Verbijsterd naar de wereld blijven kijken (456)

Een eerbetoon aan een schrijfster

“Beste mensen, jullie hebben waarschijnlijk al gemerkt dat ik niet meer actief ben, dat komt omdat ik gediagnosticeerd ben met Alzheimer en ik mijn gedachten niet meer kan verwoorden. Het gaat U allen goed!” Van deze mededeling op X (v/h Twitter) van vorige week dinsdag ben ik al dagen stil en bedroefd. Miriam Wesselink – alhier en elders ook wel reagerend onder het pseudo Luvienna – verwoordde hiermee nog eenmaal en waarschijnlijk dus voor het laatst publiekelijk haar gedachten. Ze deed dat op de sobere, nuchtere en doeltreffende manier die haar lezers van haar kennen, en kwam daarmee als vanouds recht bij ons allemaal naar binnen.

Het bericht is al meer dan 304.000 keer bekeken en het aantal “likes” is al gestegen naar het duizelingwekkende aantal van meer dan 2,700. “Likes” is op de social media een middel om aan te geven dat het betreffende bericht een snaar heeft geraakt, en natuurlijk niet dat de inhoud leuk gevonden wordt. Het aantal reacties staat op het moment van schrijven op 989, dus bijna 1000 en dat is allemaal echt heel bijzonder heel veel.

“kijkt verbijsterd naar de wereld maar is haar dankbaar voor de verhaalideeën”

Miriam “kijkt verbijsterd naar de wereld maar is haar dankbaar voor de verhaalideeën”, zo schrijft ze in haar bio. Verbijsterd toonde ze zich in de meer dan tien jaren dat ik haar ken vooral over dierenleed en ander asociaal gedrag. Zelf heb ik haar nooit op onmin met wie dan ook kunnen betrappen. Het enkele – in mijn ogen – smetje, te weten haar liefde voor het rijden in vervuilende roetwolken en fijnstof brakende oldtimers, oftewel vervoermiddelen die normaliter allang van de weg zouden moeten zijn gehaald, of in een museum tentoongesteld, kon mijn waardering voor haar als persoon, schrijfster en schrijfdocente zeker niet verminderen.

Wacky Races, Hanna-Barbera Studios

Nobody is perfect en zelf at ik destijds, omdat het toch al op mijn bordje in de business class van Air France lag, met smaak mijn toastje foie gras op. Hoewel ook ik fel tegen dierenleed was. Maar als ik het door de stewardess weg zou laten kieperen dan was dat arme gansje (ik heb het nu niet over de stewardess) nog voor niks gemarteld en gestorven ook. Tja … who is right who is wrong we benne allemaal mense.

Op de socials raak je elkaar weleens ineens kwijt en deze week kwam ik er tot mijn verbazing achter dat Luvienna maar liefst zes (6) jaar geleden voor het laatst alhier heeft gereageerd. Onze literaire samenwerking, met als hoogtepunt haar onafgemaakte feuilleton met de opvallende titel “Dingen die ik met mannen deed”, dateert van nog langer geleden. Op Twitter en een heel enkele keer via email hadden we nog weleens contact. We vonden vaak dezelfde dingen raar, bijzonder, mooi of grappig. We hebben elkaar weleens live ontmoet, eenmaal in Amsterdam, een keer in Scheveningen en voor het laatst ergens aan een gracht in Utrecht. Daarna had het kunnen gebeuren in het kader van een persoonlijk familiefeest, maar ging het niet door vanwege drukke bezigheden en gedoe rondom een corona lockdown, ook al weer een jaar of drie geleden dus. Maar geloof het of niet, ik had de afgelopen maanden het plan opgevat om toch weer eens contact op te nemen en een koffietje te doen.

Singularity is de schrijftipswebsite van Miriam Wesselink, zelfstandig informatieanalist van professie, onderzoeker van nature en schrijver in transitie

Op het blog van Heer Rozenwater bleef ze onvermoeibaar bloggers die de wekelijkse koppenwedstrijd hadden gewonnen feliciteren, totdat dat ritueel ineens ophield, een paar maanden geleden. Op Twitter en haar eigen prachtige website, Singularity, bleef ze nog best actief. Mij was althans niets bijzonders opgevallen, totdat de mededeling van deze week dus insloeg als een bom. Zo gaat dat op de social media. Je ziet elkaar, je reageert op elkaar, en ineens is het stil, en soms merk je dat niet eens.

Vorige tuin van Luvienna

Feit is dat Miriam dus op behoorlijk jonge leeftijd Alzheimer heeft gekregen en daardoor, zoals ze schrijft, haar gedachten niet meer kan verwoorden. Wat een onvoorstelbaar cynische speling van het lot dat dit juist haar moet overkomen. Met het verwoorden van gedachten, van zichzelf, maar als schrijfcoach ook met die van anderen, was ze nou juist met zoveel passie bezig. Haar website blijft hopelijk nog heel erg lang online, of misschien wel voor eeuwig. Het is een schatkamer aan schrijftips, verhalen, artikelen, invallen, meningen, podcasts … gemaakt door iemand die als geen ander haar gedachten kon verwoorden.

Nou vooruit, haar ikje over de vlieg in de NRC had echt cultstatus. Hier komt het nog een keer:

Vlieg

Onderin een lege wijnfles zie ik een vlieg spartelen in een restantje vocht. Softie die ik ben, kan ik geen enkel levend wezen zien lijden, dus zin ik op een manier om het beest te helpen, of desnoods uit zijn lijden te verlossen. Ik besluit heel voorzichtig het plasje uit de fles te gieten in de hoop dat de vlieg meedrijft. Dat lukt. In het plasje, nu op het aanrecht, blijft hij op zijn rug met zijn pootjes in de lucht spartelen. Ik pak een stukje papier en hou dat tegen zijn pootjes aan. Hij krijgt er grip op en terwijl hij zich aan het papiertje vasthoudt, draai ik het om en leg het neer. Op het papiertje zit hij even stil, alsof hij moet nadenken wat hem nu weer is overkomen en doet dan een paar pasjes. Dat gaat goed. Maar dan probeert hij weg te vliegen en maakt vanwege zijn aan zijn lijf vastgeplakte vleugels een duikeling. Precies in de volgelopen gootsteen.

Miriam Wesselink

Geen verse ikjes vorige week?

Waren er dan geen verse ikjes vorige week? Zeker, we lazen een stukje over een generatiedingetje van Jildou Dijk, namelijk dat jonge mensen een sigaret niet meer zouden herkennen, maar als een “papieren vape” bestempelen. Suske, lid van het ikjespanel, wenste ons een “fijne dag of wat dan ook”. Bertie vond dat het ikje niet bijster goed geschreven was, en dat was het ook niet.

Ina Kok schreef over de klimaatmars in Amsterdam. Toen ze na afloop een lekkere vleeskroket ging scoren in een snackbar zei ze tegen de onwetende snackbarbedienden dat die mars “een goede zaak” was. Die keken haar eerst niet-begrijpend aan, maar dankten haar toen voor het compliment.

Er is nu zelfs een talkshow bedacht, “Speculasies”

Daniel Mogendorff schreef over zijn negenjarige zoontje die nog wel in Sinterklaas, maar niet meer in het Sinterklaasjournaal geloofde. Zelf word ik vooral moe van de overdreven verhaallijnen, het gekunsteld spannend maken van een kinderfeest dat gewoon van zichzelf als spannend genoeg is, en van het uitmelken van het concept door voorbeschouwingen en nabeschouwingen. Er is nu zelfs een talkshow bedacht, “Speculasies”, die over de hoofdjes van de kinderen heen vooral grappig doet voor volwassenen, vermoedelijk geschreven door de schrijvers van Hotel Hollandia, de humor is althans van hetzelfde niveau.

Emma Heineken schreef over de winterprikken. Die ouwemensenprikken voor de griep en de pneumokok moeten kennelijk tegelijkertijd gebeuren. Letterlijk tegelijkertijd, want de doktersassistenten gingen bij haar ieder aan een kant staan en prikten na het aftellen van 1 naar 3 op hetzelfde moment in haar respectievelijke bovenarm. Dik lachen en hopla, de krant werd ermee gehaald. Het wordt steeds gezelliger in de spreekkamers in Nederland. Zolang we daar nog naar toe mogen. Als de gure conservatieve wind in de politiek aanhoudt, dan zouden de arme mensen in de nabije toekomst hun medische zorg weleens op thuisdokter punt en el en bij mantelzorgende familie en vrienden moeten gaan halen.

met een buit van 20 pakken Brinta de Jumbo uit

Judith Meskers stuurde een ikje in dat expats wel herkennen. Jarenlang vind je het opvallend als je Nederlandse kentekens ziet, of een man met een AH-tas, maar ja, dan knipoog je naar zo’n man en realiseer je je net te laat dat je in Nederland op visite bent. Zelf liepen wij ooit innig tevreden met onze gebruikelijke buit van 20 pakken Brinta de Jumbo uit, toen we ons realiseerden dat we al sinds een maand of twee in de buurt woonden, in Nederland dus. Heb je weleens.

Ralf Fleuren deelde een intens smerig verhaaltje over die keer dat hij in Zweden in de tuin van zijn buren zat te kakken en toen een wildcamera ontdekte. Fijne vent! Zo’n expat maakt geen reclame voor het Nederlandse volkje.

Wil jij net als Suske, Bertie, Bertjens en andere reageerders kans maken om in het volgende weekoverzicht voor te komen? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je plezier hebben met lezers die voor je het weet goede kennissen van je kunnen worden? Misschien wil je een uitnodiging voor de jaarlijkse bijeenkomst van lezers van deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan verstopt op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes houdt. Of stuur zelf een ikje in. Of scrol naar beneden en zeg iets. Dat mag met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume. Je kunt een uniek vrolijk viltje winnen als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Of voor een ander aangenaam dingetje dat je hier op de site doet. Viltjes zat. Maar voel je je te goed voor zo’n viltje? Of ben je doodsbenauwd om je adres te delen met het blogbeheer? Helemaal prima, dan laat je dat – liefst discreet – even weten en dan gaat dat viltje naar iemand die het wel weet te waarderen. 

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg de afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren, aangenaam!

Reacties zijn welkom via het reactieveld, het contactformulier of een email naar bas@basvanvuren.org

Het wordt een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. 

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de header image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen tijd. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens op een congres. Het was buiten koud en guur. Binnen stond de kachel op 10 en waren er fijne sprekers, hapjes, drankjes en werd er genetwerkt als een malle. Dit is de kapstok met onder andere mijn jas, gefotografeerd net voordat ik weer naar huis ging. Ook deze week – ik voel het gewoon – ga ik weer interessante dingen meemaken. Jullie ook? Laat je belevenissen achter in de reacties op dit blog. Hoeft niet literair. Foto: “Jas aan de kapstok” © 2023 Bas van Vuren

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

27 gedachten over “Verbijsterd naar de wereld blijven kijken (456)”

  1. Telemarketeers

    Om niet in eindeloze discussies met telemarketeers te verzanden, moet je ze stevig aanpakken. Nog voor ze met hun verhaal kunnen beginnen, zeg ik: ‘U wil mij iets verkopen wat ik niet wil hebben. Mag ik u verder een prettige dag wensen.’ En vervolgens verbreek ik het gesprek. Werkt voortreffelijk. De firma die bij ons de warmtepomp zou komen aanleggen heeft, ten einde raad, maar een sms gestuurd met de datum waarop ze wilden komen.

    Rob Roordink

  2. Ik zeg alleen kortaf maar vriendelijk (want die mensen op die call centers kunnen er ook niks aan doen, het zijn hun gewetenloze bazen die met dikke sigaren op een strandstoel in Dubai zitten te zuipen en snuiven): “Nee dank u, ik heb geen interesse, fijne dag nog” en leg neder.

  3. Je niet meer kunnen uitdrukken terwijl je graag schrijft moet erg zijn. Ik heb haar website eens bezocht. Leuke en interessante tips heeft/had die dame.
    Fijne maandag.

  4. Inderdaad triest van Miriam. Ik kende haar niet heel goed maar kan me vinden in de schok van de anderen.
    Verder je intro gelezen (prima) en het ikje (nogal woordenrijk).

  5. Bas, jij hebt Miriam ook live ontmoet in Amsterdam, in het EYE. Tezamen met Heer Rozenwater, pawi, de Chaperon en mijzelf. Ik kan mij dat nog goed herinneren.

  6. Oh, was Miriam daar ook bij? Kan. Mag. Nog mooier dan! 😄 Dank voor de correctie, ik ga het aanpassen zodra ik uit deze internationale trein ben.

  7. Ik drink graag …

    In het krappe lokaaltje van Vluchtelingenwerk zitten tien volwassen Oekraïners tegenover me. Drie maanden lang al zwoegen ze wekelijks met mij op hun Nederlands. Ilyana, een nieuweling, komt binnen. Zweetdruppels op haar voorhoofd en rode vlekken in haar nek. Ze maakt zich klein als ze gaat zitten. Om beurten moeten de deelnemers deze zin afmaken: ik drink graag… Ze grappen: een kilo suiker en een druppel zwarte thee. Veel alcohol passeert ook de revue. Dan is Ilyana aan de beurt: „Ik drink graag koffiemelk.” De groep barst in lachen uit. Ilyana begint te huilen.

    Loes Michels

  8. Droevig verhaal. Je zou maar NT2 docent zijn, dan maak je dit vast vaker mee. We vergeten weleens dat die mensen hier niet voor hun lol zijn, maar vreselijke oorlogstrauma’s hebben, angsten, bestaansonzekerheid, ineens alles kwijt, huis, spullen, vrienden, baan, leventje, toekomst. Ik gun Ilyana heel veel koffiemelk met koffie en koekjes, en tegen beter weten in dat ze ooit weer gewoon naar huis, naar haar eigen buurtje en leventje kan.

  9. Stemmen

    Al tientallen jaren komt de heer B. vakkundig onze piano stemmen, net als vroeger zijn vader dat al bij ons kwam doen. Steevast hoort daar een kopje koffie bij, met een praatje over actuele zaken. Vandaag was het weer zover. Na gedane arbeid vroeg B. belangstellend aan mijn vrouw: „En, gaat u stemmen?”

    Zij antwoordt bevestigend.

    Hij zegt: „Ik stem elke dag.”

    Jan Willem In ’t Velt

  10. Nou nou, al tientallen jaren zit Jan Willem vakkundig op deze woordspeling te broeden en nu heeft hij hem dan eindelijk ingestuurd als ikje. Bravo zeg. Kerel toch!

  11. Andere heer B. (Douwe Bob) roept zijn volgers vandaag op om ook te gaan stemmen. En dan zie je hem zijn gitaar stemmen. Hilarisch hoor al die stemgrapjes.

  12. Herfst

    Ochtends om kwart over acht komt de jongen van de supermarkt mijn boodschappen bezorgen. Ik sta buiten bij de voordeur te wachten en kijk naar twee spinnen die elk druk een web bouwen. „Wat is de natuur toch mooi”, zeg ik, wijzend op de spinnen.

    „Even spuiten en dan ben je er vanaf”, is zijn reactie.

    Bart Kempen

  13. Thuisshirt

    Onderweg met de auto naar een uitwedstrijd hockey met vijf meiden op de rand van de puberteit. Eentje komt er halverwege de rit achter dat ze het thuisshirt van de club aan heeft. Ze pakt haar mobieltje en spreekt haar moeder vermanend toe dat zij de verkeerde set heeft klaargelegd. Moeder verontschuldigt zich meermaals, waarop dochterlief antwoordt: „Het is al goed, mam. Ik hang op, wij gaan nu verder met ons leven.”

    Familie De Bijl

  14. Het meisje kijkt dus niet zelf naar het shirtje voordat ze vertrekt. OK, zeggen we dan en slikken een voordehandliggende stigmatiserende grap in over hoe dit hockeymeisje zich zal gaan ontwikkelen en waar ze op zal gaan stemmen.

  15. Verwende krengen zijn het! Hockeyen kan toch helemaal niet meer in deze tijd? Denk eens aan al die mensen die met een stok hun rug zouden kunnen krabben, het portiek uitbezemen, een andersdenkende op zijn kop slaan …

  16. Een bijzonder schunnig hikje vond ik in mijn inbox. Een hikje is een grappige herschrijving van een ikje. Welnu, deze werd mij, zo blijkt, al op 23 november toegezonden en wel door iemand die maar beter anoniem kan blijven:

    Vallende blaadjes

    ’s Avonds om kwart over acht wordt er aangebeld. Ik doe de voordeur open en kijk in de gezichten van twee prachtige vrouwen. Ze kijken verlangend naar me op. „Wat is de natuur toch mooi”, zeg ik vriendelijk.

    „Even spuiten en dan ben je er vanaf”, schateren ze.

  17. Buurthuis

    Een week voor de verkiezingen in een Haags buurthuis. Ik sta bij de balie, afwisselend bemenst door vrijwilligers van verschillende herkomst. Bij de koffie kondigt Jannie, de vrijwilliger van dienst, aan dat ze PVV gaat stemmen. Dat slaat in als een bom. De vrouwen (allen met hoofddoek) geloven het niet. De vrolijke stemming is weg. „Je maakt een grapje!” zegt er een. „Nee, ik maak geen grapje”, zegt Jannie. De vrouwen lopen bedrukt weg, mompelend dat dit toch niet waar kan zijn. Pas dan realiseert Jannie haar fout: „Maar ik hou wel van jullie hoor!”

    Antoinette Dop

  18. Wat leuk, een buurthuis! Kun je daar ook in bad? Er bestaan dingen in Nederland waar ik geen weet van heb en het is er nog gezellig ook dus. Kunnen ze AZC’s geen “buurthuizen” noemen, dan worden ook die gezelliger en beter geaccepteerd.

    Ooit had ik een erg leuke vriendin, buitenlands van afkomst, die er totaal geen moeite mee had om me al snel te vertellen dat ze PVV stemde. Ik had haar willen dumpen, maar ze was gewoon te leuk en ook helemaal niet racistisch. Daar heb je er dus heel veel meer van kennelijk.

    De schokgolf die door mijn schoonfamilie trok, decennia terug, toen opa verklaarde dat er teveel buitenlanders naar Nederland kwamen, ligt ver achter ons. Toen zijn we er zelfs een paar jaar minder gaan koffie drinken op zondag. Nu is het allemaal salonfähig.

Ik vind er dit van: