Thumbs up voor De Schrijvende Rechter (4)

rechter

Internetcoryfee De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn geliefde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze anekdotes worden speciaal voor hem elke dag geleverd door lezers van de NRC.

De Eindoordelen van vorige week kunt u hier nogeens op u laten inwerken. Ze worden beter na een paar keer herlezen, zo heeft onderzoek uitgewezen.

thumbs_upHaalt de kapper uit Brussel ook deze week weer ouderwets uit? Wij denken van wel. Scrol, lees, schud hoofd, wind op en zeg hem de waarheid. Daar doet hij het voor.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

85 gedachten over “Thumbs up voor De Schrijvende Rechter (4)”

 1. Prettige dag

  Groningen, ergens tussen het Centraal Station en het centrum. Een dakloze vrouw zit op de stoep met een kartonnen bord in haar hand en een bakje kleingeld voor zich. „Een prettige dag gewenst nog”, roept ze naar iedereen die haar haastig voorbijloopt. Ik zie niemand haar iets geven. Als ik langsloop, zet ik een lichte versnelling in en doe ik alsof ik haar niet zie.

  „U een iets minder prettige dag gewenst”, hoor ik achter me. Beschaamd loop ik verder.

  Joost Krijnen

 2. De titel is dus ‘ prettige dag’ . Kon de redactie het veranderen. Excuses voor het ongemak.

 3. Ach, wat is het toch altijd weer prettig binnenkomen in de goede stad Groningen met de trein!

  Langs de boemeltjes naar Nieuw-Beerta, de weg over, langs het Groninger Museum, de Ubbo Emmiusstraat, het Zuiderdiep, de gele klinkertjes en mooie winkeltjes van de Gelkingestraat met geuren uit allerlei landenstreken en boeken uit verre tijden over reeds langvegeten linksigerikkerij, om ten slotte uit te komen op de kinderkopjes van de Vismarkt, waar de oranje eindemiddagsnajaarszon de Beurs en A-kerk in vurige gloed zet….

  En daartussenin dus een bijdehanterige zwerver. Groningen heeft een beter welkomscomite verdient.

  De houding van de inzender, die zich nota bene laat beschamen, zal eerder een aanmoediging dan een afschrikking zijn,
  Eindoordeel: 6.5 (zegge: zeseneenhalf)

 4. Ja, want zo ben jij wel .. *lief knipoog icoontje*. Lieve lezers, voor wie niet weet waarom ik aan Ilona dacht bij deze ik, gelieve te gaan naar een heel beroemd stukkie van deze kanjer, helaas kan ik haar wordpressblog niet meer vinden (heb je die opgeheven??), dus ik geef met enige aarzeling de link naar haar stukje op een ander blog, met aarzeling omdat het er een beetje lelijk uitziet, fotootje is verdwenen, allerlei rare tekens bij de reacties, het ziet er gewoon NIET goed en verzorgd uit, maar daar kan Iloon niks aan doen. Maar laten we blij zijn dat het er ueberhaupt nog opstaat: http://www.drasties.com/blogsems/comments/toko Zolang het duurt, snif.

 5. Jammer dat Luvienna niet langs komt, ik had haar willen complimenteren met haar nieuwe avatar, heel mooi truitje ook. Maar ja, verlegen natuurlijk, dat hebben alle mooie vrouwen.
  Lelijke vrouwen niet, die zeggen “he kijk mij eens, ik heb een nieuwe trui, ben naar de kapper geweest, ben onthaard, nieuwe boezem”, en dan is Leiden in last als je het niet meteen ziet, en zelfs dan, dan zeggen ze, nou, ik moest je er wel op attent maken, waar zit jij met je gedachten, je ziet mij niet staan. En dat klopt dan natuurlijk, je ziet haar niet staan en je zit met je gedachten bij een ander lekkerdje, maar ja, dat zeg je dan niet want dan is Leiden nog meer in last.
  Nee, geef mij maar mooie vrouwen, die je oprecht verbaasd aankijken als je zegt, jeetje, wat heb jij toch mooie benen, prachtig haar, lekker figuur, prachtig rank nekkie, mooie oorbellen, fijn sjaaltje. Die vind ik veel leuker. En gelukkig zijn er heel veel van.

 6. Apie, zo ben ik wel? Ja hoor, een verdere prettige dag zal deze meneer wel nodig hebben; de, nou ja, zeg ik maar niet.
  Dank je voor de link 😉
  Dat je dat nog onthouden hebt, van vijf jaar geleden alweer…

  Nee, mijn WP bestaat nog steeds, zag ik laatst zelf. Het werd zelfs kortgeleden geliked!!
  Terwijl ik er eigenlijk nooit echt iets mee gedaan heb, vanwege succes op Blogsems.

 7. Dank je, ben er even geweest. Ik had in mijn herinnering dat al je verhalen en foto’s daar ook stonden, maar dat is niet zo! Gauw doen hoor, je kunt niet weten. Knutselsmurf zet je stukjes zo over naar wordpress. Gewoon voor de zekerheid. Ook al lijkt het niet nodig te zijn. Het zou eeuwig zonde zijn als al dat moois ineens weg is.

 8. Dank je, Apie. VK stond wel het een en ander op.
  Toentertijd lukte het me maar niet naar OBA te verhuizen, ondanks alle hulp die ik kreeg.
  Van jou, van Ina…

  Ik dacht er al eens over na maar vind het allemaal misschien een beetje achterhaald.
  Maar wie weet hoor!

 9. Ik vind het wel een leuk Ikje, zo’n zwerfster die haar pappenheimers kent en door een vriendelijke terechtwijzing in staat is iemand met een schuldgevoel op te zadelen. Bovendien is het Ikje heel bominabel geschreven en dat mag ook weleens gezegd worden.

  @Luv, ja waarom die nieuwe avatar weer schielijk ingewisseld voor dat boos kijkende uilskuiken?

 10. Niet netjes van DSR om een dame die avances maakt op antwoord te laten wachten. Twee dagen geleden al zei Luv: “Trouwens ook toevallig (ja echt): misschien moet ik donderdag 30/1 naar Antwerpen. Nog niet zeker, maar ik gooi het maar vast over de schutting. Opdat je je geestelijk kunt voorbereiden.”, zie DSR (3), maar nee hoor DSR krabbelt terug. (ja lieve lezertjes ik speel maar even voor bemiddelaar, gewoon omdat ik ze beiden ken en denk dat ze keigoed met elkaar zouden kunnen opschieten).

 11. @Keessie
  Omdat die andere avatar geen Luvienna is en Luvienna degene is die hier reageert.

 12. @Rechtertje
  Ik zou het niet weten, heb dat ook niet beweerd. Maar was het volgens jou geen terechtwijzing dan, al dan niet terecht?

  @Apiedapie
  Verdomd, nu ik het weer lees herinner ik het me ook. Ons Rechtertje gedraagt zich als een boer’nsmurf.

  @Luv
  Toch heb ik een sterk vermoeden dat ze sterk op elkaar lijken, die avatar en Luvienna.

 13. @APD
  Dat heb ik helemaal niet gezien, waar staat dat dan?

  @K
  Van een terechtwijzing, een vermaning het geode te doen, was geen sprake. Wel van een sarcastische bejegening van een verlegen voorbijganger.

 14. Oh jij luilakje, dat staat op “gaat minzaam door (3)”, neem wel boterhammen mee voor het scrollen of gebruik page down: januari 25, 2014 om 11:50

 15. Nieuwste excuus

  Afgelopen zondag tijdens de wisseling van teams voor de zaalhockeycompetitie. Ons team loopt naar buiten en daar vang ik bij de ingang een deel van een gesprek op.

  Man één tegen man twee: „Excuses dat ik wat later ben, maar ik moest de auto nog wat langer laten opladen.”

  Ik heb geen idee of het serieus bedoeld was. Maar misschien signaleer ik hiermee het nieuwste excuus om te laat te komen?

  Willem-Frederik Metzelaar

 16. Nou Willem-Frederik heeft ook in de gaten, dat er tegenwoordig elektrische auto’s bestaan. Welkom in 2014, kerel. Waarom we met z’n allen onze auto’s gaan opladen? Om de hockeystick te voorkomen. Jaja, ga dat maar eens googelen, ik weet het vanuit mijn algemene ontwikkeling, maar dat heb ik dan weer. En sommige andere dingen weet ik dan weer niet.

  Oh, was de Hikjesman er maar. Die zou wel raad weten met andere uitvindingen en de reactie daarop van bijdehantjes (“moest mijn stoomstrijkijzer vullen”, ” moest mijn lenzen indoen”, “kon mijn smarthphone niet vinden”, “mijn SmartTV weigerde uit te gaan omdat DWDD nog bezig was”, “mijn googleglass was beslagen”. Daarmee zou hij dan demonstreren dat er niets nieuws onder de zon is, dat dit ikje geen aparte conclusie trekt, noch invalshoek heeft, noch tot een interessante bemijmering aanleiding geeft, en dat we dus gewoon door kunnen lopen.

 17. Nou, misschien signaleert de inzender dat inderdaad wel!

  Wat een preciezig process-verbal krijgen we weer vorgeschoteld vandaag. Elk sprankje vreugde en creativitet is succesvol achterwege gelaten: men vangt een ‘een deel’ van het gesprek op, de gesprekspartners zijn genummerd en de clou is opnieuw een allerbeschetendst bedacht overdenkinkje.

  Een excuus om dit te plaatsen was er niet, maar excuses zullen wel achterwege blijven *bareuh*.
  Eindoordeel: 3.5 (zegge: drieeneenhalf)

 18. “de gesprekspartners zijn genummerd” (Rechtertje). Precies wat ik dacht en waar ik wel om moest lachen. Wat weer heerlijk vooroordeelbevestigend is, is de naam van de inzender. Bij hockey, op veld of in zaal, hebben ze allemaal dubbele voornamen. En ja hoor! Daarom een onbewust geslaagd ikje!

 19. Nou, dan moet ik helemaal voorzichtig zijn met mijn Apie-Dapie. Wat een vooroordelen weer mensen. Ik ben hartstikke gewoon gebleven heur.

 20. @Apiedapie, je hebt een heel gewone, enkelvoudige naam hoor. Maar je kunt hem natuurlijk veranderen in Apie-Dapie. Komt wel meer voor dat mensen dat doen om belangrijker te lijken. Jansen-Steur schiet me nu even te binnen.

  @Rechtertje
  Een gewoner naam dan de mijne bestaat gewoon niet.

 21. Wat geef je de goede man toch weer veel eer, APD. Ik zie ‘m al mild in z’n vuistje glimlachen.

 22. Tegeltjeswijsheid

  Aan het eind van een lekker maal bij een sushirestaurant krijgen we elk een gelukskoekje.

  In een van de koekjes blijkt in vier talen een soortgelijke tegeltjeswijsheid te staan.

  Maar ze zijn wel érg verschillend:

  „De schoonheid der vrijster ligt in ’s vrijers oog.”

  „Schön ist, was gefällt.”

  „C’est aux yeux de l’observateur de juger de ce qui est beau.”

  En dan als klap of de vuurpijl:

  „Beauty is in the eye of the beerholder.”

  Jef Pijnenburg

 23. Dit is te erg – een vacuum. Hier kun je niks mee, zelfs als je het wel kunt.

  DSR gaat z’n ogen schrobben met schelpzand.
  Eindoordeel: – (zegge: liggende streepje)

 24. Nou en gelachen dat we hebben. Zucht. Diepe duim naar onderen.

  Zelf goed Nederlands schrijven is ook een kunst, Jef. Kijk voordat je die hardwerkende en goedbedoelende Japanners (meer waarschijnlijk: Chinezen) bekritiseert nog eens naar je eigen taalvaardigheid. Je had een maal bij een sushirestaurant? Aan het eind? Er blijkt een “soortgelijke” tegeltjeswijsheid te staan? Soortgelijk als wat? Erg met een accentteken? Zuchterdezuchtnogaantoezeg. *boos kijkicoontje met hoog opgetrokken wenkbrauwtjes, die wenkbrauwtjes die DSR achter de rokken van zijn moeder doet verdwijnen*

 25. In het verlengde van de laatste spreuk: ‘er zijn geen lelijke vrouwen, er is alleen te weinig bier’.

  Hoe lang/hoeveel duurde het trouwens voordat op je op de M&G enthousiast raakte over L.?

 26. Nou, we gaan wel erg snel off-topic. Maar ik kan je vertellen – en ik denk dat ik namens ons beiden spreek – dat het liefde op het eerste gezicht was. We hadden beiden zoiets van “WAM” en konden onze ogen niet meer van elkaar afhouden. Ik bloosde tot diep in mijn hals, de hele maaltijd lang. En had moeite mij op de tamme eendenborst te concentreren. Ik had zo’n natuurlijke en volkomen juist voelende neiging om haar prachtige lange haar te strelen, haar voorzichtig tegen me aan te drukken, zachtjes te knijpen hier en daar, met de ogen dicht, gewoon je laten gaan en voelen dat het goed is … nog nooit meegemaakt zoiets. En L.? Ach laat L. wat er met haar gebeurde, deze zoete, zoete herinnering, maar zelf vertellen, zo zij dat al wil. Want je bent wel behoorlijk nieuwsgierig, schrijvend aagje! *grr icoontje*

 27. Je vraagt hoeveel bier er nodig is om L. te veracceptabelen en je krijgt soort klef ‘Vijftig tinten roze’ terug. *brrr-icoon*

 28. Spijt dat DSR er niet bij was, dat wel, Maar het was helaas niet anders, de volgende keer beter.

  Afgunst? Dat zij verre. Hij is blij dat hij z’n waardigheid niet na een biertje en een bitterbal te grabbel gooit, zoals jij met je easy-to-get-kalverliefde.

  Wat betreft L. in het bijzonder: daar is DSR nog wat te jong voor. Maar dat jij er op jouw leeftijd zinnigheid an hebt, dat kan DSR zich dan wel weer voorstellen.

 29. Nou, DSR heeft weer sjans hoor, met T. *zucht*

  APD, het ligt hier zo wijdopen als Kim Holland. De trollen hebben het schip gekaapd. Help!

 30. En jezelf er maar eentje omhoog erbij ,zie ik *milde glimlachicoon*

  DSR gaat er in zijn zuiverhartigheid vanuit dat er kwade opzet in het spel is, maar het kan natuurlijk ook een spontane uiting van volkssolidariteit zijn. Kun je dat nagaan?

 31. Om op het ‘off topic’-topic te reageren:

  Ik zag een erudiet uitziende man, kalm, en charismatisch, en ik wist meteen: dat is Apie. Gaat een vergelijking met Mandela te ver? Ik denk het niet. Met zijn beminnelijkheid en natuurlijk gezag nam hij iedereen voor zich in. De enige keer dat hij even wat verstoord was, was toen de om hem heen zwermende oberinnetjes wat al te opdringerig werden. Ga! zei hij streng met zijn bronzen stem, nu wil ik even wat privacy met dit selecte gezelschap! En Apie en Luvienna samen? Het was zoals Apie vertelde, we verdronken in elkaars ogen en wisten dat het goed was. En inderdaad, DSR, daar ben je nog wat te jong voor. Dat is iets voor later, als je groot bent.

 32. @L
  Amen, en dat dat nog maar lang moge duren.

  Jij bent ‘m trouwens. DSR is er volgende week weer en tot die tijd mag jij het Eindoordeel verzorgen. De Regels waar jij je aan Moet houden:

  -Alles mag als het maar leuk is,
  -De enige voorwaarde is dat je DSR’s Eindoordeel-format, met zegge en schrijve enzo, toepast.
  (En het Eindoordeel is exclusief voor dit blog, dat spreekt. En probeer een beetje op tijd te zijn).
  -Zaterdag ben je vrij, maar ga gerust je gang als je het niet laten kan.

  Gefeliciteerd met deze mooie kans, Maar d’r wat van!

 33. DSR, je klinkt opnieuw wat afgunstig. Goed om je heen kijken, ook jij zult eens tegen de vrouw der vrouwen aanlopen. En dan maar hopen dat je er dan niet overheen walst, zoals je hier weleens doet.

  Kun je s.v.p. wat preciezer zijn t.a.v. je afwezigheid? Vanaf wanneer precies ben je er niet? Vandaag? Volgende week? Je “volgende week is DSR er weer” lijkt erop alsof je heden en morgen geen Eindoordeel verzorgt? Dat is wel erg plotseling, vind je niet?

  In het algemeen: als jij er niet bent, en we hebben geen structurele gegadigde voor een plv. Eindoordeel, waar we elke dag op kunnen bouwen en die het inderdaad volgens jouw duidelijke richtlijnen doet, dan kan ook het blog even een pauze inlassen hoor. De massale protesten sussen we wel met een vage toezegging hier of daar.

  Maar het zou leuk geweest zijn, als je even had overlegd met mij, voordat je extern ging. Kwestie van respekt naar je host, zeg maar.

 34. Lief Luvvie, even een apart woordje voor jou: dank je voor je reactie, ik zag hem vanmorgen al meteen bij het ontwaken, nog in bed, in die heerlijke toestand tussen net wakker zijn, maar nog niet ten volle doordrongen van de noodzaak tot douchen en opstaan.

  Het was het mooiste begin van de dag dat ik me kon wensen. Mandela, ja! Kofi Annan hoor ik ook vaak, en andere kanjers met natuurlijk gezag, integriteit en uitstraling. Ook die bronzige stem hoor ik vaker, ik kan het niet helpen, maar het is gewoon mijn stem, niet mijn verdienste, zo ben ik nu eenmaal, zo klink ik nu eenmaal, zo ben ik geschapen. Geniet ervan, zeg ik dan maar altijd.

  Weet je, nog mooier zou het natuurlijk geweest zijn als jij **** [gemodereerd] naast me had gelegen, je mooie blonde haar op het kussen, een beetje zachtjes knorrend als een biggetje, een glimlach om je mond, net als zaterdagmorgen. Maar ja, we wonen te ver uit elkaar, nu is dit allemaal nog niet mogelijk. Maar we doen het zeker nog een keer over dus. En wie weet, we laten ons verrassen. De sky is the limit in geluksland.

 35. Economie

  Op ons schoolplein is spontaan een eigen economie ontstaan. Geen Pokemon of andere commerciële rommel, maar goede takken voor het bouwen van hutten worden verhandeld. Eikels zijn het belangrijkste betaalmiddel. Kastanjes zijn vijf eikels waard en hazelnoten tien. Kinderen hebben blijkbaar een uitstekend idee van hoe schaarste werkt. Er zijn gespecialiseerde groepen die takken vinden, tussenhandelaren en eindgebruikers.

  Maar zoals in elke economie ligt inflatie op de loer. Met het vorderen van de herfst neemt het aantal eikels toe en brengen kinderen koffers vol mee van huis. Prijzen rijzen de pan uit, en de economie klapt in. Gelukkig worden er nog steeds hutten gebouwd.

  Christiaan Both

 36. Ach, een onderwijzeres uit de NRC clientele die uit de school klapt. Haar bepeinzingen en mijmeringen over de economie en zo daar zouden Heertje en Tinbergen zowaar nog een puntje aan kunnen zuigen. Maar APDP heeft al eikels genoeg om zich heen en zoekt de clou van het geheel, die zoals wel vaker in het ongewisse blijft. Een open einde waarin de lezer zijn eigen conclusies trekt zal de inzender hebben gedacht. *Bareuh* icoontje.

  APDP gaat kortom weer verder met zijn dagelijkse beslobberingen. Wie was er aan de beurt? Wassen ook? De spoelbak aan het raam alstublieft, ik kom zo bij u.
  Eindoordeel: 3.5 (zegge: drieeeneenhalf)

 37. Vanuit een redelijk zonnig maar fris Antwerpen vertrok ik naar huis. Ik had graag erbij gezet: dit schrijf ik in een eersteklas coupé van een internationale trein, maar aangezien een retourtje 140 euro zou kosten heb ik van die vorm van vervoer afgezien.

  Er was geen M&G en petit comité in d’Anvers; van DSR was bekend dat hij niet durfde kon komen, en Apie verraste door afwezig te zijn op zijn verrassingsbezoek.

  Ik ga mezelf maar troosten met… ja, met wat eigenlijk?

 38. Verhip, ik zie nu pas dat ik Ikjesdienst had. Gelukkig heeft Apie met zijn bronstigebronzen stemgeluid even voor me waargenomen. Dank je wel, Apie, ook voor je mooie reactie op mijn reactie op jouw reactie op DSRs vraag! Uhm… wel een vraagje: 3e alinea, 12e woord?

 39. Nog even over het Ikje: hoezo: commerciële rommel, Christiaan? Wat zijn die takken en eikels en zo in deze schaduweconomie anders dan commercieel? En rijzen de prijzen de pan uit als er veel meer eikels (=geld) zijn? Ik zou eerder zeggen dat de getallen hoger worden omdat de eikels steeds minder waard worden; inflatie dus. Clou van het verhaal? Kinderen zijn net mensen.

  Apie: je neemt DSRs kapsalon ook waar, zie ik. Ben je voorzichtig met de schaar? Die kan in combinatie met jouw flamboyante gebaren gevaarlijk zijn.

 40. Nog eentje dan: douch jij voordat je opstaat? Slaap je in de badkuip? (is wel handig voor me om te weten)

 41. Yes!!! “Is wel handig voor me om te weten”. Dat is toch wat men wil horen, oh andere mannen van de wereld. De deur staat open. *zwijmel icoontje*

  Ik ben inderdaad even ingevallen in de kapsalon, daarom kon ik ook niet in Antwerpen zijn. Sorry.

  Troosten kun je je het beste door gewoon stil in een mooi hoekje te gaan zitten wenen. In het begin lijkt het niet te helpen, maar na een uurtje is alles weg.

  Nou, het was even tellen zeg, maar dat twaalfde woord was”weer”. Ja toch? Of had je dat liever niet op de site willen hebben? Ik heb het inmiddels voor de zekerheid weggemodereerd. Je weet maar niet wie er hier allemaal meeleest. *broeierig zonnebrilicoontje met beslagen glazen*

 42. Nee, ik vroeg me alleen of waar ‘weer’ vandaan kwam. Ik kon me namelijk geen ‘weer’ herinneren. Nou zijn er tijden geweest dat dat niet zoveel zei, maar zo’n gedenkwaardige situatie als deze had ik toch nog wel geweten.

 43. Toch is het stil, zo zonder de rechter. En zo plotseling ook. Het zal toch wel goed met hem zijn? Hij heeft toch niet “in overspannen toestand” de echtelijke woning verlaten? Zo zonder Eindoordeel, da’s eigenlijk niks voor hem. Nou ja, nog maar even aankijken dan.

 44. Geraas

  „Rustig hier”, merk ik op wanneer ik de supermarkt in het Groene Hart binnenwandel. De twee caissières begroeten mij vriendelijk: „Ja, het is middagpauze.” Ik onderneem mijn tocht langs de schappen. Ineens schrik ik op van een daverend geraas. Er nadert een lange colonne jongens. Allen trekken een lege plastic boodschappenmand op kleine wieltjes achter zich aan. Hun trofeeën in de hand: cola, kartonnetje met melk of chocomel, krentenbol, chips.

  Bij het verlaten van de winkel zie ik hun schoolspullen op een plank liggen. Erboven hangt een bord ‘Winkelwagentje verplicht’.

  Jet Haak-Roos

 45. APDP heeft ook na twee keer lezen geen flauw idee waar dit over gaat. Mevrouw was aan het winkelen en er viel haar iets op. APDP is zeker van goede wille om op zulks voorval te reageren met een kwinkslag, of teken van instemming of afkeuring. als mevrouw het beleefde nogeens in begrijpelijk Nederlands opschrijft. Wellicht kan het komende weekend daaraan besteed worden in huize Haak-Roos, de boodschappen zijn immers al gedaan.
  Eindoordeel: 0.0 (zegge: nul punt nul)

 46. Ik kon er, om in levensmiddelentermen te blijven, ook geen chocola van maken. Toch denk ik dat het om niet veel bijzonders gaat, als de schrijfster een bezoekje aan de supermarkt al omschrijft als “Ik onderneem mijn tocht langs de schappen.” Dan ben je niet veel gewend.

 47. Een rake constatering, Kees. Zo gesticht kunnen we het weekend en de nieuwe maand in. Het was een prachtige eerste maand vh jaar. Dat er nog maar vele mogen volgen.

 48. Naar school

  Rond het middaguur probeer ik voor het huis vergeefs mijn scooter aan de praat te krijgen. Er fietst herhaaldelijk een jongetje van een jaar of zes voorbij. Het tafereel intrigeert hem en hij knoopt een gesprek aan.

  Na enige tijd stel ik de onvermijdelijke vraag: of hij niet naar school hoeft.

  „Ik ben een beetje slapjes omdat ik twee keer kanker heb gehad. Daarom moet ik thuisblijven vandaag.”

  „Vind je dat vervelend of is het wel fijn dat je thuis mag blijven?”

  „Nee, als je heel vaak niet naar school mag, wordt dat wel stom.”

  „Maar je kan wel lekker fietsen.”

  „Ja, ik kan wel lekker fietsen.”

  „Ik moet eigenlijk ook naar school, maar ik kan niet weg omdat de scooter het niet doet.”

  „Ga jij nog naar school dan?”

  „Nou ja, de universiteit dan. Wil jij later ook naar de universiteit?”

  „Nou ik wil eerst nog heel vaak naar mijn eigen school.”

  Gideon Mooijen

 49. Een contemplatief Ikje, meer iets voor een zondag. Niet te lang, voor een (voor de meeste mensen) vrije dag; dan ga je er juist eens goed voor zitten, aan de ontbijttafel, met de extra dikke zaterdagkrant, gekookt eitje en versgeperst sinaasappelsap erbij, een geroosterd sneetje witbrood… ja, zo kan die wel.

 50. Ja, Klare taaltje, dat zou ruim voldoende zijn geweest. Maar ja, zeg dat maar eens tegen zo’n ikjesschrijver en zo’n redaktie. Die reutelen en vullen maar door.

 51. Ja, Nrc holt achteruit, net als selexys en andere misfits…..
  Gelukkig dat jouw berichten vanuit den vreemde nog een beetje de moed erin houden.

 52. Dienstmededeling: geen van de “maar het ging verders'” konden vandaag geplaatst worden. Oorzaak: ze deden me niks, en da’s het criterium. Kan gebeuren, vaak vind ik ze leuk, maar vandaag dus niet. Verrassingselement is bijvoorbeeld fijn, maar de verrassing moet wel iets toevoegen aan het ikje, en bij voorkeur of de boel omdraaien of iets (de inzender bijvoorbeeld) in zijn hemd zetten. Blijven proberen jongens en meisjes. Jullie kunnen het namelijk keiwel.

 53. Nou ja, zeg… meldt DSR zich netjes af, is het nog niet goed,

  L. stelt toch nog onverwachts teleur *zucht* Dat APD het Eindoordelenstokje ongevraagd overneemt, is natuurlijk hoogst ongepast. Gaarne verwijderen.

  Staat het volgende topic al klaar?

 54. Je meldde je wel netjes af, maar zo’n beetje als laatste daad voordat je je computer uitzette. Da’s niet handig. Volgende keer een beetje eerder graag. Luvienna was zelve ook op reis, vandaar dat ik de honneurs waarnam. Iemand moet het doen. En gelukkig is er tenminste nog een iemand (schrijve: 1) die een beetje verantwoordelijkheidsgevoel laat zien. Enfin, om tien voor twaalf om het volgende topic vragen terwijl je weet dat die om 13h00 komt, en er bovendien nog geen ikje van de NRC om die tijd is, da’s een beetje ADHD. Daar zijn medicijnen voor. *boos kijk icoontje, ja weer die met de wenkbrauwtjes lekker puh*

 55. Leg eens uit, DSR: hoezo stelde L teleur? En hoezo: toch nog onverwachts?
  Apie heeft volgens mij snel en adequaat in een crisissituatie* gehandeld; ik zou hem daarvoor lof toezwaaien ipv hem zo knorrig toespreken.

  * Het eindoordeel is op het laatste moment in de steek gelaten zonder dat geverifieerd was of de beoogde waarnemer wel kon en wel wilde invallen.

 56. Apie, wil jij zo goed zijn om bovenstaand ikje van de dag in het vet te zetten? Mij lukte het niet.

 57. @L
  Je stelde teleur omdat je de handschoen niet opnam, toch nog onverwachts omdat goede hoop had dat je iets moois van de geboden kans zou maken.

  Goed, jij bent dus niet iemand om onverwacht de bal (of in dit geval een diamant) toe te werpen. Geen improvisatievermogen, weten we dat ook weer.

 58. Zoals Apie al aangaf was ik die dag op reis (naar Antwerpen, weet je wel); jouw onverwachte overdracht zag ik dus pas toen Apie (die wel had onthouden dat ik naar Antwerpen was) in het ontstane gat was gesprongen. En ook nog eens en passant jouw trimsalon waarnam.

 59. Kees, je had hem op de verkeerde draad gepost. Hij stond al in het vet op het juiste topic. Ik heb met jouw stilzwijgende goedvinden ook je reactie daarheen verhuisd. Lief he?

  Vet zetten doe je hier door er kleiner dan teken b groter dan teken voor te zetten en kleiner dan teken slash b groter dan teken achter te zetten. Of strong in plaats van b als je dat liever doet. Mag allebei.

 60. @L
  APD staat hier toch royaal buiten. Dat ie zich maar met z’n eigen gat bezighoudt.

 61. Wat een nare toon toch weer tegen de gastheer. Maar goed, dat zijn we van DSR gewend. Continuiteit in eindoordelen en een paar klanten goed geknipt en geschoren (ze komen terug deelden ze me opgetogen mee), da’s hem allemaal worst kennelijk. Mag. Maar het verwondert ons dus niet dat zowel de eindoordelarij als de kappersbusiness een zieltogende business is geworden.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: