Om zijn daden en zijn doen

Apie Oranje KoortsHet Oranjehoekje op apiedapie.com stelt u in staat uw bewondering, vreugde, lol of diepe afschuw omtrent het Oranje elftal en zijn daden en zijn doen in Brazilie te luchten. U mag hier ook de gekkigheid van uw landgenoten bespreken. Foto’s zijn welkom, kortom, zie maar. Als het maar helpt.

Een greep uit eerdere reacties:

Klare taal:
Apie liever wat interessants tijdens die foebol-ellende, de tatoos doen me braken en die koppen nog meer.
spanje2Luvienna:
Deze niet-kijker zal het een zorg zijn wat witten, blauwen of pimpelpaarsen doen. Maar dat de bioscoop lekker rustig is op vrijdag vanwege een balspelletje ergens verweg, is dan wel weer prettig.
Mopperkont:
Voor wie het niet meer kan aanzien, Orlando van Handel op radio 4, rechtstreeks vanuit de stadsschouwburg Adam.
De Schrijvende Rechter:
Nu is het wel zeker dat ‘t niks wordt met de foebel. Hoogmoed wordt hullie d’r ondergang.
Bertje:
Chili wordt in de pan gehakt, vrees ik chili
Klare taal
Die hele voetbal is niet mijn cup of thea, dat laat ik graag aan anderen over.
De Schrijvende Rechter: Laat ze eerst de achtste finale maar eens doorkomen. Dan dacht DSR aan een goedkeurend knikje, en dan vooral omdat ‘t zo leuk is voor de mensen in het land, mits het een mooie, faire match is is natuurlijk.Heer Rozenwater
Heer Rozenwater:  Vanavond voetbal. Gaan jullie ook kijken, ik wel! Dat menig Mexicaan maar over menig Nederlands been mag komen te vallen.
Apiedapie: Nul voor Oranje nul voor Groen
Ik ben ff de was gaan doen

De Schrijvende RechterHet Nederlands voetbalteam presteert naar behoren. DSR feliciteert de betrokken spelers, coach en begeleiders en hoopt op een sportieve voortzetting in de kwart-finale.
shaqira zwitserlandDe Schrijvende Rechter: Het is juist die houding die NL nog kan opbreken. Braad de kip nou niet voordat ie geplukt is.
IndraNu ween ik, snik
Riverside blues.phil: Ik vind die jongens van oranje erg goed, concept, uitvoering, “het op het goede ogenblik doen”. Creeer chaos voor de keeper, laat ‘n scherpschutter in de 2 lijn zijn kans afwachten, het verhaal beginnt bij chaos. Dat vind ik knap.
Apiedapie: We geloven er nog kei in.
Heer Rozenwater: Ik niet meer 😦
krulApiedapieHoud moed. Tegen beter weten in snik.
ApiedapieYeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssss!!! Kruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulllllllllllllll!
LuviennaIk heb het niet helemaal bijgehouden: spelen ze – als ze steeds winnen – nou nog 2 keer?
De Schrijvende Rechter: ‘t is ook een beetje DSR’s schuld. Zolang hij sceptis is, gaat ‘t prima, maar wanneer hij er echt in gaat geloven en al over de finale nadenkt, gaat ‘t onherroepelijk mis. Sorry.
De Schrijvende Rechter:  Maar, en dat mag ook wel eens gezegd worden, als je ‘lekkerbekje’ heet, lok je het natuurlijk ook wel uit dat de mensen je met een lekker sausje op willen eten.
Apiedapie: Live with it, zou ik zeggen en ben het al ruimschoots vergeten. Wel jammer van dat vliegticket naar AMS, weet iemand iets leuks voor de zondagavond? En zaterdagavond ook!
keiblij met oranjeApiedapie: Hoi Roosje, keiblij hoor! Was een prettig voetbalavondje. Is alles toch nog goed gekomen toch? Met opgeheven hoofd landen ze zo meteen op Zestienhoven.

 

Wij houden van Oranje (tekst: Andre Hazes)
Samen zijn we sterk
Eendracht maakt machtig
Hoe een klein land groot kan zijn
Is dat niet prachtig
Nederland Oh Nederland
Jij bent een kampioen
Wij houden van Oranje
Om zijn daden en zijn doen

Oranje Header

australie nederland

juni 23 2014a

Nederland MexicoNederland Costa RicaNetherlands Argentina 2014plof

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

171 gedachten over “Om zijn daden en zijn doen”

 1. Bijzonder. En hij heeft ook nog eens al zijn rechtertjes-parafernalia meegenomen.

  Like

 2. @Luvienna, in de haast geen tijd gehad om een koffer te pakken neem ik aan. Zo in zijn eindoordelenkloffie het vliegtuig in.

  Like

 3. Om de voetballoze dagen een beetje door te komen deel ik bij deze een gouwe ouwe van Monty Python, speciaal ook voor Kees de Jongen, met hoogtepunten van Griekenland – Duitsland.

  Like

 4. Ja mensen, het Oranjehoekje is weer open vanavond. Bitterballen en bier gratis, als je maar in het Oranje komt. Stand bij Belgie – Argentinie nu 0 – 1, maar dat komt wel goed.

  Dit zijn bitterballen mensen, echt waar:

  Like

 5. Heeft Oranje gewonnen? Er was zoveel vuurwerk en getoeter dat het zelfs bij mij thuis te horen was.

  Gefeliciteerd dan maar.

  Like

 6. Nee, geen bioscoop dit keer Apie, ik bedoelde de verrukkelijke BBC-TV-serie QI. Komische kennisquiz met Engelse celebrities en Stephen Fry als quizmaster.

  Like

 7. Jij ook gefeliciteerd Luvienna, want het is ook jouw Oranje! De held van de wedstrijd was ene Krul. A.s. woensdag nog een keer juichen! En dan zaterdag (als ze woensdag verliezen) of zondag (als ze winnen). Oftewel, de vlucht is geboekt, Apie comes to NL!

  Like

 8. Ik heb het niet helemaal bijgehouden: spelen ze – als ze steeds winnen – nou nog 2 keer?

  En Apie comes to NL om mee te vieren of mee te lopen in een stille tocht voor Oranje?

  Like

 9. @HeRoWa, nog eentje voor de afbeelding van gisteren:

  Nee hoor, je bent niet dik, je bent stevig gebouwd

  Like

 10. Luvienna, er zijn nu nog vier teams over. Er kunnen er maar twee in de finale. En een van die twee (Nederland) wordt wereldkampioen. Dat is volgende week zondag.

  Om te bepalen wie er naar de finale gaan worden er halve finales gespeeld. Dinsdag speelt Brazilie tegen Duitsland. Woensdag Nederland tegen Argentinie. De respectievelijke winnaars spelen op zondag de finale. De verliezers vinden we zielig, die willen niet meteen naar huis, moeder en de kinders zijn ook in het hotel en nog niet bruin, dus die mogen op zaterdag de zogenaamde “troostfinale” spelen. De winnaar daarvan mag zich “3e” noemen, maar het is een duel om des keizers baard en ze zijn normaliter behoorlijk sjaggo, die teams die op zaterdag spelen.

  Apie komt naar NL om de wedstrijd live mee te maken, net als vier jaar geleden, de familie spreekt er nog over. Hij heeft er genoeg van om in zijn eentje in een ver land op de bank te zitten juichen met zijn oranje sjaaltje om. Hij heeft er genoeg van om in zijn eentje na de wedstrijd toeterend rondjes te rijden in zijn auto met oranje wimpels aan den antenne. Hij heeft er genoeg van om de wedstrijden op Facebook, Twitter, apiedapie.com en met zijn vriendin via de Whatsapp te bespreken. Bier willen we drinken, brullen willen we, elkaar in de armen vallen. Kom je ook?

  Like

 11. Aha, dus met een beetje pech/geluk speelt Nederland in de finale tegen Duitsland? Dat is vaak een nogal traumatische ervaring, geloof ik. 😉

  Meekijken naar voetbal, bedoel je? Neuh, je weet wat voor voetbalfan ik ben. ik zou me dan voelen als Leonard Hofstadter die ‘gezellig’ met de vrienden van zijn liefje Penny mee komt kijken naar een belangrijke wedstrijd baseball/rugby/iets. (Big Bang Theory, voor wie het iets zegt). Dat was ook niet zo’n succes.

  Maar als je wat langer dan een voetbalwedstrijd in NL blijft zouden we misschien weer eens een drastiesApieDapie-bijeenkomst kunnen houden.

  Like

 12. Snik, het is dit keer een flitsbezoek, waarin ik niet eens alle naaste familie en allercloseste vrienden haal. Maar een apiedapie community dag zit in de planning. Ooit eens. Houd vol.

  Like

 13. Da’s nou jammer Apie, je moet ook geen flitsbezoeken inplannen maar wat slack inbouwen.

  Like

 14. Zag ik jou trouwens een paar dagen geleden niet op Schiphol? Virtueel, bedoel ik?

  Like

 15. Huh? Laatste keer Schiphol is alweer een week of drie geleden. Heb toen nog nieuwe haring gegeten, njammie. Je brengt me op een idee … of benne ze inmiddels al weer oud? Nee, niet aan jou vragen, weet ik toch gekkie. Maar een korenwijntje drink je misschien wel? Just asking.

  Like

 16. Misschien was het 3 weken geleden, kan ook wel. Time flies. Ook een bliksembezoekje?

  Korenwijn en haring is traditioneel altijd in grote gratis hoeveelheden aanwezig bij de finish van de Tulpenrallye. Die heb ik me goed laten smaken (de korenwijn), oud of niet oud.

  Like

 17. Dat was nog flitser, slechts een wat langere tussenlanding, snik, ik ben nog nooit naar de Tulpenrallye geweest. Waarom vertel je me dat nu pas! Je had het naar je zin zo te zien. Is dat je zus?

  Like

 18. Überflitsend, nauwelijks een voet aan de grond.

  Ik heb geen zus maar misschien was het mijn nichtje, ik herken haar wat lastig met die helm op.

  Volgend jaar is de start in Italie, dan gaan we via waarschijnlijk Zwitserland, Frankrijk, België en/of Duitsland naar de finish in Noordwijk. Kun je er alvast rekening mee houden.

  Like

 19. …. maar nu gaan we naar Brazilie – Duitsland kijken. Voor wie ik ben? Merkwaardig genoeg voor Duitsland. Ik zou hen namelijk graag in de finale willen verslaan, 40 jaar na dato wordt het tijd, het is niet anders. Als Duitsland niet wint, dan moeten we morgen expres verliezen. Dat voetbalt niet prettig. Hup Duitsland!!!

  Like

 20. Tja, er wordt naar me geluisterd, maar dit had nou ook niet gehoeven. *troost icoontje* (voor het nageslacht: Duitsland scoort 5 doelpunten binnen het eerste half uur van de eerste helft, Brazilie loopt als een kip zonder kop over het veld te dazen, het publiek zit dit in tranen te aanschouwen).

  Like

 21. Het hoekje is vandaag iets eerder open dan normaal, vanaf 14h00 om precies te zijn. Gerritjes en vlammetjes dit keer, de bitterballen zijn door een fout van de leverancier elders afgeleverd. Drank is er zat. Welkom! Over anderhalf uur dus.

  Like

 22. @Luvienna, het recept van gerritjes, succesnummer uit mijn jeugdjaren, zonder gerritjes geen verjaardag, en helemaal groot feest als ik mocht helpen klaarmaken (en passant de augurkenpot leegetend), vind je hier: http://www.smulweb.nl/recepten/1384420/Gerritjes

  Je kunt de boterhamworst weglaten (op het plaatje zien we salami, toen ook wel plokworst geheten, fout. Ook de blokjes kaas zijn fout, veels te groot). Je kunt in feite weglaten wat je wilt, je kunt alles weglaten, het stokje kan altijd als tandenstoker dienen, hoewel je die dan niet echt nodig hebt.

  Ook de gehaktvulling van de vlammetjes moet eruit te pulken zijn, dacht ik.

  Like

 23. Plokworst is toch hetzelfde als cervelaat (sterf-op-straat) worst?

  Like

 24. Ja, dacht het wel, plokworst, cervelaat, salami, chorizo, allemaal dezelfde familie dacht ik. Rooie worst met witte vetpukkeltjes erin, lekker mee-eten.

  Like

 25. @Apie, om nou eerst gehakt in de vlammetjes te doen en die er vervolgens uit te pulken, lijkt me niet de bedoeling. Bovendien is er dan toch vlees gebruikt en het gaat mij er niet zozeer om dat ik geen vlees wil binnenkrijgen, als wel dat ik tegen dieren doden ben. (Ja DSR, ook tegen muggen doodslaan.) En bij uitgepulkte vlammetjes is dat dan toch gebeurd.

  Like

 26. Salami is met knoflook, toch en aanmerkelijk verschil.

  @L
  Een hap uit een levende beest kan dus wel?

  En wie in veel delen van de wereld niet tegen muggen doden is, is tegen malaria bestrijden. Of is dat ’n uitzondering?

  Like

 27. DSR, ik ga er niet uitgebreid over discussiëren, maar wat malariabestrijding betreft vind ik dat je de parasiet moet bestrijden en niet de mug. En daar richt malariabestrijding zich ook steeds meer op.

  Like

 28. @L
  Natuurlijk – en dat is ook goed. Maar naast de lange termijn moet je ook aan de korte termijn denken.

  Een vraag, in alle oprechtheid: waarom ben je tegen het doden van dieren? In de natuur is doderij toch ook schering en inslag? (DSR vraagt maar, je begon immers zelf tegen hem over die mug).

  Like

 29. En wat betreft de hap uit levende beesten zie je tegenwoordig de gekste dingen:

  Like

 30. @Apie, het fifa elo-systeem (afkomstig vanuit het schaak) heeft tot nu toe een betere voorspellende waarde gehad:

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/World_Football_Elo_Ratings

  Nederland staat nu tweede op die lijst, na Duitsland maar voor Argentinië. Het thuisvoordeel wordt in dit systeem niet meegerekend maar is waarschijnlijk te verwaarlozen voor de komende wedstrijd. Brazilianen zijn fel anti Argentinië.

  Nederland stond vanaf het begin hoog genoteerd, zeker na de winst op Spanje. Brazilië stond voor het toernooi slechts vijfde.

  Like

 31. @DSR 16h55 Nou, ik ben wel wat gewend op internetgebied, zoals de jaarlijkse dolfijnenslachtingsvideo’s ergens uit Japan, vroeger het zeehondjesknuppelen ergens vanuit Canada, het walvissenslachten overal op de oceaan, en de dierentransport- en slachthuisvideos uit, o.a. , ons eigen fijne landje, maar dit is met heel grote afstand de walgelijkste dierenmartelvideo die ik ooit heb gezien. En dan zo’n gezinnetje dat met kleine kinderen op hun dode gemakje uit een nog happende vis zitten te smikkelen, dat is echt heel erg niet goed.

  *ik kan geen icoontje bedenken dat mijn gruwel en walging adequaat weergeeft en laat het dus maar aan de verbeelding van een ieder over icoontje*

  Een grizzlybeer in het hoge noorden eet ook weleens een hapje levende vis, een kat speelt ook weleens te lang met een gevangen sprinkhaan, maar dit zijn mensen met verstand, en ik heb het dan over zowel de lullo die dit bedacht heeft, de kok, de serveerders (m/v) als dat heel sneue gezinnetje.

  Like

 32. En er zijn nog fijne video’s van het levend villen van wasbeertjes (of soortgelijke diertjes) in China; hangen die beestjes daar nog een tijdje aan zo’n haak, naakt, zonder hun jas, want die is net afgestroopt.

  Like

 33. @DSR

  Daarom hoeven wij dat toch niet te doen? Heeft jouw moeder vroeger niet tegen je gezegd: Als de anderen in de sloot springen, doe jij dat dan ook? En daar komt bij dat mensen weten wat ze doen, wat een bepaalde actie voor een ander levend wezen betekent. Dat weten maakt ons verantwoordelijk voor onze daden. Dat veel mensen daar graag hun oren, ogen en geweten voor sluiten, dingen naar een gewenst wereldbeeld redeneren (“vissen zijn koudbloedig dus hebben ze geen gevoel” – ja ja), of hun eigen genoegens boven het welzijn van andere wezens stellen, is helaas nog steeds veel schering en inslag.

  Like

 34. @APD
  Had als man van de wereld toch wat meer tolerantie voor andere culturen verwacht.

  Tsja, we vinden het er wat onaangenaam uitzien, maar die streken kun je moeilijk stokvis drogen en als de vis niet vers is, lag je vroeger de volgende dag al in je graf. Dan maar liever geen risico nemen en zeker weten dat je eea vers op je bord krijgt.

  Wat mij nog het meest tegenstond, was de schijtjolige wijze waarop eea van commentaat werd voorzien.

  @L
  Als de mensheid geen andere wezens had gedood, was ze zelf allang uitgestorven.

  De mens maakt deel uit van de natuur, waarin het draait om eten of gegeten worden, no hard feelings. Van mij geen slappe excuses over koudbloedige vissen, al is een vis niet in staat haar lot te voorzien, de dood te vrezen en te lijden zoals een mens dat zou doen. Je bent ook als koudbloedige vis dik de sjaak als je tijd is gekomen.

  Maar, en dat mag ook wel eens gezegd worden, als je ‘lekkerbekje’ heet, lok je het natuurlijk ook wel uit dat de mensen je met een lekker sausje op willen eten.

  Like

 35. En jammer van de foebel, hoor, al had APD er het ijdel gebruik van Jezus naam er bij achterwege mogen laten.

  ’t is ook een beetje DSR’s schuld. Zolang hij sceptis is, gaat ’t prima, maar wanneer hij er echt in gaat geloven en al over de finale nadenkt, gaat ’t onherroepelijk mis. Sorry.

  Like

 36. Ach, dat is ook zo. Pardon.

  Zou ie ook zo zitten te vloeken als ie naar z’n potjes schaken kijkt?

  Like

 37. @DSR

  Wat ik al zei: ik heb geen zin om hier over te discussiëren.

  En jij en Maduro bedankt nog voor de leuke plaatjes en beschrijvingen, heel fijn. Ik had daar best zonder gekund.

  Like

 38. Live with it, zou ik zeggen en ben het al ruimschoots vergeten. Wel jammer van dat vliegticket naar AMS, weet iemand iets leuks voor de zondagavond? En zaterdagavond ook!

  Like

 39. @L
  Tot je dienst. Gelieve DSR in volgend geval niet meer in discussies te betrekken dmv flauwigheden over muggen doodslaan e.d.

  DSR acht het voorlopig technisch onmogelijk, en eveneens onwenselijk om zijn bijdragen toe te snijden op wat jij al dan niet ‘nodig’ zou kunnen hebben.

  Op die link klikken was je eigen verantwoordelijkheid. Uit titel en bijschrift was overigens duidelijk dat het tamelijk plastisch was.

  Like

 40. @DSR, nog niet maar dat ga ik nu eens proberen. Ik hou je op de hoogte!

  Like

 41. Plaats en foto – valt vast meer in de smaak dan een levend lekkerbekje. DSR zal het morgen wel zien.

  Like

 42. Het lijkt me dat we een verdiende wereldkampioen voetbal hebben.

  Hartelijke felicitaties aan onze Oosterburen!

  Like

 43. Een finale Nederland – Duitsland had het moeten zijn, en dan weten we het niet hoor, wie die verdiende wereldkampioen zou zijn geworden. Grootste schande? Messi als voetballer van het toernooi kiezen. Diepsneu, zelfs Messi zelve schudde vertwijfeld het hoofd toen hij van zijn uitverkiezing hoorde. Afijn, de rubriek gaat nu dicht, over twee jaar verder. Zo wij en de wereld dan nog bestaan. Dank allemaal, het Oranjehoekje was een prettig hoekje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.