De Schrijvende Rechter gaat minzaam door (3)

rechterInternettiran De Schrijvende Rechter (DSR) publiceert ook deze week zijn gevreesde Eindoordelen over de “ikjes”. Deze lezersanekdotes worden daarvoor elke dag geplaatst op nrc.nl/ik.

De Eindoordelen van vorige week kunt u hier nogeens rustig nalezen. Ze maakten wat minder los dan gebruikelijk.

schaarHeeft de beroemdste en edelachtbaarste herenkapper uit Brussel zijn scherpte verloren? We gaan het zien. Scrol, huiver en zeg hem de waarheid. Dat vindt hij prettig.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

156 gedachten over “De Schrijvende Rechter gaat minzaam door (3)”

 1. @L
  Ach-ach, je trapt er weer in als een groentje – wat je in feite ook nog bent.

  DSR verbetert nooit spelfouten, dat zou al te kleinzielig en brutaal zijn, maar voor opmerkingen over stijl en vocabulaire acht hij zich bevoegd. En terecht, gezien zijn dagelijkse woordkunstenarij.

  Over lef gesproken: DSR kwam je onlangs halfweg, toen je suggereerde dat hij jou niet zou durven ontmoeten *schaterlachicoon* en legde de bal vervolgens bij jou. Verder niks meer van gehoord.

  Like

 2. Skiën

  Voordat we komend weekend naar onze wintersportbestemming afreizen, check ik nog even de prijzen van de skipassen in La Plagne. Ik zoek, vanwege de korting, naar de kolom „senior”. De tabel geeft echter alleen een prijs voor de categorie 65-71 jaar. Gek. Zou ik niet meer toegelaten worden als 72-jarige skiër, is mijn eerste reactie. Op de site vind ik niet direct het antwoord. Via Google verder gezocht. Na „skipas La Plagne ouder dan 71 jaar” ingetoetst te hebben, komt het systeem terug met de melding: „Monuta uitvaarten; laat je nabestaanden niet met onverwachte kosten achter. Regel het nu.”

  Toch maar geen zwarte piste nemen?

  Hans Bosman

  Like

 3. Het olijke nabrandertje neemt inmiddels epidemische vormen aan.
  Schrijven is schrappen, dat blijkt maar weer eens.

  Enfin, de zoveelste 1) bejaarde 2) die ies onverwachts tegenkomt 3) en daar hippeldepip maar toch niet al te duidelijk kond van meent te moeten doen. De vaste ingredienten voor een standaard-Ik-je anno 2014 zijn weer aanwezig voor een gaapverwekkend brouwsel.

  En het zal er met de vergrijzing alleen nog maar erger op worden *bareuh*
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Like

 4. Ja, die dingen maak je mee met je computer. Vertel ze aan je vrouw (mits nog in leven), kinderen of kleinkinderen, maar alsjeblieft, hoe vaak moet ik het nu nog zeggen, stuur ze niet naar de krant.

  Like

 5. Bij Drasties hebben ze nu (of misschien al een tijdje, weetikveel, ik kom daar niet meer, laat daar in ieder geval geen comment meer achter) de ‘Ikjes”variatie hoe-het-daarna- verder-ging, in het leven geroepen. Je moet er maar opkomen.
  Zelfs in lekker flauw trollen onder veel verschillende namen (en, o, wat heb ik dat daar vaak gedaan) heb ik geen zin meer in.

  Like

 6. Wow… ons rechtertje dat iemand anders’ taalfout corrigeert. haha, die Luvienna, “ons rechtertje dat. *proest*. U schrijft vast ook het meisje die….?

  Like

 7. @H
  Die creatieve uitbarsting op Drasties is bekend en wordt hier met belangstelling gevolgd. De resultaten varieren.

  Hoewel DSR in principe elke beschimpenering van L. goedkeurt, al is het maar om de boel wat onder controle te houden, -we hebben onlangs alweer kunnen zien dat gehandicapten met recht om een parkeeerplaats het al moeilijk genoeg hebben – is hij toch bang dat je hier de plank misslaat: rechtertje is onzijdig, dus ‘dat’ is correct. Helaas.

  Beter had er op kunnen worden gewezen dat L. zich wederom het exclusieve voorrecht van Keessie om DSR in diminutief toe te spreken heeft toegeeigend, terwijl het haar niet toekomt.

  Like

 8. @Snobje… Keessie die zijn vrouw voorleest, uh, dat is ….verleden tijd. Tikje pijnlijk dunkt mij. Misschien kunt u bij uw volgende reactie wat subtieler, invoelender zijn?

  Like

 9. Lummels ‘het ging verder’ is een nadenkertje vandaag: ik belde een oude vriend die mij het volgende vertelde: hij had bij Monuta een uitvaartpolis besteld en vond skipass voor senioren vanaf 71 jaar in de enveloppe

  Like

 10. @H
  Het lijkt me eerder aan K. om dit aan te geven.

  Bovendien bracht K. het zelf ter sprake en kan e.e.a. niet als algemene kennis worden verondersteld.

  Like

 11. Rechtertje, voorlezen is een uitvoerende kunst die maar weinigen beheersen. Soms zie en hoor je schrijvers (vroeger Simon Carmiggelt, nu soms Kees van Kooten of Adriaan van Dis) weleens uit (meestal) eigen werk voorlezen. Vreselijk. Ze intoneren dat het een lieve lust is, gebruiken inderdaad de gekste stemmetjes en leiden de toehoorder af van de tekst. Kortom ze zondigen tegen de elementaire regel dat voorlezen met neutrale stem dient te geschieden en het zelf lezen zoveel mogelijk moet benaderen. Elke keer als mijn vrouw zo’n sukkel op tv ziet misperen zegt ze: wat ben ik toch blij dat ik jou heb. En gelijk heeft ze.

  Like

 12. Rechtertje, ik heb, jaren geleden, de eerste aflevering van dat hoorspel aangehoord. Even dan, want ik vond het niet te pruimen. Zó onecht en gemaakt. Een aanfluiting van het boek.
  Roman vind ik voor dat werk geen correcte benaming. Het is volledig naar de werkelijkheid geschreven, er komt geen fantasie aan te pas, alleen de namen van de personen zijn veranderd. Het is een genre waar naar mijn weten (nog) geen naam voor bestaat. Natuurlijk is het werk episch van aard en omvang.

  Like

 13. @DSR

  Als jij een balletje bij mij hebt neergelegd is die tenondergegaan in je stortvloed aan reacties. Dus als je wil dat ik het balletje oppak zul je hem nog even expliciet moeten herhalen, want ik ga niet alle posts doorgraven op zoek naar hier pareltje van uitdaging.

  Like

 14. @K
  Van Carmiggelt, Van Kooten etc wordt dan ook geen voorlezen verlangd, maar een performance. Ze geven de mensen wat ze willen. Het schijnt dat Job Cohen zeer in trek is als luisterboekinspreker.

  Toch lijkt Het Bureau me uiteindelijk wel een roman. Voor condenseren en ensceneren van de gebeurtenissen is de nodige fantasie nodig, en we krijgen een kijkje in het binnenleven van V.

  Allicht moes thet hoorspel, net als Star Trek – The Next Generation, eerst nog wat op gang komen. Ik vind ’t prima te pruimen. Krijn ter Braak is een uitstekende Maarten Koning.

  @L
  DSR zal het graag herhalen, mits je het op een oprechte, niet-sarcastische manier vraagt.

  Geliked door 1 persoon

 15. Privacy

  Waar mijn verhuisvrachtwagen moet staan, staat een BMW geparkeerd. Ik bel de politie; wil die de eigenaar bellen om wegslepen te voorkomen? Helaas mag dat niet, want privacy. Wel meldt de politiebeambte dat de eigenaar in de straat woont, en adviseert om alle deurbellen te proberen.

  De gemeenteambtenaar die ik hierna bel mag ook de privacy niet schenden. Wel biedt hij aan de auto te laten wegslepen. De bezitter vindt gebeld worden toch prettiger?, probeer ik. Helaas laten de regels dat niet toe. De lokale garagehouder biedt soelaas en wijst het huis van de eigenaar aan. Privacy, het kost wat, maar dan heb je ook wat.

  Willem Feltkamp

  Like

 16. Lieve DSR,

  Zou je alsjeblieft nog een keer het balletje dat je bij mij hebt gelegd in verband met jouw wel of niet durven komen op een Meet&Greet waar ik ook aanwezig ben, willen ophalen en nog een keer bij mij leggen? En een seintje geven? Dat zou ik zeer waarderen, ook omdat je vanavond niet bij de M&G aanwezig bent om e.e.a. toe te lichten.

  Dank je wel alvast.

  PS: Dan zal ik jou niet meer met DSR’etje aanspreken, totdat je laat weten dat je het prima vindt dat ik dat doe.

  Deal?

  PPS: Ik meen het oprecht.

  PPPS En niet sarcastisch.

  Like

 17. Jeremejosia-nog-an-toe! Weer zo’n wijsneuzerig commentaartje ter afsluiting! Een goed Ik-je spreekt voor zich en heeft dergelijke pedante kunstgrepen niet nodig.

  De inzender staat inmiddels als zacht ei op de kaart met z’n al te gedienstig streven om foutparkeerders ter wille te zijn. Wegslepen, prent & pakje, klaar, zou DSR’s verlangen zijn geweest.

  Van een clou is eigenlijk geen sprake. Dat de eigenaar uiteindelijk door de ‘lokale’ garagehouder wordt aangewezen, wekt geen verbazing, het zal wel niet die van een paar dorpen verder zijn geweest.

  De zinsnede ‘want privacy’ zal wel gedoeld zijn om ’n sfeerbeeld op te roepen, maar het schrijnt er niet minder om.

  Is er eigenlijk wel een goed Nederlands word voor ‘privacy’, in ons land waar je ’s avonds de gordijnen open hoort te houden?
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

  Like

 18. @L
  Een goede reactie, daar heeft DSR je een duimpje voor gegeven.

  Welnu: jij suggereerde dat DSR je niet zou durven ontmoeten (ha!), waar DSR zei: ‘kom maar op, wanneer ben je in Brussel?’ Hierop gaf je te kennen wel eens in Antwerpen te zijn, maar dat DSR dan maar jouw kant op moest komen. Dit ongemak op de koop toenemend heeft DSR daarmee ingestemd.

  Dan lijkt het me dat de bal nu bij jou ligt. Laat maar weten wanneer je in Belgie bent.

  Like

 19. Je mag blij zijn dat er uberhaupt iemand reageert in je zorgvuldig verborgen internetgehucht.

  Like

 20. Nou nou nou! toch weer …. *boos kijk icoontje* Als we nou maar niet voor straf over je gaan roddelen. Ik weet keiveel over je hoor, dat weet je toch wel he?

  Like

 21. Dan geef je me maar weer een duimpje neer, zoals biina altijd.

  Jij hebt verhalen over mij. Ik heb foto’s van jou. Je weet wel welke ik bedoel.

  Like

 22. Aangezien de heren Rechtertje en Apiedapie elkaar in een wurgende chantageklem houden, hoeven we geen sensationele berichten over hen te verwachten, hetgeen eigenlijk wel betreurenswaardig is.

  Like

 23. @K
  Zelfs voor een rechtschapen type als DSR is het nodig om woorden als ‘onzedelijkheid’ of ‘leugen’ te hebben, om dergelijke fenomenen aan te kunnen duiden, ook al staan ze lichtjaren van je af.

  Hoe noemen de Duitsers ‘privacy’ eigenlijk?

  Inmiddels zullen in Amsterdam de eerste bitterballen met bier zijn verschalkt. Hoop dat APD niet weer z’n huig verschroeid.

  Like

 24. Voskuil stond model voor Koning en had een bekakte stem => de stem in het hoorspel moet ook bekakt, zijn, dat is zo klaar als een klontje. Je had toch niet graag een jofel volksgeluid gehad?

  Like

 25. Ik hoef Voskuil/MK ook niet te horen als ik hem lees. Die bekakte stem maakt hem niet sympathieker. Het mag de realiteit geweest zijn, maar ik had de voorkeur gegeven aan een stem die ABN sprak.

  Like

 26. En daar bleef het nietbij. Ik ben een heel stuk wijzer geworden over DSR. Ik weet niet of naar België gaan wel zo’n goed idee is.

  Like

 27. @L
  Ons het over m’n pistool gaat: dat is in Beglie geen enkel problem, en uiteraard met vergunning.

  Like

 28. @DSR Toevallig net van een collega gehoord die in Brussel voor de Belgische federale overheid aan een applicatie voor veiligheid (wapenverguninngen, registratie privedetectives e.d.) heeft gewerkt, dat dat nogal een zootje is bij onze zuiderburen.

  Trouwens ook toevallig (ja echt): misschien moet ik donderdag 30/1 naar Antwerpen. Nog niet zeker, maar ik gooi het maar vast over de schutting. Opdat je je geestelijk kunt voorbereiden.

  Like

 29. Onverzadigbare ouderen

  Meneer P., een bewoner van het verzorgingshuis waar ik werk, heeft het Prader-Willisyndroom. Een symptoom hiervan is een onverzadigbare eetlust.

  Kort na de lunch – de tafel is net afgeruimd – krijgt hij een woedeaanval. „Het lijkt hier wel een concentratiekamp. Je krijgt hier niet eens middageten!”, schreeuwt hij.

  Sommige bewoners schrikken, maar andere zijn er als de kippen bij en morren mee dat het een schande is.

  Meneer S., de helderste bewoner van de afdeling, doet niet mee en kijkt me aan. Ik vraag hem zijn medebewoners te zeggen dat ze echt al hebben gegeten. Zijn antwoord is luid en duidelijk: „Maar we hebben helemaal nog niet gegeten.” Hier kan ik niet tegenop en ik ga snel een grote stapel boterhammen met jam smeren voor de uitgehongerde menigte.

  Femke Rom

  Like

 30. En meteen de het ging verder d’r achteraan van lummel, want we hebben weinig tijd

  Ik was vergeten dat een van de bewoners aan het Filpjens-Vanthielussyndroom heeft dat iemand er toe beweegt om de brenger van boterhammen met jam in elkaar te slaan. Ook nu weer volgde de meute zijn voorbeeld

  Like

 31. Het is een grappig voorval, je ziet het voor je, ook goed opgeschreven, toch krijg ik een ongemakkelijk gevoel bij zo’n verpleegkundige die dit in de krant zet, die ouwetjes waarmee ik werk? Lachen joh! Ik zou het de volgende keer tot de familiekring beperken, Remke. Of een andere baan zoeken.

  Like

 32. Een nieuwe week, en binnenkort een nieuw Ikje.

  We weten dat er achter de schermen koortstachtig wordt gewerkt aan een nieuw topic, maa rof het op tijd klaar is…. Spannend hoor, net de intocht van Sinterklaas!

  Like

 33. Ja hoor, hij staat al klaar, zoals dat in vaktermen heet. Klokslag 13h00. Zullen we anders eens met z’n allen gaan roepen? Nieuw topic! Nieuw tooooopicccc!

  Like

 34. Wat een slordig overheenlezing!

  DSR heeft zich inmiddels al persoonlijk & met spijt afgemeld bij L. in verband met besognes ’s buitenslands, maar herhaalt het hier maar even voor alle medelevende reageerders die anders zouden kunnen denken dat DSR een plurk is.

  Like

 35. Een plurk, dat denken we niet, wij, de reageerders en meelezers, maar het lijkt wel een patroon. Eerst bij hoog en bij laag willen en plannen en eisen stellen, maar als dan puntje bij het paaltje komt, dan kan DSR inene niet meer. Mag! Ik overweeg om a.s. donderdag toevallig in Antwerpen te moeten zijn. Ssst, niet tegen Luv zeggen. Ik ga haar mailen.

  Like

 36. Waar DSR eerst nog vreesde plurkerig te zijn, steekt hij nu waardig af tegen pornoplaatjespiraat APD, waarvoor dank.

  Like

 37. Ze geven trots blijk van hun Adamitische zondestaat!
  Bewegen… het wordt hoe langer hoe gekker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.