Spekkige stukjes in ranzige reuzel, daar houdt DSR niet van (13)

De Schrijvende RechterLiefdewerk oudpapier is het. Al jarenlang bespreekt internetautoriteit De Schrijvende Rechter (DSR) de lezersikjes uit de NRC. Hoe onbaatzuchtig en maatschappelijk meelevend kun je zijn, zo vindt hij zelf. Waarmee DSR bedoelt te zeggen dat men hem allang een gratis abonnement op deze kwaliteitskrant had moeten aanbieden.

Wij van deze site zijn erg blij dat DSR ondanks zijn drukke werkzaamheden in een kapsalon voor hoogwaardigheidsbekleders in Brussel ook deze week weer – exclusief voor de lezers van dit blog – zijn eindoordelen gaat formuleren. Ikjes zijn zoals bekend anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu kan dat hier.

SpekEen spekkig stukje, zelfgenoegzaam smorend in de ranzige reuzel“, zo schreef hij vorige week bij een wat minder geslaagd ikje. Toemaar, dan moet je wel moed hebben – of een blok voor je kop – om als lezer nog eens zo’n ikje in te sturen. De zwakke broeders en zusters haken af. En zo niet, dan worden hun flutselstukjes door de redaktie niet meer doorgelaten. Slechts de kwalitatief hoogstaandse ikjes blijven over. Dat – een verhoging van de algemene ikjeskwaliteit – is de strategische lange-termijndoelstelling van deze rubriek.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet er van. Zeg ook wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar. Het is voor het algemene nut.

Bekijk ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

199 gedachten over “Spekkige stukjes in ranzige reuzel, daar houdt DSR niet van (13)”

 1. Arme kinderen

  Een groep jolige tieners op straat roept me na of ik ga uitdelen, en of ze ook wat krijgen? Ik heb namelijk vier enorme tassen aan mijn fietsstuur, vol ingepakte schoenendozen.

  „Nee dit is voor de arme kinderen”, zeg ik. Spontaan trekt een grote jongen wat geld uit zijn zak.

  „Wilt u dit ook aan de arme kinderen geven?”

  „Euh ja tuurlijk”, zeg ik, terwijl ik me afvraag of hij serieus is.

  Maar hij stopt me het geld echt in de hand met de woorden: „Geen broodje ervan kopen hè.”

  Elianne Schultz

 2. Ja, zo gaan kinderen in Nederland met onbekende volwassenen op straat om. Die worden nageroepen, er wordt mee gegeind. In andere landen ondenkbaar, althans als je niet in de achterbuurt van een grote stad bent, maar dan kun je beter heel snel doortrappen.

  Iedereen bemoeit zich met iedereen in Nederland. Je bent ook in de openbare ruimte de hele tijd in gesprek, en je wordt gadeslagen en beoordeeld door anderen. Dat valt je pas op als je er een tijdje weg bent. Nou ja, “gezellig” noemt de Nederlander dat fenomeen.

 3. Zoals je zegt Apie, en die “grote jongen” die spontaan wat flappen uit zijn zak haalt zal wel een kleine criminele Nederlandse Marokkaan zijn met een vlotte babbel en een hart van goud.

 4. Nou, ik kan mijn intro gaan herschrijven. Of hij ligt in zijn bikini aan het Belgische strand te bakken. Bij DSR is alles mogelijk.

 5. Niks herschrijven, Apie: je introotjes en andere artikelen zijn vele malen beter dan alles wat erop volgt!
  Huh, waarom moet ik ineens opnieuw mijn naam en e-mail invullen. Had ik al lang geleden gedaan

 6. Nee, (de) Jongen, dat zie je helemaal verkeerd in mijn belevingswereld.

  Ik , als Blanke Top der Duijnen , Hollander, met bloed (bewezen) van vreemde smetten vrij – let wel SMETTEN (dus geen zwart haar zoals jij) , maar blauwe ogen en blond (voor het wit werd met het toenemen der wijsheid en der jaren), blond zoals sletvrezende Luvienna die de juiste kleur bij het Kruidvat weet te kiezen, en andere huppelkutten van hetzelfde kaliber betaamt, heb een lichtkrant boven de veurdeur hangen (in feite veurheck maar dah sta zo bekakt dus veuruit) die meldt dat collectes en Jehova Getuigen NIET worden aangemoedigd aan te bellen, integendeel.

  Gatverdamme, Apie kan die hoerige Poolse zwartharige griet die ik nu rechts van dit invulscherm in beeld zie en die haar natuurlijke schoonheid , met de gekozen houding en uitsnijding (die onmiddellijk een gebrek verraadt vanwege de keuze van de onderrand, en tevens waar de wrat met drie dikke zwarte haren eruit, zit op de linkerwang) optimaal te gelde probeert te maken inplaats van zichzelf intellectueel te ontplooien en de natie die haar identiteit vertegenwoordigt, met behulp van haar klaarblijkelijk ontbrekende intelligentie te gelde te maken als toiletjuffrouw, met een schoteltje bij de gemeenschappelijke toegangsdeur, worden verwijderd als irritatie opwekkend plaatje terwijl het geen MOCROnie is. ?

  Dat soort publiek is toch uitsluitend geschikt als orgaandonor voor mensen met bewezen uitmuntende intelligentie die de toekomst en het welzijn van de bewoners van planeet aarde bepalen?

  Kortom (dat wil zeggen je moet het bovenstaande niet lezen maar hier beginnen) De jeugd is onbedorven, maar ziet de bui en het onterechte van hun natuurlijke en spontane verwachtingen wel in het oog. Toch zullen ze , als ze oud zijn worden, met plezier terugdenken aan hun handelen, zoals in het ikje beschreven.

 7. Bij een ingepakte koffer zal niemand denken aan een koffer met een cadeaupapiertje erom heen, maar bij een ingepakte schoenendoos ligt dat anders. Elianne had beter kunnen spreken van volgepakte schoenendozen. Moeilijke taal, Nederlands, maar misschien is het niet haar moedertaal.

  Vier enorme tassen met spullen voor arme kinderen aan je stuur is niet alleen enorm gevaarlijk, het getuigt ook van weinig bescheidenheid om je daar in de krant op te laten voorstaan. Goede werken doe je in stilte. Gelet op de geinige opmerking van de gulle gever ziet zij er echter niet uit als een barmhartige Samaritaan, maar dat kan het ikje toch niet redden.

 8. Het zou maar zo eens de goede kant op kunnen gaan. Eeh anecdote uit het dagelijks leven, vers van de straat.

  Laat overlet dat het een apart verhaal is. Wie geeft er nu zomaar geld aan een passant? Maar goed, dat onderscheidt ’t van grauwe levenssleur van alledag, al is de pointe niet bijzonder bijzonder.
  Eindoordeel: 6 (zegge: zes)

 9. @Indra, dat komt denk ik omdat je een keertje je cookies hebt leeggemaakt, hetgeen sowieso een goede actie is. Of omdat je vanaf een andere computer aan het schrijven bent. Geefnie, je kwam er meteen door. Jij wel! 😉

  @Oude man/ir. van Oord, dat de jonge vrouw een dame van lichte zeden zou zijn zit vermoedelijk alleen in jullie hoofd. Als je het aanklikt komt er een keurig net artikeltje tevoorschijn.

 10. Het blijft natuurlijk wel de vraag wat er in die ingepakte schoenendozen zit.
  Dat hoeven natuurlijk niet altijd schoenen te zijn voor arme kindertjes, allerlei onbruikbare rotzooi kan ook natuurlijk.
  Ikzelve heb laatst bij een gerenomeerde schoenenzaak , bij inlevering van drie paar door mij afgekeurde schoenen, afkomstig uit de volle kasten, een korting gekregen van 30 euro op het nieuw aangeschafte paar schoenen. Ja dat helpt echt wel, zo koop ik steeds meer schoenen om die kast maar uit te ruimen.

 11. @KT
  Wat een ongezellige reactie nou weer, en dat zonder concrete aanleiding! Er zijn diverse acties waarbij mensen schoenendozen bruikbare spullen aanleveren, het is bijna een keurmerk voor Echte Hollandse Goedbedoelde Onbaatzuchtige Gulheid. (Laat Obbema dat eens zeggen)

 12. En DSR houdt vast ook niet van spekkige en ranzige reacties, beste reageerders, allemachtig, mevrouw Taal, wat een omslachtigheid spreidt u ten toon. Is uw voornaam echt ‘Klare’?

 13. @H
  Laat DSR er maar gevoegelijk buiten, Henkstra!

  Weet je wie ook andermans naam ijdel gebruikte….

 14. DSR,
  Ik wist niet dat je zo van de ‘gezelligheid ‘was.

  Kan en mag.. Glimlach of elk invulbaaricoon.

 15. @APD
  Ha-daar laat je je even mooi in de kaart kijken, kwaaddenker van likmevesje!

  DSR gaat geeneens in op de hatelijkheden die je suggereert.

 16. @ Henk,
  Je kunt je conversaties beter tot Ingrid beperken, Dat levert meer stof op imho.

 17. Jahaha, Klare Taal, zo werkt de middenstand,

  Als je naar het winkelbestand kijkt in de provinciale “steden” waar het overigens beter toeven is dan in de door MOCRO’s vergeven grootsteedse uitkeringsfabrieken , die toen jij nog jong was (maar dat blijven vrouwen altijd) en ik dus ook, ze als rijtjes uit het hoofd moest leren, toen ja TOEN, waren die steden voorzien van allerhande zaken die duidden op een zichzelf onderhoudende kleine gemeenschap. Maar tegenwoordig, lieve Karige Taal ( je hebt veel van Drolley weg, en die is nog steeds 37 graden dus maak je geen illusies ten gevolge van deze minnende edoch desalniettemin welgemeende woorden) zijn al die winkelpanden vervangen door kleding en schoenen. De VINEX doorzonhuisjes zijn steeds kleiner geworden, de beloning voor volstrekt onnut werk, gefinancierd uit de gasbelopbrengst steeds hoger, – DAAAAG zelf scheppende industrie – .

  De lokale middenstander ziet dat en wetende dat de oude generatie zuinig is opgevoed en niets tenzij totaal van onnut weggooit, geeft korting op zijn minimaal 200 procent bruto marge teneinde, om het consumerende publiek (eet jij schoenen?) over te halen hun kledingkasten leeg te halen (‘te ruimen’ leidt tot moderatie) en de ontstane lege plekken ter hunne faveure op te vullen met een of ander prikhakken bestand, waar mijn hardhouten parketvoeren blijkens de putjes daarin veroorzaakt door hoerige wijven, die bij verjaardagen en dergelijke mijn dagelijkse bezigheden komen verstoren, met als argument dat ze, hoewel aangetrouwd dus de kouwe kant, toch tot de famielje van Oord behoren, niet tegenkunnen, overconsumptie van kleding en schoeisel te bevorderen.

  Zo, deze volzin doet een beroep op uw afwezige analytische vermogen, zeg nu zelf lieve vriendin.

 18. Zo, ik heb iedereen, zonder verschil, een duim naar beneden gegeven, gewoon voor de lol.

 19. Timmerark,

  Het zij je vergeven dat je de teksten die je onder ogen krijgt niet kunt begrijpen, dat is de begrijpelijke reden dat je je toegemeten tijd op Internet vergooit, hopelijk word je een keer vergeven doordat je aan het klaargezette selectief destructieve boktorrenvoer knaagt.

 20. U Apiedapie, en wat is uw punt (-baard, hahah, puntbaard!) nu? Dat een fenomeen niet overal al een tijdje kan zijn? Dat een baard inderdaad niet overal aanwezig is, maar meestentijds aan de wangen en kin van een man zit, fenomeen of niet?
  Henk is in het bezit van stoere stoppels op z’n kin en wangen.

 21. Gebruik je fantasie of taalgevoel maar Henk. En als jij dit wel een goeie openingszin vindt, dan mag dat. Zit ik niet mee.

 22. Lentegevoel
  In de rij voor de kassa van een fijn tuincentrum in Heemstede. Overal kleuren en geuren. Ik zeg tegen de mevrouw achter mij: „Wordt u hier ook zo hebberig van?”

  De mevrouw: „Ja, maar ik heb een kleine tuin.”

  Dan vervolgt ze: „Oh mevrouw, ik ben zó blij als er een plant doodgaat. Kan ik iets nieuws kopen!”

  Tineke Renirie-Wind

 23. Dankuwelletjes aan de plaatseresse, die hopelijk mettertijd ervan doordrongen zal raken dat de belonging van het plaatsen in het innige genoegen van de daad zelf ligt, en niet om er een voorwendsel voor extra aandacht in te zien.

  Een ‘fijn tuincentrum’, wat mag dat wel weer niet zijn. Worden de plantjes daar door de fijn-gereformeerde eigenaren soms met poppestront bemest? En de actuele link met het mooie weer ligt er natuurlijk ook weer duimendik bovenop.

  Enfin, ’t is tierig en plezierig hoor, dat kassagekwebbel, maar de bite, de spark en de edge ontbreken.
  Eindoordeel: 5.5- (zegge: vijfeneenhalfmin)

 24. Ja Tineke, die dingen horen we allemaal weleens in de rij bij een tuincentrum. Maar wij – de andere mensen – glimlachen dan even voor ons heen en gaan onze gang en doen onze dingetjes. Hooguit (ik zeg hooguit) herinneren we ons het bon mot in de familie- of kennissenkring en vertellen hem dan verder.

 25. Een waar word, APD – maar als jij nou wist dar dergelijk geneuzel geplaatst zou worden, zou je het dan toch insturen?

 26. Nee geneuzel wil ik niet in de krant hebben, zelfs niet mijn eigen geneuzel. Jaja, jij denkt daar heel anders over, dat zien we al jaren. Mag!

 27. Jammer dat Apiedapie geen onderbouwing wil geven van zijn punt. Persoonlijk vind ik deze zin (een eindje verderop in het artikel) veul erger (maar ook veul grappiger.) Rosan Hollak ging vandaag in nrc.next de confrontatie aan met baardendrager Wilfred Takken.
  Dus Wilfred takken draagt meerdere baarden?!?

 28. @APD
  Nou zeg – je gooit een balletje op en krijgf een sneer terug *bedroefde glimlachicoon*.

  DSR’s bijdragen komen helemaal niet in de krant, zo zou hij Drasties en apd.com toch niet wllen omschrijven.

  En aan Ik-jes waagt hij zich niet, zoals onlangs nog uitgelegd, dus het is je weer eens ordinair om het schimpeneren te doen.

  @Henk
  Maar ja, Henk, dat gaat dan ook niet over het Ik-je, he?

  Wat betreft baarden: je laat je duidelijk als gladkinnetje kennen. Mag. want zoals iedere baarddrager weet is je baard elke dag verschillend en draag je dus in feite elke dag een nieuwe. Telkens weer een milimetertje erbij, dan er een paar tegelijk af, enzovoort – het doet er allemaal toe.

  ‘Baardendrager’ is dus eigenlijk beter dan het courante ‘baarddrager’.

 29. Ja Henk, da’s jammer maar het kan soms niet anders. Tijdgebrek. Jouw zin had ik schuddebuikend om die eerste zin niet eens gezien. Die is ook erg ja. Soms zijn de missers – bij Anouk E. bijvoorbeeld – te verklaren uit te snel overzetten van Engels naar Nederlands, gemakzucht en haast (om het maar eens vriendelijk te zeggen). Bij deze weet ik het niet.

 30. @DSR Kom kom vadermans, een gebbetje niet met een sneer verwarren hoor. *goedmoedig en vooral vaderlijk schouderklopicoontje*

 31. @dsr, ik had het niet tegen jou amice. Maar geeft niet hoor, klets maar een end weg.

 32. @APD
  Je hebt wel eens een betere terugtrekkende beweging gemaakt *grumpf-icoon*

  @H
  Jammer Gladde Henkie – ’t is een openbaar forum, waar iedereen kan bijdragen etc etc, dus je reactie is een zwaktebod.

  Weet je wie ook (grotendeels) gladgeschoren was…?

 33. (Antwoord: Charly Chaplin. DSR zegt het maar vast, omdat er anders zoveel zuur-verontwaardigde harses worden getrokken dat je denkt op een PvdA-congres te zijn beland.)

 34. @dsr
  *zucht* goed lezen is niet iedereen gegeven dsr: Henk is dagelijks in het bezit van stoere stoppels.

 35. Als je iets niet schrijft, dan kan men het ook niet lezen.

  Dat Henk een wal-en-schippertje is, met stoppels in plaats van ofwel gladde konen of een baard de naam waardig, neemt DSR zonder verbazing voor kennisgeving aan.

 36. @dsr, *zucht* zie reactie 11.11 uur. Dus hoezo niet-schrijven? Neen, het is ‘niet lezen’ dsr, geeft niet, mag!
  Is dsr erg harig?

 37. Brrr, dubbel brrrr die baarden , lang of kort, kortaangezet, stoppel of bijna niks, puberbaarden met puist en een enkel vlasje, kortom niks, weg ermee.

  DSR beleeft goude tijden daar in het Brusselse luxe Quartier van Van Noten, zijn kapsalon scheert baarden als een trein , feilloos en pijnloos zoals ze het willen aldaar.

 38. @Klare Taal, WTF?! treinen die baarden scheren… wat, en hoeveel, heeft u gedronken?

 39. @Klare Taal, WTF?! treinen die baarden scheren… wat, en hoeveel, heeft u gedronken?

 40. Zielige zeloot, weleens van beeldspraak gehoord, nee dus.
  De groeten aan Ingrid, misschien kan zij je het een en ander uitleggen.

  Discussie gesloten.

 41. Klare Taal bedoelt waarschijnlijk: correcte beeldspraak, maar ja, dat moet een mens wel onder de knie hebben. Ik heb tenminste nooit een trein een baard zien scheren…. O, en nooit een zin laten eindigen op ‘dus’, da’s lelijk.

 42. Ik vind zelf baarden scheren als een trein wel beeldend. Maar goed. daar moet je een tikkeltje speels gevoel voor taal voor hebben. Dat kan.

 43. Wat een booswicht, die Henk/Henki met z’n getrol! ’t is Trolley/Van Oord gelijk.

  Maar hij heeft een punt, met die opmerking, weggemoffeld op 11:11.

  Weet je d’r ook goed kon moffelen…..? *grinikicoon* Ach, laat maar.

 44. DSR neetm geen baarden in behandeling. Hij is coiffeur, geen scheerbaas.

 45. Charlie Chaplin begint toch niet met een H? En hij was er hartstikke tegen, heeft zelfs nog een satirisch meesterwerkje als protest gemaakt.

  Ja, da’s inderdaad wel breaking news, dus Henki is ook Henk, ik had dat ook in de verste verte niet gedacht. Nou ja, zo kom je nog eens ergens achter.

 46. eeen goed coiffeur meent zich ook een goed raseur te zijn, volgens het bekende spreekwoord.

 47. In de rij voor de kassa van Oilily, een fijne babykledingzaak. Overal kleuren, geuren en blije moeders. Ik zeg tegen de mevrouw achter mij: „Wordt u hier ook zo hebberig van?”

  De mevrouw: „Ja, maar ik heb maar een klein huis hoor”

  Dan vervolgt ze: „Oh mevrouw, ik ben zó blij als er eentje doodgaat. Kan ik iets nieuws kopen!”

 48. @APD
  Nee, Charlie begint niet met een H. Een waarheid als een koe. Moet dat dan?

  APD begint dan weer met een A. Weet je wiens voornaam er ook met een A. begon….? DSR bedoelt maar.

  @KT
  Dat is een verouderd spreekwoord. Wie zich tegenwoordig niet specialiseerd, is het bokje?

 49. Heel erg dit, wat heb je toch al de hele week met Adolf?? *heel verstoord kijkend icoontje* *en nog een hoofdschudicoontje er achteraan*

 50. @DH
  Behalve een lijkwade valt er voor een dood kind weinig te kopen, zeker bij Oilily.

  Vroeger sprak met wel van een kindje kopen om het lijfelijk ge-doe-het-zelf voor de jongelui verborgen te houden, maar da’s toch echt iets anders,

 51. Ik denk dat de Hikjesman, die zoals bekend nooit reageert op commentaar, maar onverstoorbaar zijn hikjes schrijft, als vingeroefening voor zich zelve alleen, ik denk dat de Hikjesman bedoelt dat de vrouw nieuwe kleertjes voor een nieuwe baby van haar komt kopen. Maar goed, ik ben de Hikjesman niet natuurlijk. We zullen het nooit weten.

 52. De Hikjesman verspilt zijn energie tenminste niet aan commentaar en smoesjes – een hele verademing. Die is gewoon in stilte blij als hij nuttig commentaar krijgt. Want daar is ’t wel om te doen hoor, een reactie. Als ’t alleen voor hemzelf was, dan had ie wel in een schoenendoos gestopt in plaats van hier te reageren, denk je niet?

  APD kon wel eens gelijk hebben, maar het loopt toch niet helemaal lekker. De pointe heeft net dat ene zinnetje overbruggende houvast nodig.

 53. In mijn tuintje groeit alleen het Allerbeste Onkruidt. Het Lacht je Tegemoet, straalt & schreeuwt Vindt je me niet Beeldschoon? Ik ging vroeger naar Tuincentra , maar daar ben ik voor mijn specialiteit, neen hoe mooi ook verpakt, daar is het niet. Ik rijdt in mijn Tuf Tuf langs de Paden op Zoek naar Hem of Haar. Omdat Morgen of Overmorgen mijn Plant haestikke kapot omvalt. Van de Ellende . die Ik, ja dat leest u goed, over de Ellende die ik meld.
  Komt er Dus ’n Plekje vrij. Moet je straks al die Bladeren & Bloemen van die andere Onkruiden zien.
  Wordt vast ’n Kleerreherrie.

 54. @APD
  *algehele verbijsteringsicoon*! De vraag is eerder wat jij met Adolf hebt.

  DSR vraagt naar voornamen met een A., bv.van Ayn Rand tot Aaf Brand Corstius, toepasselijk omdat die net als jij soms ook van die rare dingen hebben geschreven, en zie eens waar jij, verontwaardigd nota bene, mee op de proppen komt!

  Er malen maar vreemde gedachten rond in dat hoofd van je.

 55. @dsr Hahaha: ‘weet je wie d’r ook goed kon moffelen’, ondanks mijn afwezige gevoel voor taal, dixit de heer Albert Dapie, kon ik hier wel om lache., nee, zachtjes grinniken.

 56. Zeg nou maar gewoon dat ’t weer eens rechthartelijk schaterlachen geblazen was.

 57. Fijn

  Vrijdagmiddag. Markt in Haren. Ik reken af bij de groentenman, pak mijn spullen en wil wegfietsen maar hoor dan: „Dag mevrouw en tot ziens!”

  Verrast reageer ik: „Hé, dat hoor je niet zo vaak meer, gewoon ‘tot ziens’. Het is altijd minstens ‘een fijne avond’, of sterker ‘een fijn weekend’. Ik heb dan altijd de neiging om te reageren met: ‘Laat u dat fijn maar zitten, wat kan het jullie nu schelen of ik al of niet een fijne avond zal hebben?’

  Ik vervolg: „Nee, doe doe mij maar gewoon ‘tot ziens’, dat is vriendelijk en zakelijk.”

  Enigszins verbouwereerd antwoordt de groenteman: „Nou mevrouw, tot ziens dan, en nog een fijne avond.”

  Ank Schippers

 58. Nou nou nou, wat een snibbig mensje die Ank. En wat een gewauwel mensen. Leuke mensen horen bij het weggaan overal op de wereld “tot ziens”. En iedereen vind het leuk als hem of haar een fijne, goede, mooie dag wordt toegewenst. Het gaat om wensen, Ank, niet om zich ermee te bemoeien. Of op z’n minst: het is beleefdheid, heel normale omgangsregels tussen mensen.

  Kortom, op basis van wat ik hier in dit ikje lees, denk ik dat ik u geen sympathiek mens vind. Maar misschien is dat maar schijn. Helaas kom ik nooit in Haren.

 59. Men neme het vervelendste woordje van het laatste Ik-je, plaatse het als titel boven de nieuwe en het levert een akelige middenstandsskettingbrief op, waarin de inzender zich zonder zelfspot laat kennen als een kribbige pedanterina.

  Geenvwonder dat die groenteman enigszins verbouwereerd was.

  Verslaglegging van ieder willekeurig winkelbezoeken bate van een Ik-je begint trouwens een echt beroepsrisico te worden voor kruidenierend Nederland..
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 60. @APD
  Haren is een kakdorp onder de rook van Groningen, waar het volk huist dat ‘Onder professoren’ van W.F. Hermans heeft geinspireerd.

  DSR betwijfelt of je er iets aan mist.

 61. Heee Rechter, mag ik je er op attent maken dat het feit dat er meer dames Drolley heten geen bewijs, of zelfs maar een aanwijzing is dat hun echtgenoten een op een uitwisselbaar en identiek zijn.

  Zou een mooie boel worden, je zou geen toneelstukje meer kunnen bekijken, in jouw geval Jan Klaassen en Katrijn, zo schat ik je culturele ontwikkeling in, zonder in totaal onbegrip te vervallen omdat je vindt dat iedereen iedereen gelijk is.

  Heb je ruzie gemaakt met Mario de Kort? Toch stom, want je kon gratis meerijden op de Segway langs de kroegen en ander niet met name genoemd jolijt voor heren van jouw kunne en belangstelling, waar Mario de knip voor trok.

  Klare Taal, : Ja dahkomperfan asje je jeseluff als “Klare Taal” aanprijst, kun je beter niet giftig worden maar je woorden beter wegen, alvorens ze aan het beeldscherm van Henk, wie dat ook moge zijn, toe te vertrouwen.

 62. Ja, het staat er echt. Ik heb je stukje 2 keer gelezen. Wat ’n droefenis. Als ik tijd zou hebben, zou ik per se naar de markt willen gaan, om, dat triviale, waar jij veel moeilijker mee omgaat “tot op de lettergreep te genieten”.
  Geniet van het kleine, het Dagelijkse.
  Ik zou zeker meegaan in zijn oprechte goede wens voor jou.

 63. @ Dsr,
  Tsja, toevallig heb ik ‘Onder Professoren’ onlangs van de zolder gehaald, ik denk n.a.v. het overlijden van Brandt Corstius, toen hij ook weer eens ter sprake kwam.
  Hilarisch hoe hij Röling, Andreas Burnier , Nauta e.a. ten tonele voert en mixt met zichzelve als Prof. dr. Dingelam.

  Het nawoord van ” Professor dr Zomerplaag” is ook exemplarisch: “Hermans is een nagel aan onze doodskist, we zijn hem liever kwijt dan rijk”.

 64. Het woord ‘genieten’ vervult me met afkeer, weerzin en braakzucht.

  Ik hoor alleen maar : met pensioen : geniet ervan.
  Kleinkind (eren) geniet ervan. Het ene is het andere niet
  Postcode van miljoen gewonnen: geniet ervan. (sic), ik heb er nooit aan meegedaan, eigen schuld.
  Stoep vegen , geniet ervan.
  Tuin snoeien, geniet ervan.

  Geef mij maar : fijne avond, fijn weekend, fijne dag verder en tot ziens natuurlijk.

  Veel ikjes lezen en commentaar van Montag , alias H.Hofland, ik geniet ervan.

 65. De conducteurs van NS kunnen er ook wat van. Daar zitten geweldige ouwehoeren bij.
  Laatst wenste er een de reizigers nog een prettige voortzetting van de reis namens het voltallige treinpersoneel.

 66. Ik hou niet zo van dat jolige ‘wat zijn we toch leuk met elkaar’ in Holland. Heb het ook nog nergens ter wereld aangetroffen.

 67. Apie , een niet ‘genieter’ staat natuurlijk niet gelijk aan een anti hedonist.

  Eigenlijk ben ik meer een hedonist dan een niet hedonist, maar ik word zo ziek van die gelukwensers in het juk, achter de kassa en in het gareel lopende galeislaven.
  Ik weet ook wel, zij moeten nog even door voordat LUX en Libertas aanbreken.

 68. Apie, dat jolige vind je ook weer terug bij de website van NRC. Een cartoon, Joep, nog een paar andere keitoffe columnisten, jolige itempjes gepikt van Amerikaanse websites, en ga zo maar door.

  Je ziet dat helemaal niet op websites van echte kwaliteitskranten, zoals NYTimes, WSJ, Wash. Post, NZZ

 69. OK duidelijk. Je geniet wel maar wordt gek van de mensen die het je toewensen. Gelukkig maar, want genieten hoort erbij hoor! Ik doe het zelf elke dag en met volle teugen.

 70. @Bertje, je hebt kei gelijk. Moeten we daar blij om zijn, ons schamen of maakt het niet uit? Ik zeg: een beetje van alledrie.

 71. DSR zou het zelf niet zo gauw doen, maar de geniet-wensers zijn toch van goede zin?

  Bter dat dan ‘sterf’ of ‘stik d’r maar in’.

 72. YOLO in Haren

  Vrijdagmiddag. Markt in Haren. Ik reken af bij de groentenman, pak mijn spullen en wil wegfietsen maar hoor dan: „Dag mevrouw en tot ziens!”

  Verrast reageer ik: „Hé, dat hoor je niet zo vaak meer, gewoon ‘tot ziens’. Het is altijd minstens ‘een fijne avond’, of sterker ‘een fijn weekend’. Ik heb dan altijd de neiging om te reageren met: ‘Laat u dat fijn maar zitten, wat kan het jullie nu schelen of ik al of niet een fijne avond zal hebben?’

  Ik vervolg: „Nee, doe doe mij maar gewoon ‘tot ziens’, dat is vriendelijk en zakelijk.”

  Geenszins verbouwereerd antwoordt de groenteman: Ach mevrouw, sterf!.”

 73. Guttegut, en dat is dan zelfde Apiedapie die ons een item terug alle goed toewenst met de Zomertijd en ons aanspoorde: geniet ervan! Hoe ongeloofwaardig kan een blogbaasje wezen mensu?

 74. Ik zie je punt niet, Henk, ondanks de dikke LOL van je page. Ik heb begrip getoond voor mensen die niet van ‘geniet ervan’ wensen zijn gediend. Dat wil toch niet zeggen dat ik dit zelf niet mag wensen (voor hen die het wel ok vinden)?

 75. Loterij

  Het is zondagmiddag. We besluiten naar de Kunsthal in Rotterdam te gaan om twee tentoonstellingen te bezoeken: ‘S.H.O.E.S.’ en ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’. Voor de ingang staat een jongeman die ons vol enthousiasme wil overhalen mee te doen met de Bankgiroloterij. Als ik aarzelend kijk, zet hij zijn beste troef in: „Wij hebben ‘De Tweede Wereldoorlog’ mede mogelijk gemaakt!”

  Carla Raben

 76. Het is woensdagmiddag. Voor de tweede keer op rij moet DSR zich uitspreken over een Ik-je dat met een dergelijke tijdsaanduiding wel alderlamstraalderigst begint. Je hebt maar eens openingszin, oh inzender! Laat ‘Fiets ‘m erin’ uw motto zijn, niet van benauwde!

  Maar de inzender heeft kennelijk niet zoveel op met direct terzake komen. Ook een tentoonstelling waar het niet om gaat, dient toch genoemd te worden. Waar is na afloop de koffie genoten? Kon er een appelpunt of pannekoekje vanaf?

  Enfin, er is weer een werkmens belachelijk gemaakt, de inzender heeft haar scherpzinnigheid gedemonstreerd en en passant laten zien de kunstscene niet te mijden, al was er geen kunst te bekennen. (Althans, DSR zou een paar Manolo Blahnik pumps en een knijpkat daar toch niet toe willen rekenen.)

  Het moet voor de inzender een fijne dag zijn geweest, met veel genieten enzo.
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

 77. Eigenlijk is het donderdagmiddag, maar een kniesoor die daarop let.

 78. Geldt dat ook voor de rest van je Eindoordeel? Effe in de haast op de site gepleurd? Jammer. Van je voetstuk gevallen. *plof*

 79. @APD
  Of het Eindoordeel eruitziet alsof het in de haast op de site is *pummelig word-alarm- sorry lezers maar DSR citeert zelfs dit soort taal liever correct in plaats van te verdraaien-icoon* ‘gepleurd’, dat laat DSR over aan het tribunaal der publieke opinie.

  DSR zelf vindt van niet. Al die vriendelijke lezers die de moeite hebben genomen hun duimpje op te steken, vinden het kennelijk ook niet.

  En jij, APD? Vind je ’t ook geen prima Eindoordeel? *pas op, jaloersig blogbaasje die eigenlijk ook wel; zo’n puike beschouwing had willen schrijven-waarschuwings-icoon*

 80. Nou, wat loop dan te zeuremokken op 14:27?

  Voordat DSR zijn vertikkinkje maakte, stond hij kennelijk op een ‘voetstuk’ (daar door jou geplaatst, niet door of om hemzelve, nee hoor)!

  Dat suggereert dat je meer waardering hebt voor DSR’s Eindoordelen dan je met je ‘toevallerstreffer’ wilt toegeven. *zeer, zeer milde glimlachicoon*.

  Mag.

 81. De pointe is niet onaardig maar de verpakking is een onverteerbare brij.

 82. Om nog even verder te bokken, de Kunsthal is een prachtige instelling, maar wel onbegaanbaar.

  Rem Koolhaas heeft daar golvende vloeren laten aanleggen die aan mensen zonder borrel op meteen een zwalkend gevoel geven, wat misschien hun kunsthistorische beschouwing wel beïnvloedt, ten gunste of ten ongunste , wie zal het zeggen.

 83. Megalomaan die man sinds hij in Peking ( Bejing voor de jongeren onder ons) heeft huis gehouden.

  Wel weer mooi overigens dat gebouw van de Staatsomroep, ja dat was schitterend.
  Verder niet meer terug geweest.

 84. Megalomaan?

  Ze hebben ‘m toch zelf binnengehaald, hij is toch niet met de kanoneerboot opgedrongen? En z’n ontwerpen zijn toch door de Chinezen zelf goedgekeurd?

 85. En gefeliciteerd met de 100e reactie, DSR. Ik zeg het liever niet, want dan ga je nog naaster je schoenen lopen (en ze zijn al uit zicht) maar als blogbeheerder moet ik objektief blijven. Het was de 100e.

 86. Ik ben al een tijdje niet in de kunsthal geweest, maar heb je daar op de eerste verdieping ook geen vloeren van ijzeren roosters, zodat de bezoekers op de begane grond vrij uitzicht hebben op het ondergoed of het ontbreken daarvan van de dames met een rokje daarboven ?

 87. Dat soort willekeurige felicitaties zonder een prestatie zeggen DSR niks. Dan kun je hem net zo goed feliciteren met het mooie weer of het schrikkeljaar. *nuffige glimlachicoon*

  Als je zo nodig objectief moet zijn, dan had je al wel eens mogen toegeven dat DSR op 15.26 toch wel een punt heeft.

  En terwijl het gewone reageervolk zich met verwijzingen naar tijdstippen moet behelpen, heeft de blogbaas kennelijj als enige de beschikking over reactienummering.

 88. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. *minzaam glimlachje-icoon*

 89. Mijn kort “Doen-Lijstje”, ja daar staat de Kunsthal bij.
  Door omgevingsturbulentie, komt het er vaak niet van.
  Mijn belangstelling voor “Wat de Luitjes zoal dragen, anders dan het direct zichtbare” is nihil.
  Meneer, waar U stil staat, daar is niets tentoongesteld,? Dat kunt u nu wel zeggen, maar mijn “zoemer” geeft aan, dat ik …..Daar sta ik te genieten. In Stilte. Ja , zonder camera.

 90. Ja, dat was waarlijk een meesterwerk, dat Staatsomroepgebouw in China van Koolhaas. Vooral de censuurafdeling heeft hij efficient vormgegeven.
  @Mopperkont, hoezo vraagt u dat van die roosters, reist u er anders vanmiddag gelijk heen? Ik moet inenen aan ranzige reuzel denken.

 91. Tafeltje-dek-je

  De laatste tijd kom ik regelmatig vanuit het oosten als mantelzorger bij mijn 88-jarige moeder in Leiden. Zij komt uit een kranig geslacht: haar twee broers en vier zussen zijn allemaal tachtigers en negentigers.

  Deze ooms en tantes kom ik door mijn bezoekjes ook wel eens tegen bij mijn moeder. Zo was onlangs tante Winy, de jongste zus van 80 jaar, bij haar op de thee. Zij vertelde over de maaltijdservice tafeltje-dek-je. Ik vroeg haar wat zij precies deed met tafeltje-dek-je. Tante Winy gaf resoluut antwoord: „Die breng ik natuurlijk rond in mijn autootje.”

  Monique van der Geest

 92. Ofwel:
  ‘De inzender heeft een tante die voor haar leeftijd nog aardig kras is’.
  Ze geeft nog ‘resoluut’ antwoord als ze wordt aangesproken. *zucht*.

  Of dat voor de inzender zelf ook geldt, is nog maar de vraag. Voor voor antwoord verwacht je eigenlijk op iets als ‘Wat doet u precies met tafeltje-dek-je?’ ‘Dat smeer ik in m’n nek, m’n kind!’ oid?

  Enfin, we weten weer van van allerlei onnuttigheden over de familiestamboom en de menslievende reis die de inzender dan toch maar weer regelmatig onderneemt. Het zout der aarde!

  Bij tafeltje-dek-je schaft de pot vandaag trouwens varkenskop met reuzel.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 93. Geweldige case study voor mijn instructieboek ‘Ome Apie leert neef of nicht X (naam nog niet bekend) een ikje schrijven’.

  Autootje? Resoluut? Opgave: benoem tenminste nog 5 andere overbodige woorden of woorduitgangetjes.

  Uw tijd gaat nu in.

 94. Oom Henk was een geode schaker, ook in het echt. Is APD net zo’n goeie Ik-jesschrijver?

 95. In ‘Oom Henk leert zijn neefje schaken’ staat trouwens een draak van een zinnetje die je zelfs niet in de Ik-jes aantreft. Iets over oom die ‘vrijgezellig’ is.

 96. Antwoord op je vraag, DSR, is in alle bescheidenheid een volmondig: ja! Daarover is iedereen het eens, lezers, reageerders, fans, zeurkousjes, en in het bijzonder ook de oude ikjesredaktie en de bedenker van het concept.

  De nieuwe gansjes weten niet wat een ikje is en denken dat ze een ingezonden-brievenrubriek beheren. En dat doen ze lang niet slecht hoor.

 97. Uiteraard is het oom Jan die zijn neefje leert schaken.

  Hopelijk komt APD, die zich als one-hit-Ik-jes-wonder weer niet van z’n bescheidenste kant laat zien, daar qua voetstukafklettering overheen.

 98. Wow! Zijn er nou nog zulke mensen:

  1. Jan en zijn oom

  Oom Jan is de lievelingsoom van Jan. En dat komt niet alleen doordat deze oom net zo heet als zijn twaalfjarige neef, maar vooral doordat dit een oom is waar je wat aan hèbt! Want oom Jan is vrijgezel en omdat het in zijn kosthuis wèl ‘vrijgezellig’ is, zoals hij dat noemt, maar níet èrg gezellig, zit hij vaak bij Jans ouders een kopje koffie te drinken. En dat is voor Jan altijd een klein feestje. Want oom Jan doet méér dan kopjes koffie drinken: hij weet altijd een nieuw spelletje, hij is voor ‘de kleintjes’, zoals Jan zijn twee zusjes minachtend noemt, een sterk en vurig rijpaard, en hij leert Jan in een oogwenk, hoe je de moeilijkste sommen het eenvoudigst kunt oplossen.

 99. Ja, ik wou je niet corrigeren, maar dat het oom Jan was wist ik zonder te googelen. Sympathieke ome Jannen waarvan je veel kunt leren, die bestaan. Dat is goed om te weten.

 100. ’n Oppervlakkige primaire reactie is, als je ouder bent dan…..65 of …..moet je niet meer auto rijden.
  Misschien in den Vreemde wel, in mijn Geliefd Poldereland zeker niet.
  Spierballentaal vaak spannend, maar hier kan ik er niet zoveel mee.

 101. Je had DSR mogen corrigeren.

  DSR’s ome Jan leerde hem palingroken.

 102. Mijn ome Jan leerde me tafeltennis en biljarten. En een andere ome Jan leerde me “fietsenrek” zeggen in plaats van viezerik. Was dat fatsoen nog maar altijd aanwezig in deze maatschappij.

 103. Alsof het zo bijzonder is om op je tachtigste nog auto te rijden. Ik hoorde dat er een man is die op zijn honderdenerde nog rondkachelde. Dat vond ik dan weer wel indrukwekkend.

 104. Met eufemismen ‘fietsenrek’ wint de maatschappij op korte termijn misschien iets aan oppervlakkige beschaving, maar uiteindelijk oogst je thuis tekortkomende likkebaardende gnuifmannetjes.

  Palingen zijn geschapen om te roken of om gerookt te worden. Je doet ze geen groter plezier dan met een schep zout ter ontslijming. Dansen van plezier!

 105. Ik rook nog heel af en toe – hoewel ik eigenlijk gestopt ben – een sigaretje. Maar een paling is me echt teveel.

 106. Kees , die man is 103 jaar, volgens zijn zoon rijdt hij nu niet meer in een auto.
  Misschien een scootmobiel, zonder bril en hoorapparaat, raast hij rond.
  Het nieuwe gevaar op de weg, je hoort ze niet aankomen vanwege electries .

 107. Tsja natuurlijk had ik ook een Ome Jan.
  Ik mocht met hem op de motor naar Parijs waar hij boeken ging ophalen.

 108. Grappig, iedereen had een oom Jan (ik zelfs twee) en ze waren allemaal keileuk.

  Hoe staat het met tantes? Ik had/heb meerdere favorieten. Tante Annie bijvoorbeeld, heerlijk mens!

 109. Omdat hij mijn papa was. Toen mijn vader vader werd, duurde het een tijdje voordat hij eraan gewend was dat ik zijn dochter was in plaats van een van zijn nichtjes, die maar een paar jaar ouder waren dan ik. Dus vaak als hij thuis kwam van een reis riep hij: Kom maar bij oom Jan.

 110. Leuke man die Ome Jan die overal kwam.

  Ik heb ook een leuke tante Juuth, honderd jaar is zij, gaat regelmatig naar de schouwburg om te luisteren naar de operazanger Ernst Daniel Smid en is een fan van de Brabantse Gerard van Maasakkers die ooit haar buurjongen was. Zijn concerten bezoekt ze ook regelmatig en geeft hem ook advies over het Brabantse dialect.
  Ze woont naast de schouwburg in Eindhoven.

 111. @KT

  Dus de schouwburg in Eindhoven heeft zijn residentie naast je tante Juuth gekozen. Goeie keus van de schouwburg.

 112. Luvienna, helemaal waar deze constatering, tante Juuth zit daar prima.

 113. Tante Aal (heeft niks met paling te maken) bij wie alles mocht, en chippies en ijs met slagroom en stapels stripboeken enzovoort.

 114. Tante Cor in Den Helder, met stapels en stapels oude Suske en Wiskes (met afwisselend roze en blauwe pagina’s – zo oud dus) en Kuifjes – heerlijk. Maar ja, van heel lang rustig lezen kwam het niet vaak want dan moest ik weer mee naar het strand (kiezels), want daarvoor logeerde ik daar toch? Gelukkig regende het vaak.

  De opzettelijk provocerende uitspraken van DSR over paling laat ik aan me voorbijgaan. Het tekent hem overigens wel.
  DSR zachtjes gebakken in een zoutkorst; dat lijkt me wel wat.

 115. Iew! DSR gebakken in wat voor korst dan ook lijkt me jakkie.

  Nagekomen tante: tante Miep (geen familie van). De meest positieve, dankbare, warme, nooit zeurende vrouw die ik ooit heb ontmoet. Ze was lichamelijk zwaar gehandicapt en een voorbeeld voor de hele familie.

 116. Ik bedoelde ook niet om op te eten, Apie. Stel je voor, je zou er maagzuur van krijgen.

  Hoe komt het eigenlijk dat het (meestal) de in-welk-opzicht-dan-ook gehandicapte medemens is, die warm, positief, een-voorbeeld-voor-ons-allen is?

 117. Gelukkig maar, DSR lijkt me geen zachtgekookt eitje. Zijn palinggedrag zal volgende week maandag genadeloos aan de kaak worden gesteld.

  De gehandicapte mens concentreert zich wellicht meer op het nu-geluk dan de keigezonde? Blij met alles dat hij/zij “nog” krijgt? You don’t know what you got until you loose it, ook dat.

 118. Gelouterd met het leven gestart, wellicht.

  Volgende week maandag? Speciale gelegenheid?

 119. Nee hoor, in het kader van het wekelijkse nieuwe introotje bij de ikjes. Die schrijf ik doorgaans – zo ook nu – op den zaterdagmorgen. Hij staat klaar, zoals dat in vaktermen heet. Nou DSR, berg je maar …. *vergenoegd in de handen wrijf icoontje* En dan kan nu mijn weekend echt beginnen. Ga jij nog wat doen?


 120. Ervaren handen
  Het is een koude ochtend, ik loop co-schap in een verpleeghuis. Mevrouw A heeft een vergevorderd stadium van alzheimer, waardoor normale communicatie niet meer mogelijk is. Ze is uit bed gevallen en ik onderzoek haar heup.

  Iedere beweging lijkt pijn te doen, ze begint zelfs een beetje te huilen. Ik vraag de specialist ouderengeneeskunde erbij en ook hij hoeft haar maar aan te raken of ze gilt het uit.

  Hij lijkt klaar en wast zijn handen onder de warme kraan. Vreemd genoeg herhaalt hij daarna het onderzoek en nog vreemder: nu heeft ze nergens last van.

  Ik kijk hem vragend aan, hij zegt: „Die heup is niet gebroken, ze kan niet tegen koude handen.”

  Hector de Beaufort

 121. Het is hier prachtig weer – alweer; tuinzitten en aanverwante mooiweerdingen liggen voor de hand. En jij?

 122. Weer zo’n triest uit-de-school-klap ikje, geschreven door iemand in de zorg die niet weet wat zijn roeping zou moeten zijn. Mensen helpen, Hector, niet tijdens het werk anekdotes gaan lopen opnoteren. Dit voorvalletje delen in de koffie- en rookpauze met collega’s uit het vak zou toch moeten volstaan?

 123. Hier regent het eens, voor de verandering, ik ga zo fitnessen en naar de sauna om op te warmen. Daarna maar weer eens in een vliegtuig naar een ver land.

  Je aanstaande website …. dat klinkt wel heel erg hardstikke spannend! Vertel vertel vertel ….. 😀

 124. Wat een schijnheilerigheid weer alom!

  APD haalt graag de lekkere (levend, door anderen gekookte) Brusselse kreeften graag aan, maar haalt zijn neus op voor door DSR zelf gerookt palinkje!

  En wat L. nu weer ‘opzettelijk provocerend’ vindt….ach. Het ging er vast weer om om met APD mee te praten…

 125. Eens met APD over het Ik-je.

  Dergelijke types moeten gestroopt, gepekeld en gerookt worden.
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

 126. @Luvienna, Remote Monitoring and Management, dat klinkt spannend zo’n website. Doe je ook ikjes?

  @Rob, vrolijke voorjaarsgroet terug!Zo meteen weer zin in zomer. Hallo herfst en weer winter.

  @DSR, daar heb je voorwaar een punt gescoord. Ik ben idd dol op kreeft, ook op foie gras trouwens, nog erger. Ik kan het niet helpen maar eet het niet elke dag. Een harinkje en een palinkje ook nog weleens hoor als ik in Nederland ben. Oesters regelmatig, maar daar is niks mis mee voor zover ik weet. Die hebben geen ziele- noch gedachtenleven en brengen hun leven slechts filterend en bubbelend door. Goed eigenlijk om ze af en toe eens op te eten. En dan maar voor ze hopen dat ze niet weer als oester terugkomen.

 127. ‘Ik kan het niet helpen’ – foei, zo ruggengraatloos?

  RMM = Read My Mail

 128. @APD
  Dat gefilosofeer baat je niets, vaderman.Een kreeft of haring heeft evenzeer een ziele- of gedachten als een oester.

  Je bent en blijft dus gewoon een dooievissiesvreter.

 129. DSR is dus geen dooievissiesvreter? Die palingen werden na gerookt te zijn weer weggegooid? Of nog beter: teruggegooid?

  @Apie: nee geen dood vissie, van een dode oester kun je knap ziek worden; tenminste, als de dood vóór consumptie intrad. Eenmaal binnen blijft de oester uiteraard niet leven.

 130. Wat er ‘beter’ aan is om een gerookte paling terug te gooien, ontgaat me. Alstie dan toch gerookt is eet hem dan maar op. Anders is hij voor niets gestorven. Dooie gerookte vis in de vijver moeten we niet willen.

  Qua oester: ja dat bedoel ik, Luvienna. DSR gaat vermoedelijk met zijn vriendin uit eten in het frietkot om de hoek. Of erger.

 131. Daar is ook niks beter aan; ik gaf hiermee aan dat DSR’s pot Apie’s ketel verwijt met z’n dooievissiesvreter. Wat dat frietkot van om de hoek bij DSR betreft: kan hij beter in Vlaanderen doen denk ik; Vlaamse frietkotfrieten zijn verrukkelijk – herstel: kunnen verrukkelijk zijn. Alleen mijn eigen gefrituurde home grown eerpels kunnen daarmee concurreren.

 132. Nee Luvvie, lief bedoeld, maar vegetarische dingen die op vlees willen lijken vind ik vreselijk. Allereerst qua smaak, maar ook qua idee. Je eet groente of vlees. Als je geen vlees wilt eten maar groente, noem het dan ook groente en laat het niet naar vlees smaken.

  Qua offtopic (maar wel NRC). Kijk eens aandachtig naar het volgende stukje (de aanleiding is treurig, maar het gaat me om het journalistieke schrijfwerk): “In een woning in Laren zijn vandaag de drie lichamen van een man, een vrouw en hun dochter aangetroffen. De lichamen zijn gevonden in het huis van voormalig ABN Amro-topman Jan Peter Schmittmann, melden bronnen aan NRC. De politie bevestigt dat de lichamen van de bewoners van het huis zijn.De politie wil verder niets over de identiteit van de slachtoffers zeggen. “Wij geven geen namen van slachtoffers uit respect voor hun privacy”, aldus de woordvoerder.” Hoe kan een journalist van een kwaliteitskrant deze ongelooflijke onzin schrijven? Een man, een vrouw en hun dochter. Het is het huis van JPS. De lichamen zijn van de bewoners van het huis … maar nee hoor, we vertellen niet wie het zijn. *diepe zuchter de putdiepe zucht icoon*. De familie en kennissen van Jan Peter en zijn familie wens ik alle sterkte uiteraard.

 133. Als reclame slogan kan ik niets beters bedenken.
  Als niet diereter vind ik het van alles niets.
  Waarom doen alsof je wek dier eet?

  Smakelijke groet,

 134. Dat vind ik dan eerder een rare reactie van de woordvoerder; de politie bevestigt dat de lichamen van de bewoners van het huis zijn – dat bewoond wordt door, enz – en de woordvoerder zegt vervolgens dat ze de privacy van de slachtoffers willen beschermen en daarom geen namen noemen.

  Maar die journalist had daar wel een ironisch/sarcastisch/DSR-iaans verhaal van kunnen maken.

  Wat de vegetarische vleesvervangers betreft: ik eet regelmatig graag een Indische boemboe van vegetarische kipstuckjes van de vegaslager. Niet omdat ze vlees moeten proberen te imiteren maar omdat ik ze lekker vind. Dat ze las vleesvervangers bedoeld zijn, dat de naam daarop duidt en dat mensen ze om die reden vaak kopen, soit. Ik koop ze niet om die reden en het doet voor mij niets bij of af aan de smaak.

 135. Als de smaak goed is doet de naam er niet zo toe.
  Maar op de naam afgaand verwacht ik eerder een teleurstelling.
  Smakelijke groet,

 136. Kijk! Dat bedoel ik dus. De “vegaslager”!!! Een slager verkoopt vlees. Een groenteboer verkoopt groente. Weleens een komkommerfrikandel bij de groenteboer zien liggen, voor mensen die geen groente willen eten? Is groen, lijkt op komkommer, smaakt in de verte als komkommer, maar zit tjokvol – groen – vlees.

 137. @Rob De naam van een product weerspiegelt de bedoeling en hoop van de maker van dat product. Hoeft niet overeen te komen met – in dit geval – de smaak ervan. Ik vind ze lekker.

 138. @Apie What’s in a name? Ik draag jou de jouwe toch ook niet na? ;-0

 139. Luvje, mijn naam is niet misleidend. Mensen die een leuk stuk, een vers of een plaat willen zien, die weten dat ze bij Apiedapie aan het juiste adres zijn

  Even nog een offtopicje, een klein uitstapje naar de buren leerde mij zojuist dat Ilona in het ziekenhuis ligt. Ze doet er hilarisch verslag van op: http://www.drasties.com/blogsems/comments/bij_ons_in_de_jordaan Haar humor dus zeker niet verloren Iloon, als je dit leest, kop op, snel beter worden hoor. Ik denk aan je.

 140. @Apiedapie, de familie van Jan Peter dankt u zeer voor de ‘sterkte wens’ ze vonden het ook heul erg gepast dat dit onder de kop: ‘spekkige stukjes & ranzige reuzel’ viel. Ze vonden dit erg pieteitsvol en fijngevoelig. Geinig ook.

 141. Kort en goed; je bent een zeikerd, Henk.

  Dat denk ik althans op basis van je reacties alhier. In het echt kan het natuurlijk meevallen.

 142. Wat is het toch weer gezellig in Apiedapie’s leuterhoekje.
  Ik begrijp eigenlijk niet goed wat het bezwaar is tegen een dokter’s ikje, als de patiënt niet te identificeren is ? Ik ben al lang blij dat het een keer niet over een supermarkt of treinreis gaat.

 143. Het bezwaar, mopperkont, is dat je als patient de volgende keer denkt dat ook jouw dokter meteen naar zijn smartphone en de Ikjes-app graait als jij iets doms doet of zegt, of een windje laat. Dokters zijn geen kroegbazen.

 144. Ik heb nog nooit in mijn leven een frikandel gegeten en ben ook niet van plan dat ooit te doen.
  Ja , waarom niet, het woord en de omgeving waar die samengestelde rotzooi genuttigd wordt, doet mij walgen.

  Geef mij maar een heerlijke zelfgemaakte kroket ( veel soepvlees) ja , dat doet me goed

  Eerlijk gezegd doe ik het niet meer, te veel werk, vroeger thuis , ja dat was het ,bouillon trekken ,
  zondag eten met lekkere stukjes vlees erin, Hilterman erbij, en dan een gebraden kip met doperwten en gebakken krieltjes.

 145. Njam, Klare Taal, het water loopt me uit de mond.

  Kroketten maak ik nooit zelf, maar ik eet er altijd een in de eerste 24 uur na aankomst in Nederland.

  Breaking news: heb gisterenmorgen onvervalste stroopwafels gegeten bij een Starbucks in een grote niet-Nederlandse wereldstad. Nu nog een Hema worst en Nederland verovert de wereld weer als in de hoogtijdagen van de VOC.

 146. Hilterman beheerste ons middagsmaal rond een uur met zijn geneuzel, elke zondag weer opnieuw.

  Eigenlijk was het niet eens onaardig dat geleuter, wij kletsten er gewoon doorheen.

 147. @APD
  Het dooivissiesvreterschap is een geestesgesteldheid waar zelfs veganisten onder kunnen worden geschaard. Sterker nog, die zijn oververtegenwoordigd.
  En je ‘analyse’ behelste ook haringen, dus ook de letterlijke invalshoek is gedekt.

  @L
  Dank voor het ontkrachten van die zemelige stelling dat domme vragen zogenaamd niet zouden bestaan.

  ‘DSR is dus geen dooievissiesvreter?’

  Dat beweert DSR immers nergens. Hij is een dooiebeessiesvreter in hart en nieren.

  @APD
  Henk is een zeikerd maar had in de grond wel gelijk. Dergelijke wensen voegen niets toe, althans niet ten opzichte van het gevoel van medeleven dat iedereen zal voelen bij een dergelijk bericht.
  En allicht was een ‘de heer achternaam’ -format ook wel gepast, in plaats van de zandbakaanspreekvorm?

  Enfin, ’t is maar een gedachte hoor. Niet te boos over worden.

 148. @APD als het hier een blog is over ‘spekkige stukjes in ranzige reuzel, tevens oprechte condelancebetuigingen’, dan, heb ik niks gezegd, maar ik meen dat APD nogal wat overleden vergeet in uw openbare edelmoedigheid. De scheet van Ilona heeft dan wel weer APD’s voorkeur. Kom, er zijn toch wel meer familiedrama’s waar APD over lijken kan gaan?
  Ach ja, de waan van de dag is de reuzel van de gemankeerde journalist.

 149. Het punt was dat ik niet geinig wilde doen over het drama, maar (en daar begon ik nota bene mee) het me puur ging over de potsierlijke formulering van het nieuwsbericht.

 150. Nu is Henk een zeikerd en heeft hij geen gelijk.

  Maar deze manifestatie is beter dan de Zanikzeloot van weleer over punten en komma’s.

 151. Mee eens. En hij is het niet, maar ik denk dat ik dat vind, toch een belangrijk verschil. Jij viel in het echt ook reuzemee.

 152. Een mens moet achter z’n woorden staan. Dat gespreek met voorbehouden werkt alleen maar de dubbelzinnigheid en halfhartigheid in de hand.

  Het moet gewoon mogelijk zijn om, na ampel beraad, op basis van de beschikbare informative, te zeggen dat iets zo ‘is’ (behalve natuurlijk als het later niet zo blijkt te zijn, wat kan gebeuren).

 153. Vegaslager vind ik dan wel weer een heel raar woord. Zo’n man slacht toch niet en bewerkt toch ook geen hompen vlees? Bij vegavlees kan ik me ook niks voorstellen.

 154. Moet dat nou allemaal, die praatpreut “vega” , wat is dat eigenlijk ?
  Vegetarisch, ja dat kennen we en willen dat wel of niet.
  Vlees of vis, het een of het ander, geen van beide kan ook.
  Alleen groenten en grassen, ja mooi lekker, kan allemaal.

  Maar erg is weer allerlei mengsels van onduidelijke spullen die leiden tot een komkommerfrikandel.
  Ik weet graag wat ik eet.

 155. De komkommerkroket schijnt wel heel lekker te zijn. Als ik de vele mailtjes mag geloven althans. Lummel weet hier wellicht het fijne van.

 156. Goh, die Henk, die pakt daar even uit, uit zijn pakketje, nou dat is niet mis , een echte journalist is er niks bij.

 157. Als ik moet kiezen dan prefereer ik altijd een komkommerkroket boven een komkommerfrikandel.

  Lijkt me frisser, lummel zal het allemaal uitleggen, van A tot Z.

 158. ja gewoon, na de borrelpraat, hupsakee naar de vette bekkenboer , met komkommersalsa en horsradish.[mierikswortel)

 159. Ook de filet americain van rode bietjes schijnt erg lekker te zijn, nooit geprobeerd. De uitjes worden van varkensreuzel gesneden.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: