Een vrolijke Jan Pret met wie je lol kunt hebben, dat is DSR (25)

Jan Klaassen“DSR voelt zich regelmatig hartverwarmd wanneer een kind een onbevangen ziel in hem vermoedt, die doorheeft dat DSR een vrolijke Jan Pret is, waar je lol mee kunt hebben.”

Het is heerlijk voor een blogbaas als hij ziet dat zijn bezoekers het naar hun zin hebben. Dat je een podium biedt waar levensvreugde wordt gedeeld. Wie hij is dat hij dit doen mag, denkt ondergetekende weleens.

De Schrijvende Rechter (DSR) is er zo eentje die het kei naar zijn zin heeft. Hij schrijft dagelijks zijn Eindoordelen over de “ikjes”, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC,  Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee.

“De inzender is een min of meer Bekende Nederlander. Daarvan wordt zelfs een volgesnoten zakdoek geplaatst.”

De pretrechter schiet ze vervolgens genadeloos af. Vorige week schreef hij bijvoorbeeld: “DSR is niet gediend van het zoveelste consumerzeurzanik-Ik-je, waarbij de inzender het winkelpersoneel op d’r nummer zet. Hopelijk helpt diclofenac ook tegen een overactieve zeurzak en ouwehoertjes.” En: “De inzender is een min of meer Bekende Nederlander. Daarvan wordt zelfs een volgesnoten zakdoek geplaatst. “

Andere ietwat minder getalenteerde afreageerders zien daar dan aanleiding in om ook los te gaan op het ikje. Klare taal deed het niet onverdienstelijk met een medogenloos “Het ikje van vandaag, daar heb ik echt geen woorden voor, geen stijl, geen niveau, gewoon flut,”

Of, en dat is apart, de reageerders gaan los op DSR zelve! Ut bijvoorbeeld met zijn commentaar op de foto van DSR: “Ziet hij er werkelijk uit als een legoblok met pruillip en pornosnor?” En: “DSR blijft stug doorbrommen op het haatpad. Neem het allemaal niet zo serieus, ouwe knorrepot.” 

duimpjesbokaalMet deze laatste reactie ging Ut er wel vandoor met de Duimpjesbokaal, liefst twaalf (12) duimpjes kreeg de sneer, waarvan elf (11) duimpjes omhoog. Gefeliciteerd, Ut, gefeliciteerd familieleden, vrienden en kennissen van Ut die op een veelheid van devices ijverig zitten mee te duimen (althans, dit is het vermoeden van de rechter). Heer Rozenwater voegde een nieuw werkwoord aan de blogthesaurus toe met zijn ” … zo te zien is Ut zichzelf aardig aan het omhoogduimen”. 

pimmsUt en de “vrolijke breedbekkikker” (quote DSR) Maduro stonden behoorlijk in het middelpunt van de discussie vorige week. Hun avatars, hun woordgebruik, het was allemaal niet in orde. En als klap op de vuurpijl ging men weer eens over op het aloude en doorgaans tot niets leidende “reageerdertje achter de reageerder gissen“. Maar alsof het zo moest zijn: Ut scoorde de 100e reactie, Maduro de 200e, gefeliciteerd heren, en ga zo door!

Enfin, je zou bijna vergeten dat dit het intro is van weer een nieuwe week vol heerlijkheden van onze reageerders. Scrol  dus nu snel naar beneden, zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van een  medereageerder bij uzelve losmaakt. De puike eindoordelen van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil. En Oranjegevoelens kunt u hier kwijt. Veel plezier!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

152 gedachten over “Een vrolijke Jan Pret met wie je lol kunt hebben, dat is DSR (25)”

 1. 102. DSR hoeft geen prijsje, hoor.

  Geef maar aan degene die op 101 komt, of 102, dzw, na DSR.

  Like

 2. Ja, inderdaad Belinde de Broucqere heeft een prachtige installatie met paard gemaakt, fraai, groots en imposant , gezien in De Pont het enige pluspunt van Tilburg.

  Like

 3. Dat gaat maar weer voorbij aan ’t Peerd van Ome Loeks (hardstikke dood, zoals bekend) in Groningen.

  De rest is allemaal aanstellerij.

  Like

 4. Dat hangende paard kende ik ook niet, ze heeft in De Pont in de vaste collectie ook mensenlichamen, roze en en bijzonder realistisch geformeerd van een zeer plasties materiaal hangend in glazen kasten.

  Like

 5. Dsr
  Wanneer word je nou eens een beetje volwassen , dat peerd van ome loeks is al lang dood en begraven.

  Like

 6. Bij Dsr moet men ‘ons aller’ lezen als: Dsr en z’n gelijkgestemde vrindjes van zijn geliefde Jostiband.

  En uh, @ Klare Taal, wie is toch die Belinde de Broucqere? (Ja, mensen, namen secuur overtypen blijft lastig.)

  Like

 7. @Heer Rozenwater 11.47

  Jazeker val ik op mannen met een verfijnde smaak, HeRoWa. Vooral als ze de verfijnde smaak hebben om op mij te vallen. 🙂

  Like

 8. Kordate receptioniste

  Woensdag was er een bom- melding bij de Bijenkorf, maar die bleek loos alarm. Dat is niet de eerste keer.

  Tijdens een bijeenkomst van directeuren van Amsterdamse grootwinkelbedrijven in de jaren zestig of zeventig van de vorige eeuw bleek dat iedereen wel een paar (achteraf valse) bommeldingen had gehad, behalve de Bijenkorf.

  Navraag bij het Bijenkorfpersoneel leidde tot een kordate receptioniste die bevestigde dat ook deze winkel eigenlijk een melding had gehad.

  Waarom had ze die dan niet doorgegeven? Daar kon ze niet aan beginnen zei ze. Ze kreeg dit soort berichten veel te vaak. Ze antwoordde dus steevast dat ze de directie daar niet mee kon lastigvallen en bovendien dat dit soort meldingen bij de Bijenkorf alleen schriftelijk konden worden ingediend.

  Dolf Elsevier van Griethuysen

  Like

 9. En dan vliegt een keer de Bijenkorf de lucht in en samen met het stof dwarrelen paperassen naar beneden waarop nog net te lezen valt: Dit is een bommelding…

  Like

 10. Nou meneer Elsevier van Griethuysen, daar heeft u op zitten zwoegen, op dit werkstuk. Het loopt als stroop. Maar de kordate receptioniste – die kennelijk altijd in dienst was en nooit vervangen werd – mocht er zijn. Parbleu. Sigaartje?

  Like

 11. Wow, dat is zeker bij nadere lezing heel erg lief. Eerst dacht ik, oh, hij denkt zeker dat er veel fijnzinnige mannen zijn, maar nu zie ik dat hij bedoelde, dat er veel fijnzinnige mannen op Luv vallen. Zou hij dat wel beseffen, de liefheid van die opmerking of was het een toevalstreffer?

  Like

 12. Het heeft DSR verbaast dat de blogbaas zich niet afkeurend heeft uitgelaten over de reactie van M. op 19.58 gisteravond. Uberhaupt dat die reactie duimpjes-op kreeg, leidt tot verdrietige verbazing.

  De Jostiband, die nog nooit iemand heeft kwaadgedaan, wordt in een zin geplaatst met DSR, met als doel die laatste te kleineren.

  Hiermee legt M. een minachting voor de Jostiband aan de dag, gelijkgesteld als ze worden aan een kennelijke belediging, die ze DSR’s inziens niet verdiend hebben.

  M. had best een faire beschimping kunnen kiezen, zonder er onschuldige derden bij te betrekken, indien hij daartoe de behoefte heeft.

  Like

 13. @ DSR, die M. is gewoon een zanikende zeurzeloot die niks zinnigs te melden heeft. Alleen wat op- of aanmerkingen, onbenulligheden, negeren lijkt mij de beste optie, zou ik jou ook aanraden.

  Like

 14. @KT
  Daar is DSR het op zich wel mee eens, maar met negeren moet DSR’s inziens uiterst terughoudend worden omgesprongen, alleen als het niet anders kan.

  En bepaalde groffigheden kunnen niet onweersproken blijven. Dan weet de blogbaas er ook van en kan ie een en ander in ’t beleid terzake verwerken.

  Like

 15. @DSR, gisteren 8h16 bedoel je. Ja, ik had hem ook gezien, vervelend ook al omdat hij uit het niets kwam. Als er nu nog een link met muziek maken is of een eerdere discussie, dan kun je het in zijn niet kunnen nog begrijpen. Dit was een beetje sneu schelden, ook nogeens discriminerend naar geestelijk gehandicapten die in plaats van achter de bloembakken te kniezen de buhne op durven gaan, keihard repeteren en met heel veel plezier hun dingetje doen. Hoe laag kun je zinken, dacht ik nog. Maar dat spreekt in dit geval wel heel erg voor zichzelf, daar hoef je als blogbaas niet voor in te grijpen.

  Ik moet je echt teleurstellen als je wilt dat ik elke reactie ga beoordelen en van commentaar voorzien. Bij wijze van hoge uitzondering als blogbaas een duimpje (in dit geval naar beneden) en verder negeren is mijn policy. Hopen dat M. gewoon een beetje normaal gaat doen, hij heeft er het talent voor, dit niveau heeft hij zeker niet nodig.

  Like

 16. @APD
  DSR verlangt helemaal niet dat je iedere comment vanuit je blogbaas-functie van een commentaar voorziet, integendeel, maar had DSR in jouw schoenen gestaan, dan had DSR allicht toch gereageerd, in lijn met jouw redelijk consistente expliciete afwijzingen van dergelijke, gelukkig niet vaak voorkomende, minderwaardige reacties.

  Maar een ieder make zijn eigen afweging, er valt zowel voor het een als voor het ander iets te zeggen.

  Like

 17. Zo is het en ik ben blij dat je me er op hebt geattendeerd. Het had ook kunnen zijn dat ik hem niet gezien had. En het is zeker een opmerking die in het geheugen wordt opgeslagen. Je vrolijk maken over gehandicapten en andere groeperingen en het haatbloggen vanuit de veilige anonimiteit op alles dat afwijkt, en daarbij dingen zeggen die je in het werkelijke leven nooit zou zeggen, daar moet men als het effe kan maar voor naar een andere site gaan. Of liever nergens heen. Hier proberen we het een beetje normaal te houden. Enfin, zand erover, schone lei ook hier.

  Like

 18. Negeren is natuurlijk een dodelijke maatregel, dat kan dus een einde betekenen voor een blog, maar negeren van één zeloot, die niets bijdraagt dan alleen maar ruis kan heel verfrissend werken .

  Het geeft eerder een toegevoegde waarde aan het geheel, de blogbaas stáát immers voor kwaliteit en niet voor inhoudsloos gebazel, dat moge duidelijk zijn.

  Like

 19. Me dunkt dat het hier toch normaliter ten enen male ontbreekt aan haatvoorbeelden, zoals we die eerder besproken, zodat vrijwel alle reacties dus een goed voorbeeld zijn.

  Like

 20. Okee, heel mooi allemaal, maar die sneuerd ga ik dus wel negeren.
  Trouwens ik vind het hier een plaats van vrede en totaal geen haat, een beetje suspect en broeierig allemaal.

  Like

 21. Welnee, morgen weer een mooi prettig positief introotje, zul jij eens zien hoe kei fijn het dan weer voor iedereen wordt! Gute Nacht Freunde …

  Like

 22. Ik vind KT’s verwachting juist wel poetisch, een beetje a la Frank Boeijen ofzo.

  Like

 23. Ja ja zo kan het wel weer, mensen.
  Gute Nacht en verder zo, de beste blijven over. Schlaaf ein met Bach.

  Mopperkont is zeker naar zijn dochter in Hunduras. aardig dat ik dit vermeld in het buurtkrantje,

  Like

 24. @Apie & Luvvie, scherp van Apie, zoveel fijnzinnige mannen zijn er niet te vinden op deze wereld. Maar uit die selecte groep heeft Luvienna het voor het uitkiezen, zo was het bedoeld.

  De intro van deze week zal wel in zijn geheel gewijd aan de lulhannesgevechten die DSR voert met M. & U. Boeiend maar niet heus. Mijn hulp als mediator is door DSR hautain afgewezen. Ut heeft zelfs niet de moeite genomen te reageren. Dan moeten ze het zelf maar weten. Waarschuw me even als het weer over iets gaat!

  Video voor deze week:

  http://www.drasties.com/blogsems/comments/video_voor_30_06_2014

  Like

 25. @Heer Rozenwater, nee hoor, zoals de trouwe fans al lang is opgevallen gaat het intro vrijwel nooit over het gehakketak, maar pik ik de interessantere krenten uit de pap. Zo ook het intro van heden. Getiteld: DSR kan wel een opkikkertje gebruiken. Heden: 13h00 precies. Waar ook al weer? Hier!

  Like

 26. DSR’s reageerveld is in het Turks oid weergegeven. Is dat wel zuivere koffie?

  Like

 27. @APD
  Had je die titel al eens niet gebruikt?

  En je staat toch wel stil bij het feit dat DSR deze week precies een half jaar geleden de grote overstap heeft gemaakt, waarmee de teloorgang van Drasties definitief een feit werd, evenals de opgang van je eigen margeblogje?

  Like

 28. Ja, d’er is iets heel vreemds aan de hand ineens. Ook mijn hele dashboard is in het Turks. Betekent dat ik de settings ook niet kan controleren noch veranderen want ik weet niet zeker of het de settings zijn. Enfin, het is vast iets algemeens, we wachten rustig af tot WordPress zijn zakie weer op orde heeft. Blijft u in de tussentijd rustig, er kan niets gebeuren, maar sluit ramen en deuren.

  Like

 29. @HR
  ‘Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam’, heet het.

  Je had gewoon moeten wachten totdat je aangezocht werd in plaats er als een sensatiebelust oud wijf bovenop te springen.

  Like

 30. DSR, nee hoor, die titel is niet eerder gebruikt. Je kunt ze alle 26 hier bekijken: http://apiedapie.com/2014/01/06/hier-zijn-de-eindoordelen-van-dsr-die-u-elders-moet-missen/

  Ik zie nu dat we vorige week de 25e aflevering hadden moeten vieren. Het is niet anders. Alsnog: hoempapaband:

  De teloorgang van de buren is veel langer geleden beklonken, uit het hoofd zo rond 11 september 2013. Zie de nauwgezette chronologische geschiedschrijving hier: http://apiedapie.com/2013/09/13/bizar-beheerder-laat-eigen-website-in-de-steek-na-plagiaatverdenking/ Dit artikel wordt nog dagelijks aangeklikt, hoe is het mogelijk en wie zou dat toch zijn? Ik niet.

  Like

 31. Evet, lanet, hatta benim metin Türkçe olduğunu! FireFox olarak aksi takdirde.

  Like

 32. @HR
  Dus jij bent d’r zo een, die alleen met Pinksteren is begeesterd?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.