Hij zit in ’t gevang (453)

Over ikjes en een dakloser op een pizzadoos

Een reus met een blauw ruitje. Een verpleegkundige met een zakje bloed. Een oude bekende in de supermarkt. Een paars-oranje gloed boven het Kralingse Bos. Een patiënt in het gevang. En een veganistische zwerver op een doos. Dat maakten we allemaal mee in ikjesland. Ikjesland? Ja, dat van de NRC. Lees maar gauw verder.

“Hij draagt een shirt met een blauw ruitje.”

Want ja, Jan Speelpenning staat bij een film toegangsbewijzen te controleren. Een mevrouw laat twee kaartjes zien en zegt dat haar man wat later komt. Jan vindt alles best en vraagt hoe hij hem kan herkennen. Ze denkt even na en zegt: “Hij draagt een shirt met een blauw ruitje.” Vlak voor de voorstelling komt de man hijgend aanlopen. “Mijn vrouw …” begint hij en Jan herkent met moeite het miniscule blauwe ruitje. “Het is in orde”, zegt hij. Dankbaar loopt de man door. Hij is bijna twee meter lang en heeft een enorme grijze baard.

Bertievandaag

Dat gebeurde er en daar konden we best wel blij van worden. Dit zijn de lezersanekdotes die we willen. Wie we zijn? Het ikjespanel dat de ikjes beoordeelt, al een jaar of tien, twintig. Nou, deze kon er absoluut mee door, dat vond ook de altijd kritische Bertie van het Bertjensblog, alhier een van de actiefste panellisten ever.

Soms schrijven de ikjesauteur hun leeftijd achter hun naam. Doorgaans omdat ze piepjong of juist stokoud zijn en de kwaliteit van het schrijfsel hen dus niet aan te rekenen is. Ilse Klok vermeldde dat ze 23 jaar oud is. Ok? Hoezo dan? Ze werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en heeft bij een patiënt een zakje bloed aan het bed gehangen. Twee uur later belt de man en vraagt of het bloed gedoneerd is door een Ajacied, want dan wil hij het niet hebben. Ilse keek op haar blaadje en zei met een knipoog: „Helaas meneer, de mutatie is al begonnen…” De man kon er niet om lachen. Zijn familieleden ook niet. Zelfs de familie en vrienden van Ilse aan wie ze deze grap in geuren en kleuren vertelde vonden hem flauw. Dus stuurde ze hem maar naar de NRC. En dan kan het best, dat er hier en daar een mondhoekje heeft gekruld. We zullen het nooit weten. Bertie kon uit ervaring of horen zeggen bevestigen dat dergelijke patiënten bestaan. “En die zijn lachwekkend” schreef ze er vals achteraan.

De vrouw keek haar verward aan

Elena Ivanenko was laatst in de supermarkt en zag een oude bekende. Ze kon zich haar naam alleen niet meer herinneren. Ze wist zeker dat ze in haar wiskundeklas zat, dat was alles. Ze stapte er toch maar op af en zei: „Hey, lang niet gezien! Hoe gaat het met je… eh… leven?” De vrouw keek haar verward aan en antwoordde: „Gaat prima hoor, maar ken ik jou?” Het panel vond het ikje vooral “herkenbaar” en dat was het.

Wiebe Schipper en Bas Bezemer schreven samen een ikje. Elk een woordje of 70, of de ene wat meer dan de ander. Het ging over een “ongekend mooie paars-oranje gloed” ‘s morgens vroeg aan de hemel boven het donkere Kralingse Bos. Ze denken dat het om het Noorderlicht gaat. Best wel bijzonder. Totdat er ergens in de verte iemand is die het licht in één keer uitschakelt. Niet God, maar de operator van een of ander kunstproject. Duh.

“Nee dok, hij zit in ‘t gevang …”

Querine van den Boom doet een spreekuur op de huisartsenpraktijk. Dus ja, dan zal ze wel huisarts zijn. Er is een patiënt die niet op komt dagen. Heb je weleens. Die stuur je dan een rekening voor te laat afzeggen en hoppa, zijn verzekering betaalt. Maar Querine wil weten waarom de goede man heeft afgezegd. Nou, dat was omdat hij “achter een deur zit die klemt” wist de assistente te vertellen. Op de verschrikte vraag van Querine of ze hem dan niet moeten gaan helpen, antwoordt de assistente na een korte stilte voor het effect: “Nee dok, hij zit in ‘t gevang …” Dit is natuurlijk een standaardmopje onder gevangenen, zoals ik als geen ander weet, omdat ikzelf en mijn familie er heel vaak komen. Om de haverklap worden we wel ergens voor ingesloten, maar daarover later misschien weleens meer. Voor nu stoorde het panel zich vooral aan het woordje “gevang”. Waar zegt men dat nog, vroeg Bertie zich af. En terecht. Dat zouden we eigenlijk allemaal wel willen weten.

Foto door Ron Lach op Pexels.com

Als afsluiting van de ikjesweek mochten we van de NRC het verhaaltje van Ralph Straus lezen. De dienstdoende stagiair had er “Leerzaam actie” boven gezet. En niemand die dat corrigeerde, want ja, de stokbroodjes met kruidenboter stonden bij moeder de vrouw al klaar en de redactie wilde dus snel naar huis. En las de volgende dag de eigen krant ook niet eens meer door. Ze hadden kennelijk wel wat beters te doen. Maar goed, Ralph kan daar niks aan doen en hij was met zijn tienerdochter een weekendje in Londen, want ja, dat doen gescheiden mannen met hun kroost. Lekker af en toe de kids verwennen. Heerlijk zonder dat klerewijf van een ex en hun moeder. Ze ontbijten in een “Pret a Manger”. Tokkies weten wat voor soort keten dit is. Voor het restaurant zit er een dakloze man op straat. Op een pizzadoos. Ralph besluit om iets goeds te doen en daarmee een “leerzaam moment” te creëren voor zijn dochter. “Moment”. Niet “actie”. En als het actie was dan was het een “leerzame actie” met een e erbij en een a eraf. Ralph brengt de man een grote kaassandwich en een warme cappuccino. Nadat de dakloser alles zorgvuldig geïnspecteerd heeft, zegt hij: „Sorry sir, I am vegan” en hij geeft de zooi terug. “In your face, Ralph”. Had er ook boven kunnen staan. Of “yes sir, I can boogie”. Alles. Maar niet “leerzaam actie”.

Wil jij net als Bertie, Bertjens en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Of ben je doodsbenauwd om je adres te delen met het blogbeheer? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik stond weer eens op het podium. Dit keer bij Hans Dorrestijn, de sympathieke cabaretier en liedjesschrijver, die nog altijd niet van ophouden weet. Zijn huidige laatste show heet net zoiets als de “Last time to see me before I die” show waarmee John Cleese (nog altijd niet dood) al jaren zijn alimentatie verdient. “’t Houdt een keer op” dus. Hans stond (te) uitgebreid stil bij overleden vrienden en kwam pas echt op dreef in de toegift: een compilatie van zijn eerdere werk. Maar goed, ook deze week – ik voel het gewoon – ga ik weer interessante dingen meemaken. Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair. Foto: “Hans Dorrestijn was here” © 2023 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

30 gedachten over “Hij zit in ’t gevang (453)”

  1. Filmpje pakken

    In het filmhuis draait een leuke alternatieve film. Wellicht zijn er ook leuke alternatieve mannen. Als ik aankom zitten voornamelijk grijze koppen aan de bar, maar alla, wat niet is kan komen. De zaal gaat open, ik zoek een fijn plekje op een van de banken en bekijk de binnenkomers. Er komt een man op me af, die me vriendelijk toeknikt en vraagt of hij naast me mag zitten. Mwah, niet slecht! Dan pakt hij een kussen uit een plastic Aldi-tas. „Voor onder de poepert” zegt hij, „ik heb zo gauw last van een blikken reet.”
    De film was wel heel leuk…

    Ines Douwes

  2. Grinnik. Maar misschien was het verder een leuke man. Daar zal Ines nu nooit achterkomen. Eenzaam zal ze haar dagen slijten, loerend in theaters en bioscopen.

  3. Wintertijd

    We hebben sinds een aantal weken een slaaptrainer voor onze zoon van 2. Het schaap gaat op groen als hij uit bed mag. Vanochtend riep hij om 06:00 uur heel hard : „Mamaaa mamaa, groen!”
    Ik liep boos naar hem toe, stond in de kamer op hem in te praten dat iedereen nog slaapt en hij ook moet slapen totdat het schaap groen is. Kijk ik naar links, is het schaap al op groen. Shit, vergeten de wintertijd bij zijn slaaptrainer in te stellen.

    Xandra van der Wilk

  4. Ja, dat zal in duizenden gezinnen gebeurd zijn, maar Xandra schreef het op en stuurde het in. Daarom hebben wij die slaaptrainer dus al jaren geleden in de kliko gegooid. Echt te bewerkelijk, dat schaap.

  5. Waarom dat schaap de staart van een duikende walvis op zijn snoet heeft, daar waar bij normale schapen de snoet zit, zal wel een grapje van de tekenaar zijn. Verwarrend, zeker voor kinderen.

  6. Wild spotten

    Bezoek de wildobservatiepost de Elsberg, krijg ik als tip. Via de Posbank en het Bloemerspad fiets ik vanuit Velp naar de prachtige wildspottersverzamelplaats. Daar, hoor ik fluisteren, op 500 meter beweegt een hert. Ik krijg een verrekijker en voel even de opwinding van een wildspotter.
    De volgende dag fiets ik langs de Brandtoren over het Rosendaelsche Veld. Naast me rent een groot hert met gewei me voorbij en springt verderop over de boomstambank en gaat over het fietspad verder naar de Elsberg. Ik burl de schrik van me af en koester mijn geluksmomentje.

    Robert Leemker

  7. Halloween

    Dinsdag 31 oktober kwart over 7, wij gaan net aan tafel. Stromende regen en pikdonker is het al. De deurbel gaat. Ik doe open en voor de deur staat een allerliefst klein spookje van een jaar of vijf. „Trick or treat” zegt ze. Ik diep een snoepje uit de la en kijk het donkere tuinpad af. Je bent toch niet alleen? vraag ik. Nee, zegt het spookje: „Ik ben met m’n au pair.” Ik kan mijn glimlach niet onderdrukken. Halloween in het Gooi!

    Caroline van Riet-Van Egmond

  8. Actueel ikje!

    De au pair was in geen velden of wegen te zien, dus bleef lekker in de auto zitten met zijn of haar mobieltje. Laat die Hollandse kleutertjes maar hollen.

  9. Ajax voor kids

    Ik sta in een boekenwinkel in Amsterdam te wachten op mijn beurt. De vrouw voor mij vraagt of ze ook kinderboeken verkopen over Ajax. Verontschuldigend voegt ze eraan toe: „want kinderen zijn nog de enigen die momenteel wel in Ajax geloven als allerbeste voetbalclub van Nederland”.
    Dan moet u bij de sprookjes kijken, is het advies dat ze krijgt in plat Amsterdams.

    Susanna Dantuma

  10. Pompoenrisotto

    Onze docent toonde mijn mede-masterstudenten geschiedenis en mij een documentaire op YouTube over hongersnood in Afrika: hongerende kinderen, machteloze hulporganisaties. We hadden het al over groene revolutie en kolonisatie gehad om te verklaren hoe hongersnoden ook nu nog kunnen voorkomen. We moesten bij heftige filmbeelden maar wegkijken als we er niet tegen konden, zei onze docent. En daar kwam het, twee keer zelfs. Wegklikken kon niet, want we bekeken de documentaire onbetaald: Verspakket pompoenrisotto-reclame van Albert Heijn.

    Hanna Ippel (21)

  11. Jaja, die kleine Hanna die kan al schrijven! Die komt er wel, hoor. Alleen al die eerste zin: magistraal van opbouw en meteen te begrijpen. En na de docu met de mede-masterstudenten op naar de Albert Heijn om wat ruiten in te gooien, je vast te plakken voor de ingang, brandbommetje naar binnen gooien.

  12. Ja, erg he? En niemand die dat even corrigeert. Het is de krant potverdorie, DE KRANT. Maar goed, ze krijgen een nieuwe hoofdredacteur, ik neem aan dat dit een van de prioriteiten is.

Ik vind er dit van: