten. Ik zeg er voor de lieve vrede niet bij wie de bal vergeten had. Ik moest aan dit voorval denken toen ik het ikje van Lucia Ferron weer over het scherm kreeg. Haar jongste is op kamers en mama maakt zich zorgen. “Moeten we al een noodpakket gehaktballen met bloemkool komen brengen” appt ze uiteindelijk in opperste nood. Ping! Het antwoord kwam gezwind: “Getsie. Bloemkool.” Want ja, studenten houden tegenwoordig massaal meer van bloemkool dan van gehaktballen en lijmen zich daarvoor aan straten en schilderijen vast. Het zal je hobby maar zijn. Goed stemmen, zou ik zeggen. Maar zolang de jeugd wijzer is qua stemgedrag dan de ouwe hap zal er niet veel veranderen.

Wil jij trouwens net als Bertie, Suske en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik had weer eens een druk weekend. Megadruk zelfs. Uren in de studio, daarna in vliegende vaart naar een hardloopwedstrijd en dan met de medaille nog om de nek naar een “gender reveal party“. Ik had er als boomer nog nooit van gehoord, maar er is veel roze en blauw, er zijn ballonnen en spelletjes en confetti. Uit Amerika overgewaaid, maar wel zo vreselijk ouderwets dat het pijn doet. Jongetje, meisje, man, vrouw, da’s toch juist iets dat aan het vervagen is in het huidige LBTQ+ tijdperk, waarin een vrouw “iemand met een baarmoeder is” en een man “iemand met een prostaat”? Noem iemand een vrouw, of nog erger “een aantrekkelijke vrouw” en je wordt uitgekotst, gecanceled en gevierendeeld. Maar goed, het was wel keigezellig. En het wordt een jongen. In het begin althans. Volgende week maak ik vast weer iets interessants mee.  

Foto: “Gendersnoepjes” © 2023 Bas van Vuren

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

26 gedachten over “IJdele fotootjes van privé woonstee (422)”

 1. Buurtapp

  In de buurtappgroep verscheen onlangs een vage foto van een man in onze straat. Een buurtgenoot schreef erbij dat de man heel langzaam liep en af en toe een tuin in ging. „In de gaten houden!” De buurt reageerde meteen. Was het een voorverkenning voor een inbraak? En: „Meteen politie bellen!” Een half uur later in dezelfde appgroep: „Ik sta op die foto. Ik heb kortgeleden een openhartoperatie gehad en ik moet genoeg en langzaam wandelen. Hoezo ging ik af en toe een tuin in? Het was mijn eigen tuin.”

  Daan Zolderman

 2. Ja, dit soort misverstandjes komen ook hier regelmatig voorbij in apps en Facebook pagina’s. Mensen houden elkaar goed in de gaten. In de buurtapp worden vooral “getinte mannen” in langzaamrijdende auto’s heel wantrouwig gevolgd. We zijn niet ver verwijderd van een buurtposse die bij onraad uitrukt met buksen en bezems, onder leiding van een stoere pensionado.

  Mijn oma stond er vroeger om bekend dat ze de gordijnen even opzij schoof om te kijken wie er in de streekbus zat, die om de paar uur door het dorp reed. Dat vonden we toen hilarisch nieuwsgierig. Maar we hielden keiveel van haar.

  Tegenwoordig zitten mensen digitaal de hele tijd maar naar anderen te kijken, elkaar de maat te nemen, beklemmend wereldje waar we in aan het wonen zijn, hoor.

 3. Advies

  Maandagochtend, in de trein onderweg naar mijn werk: een promotieonderzoek over de talloze interacties tussen mens en natuur omtrent klimaatverandering op het platteland. Ik vang een gesprek op van twee jongemannen in de coupé. „Wij mannen moeten gewoon moeilijke shit doen, maar dan ga je ook miljoenen maken.” Wat later: „En weet je, science en shit heb je helemaal niet nodig, gewoon beginnen.” Een ongevraagd advies waarvan ik niet wist dat ik het niet nodig had.

  Martine Veenman

 4. Boekenslacht

  Mijn ouders en ik zijn aan het verhuizen. Voor de boeken die de selectie niet hebben gehaald, rijd ik langs de kringloopwinkel. In een enorme hal staat een man een verhuisdoos vol vergane literaire glorie uit te zoeken. Het ene na het andere werk gooit hij in een grote container. „Zet daar maar neer hoor”, wijst hij vriendelijk. Bedeesd zet ik de krat in een hoekje en leg er een deken overheen zodat ze niet hoeven te zien wat hen te wachten staat. Ik loop terug naar de auto zonder om te kijken. Verhuizen is ook een soort afrekening.

  Emma Bruns

 5. Nou, die Emma die gaat zelf nog weleens boeken schrijven. Wat een literair talent, zeg! Het laatste zinnetje is lelijk en vooral overbodig. Ook de op een na laatste zin mag weg. En dan resteert er een verteerbaar beschouwinkje.

 6. Spijt

  Flyerend voor mijn politieke partij (de VVD) in Oost-Groningen kwam ik in gesprek met een oudere man. Ik kon hem niet meteen overhalen op de VVD te stemmen. Hij wist het nog niet. Toen ik hem vroeg of hij me in elk geval wilde beloven dat hij ging stemmen antwoordde hij: „Dat weet ik niet, hoor. Ik heb één keer iets beloofd en daar heb ik mijn hele leven spijt van gehad.”

  Liesbeth Kleppers

 7. Standaardmopje dat op een enkele kringverjaardag in het bejaardentehuis nog wel wordt doorverteld.

  Wat is het toch een spitlelijk anglicisme dat “flyerend”. Wat is er mis met “folders uitdelen?”

 8. Nou, dat was me weer een ouwerwets gezellig zoemuurtje, met de gekjes. Waar we het over hadden? Zoals altijd vooral over Heer Rozenwater en zijn laakbare gedragingen. We hadden het ook even over Luvienna, traditiegetrouw een onderwerp waarbij we stil vallen, en, nieuw, nieuw, nu ook Bint en Hannah. Liefdevol, teder haast.

  Verder ging het over de BBB, blij als we zijn dat de wappies nu even zoet zijn bij een vriendelijk mensenmens zonder vermoede enge trekjes, en de achtergrond van de helm met dildo die Rutte niet op wilde zetten in een populair tv-programma.

  De WOZ-waarde van het huis van de zeurtante werd met verbazing ontvangen, zeker toen ik er de foto’s van het riante monumentale pand bij liet zien (in vertrouwen).

  De primeur van de uitkomsten van de literariteismeter (waarin het literaire gehalte van de drie ikjesblogs en hun reageerders werd geanalyseerd) laat ik aan de bedenker elders. Zal wel morgen worden, want hij was al behoorlijk toeter. Ook DSR ging steeds schever zitten, knipperend met de moede ogen, maar ja, het was dan ook een hele toer om dit hoogstaande zoempje bij te benen. Ad zat er ontspannen bij, dus dat hele verhaal van die knie leek behoorlijk uit zijn duim gezogen.

  Tot slot brainstormden we over promotionele acties: bierviltjes, nu ook voor alcoholvrij bier, t-shirts (in drie kleuren), paalreclame via op de paal punt nl. Als het qua privacy mag is op die paal (50 meter hoog bij de Belgische grens ter hoogte van Zundert bij sauna Diana) binnenkort een fotocollage van screenshots van deze en eerdere zoemsessies te zien. Maar het adres van de Heer Rozenwater (waarmee een van de aanwezigen op de proppen kwam tot onze stomme verbazing) is ook een mogelijkheid. Spannend? Zeker. We gaan het zien althans als je een auto hebt want een fietspad is er daar niet.

 9. Invloed

  Samen met mijn driejarige zoon ga ik naar het stemlokaal. De dame die mij het stembiljet geeft, zegt dat mijn zoon wel mee mag het stemhokje in. „Hij is toch te klein om je te beïnvloeden.” Denkend aan een onzekere toekomst door klimaatverandering, polarisatie en toenemende ongelijkheid, kijk ik naar mijn zoon. Volgens mij heeft niemand meer invloed op mijn stem dan hij.

  Eduard Schmidt-Postmes

 10. Gelijkgestemden

  Ik ben weer eens naar een voetbalwedstrijd gegaan. Ik heb een nieuw woord geleerd: ‘paardenmongool’. Ik dacht aan ‘paardenlul’: iemand die in hevige mate het syndroom van Down heeft. Maar mijn schoonzus vertelde later dat er in Mongolië twee groepen zijn: paardenmongolen en yakmongolen. Van hen zijn de yakmongolen beter in voetbal. Het is wel een tikje racistisch. Verder bleken bijna alle spelers homo te zijn. En ook de scheidsrechter was een homo. Als homo in het publiek voel je je dan als in een knusse huiskamer met veel gelijkgestemden.

  Menno de Jong

 11. Wat een raar geschreven stukje. Komt er niet helemaal uit wat de auteur nu eigenlijk wilde zeggen. Dat een deel van het voetbalpubliek verkeerde taal scandeert weten we al een paar decennia. Menno ziet in zijn essay het verkeerd gebruik van de term “joden” over het hoofd. Nogeens door de tekstverwerker halen?

 12. ChatGPT zegt er dit over: “Het woord “paardenmongool” is geen gangbare of gepaste term. Het is een beledigende en denigrerende term die mensen met het syndroom van Down kwetst en stereotypeert. Het is belangrijk om respectvol en empathisch te zijn tegenover mensen met alle soorten aandoeningen en om geen beledigende of stigmatiserende taal te gebruiken. Laten we ons in plaats daarvan richten op inclusie, acceptatie en gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, aandoening of anderszins.”

  Tja, waarom dat tweede deel, zou je zeggen? Ik vroeg gewoon wat een paardenmongool is, daar had chatGPT het bij kunnen laten. Zo jaag je je gebruikers weg. Voor de dominee gaan we morgen wel naar de kerk.

 13. DSR beweert overigens bij herhaling dat ik geen blog met reageerders zou willen. Dat ziet hij natuurlijk fout, zoals hij wel meer dingen fout ziet. Ik houd niet van geruzie en van het belachelijk maken en beledigen van andere mensen die hier vaak niet eens reageren. Hij plaatst inmiddels op het leuke en mij sympathieke andere blog nu de oordelen over de ikjes waar hij bekend mee is geworden en wat hij heel aardig kan, zeker als hij er zijn best op doet. Daar is niets mis mee en is alhier nooit bekritiseerd. Maar zodra het nieuwtje er af is en hij daar ook weer uit opperste verveling mensen dagelijks en stelselmatig gaat afkraken en krenken, dan is het ook daar gauw uit met de pret. En dat weet hij. Vandaar dat hij het (nog) niet doet. Maar laten we hopen dat hij zijn lesje heeft geleerd.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: