DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14)

De Schrijvende Rechter

Slijmerige ikjes, daar houdt internetbeul De Schrijvende Rechter (DSR) niet van. Als hij die ziet dan pakt hij een schep zout ter ontslijming en laat ze dansen. Net als hij dat als kleine jongen deed bij de palingen die hij van zijn oom Jan leerde roken.

Ook deze week gaan wij met volle teugen genieten van de eindoordelen over de ikjes. De controversiële internetrechter DSR schrijft ze exclusief voor de lezers van deze site elke werkdag rond een uur of twee in den middag. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu kan dat hier.

Genadeloos neemt DSR de ikjeskrabbelaartjes op de hak. “Een ‘fijn tuincentrum’, wat mag dat wel weer niet zijn. Worden de plantjes daar door de fijn-gereformeerde eigenaren soms met poppestront bemest?”

Waag het niet om het met hem oneens te zijn. Dat is “zeuremokken“. Of hij serveert je af met een “Ha. Daar laat je je even mooi in de kaart kijken, kwaaddenker van likmevestje!” Kortom, het is uitkijken bij De Schrijvende Rechter.

Wij plaatsen dit alles niet alleen vanwege het amusement en omdat we allemaal zoveel van de stuurse herenkappersbediende uit Brussel kunnen leren. Maar wist u bijvoorbeeld dat een asceet de tegenhanger van de hedonist is? Dat schudt hij tussen de bedrijven door ook nog even uit de mouw.

palingen

Nee, wij plaatsen en archiveren de Eindoordelen vanuit een diepgevoelde wens tot het verhogen van de algemene ikjeskwaliteit. De zwakke broeders- en zustersikjesschrijvers (m/v) in het land moeten er nou eens mee kappen. En zo niet, dan moet de redaktie eindelijk eens ophouden die tenenkrommende broddelwerkjes door te laten. Slechts de kwalitatief hoogstaandse ikjes blijven dan over. De ikjes zoals ze ooit waren bedoeld. Innovatief, in de hele wereld was er niets vergelijkbaars.

Slechts dan maakt de NRC kans op overleven. De voor het einde van het jaar geplande crowdfunding om de krant van de ondergang te behoeden moet vanuit een positie van sterkte – kwaliteitskrant, weet u het nog? – worden gevoerd. Geen bedelacties mensen! En ik zeg dit uit een diepe liefde voor v/h mijn lijfblad.

Ook DSRs tante Aal bij wie alles mag – chippies en ijs met slagroom en stapels stripboeken enzovoort – wil het zo. Niet dat ze ooit een NRC heeft ingezien, zij is meer van de Libelle en Margriet, maar de persvrijheid gaat haar aan het hart.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet er van. Zeg ook wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar. Het is voor het algemene nut.

Bekijk ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Of kijk naar een versje over de paling uit de gouwe ouwe schatkist.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

160 gedachten over “DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14)”

 1. Doolhof

  Met zicht op een NS-fietsenstalling vanuit mijn woonkamer zie ik een slechtziende of blinde man die hopeloos verstrikt raakt in het doolhof van fietsen en fietsenrekken. Zijn blindenstok steekt veelvuldig door de spaken van gestalde fietsen, terwijl hij, licht struikelend, steeds verder verwijderd raakt van het station en in een perkje belandt.

  Als hij stilstaat en zijn benarde situatie in zich op lijkt te nemen, ren ik mijn huis uit en spoed me naar hem toe met de vraag of ik hem kan helpen. Waarop hij antwoordt: „Nee hoor, ik moest even plassen.”

  Laurens Jörg

 2. Mooie intro, maar dat ‘beul’ gaat toch wel een beetje ver hoor…

  DSR is goed voor dieren, en zeker voor mensen,. maar heeft net als iedereen zijn Scheppingsplicht te doen, nl. Kroon en Overste van e.e.a. te zijn.

  En daar hoort nu eenmaal een palinkje bij.

 3. Ha! Een aardige pointe waarom gegrinnikt kan worden – ze bestaan nog.

  Alleen die ‘blindenstok’ zit DSR een beetje dwars. Men spreekt toch ook niet over kreupelekrompotenstokken of etterwondlijersgaasverband?

  De verteltrant had ook wel iets luchtiger gekund,zie ‘veelvuldig’, ‘benarde’.
  Eindoordeel: 7.5 (zeggE: zeveneneenhalf)

 4. Ik vind het een steengoed Ikje, met name het zinnetje “en [hij] in een perkje belandt”. Zo’n blinde ziet dus meer dan je denkt en het zou me niet verbazen als een dove ook meer hoort dan je zou vermoeden. It’s all in the mind man.

  Over de intro nog dit: ons Rechtertje is, hoewel genadeloos, geen beul. Maak er ‘taalbeul’ van, want dat is ie wel. Met woorden ranselt hij ons, gewone stervelingen, af. Hij ziet dat nu eenmaal als zijn roeping en heilige plicht en geen mens die hem tot andere gedachten kan brengen.

 5. Ik haak al af bij de eerste link: onbeveiligd!
  Een gewaarschuwde telt wel voor twee, maar geen van ons beiden neemt het risico dat het niet de moeite waard is.
  Bovendien, zo snedig zijn zijn teksten niet, gegeven het geciteerde in je blog, toch ?!

 6. Wat een bijzonder grappig en plastisch ikje vandaag.
  Ik zie het tafereel zo voor me, de tweede zin is fenomenaal, vooral dat ‘licht struikelend’…..
  mijn maandag kan niet meer stuk.

 7. Begraafplaats

  Met zicht op een begraafplaats vanuit zie ik dat een blinde man hopeloos verstrikt raakt in het doolhof van zerken, monumenten, kruizen en grafkelders. Zijn blindenstok steekt veelvuldig door de kisten van de begraven doden terwijl hij, licht struikelend, steeds verder verwijderd raakt van het station en in een perkje belandt.

  Als hij stilstaat en zijn benarde situatie in zich op lijkt te nemen, spoed ik me naar hem toe met de vraag of ik hem kan helpen. Waarop hij antwoordt: „Nee hoor, ik kijk even met welke bekende dode ik in mijn stukje de beste sier kan maken.”

 8. Ja, Hendrik, ’t mooi dat je ’t probeert, maar ’t schrijven van een Hikje blijkt toch lastiger te zijn dan je denkt *mild glimlachicoon*

 9. De Hikjesman zou hier wel raad mee weten. Een weergaloze herschrijving met de pointe – zoals het hoort – omgedraaid: de blinde blijkt ergens in staan te zeiken, een kinderwagen of zo.

 10. Vanuit mijn woonkamer zie ik een blinde man die hopeloos verstrikt raakt in het doolhof van fietsen en fietsenrekken. Zijn blindenstok steekt veelvuldig door de spaken van gestalde fietsen, terwijl hij, licht struikelend, steeds verder verwijderd raakt van het station en in een perkje belandt.

  Als hij stilstaat en zijn benarde situatie in zich op lijkt te nemen, ren ik mijn huis uit en spoed me naar hem toe met de vraag wie hij is. Waarop hij zijn regenjas opent en zegt: „DSR, aangenaam, en probeer deze paling maar ’n in je mond.”

 11. Nounou, oefenen is een goed idee, Hendrik,maar nu laat je je toch door bozigheid leiden, vanwege een advies waar verder niets of af te dingen valt.

  Het aangename van de Ik-jes is dat ze zelden ordinair zijn, en daarmee ben je hier toch danig van ’t padje geraakt. *enigszins teleurgestelde glimlschicoon*

 12. glimlschicoon, uh, schimmelicoon? schlemielicoon? Kom op dsr, alors, dansez!

 13. Ach, de Zanikzeloterij laat zich niet licht verloochenen… *enigszins geamuseerde glimlschicoon*

  Dus je had moeite te begrijpen wat DSR bedoelde?

  Dan kun maar beter je schoolgeld terughalen! Hahaha!

 14. Kom op dsr, niet mokken, of glimlsch…. uh, dingesen, niet miepen, maar alors, danse!

 15. Het doet me denken aan de regenjas van van Kooten, met de ‘vieze man’.
  Niet echt een goede parodie.

 16. Art, die link is te vertrouwen, gaat naar een artikel op dit blog (bugje na het wijzigen van wordpress.com naar apiedapie.com).

 17. Ik zou zo graag willen weten wat voor dansje je moet dansen, DSR. Of mag je zelf iets uitzoeken? Kun je eigenlijk wel dansen?

 18. Och, ’n beetje schemer gebied mag van mij. Wat is er boeiender dan “zoeken naar?”
  ’n Geoefend Openbaar Plasser, taxeert variabelen als windrichting, kijkgleuf, wat dies meer zij.
  Ik vertel zojuist het stukje voor mijn Goede Huisgenoot, die onbekend is met, fietsenstalling & trein, : Er wordt hier smakelijk om het stukje gelachen.

 19. Aardig Ikje wel, maar waarom ging die man op weg naar een perkje om te plassen? Had hij toch in het station of zelfs in de fietsenstalling kunnen doen toen hij daar eenmaal beland was? En hoe wist hij dat er een perkje achter de fietsenstalling ligt? Dan kon hij toch niet zien? Ging hij op de lucht van hondenpoep en eerdere wildplassers af?
  Enfin, vragen, vragen…

 20. Hoe wist hij dat er bomen in het perkje stonden? Als hij al tegen een boom stond hoefde de Ikjesschijver niet te vragen of hij de man kon helpen.

  Of de blinde man interpreteerde het aanbod van Laurens verkeerd.

 21. Blinde mannen doen het wellicht ook zonder bomen, ik weet het niet, ik heb dit tafereel nog nooit gezien, ik weet niet wat blindheid met je schaamtegevoel doet. Zelve zou ik altijd een WC opzoeken, want je weet niet waar je staat en wie er kijkt. Maar ja, dat ben ik dan weer.
  Qua weten of er bomen in het perkje staan: dat hoort een blinde aan het ruisen van bladeren of knierpsen van takken.

 22. Dat van dat dansje moet je aan Henk vragen.

  Dat je van DSR droomt, is niet verwonderlijk. Hij neemt aan dat ’t een soort openbaringsdroom was, die inzicht in en zin en richting gaf aan je leven?

 23. Ja, dan kan gebeuren, bij dergelijke inzichten.

  DSR heeft wel eens van anderen gehoord dat ze het benauwd van hem kregen, maar dat waren dan eigen alleen juffrouwen.

 24. Weer zo’n naar, anoniem indegrondtrappertje van een duimpje-neer.

  Wanneer treedt de schuldige eens voor het voetlicht?

 25. De menselijke hand
  Met/zonder mof of want
  Heeft op gevoel of met verstand
  DSR’s post, die was gestrand
  Geplaatst in ’t bredere verband
  Als korreltje in ’t reactiezand
  In eer hersteld, ofwel ontband
  Want ’t was natuurlijk een grove schand!

 26. Is het alweer Internationale Zeurzakkendag?

  Zo ja, gefeliciteerd!

 27. Natuur

  Tijdens een fietstocht komen wij langs een gebied waar tientallen bomen omgezaagd zijn. Ze liggen in grote stapels klaar om weggehaald te worden. Ze zien er niet uit alsof ze ziek zijn. Het is ook geen voorbereiding voor een nieuwe woonwijk, want er mag in dit gebied niet gebouwd worden. Navraag bij de mannen die aan het kappen zijn levert het volgende op: „Wij moeten ze omkappen, want wij zijn bezig met een project om de natuur in dit gebied te herstellen.”

  Marianne Ketting

 28. Nou Marianne, nog nooit een biologieles gevolgd, nog nooit over bosbeheer gelezen, nog nooit een documentaire op de TV gezien, nog nooit naar Vroege Vogels geluisterd … Dat moet inderdaad in de krant.

 29. Helder verhaal, lijkt me. Wat is het punt?

  Oh, het zal zeker om de schijnbare tegenstelling gaan tussen het rooien van bomen en het ontwikkelen van natuurgebied?

  De inzender is kennelijk zeer deskundig, want kan zomaar aan een omgezaagde boom zien of ie ziek is of niet. Maar kennelijk staat ze er niet bij stil dat de ecologische waarde van een (productie)bos niet per se groter is dan bv. een herstelde rivierenloop, een schor- of slikland oid.

  Heeft de inzender dan niet om nadere uitleg gevraagd? Of is het maar achterwege gelaten om een punthe te kunnen scoren?

  Enfin, dankzij het Ik-je weten we er nu van. Een smeulend genoegenlijkheidspuntje is in deze de associatie met het Vlaamse woord voor zeuren (‘zagen’) en de achternaam van de inzender.
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

 30. @Henk
  Proficiat- je zalt voor een ondeelbaar ogenblik in het denkspoor van DSR.

  Leer echter van hem dat je, in plaats van het gedachtensprongetje gewoon uit te kramen, er beter aan doet het in een welluidende zin te verpakken.

  Maar, net als met je Hikje, leuk dat je het probeerde *milde, aanmoedigende glimlachicoon*

 31. Nou, dat zegt dsr nu wel, dat van die zieke bomen, maar sommige vrouwen, moeders meestal, voelen zoiets heel goed aan: is de stam soms wat schilferig, zijn de blaadjes wat verlept misschien, hangt de kruin wat droef, is de hars wat stroperiger dan normaal, of heeft tie een andere kleur, hebben de wortels wat verhoging, ruikt de schors wat zuur? Nou, dan is de boom heul erg ziek, en dan moet de bijl erin, dan helpt geen kusje of koekje.

 32. Da’s kei mooi beeldend beschreven, Henk, ik krijg er een brok van. De meeste syptomen die je beschrijft zie je niet aan ongehakte bomen heur. Dat dan weer niet. Maar toch.

 33. Zoals een bosrand ook veel boeiender is dan het bos zelve zo is er ook niets saaiers dan een productiebos, gelijk het Mastbosch ten zuiden van Breda. Daar is Staatsbosbeheer al enige tijd bezig om grote gaten in het bos bos te slaan en te vervangen door waterpartijen of de natuur weer haar gang te laten gaan. En dan gaat het echt niet om slechts tientallen bomen, zoals in het ikje.
  Kortom, much ado about nothing.

 34. @MK
  Komt er nog wat over DSR of sla je vandaag over? *milde glimlachicoon*

 35. Die dsr toch, die heeft het over schorland en schikland. Twee begrippen die google en de internets niet kent. Nou kan het zijn dat dsr zelf schor is van het vele slikken. Dat kan, mense, dat kan. Dsr slikt, nou en? Op gay-sites is dat heul normaal. Apie en dsr, gewoon, dikke vrinden. Gewoon doorlopen, niks aan de hand.

 36. Henk, je draait een tikkie door. Kunnen we het alsjeblieft gezellig of op z’n minst normaal/fatsoenlijk houden? Bij voorbaat dank.

 37. Henk richt voor zichzelve een puik monument op ter ere van zijn eigen domheid en onwetendheid, opgetrokken uit modder en str*nt.

  Eens met APD wat betreft het gewenste gedrag hier.

 38. Toch is Henk niet helemaal verkeerd bezig. Hij leest aandachtig wat DSR schrijft, probeert woorden die hij niet kent op te zoeken.

  Daar wordt ’n mens nooit slechter van. Met de juiste begeleiding zou het wel eens goed kunnen komen.

 39. Ah, de vrinden *kuch* dsr en Albert dapie, bespreken de toestand. Misschien was ik ook wel wat te abrupt, te bot over hun coming out, sorry *vrinden*.

 40. De uitdrukking: ‘dat is zooooo… (volgt jaartal)'(zie typerend voorbeeld Apiedapie), dat is zoooooo ouwerwets has been.

 41. Mag zijn, Henk, maar alles beter dan onbekenden via het internet en anoniem voor homo uitmaken, inclusief tamelijk vulgaire taal. Tot dusverre heeft slechts een andere reageerder zich hier ook aan bezondigd, daarmee voor de lezer zijn eigen fascinatie onthullend. Dan maar liever “ouwerwets”. Ach ja, het internet, wat je daar allemaal op tegenkomt indeed

 42. Heerlijk Apdp, hij is leuk en echt ik heb ervan ‘genoten’.
  Die man begrijpt mijn aversie van dat vreselijke trutcliché, goh zo’n Gremdaat slaat maar mooi de spijker op zijn kop.

  Van mij mag hij nog lang doorgaan met zijn stichtelijke preken en ons voorzien van de nodige spekjes bij het avondmaal.

  Erger is dat Paul van Vliet nog steeds maar doorklunst, jammer, hij heeft besloten door te gaan.

  Moet hij niet doen, slechte PR, stoppen ermee.

  Freek kent ook geen grenzen, houdbaarheid is lang overschreden, maar de ijdele dominee weet van geen ophouden.
  Arrogante clown van zichzelf geworden zonder enige zelfspot.

 43. Mee eens, teveel cabaretiers gaan door ver over hun houdbaarheidsdatum. IJdelheid. En ja, ze hebben verder niks geleerd, dus ook wel weer begrijpelijk. Paul was een paar decennia geleden heel leuk, met zijn majoor Kees. Maar daarna dus niet meer. Freek: zo verzuurd, zo zich zelf overschattend, zonde, want ik was zijn grootste fan. En dan hebben we nog Youp en nog zo wat.

 44. Bezondigd? Fascinatie?

  Ik stel slechts een waarschijnlijkheid vast, zonder gebruik van vulgaire taal. Dat er een verzameling eenzame aberaten is die zich vermaken op dit soort websites: Het zij zo.

  Voor viulgaire handelingen kun je bij je vorige host terecht. Fijn in Thailand, goedkope jongens, die mij daar herhaaldelijk op tracteerde, de ontvangen prent, heeft nog een tijdje met afzemder openbaar in het alternatieve kippenhok gestaan, tot ik op verzoek van de afzender hem weghaalde.

  En dat DSR en ApD onbekenden zouden zijn, evenzo de webmaster van Drasties, en heer Rozenwater, dat moge toch duidelijk zijn, blijkens wat ik in de loop der jaren schreef, dat je er glad naast zit, qua vermeende onbekendheid van personen.

  a) Ik ben een harde beta, dat levert resultaten op analytische basis
  b) ik ben gehuwd in eerste echt met Drolley

  Als je een en ander wilt verbergen, mag (zoooo 2014) , kun je beter niet al te overdreven veelwijverij simuleren, dat is mijn advies.

  Geniet van de rest van je avond

 45. Mopperkont is uitgemopperd – het moest er eens van komen.

 46. Bazaar

  Ik loop met mijn reisgenote door de overdekte Grand Bazaar in Istanbul. We willen wat kopen, maar graag in alle rust. Zonder irritant gedram. De winkeliers staan aan de ingang van hun winkeltjes om toeristen gewiekst naar binnen te praten. Keurend in etalages kijken is onmogelijk. Er wordt continu gezeurd om onze aandacht met de standaardvraag: „Hello, where do you come from?” Eerst gaan we daar nog vriendelijk op in. Inmiddels ben ik het zat. Een winkelier vangt mijn blik. Ik baal. „Hello miss, where do you come from?”, klinkt het vrolijk. Ik antwoord bits: „From the moon.” Het blijft stil. Dan hoor ik: „Which part of the moon?”

  Bianca Limpens

 47. Hahaha! Dat wil ‘in alle rust’ en ‘zonder irritant gedram’ iets kopen! Nou meid, dan moet je lekker thuisblijven in plaats van naar welke Oosterse bazaar dan ook te gaan.

  Dat NRC soukh-praat nu ook al tot Ik-je verheft, dat vind DSR, zacht gezegd, niet zo heel inspirerend.

  Maar welke pointe zou de inzender nu op het oog hebben gehad? ‘Nuffige toeriste op haar plaats gezet’ of ‘Middenstander weet niet waar de maan ligt’?

  DSR hoopt het een, vrees het ander.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 48. Het was geen vraag van de winkelier, maar een constatering nadat hij een blik op bitse Bianca geworpen, wat hij zei was: whichpart of the moon.

 49. Och, where you are from, where you come from? Verblijvende op de Phils, hoef ik niet naar ’n bazar te gaan, om herkend te worden als allochtoon. Zijn die Luitjes dan allemaal zo vervelend? Neen, dat valt best mee.?
  ’n Variant zou kunnen zijn: Ik ben zo juist met ’n satelliet geland. alsl U gaat zoemen, bent u mijn contactpersoon.
  Zo kan ik best ’n kwartiertje vullen. Hahaha, doe ik nu niet. Dag, dag, maak er ’n mooie dag van , Geniet er van.
  Kopen in den Vreemde, leuk maar zo zo lastig. Zelf natuurlijk in HK ook “gepakt” door Dames & Heren” verkopers. Daar krijg er nog ’n fraaie Chinese lach bij.
  Als je je lekker thuis wilt voelen, Kijk uit naar de “M”, van McDonald.

 50. @RSB! 🙂 “Ik ben zo juist met ‘n satelliet geland. Als U gaat zoemen, bent u mijn contactpersoon.” 😀

 51. Er is in de geschiedenis van de ruimtevaart geen geval bekend waarbij de aardbewoner landde met een satelliet. Dus: afknallen dit verhaal!

 52. Deze LP van Pink Floyd is niet van deze wereld. Wat een pretentieloos gezeur.

 53. Smaken verschillen. Ik heb hem net helemaal afgeluisterd, play it loud, en dacht bij mezelf: misschien is dit toch wel de allerbeste popelpee ooit gemaakt. Die sax op Us and Them! Weergaloos.

 54. ik zal nog eens luisteren, maar volgens mij is het meer van hetzelfde. Dat gevoel heb ik bij Bach eigenlijk nooit.

 55. Helemaal afluisteren, met aandacht en open mind. Je zult een prachtige avond hebben. Bach is er morgen ook nog.

 56. Madura neemt maar spoorslags aan dat RSB een aardbewoner is.

 57. @DSR
  😀 😀 😀
  Maduro lijkt me een nieuwkomer, die RSB niet zo goed kent.

 58. Is die M&G een open bedoening of een gezellig onderonsje tussen MK en RSB?

 59. Ze hebben het op de andere draad over precieze datum, tijdstip en plaats, dus het lijkt me dat het een tikkie breder is dan alleen de beide heren. Hoorde pawi ook niet tot dat clubje?

 60. Dsr, AD, het is ’n Open Bedoening. Zonder inlogcode open voor ’n Ieder, die reageerde op “ikjes” op het toenmalige Drasties.
  Pawi prikte , net als Weeromstuit ’n vorkje mee.
  Chapperones,, eerdere partners, ook welkom.
  Ongeveer als in andere culturen, maar dan net even anders.
  MK coordineert.

 61. E-peuter

  Mijn dochter ging ruim twee jaar geleden met het gezin naar Melbourne. Baby Loulou was toen net 15 maanden. Contact was er volop via Skype en Facetime. Na verloop van tijd communiceerde ook Loulou luidruchtig mee. De eerste woordjes Engels, bye-bye aan het eind met kushandjes. Daarbij tikte ze dan stevig op het scherm van laptop of iPhone.

  Volgende week komt de familie terug naar Nederland. Loulou is nu 3,5 jaar. Na het laatste e-contact hoorde mijn dochter haar tegen een buurmeisje zeggen: „Do your grandparents also live in a computer?”

  Dat zal een gewaarwording voor haar zijn als ze ons op Schiphol ziet staan.

  Hans Bekke

 62. De eerste alinea had gerust achterwege gelaten kunnen worden – en de werled had waarschijnlijk ook wel zonder de tweede en derde doorgedraaid.

  Het is en blijft een miezerig sub-genre, die kindertjes, en kleinkinderen zijn op de een of andere manier het alleroninteressantst.

  En DSR wil zich er niet mee bemoeien maar is ’t niet jammer de kans te laten lopen een kind tweetalig op te voeden?
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 63. Trouwens, zou een driejarige het echt over haar ‘grandmother’ hebben?

 64. En, sorry voor de lawine, DSR was te voorbarig wat betreft het tweetalig opvoeden. Daar valt uit het Ik=je niets over op te maken.

 65. Ik vind het wel een leuk Ikje. De inleiding zorgt voor een goede setting voor de pointe. Zelfs de meestal overbodige afsluitende zin is hier niet zozeer niet overbodig maar wel aardig.

 66. Ik kom net uitgeput binnen, dus valt er weinig meer toe te voegen, zelfs niet dat de laatste zin overbodig is.
  Helemaal eens met Luvienna, grappig ikje.

 67. Het is een van de vele grappige opmerkingen die kinderen kunnen maken. Leuk als het je eigen (klein)kind betreft, maar minder als je niets hebt met het kind in kwestie. Bijgaande video zal dat bewijzen. De laatste zin is, zoals zo vaak, overbodig. Alsof de lezer een fantasieloze debiel is.

 68. @Kees, ja dat is van alle tijden en zal ook zo blijven.
  Jij kent vast de uitdrukking: ‘Eenieder meent zijn uil een valk te zijn’.

  Ook raar als je filmpjes van je kinderen of kleinkinderen op internet zet.
  Maar een grappige anecdote als ikje over (klein)kind, buurkind mag van mij best hoor.

 69. @Kees/kleermaker1000, fascinerende video. Hij heet “mijn dochter” terwijl ik zeker dacht te weten dat dit een jongetje was, een junior uitgave van Jules Deelder. En dan zie ik als ik doorklik op Youtube dat dit jouw (klein?)dochter is! 🙂

 70. @Klare
  Nee dat gezegde heeft niets te maken met de strekking van wat ik bedoelde.

  @Apie
  Haha, ja, ze was een mooi jongetje vroeger en nu een mooie jonge vrouw. Je kunt in haar geval wel van een spectaculaire metamorfose spreken.

 71. Apie, goeie vraag, waar ik zo uitgeput van was, die vraag ga ik zonder ‘gene’ beantwoorden,

  ik ben een potje gaan golfen, daar was ik zo moe van dat ik daarna niet meer naar de Lidl kon om de Paas-feestelijke aanbiedingen op te halen.
  Heerlijke dingen daar voor de paasbrunch, zalm , lamsrack, forel, pate en croute, pate sans croute
  pate fromage, pate sans aucun fromage. enfin fromage sans verdure etc etc.

 72. Nou moe, hoe kun je nou van golfen moe worden? *grijns icoontje* Kalm aan, het is nog geen Pasen en de Lidl is morgen ook nog open. Klinkt goed die pate, die echter nergens zo lekker is als vers van de markt op zondag in Parijs en zijn voorsteden.

 73. 99. De volgende reactie zal de 100e zijn, ik zet hem maar even voor voor diegene die hem inkoppen wil. Zelve zal ik mij bescheiden op de achtergrond houden.

 74. Mijn monofocale “Geniet van het Ondermaanse. Dagelijks” neemt internet verslaafden waar. Te onderscheiden: Gamers (Doe je als het even kan met ’n paar Luitjes. Dikke pret staat voorop). Je speelt in groepsverband ’n game. Wordt met veel overgave gedaan.
  Facebookers , zij zijn 3 dimensionaal 24 uur per dag met fb bezig. Veelal sociale gebeurtenissen. Vrienden, Bekenden , Iedereen op de Foto, video.
  Chatters, 3 dimensionaal het Liefdesleven in. Hoef ik niet uit te leggen. Er zijn nogal wat vrouwen hier, die het heerlijk vinden, om “via de webcam” naar zich te laten kijken.
  Natuurlijk leven ze in de computer. Nogal wiedes.

 75. Nou! Dat scheelde niet veel, en ik had het Riverside zo gegund. De 101ste reactie is ook keigoed hoor. En dan nog afgezien van de inhoud. Wat daar zo allemaal in riverside’s computer krioelt, spannend hoor! En wij ook dus. In zekere zin.

 76. Is dat nou nog iets waar je ‘respect’ voor krijgt, zo’n honderste plaats? Of is het gewoon een goeie aanleiding om weer ees vroeg aan het bier te gaan.

  Vreemde toestanden, dat getalletjesfetishisme, dacht dat de belangstelling voor de kabbalah inmiddels weer was ingezakt.

 77. Nou nou nou, wat ben je weer aan het mopperen. Toch kun je de ondertoon van afgunst en van spijt dat jij net een paar minuten te laat was niet helemaal onderdrukken. Kom, geef dat nou gewoon eens toe!

 78. Lammetjes

  We twijfelen: wordt het een lang weekend naar Parijs of gaan we toch naar Texel? Een vandaag ontvangen mailbericht helpt ons in de goede richting. „Als u in het voorjaar naar Texel gaat kunt u er niet omheen. U ziet vele pasgeboren lammetjes vrolijk in het rond springen. Bezoek een schapenboerderij om te knuffelen met lammetjes en geniet ’s avonds van botermals lamsvlees van ons lamsmenu…”

  Het wordt dus Parijs.

  Jan Vanneste

 79. Nee he, weer zo’n ‘als je niks meemaakt, dan fieldersofeer je maar wat’-gedrochtsmormel!’ *bareuh*…….

  DSR begint er zelfs niet aan om de kromme gedachtengang van e.e.a. nader te analyseren.

  Maar Texel klinkt goed als vakantiebestemming….
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

 80. We twijfelen: wordt het een lang weekend naar Texel of gaan we toch naar Parijs? Een vandaag ontvangen mailbericht helpt ons in de goede richting. „Als u in het voorjaar naar Parijs gaat kunt u er niet omheen. U ziet vele madammekes vrolijk in het rond springen. Bezoek een madammekesboerderij om te knuffelen met madammekes en geniet van botermals madammekesvlees …”

  Het wordt dus Parijs.

 81. Een Ikje naar mijn hart. Het Texelse PR-bureau heeft tijdens de marketinglesjes kennelijk liggen slapen. Of in de wei rondgedarteld met.de pasgeboren lammetjes.

 82. Nou lummel, kom d’r maar in met een fijn recept! 🙂

  Over het ikje zelve kan ik kort zijn. Zoiets wordt wellicht wel duizenden keren per dag gedacht of gezegd, als stadsmensen het platteland bezoeken. Het is nu eenmaal een feit, waar je vandaag mee knuffelt, wat je vandaag voert en achter de oortjes kriebelt, kan morgen op je bord liggen. En zo hoort het ook. Dat is de natuur. Tenzij je een veganist bent natuurlijk, die kriebelen wat anders.

 83. Now, ek hebbe zuks al tied’n.

  Knuffel’n mit lammechies, doarna zelluf slacht’n, streup’n, (andersumme mag ok, mar dat kost ’n tientien ekstra) opzett’n, broad’n, en oppeuz’ln! Alles mooi op de foto soamn mit Boer’smurf en ’n oorkondugge da’j now egte manskeerl of vrouwmeid binnen.

  Soms bint de allerkleins’tn d’r een beetien gribberug veur, mar doarveur hebb’n wi’j zwemm’n mit palinks, en dan zolt’n, afkrabb’n, skonemaak’n, rook’n en opvreet’n veur.

  Veur elck wat wils! Hahaha!

 84. Waorumme bin ‘k zo’n gruun dink? En was is modderoasie veur biest?

 85. Niets ‘hoort’ van nature. De natuur zelf is daar een voorbeeld van. Organismen passen zich aan aan de omstandigheden en dan ‘horen’ ze zich overeenkomstig te gedragen. En dan veranderen die omstandigheden weer en ‘horen’ ze zich weer anders te gedragen.

  En inderdaad, vegetariers en veganisten die kriebelen héél (wat) anders.

 86. Nee Apie, dat zeg ik niet. Maar mensen gaan er vaak nogal gemakkelijk van uit dat ‘natuurlijk’ altijd goed is en ‘onnatuurlijk’ (niet natuurlijk) altijd fout of slecht. Dat vind ik niet; voorbeeldje: monnikskap is heel natuurlijk maar je gaat er wel dood van. Wat je ook vaak hoort over eten: ‘dat is niet goed want dat is chemisch’. Alles is chemisch.

 87. “Alles is chemisch” is net zo waar als “alles is natuur”. De bouwstenen van alle chemie komt uit de natuur en andersom.

 88. DSR kan zich vandaag wel vinden in L. ’s tegeltjeswijsheden.

 89. En ook Apie verkondigen waarheden als een koe. *loei-icoon*

  Voegt DSR er aan toe dat er ook bepaalde elementen zijn die niet in de natuur voorkomen, maar slecht onder zeer extreme omstandigheden in een laboratorium en we zijn compleet.

  Chemie of natuur – als je voor het eten je handen maar wast!

 90. Oh, natuur is buiten? Zucht. Ook dat wat ze in dat laboratorium voor die proefjes gebruiken is natuur. Het reageerbuisje, het vlammetje, het water en alle mineraaltjes en zuurtjes die ze d’rin laten pruttelen.

 91. …maar elementen die niet van nature voorkomen en maar voor een fractie van een miliseconde bestaan, dat is geen natuur *pontificatie-icoon*

  Dat de natuur buiten is, dat schrijf jij, niet DSR.

 92. Alles hier op aarde is natuur, binnen en buiten, lang en kort. Live with it. Wellicht kan de Oude Man dit eventjes bevestigen? Slechts een ja of nee, zonder uit te weiden over seksuele voorkeuren van protagonisten volstaat.

 93. Oh, alleen maar op aarde? De rest van het heelal telt niet mee?

  DSR snapt overigens wel wat je bedoeld, alleen je hebt ’t in je verschillende reacties een beetjes rottig opgeschreven. Geeft niet hoor. *milde glimlachicoon*

 94. Kennelijk is APD nog niet zo zeker van hemzelf, dat hij hulpt van buitenaf inroept *milde glimlachicoon*.

  Wat dat betreft denkt DSR aan de wijze woorden: ‘Nodig de duvel niet uit en geef ‘m geen stoel, want ’t is een plakkerd’.

 95. Ik heb altijd geleerd dat natuurkunde niets met de natuur te maken heeft.

  Leuk, nee eigenlijk wrang Ikje. Je moet wel van steen zijn om eerst met lammetjes te knuffelen (lijkt me leuker dan met dolfijnen zwemmen of met palingen in een emmer snot zitten) om ze vervolgens als dood vlees met vork en mes naar binnen te werken.

  Veganisme gaat me wat (te) ver, maar voor vegetariërs heb ik wel sympathie, al was het maar omdat ik er zelf een was en nu nog gedeeltelijk ben. Maar voor deze jongen geen lams- of kalfsvlees. Ook konijnenvlees is taboe. Ik zou er bovendien levenslange gebrouilleerdheid met mijn dochter mee riskeren.

 96. Dus alles dat klein en/of jong is dat eet je niet. Alleen grote dieren? Da’s een aparte manier van gedeeltelijk vegetarier zijn *grinnik icoon*

 97. DSR heeft zojuist een appel gegeten in plaats van een gehaktbal. Is hij nu ook gedeeltelijk vegetarier?

  Met dit soort dingen gaat het richting zwangerschap: je bent ’t of je bent ’t niet. Keessie’s part-timerij lijkt DSR wel erg mager om er zich op voor te laten staan.

 98. @Rechtertje
  Het is een begin. Je weet: je bent wat je eet. Beter appelig zijn dan een gehaktbal.

  @Apie
  Klein en oud kan dan weer wel, tenzij het konijn is.

 99. Joepje!!! Iloontje terug!!! Welkom lieve meid, je schrijft vanaf je ziekbed geloof ik, maar hopelijk zonder uitzicht op een bouwvakkersdecollete 🙂 Reageer rustig zo af en toe hier, het is hier gezellig en we zitten hier okee ..

 100. @I
  Sterkte ermede dan maar.

  @K
  DSR is DSR en DSR heeft nog nooit DSR gegeten, zelf geen afgekloven nageltje, dus dat verhaal klopt niet.

  En dan nog: minstens zo belangrijk als wat je eet, is wat je weer uitpoept.

 101. Elk niet-gegeten dier is er een. Dus als Keessie met gedeeltelijk vegetariër zijn, bedoelt dat hij weinig vlees eet, is hij gedeeltelijk goed bezig.
  Hup Keessie!

 102. Het kan dus ook zijn dat hij slechts gedeelten van grote en oude dieren eet, zie toelichting van Ilona resp. Kees zelve, Nou, dan ligt dat daar, tel uit je winst! Denk je dat dat halve hertje vrolijk weer opstaat en gaat dartelen? Wees dan een vent en eet alles op! *verstoord kijk icoontje*

 103. @L
  Dus het is ‘goed’ om geen beesten te eten? *milde glimlachicoon*

  Wat bedoel je daarmee? Is dat ethisch verantwoorder, gezonder, milieu-vriendelijker of iets anders?

 104. En wat stelt L. dan voor om de beestenpopulatie onder controle te houden?
  Dat is immers noodzakelijk, want er zijn nu al veel meer beesten dan mensen!

  Afmaken en laten liggen, staat ze dat soms voor?

  Dan maar liever op ’t bord, nietwaar?

 105. In ‘how to create a mind’ beschrijft Ray Kurzweil de weg die atificiele intelligentie heeft afgelegd.
  Ook doet hij uitspraken over waar dit naar toegaat en wanneer. Hij stelt dat binnenkort computers in staat zijn om empatisch met ons te communiceren. De computer gaat zijn eigen ‘ziel’ ontwikkelen. Vervolgens stelt hij dat de mens hoogstwaarschijnlijk affectie voor zijn computer gaat krijgen. (We zijn nu al in staat om geemotionneerd te raken R2D2 in starwars)
  We zullen dan waarschijnlijk ook groepen tegenkomen die tegen het uitelkaar halen van computers zijn.
  Het hele hoofdstuk over empathie, gevoel en gevoelens is het lezen waard.

 106. Of beluister het hier:

  Een commentaar op Youtube: “Zurzweil is an enormous fraud, an island of garbage floating in the middle of the internet” Die moeten we onthouden, komt vast eens van pas. 🙂

 107. De toekomst is altijd anders dan verwacht, dus die man zit er vast naast.

 108. Bedankt voor de link apie. Ik heb geen mening over wat hij aan het doen is, maar hij stimuleert nadenken.
  Dat hij in zijn boek overkomt als een pedante opschepper doet er niet toe vind ik.

 109. Och, empathie is in feite niet meer dan aandacht geven en aandacht krijgen. Onder mensen en andere levende dingen de manier om de soort in stand te houden. Het aandacht geven heeft de mens goed onder de knie en denken dat hij daarvoor aandacht terug krijgt ook.

  Denk aan de oermens die van de zon hield, met bomen praatte, in “iets” geloofde, en dacht dat hij van deze entiteiten iets terug kreeg. Ook in de dierentuin en in de huiskamer zien we het verschijnsel. De grijnzende aap wordt “dankbaarheid” jegens de pindagevende mens toegeschreven (terwijl het een grimas is, een teken van: geef me meer, zwak beest), de kwispelende hond en spinnende kat op schoot doet dat uit “liefde”, terwil het respectiievelijk om eten en warmte gaat.

  Denk ook aan de auto, waarmee sommige mensen ook praten, in de veilige beslotenheid of zaterdags bij het autowassen. Het naar de sloper brengen heeft de impact van een begrafenis van een familielid.

  Dus verbaast het me niet dat het omgaan met levenloze dingen zoals mobiele telefoons, computers, die gericht “aandacht” kunnen geven (door biepjes, toontjes, lampjes, als beloning voor bepaalde handelingen) geleidelijk aan ook met empathie wordt verward.

  Evolutie mensen, doorlopen, er is niks aan de hand.

 110. Hoi lummel, nee, dat citaat plaatste ik vanwege de aanstekelijke grofheid, taaltechnisch dan. Niet omdat ik het ermee eens ben. Genieen, mensen die echt iets te zeggen hebben en dat willen uitdragen, die worden wel vaker door mensen van wat lagere kunne met arrogantjes en opscheppertjes verward.

 111. Dat heb ik begrepen apie. Maar je zult zien dat zodra je alleen maar ’s mans naam noemt je aangevallen wordt en verketterd. Probeer maar eens.

 112. Ik vond het ook al gek. Maar wat bedoel je dan, of heeft het niets met kunne te maken?

 113. Jawel Bertje, ik heb het dan over mensen die geen genieen zijn, die niets te zeggen hebben en dus niets uit te dragen hebben. Mensen zoals DSR zou ik bijna gezegd hebben, maar dat zou niet aardig zijn. Het is wel een feit dat hij vroeger als ik een linkje naar een stukje plaatste (als service, als dienstverlening) dat altijd bestempelde als trots, verwaand, iedereen moet Apie geweldig vinden. Daar moest ik eigenlijk aan denken bij deze reactie. Ook Goudhaantje en nog zo wat reageerders hadden dat, maar da’s nog verder terug.

  Je mag in het calvinistische Nederland niet blij (laat staan trots) zijn op wat je hebt gemaakt, je mag het niet laten zien. In veel andere landen en culturen is dat dus anders, Amerika voorop (maar daar gaat het weer een tikkie te ver).

  Ik zou DSR overigens zeker niet als iemand met lagere kunne bestempelen. Hij kan keiveel, is een groot schrijver, in ABN en dialekt, en heeft zelfs van de week heel verdienstelijk gerijmd.

  “Kunne” is uiteraard een speels nergens op slaand woordspelletje op “kunnen”, maar ik zie nu dat jij het verwart met “andere kunne” en aan vrouwen denkt. Ik niet. In tegendeel, doorgaans kunnen vrouwen er wel tegen als je wat dingen laat zien van jezelf. Op wat uitzonderingen na natuurlijk, zoals een zeker dom blondje (nee, niet mijn vondst, een aanspreektitel door haarzelve gekozen, verder noem ik geen namen).

  Kortom, dat ging er allemaal door me heen kennelijk om 18:33. Waar dacht jij toen aan?

 114. @DSR 17.04

  Hoezo, de beestenpopulatie onder controle houden? Dat kunnen ze prima zelf, en daarbij kunnen ze meteen mooi de mensenpopulatie onder controle houden door regelmatig het teveel op te snoepen.

 115. Jarig

  Ik zat afgelopen woensdag in de bus naast een heel oud echtpaar en ving dit hilarische, maar beetje treurig gesprek op.

  Zij: „Schat, ik ben zondag jarig.”

  Hij: „Nee lieverd, je bent zaterdag jarig.”

  Zij: (Geïrriteerd hardop dagen van de week tellend): „Ik weet potverdikkie toch nog wel wanneer ik jarig ben!”

  Hij: (Pakt een notitieboekje): „Kijk schat, hier staat het… Je bent zaterdag jarig.”

  Zij: „Ho ho, maar daar staat 12/03, dat was vorige maand!”

  Hij: „Oh.. Ach.. Gefeliciteerd dan nog!”

  Zij: „Zal ik vanmiddag dan nog taart voor mezelf bakken?”

  Hij: „Ja, daar heb ik zin…”

  Jesse Beem

 116. Handig van Jesse om alvast in de eerste zin te zeggen wat we van dit draaiboek zullen vinden. Hilarisch is het zeker niet, een beetje treurig wel. Maar ja, dat heb je als je ouder wordt, dan gaat het wat minder met het geheugen. Mooi toch dat de ouwetjes nog steeds bij elkaar zijn, samen in de bus zitten en met elkaar praten en naar elkaar luisteren?

  Wat de laatste regel toevoegt aan de pointe is onduidelijk, misschien een poging om het hilarisch te maken? Laat dit genre kortom maar liever aan S. Carmiggelt over. Oh, die is dood. Nou bij wijze van bedoel ik dan.

  Prettige zaterdag allemaal en hup laat ik eens royaal doen, prettige zondag ook.

 117. Het is nauwelijks een Ikje maar een afgeluisterd gesprek. Kennelijk heeft de schrijver net als de door Apie aangehaalde Carmiggelt voortdurend een notitieblokje met potlood op zak voor gevalletjes als dit, om de conversatie letterlijk vast te leggen.

  Ik ben er niet ondersteboven van, van mij hoeven zulke ‘Ikjes’ niet. We horen allemaal weleens gekke, mysterieuze, droevige, lollige en pijnlijke flarden van gesprekken tussen onbekenden. Wandelend, in het openbaar vervoer, bij de kassa van de supermarkt en god mag weten waar al niet.

 118. Nee, het is geen ikje, volgens de geldende criteria.

  Het is niet leuk of grappig, hooguit verdient het een meewarige glimlach bij een afgeluisterd gesprek.

  Dit soort praatjes zou niet geplaatst moeten worden, belediging van mensen die de datum kwijt zijn, maar gelukkig nog wel de weg weten en in de juiste trein stappen.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: