DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14)

De Schrijvende RechterSlijmerige ikjes, daar houdt internetbeul De Schrijvende Rechter (DSR) niet van. Als hij die ziet dan pakt hij een schep zout ter ontslijming en laat ze dansen. Net als hij dat als kleine jongen deed bij de palingen die hij van zijn oom Jan leerde roken.

Ook deze week gaan wij met volle teugen genieten van de eindoordelen over de ikjes. De controversiële internetrechter DSR schrijft ze exclusief voor de lezers van apiedapie.com elke werkdag rond een uur of twee in den middag. Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC. Vroeger kon men op voormelde NRC-site reageren, nu kan dat hier.

Genadeloos neemt DSR de ikjeskrabbelaartjes op de hak. “Een ‘fijn tuincentrum’, wat mag dat wel weer niet zijn. Worden de plantjes daar door de fijn-gereformeerde eigenaren soms met poppestront bemest?” 

Waag het niet om het met hem oneens te zijn. Dat is “zeuremokken“. Of hij serveert je af met een “Ha. Daar laat je je even mooi in de kaart kijken, kwaaddenker van likmevestje!” Kortom, het is uitkijken bij De Schrijvende Rechter.

Wij plaatsen dit alles niet alleen vanwege het amusement en omdat we allemaal zoveel van de stuurse herenkappersbediende uit Brussel kunnen leren. Maar wist u bijvoorbeeld dat een asceet de tegenhanger van de hedonist is? Dat schudt hij tussen de bedrijven door ook nog even uit de mouw.

palingenNee, wij plaatsen en archiveren de Eindoordelen vanuit een diepgevoelde wens tot het verhogen van de algemene ikjeskwaliteit. De zwakke broeders- en zustersikjesschrijvers (m/v) in het land moeten er nou eens mee kappen. En zo niet, dan moet de redaktie eindelijk eens ophouden die tenenkrommende broddelwerkjes door te laten. Slechts de kwalitatief hoogstaandse ikjes blijven dan over. De ikjes zoals ze ooit waren bedoeld. Innovatief, in de hele wereld was er niets vergelijkbaars.

Slechts dan maakt de NRC kans op overleven. De voor het einde van het jaar geplande crowdfunding om de krant van de ondergang te behoeden moet vanuit een positie van sterkte – kwaliteitskrant, weet u het nog? – worden gevoerd. Geen bedelacties mensen! En ik zeg dit uit een diepe liefde voor v/h mijn lijfblad.

Ook DSRs tante Aal bij wie alles mag – chippies en ijs met slagroom en stapels stripboeken enzovoort – wil het zo. Niet dat ze ooit een NRC heeft ingezien, zij is meer van de Libelle en Margriet, maar de persvrijheid gaat haar aan het hart.

Scrol nu gauw naar beneden en geniet er van. Zeg ook wat het ikje bij u zelve losmaakt. Hier mag het. Hier kan het. Doe het maar. Het is voor het algemene nut.

Bekijk ook de Eindoordelen van vroeger. Ze verdienen het.

Of kijk naar een versje over de paling uit de gouwe ouwe schatkist.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

159 gedachten over “DSR houdt niet van slijmerige ikjes (14)”

 1. Nou! Dat scheelde niet veel, en ik had het Riverside zo gegund. De 101ste reactie is ook keigoed hoor. En dan nog afgezien van de inhoud. Wat daar zo allemaal in riverside’s computer krioelt, spannend hoor! En wij ook dus. In zekere zin.

  Like

 2. Is dat nou nog iets waar je ‘respect’ voor krijgt, zo’n honderste plaats? Of is het gewoon een goeie aanleiding om weer ees vroeg aan het bier te gaan.

  Vreemde toestanden, dat getalletjesfetishisme, dacht dat de belangstelling voor de kabbalah inmiddels weer was ingezakt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nou nou nou, wat ben je weer aan het mopperen. Toch kun je de ondertoon van afgunst en van spijt dat jij net een paar minuten te laat was niet helemaal onderdrukken. Kom, geef dat nou gewoon eens toe!

  Like

 4. Lammetjes

  We twijfelen: wordt het een lang weekend naar Parijs of gaan we toch naar Texel? Een vandaag ontvangen mailbericht helpt ons in de goede richting. „Als u in het voorjaar naar Texel gaat kunt u er niet omheen. U ziet vele pasgeboren lammetjes vrolijk in het rond springen. Bezoek een schapenboerderij om te knuffelen met lammetjes en geniet ’s avonds van botermals lamsvlees van ons lamsmenu…”

  Het wordt dus Parijs.

  Jan Vanneste

  Like

 5. Nee he, weer zo’n ‘als je niks meemaakt, dan fieldersofeer je maar wat’-gedrochtsmormel!’ *bareuh*…….

  DSR begint er zelfs niet aan om de kromme gedachtengang van e.e.a. nader te analyseren.

  Maar Texel klinkt goed als vakantiebestemming….
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

  Like

 6. We twijfelen: wordt het een lang weekend naar Texel of gaan we toch naar Parijs? Een vandaag ontvangen mailbericht helpt ons in de goede richting. „Als u in het voorjaar naar Parijs gaat kunt u er niet omheen. U ziet vele madammekes vrolijk in het rond springen. Bezoek een madammekesboerderij om te knuffelen met madammekes en geniet van botermals madammekesvlees …”

  Het wordt dus Parijs.

  Like

 7. Een Ikje naar mijn hart. Het Texelse PR-bureau heeft tijdens de marketinglesjes kennelijk liggen slapen. Of in de wei rondgedarteld met.de pasgeboren lammetjes.

  Like

 8. Nou lummel, kom d’r maar in met een fijn recept! 🙂

  Over het ikje zelve kan ik kort zijn. Zoiets wordt wellicht wel duizenden keren per dag gedacht of gezegd, als stadsmensen het platteland bezoeken. Het is nu eenmaal een feit, waar je vandaag mee knuffelt, wat je vandaag voert en achter de oortjes kriebelt, kan morgen op je bord liggen. En zo hoort het ook. Dat is de natuur. Tenzij je een veganist bent natuurlijk, die kriebelen wat anders.

  Like

 9. Now, ek hebbe zuks al tied’n.

  Knuffel’n mit lammechies, doarna zelluf slacht’n, streup’n, (andersumme mag ok, mar dat kost ’n tientien ekstra) opzett’n, broad’n, en oppeuz’ln! Alles mooi op de foto soamn mit Boer’smurf en ’n oorkondugge da’j now egte manskeerl of vrouwmeid binnen.

  Soms bint de allerkleins’tn d’r een beetien gribberug veur, mar doarveur hebb’n wi’j zwemm’n mit palinks, en dan zolt’n, afkrabb’n, skonemaak’n, rook’n en opvreet’n veur.

  Veur elck wat wils! Hahaha!

  Geliked door 1 persoon

 10. Niets ‘hoort’ van nature. De natuur zelf is daar een voorbeeld van. Organismen passen zich aan aan de omstandigheden en dan ‘horen’ ze zich overeenkomstig te gedragen. En dan veranderen die omstandigheden weer en ‘horen’ ze zich weer anders te gedragen.

  En inderdaad, vegetariers en veganisten die kriebelen héél (wat) anders.

  Like

 11. Nee Apie, dat zeg ik niet. Maar mensen gaan er vaak nogal gemakkelijk van uit dat ‘natuurlijk’ altijd goed is en ‘onnatuurlijk’ (niet natuurlijk) altijd fout of slecht. Dat vind ik niet; voorbeeldje: monnikskap is heel natuurlijk maar je gaat er wel dood van. Wat je ook vaak hoort over eten: ‘dat is niet goed want dat is chemisch’. Alles is chemisch.

  Geliked door 1 persoon

 12. “Alles is chemisch” is net zo waar als “alles is natuur”. De bouwstenen van alle chemie komt uit de natuur en andersom.

  Like

 13. En ook Apie verkondigen waarheden als een koe. *loei-icoon*

  Voegt DSR er aan toe dat er ook bepaalde elementen zijn die niet in de natuur voorkomen, maar slecht onder zeer extreme omstandigheden in een laboratorium en we zijn compleet.

  Chemie of natuur – als je voor het eten je handen maar wast!

  Like

 14. Oh, natuur is buiten? Zucht. Ook dat wat ze in dat laboratorium voor die proefjes gebruiken is natuur. Het reageerbuisje, het vlammetje, het water en alle mineraaltjes en zuurtjes die ze d’rin laten pruttelen.

  Like

 15. …maar elementen die niet van nature voorkomen en maar voor een fractie van een miliseconde bestaan, dat is geen natuur *pontificatie-icoon*

  Dat de natuur buiten is, dat schrijf jij, niet DSR.

  Like

 16. Alles hier op aarde is natuur, binnen en buiten, lang en kort. Live with it. Wellicht kan de Oude Man dit eventjes bevestigen? Slechts een ja of nee, zonder uit te weiden over seksuele voorkeuren van protagonisten volstaat.

  Like

 17. Oh, alleen maar op aarde? De rest van het heelal telt niet mee?

  DSR snapt overigens wel wat je bedoeld, alleen je hebt ’t in je verschillende reacties een beetjes rottig opgeschreven. Geeft niet hoor. *milde glimlachicoon*

  Like

 18. Kennelijk is APD nog niet zo zeker van hemzelf, dat hij hulpt van buitenaf inroept *milde glimlachicoon*.

  Wat dat betreft denkt DSR aan de wijze woorden: ‘Nodig de duvel niet uit en geef ‘m geen stoel, want ’t is een plakkerd’.

  Like

 19. Ik heb altijd geleerd dat natuurkunde niets met de natuur te maken heeft.

  Leuk, nee eigenlijk wrang Ikje. Je moet wel van steen zijn om eerst met lammetjes te knuffelen (lijkt me leuker dan met dolfijnen zwemmen of met palingen in een emmer snot zitten) om ze vervolgens als dood vlees met vork en mes naar binnen te werken.

  Veganisme gaat me wat (te) ver, maar voor vegetariërs heb ik wel sympathie, al was het maar omdat ik er zelf een was en nu nog gedeeltelijk ben. Maar voor deze jongen geen lams- of kalfsvlees. Ook konijnenvlees is taboe. Ik zou er bovendien levenslange gebrouilleerdheid met mijn dochter mee riskeren.

  Geliked door 1 persoon

 20. Dus alles dat klein en/of jong is dat eet je niet. Alleen grote dieren? Da’s een aparte manier van gedeeltelijk vegetarier zijn *grinnik icoon*

  Like

 21. DSR heeft zojuist een appel gegeten in plaats van een gehaktbal. Is hij nu ook gedeeltelijk vegetarier?

  Met dit soort dingen gaat het richting zwangerschap: je bent ’t of je bent ’t niet. Keessie’s part-timerij lijkt DSR wel erg mager om er zich op voor te laten staan.

  Like

 22. @Rechtertje
  Het is een begin. Je weet: je bent wat je eet. Beter appelig zijn dan een gehaktbal.

  @Apie
  Klein en oud kan dan weer wel, tenzij het konijn is.

  Like

 23. Joepje!!! Iloontje terug!!! Welkom lieve meid, je schrijft vanaf je ziekbed geloof ik, maar hopelijk zonder uitzicht op een bouwvakkersdecollete 🙂 Reageer rustig zo af en toe hier, het is hier gezellig en we zitten hier okee ..

  Like

 24. @I
  Sterkte ermede dan maar.

  @K
  DSR is DSR en DSR heeft nog nooit DSR gegeten, zelf geen afgekloven nageltje, dus dat verhaal klopt niet.

  En dan nog: minstens zo belangrijk als wat je eet, is wat je weer uitpoept.

  Like

 25. Elk niet-gegeten dier is er een. Dus als Keessie met gedeeltelijk vegetariër zijn, bedoelt dat hij weinig vlees eet, is hij gedeeltelijk goed bezig.
  Hup Keessie!

  Like

 26. Het kan dus ook zijn dat hij slechts gedeelten van grote en oude dieren eet, zie toelichting van Ilona resp. Kees zelve, Nou, dan ligt dat daar, tel uit je winst! Denk je dat dat halve hertje vrolijk weer opstaat en gaat dartelen? Wees dan een vent en eet alles op! *verstoord kijk icoontje*

  Like

 27. @L
  Dus het is ‘goed’ om geen beesten te eten? *milde glimlachicoon*

  Wat bedoel je daarmee? Is dat ethisch verantwoorder, gezonder, milieu-vriendelijker of iets anders?

  Like

 28. En wat stelt L. dan voor om de beestenpopulatie onder controle te houden?
  Dat is immers noodzakelijk, want er zijn nu al veel meer beesten dan mensen!

  Afmaken en laten liggen, staat ze dat soms voor?

  Dan maar liever op ’t bord, nietwaar?

  Like

 29. In ‘how to create a mind’ beschrijft Ray Kurzweil de weg die atificiele intelligentie heeft afgelegd.
  Ook doet hij uitspraken over waar dit naar toegaat en wanneer. Hij stelt dat binnenkort computers in staat zijn om empatisch met ons te communiceren. De computer gaat zijn eigen ‘ziel’ ontwikkelen. Vervolgens stelt hij dat de mens hoogstwaarschijnlijk affectie voor zijn computer gaat krijgen. (We zijn nu al in staat om geemotionneerd te raken R2D2 in starwars)
  We zullen dan waarschijnlijk ook groepen tegenkomen die tegen het uitelkaar halen van computers zijn.
  Het hele hoofdstuk over empathie, gevoel en gevoelens is het lezen waard.

  Like

 30. Of beluister het hier:

  Een commentaar op Youtube: “Zurzweil is an enormous fraud, an island of garbage floating in the middle of the internet” Die moeten we onthouden, komt vast eens van pas. 🙂

  Like

 31. De toekomst is altijd anders dan verwacht, dus die man zit er vast naast.

  Like

 32. Bedankt voor de link apie. Ik heb geen mening over wat hij aan het doen is, maar hij stimuleert nadenken.
  Dat hij in zijn boek overkomt als een pedante opschepper doet er niet toe vind ik.

  Like

 33. Och, empathie is in feite niet meer dan aandacht geven en aandacht krijgen. Onder mensen en andere levende dingen de manier om de soort in stand te houden. Het aandacht geven heeft de mens goed onder de knie en denken dat hij daarvoor aandacht terug krijgt ook.

  Denk aan de oermens die van de zon hield, met bomen praatte, in “iets” geloofde, en dacht dat hij van deze entiteiten iets terug kreeg. Ook in de dierentuin en in de huiskamer zien we het verschijnsel. De grijnzende aap wordt “dankbaarheid” jegens de pindagevende mens toegeschreven (terwijl het een grimas is, een teken van: geef me meer, zwak beest), de kwispelende hond en spinnende kat op schoot doet dat uit “liefde”, terwil het respectiievelijk om eten en warmte gaat.

  Denk ook aan de auto, waarmee sommige mensen ook praten, in de veilige beslotenheid of zaterdags bij het autowassen. Het naar de sloper brengen heeft de impact van een begrafenis van een familielid.

  Dus verbaast het me niet dat het omgaan met levenloze dingen zoals mobiele telefoons, computers, die gericht “aandacht” kunnen geven (door biepjes, toontjes, lampjes, als beloning voor bepaalde handelingen) geleidelijk aan ook met empathie wordt verward.

  Evolutie mensen, doorlopen, er is niks aan de hand.

  Like

 34. Hoi lummel, nee, dat citaat plaatste ik vanwege de aanstekelijke grofheid, taaltechnisch dan. Niet omdat ik het ermee eens ben. Genieen, mensen die echt iets te zeggen hebben en dat willen uitdragen, die worden wel vaker door mensen van wat lagere kunne met arrogantjes en opscheppertjes verward.

  Like

 35. Dat heb ik begrepen apie. Maar je zult zien dat zodra je alleen maar ’s mans naam noemt je aangevallen wordt en verketterd. Probeer maar eens.

  Like

 36. Ik vond het ook al gek. Maar wat bedoel je dan, of heeft het niets met kunne te maken?

  Like

 37. Jawel Bertje, ik heb het dan over mensen die geen genieen zijn, die niets te zeggen hebben en dus niets uit te dragen hebben. Mensen zoals DSR zou ik bijna gezegd hebben, maar dat zou niet aardig zijn. Het is wel een feit dat hij vroeger als ik een linkje naar een stukje plaatste (als service, als dienstverlening) dat altijd bestempelde als trots, verwaand, iedereen moet Apie geweldig vinden. Daar moest ik eigenlijk aan denken bij deze reactie. Ook Goudhaantje en nog zo wat reageerders hadden dat, maar da’s nog verder terug.

  Je mag in het calvinistische Nederland niet blij (laat staan trots) zijn op wat je hebt gemaakt, je mag het niet laten zien. In veel andere landen en culturen is dat dus anders, Amerika voorop (maar daar gaat het weer een tikkie te ver).

  Ik zou DSR overigens zeker niet als iemand met lagere kunne bestempelen. Hij kan keiveel, is een groot schrijver, in ABN en dialekt, en heeft zelfs van de week heel verdienstelijk gerijmd.

  “Kunne” is uiteraard een speels nergens op slaand woordspelletje op “kunnen”, maar ik zie nu dat jij het verwart met “andere kunne” en aan vrouwen denkt. Ik niet. In tegendeel, doorgaans kunnen vrouwen er wel tegen als je wat dingen laat zien van jezelf. Op wat uitzonderingen na natuurlijk, zoals een zeker dom blondje (nee, niet mijn vondst, een aanspreektitel door haarzelve gekozen, verder noem ik geen namen).

  Kortom, dat ging er allemaal door me heen kennelijk om 18:33. Waar dacht jij toen aan?

  Like

 38. @DSR 17.04

  Hoezo, de beestenpopulatie onder controle houden? Dat kunnen ze prima zelf, en daarbij kunnen ze meteen mooi de mensenpopulatie onder controle houden door regelmatig het teveel op te snoepen.

  Like

 39. Jarig

  Ik zat afgelopen woensdag in de bus naast een heel oud echtpaar en ving dit hilarische, maar beetje treurig gesprek op.

  Zij: „Schat, ik ben zondag jarig.”

  Hij: „Nee lieverd, je bent zaterdag jarig.”

  Zij: (Geïrriteerd hardop dagen van de week tellend): „Ik weet potverdikkie toch nog wel wanneer ik jarig ben!”

  Hij: (Pakt een notitieboekje): „Kijk schat, hier staat het… Je bent zaterdag jarig.”

  Zij: „Ho ho, maar daar staat 12/03, dat was vorige maand!”

  Hij: „Oh.. Ach.. Gefeliciteerd dan nog!”

  Zij: „Zal ik vanmiddag dan nog taart voor mezelf bakken?”

  Hij: „Ja, daar heb ik zin…”

  Jesse Beem

  Like

 40. Handig van Jesse om alvast in de eerste zin te zeggen wat we van dit draaiboek zullen vinden. Hilarisch is het zeker niet, een beetje treurig wel. Maar ja, dat heb je als je ouder wordt, dan gaat het wat minder met het geheugen. Mooi toch dat de ouwetjes nog steeds bij elkaar zijn, samen in de bus zitten en met elkaar praten en naar elkaar luisteren?

  Wat de laatste regel toevoegt aan de pointe is onduidelijk, misschien een poging om het hilarisch te maken? Laat dit genre kortom maar liever aan S. Carmiggelt over. Oh, die is dood. Nou bij wijze van bedoel ik dan.

  Prettige zaterdag allemaal en hup laat ik eens royaal doen, prettige zondag ook.

  Like

 41. Het is nauwelijks een Ikje maar een afgeluisterd gesprek. Kennelijk heeft de schrijver net als de door Apie aangehaalde Carmiggelt voortdurend een notitieblokje met potlood op zak voor gevalletjes als dit, om de conversatie letterlijk vast te leggen.

  Ik ben er niet ondersteboven van, van mij hoeven zulke ‘Ikjes’ niet. We horen allemaal weleens gekke, mysterieuze, droevige, lollige en pijnlijke flarden van gesprekken tussen onbekenden. Wandelend, in het openbaar vervoer, bij de kassa van de supermarkt en god mag weten waar al niet.

  Like

 42. Nee, het is geen ikje, volgens de geldende criteria.

  Het is niet leuk of grappig, hooguit verdient het een meewarige glimlach bij een afgeluisterd gesprek.

  Dit soort praatjes zou niet geplaatst moeten worden, belediging van mensen die de datum kwijt zijn, maar gelukkig nog wel de weg weten en in de juiste trein stappen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.