Een vrolijke Jan Pret met wie je lol kunt hebben, dat is DSR (25)

“DSR voelt zich regelmatig hartverwarmd wanneer een kind een onbevangen ziel in hem vermoedt, die doorheeft dat DSR een vrolijke Jan Pret is, waar je lol mee kunt hebben.”

Het is heerlijk voor een blogbaas als hij ziet dat zijn bezoekers het naar hun zin hebben. Dat je een podium biedt waar levensvreugde wordt gedeeld. Wie hij is dat hij dit doen mag, denkt ondergetekende weleens.

De Schrijvende Rechter (DSR) is er zo eentje die het kei naar zijn zin heeft. Hij schrijft dagelijks zijn Eindoordelen over de “ikjes”, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC,  Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee.

“De inzender is een min of meer Bekende Nederlander. Daarvan wordt zelfs een volgesnoten zakdoek geplaatst.”

De pretrechter schiet ze vervolgens genadeloos af. Vorige week schreef hij bijvoorbeeld: “DSR is niet gediend van het zoveelste consumerzeurzanik-Ik-je, waarbij de inzender het winkelpersoneel op d’r nummer zet. Hopelijk helpt diclofenac ook tegen een overactieve zeurzak en ouwehoertjes.” En: “De inzender is een min of meer Bekende Nederlander. Daarvan wordt zelfs een volgesnoten zakdoek geplaatst. “

Andere ietwat minder getalenteerde afreageerders zien daar dan aanleiding in om ook los te gaan op het ikje. Klare taal deed het niet onverdienstelijk met een medogenloos “Het ikje van vandaag, daar heb ik echt geen woorden voor, geen stijl, geen niveau, gewoon flut,”

Of, en dat is apart, de reageerders gaan los op DSR zelve! Ut bijvoorbeeld met zijn commentaar op de foto van DSR: “Ziet hij er werkelijk uit als een legoblok met pruillip en pornosnor?” En: “DSR blijft stug doorbrommen op het haatpad. Neem het allemaal niet zo serieus, ouwe knorrepot.” 

duimpjesbokaalMet deze laatste reactie ging Ut er wel vandoor met de Duimpjesbokaal, liefst twaalf (12) duimpjes kreeg de sneer, waarvan elf (11) duimpjes omhoog. Gefeliciteerd, Ut, gefeliciteerd familieleden, vrienden en kennissen van Ut die op een veelheid van devices ijverig zitten mee te duimen (althans, dit is het vermoeden van de rechter). Heer Rozenwater voegde een nieuw werkwoord aan de blogthesaurus toe met zijn ” … zo te zien is Ut zichzelf aardig aan het omhoogduimen”. 

pimmsUt en de “vrolijke breedbekkikker” (quote DSR) Maduro stonden behoorlijk in het middelpunt van de discussie vorige week. Hun avatars, hun woordgebruik, het was allemaal niet in orde. En als klap op de vuurpijl ging men weer eens over op het aloude en doorgaans tot niets leidende “reageerdertje achter de reageerder gissen“. Maar alsof het zo moest zijn: Ut scoorde de 100e reactie, Maduro de 200e, gefeliciteerd heren, en ga zo door!

Enfin, je zou bijna vergeten dat dit het intro is van weer een nieuwe week vol heerlijkheden van onze reageerders. Scrol  dus nu snel naar beneden, zeg rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van een  medereageerder bij uzelve losmaakt. De puike eindoordelen van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil. En Oranjegevoelens kunt u hier kwijt. Veel plezier!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

152 gedachten over “Een vrolijke Jan Pret met wie je lol kunt hebben, dat is DSR (25)”

 1. Het is een een puikvoormekare inleiding, hoor! De krenten uit de pap worden er weer behendig uitgepikt. Niet al het mooie kan natuurlijk aan bod komen, dan wordt ’t te lang, dat begrijpt DSR ook wel.

  Maar wat is de betekenis van die tractor als achtergrondplaatje?

 2. Zitplek

  Een drukke stadsbus in Utrecht. Twee oudere dames en dito heer stappen in. De dames vinden al snel een plekje in een verder gevuld vierzitje, de heer blijft staan.

  Een jongen van een jaar of 17 springt overeind en biedt de man zijn zitplek aan. Het gezelschap kijkt hem eerst bevreemd, dan vertederd aan. „Ach jongen”, lacht een van de dames. „Wat ouderwets!”

  Esther Kuijper

 3. Nou, we horen de dames over tien jaar nog wel eens weer, als Vadertje Tijd het kraakbeen uit de heupkommen heeft weggezeisd.

  En dan natuurlijk geen beklag over de jeugd van tegenwoordig, die geen manieren meer heeft enz.

  Enfin, een aardige observatie, dragelijk neergepend.
  Eindoordeel: 7 (zegge: zeven)

 4. Fraaie intro APD. Het blogplezier sijpelt uit alle webporien.

  Ook fraai om DSR te vergelijken met zo’n stoere, degelijke tractor. Die heeft zo’n opkikkertje wel verdiend.

  Hierbij wil ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om al mijn familieleden, vrienden (Pimm’s?), en kennissen (Maduro?) te bedanken voor het geweldige resultaat.

 5. En met de tien punten die hij er vandaag bij krijgt, staat Ut op 12 (zegge: twaalf).

  Overigens maakt de in de zwarte kunst der intrige doorknede HR elders een goed punt, waaruit blijkt dat Ut waarschijnlijk toch niet Maduro (= de Zanikzeloot, aldus HR) is.

  Gelukkig maar.

 6. DSR (15:47)

  Een nog beter punt van HR was dat DSR zichzelf volledig diskwalificeert in de trollenjacht.

  Het naploegen in HR’s spoor heeft dan ook geen enkel nut.

 7. @U
  Dat is dan toch ook weer een beetje overdreven. Afschrijven, diskwalificeren, afdoen….. DSR houdt zich er, in de geest van blog en blogbaas, niet mee bezig.

  Voor de Rechters en Rechterinnetjes in het land is een beetje duiding of wat wel en niet te geloven, meer dan welkom, dus DSR ploeg gewoon voort.

  Dus alles met mate: HR’s valide punten overnemen, maar ondertussen waakzaam blijven, want hij wordt door meerderen als een mogelijke trollenaar gezien. De tijd zal leren of ie al dan niet door de mand valt.

 8. Ik ben vanwege omstandigheden niet in staat de blogbeheerder deze week op te hemelen. Sorry!

  >hij wordt door meerderen als een mogelijke trollenaar gezien. Meerdere? Je bedoelt toch niet Bertje?

 9. @HR
  Typisch dat ‘Bertje’ je eerste gdachte is, terwijl DSR slechts de stand van zaken weergaf: er zijn meerdere reageerders die in jou een trollenaar vermoeden, dwz deze gedachte in de loop der tijd hebben geuit. *milde glimlachicoon*

 10. Ja hoor, ze zijn er weer de spetterende intro’s, de echte ikjes, chapeau vandaag, de leuke ouderwetse tieners die niet alleen hun smartfoon begluren.

 11. @HR
  Toe maar – moet DSR ze soms gekneveld aan de achterdeur afleveren?

  Nee vaderman, doe maar gewoon je huidwerk, als DSR: teruglezen, je ogen de kost geven en onthouden.

 12. @DSR, dat je mij verdenkt van trollenarij is nog te verdragen, op een rare manier is het zelfs eervol maar verplaats je nu eens in de psyche van bijvoorbeeld Bertje, een gewaardeerd reageerder, een voldragen persoonlijk. Bertje zou dus een marionet zijn, een marionet zoals Boer’nsmurf (die door zijn eigenaar terecht steeds zeldzamer uit de kast wordt gehaald)? Dat is toch uiterst vernederd voor Bertje? Of kun je dat niet inzien, heb je daar te weinig empathische vermogens voor?

 13. @HR
  Waarom doe jij eigenlijk het woord voor Bertje? Laat ‘m dat zelf zeggen als ie dat wil.

  Het feit dat je voluit op het orgel gaat, includief je kwezel-empathie, iets waar je kennelijk veel over het gelezen zonder het zelf te beoefenen, doet vermoeden dat je je betrapt voelt als een ouwe dief?

  En heb jij iets tegen Boer’nsmurf? Wat heeft die er nou mee te maken?

 14. Boer’nsmurf zit zelf op de trekker. ’t is heuitied, kan elk moment gaan regenen en dan weet die man van voren niet dat ie van achteren leeft.

  Bovendien waren er dit jaar veel weidevogels en over al die nesten rijden kost nogal wat tijd.

 15. By the way, heeft Luvienna zich afgemeld? Ik neem aan dat ze op vakantie is. Dat mag. Maar wel even zeggen. Anders maken wij ons ongerust.

 16. Jong

  Ik, moeder van 53 jaar die zich nog altijd jong voelt, zit op de bank naast mijn zoon van 13 die een stripboek leest.

  Ik doe bij hem mijn beklag over het gedrag van een winkelmedewerker die me eerder die dag had toegesproken op een toon alsof hij het tegen een kind had.

  „Hij kan niet ouder zijn geweest dan een jaar of 25”, zeg ik. „Ik doe dat niet, iemand zó toespreken die wel tweemaal zo oud is als ik.”

  „Nee”, zegt zoon vanachter zijn boek. „Die zou dood zijn!”

  Marjo Hahn

 17. Wat een zeurmens…. *bareuh* Zoon had er duidelijk ook z’n buik van vol. Dat gezanik van dat mens als je eens een boekje leest… Laat ‘r een ode op de man gaan schrijven, ofzo.

  Een alom deprimerend tafereel, met een schompetanus-opwekkende openingszin, een, overigens begrijpelijke, grofheid als pointe en algehele egocentriciteit. We krijgen geeneens te horen wat die winkelbediende, dat eeuwig lijdend voorwerp, nu eigenlijk had gezegd.

  Maar waarschijnlijk was de inzender toch niet in staat geweest dat dragelijk weer te geven.
  Eindoordeel: 3 (zegge:drie)

 18. Het is weerzinwekkend geschreven; “Ïk, moeder van 53 jaar die zich nog altijd jong voelt …” aaaargghhhhhhhhh … dat schrijf je zo niet! Maar de pointe is prachtig, het ikje krijgt daarmee de gewenste lading zelfspot en we zijn dus blij. Ik wel.

 19. Dat uitroepteken klopt niet, die jongen zegt dat vanachter zijn stripboek langs zijn neus weg, om van het gezeur af te zijn.

 20. Bertje, heb je misschien zelf ook eens een leuke opmerking uit de Belgische frituur?

 21. Ja, we zouden graag eens iets persoonlijks horen van Bertje. Over wat hij doet, waar hij woont, heengaat, dat soort dingen, zodat we een beeld van zijn persoonlijkheid kunnen vormen. Kan dat Bertje (met mate natuurlijk, je adres en telefoonnummer hoeft er niet bij)?

 22. Gevoel voor humor kan Bertje in ieder geval niet ontzegd worden.
  En hij blijkt in ieder geval niet zo gekwetst te zijn als HR, die voorgeeft zijn diepste ik te kennen, wel niet voorgeeft.

 23. Bertje één van de aardigste mensen die ik ken, de bescheidenheid zelve. In de schijnwerpers gezet te worden daar houdt hij helemaal niet van. Goeie kans dat hij niet op je verzoek ingaat, Apie @ 23:23.

  Heel opmerkelijk overigens, die scherpe tegenstelling in karakter tussen Bertje en DSR. Daar zouden ze eens onderzoek naar moeten doen.

 24. @HeRoWa

  Yin en Yang, Goed en Kwaad, Licht en Donker, Peppie en Kokkie (?), Yoda en Dart Vader, Batman en the Joker, …

  Overigens: linkje naar de afbeelding van de dag? Ik heb begrepen dat het zonder linkje als not done beschouwd wordt om een kopsuggestie te doen en ik brand van verlangen.

 25. Als uitzondering omdat we keiblij zijn dat ons Luvje weer terug is van vakantie in het onderstaande Heer Rozenwaters afbeelding van de dag, bron: de buren (alwaar u ook terecht kunt voor de twitterfoto’s van de beet van Suarez die u overal elders ook kunt zien, alsmede voor het speelschema van het Nederlands elftal, dat u niet alleen overal elders op het internet maar ook in uw favoriete buurtkroeg kunt zien, en dan zonder fouten):

  Image and video hosting by TinyPic

 26. Hmmm… we hebben kennelijk verschillende buren, want deze heb ik daar niet gezien. Voor deze moet ik nog iets bedenken.

 27. Bij de buren is de plaatje nu ook aangepast, zie ik.

  Voor de nieuwe kop dan:

  Ik wou dat ik twee hondjes was

 28. Bank in 2014

  Bij het storten van de kaartpot bij de Rabobank in Druten accepteert de automaat een biljet van twintig euro niet.

  Navraag bij de bankmedewerker levert de constatering op dat het biljet „slap aanvoelt” en waarschijnlijk „gewassen is”. Het beste is het te wisselen in twee biljetten van tien euro. Oké! Goed idee!

  Maar dat kan de bankmedewerker niet voor mij uitvoeren: de bank heeft geen cashgeld om veiligheidsredenen. „Gaat u maar naar de Albert Heijn aan de overkant.”

  Cécile S.H. Aelberts-van de Ven

 29. Nou, Cecile is ook onder de steen uitgekropen, hoera. Nog tien jaar en die bankkantoren zijn allemaal weg. Albert Heijns daarentegen, die blijven altijd bestaan (Jan: beleggingstip!) … *goedmoedig knipoog icoontje*

 30. Cécile Aalberts – o nee, van de deftige tak: Aelberts – zit kennelijk goed in de slappe was.

  Wat is in vredesnaam ‘storten van de kaartpot’?

 31. Slappe was – dikke LOL!
  En wat die kaartpot is vroeg ik me ook al af.

  Er gaat kennelijk nogal wat geld om in dat pandoeren.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 32. De kaartpot lijkt mij het potje waar je het geld in doet dat je met kaarten (bridge, petoeten, klaverjassen, patience) wint. Normale mensen gaan daar een keertje van eten, of kopen een goeie fles wijn. C.S.H. A-vdV gaat ermee naar de bank. Tjaaaa, als je verder inderdaad niks beters te doen hebt …

 33. Inderdaad, normale mensen gaan dan pot verteren, dus lekker samen eten en drinken en niet oppotten .

 34. De pot verteren doe je niet meteen na het kaarten. Je spaart het geld van alle kaartavondjes op en gaat dan pas iets leuks doen. Dat betekent pot verteren klaartje

 35. Dat “storten van de kaartpot” bij een bank wordt zo terloops opgeschreven dat het haast lijkt alsof ze dat wekelijks doet. Zou men dat kleingeld niet achter de hand houden voor de pot van volgde week, of zit CSHAvdV soms demente bejaarden uit te melken? Runt Cecile een illegaal casino?

  Wat is de relevantie van het noemen van de bank, plaats delict, en waarde van het bankbiljet? Geef ons dan tenminste ook de naam van de bankmedewerker van de Rabobank in Druten (18000 inwoners) waar Cecile haar geld witwast.

  Deze anonieme Rabobankmedewerker had er overigens goed aan gedaan de website van haar arbeidsgever te bestuderen:

  https://www.rabobank.nl/particulieren/klantenservice/verlies_schade_diefstal_fraude_of_onveilige_situaties/fraude_of_onveilige_situaties/wat_moet_ik_doen_met_vals_geld

  Wat moet ik doen met vals geld? […] U kunt ook met het valse biljet naar een vestiging van de Rabobank gaan. Wij helpen u het biljet op te sturen naar De Nederlandsche Bank. U krijgt altijd een bewijs van afgifte. Als het biljet vals is, krijgt u helaas geen vergoeding.

  Het verklaart in ieder geval waarom Cecile zo opgelucht begint te schreeuwen in het bankfiliaal! Haar verdacht biljet wordt niet ingenomen, maar ze mag ’t nog eens proberen bij de Appie!

  Hoezo is het het beste om dit biljet te wisselen in 2×10? Waarom niet in 4×5? Waarom niet geheel in munten als al gebleken is dat de automaat problemen heeft met biljetten? Waarom niet het probleem uitgelegd bij de AH, en gewisseld voor een ander €20 biljet (“hij is alleen maar gewassen hoor…”)

  Ik geloof niet dat het verstandig is om zo’n ikje te plaatsen, Cecile, als dat je echte naam is.

 36. Kijk, zo’n reactie van Ut heb je tenminste nog wat aan, kun je nog wat mee. Dat in tegenstelling tot het wezenloos gewauwel van die op z’n retour zijnde Dsr.

 37. ja Ome Cor, U hebt weer volkomen gelijk, van een avondje kaarten kun je niet gaan brassen, sparen dus , maar op de bank dat lijkt me een beetje overdreven, de Rabo is voor klaverjassers en van Lanschot voor de bridgers en wij gewoon thuis in een potje.

 38. Ome Cor is getrouwd met tante Jo. Waar bemoei je je tegenaan, Klaartje Taaltje?

 39. Was getrouwd ome Cor, wel effe blijven denken hoor, helder en bij de tijd.

 40. Aardige reactie van Ut maar absoluut geen reden om buiten zijn schoenen te gaan lopen. Ten eerste moet hij niet zo akelig overdrijven, dat irriteert mateloos. Een uitroepteken geeft geen schreeuwen aan, Ut, even normaal doen graag. Jezus!

  @Luvvie, laten we maar niet teveel aandacht aan Bertje geven. Door alle aandacht laat hij niets meer van zich horen 😦

  Gisteren had was er inderdaad eerst een andere afbeelding maar na plaatsing zag ik dat een een tamelijk amateuristische Photoshop was. Meteen vervangen.

  De afbeelding voor vandaag:

 41. Het is lauwloene met de reacties overigens, dat zal een heel saai intro worden volgende week.

 42. Ik vind het juist prettig deze week. Lauw loene qua reacties, daar moet je voor bij de buren zijn. Hier is het prettig toeven. Vind ik dan weer, gekke kerel ben ik toch! *plof*

 43. Ik vind ’t leuk dat iedereen Ut zo fijn aanmoedigd omdat ie een aardige reactie heeft geschreven. Het gaat werkelijk de goeie kant om met die jongen.

  Waarom dat bij sommigen ten koste van DSR moet gaan, is DSR een raadsel, of eigenlijk ook niet.

  Warhoofd, die ook enige tijd een oom-en-tante-alias had, bediende zich van precies dezelfde zinsnedes.

 44. Je bent een zeurneus, HR. Doe er dan wat aan, als ’t je te tam is.

  Je zou bijvoorbeeld eens op het Ik-je kunnen reageren.

 45. @ Heer Rozenwater, mooi intrigerend plaatje heb je geplaatst. “She is hot” riep hier meteen een collegaatje in het redaktielokaal van apiedapie.com. Tamelijk respectloos, er spreekt namelijk een tragedie, een stil verdriet, iets ergs uit de afbeelding. Googelend kom ik er niet uit, maar wie weet, licht je toch een tipje op. Wie heeft er geschoten bijvoorbeeld. Een woedende minnaar? De schilder zelve? Afgewezen door het model waar hij het dagen zo prettig mee had? Of meteen na het schilderen, omdat hij ontevreden was met zijn werkstuk? We zullen het nooit weten, maar toch bedankt.

  @DSR, ach, Warhoofd, warhoofd, wrhgd, slgftje, hoe zou het toch met hem gaan? Klare taal heeft beloofd hem eens op te zoeken in het tehuis. Hopen dat we ooit weer van hem horen, 4everyoung was hij toch? Nou dan! *ongerustheidsicoontje*

 46. Update: ik begrijp inmiddels dat lauw loene fout gespeld is, ik herhaal: faut gespelt!

  “Van Dale (2005) vermeldt dat lou(w) loene tussen 1901 en 1925 in gebruik kwam. Het is Jiddisch; het gaat terug op het Hebreeuwse lo lanu (‘niet aan ons’), het begin van psalm 115 (“Niet ons, HEER, niet ons / geef uw naam alle eer / om uw liefde, uw trouw”).” Bron: Onze taal

 47. ‘Doe nou niet zo aangebrand’

  ‘Sambal iets te heet uitgevallen’

 48. ‘Ik verbrandde je foto, heb je brieven verscheurd *muzieknooticoontje*’

 49. Een! uitroepteken! Geeft! Geen! Schreeuwen! Aan! Jezus!
  Typisch, wat zou ‘uitroepen’ dan inhouden? En hoe zou je het dan moeten weergeven, omschrijven? Ik ken iemand die met zoiets als uitroep-icoontje zou aankomen, want capslock-icoontje, daar doen we niet aan.

 50. “Waarom dat bij sommigen ten koste van DSR moet gaan, is DSR een raadsel, of eigenlijk ook niet.”

  Heel duidelijk, DSR, je zegt dus eigenlijk nog niks.

  En hierop zul je dan wel nietszeggend reageren met iets als: Het is heel duidelijk als je goed leest. Of: DSR hoeft niks duidelijk te maken als hij dat niet wil.

 51. Voor de afbeelding van vandaag:

  Brandend van verlangen (om op Apie @10.38 aan te sluiten)

  Of:

  De vlam sloeg over

 52. @L
  DSR heeft innig medelijden met je vanwege je kennelijk gebrek aan begriip voor stijlfiguren of eigenlijk alle tekst met enige nuance of wending.

  Maar eigenlijk ook weer niet, want wat je niet hebt of kent, kun je ook niet missen.

  Waarschijnlijk ben je op je eigen maniertje best gelukkig, zoals een goudvis dat ook kan zijn.

 53. Slappe was – dikke LOL!

  Een reactie die niet op het ikje slaat, maar op een commentaar van Luvienna.

  En wat die kaartpot is vroeg ik me ook al af.

  Naploegen in Luvienna’s spoor.

  Er gaat kennelijk nogal wat geld om in dat pandoeren.

  Over de inhoud van de kaartpot weten we slechts dat het minimaal twintig euro bedraagt. Daar is verder niet veel zinnigs over te zeggen. Tenzij je €20 al een kapitaal noemt.

  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

  Beoordeelt DSR tegenwoordig zijn eigen ikjesbesprekingen?

 54. @U
  Zo, daar ben je weer. Je krijgt er weer tien punten bij, wordt in totaal 22.

  Tipje: geef even aan waar je reactie precies over gaat, in reactie op wie het is etc. Anders is het net alsof je in het luchtledige zwamt. *milde glimlachicoon*

  Enfin, het doet DSR deugs dat jij zijn werk uiterst serieus deconstrueert. Dat je daarbij nog verkeerde conclusies trekt, schrijft hij dan maar op conto van de jeugd.

  Het toontje is wel zonder aanleiding ongenaam en ruziezoekerig en dat willen we nu juist niet. Drie punten aftrek. Je staat op 19 (zegge: negentien).

  Je zult dus nog minstens twee dagen je best moeten doen om een gezellig praatje met DSR aan te kunnen knopen, maar dan heb je ’t ook ruimschoots verdiend.

 55. Technische hint van blogbeheerder: elke dag een schone lei betekent: elke dag beginnen op tien punten. Geen restpunten overhevelen van de vorige dag, want dat is nou juist het tot in den eeuwigheid haten en verketteren dat we niet willen. Dank.

 56. APDP, dankl voor de wijze woorden. DSR had beter moeten weten, aangezien ik dit punt reeds eerder aan de orde heb gebracht:

  http://apiedapie.com/2014/06/16/een-haathok-met-een-gezellig-behangetje-is-het-hier-volgens-dsr-24/comment-page-5/#comment-11504

  DSR’s haatturflijst druist juist geheel in tegen de intenties van de blogbeheerder. Immers, het overdragen van (straf)punten in dit belabberd geconcipieerde hetzespelletje is het tegenbeeld van het “iedere dag met een schone lei beginnen.”

 57. @APD
  Nee, de bedoeling is juist omgekeerd. Elk dag tien punten + al het goede van de vorige keren. Iedere dag een nieuw begin, terwijl het goede wordt beloond.

 58. Fietsen

  In de Spaanse badplaats Altea wordt het fietsen gepromoot. Fietspaden worden aangelegd, die echter niet altijd uitblinken in duidelijkheid over wie nu precies wáár fietsen moet.

  En zo gebeurt het dat een fietser recht op me afkomt, terwijl ik netjes rechts houd. Ik wacht op zijn uitwijkmanoeuvre, maar die komt niet.

  Met gierende remmen staan we uiteindelijk bijna neus aan neus stil. Mijn tegenligger geeft me direct en in onvervalst Amsterdams zijn uitleg over de schuldvraag: „Je zag toch dat ik aan de verkeerde kant reed, sukkel!”

  Har van der Molen

 59. DSR is geen fan van aardrijkskundige opstelletjes, zoals in de openingszin wordt vermoed, net als dat Zweedse schreeuw-Ik-je van onlangs. Hopelijk gebeurt het niet weer.

  En inzender, zelf behept met een voornaam als uit een volkskomedie, maakt met typisch NRC-dedain melding van het ‘onvervalst Amsterdam’ (dat natuurlijk ook vreselijk is, laten we wel zijn).
  Eindoordeel: 5- (zegge: vijfmin)

 60. Ik vind het een onvervalst Amsterdams Ikje. Geinig noemen ze het daar. In Den Haag noemen ze iemand die zo’n opmerking maakt een halve zool. Hagenezen hebben sowieso geen hoge pet op van de blaaskakerige Amsterdamse humor. Ze hebben het liever droog, gortdroog. Maar ook puntig als de speer van Athene.

 61. Tja, wat moeten we met het ikje. Het is een standaard Amsterdams grapje in een vakantiesausje. Ik zou graag het verhaal van die andere fietser horen, hoe het echt gegaan is, maar ja, die zal wel niet kunnen lezen of schrijven.

 62. Valt me nu pas tijdens het langsscrollen op, dat het een mooie kleurencombinatie is, dat blauw en bruin van de afbeelding-van-vandaag.

 63. Nou Luvienna, het is wel een geschonden gezicht, de Vietnamoorlog is er niks bij. Esthetische overwegingen bij dit plaatje, kan en mag hoor, maar ik zie daar geen gat in.

 64. Wij feliciteren Marmot met zijn winnende “Bevlekt ontvangen” kopsuggestie bij de buren. Er zullen altijd mensen zijn die er iets over te zeuren hebben, maar dat houd je toch. Klein van geest, dat poets je niet zo 1, 2, 3 weg,

 65. @Klare taal
  Zonder naar de inhoud van het plaatje te kijken. Als het plaatje in blauw en bruin langsflitst als ik naar beneden scroll,

 66. @APD
  Weet niet of er per se sprake is van een ‘winnende’ kop. DSR’s inzending was eerder, was dus ook eerder geplaatst. Da’s het HR-systeem.

  DSR vraagt zich af of je DSR ook had gefeliciteerd als hij zijn kop later had ingezonden, vervolgens was geplaatst en daarom nu nog bovenaan had geprijkt.

  En in dit specifieke geval heeft HR zeer dimplomatiek de voorkeur gegeven aan een Drasties-reageerder. De apd.com-ers staan sowieso op achterstand.

 67. @DSR, oh, niet gezien, ik ging even snel kijken, zag de kop van Marmot en feliciteerde hem daarmee. Omdat niemand anders het doet. Dus jouw kop stond er aanvankelijk boven? Van harte nog!

  Het systeem alhier (HKUKS) is overigens niet wie het eerst kopt wie het eerst maalt, wij op apiedapie.com gaan voor kwaliteit en originaliteit, regardless of wie hem plaatst.

 68. Na mijn louloene (dank Apie!) opmerking is er tenminste weer wat leven in de brouwerij.

  @DSR, voel je niet persoonlijk aanvallen. Mijn kunstblog vereist een kop van niveau en jij neigt naar het platte humoristische. Een poëtische kop zal altijd de voorkeur krijgen. Accepteer het nu maar, doorzeuren zal je niet helpen.

  Een schone lei is een schone lei, daar staan niet de overgebleven punten van gisteren op. Is toch niet zo moeilijk te begrijpen?

  @Plop, (weet je dat de naam Plopje al gereserveerd is?), een uitroepteken geeft aan dat iets met nadruk wordt gezegd.

  “Oké! Goed idee!”, benadrukte ze, riep ze uit, slaakte ze. Genoeg alternatieven dus voor schreeuwen. Schreeuwen doe je op maximaal volume, geen aanwijzing dat de dame de bankbediende “Oké! Goed idee!” in zijn oor stond te brullen.

  @luvienna, ja, mooie kleurencombinatie. Je hebt absoluut smaak, net als pawi van de buren. Die valt op mannen met een verfijnde smaak. Het zou me niet verbazen als jij in dezelfde categorie valt.

 69. @HR
  Dat jij de voorkeur geeft aan plat/quasi-poetische cliches ipv (plat)-homoristische orginaliteit, is bekend maar wees dan ook consequent en plaats DSR’s kop dan uberhaupt niet als het allemaal zo erg is.

  De ene schone lei is de andere niet en waar jij je mede bemoeid is DSR een raadsel.

  En elders heeft de blogbaas met meer ijver dan jou op basis van je eigen inspanningen toekomt, je afbeeldingsbelangen al behartigd.

  Je kunt weer terug naar je hangmat.

 70. Kunst

  Samen met kleinzoon Mels van bijna 4 jaar bekijken we de kunstwerken die in het Vondelpark zijn opgesteld. Ze zijn ontworpen door scholieren. Een prachtige compositie, ‘De parkslaper, de muzikant en het paard’ vraagt onze aandacht. Na enig rondkijken ontwaren we het paard boven in een boom. Daar hadden we het zo gauw niet verwacht.

  Ik wil met Mels in discussie gaan en met hem mijn verwondering delen, als hij mij terechtwijst, met mijn kortzichtige visie op een paard: „Hij speelt natuurlijk dat hij een eekhoorn is.”

  Ernst Veen

 71. Ja Ernst, dat is geinig als je erbij staat en als het je kleinzoon is. Andere (groot-)ouders van Nederlandse kinderen en kinderen in het buitenland sturen dit doorgaans niet naar een landelijk dagblad. Daar vinden ze het nou weer niet belangrijk genoeg voor. Kun je zelf even bedenken waarom niet?

 72. ‘in discussie’ met een vierjarige over kunst….met dat nou *bareuh*. Pas d’r maar mee op, vroeg rijp, vroeg rot.

  Of is dit soms guerrilla-marketing van organisator?

  En dan als die malle kakkebroekbakfietsnamen tegenwoordig. Snars, Storm, Bikkel. Mels past er zo tussen.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 73. “ik wil met Mels in discussie gaan en met hem mijn verwondering delen”
  Dan kun beter naar faceboek gaan Ernst, daar kun je alles delen, hier bij de kinder-ikjes wordt dit minder gewaardeerd.

 74. @KT
  Ernst zou natuurlijk ook zijn licht kunnen opsteken op apd.com.

  Ben benieuwd met wat voor koptitels hij komt voor HR’s afbeeldingen.

  En qua discussie met vierjarigen, althans qua ontwikkelingsniveau, kan hij hier ook z’n hart ophalen.

 75. Ja, goeie tip voor Ernst maar hij weet dat vast niet te vinden.

  Ernst is een bekende Amsterdammer, kunstpaus en gepensioneerd directeur van de Hermitage etc, etc, ik vermoedde al zoiets.

 76. Paard in boom? Is dat niet al eerder (ja, googelt u maar), gedaan door Berlinde de Bruyckere? Jazeker, en dat leverde fraaie kunst op.

 77. 100. Uiteindelijk is het allemaal een rip-off van het werk ‘Paard in de Gang’ van A. van Duin (1981)

 78. 102. DSR hoeft geen prijsje, hoor.

  Geef maar aan degene die op 101 komt, of 102, dzw, na DSR.

 79. Ja, inderdaad Belinde de Broucqere heeft een prachtige installatie met paard gemaakt, fraai, groots en imposant , gezien in De Pont het enige pluspunt van Tilburg.

 80. Dat gaat maar weer voorbij aan ’t Peerd van Ome Loeks (hardstikke dood, zoals bekend) in Groningen.

  De rest is allemaal aanstellerij.

 81. Dat hangende paard kende ik ook niet, ze heeft in De Pont in de vaste collectie ook mensenlichamen, roze en en bijzonder realistisch geformeerd van een zeer plasties materiaal hangend in glazen kasten.

 82. Dsr
  Wanneer word je nou eens een beetje volwassen , dat peerd van ome loeks is al lang dood en begraven.

 83. Bij Dsr moet men ‘ons aller’ lezen als: Dsr en z’n gelijkgestemde vrindjes van zijn geliefde Jostiband.

  En uh, @ Klare Taal, wie is toch die Belinde de Broucqere? (Ja, mensen, namen secuur overtypen blijft lastig.)

 84. @Heer Rozenwater 11.47

  Jazeker val ik op mannen met een verfijnde smaak, HeRoWa. Vooral als ze de verfijnde smaak hebben om op mij te vallen. 🙂

 85. Kordate receptioniste

  Woensdag was er een bom- melding bij de Bijenkorf, maar die bleek loos alarm. Dat is niet de eerste keer.

  Tijdens een bijeenkomst van directeuren van Amsterdamse grootwinkelbedrijven in de jaren zestig of zeventig van de vorige eeuw bleek dat iedereen wel een paar (achteraf valse) bommeldingen had gehad, behalve de Bijenkorf.

  Navraag bij het Bijenkorfpersoneel leidde tot een kordate receptioniste die bevestigde dat ook deze winkel eigenlijk een melding had gehad.

  Waarom had ze die dan niet doorgegeven? Daar kon ze niet aan beginnen zei ze. Ze kreeg dit soort berichten veel te vaak. Ze antwoordde dus steevast dat ze de directie daar niet mee kon lastigvallen en bovendien dat dit soort meldingen bij de Bijenkorf alleen schriftelijk konden worden ingediend.

  Dolf Elsevier van Griethuysen

 86. En dan vliegt een keer de Bijenkorf de lucht in en samen met het stof dwarrelen paperassen naar beneden waarop nog net te lezen valt: Dit is een bommelding…

 87. Nou meneer Elsevier van Griethuysen, daar heeft u op zitten zwoegen, op dit werkstuk. Het loopt als stroop. Maar de kordate receptioniste – die kennelijk altijd in dienst was en nooit vervangen werd – mocht er zijn. Parbleu. Sigaartje?

 88. Wow, dat is zeker bij nadere lezing heel erg lief. Eerst dacht ik, oh, hij denkt zeker dat er veel fijnzinnige mannen zijn, maar nu zie ik dat hij bedoelde, dat er veel fijnzinnige mannen op Luv vallen. Zou hij dat wel beseffen, de liefheid van die opmerking of was het een toevalstreffer?

 89. Het heeft DSR verbaast dat de blogbaas zich niet afkeurend heeft uitgelaten over de reactie van M. op 19.58 gisteravond. Uberhaupt dat die reactie duimpjes-op kreeg, leidt tot verdrietige verbazing.

  De Jostiband, die nog nooit iemand heeft kwaadgedaan, wordt in een zin geplaatst met DSR, met als doel die laatste te kleineren.

  Hiermee legt M. een minachting voor de Jostiband aan de dag, gelijkgesteld als ze worden aan een kennelijke belediging, die ze DSR’s inziens niet verdiend hebben.

  M. had best een faire beschimping kunnen kiezen, zonder er onschuldige derden bij te betrekken, indien hij daartoe de behoefte heeft.

 90. @ DSR, die M. is gewoon een zanikende zeurzeloot die niks zinnigs te melden heeft. Alleen wat op- of aanmerkingen, onbenulligheden, negeren lijkt mij de beste optie, zou ik jou ook aanraden.

 91. @KT
  Daar is DSR het op zich wel mee eens, maar met negeren moet DSR’s inziens uiterst terughoudend worden omgesprongen, alleen als het niet anders kan.

  En bepaalde groffigheden kunnen niet onweersproken blijven. Dan weet de blogbaas er ook van en kan ie een en ander in ’t beleid terzake verwerken.

 92. @DSR, gisteren 8h16 bedoel je. Ja, ik had hem ook gezien, vervelend ook al omdat hij uit het niets kwam. Als er nu nog een link met muziek maken is of een eerdere discussie, dan kun je het in zijn niet kunnen nog begrijpen. Dit was een beetje sneu schelden, ook nogeens discriminerend naar geestelijk gehandicapten die in plaats van achter de bloembakken te kniezen de buhne op durven gaan, keihard repeteren en met heel veel plezier hun dingetje doen. Hoe laag kun je zinken, dacht ik nog. Maar dat spreekt in dit geval wel heel erg voor zichzelf, daar hoef je als blogbaas niet voor in te grijpen.

  Ik moet je echt teleurstellen als je wilt dat ik elke reactie ga beoordelen en van commentaar voorzien. Bij wijze van hoge uitzondering als blogbaas een duimpje (in dit geval naar beneden) en verder negeren is mijn policy. Hopen dat M. gewoon een beetje normaal gaat doen, hij heeft er het talent voor, dit niveau heeft hij zeker niet nodig.

 93. @APD
  DSR verlangt helemaal niet dat je iedere comment vanuit je blogbaas-functie van een commentaar voorziet, integendeel, maar had DSR in jouw schoenen gestaan, dan had DSR allicht toch gereageerd, in lijn met jouw redelijk consistente expliciete afwijzingen van dergelijke, gelukkig niet vaak voorkomende, minderwaardige reacties.

  Maar een ieder make zijn eigen afweging, er valt zowel voor het een als voor het ander iets te zeggen.

 94. Zo is het en ik ben blij dat je me er op hebt geattendeerd. Het had ook kunnen zijn dat ik hem niet gezien had. En het is zeker een opmerking die in het geheugen wordt opgeslagen. Je vrolijk maken over gehandicapten en andere groeperingen en het haatbloggen vanuit de veilige anonimiteit op alles dat afwijkt, en daarbij dingen zeggen die je in het werkelijke leven nooit zou zeggen, daar moet men als het effe kan maar voor naar een andere site gaan. Of liever nergens heen. Hier proberen we het een beetje normaal te houden. Enfin, zand erover, schone lei ook hier.

 95. Negeren is natuurlijk een dodelijke maatregel, dat kan dus een einde betekenen voor een blog, maar negeren van één zeloot, die niets bijdraagt dan alleen maar ruis kan heel verfrissend werken .

  Het geeft eerder een toegevoegde waarde aan het geheel, de blogbaas stáát immers voor kwaliteit en niet voor inhoudsloos gebazel, dat moge duidelijk zijn.

 96. Me dunkt dat het hier toch normaliter ten enen male ontbreekt aan haatvoorbeelden, zoals we die eerder besproken, zodat vrijwel alle reacties dus een goed voorbeeld zijn.

 97. Okee, heel mooi allemaal, maar die sneuerd ga ik dus wel negeren.
  Trouwens ik vind het hier een plaats van vrede en totaal geen haat, een beetje suspect en broeierig allemaal.

 98. Welnee, morgen weer een mooi prettig positief introotje, zul jij eens zien hoe kei fijn het dan weer voor iedereen wordt! Gute Nacht Freunde …

 99. Ik vind KT’s verwachting juist wel poetisch, een beetje a la Frank Boeijen ofzo.

 100. Ja ja zo kan het wel weer, mensen.
  Gute Nacht en verder zo, de beste blijven over. Schlaaf ein met Bach.

  Mopperkont is zeker naar zijn dochter in Hunduras. aardig dat ik dit vermeld in het buurtkrantje,

 101. @Apie & Luvvie, scherp van Apie, zoveel fijnzinnige mannen zijn er niet te vinden op deze wereld. Maar uit die selecte groep heeft Luvienna het voor het uitkiezen, zo was het bedoeld.

  De intro van deze week zal wel in zijn geheel gewijd aan de lulhannesgevechten die DSR voert met M. & U. Boeiend maar niet heus. Mijn hulp als mediator is door DSR hautain afgewezen. Ut heeft zelfs niet de moeite genomen te reageren. Dan moeten ze het zelf maar weten. Waarschuw me even als het weer over iets gaat!

  Video voor deze week:

  http://www.drasties.com/blogsems/comments/video_voor_30_06_2014

 102. @Heer Rozenwater, nee hoor, zoals de trouwe fans al lang is opgevallen gaat het intro vrijwel nooit over het gehakketak, maar pik ik de interessantere krenten uit de pap. Zo ook het intro van heden. Getiteld: DSR kan wel een opkikkertje gebruiken. Heden: 13h00 precies. Waar ook al weer? Hier!

 103. DSR’s reageerveld is in het Turks oid weergegeven. Is dat wel zuivere koffie?

 104. @APD
  Had je die titel al eens niet gebruikt?

  En je staat toch wel stil bij het feit dat DSR deze week precies een half jaar geleden de grote overstap heeft gemaakt, waarmee de teloorgang van Drasties definitief een feit werd, evenals de opgang van je eigen margeblogje?

 105. Ja, d’er is iets heel vreemds aan de hand ineens. Ook mijn hele dashboard is in het Turks. Betekent dat ik de settings ook niet kan controleren noch veranderen want ik weet niet zeker of het de settings zijn. Enfin, het is vast iets algemeens, we wachten rustig af tot WordPress zijn zakie weer op orde heeft. Blijft u in de tussentijd rustig, er kan niets gebeuren, maar sluit ramen en deuren.

 106. @HR
  ‘Aangeboden diensten zijn zelden aangenaam’, heet het.

  Je had gewoon moeten wachten totdat je aangezocht werd in plaats er als een sensatiebelust oud wijf bovenop te springen.

 107. DSR, nee hoor, die titel is niet eerder gebruikt. Je kunt ze alle 26 hier bekijken: http://apiedapie.com/2014/01/06/hier-zijn-de-eindoordelen-van-dsr-die-u-elders-moet-missen/

  Ik zie nu dat we vorige week de 25e aflevering hadden moeten vieren. Het is niet anders. Alsnog: hoempapaband:

  De teloorgang van de buren is veel langer geleden beklonken, uit het hoofd zo rond 11 september 2013. Zie de nauwgezette chronologische geschiedschrijving hier: http://apiedapie.com/2013/09/13/bizar-beheerder-laat-eigen-website-in-de-steek-na-plagiaatverdenking/ Dit artikel wordt nog dagelijks aangeklikt, hoe is het mogelijk en wie zou dat toch zijn? Ik niet.

 108. Evet, lanet, hatta benim metin Türkçe olduğunu! FireFox olarak aksi takdirde.

 109. @HR
  Dus jij bent d’r zo een, die alleen met Pinksteren is begeesterd?

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: