DSR kan er ook niks aan doen (12)

rechterNonderdroesemseblikstienders” Een dag zonder Eindoordeel is een dag niet geleefd. De Schrijvende Rechter weet dat als geen ander. Sinds jaar en dag kwijt hij zich van zijn taak om de ikjes te beoordelen, tot vreugde van vele kleine rechtertjes en rechterinnetjes in het land. Dat hij de beste is, daar kan hij niks aan doen, en gelukkig blijft hij er bescheiden bij.

Wat zijn we blij dat de bij vlagen sikkeneurige herenkapper uit Brussel ook deze week zijn behoefte op dit blog doet. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu hier. Een ikje waarop niet gereageerd wordt is een kaal dingetje, zoals de reageerders van het eerste uur weten. Keiblij zijn we allemaal dat de traditie hier wordt voortgezet.

Iedere zin, ieder woord van dit Ik-je vervult DSR met afkeer“, zo schreef onze schrijvende kapper, die als klein jongetje eigenlijk Superman had willen worden. Met zijn Eindoordelen strijdt DSR tegen onrecht, en zonder een blad voor de mond te nemen.

heksEn passant komt hij ook op voor de expat die niet mag stemmen (“Gemeenten zouden belangstellende expats tot ereburger moeten verheffen om via het stemhokje toch van hun heldere licht te profiteren”) en PVV-stemmers die niet geminacht mogen worden. Een scherpe zelfdenkende vrouw met een strak gevoel voor humor voegt hij het volgende toe: ” … na deze opmerking lijkt ‘t ‘m wel weer eens hoog tijd voor een heksenverbranding. Wanneer kun je?”

Kortom, met DSR is altijd wat te doen, want het is een bijzonder kind en dat is ‘ie. Scrol nu gauw naar beneden en geniet ervan. Maar zeg ook wat het ikje bij u losmaakt. Zijn wij in ons hart niet allemaal kleine oordelaartjes? Hier kunnen wij ons gang gaan. Vrij en ongegeneerd. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar.

Bekijk hier ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

188 gedachten over “DSR kan er ook niks aan doen (12)”

 1. Puike intro hoor!

  Helaas dat naast de kleine rechters in den lande de rechterinnetjes niet worden genoemd. Want die horen er ook bij.

 2. Mooi clubje

  We zijn op uitnodiging van enkele congresbedrijven met een groep van twintig verenigingsbestuurders te gast in Zuid-Limburg. Als apotheose van het heerlijke weekendje bezoeken we in het MECC The European Fine Art Fair.

  Bij de toelichting op deze grootste kunstbeurs ter wereld heeft een dame een vraag. „Waar vinden we op de beurs de juwelen?”

  Meteen daarna vraagt de collega naast haar van dezelfde vereniging: „Hoe zit het met de beveiliging?” Mooi clubje.

  Ton Soons

 3. Dank je, is gecorrigeerd. Hoe kon ik ze vergeten. Doe mij maar rechterinnetjes zelfs, denk ik, ik heb het genoegen nooit mogen smaken. Wel ooit een advocatinnetje. Heerlijk!

 4. Nou Ton, zelfs als schoolreisjesverslag voor het congresbedrijfsufferdje had deze er niet doorheen gekomen. Goed dat er dan nog een landelijke kwaliteitskrant is.

 5. Een ‘rijke stinkerds hebben het weer naar hun zin’-Ik-je. Fijn om te weten, het zij u gegund, als vooraanstaande lieden in u vak. Was het ook goed van eten en drinken? *zucht*.

  Gelukkig deden de aanwezige dames hun plicht door een vraag te stellen als opmaat voor een geestigheidje van een collega (waarschijnlijk het soort dat op het vliegveld vraagt of z’n bom mee mag in de handbaggage), waarna de inzender in allerbezadigste bonhomie kan afsluiten.

  Vast een mooi clubje, maar het levert een Ik-je op als asse, smakend naar rouw, met de geur van ontbinding.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 6. Moet dat nou weer, dat gelikkebaard? Kleine rechters en rechterinnetjes zitten nog op de lagere school en laten zich hooguit een dropveter smaken.

 7. In dat geval heb ik niks gezegd. Mijn vriendinnen zijn vriendinnetjes, meisjes, schatjes, lieverdjes, lekkerdjes, tot op hoge leeftijd. En dat alles niet denigrerend maar juist verheffend en met respect gezegd, gedacht en gevoeld.

 8. Je kunt zeggen dat je zoiets zegt met gevoel, met een knipoog, met vreugde, zelfs met liefde – maar van verheffend respect is nu juist geen sprake.

 9. Toch wel, maar dat weet jij niet en dat is goed zo. Het verkleinwoordje drukt bij mij – maar daar moet je me voor kennen – juist respect uit, respect voor de persoon, bewondering voor het fascinerende, rijke wezen dat vrouw heet, en een diepe dankbaarheid dat ik daarmee spelen mag. En mee praten. En naar luisteren.

 10. Behalve een dropveter smaakte mij ook een kaneelstok en zelfs een zuurstok.

  @Apie om 13.32: fascinerend en rijk? Of fascinerend rijk? Het onbreken van een komma schept bij mij verwarring. *ik gooi er een kostbaar geintje-icoon in*

  Wat een stom clubje, trouwens.

 11. Dank je, luvienna, de komma is inmiddels gezet. Ik kan je het icoontje snel terugspelen, dan kost het niks. Vangen!

 12. Nu denk ik wel gezegend te zijn met mensenkennis, met als bewijs waar ik nu lig, in de goot vanzelfsprekend, omdat ik altijd gedurende mijn lange leven handelde uit goed vertrouwen en mijn intuitie niet volgde.

  Die mensenkennis is toch niet volmaakt, dat is duidelijk, want volgens die mensenkennis heeft Apie sterk homoseksuele neigingen die hij verbergt door promiscuiteit met mensen van de andere kunne te simuleren.

  Zo zie je maar, dat niets volmaakt is, ook mijn mensenkennis niet,

 13. @APD
  ‘Dankbaarheid’ omdat je met een vrouw mag praten? Een zijige verloochening van het mannelijk geslacht.

  @L
  Dat je aansluit bij het item over de versnaperingen van de rechters en rechterinnetjes in den lande lijkt te suggereren dat je jezelve tot deze bloem der natie rekent.

 14. Zucht, dit zegt ir. J.C. van Oord ook al sinds jaar en dag over de buren (JdeW, Heer Rozenwater), en over RSB en nog zo wat reageerders. Of ik daar nou bij wil horen? Nou, ja het is blijkbaar mijn tijd, je doet er niks tegen schater icoontje

  Voor de goede orde, de meervouden gaan vrijwel altijd over opeenvolgende, in de tijd, vrijwel nooit over gelijktijdige (in dezelfde tijdspanne), heur. Wellicht kan deze wetenschap deze of gene enigszins bedaren, zal wel niet.

 15. @Apie
  Ach, de schat kan er waarschijnlijk ook niks aan doen, gefascineerd als hij kennelijk is door de liefde voor dezelfde sekse.

  @DSR
  Ja, dus?

 16. @L
  Maar dat doe je dus niet.

  Er zijn geeneens uniformen in jouw maat.

 17. Je leest alweer niet goed, rechtertje. Ik reageer instemmend op jouw opmerking dat mijn reactie lijkt te suggereren dat, enz. Let op het kernwoord ‘lijkt’. Mijn reactie zegt dus niks over mezelf wel of niet onder een bepaalde groep scharen.

  En uniformen laat ik altijd op maat maken.

 18. Lezen is niet DSRs sterke punt. Merkwaardig als je bedenkt dat hij van teksten beoordelen zijn levensroeping heeft gemaakt. Ik zal er eens een introotje aan wijden. Hmm.

 19. @L
  Jij leest ook niet goed. want ‘rechtertje’ is voorbehouden aan Keessie.

  Verder neemt DSR kennis van je interpretatie, maar hij deelt je mening niet.

  Het Rechterinnenuniform zou je trouwens goed staan, vooral het schort.

  @APD
  Och jongen toch, probeer je weer een wit voetje te halen bij een vrouwspersoon, uit ‘dankbaarheid’ dat ze het word tot je heft gericht? *meewarige glimlachicoon*.

 20. “Je leest niet goed want ‘rechtertje’ is voorbehouden aan Keessie”

  “Weer een voorbeeld van rechtertjes onnavolgbare logica. Maar toegevend als ik ben aan de geestelijk uitgedaagden hier een vertalinkje van mijn eerdere reactie in de hoop dat het licht bij het rechtertje aangaat. Let op: wijzigingen tov de eerste versie in HOOFDLETTERTJES.

  “Je leest alweer niet goed, EINDOORDEELTJESDUIDERTJE. Ik reageer instemmend op jouw opmerking dat mijn reactie lijkt te suggereren dat, enz. Let op het kernwoord ‘lijkt’. Mijn reactie zegt dus niks over mezelf wel of niet onder een bepaalde groep scharen.

  En uniformen laat ik altijd op maat maken.”

  Als je denkt dat het rechterinnenuniform me goed zou staan, stuur dan maar op, dan kunnen andere reageerders kijken of ze het met je eens zijn.

 21. Doe geen moeite, luvienna. Zodra het om logisch nadenken gaat, of toelichten van zijn of des reageerders standpunten, om zodoende nader tot elkaar te komen of verder van elkaar af desnoods, maar dus in ieder geval een discussie voeren, dan is ons rechtertje niet thuis en doet hij alsof zijn neusje bloedt.

 22. Oei Apie, mag jij wel ‘rechtertje’ zeggen? Of, nog erger, ‘neusje’?

 23. @L
  Een schort van jute en een witte boezelaar staan elke vrouw.

  @A
  Herhaling van zetten. Zie DSR gisteren voor zijn rake typering van het geestelijk klimaar alhier.

 24. Ja, je hebt nog altijd geen antwoord op mijn vraag gegeven. Gewoon: jij zegt dat andersluidende meningen hier niet welkom zijn. Ik vraag: noem eens een voorbeeld, en waar je dat uit afleidt.
  Toen bleef het, zoals wel vaker, weer muisstil in het DSR-kamp. Wel brutaal dat je er nu op terug durft te komen. Ik had het alweer toegedekt met de mantel van mijn positiviteit en je zelfs een keipositief introotje geschonken. Maar nee, bij DSR moet je niet voor gentlemen manieren zijn. Mag hoor.

 25. @APD
  DSR mening is, wanneer deze van de jouwe afwijkt, niet welkom. Dat wil niet zeggen dat je meteen censureert, dat moest er ook nog eens bijkomen, maar geef jij nu eens een aansprekend voorbeeld waarin jij vrienddelijk en tolerant op een afwijkende mening van DSR reageerde.

  Zelfs als je die vindt, dan is dat hooguit de uitzondering die de regel bevestigd.

  @L
  Ja – de boezelaar voor de zondag uiteraard.

  Voor de rechters een stevig Manchester werkpak met pet. Een hoedje voor de zondag.

 26. Maar zie nu weer eens: DSR heeft vriendelijk bedankt voor het mooie introotje (we gaan ervan uit dat het niet, zoals in de begindagen, wordt aangepast alnaargelang de nukken en het humeur van APD *milde herinneringsglimlachicoon*).

  Maar dat is kennelijk niet genoeg, want DSR is kennelijk “geen gentleman”. Zomaar, patsboem uit de lucht. Met schijnheilige judas-mag-jes omzoomd, die dus eigen willen zeggen: ‘mag niet!’

  Omdat DSR een afwijkende mening heeft.

 27. Nee, omdat je je stelling niet onderbouwt. En nee, omdat je blijft doorzeuren. Niet omdat je een afwijkende mening hebt. Is het nou echt zo moeilijk, lezen? Afwijkende meningen zijn hier niet welkom, blijf je maar zeggen, maar je geeft geen voorbeeld. Dan ben je toch gewoon aan het zieken, in plaats van discussieren? Mag, maar vind het dan niet vreemd als mensen daar zo moe van worden.

 28. DSR heeftnjuist een voorbeeld gegeven. En DSR onderbouwd alles wat ie zegt – maar onderbouwingen van afwijkende meningen zijn hier nu eenmaal niet in tel *zucht*

 29. En het demoniseren gaat verder: nu is DSR aan ht ‘zieken’ . Toe maar. En er wordt een vaag beroep gedaan op niet nader gespecificeerde ‘mensen’ die daar ‘zo moe’ van worden. Wees dan een vent en noem man en paard, maar spreek vooral voor jezelve. *milde glimlachicoon*

  Enfin, zo denkt DSR erover. Het zal weer niet goed genoeg zijn voor de heer APD.

 30. @DSR 17:02, dat heb je niet, je hebt geen voorbeeld van een afwijkende mening gegeven, noch van een afwijzende reactie daarop van mij. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn. Je kunt het niet, of je wilt het niet, dus je ziekt om het zieken. Houd ik niet van. Dus ik houd op met deze “discussie”, tenzij je alsnog met een voorbeeld komt.

 31. Je gedrag in deze is het beste voorbeeld. DSR weet het en weet dat jij het weet, ook al zul je het niet toegeven.

  Ondertussen staat je un-gentlemen-like gedrag (beschimpen door grove taal als ‘zieken’, bruusk discussies afbreken) zwart op wit. Daar kan en hoeft DSR niets aan toe te voegen. Aapje bijt zichzelf weer eens in de start *berustende glimlachicoon*.

 32. Dingen om te doen:

  Tweede bloedsuikermeter instaleren.

  Verder werken aan mijn mobiel.

  Tessa helpen met de Xbox360, zeker waar het Netflix aangaat…;)

  Diabits voor Dummies doorlezen en aantekeningen maken…

  Uit mijn hoofd, zijn de meest lucratieve berovingen (zelfs zonder geweld) die van juwelen op beursen geweest. Misschien had de werknemer snode plannen?

 33. O, jee, het had moeten zijn:
  Uit mijn hoofd, zijn de meest lucratieve berovingen (zelfs zonder geweld) die van juwelen op beursen geweest. Misschien had de werknemer snode plannen?

 34. Mooi clubje

  We zijn op uitnodiging van enkele congresbedrijven met een groep van twintig Marokkaanse verenigingsbestuurders te gast in Zuid-Limburg. Als apotheose van het heerlijke weekendje bezoeken we in het MECC The European Fine Art Fair.

  Bij de toelichting op deze grootste kunstbeurs ter wereld heeft Mohamed een vraag. „Waar vinden we op de beurs de juwelen?”

  Meteen daarna vraagt de collega naast haar van dezelfde vereniging: „Hoe zit het met de beveiliging?” Mooi clubje.

 35. @APD
  Tipje: laat een dergelijk leeg cliché als ‘wees er maar trots op’ de volgende keer maar beter achterwege. *milde glimlachicoon*

 36. Maar DSR’s antwoord is wel een beetje zwaar op de hand. In antwoord op al APD’s vragen volstaat immers:

  “Denk daar nog maar eens goed over na, want dat weet je zelf best”.

 37. DSR, je wordt weer erg onaangenaam. Ik weet niet in hoeverre je je dit bewust bent, en waarom je dit doet, maar het komt op mij over als “verveling”. Ga maar wat eten. En vanavond maar even offline blijven. Morgen weer een nieuwe dag.

 38. Jaja, zo sluit APD een discussie met anderdenkenden af: blijven zuigen, allengs denigrerender worden, zich steeds ongastvrijer opstellen, wie weet wel weer ‘toevallige’ moderatie… We zullen zien. En natuurlijk altijd maar weer het laatste woord moeten hebben *zucht*

  Welnu vaderman: je mag innig dankbaar zijn voor ieder woord dat DSR hier schrijft. Als het je niet bevalt, dan ontzeg je hem maar definitief de toegang, al dan niet met moderatie. Maar dan is het voor eeuwig gedaan.

  Wil je dat niet? Des te beter. Maar verlaag je dan niet tot schmierderij zoals op 18:05. Het is weliswaar je niveau als je in een valse bui bent, maar je bent best bij machte het niet zo ver te laten komen. *vermanende glimlachicoon*

 39. @Henk
  Toe maar. Weet je wiens naam ook met een H begon….

 40. Het ikje van vandaag is weinig spectaculair imho.
  Gewoon een suf clubje ‘bestuurders’ dat als hoogtepunt de Tefaf bezoekt en uitleg krijgt over deze beurs.
  Is er wel een pointe vraag ik me af en zoja hoort die laatste zin daar ook bij ?
  Mooi clubje, het ontgaat me helemaal.

 41. Ook op apiedapie wordt de ikjesbespreking weer een sketch voor twee heren.

 42. KT
  Eindelijk weer een ikje met zelfspot en niet alleen van Nederlandse zijde en klare taal herkent ’t niet.

 43. MK, zie jij dan internationale zelfspot , tsja ik zie alleen de auteur die zich misschien een beetje schaamt voor het ‘bestuursclubje’ waarin hij zich bevindt.

  Maar goed, niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor, gelukkig maar dat jij meteen ergens de lol van inziet.
  De Tefaf is internationaal, dat dan weer wel , maar zelfspot, nou nee.


 44. Ritueel

  Een pot met verse koffie rechts, een brandende kaars links, een leeg beeldscherm voor me. In mijn hoofd brokstukken van weer een preek voor de zondag. En ik weet zeker: Aan het einde van de dag is de thermoskan leeg, de kaars gedoofd en ratelt de printer er een bemoedigend woord uit. Zo zou het ook vandaag moeten zijn. Maar het beeldscherm blijft leeg…. Misschien moeten we zondag maar alvast luisteren naar de Matthäus Passion, zoekend naar het verschil in toonsoort tussen het ‘meer en minder’ van een politicus en het ‘kruisig Hem’ uit het meesterwerk van Bach. Om uiteindelijk het ‘Erbarme dich’ over de stad en het land te laten neerdalen.
  Pastor Rob Lijesen

 45. Willen we meer of minder windvanen die van de preekstoel een steekstoel maken?

  In plaats van deze ijdeltuiterij had de inzender beter kunnen proberen een echte preek te maken in plaats van een ‘bemoedigend woord’. Laat ’t ‘m de mensen maar aanzeggen, vermaning, eerst slaan, dan zalven. En dat natuurlijk begeleid door gebed, bidden zoekend naar wat de Heere wil dat we de gemeente vandaag over Hem vertellen.

  Diep medelijden met de gemeente die het met deze ongeinspireerde rooie dominee (al zal het waarschijnlijk een ‘de heer’-tje zijn) moet stellen, die stenen voor brood verkoopt en z’n kudde met een ingebeelde hemel naar de hel stuurt.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 46. Ik betwijfel eerlijk gezegd of de dirigent de volgorde van het erbarme dich (no 47) en het Lass ihn kreusigen (no 59) ten behoeve van de pastor zal willen veranderen.

  Zoek de verschillen tussen de toonsoort van Wilders en die van het Joodse volk.

  Ik heb overigens niet het genoegen gehad Mario de Kort te ontmoeten tijdens de laatste uitvoering en van de MP in Tilburg en Den Bosch. Ik heb vernomen dat hij zich vanwege ziekte heeft moeten afmelden.

 47. ’t Is geen ikje maar een bespiegeling over iets actueels, zonder verrassende of opmerkelijke gedachte noch ditto wending. Had wat mij betreft in de preek verwerkt mogen worden. Daar wordt niet geoordeeld.

 48. Ja, zo dreutelt Onze Diender Door. Veel Duidelijkheid , schema, lijn zit er niet zo in. dat is jammer voor mij, want ik heb bij het Lezen veel Hulp nodig, Komt die Meneer met de MP. is vaak goed, maar hier, in dit geval? Blokje om, de Here vragen, Kom Help me even?
  ..Ik vrees dat je toch het Leeuwedeel zelf moet doen.
  Schema, Aandacht trekken, Lekker Zingen & Bidden, Laten Gaan In Vrede.
  Daar moet wat gesorteerd , gestroomlijnd worden . Is dat zo moeilijk?

 49. De Ikjes verworden tot loos gemijmer. Ons Rechtertje en het Eindoordeel verdienen beter.

 50. In mijn verwrongen Wereldbeeld, speelt het Geloof, soms ’n rol. Zieleherders, Gebedsmolens, hoe ze ook mogen heten, mogen in mijn Polderland alleen over hun Geloof praten vanaf hun Preekstoel. Ik maakte ooit ’n dienst mee op de Phils, waar van vanaf de Kansel vrolijk het geloof aan mitrailleurs plakt.
  Als je alleen over het geloof mag Penselen, …dat moet toch kunnen? Als dat echt zo Lastig is, kun jeje dan niet laten Omscholen?

 51. Dsr
  Die veertien duimpjes weten kennelijk allemaal wat een steekstoel is, maar ik tast in het duister.

 52. Je vraagt je soms wel eens af waar die duimpjes voor DSR (standaard, echt altijd zodra hij iets heeft gezegd, iets goeds of iets slechts, maakt niet uit) allemaal vandaan komen. Maar ja, we zullen het nooit weten. Wellicht is er een internetcafe naast de kapsalon.

 53. apiedapie
  Je zou haast gaan denken dat Dsr in het weekend op de kansel staat ( dat zou meteen verklaren waarom hij dan niet op het internet zit) en dat zijn veertien volgelingen hem elke dag een duim onder de riem steken.

 54. Mopperkont, de kansel zou een ideale plek zijn voor DSD. Eindoordelen zijn daar zeer gewild. Tegenspraak wordt niet gegeven. En de duimpjes kunnen anoniem in de collectezak.

 55. Huh? Verhip! Het valt me op dat grote duimpjesomhoogkrijgers DSR en de Oude Man zijn, en dat ondergetekende en luvienna en riverside blues vaak veel duimpjes omlaag krijgen. Hier kan ik geen chocola van maken. Er moet een maniak aan het werk zijn.

 56. @M/mopperkont

  Met een kleine letter geschreven zie je er een stuk minder schrikaanjagend uit dan met een hoofdletter. Is dat met opzet?

 57. Misschien een reageerder die zijn beeldscherm ondersteboven heeft staan? In de verwachting dat die, a la een iPad, het beeld weer teruggekanteld heeft?

 58. Leuk AH! Dol op zelfspot, vooral – en hier krijg ik DSR-last van, maar desondanks – van een ander.

 59. Ja, dat klinkt naar een kapper; altijd met die spiegels werken zorgt ervoor dat je links niet meer van rechts, boven niet meer van beneden en schouderlang niet meer van hoog opgeschoren kunt onderscheiden.

 60. Hm, ik heb nu ineens 14 duimpjes naar beneden, het spookt op mijn blog … Luvje, ik denk dat je gelijk hebt t.a.v. die kapper. Hij is ook wel erg stil ineens. Zijn spel is uit! Haha *homerische galmende lachicoon*

 61. Apie, ik hoop dat die galmende lach van jou afkomstig is en niet van dat wat er spookt op je blog…

  Apie?

  Apie?

  Apie, ben je er no…

  *stilte-icoon*

 62. Dit ikje met als thema vasten-en passietijd brengt de mijmering van een radeloze pastor ten tonele.Romantische bespiegelingen met koffiepot en gedoofde kaarsen over de de MP en politieke schermutselingen leveren helaas geen zinnige preek op.

  Kom op Rob, daar ben je voor aangesteld in je parochie ( sorrie gemeente) , boeiende preken houden, daarna met Pasen eieren zoeken.

 63. Een steekstoel was de voorloper van het blog waar de blogbazen vanaf hun eigen platform hun evennaasten mogen bedonderkogelen.

  Gisteren kreeg DSR kritiek omdat hij teveel reageerde, nu stelt men hem onder verdenking omdat hij zich eens afzijdig houdt. De blogbaas kan maar beter z’n beveiliging op orde maken. En de Tuvel maar in z’n vuistje lachen. *zucht*

  DSR is overigens geen kerkganger maar een thuislezer. Drie preekies van een oudvader door de week en twee op zondag. Hardop uiteraard, recht gezeten, zonder pot koffie, was zullen we nu krijgen.

 64. Oei , oei een thuislezer, dat eindigt toch niet in ‘knielen in een bed violen’ mag ik hopen.

 65. APDP, heb je een nieuwe ploeg medewerkers, polybegaafden w.s. ingeschakeld op de afdeling duimop/neer? Ik zou d’r toch maar eens een echte meer begaafde ploeg opzetten.

 66. Volgens mij heb je een hele afdeling gesloten, en wel de upgrade duimpjes.

  Ja , het gaat je te goed , dus de kolder in de bol. Nou pas maar op, de downsletjes zouden nog wel eens de kous op de kop kunnen krijgen.

 67. Ik vraag me af of de hoofden hier op inhoud worden geselecteerd.

  Dan sta ik er niet goed op, denk ik.

  Tussen haakjes, Mopperkont, wel een beetje zelfspot, niet waar?

 68. daar kan Poetin met zijn bizarre openingsceremonie in Sochi nog een puntje aan zuigen

 69. @ Klare taal, de hoofden worden bepaald door een toevalsgenerator op basis van je emailadres. Probeer maar eens een ander emailadres, en hopla, je krijgt een ander hoofd. Zo gaat dat hier!

  @ Mopperkont, dank voor het filmpje! Smaakvol, verrassend, met knipoog, ik zag zelfs Nijntje, alles zat er in, net niet te. Hup Holland Hup, ja we kunnen best wel wat mensen! Nu nog het Eurovisiesongfestival winnen.

 70. Er zullen best wel prekenboekjes bestaan, in het diepste geheim. Waar ze al bladerend of online kunnen zoeken op onderwerp, toon, lengte, compleet met Bijbeltekstverwijzingen. Zucht. Ik was al van mijn geloof gevallen door al die dingen die er zijn gebeurd en nog altijd met kinderen en zo, en nu dit weer. Is er dan niets meer heilig?

 71. APDP, ja natuurlijk snap ik dat, was maar een grapje, ook met al je personeel. In dier voege dus.

 72. @ mopperkont, ik beschouw dat als knipoog.

  @ Klare taal, weet ik toch gekkie. Ik speel mee. Je kunt overigens een eigen plaatje aanmaken via gravatar.com, maar het schijnt niet makkelijk te zijn. Ik vind het een lekker koppie hoor, ben er al aan gewend en het is me dierbaar (het koppie).

 73. @MK
  Beide, en liefst tegelijk.

  @APD
  Begin je weer over kindermisbruik, dat typisch Roomsche probleem, waar we geloof ik als eens een hele discussie over hadden gehad als ik de flashback moet geloven, terwijl het hier over gereformeerde predikers gaat.

  Roomschen preken niet, die houden een homilie.

 74. @MK
  Als dat zo was, dan zaten de kerken wel voller.

  Lijkt me meer van toepassing op d’r lui die jongeren ophitsen om naar Syrie te gaan,

 75. Och, daar is De Schrijvende Rechter weer, altijd op zoek naar iets waar hij het niet mee eens is. Vadermans, die discussie hebben we gehad. Ik heb het over de kerk in het algemeen.

  Mijn stelling destijds en nu nog altijd is dat de gereformeerde predikers wellicht de katjes net zo in het donker hebben geknepen maar het beter stil hebben gehouden. Jouw stelling destijds was geloof ik dat alleen de katholieken hun handjes niet konden thuishouden, ook nu noem je het weer een typisch Roomsch probleem. Jij weet dat kennelijk allemaal, jij volgt alle gereformeerde predikers dag en nacht met camera en afluisterapparatuur, en jij weet het zeker: die blijven allemaal van kinderen af. Toen bleef je volharden in je ridicule standpunt, nu waarschijnlijk weer, dus laat maar.

 76. “Soms kan er iets tussen u en uw partner komen te staan. Een erectiestoornis.” Zucht, die reclame is zo DOM. Het staat nou juist NIET! Sorry maar ik kijk Nederlandse TV onder het surfen, en erger me wild aan die oerstomme reclame. Beetje offtopic, maar goed, dat houd je toch.

 77. @APD
  He joh, begin je nou opnieuw?!

  DSR halt slechts een herinnering op, jij vliegt er weer vol in.

  Mag. Maar van mij hoeft dat niet.

 78. Ja mooi moppie muziek, ook dat traporgeltje past er mooi bij. Zonder geluid lijkt het op de Tweede Kamer. Alleen praten ze daar om de beurt. Maar oh, wat is die man met die bril boos, mensen. De Duitse leraar van Wim de Bie is weer opgestaan!

 79. Nee DSR, als je had gelezen dan kon je zien dat ik ook even de herinnering ophaalde en toen “laat maar” schreef. Laat maar betekent: we beginnen niet opnieuw, althans niet wat mij betreft.
  Moeilijk he, die Nederlandse taal? Niet alleen foutloos schrijven, maar ook lezen en proberen te begrijpen wat er staat voordat je je commentaar neerkwakt.

 80. Wel een aardig voorbeeld van hoe APD met afwijkende meningen omgaat: schelden, verdraaien, belachelijk maken, afserveren en een algemeen onwelkome houding aannemen.

  APD dreinde om voorbeelden. Welnu, dat is er nou een.

  Beide onderwerpen kunnen we dan ook wat DSR afsluiten. *milde glimlachicoon*. Mocht APD er anders over denken, dan moet ie maar in z’n eentje verder.

 81. En opnieuw verkeerd. Ik vraag je naar een onderbouwing van je mening. Heel logisch is de vraag: hoe weet jij zo goed dat gereformeerde predikers niets onheus met kinderen doen. Hoe kun je dat weten. En als je het niet kunt weten, waarom dan zo’n stellige mening.

  Als jij nou met een voorbeeld aan kwam, of een argument, waaruit ik kan afleiden waarom je mening zo stellig is, dan ben ik de eerste om daar over na te denken. Maar je doet het niet eens. Je roept maar wat. Dat is, nogmaals, niet discussieren, maar zieken. Een mening hebben prima, ook afwijkend, maar wees bereid om die te onderbouwen als er naar gevraagd wordt. Moeilijk? Tja, in mijn kringen doen we dat zo. In die van jou kennelijk niet.

 82. de muziek is zo mooi dat je meestal vergeet hoe onzinnig de tekst is.
  luister maar eens vanaf minuut een

 83. De discussie was afgesloten. En met jou opstelling dat een afwijkende mening verkondigen hetzelfde is als zieken, zal dat voorlopig ook wel zo blijven.

  Ik ken jouw ‘kringen’ niet, jij de mijne niet, dus laten we die er buiten laten en ieder op individuele rekening spreken *minzaam-wijs glimlachje-icoon*

 84. @ mopperkont 23h21, ja, maar dat heb je met de Rolling Stones ook. En Hepie en Hepie.

  Ik kan het helaas niet verstaan. In het Nederlands is dit “Oh hoofd bedekt met zonden” en gaat dan over een doornenkroon, als ik het wel heb.

  Muziek is prachtig, mooie stemmen. Hoewel ik normaliter liever vrouwen hoor, heb ik hier van genoten. Catweazle als dirigent had ik ook nog nooit gezien, dacht dat die alleen in kinderseries speelde.

 85. Die APD neemt het ook allemaal veel te serieus. Luchtheid kan je redden, vaderman. *milde glimlachicoon*

 86. Nee, DSR, het is echt te moeilijk voor je kennelijk. Nogmaals, een afwijkende mening verkondigen is prima, waarom zou dat zieken zijn? Wat een onzin schuif je me daar in de schoenen. Ik zeg alleen: onderbouw je mening als je opponent daarom vraagt. Desnoods met een enkel voorbeeldje. Ga in op wat de ander zegt (en ga daar desnoods met iets scherpers en afwijkenders overheen, da’s het spel, da’s ok). Maar als je dat niet doet, maar alleen je zelfde mening blijft roepen, dan ben je aan het zieken. Qua discussiestijl doet het me denken aan een politicus uit het rechtse kamp.

 87. Qua gebrek aan talent voor de-escalatie, behoefte aan provocatie, maar ook platvloersheid, doet APD me denken aan Poetin.

  DSR denkt eraan de apd.com-viswedstrijd dit jaar maar eens te boycotten.

 88. Schitterend moppie muziek trouwens,

  Jammer dat het bij MK niet gepaard gaat met waardering voor de tekst, die en passant als onzinnig wordt afgeserveerd, wat wel een erg een-dimensionale kijk is.

 89. @DSR 23h42 En dat zegt degene die Henk – die gewoon vroeg of we meer of minder DSR wilden (dat mag toch, het is een vraag) – vergeleek met iemand “wiens naam ook met een H begint”. Henk stond er gelukkig boven, of heeft het niet gezien. Maar dat niveau heb ik op mijn blog, sinds het blog bestaat, nog niet gezien, inclusief de reacties uit verre hoeken van het duistere internet die mijn spamfilter afving.

 90. Nou, daar kom je ook mooi op tijd mee. Als het allemaal zo afschuwelijk is, dan had je DSR daar wel eens eerder op mogen aanspreken, of je had die reactie moeten verwijderen.

  Maar dat zou al te belachelijk zijn (dat is jouw overtrokken zwaaropdehante reactie al). Bovendien zou DSR het dan definitief voor gezien houden en dat zou je ook niet willen.

  Veel praatjes, die APD, geen principes. Een kruideniertje, net als JdW van wie ie het vak heft geleerd

 91. Maar nu even serieus: het begint inmiddels een wat vermoeiend ge-over-en-weer te worden en we komen niet nader tot elkaar. Ik stel voor het te laten rusten.

 92. Vraag me toch af wie een oproep om op te houden met ruziemaken een duimpje-neer geeft.


 93. Atlas

  Vrijdag deed ik met 1 gymnasium topografie. Landen met hoofdsteden en gebieden overal ter wereld. Sommigen hadden niet overal de atlas voor nodig. Eentje had hem halverwege de les zelfs nog niet open gehad.
  „Heb jij geen atlas nodig?”, vroeg ik hem.
  „Nee, ik blader thuis vaak voor de lol door de atlas en daarom weet ik bijna alles al.” Ik vertelde hem dat ik dat vroeger ook altijd deed.
  „Pas maar op!”, zei diens buurjongen toen, „anders word jij later ook aardrijkskundeleraar!”
  Lucas Bezembinder

 94. Den plaatser heil!

  ‘En toen moest iedereen glimlachen’. *zucht*

  Atlassen in plaats van iPads, leergierige jongmensen en ‘diens’ buurjongen. Het had uit de tijd van Dik Trom kunnen komen, ware het niet dat oubolligheid en een onbeholpen schrijfstijl (‘deed’, ‘sommigen’, ‘eentje’, ‘diens’) voor het ouderwetse grauwlaagje hebben gezorgd.

  Je mag hopen dat de jongelui maar veel mooie boeken lezen. Van hun opzichters en leraars hebben ze zelfs op het gymnasium weinig te verwachten.
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

 95. dsr
  Ik moest ook onmiddellijk aan oubolligheid en Dik Trom denken. Het verbaast me dan ook dat je het ikje met een onvoldoende honoreert en is een ouderwets grauwlaagje juist niet kenmerkend voor die tijd. Waar baseer je eigenlijk op, dat de leerlingen van ‘ hun opzichters en leraars’ weinig te verwachten hebben ? Het gaat hier immers slechts om een docent, die misschien wat onbeholpen schrijft maar in elk geval geen storende spelfouten maakt.

 96. Mensen, mensen,

  Ik ga die vliegenafvangerij niet allemaal lezen, dus ik word er niet door beinvloed in mijn reactie alhier. Lekker kattig die Luuvje, ze zou mijn teeltkeuze niet wezen, maar ja van weinigen gelet op haar vorderende leeftijd, ergo haar rammelende eierstokken en haar opgebiechte sletvrees.

  Ga jezelf maar lekker opblazen met propaedeuse Rechten in de sociale media. En neem mijn opmerking dat je je daarmee belachelijk maakt niet serieus want dat is slecht voor je mentale welzijn. Probeer een baantje te vinden als reclameslogan schrijfster, daar ligt je aanleg, zoiets als “Doe uw voordeel met Vim en uw achterdeel met Omo”.

  Schrijvende Rechter, wordt hier af en toe een grafiek (tegenwoordig spretsjiet geheten), van bijgewerkt van de tijdstippen waarop hij reageert, interessante gegevens voor zijn werkgever,die hij tijdens zijn vermeende 15 minutes of fame ook prijsgaf, de zielepoot. Je moet toch wel in en in zielig zijn als je op Internet gaat verkondigen aan je maten dat je hoogleraar bent en gepromoveerd, als je je dagen slijt achter een bureautje voor een arremoeisalaris en intussen je werkgever besteelt met de tijdrovende ballonnenblazerij op Internet-fora.

  Met Willem met een erretje en een of andere “kut” roepster in Wassenaar waar ze “opgevoed” werd, en naar eigen zeggen onder de bruggen van Parijs copulerend met zwervers en “werkzaam” in Greece; en die al labiele advocaat (f) met een verloren kind uit den Haag niet duldde in de roedel.

  Internet als omschreven is een zootje ongeregeld, en de binding is klaarblijkelijk, sociale incoherentie door verbroken huwelijken, homoseksualiteit en weet ik veel wat al niet meer, dat mensen psychisch uit evenwicht brengt en dat ze als onevenwichtige groep weer onderling samenbindt.

 97. @ Mopperkont
  “maar in elk geval geen storende spelfouten maakt.” 😀

 98. Plaatsers van videootjes zeer bedankt.
  Leuk “ikje” mits het geplakt wordt aan ’n ander verhaaltje. Dan zou je krijgen:, Neen hoor ik heb geen atlas nodig, ik ga eerst geografie doen, dan naar de KMA of wat daar van over is. Dan ga ik naar de Phils, want daar mag je het geloof aan kanonnen. munitie en wat al niet plakken. in de Preek. Kerkdiensten zijn daar heel erg aantrekkelijk. Voor visueel ingestelden, er worden in ruime mate filmpjes vertoond.
  Gunst ook in de RK kerk aldaar. Neen , ik moet je teleurstellen, dan. Maar bij zo’n splinter groepje is het aardig toeven.

 99. MK
  Met de komende WK hockey in den Haag. ben ik in NL. De 17e vertrek ik weer. Treffen we elkaar ?

 100. @Apiedapie, DSR vergelijkt mij met Hitler. Nee, geen idee waarom, de wil tot willen kwetsen en schunnige insinuaties plaatsen is een deel van DSR’s karakter.

 101. Blues, Mooi ik speel mee met de supersenioren. als oudste 75_plusser dat is meer wandelen dan spelen, maar toch mooi.. Doet me denken aan de tijd dat mijn ouders vonden dat ik naar een sportclub moest voor sociale ontwikkeling en dat ik uiteindelijk het beste af was zonder die ontwikkeling, omdat die harde beslissingen in de weg staat, je lastig gevallen wordt door mensen die je niks te bieden hebben, omdat je tot hun “netwerk” behoort, waar typen als Bertje en Luv het van moeten hebben, en je uiteindelijk als je dat niet afhakt met de botte blijl als burgermannetje in een Vinexwoninkje met een afgelost hypotheekje of “bestede overwaarde” zou eindigen in Leidse Rijn of hoe die gaten van burgelijkheid en stupiditeit mogen heten.

 102. @MK
  Dikke LOL! Van opzichters, opvoeders en leraars mag men meer verwachten dan DSR.

  @Henk
  DSR vergelijkt niemand met Hitler, net zoals jij DSR niet vergeleek met een bepaalde bevolksgroep volgens wie er volgens sommigen ‘minder’ moeten zijn.

  Andere mensen wier naam met een H. begint zijn onder meer Harry en Hapiedapie.

 103. Och, werkelijk bestaat dat nog, echte atlassen op de bank, alleen op het gymnasium natuurlijk.
  Ondanks een ouderwetse leraar , natuurlijk academisch geschoold, ( n.b.geen pedagogische ac.) blijft het wel de meest gewilde school voor de toekomst.

  Grappig ikje, ondanks de de al ver vooruit aankomen ziende clou.

 104. @ klaartje, Gut, een clou die kan kijken. Bedoelt u niet een koe die vooruit aankomt o.i.d.?

 105. Ja ja Harm, ik voelde de bui al hangen, correctie: ondanks dat ik de clou al lang zag aankomen… Zo Beter?

  Flauw maar waar: Koe die ..etc …?

 106. RSB
  Vanzelfsprekend. Ik zag dat de WK hockey van 31/5 t/m 15/6 zijn.
  Ben jij die hele periode in Nederland ?

 107. MK
  Vertrek de 31ste. Zo ergens dus tussen de 2 – 13 Juni 2014..-
  Prik je “iets”?
  Als je “de recht bank ” aanhoudt, kan ik per Spoor reizen.

 108. Zijn er nog Rijk Stinkerds Met Een NRC-Abonnement die hun verantwoordelijkheid nemen?

 109. Jij kunt misschien wachten, maar DSR heeft nog meer te doen en de andere ware liefhebbers hoeven toch ook niet op een droogje te blijven zitten?

 110. Ei

  De eieren zijn op. Ik ga een doosje halen bij de grootgrutter om de hoek. Tijdens het wachten in de rij bij de kassa lees ik gewoontegetrouw het etiket.
  „Allergie-informatie: bevat ei.”

  Marcel Tielemans

  Geen rijke NRC-abonnee voor nodig. Van de NRC-site halen of jatten van de buren.

  @Apie: DAT Ikje heeft geen haast? Andere Ikjes wel maar deze niet?

 111. DSR erkent bij deze de plaatsing door reageerder L. *stijf glimlachje-icoon*. Het Ik-e was trouwens nog niet beschikbaar op de NRC-site en jatten bij de buren, dat moeten we niet willen met z’n allen. Het doet af aan de glans.

  En, naar goede gewoonte, door DSR voorgeleefd, had ze beter haar opmerking aan APD in een aparte reactie kunnen plaatsen.

  Het Ik-je: een lege dop.
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

 112. Marcel gaat “een doosje” halen. Het etiket vermeldt dat er ook wat in het doosje zit. Lijkt me nuttige informatie voor Marcel.

 113. Dat ‘ in de rij’ had er voor mij niet bij gehoeven. Buiten de rij wachten heeft immers weinig zin, dan kun je wachten tot de eieren uitkomen.

 114. Hij leest “gewoontegetrouw” het etiket? En het was hem nog niet eerder opgevallen? Waar zat hij dan met zijn gedachten al die jaren?

  Ik sluit mij aan bij hetgeen DSR over de ikjesplaatsing opmerkt, een wat stijf dankjewel, want het was goed bedoeld, maar niet meer doen, of bron onvermeld laten. 😉

 115. Jarenlang het ikje bespreken zonder een abonnement op NRC, hoe gierig en ondankbaar kun je zijn.

 116. Jarenlang het ikje bespreken zonder een abonnement op NRC, hoe onbaatzuchtig en maatschappelijk meelevend kun je zijn.

 117. Waarmee DSR bedoelt te zeggen dat men hem allang een gratis abonnement had moeten aanbiede, waaruit blijkt dat ’t allemaal liefdewerk-oudpapier is.

 118. Apie sluit zich stijfjes aan bij de zure opmerkingen van DSR en een bedankje voor de snelle service kan er ook al niet af. Ook mijn vraag wordt genegeerd.

  Je moet je maar gewaardeerd voelen.

 119. Snibbig hoor! Dank je wel, dat zat er impliciet al in, maar goed.

  De vraag was toch naar de bekende weg? ‘Dat ikje’ is spreektaal, het duidt op alle ikjes. Het kon ook niet op dat ene ikje slaan, want ik kende het niet.

  Fijne dag nog. En oh mensen, wat heb ik vandaag zin in een lekker ikje. Een echt lekker sappig ikje waar je je om kunt verbazen, lachen, huilen, zo eentje die je de hele dag bij blijft en die je doorvertelt. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Maar er komt er zo eentje aan, dat voel ik gewoon.

 120. @L
  Zure opmerkingen van DSR? Hij heeft je toch bedankt? En de service had ook wel iets sneller gemogen. Pas nadat DSR zijn oproep had gedaan, nam jij op jouw manier je verantwoordelijkheid.

  Enfin, een nieuwe dag, met een nieuwe kans voor L. om het beter te doen, bv. door even naar het sigarenboertje te lopen, een krantje te kopen en het Ik-je hier over te tikken.

 121. En dat duurt maar en dat duurt maar….

  L. tikt kennelijk met een, hooguit twee vingers.


 122. Verhikje

  De condooms zijn op.
  Gewoontegetrouw ga ik een gros graaien bij de groothandel op de gracht.
  Ik sta te dringen in de rij voor de kassa en lees nog eens het etiket.
  “Maximum-capaciteit: één eikel.”

  Marcel PIelemans

 123. Online boerderij

  Als 40-jarige schaam ik mij er een beetje voor dat ik een online spelletje op mijn iPad speel, waarbij ik een boerderij onderhoud. Het spel is nogal kinderachtig, maar ook verslavend en dus ga ik er toch mee door. Onlangs is een chatroom aan het spel toegevoegd. Daarin kun je in contact komen met andere spelers, om zo koopwaar van je boerderij uit te wisselen. Ik doe enthousiast mee met koop en verkoop van boterpopcorn, hutspotschotels en grondaktes, tot ik een wel erg confronterende vraag krijg van ‘Coole Kikker’: „Hoe laat moet jij naar bed?”

  Gineke van Dijk

 124. *zucht* Wat jammer zeg, zo’n volwassene die die zich zo uitgebreid meent te moeten verontschuldigen voor een onschuldige verslingering, want ze zullen maar eens denken dat je echt kinderachtig bent…

  Dat de pointe gebaseerd zou zijn op een leeftijdsassymetrie zien we dan ook al van verre aan de horizon opduiken.

  De laatste zin laat onbedoeld ruimte voor meerdere interpretaties, waaronder dat de inzender door een groomer wordt benaderd. De oubollige nickname laat ruimte voor die optie.

  In ieder geval verfrissend dat een NRC-lezeres eens niet gevleid reageert wanneer ze jonger wordt ingeschat.
  Eindoordeel: 4.5+ (zegge: viereneenhalfplus)

 125. @Letterzetter, een brede grijns is hier op zijn plaats 😀

  @ikje, ook hier heb ik even bij moeten grinniken. Maar Gineke oh Gineke, houd toch op met die spelletjes meid en ga iets productiefs of sociaals doen. Vind ik dan weer met mijn ouwerwetse kop.

 126. Productief is een boerderij altijd en social is het met zo’n chatbox kennelijk ook al.

 127. Volgens mij, zit spelen heel diep in ons allen gelukkig.
  Somiige spelletjes, worden tot Spel met Customised Rules. Andere spelletjes zijn wereldwijd gelijk. De hoepel vindt geloof ik ov eral.
  Andere spelletjes evolueren blijkbaafr mee met het actuele media aanbod.
  Voor zover we ons dat niet realieseren, met de on line boederij gaat het allemaal piekfijn. Waarvan akte.
  Verder kan ik niets met dit verhaaltje. Geen vergezicht, geen. Moet je nou ‘ns horen…Loop ik daar toch zo maar tegen ’n Paard aan? Pardon? ’n Paard? Ik bedoel kom je nog wel ’n keer ’n Paard tegen op de boerderij?
  Joost mag het weten.

 128. Een ikje dat een glimlach op mijn edele gelaat teweegbrengt moet wel een goed ikje zijn.
  Lijkt me een leuk type, die Gineke, maar ze hoeft zich niet te schamen voor het kind in haarzelf. Laat dat maar dartelen. Tegen ons Rechtertje zou ik zeggen: er mag wel een puntje meer bij, want het ikje is in mijn ogen zeker een voldoende waard.

 129. Keessie hanteert de blije arrogantie doorgaans als een adequate stijlfiguur, maar voor dat ‘edele gelaat’ is zijn polsstokje toch wat te kort.

  Puntje erbij? Zonder inhoudelijk onderbouwing? Toe maar, mijnheer durft.

 130. Als dat hier zo doorgaat, trekt DSR er een puntje vanaf! Dat plusje is toch al een heel mooi signaal?

 131. Dsr is inmiddels dermate verslaafd aan het afzeiken van ikjes-schrijvers, dat het hem volledig ontgaat, als er eens een aardig authentiek ikje met wat zelfspot voorbij komt.
  Ook vandaag heeft dsr zich weer in allerlei bochten moeten wringen om iets negatiefs te bedenken. Van zich uitgebreid verontschuldigen is immers geen sprake en de interpretatie die hij in de derde alinea oppert is te vergezocht.

 132. Volgens mij is ons Rechtertje niet verslaafd aan het afzeiken van ikjes-schrijvers, aangezien hij ook verantwoordelijk is voor enkele positieve Eindoordelen. Dat deze schaars zijn, ligt vooral aan de vaak gebrekkige kwaliteit van de ikjes. Maar de beste Rechter velt wel eens een verkeerd vonnis. Dat hou je toch en maakt het Eindoordeel des te interessanter.

 133. Keessie
  ‘ enkele positieve eindoordelen’ je zegt het. Hoeveel jaren kraait het IKJE van dsr ook al weer victorie ?

 134. Passies

  Bij het instappen zie ik dat mijn zwartleren aktetas in het niet valt bij de enorme hoeveelheid materialen die de twee dames de trein in dragen.

  Voor de laatste keer worden beide presentaties ter afsluiting van de afstudeerstage en de rol van alle portfolio’s, verslagen en werkstukken hierin minutieus met elkaar doorgenomen.

  Dat het nooit kwaad kan om alles nog even door te lopen blijkt als de ene uitlegt hoe ze haar presentatie wil beëindigen:

  „En nadat ik mijn bewezen competenties heb behandeld ga ik ook nog even in op mijn twee grote passies: eeeuh, eeeuh, wat waren die ook al weer?”

  Iban Rosier

 135. De clou is goed, maar het geheel is zo slecht geschreven dat het bijna mijn zonnige zaterdagmorgen bederft. Wat er wringt?

  De eerste alinea moet je tweemaal lezen voordat je je realiseert dat het hier om het instappen in een trein gaat. “De” twee dames, huh? Hadden we die al eerder ontmoet?

  In de tweede alinea wordt duidelijk dat de plaats van handeling helegaar niet de instapruimte is, dat gevaarlijke niemandsland tussen perron en trein, maar ergens veilig in een coupe. Afleidende prietpraat derhalve. Begin, beste Iban, je ikje de volgende keer dus met een: ik zit in de trein en sla twee dames gade die zus en zo. Meteen ram in de handeling. Het is een ikje, geen streekroman.

  De kreupele zin over “presentaties ter afstudering van stage en rol van portfolio’s” slaan we maar even over.

  Dan krijgen we een commentaartje van de toekijkende alwetende verteller: dat het nooit kwaad kan .. De “ene” komt nooit tot leven, we zien haar niet voor ons. Jong, oud, zenuwachtig, blond, met rok, in broekpak? We zullen het nooit weten, tenzij ze zich hier meldt.

  Maar zoals gezegd, de laatste alinea is beresterk. Ik vrees echter dat wij hier tot de minderheid behoren van lezers die het tot dan hebben volgehouden.

  Prettig weekend, ga er op uit mensen, blijf niet voor die computer of boven die tablet zitten! En bedenk: ikjes schrijven, echte ikjes, is een vak.

 136. Oftewel:

  Gehoord in de trein: „En nadat ik mijn bewezen competenties heb behandeld ga ik ook nog even in op mijn twee grote passies: eeeuh, eeeuh, wat waren die ook al weer?”

  En of dat dan Ik-waardig was geweest, dat vraagt DSR zich af.

  Eenn spekkig stukje heette dat vroeger, zelfgenoegzaam smorend in de ranzige reuzel.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 137. MK (en zijn slippendrager ‘Toefje’) zijn zich er kennelijk niet van bewust dat MK hier letterlijk eerst & vooral komt om DSR af te zeiken. Een sneer richting DSR is zijn vaste openingsgambiet – en misschien volgt er daarna iets, in de regel niet veel bijzonders, over het Ik-je.

  Maar DSR helpt MK graag bij het uitzweten van zijn dagelijkse haatje. Dan hebben z’n familie en huisdieren en tenminste minder onder te lijden, *milde glimlachicoon*

 138. En wat valt het tegen dat MK zich tot het luie zelotenargument verlaagd dat DSR zelf geen Ik-jeheeft geschreven. Want:
  -DSR kent zijn kracht en zwakheden en valt de mensen dus niet lasting zijn zijn Ik-jes.
  -Een Ik-je is iets anders dan een Eindoordeel: twee verschillende kunstvormen, zoals de recensie (of in het geval van het Eindoordeel misschien eerder: essay) en de roman.
  -Elke keer weer een puik Eindoordeel schrijven is misschien wel knapper dan een keer een Ik-je geplaatst te krijgen.

 139. Ik ken dat gevoel Iban, je Moet iets kwijt. Opschrijven helpt. Mieters verhaal, compleet met verwarring aan het einde. Als ze had gezegd, Mijn grootste passie is ’n Lekker Verhaal vertellen..Krijgt ze zo de Handen op Elkaar?
  Nu blijft het op “Hoe zat ik nou ook weer in elkaar?” hangen?

 140. dsr
  Ik heb zelf nog nooit een ikje ingestuurd en kan jou daar dus moeilijk een verwijt van maken.
  Mijn opmerking over het victorie kraaiende IKJE sloeg op jouw bewonderenswaardige bescheidenheid.

 141. apiedapie
  Jij had vermoedelijk nog wat slaapzand in de ogen. Lees de eerste zin nog maar eens goed.
  Met de rest van jouw betoog ben ik het hartgrondig eens. Het is niet het eerste ikje van Iban (dat was stiltecentrum), maar deze heeft wel buitengewoon weinig om het lijf. Ik ga altijd in een stilte-coupe zitten om verschoond te blijven van dit soort deprimerende ervaringen.

 142. Zoiets moet gelijk duidelijk zijn, mopperkont, zonder dat je het een tweede keer moet lezen. Achtergrondruis die afleidt. Dat de drie instapten heeft niets met het verdere gebeuren in de trein te maken. Dus: schrappen.

 143. Apie had een slechte dag zeker.
  In de eerste zin staat dat Iban instapt terwijl de dames iets de trein indragen. Dus dat is duidelijk, zou je zeggen. Zou Iban de bus instappen en tegelijk zien wat er allemaal in het treinstation gebeurt? Nee natuurlijk, Iban (doe de groeten aan Bic, Iban!) stapt ook in de trein.

 144. @Bertje Iban reist vast per internationale trein. Eersteklas coupé? Waarschijnlijk wel, maar de juffertjes zitten vast niet eersteklas, dus dan heeft Iban met een glas aan zijn oor zitten afluisteren. Mag Niet!

 145. ’t Is niet relevant voor het verhaal, Bertje, dus overbodig en verwarrend. Een ikje kent eenheid van handeling, plaats en tijd. Zie het grote Ikjesboek, dat ik nogeens ga schrijven.

 146. Ik vind het wel relevant voor het verhaal, Apie. De eerste alinea dient om aan te geven dat de dametjes veel materiaal bij zich hebben: … enorme hoeveelheid…dragen…vergeleken met dat kleine aktetasje van Iban. Iban doet dat op een dynamische manier: ze zijn aan het instappen.

  De tweede alinea is een voortzetting van de dynamiek: we zijn nu in de coupe van de trein beland. Deze alinea dient om de grondigheid van de dames te laten zien: minutieus…voor de laatste keer…

  Dan is de basis gelegd voor de leuke pointe.

  Je kan het ook helemaal statisch doen: Iban ziet twee meisjes zitten die hun enorme hoeveelheid materiaal voor de laatste keer nog eens minutieus doornemen. Maar dat is saai, bijna iedereen zou het zo aanpakken.

  OK, de zinnetjes van Iban lopen niet helemaal lekker, hier en daar, maar ik vind dat Iban een geslaagde poging heeft gedaan.

 147. Bertje, jij mag het best relevant voor het verhaal vinden. Maar verhaal- en schrijftechnisch en dramaturgisch gezien is het dat niet. Het is niet anders, ik heb er een heel erg gerenommeerde en prestigieuze opleiding van keigoede en heel erg goede zelfschrijvende en zelfscriptende docenten in gehad (en voel het ook aan). Maar als het voor jou werkt, dan is het prima. Mag!

  Let wel: dit is een IKJE. Dit is een rubriek waarin de kwaliteit van het ikje – een unieke literaire vorm in de wereld – wordt bewaakt en zo mogelijk bevorderd. In een ikje moet je (moest je, want de regels zijn losgelaten door de NRC-geitjes) in een ongelooflijk bijna onmogelijk klein aantal woorden een verhaal vertellen. Dat betekent: schrappen tot op het bot, tot het pijn doet. En dan wam, komt ie binnen.

 148. Jaja, de dametjes dragen een enorme hoeveelheid materiaal.

  De aktetas is zwart en bevat aktes, wat moet je er anders instoppen? Een banaan en een pakje met vier boterhammen, zo dik gesneden door Drolley dat als je je mond wagenwijd openspert, op de wijze die de tandarts prefereert als die gaatjes in je gebitsprothese zoekt, die dubbele boterham er net inkan ; een en ander om beleg te besparen. Flinterdun gesneden ham, van AH, met rijke smaakbeleving, draagt ook bij aan kostenbesparing. Kun je 3 weken met een ons doen.

  Een en ander om de benzine te kunnen betalen van de BMW760 . v12 staat op de drempel, om te waarschuwen, dat je als passagier beter geen bekertje koffie van MacDonald kunt gaan drinken, die 1 op 6 zuipt. Ik kwam uit een benzinestation en zag in de verte lui met zwaailampen. O jee controle. Maar ja door de middenberm keren, of achteruit rijden , levert zeker een gemotoriseerde agent op in de achteruitkijkcamera . Dus vooruit maar.

  Stoppen. Goedenavond meneer. Is deze auto van u of bent u de chauffeur? Heeft u een groene kaart? Nee dat klopt niet. hoor ik na mijn antwoorden, uit een naburig open raam van een politieauto. O ja toch wel. U kunt doorrijden goedenavond.

  Die controle is dus ook niks waard.. Waarvan akte zonder tas.

 149. Zozo, zo kannie wel weer,
  To the point en zeker met die realistische en plastische boterham.

 150. En.. moge dat prestigieuze en ander flatuleuze geklets maar eindigen in een zichzelf eind pijpend-grafje.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: