DSR kan er ook niks aan doen (12)

rechterNonderdroesemseblikstienders” Een dag zonder Eindoordeel is een dag niet geleefd. De Schrijvende Rechter weet dat als geen ander. Sinds jaar en dag kwijt hij zich van zijn taak om de ikjes te beoordelen, tot vreugde van vele kleine rechtertjes en rechterinnetjes in het land. Dat hij de beste is, daar kan hij niks aan doen, en gelukkig blijft hij er bescheiden bij.

Wat zijn we blij dat de bij vlagen sikkeneurige herenkapper uit Brussel ook deze week zijn behoefte op dit blog doet. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu hier. Een ikje waarop niet gereageerd wordt is een kaal dingetje, zoals de reageerders van het eerste uur weten. Keiblij zijn we allemaal dat de traditie hier wordt voortgezet.

Iedere zin, ieder woord van dit Ik-je vervult DSR met afkeer“, zo schreef onze schrijvende kapper, die als klein jongetje eigenlijk Superman had willen worden. Met zijn Eindoordelen strijdt DSR tegen onrecht, en zonder een blad voor de mond te nemen.

heksEn passant komt hij ook op voor de expat die niet mag stemmen (“Gemeenten zouden belangstellende expats tot ereburger moeten verheffen om via het stemhokje toch van hun heldere licht te profiteren”) en PVV-stemmers die niet geminacht mogen worden. Een scherpe zelfdenkende vrouw met een strak gevoel voor humor voegt hij het volgende toe: ” … na deze opmerking lijkt ‘t ‘m wel weer eens hoog tijd voor een heksenverbranding. Wanneer kun je?”

Kortom, met DSR is altijd wat te doen, want het is een bijzonder kind en dat is ‘ie. Scrol nu gauw naar beneden en geniet ervan. Maar zeg ook wat het ikje bij u losmaakt. Zijn wij in ons hart niet allemaal kleine oordelaartjes? Hier kunnen wij ons gang gaan. Vrij en ongegeneerd. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Bekijk hier ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

188 gedachten over “DSR kan er ook niks aan doen (12)”

 1. Ja mooi moppie muziek, ook dat traporgeltje past er mooi bij. Zonder geluid lijkt het op de Tweede Kamer. Alleen praten ze daar om de beurt. Maar oh, wat is die man met die bril boos, mensen. De Duitse leraar van Wim de Bie is weer opgestaan!

  Like

 2. Nee DSR, als je had gelezen dan kon je zien dat ik ook even de herinnering ophaalde en toen “laat maar” schreef. Laat maar betekent: we beginnen niet opnieuw, althans niet wat mij betreft.
  Moeilijk he, die Nederlandse taal? Niet alleen foutloos schrijven, maar ook lezen en proberen te begrijpen wat er staat voordat je je commentaar neerkwakt.

  Like

 3. Wel een aardig voorbeeld van hoe APD met afwijkende meningen omgaat: schelden, verdraaien, belachelijk maken, afserveren en een algemeen onwelkome houding aannemen.

  APD dreinde om voorbeelden. Welnu, dat is er nou een.

  Beide onderwerpen kunnen we dan ook wat DSR afsluiten. *milde glimlachicoon*. Mocht APD er anders over denken, dan moet ie maar in z’n eentje verder.

  Like

 4. En opnieuw verkeerd. Ik vraag je naar een onderbouwing van je mening. Heel logisch is de vraag: hoe weet jij zo goed dat gereformeerde predikers niets onheus met kinderen doen. Hoe kun je dat weten. En als je het niet kunt weten, waarom dan zo’n stellige mening.

  Als jij nou met een voorbeeld aan kwam, of een argument, waaruit ik kan afleiden waarom je mening zo stellig is, dan ben ik de eerste om daar over na te denken. Maar je doet het niet eens. Je roept maar wat. Dat is, nogmaals, niet discussieren, maar zieken. Een mening hebben prima, ook afwijkend, maar wees bereid om die te onderbouwen als er naar gevraagd wordt. Moeilijk? Tja, in mijn kringen doen we dat zo. In die van jou kennelijk niet.

  Like

 5. de muziek is zo mooi dat je meestal vergeet hoe onzinnig de tekst is.
  luister maar eens vanaf minuut een

  Like

 6. De discussie was afgesloten. En met jou opstelling dat een afwijkende mening verkondigen hetzelfde is als zieken, zal dat voorlopig ook wel zo blijven.

  Ik ken jouw ‘kringen’ niet, jij de mijne niet, dus laten we die er buiten laten en ieder op individuele rekening spreken *minzaam-wijs glimlachje-icoon*

  Like

 7. @ mopperkont 23h21, ja, maar dat heb je met de Rolling Stones ook. En Hepie en Hepie.

  Ik kan het helaas niet verstaan. In het Nederlands is dit “Oh hoofd bedekt met zonden” en gaat dan over een doornenkroon, als ik het wel heb.

  Muziek is prachtig, mooie stemmen. Hoewel ik normaliter liever vrouwen hoor, heb ik hier van genoten. Catweazle als dirigent had ik ook nog nooit gezien, dacht dat die alleen in kinderseries speelde.

  Like

 8. Die APD neemt het ook allemaal veel te serieus. Luchtheid kan je redden, vaderman. *milde glimlachicoon*

  Like

 9. Nee, DSR, het is echt te moeilijk voor je kennelijk. Nogmaals, een afwijkende mening verkondigen is prima, waarom zou dat zieken zijn? Wat een onzin schuif je me daar in de schoenen. Ik zeg alleen: onderbouw je mening als je opponent daarom vraagt. Desnoods met een enkel voorbeeldje. Ga in op wat de ander zegt (en ga daar desnoods met iets scherpers en afwijkenders overheen, da’s het spel, da’s ok). Maar als je dat niet doet, maar alleen je zelfde mening blijft roepen, dan ben je aan het zieken. Qua discussiestijl doet het me denken aan een politicus uit het rechtse kamp.

  Like

 10. Qua gebrek aan talent voor de-escalatie, behoefte aan provocatie, maar ook platvloersheid, doet APD me denken aan Poetin.

  DSR denkt eraan de apd.com-viswedstrijd dit jaar maar eens te boycotten.

  Like

 11. Schitterend moppie muziek trouwens,

  Jammer dat het bij MK niet gepaard gaat met waardering voor de tekst, die en passant als onzinnig wordt afgeserveerd, wat wel een erg een-dimensionale kijk is.

  Like

 12. @DSR 23h42 En dat zegt degene die Henk – die gewoon vroeg of we meer of minder DSR wilden (dat mag toch, het is een vraag) – vergeleek met iemand “wiens naam ook met een H begint”. Henk stond er gelukkig boven, of heeft het niet gezien. Maar dat niveau heb ik op mijn blog, sinds het blog bestaat, nog niet gezien, inclusief de reacties uit verre hoeken van het duistere internet die mijn spamfilter afving.

  Like

 13. Nou, daar kom je ook mooi op tijd mee. Als het allemaal zo afschuwelijk is, dan had je DSR daar wel eens eerder op mogen aanspreken, of je had die reactie moeten verwijderen.

  Maar dat zou al te belachelijk zijn (dat is jouw overtrokken zwaaropdehante reactie al). Bovendien zou DSR het dan definitief voor gezien houden en dat zou je ook niet willen.

  Veel praatjes, die APD, geen principes. Een kruideniertje, net als JdW van wie ie het vak heft geleerd

  Like

 14. Maar nu even serieus: het begint inmiddels een wat vermoeiend ge-over-en-weer te worden en we komen niet nader tot elkaar. Ik stel voor het te laten rusten.

  Like

 15. Vraag me toch af wie een oproep om op te houden met ruziemaken een duimpje-neer geeft.

  Like


 16. Atlas

  Vrijdag deed ik met 1 gymnasium topografie. Landen met hoofdsteden en gebieden overal ter wereld. Sommigen hadden niet overal de atlas voor nodig. Eentje had hem halverwege de les zelfs nog niet open gehad.
  „Heb jij geen atlas nodig?”, vroeg ik hem.
  „Nee, ik blader thuis vaak voor de lol door de atlas en daarom weet ik bijna alles al.” Ik vertelde hem dat ik dat vroeger ook altijd deed.
  „Pas maar op!”, zei diens buurjongen toen, „anders word jij later ook aardrijkskundeleraar!”
  Lucas Bezembinder

  Like

 17. Den plaatser heil!

  ‘En toen moest iedereen glimlachen’. *zucht*

  Atlassen in plaats van iPads, leergierige jongmensen en ‘diens’ buurjongen. Het had uit de tijd van Dik Trom kunnen komen, ware het niet dat oubolligheid en een onbeholpen schrijfstijl (‘deed’, ‘sommigen’, ‘eentje’, ‘diens’) voor het ouderwetse grauwlaagje hebben gezorgd.

  Je mag hopen dat de jongelui maar veel mooie boeken lezen. Van hun opzichters en leraars hebben ze zelfs op het gymnasium weinig te verwachten.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

  Like

 18. dsr
  Ik moest ook onmiddellijk aan oubolligheid en Dik Trom denken. Het verbaast me dan ook dat je het ikje met een onvoldoende honoreert en is een ouderwets grauwlaagje juist niet kenmerkend voor die tijd. Waar baseer je eigenlijk op, dat de leerlingen van ‘ hun opzichters en leraars’ weinig te verwachten hebben ? Het gaat hier immers slechts om een docent, die misschien wat onbeholpen schrijft maar in elk geval geen storende spelfouten maakt.

  Like

 19. Mensen, mensen,

  Ik ga die vliegenafvangerij niet allemaal lezen, dus ik word er niet door beinvloed in mijn reactie alhier. Lekker kattig die Luuvje, ze zou mijn teeltkeuze niet wezen, maar ja van weinigen gelet op haar vorderende leeftijd, ergo haar rammelende eierstokken en haar opgebiechte sletvrees.

  Ga jezelf maar lekker opblazen met propaedeuse Rechten in de sociale media. En neem mijn opmerking dat je je daarmee belachelijk maakt niet serieus want dat is slecht voor je mentale welzijn. Probeer een baantje te vinden als reclameslogan schrijfster, daar ligt je aanleg, zoiets als “Doe uw voordeel met Vim en uw achterdeel met Omo”.

  Schrijvende Rechter, wordt hier af en toe een grafiek (tegenwoordig spretsjiet geheten), van bijgewerkt van de tijdstippen waarop hij reageert, interessante gegevens voor zijn werkgever,die hij tijdens zijn vermeende 15 minutes of fame ook prijsgaf, de zielepoot. Je moet toch wel in en in zielig zijn als je op Internet gaat verkondigen aan je maten dat je hoogleraar bent en gepromoveerd, als je je dagen slijt achter een bureautje voor een arremoeisalaris en intussen je werkgever besteelt met de tijdrovende ballonnenblazerij op Internet-fora.

  Met Willem met een erretje en een of andere “kut” roepster in Wassenaar waar ze “opgevoed” werd, en naar eigen zeggen onder de bruggen van Parijs copulerend met zwervers en “werkzaam” in Greece; en die al labiele advocaat (f) met een verloren kind uit den Haag niet duldde in de roedel.

  Internet als omschreven is een zootje ongeregeld, en de binding is klaarblijkelijk, sociale incoherentie door verbroken huwelijken, homoseksualiteit en weet ik veel wat al niet meer, dat mensen psychisch uit evenwicht brengt en dat ze als onevenwichtige groep weer onderling samenbindt.

  Like

 20. Plaatsers van videootjes zeer bedankt.
  Leuk “ikje” mits het geplakt wordt aan ’n ander verhaaltje. Dan zou je krijgen:, Neen hoor ik heb geen atlas nodig, ik ga eerst geografie doen, dan naar de KMA of wat daar van over is. Dan ga ik naar de Phils, want daar mag je het geloof aan kanonnen. munitie en wat al niet plakken. in de Preek. Kerkdiensten zijn daar heel erg aantrekkelijk. Voor visueel ingestelden, er worden in ruime mate filmpjes vertoond.
  Gunst ook in de RK kerk aldaar. Neen , ik moet je teleurstellen, dan. Maar bij zo’n splinter groepje is het aardig toeven.

  Like

 21. MK
  Met de komende WK hockey in den Haag. ben ik in NL. De 17e vertrek ik weer. Treffen we elkaar ?

  Like

 22. @Apiedapie, DSR vergelijkt mij met Hitler. Nee, geen idee waarom, de wil tot willen kwetsen en schunnige insinuaties plaatsen is een deel van DSR’s karakter.

  Like

 23. Blues, Mooi ik speel mee met de supersenioren. als oudste 75_plusser dat is meer wandelen dan spelen, maar toch mooi.. Doet me denken aan de tijd dat mijn ouders vonden dat ik naar een sportclub moest voor sociale ontwikkeling en dat ik uiteindelijk het beste af was zonder die ontwikkeling, omdat die harde beslissingen in de weg staat, je lastig gevallen wordt door mensen die je niks te bieden hebben, omdat je tot hun “netwerk” behoort, waar typen als Bertje en Luv het van moeten hebben, en je uiteindelijk als je dat niet afhakt met de botte blijl als burgermannetje in een Vinexwoninkje met een afgelost hypotheekje of “bestede overwaarde” zou eindigen in Leidse Rijn of hoe die gaten van burgelijkheid en stupiditeit mogen heten.

  Like

 24. @MK
  Dikke LOL! Van opzichters, opvoeders en leraars mag men meer verwachten dan DSR.

  @Henk
  DSR vergelijkt niemand met Hitler, net zoals jij DSR niet vergeleek met een bepaalde bevolksgroep volgens wie er volgens sommigen ‘minder’ moeten zijn.

  Andere mensen wier naam met een H. begint zijn onder meer Harry en Hapiedapie.

  Like

 25. Och, werkelijk bestaat dat nog, echte atlassen op de bank, alleen op het gymnasium natuurlijk.
  Ondanks een ouderwetse leraar , natuurlijk academisch geschoold, ( n.b.geen pedagogische ac.) blijft het wel de meest gewilde school voor de toekomst.

  Grappig ikje, ondanks de de al ver vooruit aankomen ziende clou.

  Like

 26. @ klaartje, Gut, een clou die kan kijken. Bedoelt u niet een koe die vooruit aankomt o.i.d.?

  Like

 27. Ja ja Harm, ik voelde de bui al hangen, correctie: ondanks dat ik de clou al lang zag aankomen… Zo Beter?

  Flauw maar waar: Koe die ..etc …?

  Like

 28. RSB
  Vanzelfsprekend. Ik zag dat de WK hockey van 31/5 t/m 15/6 zijn.
  Ben jij die hele periode in Nederland ?

  Like

 29. MK
  Vertrek de 31ste. Zo ergens dus tussen de 2 – 13 Juni 2014..-
  Prik je “iets”?
  Als je “de recht bank ” aanhoudt, kan ik per Spoor reizen.

  Like

 30. Zijn er nog Rijk Stinkerds Met Een NRC-Abonnement die hun verantwoordelijkheid nemen?

  Like

 31. Jij kunt misschien wachten, maar DSR heeft nog meer te doen en de andere ware liefhebbers hoeven toch ook niet op een droogje te blijven zitten?

  Like

 32. Ei

  De eieren zijn op. Ik ga een doosje halen bij de grootgrutter om de hoek. Tijdens het wachten in de rij bij de kassa lees ik gewoontegetrouw het etiket.
  „Allergie-informatie: bevat ei.”

  Marcel Tielemans

  Geen rijke NRC-abonnee voor nodig. Van de NRC-site halen of jatten van de buren.

  @Apie: DAT Ikje heeft geen haast? Andere Ikjes wel maar deze niet?

  Like

 33. DSR erkent bij deze de plaatsing door reageerder L. *stijf glimlachje-icoon*. Het Ik-e was trouwens nog niet beschikbaar op de NRC-site en jatten bij de buren, dat moeten we niet willen met z’n allen. Het doet af aan de glans.

  En, naar goede gewoonte, door DSR voorgeleefd, had ze beter haar opmerking aan APD in een aparte reactie kunnen plaatsen.

  Het Ik-je: een lege dop.
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

  Like

 34. Marcel gaat “een doosje” halen. Het etiket vermeldt dat er ook wat in het doosje zit. Lijkt me nuttige informatie voor Marcel.

  Like

 35. Dat ‘ in de rij’ had er voor mij niet bij gehoeven. Buiten de rij wachten heeft immers weinig zin, dan kun je wachten tot de eieren uitkomen.

  Like

 36. Hij leest “gewoontegetrouw” het etiket? En het was hem nog niet eerder opgevallen? Waar zat hij dan met zijn gedachten al die jaren?

  Ik sluit mij aan bij hetgeen DSR over de ikjesplaatsing opmerkt, een wat stijf dankjewel, want het was goed bedoeld, maar niet meer doen, of bron onvermeld laten. 😉

  Like

 37. Jarenlang het ikje bespreken zonder een abonnement op NRC, hoe gierig en ondankbaar kun je zijn.

  Like

 38. Jarenlang het ikje bespreken zonder een abonnement op NRC, hoe onbaatzuchtig en maatschappelijk meelevend kun je zijn.

  Like

 39. Waarmee DSR bedoelt te zeggen dat men hem allang een gratis abonnement had moeten aanbiede, waaruit blijkt dat ’t allemaal liefdewerk-oudpapier is.

  Like

 40. Apie sluit zich stijfjes aan bij de zure opmerkingen van DSR en een bedankje voor de snelle service kan er ook al niet af. Ook mijn vraag wordt genegeerd.

  Je moet je maar gewaardeerd voelen.

  Like

 41. Snibbig hoor! Dank je wel, dat zat er impliciet al in, maar goed.

  De vraag was toch naar de bekende weg? ‘Dat ikje’ is spreektaal, het duidt op alle ikjes. Het kon ook niet op dat ene ikje slaan, want ik kende het niet.

  Fijne dag nog. En oh mensen, wat heb ik vandaag zin in een lekker ikje. Een echt lekker sappig ikje waar je je om kunt verbazen, lachen, huilen, zo eentje die je de hele dag bij blijft en die je doorvertelt. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Maar er komt er zo eentje aan, dat voel ik gewoon.

  Like

 42. @L
  Zure opmerkingen van DSR? Hij heeft je toch bedankt? En de service had ook wel iets sneller gemogen. Pas nadat DSR zijn oproep had gedaan, nam jij op jouw manier je verantwoordelijkheid.

  Enfin, een nieuwe dag, met een nieuwe kans voor L. om het beter te doen, bv. door even naar het sigarenboertje te lopen, een krantje te kopen en het Ik-je hier over te tikken.

  Like

 43. En dat duurt maar en dat duurt maar….

  L. tikt kennelijk met een, hooguit twee vingers.

  Like


 44. Verhikje

  De condooms zijn op.
  Gewoontegetrouw ga ik een gros graaien bij de groothandel op de gracht.
  Ik sta te dringen in de rij voor de kassa en lees nog eens het etiket.
  “Maximum-capaciteit: één eikel.”

  Marcel PIelemans

  Like

 45. Online boerderij

  Als 40-jarige schaam ik mij er een beetje voor dat ik een online spelletje op mijn iPad speel, waarbij ik een boerderij onderhoud. Het spel is nogal kinderachtig, maar ook verslavend en dus ga ik er toch mee door. Onlangs is een chatroom aan het spel toegevoegd. Daarin kun je in contact komen met andere spelers, om zo koopwaar van je boerderij uit te wisselen. Ik doe enthousiast mee met koop en verkoop van boterpopcorn, hutspotschotels en grondaktes, tot ik een wel erg confronterende vraag krijg van ‘Coole Kikker’: „Hoe laat moet jij naar bed?”

  Gineke van Dijk

  Like

 46. *zucht* Wat jammer zeg, zo’n volwassene die die zich zo uitgebreid meent te moeten verontschuldigen voor een onschuldige verslingering, want ze zullen maar eens denken dat je echt kinderachtig bent…

  Dat de pointe gebaseerd zou zijn op een leeftijdsassymetrie zien we dan ook al van verre aan de horizon opduiken.

  De laatste zin laat onbedoeld ruimte voor meerdere interpretaties, waaronder dat de inzender door een groomer wordt benaderd. De oubollige nickname laat ruimte voor die optie.

  In ieder geval verfrissend dat een NRC-lezeres eens niet gevleid reageert wanneer ze jonger wordt ingeschat.
  Eindoordeel: 4.5+ (zegge: viereneenhalfplus)

  Like

 47. @Letterzetter, een brede grijns is hier op zijn plaats 😀

  @ikje, ook hier heb ik even bij moeten grinniken. Maar Gineke oh Gineke, houd toch op met die spelletjes meid en ga iets productiefs of sociaals doen. Vind ik dan weer met mijn ouwerwetse kop.

  Like

 48. Productief is een boerderij altijd en social is het met zo’n chatbox kennelijk ook al.

  Like

 49. Volgens mij, zit spelen heel diep in ons allen gelukkig.
  Somiige spelletjes, worden tot Spel met Customised Rules. Andere spelletjes zijn wereldwijd gelijk. De hoepel vindt geloof ik ov eral.
  Andere spelletjes evolueren blijkbaafr mee met het actuele media aanbod.
  Voor zover we ons dat niet realieseren, met de on line boederij gaat het allemaal piekfijn. Waarvan akte.
  Verder kan ik niets met dit verhaaltje. Geen vergezicht, geen. Moet je nou ‘ns horen…Loop ik daar toch zo maar tegen ’n Paard aan? Pardon? ’n Paard? Ik bedoel kom je nog wel ’n keer ’n Paard tegen op de boerderij?
  Joost mag het weten.

  Like

 50. Een ikje dat een glimlach op mijn edele gelaat teweegbrengt moet wel een goed ikje zijn.
  Lijkt me een leuk type, die Gineke, maar ze hoeft zich niet te schamen voor het kind in haarzelf. Laat dat maar dartelen. Tegen ons Rechtertje zou ik zeggen: er mag wel een puntje meer bij, want het ikje is in mijn ogen zeker een voldoende waard.

  Like

 51. Keessie hanteert de blije arrogantie doorgaans als een adequate stijlfiguur, maar voor dat ‘edele gelaat’ is zijn polsstokje toch wat te kort.

  Puntje erbij? Zonder inhoudelijk onderbouwing? Toe maar, mijnheer durft.

  Like

 52. Als dat hier zo doorgaat, trekt DSR er een puntje vanaf! Dat plusje is toch al een heel mooi signaal?

  Like

 53. Dsr is inmiddels dermate verslaafd aan het afzeiken van ikjes-schrijvers, dat het hem volledig ontgaat, als er eens een aardig authentiek ikje met wat zelfspot voorbij komt.
  Ook vandaag heeft dsr zich weer in allerlei bochten moeten wringen om iets negatiefs te bedenken. Van zich uitgebreid verontschuldigen is immers geen sprake en de interpretatie die hij in de derde alinea oppert is te vergezocht.

  Like

 54. Volgens mij is ons Rechtertje niet verslaafd aan het afzeiken van ikjes-schrijvers, aangezien hij ook verantwoordelijk is voor enkele positieve Eindoordelen. Dat deze schaars zijn, ligt vooral aan de vaak gebrekkige kwaliteit van de ikjes. Maar de beste Rechter velt wel eens een verkeerd vonnis. Dat hou je toch en maakt het Eindoordeel des te interessanter.

  Like

 55. Keessie
  ‘ enkele positieve eindoordelen’ je zegt het. Hoeveel jaren kraait het IKJE van dsr ook al weer victorie ?

  Like

 56. Passies

  Bij het instappen zie ik dat mijn zwartleren aktetas in het niet valt bij de enorme hoeveelheid materialen die de twee dames de trein in dragen.

  Voor de laatste keer worden beide presentaties ter afsluiting van de afstudeerstage en de rol van alle portfolio’s, verslagen en werkstukken hierin minutieus met elkaar doorgenomen.

  Dat het nooit kwaad kan om alles nog even door te lopen blijkt als de ene uitlegt hoe ze haar presentatie wil beëindigen:

  „En nadat ik mijn bewezen competenties heb behandeld ga ik ook nog even in op mijn twee grote passies: eeeuh, eeeuh, wat waren die ook al weer?”

  Iban Rosier

  Like

 57. De clou is goed, maar het geheel is zo slecht geschreven dat het bijna mijn zonnige zaterdagmorgen bederft. Wat er wringt?

  De eerste alinea moet je tweemaal lezen voordat je je realiseert dat het hier om het instappen in een trein gaat. “De” twee dames, huh? Hadden we die al eerder ontmoet?

  In de tweede alinea wordt duidelijk dat de plaats van handeling helegaar niet de instapruimte is, dat gevaarlijke niemandsland tussen perron en trein, maar ergens veilig in een coupe. Afleidende prietpraat derhalve. Begin, beste Iban, je ikje de volgende keer dus met een: ik zit in de trein en sla twee dames gade die zus en zo. Meteen ram in de handeling. Het is een ikje, geen streekroman.

  De kreupele zin over “presentaties ter afstudering van stage en rol van portfolio’s” slaan we maar even over.

  Dan krijgen we een commentaartje van de toekijkende alwetende verteller: dat het nooit kwaad kan .. De “ene” komt nooit tot leven, we zien haar niet voor ons. Jong, oud, zenuwachtig, blond, met rok, in broekpak? We zullen het nooit weten, tenzij ze zich hier meldt.

  Maar zoals gezegd, de laatste alinea is beresterk. Ik vrees echter dat wij hier tot de minderheid behoren van lezers die het tot dan hebben volgehouden.

  Prettig weekend, ga er op uit mensen, blijf niet voor die computer of boven die tablet zitten! En bedenk: ikjes schrijven, echte ikjes, is een vak.

  Like

 58. Oftewel:

  Gehoord in de trein: „En nadat ik mijn bewezen competenties heb behandeld ga ik ook nog even in op mijn twee grote passies: eeeuh, eeeuh, wat waren die ook al weer?”

  En of dat dan Ik-waardig was geweest, dat vraagt DSR zich af.

  Eenn spekkig stukje heette dat vroeger, zelfgenoegzaam smorend in de ranzige reuzel.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 59. MK (en zijn slippendrager ‘Toefje’) zijn zich er kennelijk niet van bewust dat MK hier letterlijk eerst & vooral komt om DSR af te zeiken. Een sneer richting DSR is zijn vaste openingsgambiet – en misschien volgt er daarna iets, in de regel niet veel bijzonders, over het Ik-je.

  Maar DSR helpt MK graag bij het uitzweten van zijn dagelijkse haatje. Dan hebben z’n familie en huisdieren en tenminste minder onder te lijden, *milde glimlachicoon*

  Like

 60. En wat valt het tegen dat MK zich tot het luie zelotenargument verlaagd dat DSR zelf geen Ik-jeheeft geschreven. Want:
  -DSR kent zijn kracht en zwakheden en valt de mensen dus niet lasting zijn zijn Ik-jes.
  -Een Ik-je is iets anders dan een Eindoordeel: twee verschillende kunstvormen, zoals de recensie (of in het geval van het Eindoordeel misschien eerder: essay) en de roman.
  -Elke keer weer een puik Eindoordeel schrijven is misschien wel knapper dan een keer een Ik-je geplaatst te krijgen.

  Like

 61. Ik ken dat gevoel Iban, je Moet iets kwijt. Opschrijven helpt. Mieters verhaal, compleet met verwarring aan het einde. Als ze had gezegd, Mijn grootste passie is ’n Lekker Verhaal vertellen..Krijgt ze zo de Handen op Elkaar?
  Nu blijft het op “Hoe zat ik nou ook weer in elkaar?” hangen?

  Like

 62. dsr
  Ik heb zelf nog nooit een ikje ingestuurd en kan jou daar dus moeilijk een verwijt van maken.
  Mijn opmerking over het victorie kraaiende IKJE sloeg op jouw bewonderenswaardige bescheidenheid.

  Like

 63. apiedapie
  Jij had vermoedelijk nog wat slaapzand in de ogen. Lees de eerste zin nog maar eens goed.
  Met de rest van jouw betoog ben ik het hartgrondig eens. Het is niet het eerste ikje van Iban (dat was stiltecentrum), maar deze heeft wel buitengewoon weinig om het lijf. Ik ga altijd in een stilte-coupe zitten om verschoond te blijven van dit soort deprimerende ervaringen.

  Like

 64. Zoiets moet gelijk duidelijk zijn, mopperkont, zonder dat je het een tweede keer moet lezen. Achtergrondruis die afleidt. Dat de drie instapten heeft niets met het verdere gebeuren in de trein te maken. Dus: schrappen.

  Like

 65. Apie had een slechte dag zeker.
  In de eerste zin staat dat Iban instapt terwijl de dames iets de trein indragen. Dus dat is duidelijk, zou je zeggen. Zou Iban de bus instappen en tegelijk zien wat er allemaal in het treinstation gebeurt? Nee natuurlijk, Iban (doe de groeten aan Bic, Iban!) stapt ook in de trein.

  Like

 66. @Bertje Iban reist vast per internationale trein. Eersteklas coupé? Waarschijnlijk wel, maar de juffertjes zitten vast niet eersteklas, dus dan heeft Iban met een glas aan zijn oor zitten afluisteren. Mag Niet!

  Like

 67. ’t Is niet relevant voor het verhaal, Bertje, dus overbodig en verwarrend. Een ikje kent eenheid van handeling, plaats en tijd. Zie het grote Ikjesboek, dat ik nogeens ga schrijven.

  Like

 68. Ik vind het wel relevant voor het verhaal, Apie. De eerste alinea dient om aan te geven dat de dametjes veel materiaal bij zich hebben: … enorme hoeveelheid…dragen…vergeleken met dat kleine aktetasje van Iban. Iban doet dat op een dynamische manier: ze zijn aan het instappen.

  De tweede alinea is een voortzetting van de dynamiek: we zijn nu in de coupe van de trein beland. Deze alinea dient om de grondigheid van de dames te laten zien: minutieus…voor de laatste keer…

  Dan is de basis gelegd voor de leuke pointe.

  Je kan het ook helemaal statisch doen: Iban ziet twee meisjes zitten die hun enorme hoeveelheid materiaal voor de laatste keer nog eens minutieus doornemen. Maar dat is saai, bijna iedereen zou het zo aanpakken.

  OK, de zinnetjes van Iban lopen niet helemaal lekker, hier en daar, maar ik vind dat Iban een geslaagde poging heeft gedaan.

  Like

 69. Bertje, jij mag het best relevant voor het verhaal vinden. Maar verhaal- en schrijftechnisch en dramaturgisch gezien is het dat niet. Het is niet anders, ik heb er een heel erg gerenommeerde en prestigieuze opleiding van keigoede en heel erg goede zelfschrijvende en zelfscriptende docenten in gehad (en voel het ook aan). Maar als het voor jou werkt, dan is het prima. Mag!

  Let wel: dit is een IKJE. Dit is een rubriek waarin de kwaliteit van het ikje – een unieke literaire vorm in de wereld – wordt bewaakt en zo mogelijk bevorderd. In een ikje moet je (moest je, want de regels zijn losgelaten door de NRC-geitjes) in een ongelooflijk bijna onmogelijk klein aantal woorden een verhaal vertellen. Dat betekent: schrappen tot op het bot, tot het pijn doet. En dan wam, komt ie binnen.

  Like

 70. Jaja, de dametjes dragen een enorme hoeveelheid materiaal.

  De aktetas is zwart en bevat aktes, wat moet je er anders instoppen? Een banaan en een pakje met vier boterhammen, zo dik gesneden door Drolley dat als je je mond wagenwijd openspert, op de wijze die de tandarts prefereert als die gaatjes in je gebitsprothese zoekt, die dubbele boterham er net inkan ; een en ander om beleg te besparen. Flinterdun gesneden ham, van AH, met rijke smaakbeleving, draagt ook bij aan kostenbesparing. Kun je 3 weken met een ons doen.

  Een en ander om de benzine te kunnen betalen van de BMW760 . v12 staat op de drempel, om te waarschuwen, dat je als passagier beter geen bekertje koffie van MacDonald kunt gaan drinken, die 1 op 6 zuipt. Ik kwam uit een benzinestation en zag in de verte lui met zwaailampen. O jee controle. Maar ja door de middenberm keren, of achteruit rijden , levert zeker een gemotoriseerde agent op in de achteruitkijkcamera . Dus vooruit maar.

  Stoppen. Goedenavond meneer. Is deze auto van u of bent u de chauffeur? Heeft u een groene kaart? Nee dat klopt niet. hoor ik na mijn antwoorden, uit een naburig open raam van een politieauto. O ja toch wel. U kunt doorrijden goedenavond.

  Die controle is dus ook niks waard.. Waarvan akte zonder tas.

  Like

 71. Zozo, zo kannie wel weer,
  To the point en zeker met die realistische en plastische boterham.

  Like

 72. En.. moge dat prestigieuze en ander flatuleuze geklets maar eindigen in een zichzelf eind pijpend-grafje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.