Blogsems gaat bloggers betalen – interview met Bas van Vuren

Nou moe, dat was wel een heel spannend emailtje dat Apiedapie vorige week kreeg van JandeWit, de baas van drasties. Hij mocht als eerste journalist ter wereld Jans nieuwe partner interviewen: Bas van Vuren. Een wereldprimeur dus! En bovendien met heel opmerkelijk nieuws.

De nieuwe bloggerssite, “Blogsems”, waar Bas hoofdverantwoordelijke van wordt, komt er heel binnenkort aan. Eėn ding is zeker: het gaat absoluut door. Het kost niets. Iedereen mag erop. Bloggers worden met respect behandeld. En … ze zijn van plan om de echte topbloggers te gaan belonen. Met echt geld!

“Bas”, zo steekt Apie meteen doelgericht van wal, “wie zijn je vader en wie zijn je moeder, waar heeft jouw wiegje gestaan?”

“Nou, dit wordt dus een diepte-interview”, grinnikt Bas, en hij vertelt over zijn jeugd in Andijk, een dorpje aan het IJsselmeer, en zijn middelbare schooltijd in Alkmaar. Zijn vader werkte in de agrarische sector (“hij was boer”) en zijn moeder deed sociaal werk bij bejaarden en geestelijk gehandicapten (“ze maakte schoon”). Bas kreeg al vroeg “eerlijkheid” en “tolerantie” mee. “Ik heb mensen altijd recht in de ogen willen kijken en ik ga absoluut uit van het goede in de mens. Misschien ouderwets. Maar mij bevalt dat het best. “

Een prachtig veelbewogen leven heeft Bas gehad. Gymnasium, universiteit, topsport, overheid en uiteindelijk het bedrijfsleven. “Nu heb ik mijn schaapjes op het droge en kan ik me wijden aan wat ik leuk vind: mijn kinderen en mijn exen, met wie ik nog op goede voet sta”.

Bloggen en chatten

Op Apies vraag of dat alles is, begint hij te schateren. “Nee, ook mijn hond! Maar zeg nou zelf, dat is toch het belangrijkst voor je geluk? Mensen die om je geven, familie, vrienden en kennissen, de laatste jaren ook in toenemende mate virtueel. Door het bloggen en chatten heb ik inmiddels een heel fijne club om me heen, in binnen- en buitenland.”

Dat is ook de reden dat hij een paar maanden geleden JdW benaderde met de vraag “of hij iets kon betekenen?” Drasties was hem opgevallen als een spannende en positieve website.

“Ik kan best tegen discussiëren en debateren, maar als zurigheid en Schadenfreude het hoofdthema van je site is, zoals een beetje het geval is bij sites als geen.stijl, dan haak ik af. Drasties is, ondanks de scherpe naam, in feite het opbouwende, nieuwsgierige en gevoelige broertje van dat soort sites.”

Het klikte meteen tussen Jan en Bas, en ze hebben al heel wat uren brainstormend doorgebracht. Meestal via chat, want Jan woont zoals bekend niet om de hoek. Uit die samenwerking kwam het idee voor Blogsems naar boven. Niet de zoveelste site waar bloggers zich weliswaar kunnen uitleven, maar eigenlijk geringschattend worden behandeld. Nee, eentje waar de blogger serieus wordt genomen en met respect benaderd.

Hemelbestormende plannen

Wat hij zich daarbij moet voorstellen, vraagt Apie, en hij kijkt daarbij argwanend, dat mag de lezer gerust weten. Apie is namelijk wel wat gewend. Hemelbestormende plannen, alles wordt anders en beter, maar het wordt niet altijd waargemaakt.

Bas knikt begrijpend: “Snap ik! Ik heb aan de wieg van heel wat initiatieven gestaan, en er zijn er ook een paar de mist ingegaan. Weet je? Dat hoort er bij! Als je alleen maar op zeker gaat, dan doe je nooit iets nieuws. Ik kan terugkijken op heel mooie projecten. Ik heb ze inmiddels verkocht, en ook een paar voor niets weggegeven aan mensen die dat verdienden. Ik ben er nog dagelijks trots op dat ik daar de geestelijke vader van mocht zijn.”

Wat Blogsems gaat onderscheiden? Allereerst is het geen nieuw kindje dat op eigen kracht de wereld in moet. De site is gekoppeld aan het succesvolle drasties, en kan alle faciliteiten gebruiken. De site wordt in het kielzog van de moedersite geheel nieuw gerestyled, een proces dat dagelijks door iedereen te volgen is, tot aan het contract met de ontwerper van blogsems toe. Bestaande links met de bloggerscommunities van de NRC en de Volkskrant worden uitgebouwd. En Jan en Bas kennen het potentieel van het grote internationaal georienteerde lezerspubliek van drasties. Geen woorden maar daden is het motto van de beide partners (“hoewel we geen van beiden uit Rotterdam komen”). De meest in het oog springende daad is wel dat Blogsems zijn bloggers gaat … betalen!

Blij met bloggers

Hoort Apie dat goed? Ja, dat hoort hij goed! Bas kan nog niet de hele sluier oplichten, maar zegt dat de basisfilosofie de volgende is: “Bloggers leveren inhoud. Zonder bloggers geen site. Dus waarom zou je, zoals bijvoorbeeld de Volkskrant heeft gedaan, neerkijken op  al die getalenteerde mensen die dag in dag uit in de weer zijn, met hun teksten en foto’s en tekeningen … allemaal voor jouw site? Tuurlijk, ze doen het ook voor zichzelf, maar dat is niet anders bij journalisten en professionele kunstenaars. Blogsems is blij met de bloggers. Blogsems draagt ze op handen. Blogsems gaat dus ook zijn beste, meestgelezen, meestgewaardeerde bloggers betalen.”

Het beloningssysteem is volgens hem al uitgewerkt, en is “eerlijk en nuchter”. “We beloven geen gouden bergen. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat de inkomsten van een nieuwe bloggerssite in het begin bescheiden zijn. Maar wat er wordt verdiend … wordt gedeeld. Wat daarbij meehelpt is dat noch Jan noch ik er zelf veel aan hoeven te verdienen. Omdat we beiden onze schaapjes al op het droge hebben. We zijn beiden op een punt in ons leven aangekomen dat we het plezier voorop stellen. Iets leuks maken en dagelijks genieten van het plezier dat iedereen ermee heeft.”

Hij kijkt Apie ernstig aan en zegt “Ik wil niet te diep gaan, maar zelf ben ik een gelovig menneke uit de polder, dat langzamerhand merkte dat hij zijn normen en waarden niet in de kerk hoefde uit te leven. Ik heb een jaar of wat geleden het boeddhisme ontdekt. Ik ben geen monnik, zeker niet, maar die filosofie past het best bij me. Puur, simpel, en weten dat je voor geluk niet elders of in de toekomst moet kijken. Maar in het hier en nu. Jan heeft lang in Thailand gewoond. Het kan best dat hij ook een tik van de boeddhistische molen heeft meegekregen. Ik weet het niet, daar hebben we het eigenlijk nog nooit over gehad. ” En hij voegt er snuivend van de pret aan toe “Nou, dat moet je hem zelf maar vragen! Zo meteen zit ik hem hier af te schilderen als de nieuwe Dalai Lama en blijkt hij later een geldwolf in schaapskleren te zijn, haha!”

Blogs veilig stellen

“Hoe gaat het met het overzetten van oude blogs”, vraagt Apie, “kan dat bij jullie ook?”“Dat is zeker mogelijk”, zegt Bas, “maar zoals we inmiddels weten kan het niet rechtstreeks van de vkblogsite naar ons. Want daar heb je de medewerking van de Volkskrant voor nodig. Wat ik iedereen zou aanraden is om de blogs zelf veilig te stellen, via een exportbestand, op een wordpressaccount, blogspot etc … zolang het maar in eigen beheer is. En dan doen wij de rest. Knutselsmurf en Ina van OBA zijn al weken druk bezig om te helpen met dat veilig stellen, perfect, en ze doen dat heel integer, daar neem ik mijn petje diep voor af. “

Het is een eerste kennismaking, zegt Bas, en het is niet de bedoeling dat het een “launch” wordt. Nog niet, dat komt later, dus hier wil hij het bij laten. Apie vindt dat best, want inmiddels is hij helemaal om. Hier zit een vent die te vertrouwen is, en gewoon ontzettend aardig is. Dus we wachten het allemaal rustig af. Geen haast. Het komt vanzelf goed. Blogsems … yes! Benieuwd!!!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

28 gedachten over “Blogsems gaat bloggers betalen – interview met Bas van Vuren”

 1. ‘k Geef het eerlijk toe: toen ik ‘betalen’ zag staan, begon ik gelijk te lezen :-).
  Benieuwd hoe het verder gaat…

 2. Het is niet de eerste site die bloggers betaalt. Desondanks benieuwd wat het gaat worden.

 3. Klinkt goed, ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen.
  == Want daar heb je de medewerking van de Volkskrant voor nodig. ==
  Is er al contact opgenomen met de VK of ze hier mee willen werken?

 4. Nou ja, leuk natuurlijk. Maar ik zie mezelf nog niet snel mijn nieuwe blog in de steek laten om hier in het diepe te springen. Geld verdienen schijnt met blogspot ook te kunnen. Ik ben er niet zo in geïnteresseerd aangezien het betekent dat je reclame op je blog moet laten zetten…

 5. Het wordt langzaam aan tijd echte keuzes te gaan maken… In ieder geval bedankt voor de genomen moeite en de informatie…

 6. Dank voor de reacties. Ben zelf zoals gezegd ook nieuwsgierig.
  @Aad: nee, ze hebben de discussie hier gevolgd, en begrepen dat de Volkskrant trekken aan een dood paard is. Bovendien willen ze de zaak niet integraal overnemen, maar individuele bloggers die dat leuk vinden een nieuwe community en leesplatform aanbieden. Maar ALS iemand zijn blog op wordpress heeft staan (en dat kan met OBA) dan kan het zondermeer overgeheveld worden, zo heb ik het althans begrepen.
  @Jan, dat kan, weet ik niet, advertenties horen er inderdaad wel bij neem ik aan. Kan storend zijn, en dan moet je het dus niet doen als je die niet wilt. Kan ook dat die advertenties op hun ‘voorpagina’ komen en niet op de individuele blogs, dan lijkt het me minder storend.
  @Timmerark. Echte keuzes .. haha .. ik spreek alleen voor mezelf, maar ik schaak nog steeds op verschillende borden, en dat zal nog wel een paar maanden het geval zijn: mijn nieuwe wordpress, OBA en drasties. Voor de rest denk ik dat ik blogspot ga opheffen, en bij Blog in Blik … kweenie … de loop lijkt er een beetje uit te zijn. En wie weet blijft vkblog ook nog wel een tijdje open. We gaan het zien. Ik kies nog niet! 🙂 En da’s ook een keuze.

 7. Interessant verhaal…
  Blogsems… klinkt een beetje als bloesems….
  Een nieuwe lente, een nieuw geluid…?

 8. Ooit was hier een RBA pagina, redactie beveelt aan. Daar werd je voor uitgenodigd als VKblogger met de voorwaarden van zeer regelmatig plaatsen en na een maand of 3,4, weet het niet meer precies, moest je er weer af en werd je uitbetaald. Ik meen dat ik er 45€ voor heb gekregen.

 9. Verfrissend en creatief initiatief. Interessant.
  Waar blijft de projektontwikkelaar die in deze diaspora over al die vluchtheuvels één dak bouwt?

 10. @Thera! Grinnik. Ja, als er iemand die ze betalen mogen … dan ben ik het wel! 🙂 Bedoeling? Nog niks, je kunt je aanmelden op drasties.com (via contact us) en dan hoor je van JdW wel verder. Sommige vkbloggers zijn al aan de slag op het ouwe drasties. Of je wacht tot Blogsems begint. Of je kijkt de kat uit de boom. Geen haast. Geen keuzes nodig. Daar hou ik wel van, hehe. Tot ziens. Wherever.

 11. Je bent wel actief aan het werven Apie, maar het klinkt niet slecht. Ik snap er geen moer van, dat dan weer wel. Ik ken Drasties niet en ook de beide heren niet, maar dat zegt natuurlijk niets… Wat is nu precies de bedoeling?

 12. Laat vriend en vijand hier een blog openen. Dan laat je weten dat je in ieder geval niet zomaar voor het grote geld kiest. Raak de Volkskrant op het gevoelige punt, de achilleshiel: aandacht. heb je veel vrienden en vijanden A-dapie?

 13. Fokkio zegt:
  februari 17, 2011 om 18:52
  Ik ben benieuwd, ik hou het in de gaten.
  Een leuk interview.

  Aad Verbaast zegt:
  februari 17, 2011 om 18:52
  Ook al op de VK versie gereageerd.
  Klinkt allemaal goed.
  Heel benieuwd!

  P.S. Mooie duif heb je daar rechts
  P.P.S.ik ben zelf ook wordpress aan het optuigen en inrichten. Voel me er steeds meer thuis, blijft een tweede huis hoor..

  Aad Verbaast zegt:
  februari 17, 2011 om 18:54
  Nog even: ik zie dat je boven van die moie tabjes hebt. Ik snap helemaal niet hoe je dat voor elkaar gekregen hebt. Mij (nog?) niet gelukt.. Pffff.
  Ik moet elke dag weer leren

  Apiedapie zegt:
  februari 17, 2011 om 19:30
  Hoi Aad, dat heeft me echt daaaaagen gekost om dat uit te vogelen. Je doet het met ‘pages’ en ‘subpages’, die komen dan automatisch daarboven te staan, kun je ook rangorde geven net als de widgets op vkblog. Bij een subpage moet je dus een ‘parent’ opgeven. Ze zijn bij mij trouwens nog voor het merendeel leeg … het ziet er op het oog goed uit … maar nog niet als je er op gaat klikken. Ik vind het er hier allemaal echt mooier uit zien dan op vkblog. Nu de bezoekers nog …

 14. ramireziblog zegt:
  februari 17, 2011 om 21:14
  Geen launch maar wel de count down – ben benieuwd…

 15. Nou, gaat het dan eindelijk gebeuren op drasties? Dit is de melding die ik net kreeg:

  Maintenance Mode
  Sorry for the inconvenience.
  Our website is undergoing scheduled maintenance,
  Please try back in 342 weeks.
  Thanks!

 16. Is het nu rond? Graag hoor ik de details. Als de arbeidsvoorwaarden een beetje aantrekkelijk zijn, kan ik ook wel eens een blogje beginnen.

 17. Ik heb niet veel meer van de heren gehoord. Misschien moeten wij dan maar iets beginnen. Moet je wel wat zachter voor vrouwen worden.

 18. Goh dat is lang geleden en wat is er geleden sindsdien. Maar die Boedist in goede doen, nooit meer wat van gehoord. Jammer wel.
  Echt lang geleden.
  2011, zeg nou zelf dat is echt niet als de dag van gisteren.

 19. Grappig, soms doe je zonder het te weten een voorspellende uitspraak: “Zo meteen zit ik hem hier af te schilderen als de nieuwe Dalai Lama en blijkt hij later een geldwolf in schaapskleren te zijn, haha!”

  Leuk om dit weer eens terug te lezen, jaar of acht geleden alweer, de tijd vliegt, mijn samenwerking met A. Dapie is toen zo’n beetje begonnen. Dat die de Wit zo’n oplichter zou zijn, dat wist ik toen natuurlijk niet. Maar goed, we hebben er van geleerd en hoe!

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: