Zo kabbelt het leven voort … (28)

stof…en over niet al te lange tijd liggen we in ons graf tot stof te vergaan.” Heer Rozenwater was in topvorm vorige week. Het ene bon mot na het andere, de ene diepe levenswijsheid nog dieper dan de andere strooide hij met zijn gouden pennetje op de site.  En wij daar maar van profiteren, ja, dat heb je op apiedapie.com. Het amuseert niet alleen, het verrijkt. Voor noppes. Helegaar.

“Een ding is zeker, aju paraplu moet je niet te lichtvaardig gebruiken.”

“Een ding is zeker, aju paraplu moet je niet te lichtvaardig gebruiken. Laat dat de les zijn die we hier met zijn allen geleerd hebben, ” concludeerde Rozenwater op een gegeven moment. Het klinkt zo simpel mensen, maar je moet het wel even beseffen, even je eigen mallemolentje van dat gekke leventje van je stopzetten, die helikopterview pakken en het durven en willen opschrijven.  Dat doet Roos. Keiblij zijn we met hem.

En passant beoordelen de reageerders ook nogeens de ikjes. U kent ze wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC, Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee. Maar veel te genieten viel er niet vorige week.

“…  o-o-o, wat is het een droevenis, van de eerste tot en met de laatste letter.”

Dat kwam doordat, aldus De Schrijvende Rechter, “de komkommertijd bij de Ik-jes van januari t/m december duurt.” Hij bleef zich tot vreugde van vooral Kees toch van zijn loodzware taak kwijten de gedrochten van een rechtvaardig Eindoordeel te voorzien. ” …  o-o-o, wat is het een droevenis, van de eerste tot en met de laatste letter.” Ook Letterzetter begint de smaak te pakken te krijgen. We noteerden een haarscherpe deconstructie van een ikje van zijn hand en zelfs een heus eigen hikje. Het duurt niet lang, zo is de algemeen heersende verwachting,  voordat dit aanstormend talent zijn eerste introquootje gaat scoren.

aju parapluMaar de apiedapie community had het vooral over andere dingen, zoals het weer. Indra dichtte vanaf haar vakantieadres een “Denkend aan thuis zien wij eindeloze buien traag over onze hoofden gaan ..” en Kees de Jongen stak haar een hart onder de riem met de uitroep “Na Rozenwater komt zonneschijn!” Met tien (schrijve 10) stemmen was deze reactie goed voor de Duimpjesbokaal, gefeliciteerd Kees!

Er was sowieso veel compassie voor elkaar. Maduro liet weten dat hij in de hulpverleningssector gewerkt heeft en daardoor op de hoogte is van de noden van de eenzamen en alleenstaanden. Het was dus terecht dat deze kanjer er met het 100e-reactievaantje vandoor ging.

Hem zal zeker de hartekreet niet zijn ontgaan van expat Riverside Blues, die ons vanuit de verre Filippijnen  toeriep: “Ik wil in Holland blijven. Op de Schoorsteen bij Mien.”

Oh, denkt u hier nog eventjes om? De verheffing van quotes door ze in het intro op te nemen betekent in het algemeen geen waardering of instemming met het gebodene, maar betekent dat ze opvielen, dat kan in positieve of negatieve zin zijn (mededeling van het blogbeheer).

Verder was het Heer Rozenwater die met zijn kwalitatief hoogstaande plaatjeskeuze voor de meest opmerkelijke reacties zorgde.

dood gaan we allemaalHoogtepunten werden ingeluid door nevenstaande  plaat van twee dampende tennisters uit de tijd dat alles nog mocht. “Dood gaan we allemaal” zond Apiedapie in, door velen als de beste gezien. Game, setch, match kwam van Letterzetter, ook niet onverdienstelijk. Mopperkont associeerde er lustig op los met zijn “Eenzaam avontuur“, zoals bekend een verwijzing naar het epos over lesbische liefde van Anna Blaman. En uiteindelijk ging Luvienna er vandoor met het winnende “Baal jij ook zo van dat gebrek aan opbergruimte voor je sigaretten in je badpak?” Van mooi via grappig en onbegrijpelijk naar absurd; alle tinten, alle kleurschakeringen van den humor en het menselijk leven komen op dit blog aan de orde. Wat is dat toch prettig.

Klep dichtEen andere fraaie plaat was het portret van Ruby May, dat, uiteraard zou je bijna zeggen, een ware stortvloed aan kopsuggesties teweeg bracht. De beste vonden wij die van MopperkontVerrassende ontknoping“.

Het  Mooie Moppie Muziek werd als vanouds door DJ Mopper aangedragen, een paar dames zonder plug, mooi om te zien, mooi om te horen.

unpluggedNou, dat waren ze dan, de highlights van vorige week . Het is nu hoog tijd om naar beneden te scrollen en op zoek te gaan naar verse aanvoer van heerlijkheden van de apiedapie crew.  Zeg ook rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij uzelve losmaakt, voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer, de drempel is keilaag.

Alle Ikjesdiscussies van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil. Oranjegevoelens kunt u deze week niet meer kwijt.

De foto in de header is zoals zo vaak weer eens van eigen makelij, (c) 2014 APDP. Een oever, een rivier, een stad, een streek, een land waar de blogbaas significante dingen heeft meegemaakt.  

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

113 gedachten over ““Zo kabbelt het leven voort … (28)”

 1. Vraagje: hoe werkt het met die duimpjes-bokaal?

  Is die alleen de duimpjes-op, of voor op+neer?

 2. Telefoon

  Voor het eerst in tijden ga ik weer eens met de trein naar mijn werk. Meestal geen erg rustige reis.

  Een meisje van 17 vraagt me: „Mag ik even bellen?” Al mijn vooroordelen over luidruchtig bellende jongeren die ongevraagd hun privébeslommeringen met je delen, zijn in één keer verdwenen.

  „Natuurlijk mag je even bellen. Wat ontzettend attent dat je dat vraagt”, zeg ik vriendelijk lachend. Ik richt mijn blik weer op de krant.

  Zij: „Nou, geef je telefoon dan!”

  Jasper Boter

 3. Duimpjesbokaal gaat volautomatisch met een ingewikkeld logarithme Duimpjestotaal is belangrijk, duimpjes omlaag worden ervan afgetrokken. Zoiets. Een echte indicatie voor positieve waardering derhalve. Doe je best, ook jij wint hem ooit!

 4. Ach, toen onze mop een mopje was, he? *zucht*

  DSR bekreunt zich maar in stilte over de aangekleefde Ik-jescliches, van de setting tot de al dan niet vervulde murmeringen over de mobiele telefoon, die kortzichtig genoeg alleen maar aan de jeugs worden toegeschreven.

  Blijft als enige opvallend graatje de eerste alinea steken:

  ‘Voor het eerst in tijden ga ik weer eens met de trein naar mijn werk. Meestal geen erg rustige reis.’

  Het ‘meestal’ uit de tweede zin doet een regelmatig gebruik van de trein vermoeden dan de inzender in de eerste in (‘voor het eerst in tijden’) wil voorwenden, maar ’t zal wel nodig geweest zijn om het ontkende cliche over bellene jongeren op te kunnen voeren.

  En zo blijkt maar weer dat hoe meer je vertelt, hoe groter de kans is dat je je verluld. Alle spek eraf!
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 5. Wat een brutaal wicht dat daar meneer Boter lastig valt in de trein. Verder zouden we er weinig van moeten vinden.

 6. @APD
  Zoals je weet heeft DSR weinig boodschap aan lege doppen en hulzen. Zo’n bokaal is, vanwege de ondoorzichtigheid (als zelfs de blogbaas al niet weet wat er duim-technisch precies gaande is, eventuele dubbele stemmen niet te verrekenen zijn e.d.) ongeveer een even grote verdienste als de vetleren medaille voor de 100-ste plaats.

  DSR voreg het zich af, omdat een van zijn reacties maar liefst 16 stemmen had gehaald, vandaar. Allicht dat je ‘m niet niet gezien, want een reactie vauit het blogbeheer had eigenlijk wel voor de hand gelegen.

  Dit stond er:

  ‘DSR heeft overigens niet zonder zorg kennisgenomen van de titel van het item van volgende week (‘Zo kabbelt het leven verder -of voort, daar wil DSR vanaf wezen).

  DSR heeft destijds al zijn schepen op Drasties verbrandt uit protest tegen de bejegeging van APD en heeft hij de overstap naar hier gemaakt, op uitnodiging van de blogbaas, in de veronderstelling dat er een speciaal rubriekje aan de Eindoordelen cq Ik-jes zou worden gewijd. Dat doel is ook in eerdere intro’s duidelijk naar voren gekomen.

  Dat er naar een hoog opgeloven verschil van mening over het te volgen moderatiebeleid een keer een kink in de kabel komt, dwz dat er in de kop van de Ik-jesrubriek geen gewag wordt gemaakt van DSR, Grondlegger en Bezieler van het Genre Sinds Jaar en Dag, allez.

  Maar dat dit voor een tweede keer op rij zou gebeuren, lijkt DSR geen blijk te geven van het vermogen tot het beginnen met een schone lei, waar de blogbaas zich nochthans op laat voorstaan.’

 7. Zo ondoorzichtig is het nu ook weer niet, hoor. Je kunt de score in de linkerkolom zelfs zelf bijhouden, real time. Per jaar, per maand, per week, etc. Deze reactie stond op de draad van het voetballen, als ik me niet vergis, en telt dus niet mede. Het intro is de weerslag van de draad over de ikjes. Jammer, want je opmerking over de lekkerbekjes (“als je lekkerbekje heet moet je niet raar opkijken als mensen je met een lekker sausje gaan opeten”) had zeker heel hoge ogen gegooid in het intro van deze week en was dan zelfs een kanshebber geweest voor de kop. Even aan denken voortaan.

 8. Correctie, ik heb het even nagezocht, de betreffende reactie was wel degelijk op het juiste ikjesdraadje geplaatst, maar heeft slechts 9 up duimpjes en 5 neerduimpjes. Dat komt dus neer op een positieve score van 4. Minnetjes dus.

 9. Juist, vandaar de vraag of we netto-op of het bruto-aantal moesten tellen.

  Goed te horen dat de lekkerbekjes in de smaak vielen *mjam-icoon*. De intro betrekt overigens zelfs reacties van Drasties erbij, dus de schrijver heeft dunkt me de nodige artikstieke vrijheid om her en der de aardigheden van de week vandaan te plukken.

  Laat onverlet dat de blogbaas nog niet heeft gereageerd op de inhoud van de reactie, nl. de titel van de rubriek, in combinatie met het schone-lei-beleid.

 10. DSR, drasties alleen voor zover het op de ikjesdraad alhier ter sprake is gekomen. Titel: de rubriek is inmiddels geevolueerd tot algemeen genoegen naar een collage van hoogtepunten van alle reageerders. Er een bepaalde reageerder uitlichten zou niet eerlijk zijn en de vlag de lading niet doen dekken.

 11. Zeg nu eens eerlijk: had je de titel ook zomaar veranderd als er niet dat conflict over de moderatie was geweest?

  DSR durft wel te zeggen dat je dan op de oude voet had doorgetiteld.

  Kortom, eea heeft alle schijn van een tik op de neus voor wie de kont tegen de krib gooit. Je hebt de gelegenheid op je lippendienst aan de schone lei in de praktijk te brengen (in ieder geval deze week) voorbij laten gaan.

 12. Hoe wist de inzender trouwens dat het een meisje van 17 was?

  Gezien de familiariteit waarmee ze hem tegemoet trad zal ’t zonder dochter wel zijn geweest.

 13. Nog wat nagekomen kommen voor gisteren en eergisteren:

  ‘Kindhuwelijken ter verbroedering met buitenlandse strijdkrachten’

  ‘Deze week bij Achterwerk in de Kast’

 14. DSR, je stelt me een vraag maar weet het antwoord al. Dan hoef ik dus niet meer te antwoorden. Maar de waarheid is dat niet het moderatiegekibbel maar het wreed zonder bericht opstappen mij de schellen van de ogen heeft doen vallen. Volgens de schone-leileer is dat echter zonder gevolgen gebleven, aan wraak doen wij hier niet Het is hooguit een katalysator geweest van een stap die er toch al zat aan te komen.

  Zeg eens eerlijk: wat voor argument heb je om te willen dat “DSR” altijd in de kop wordt genoemd, zelfs in gevallen waarin het merendeel van de quotes van anderen afkomstig zijn?

 15. @APD
  DSR stelt alleen vragen waarvan hij het antwoord niet kent. Hij heeft hooguit een vermoeden.

  Het opstappen zonder bericht was inderdaad impulsief, maar pas nadat een oprechte klacht verschillende malen was weggewuifd, zonder m.i, erg serieus te worden genomen. Desondanks heeft DSR niet volhardt in een verhard hart, maar keerde hij terug op zijne schreden.

  Niet dat hij sindsdien ruimartig welkom terug is geheten. De schimpscheuten waren tijdens DSR’s afwezigheid niet van de lucht – fair enough – maar ook daarna. En het aanpassen van de rubriektitel heeft toch weldegelijk een wraakoefening, laten we daar tenminste eerlijk over zijn.

  Een schone lei voor zelfs de grofstgebekte reageerders die herhaaldeijk moeten worden gemodereerd, maar niet voor DSR. Prima. zo je wilt, maar laat je dan niet op je leierigheid voorstaan.

  Waarom DSR’s titel in de kop: omdat hij niet graag het subject is van kleinzerige gewrokkebrok jouwerzijds en, zoals als eerder gezegd:

  ‘DSR heeft destijds al zijn schepen op Drasties verbrandt uit protest tegen de bejegeging van APD en heeft hij de overstap naar hier gemaakt, op uitnodiging van de blogbaas, in de veronderstelling dat er een speciaal rubriekje aan de Eindoordelen cq Ik-jes zou worden gewijd. Dat doel is ook in eerdere intro’s – en e-mails- duidelijk naar voren gekomen.’

 16. Kort en goed: het aanpassen van de wekelijkse titel is een logische evolutie van een blog in beweging en geen wraakoefening. Moet je zelf weten of je het al dan niet gelooft. Maar zo niet, dan toont dat voor een ieder hier alleen maar je eigen zwarte hartje. Ook de koppenrubriek van Roos zal een dezer dagen in een nieuw jasje worden gegoten, met als enige motivering: optimalisatie van het gebodene.

 17. @APD
  Oh, als je niet hetzelfde denkt, of liever gezegd ‘gelooft’ als de blogbaas heb je meteen een ‘zwart hartje’.

  Tsss.

  Alsof je in de kerk zit, of een secte. Met een aap op de preekstoel. *zucht*

  Om misverstanden te voorkomen: die aanpassing van de titel is dus toeval en staat volkomen los van het moderatieconflict?

  Ervanuitgaand dat dat zo is, vraagt DSR zich dan toch af waarom je niet even hebt overlegd, zeker omdat DSR hier destijds een Eindoordelenrubriek in het vooruitzicht is gesteld.

  @L
  Nee L. Dan heb je kennelijk APD’s uitleg niet goed gelezen.

  Het is maar goed dat je geen scheetje laat bij elk leesslordigheidje, nietwaar? Je buren zouden anders nog denken dat je een doedelzakband de kost geeft. *milde glimlachicoon*.

 18. Rechtertje, gaan we van het aantal duimpjes ook al een wedstrijd maken? Zodat we daar met onze teksten ook rekening mee gaan houden? Niks voor jou, lijkt me.

  Apie, ik zie uit naar je oplossing van het vervuilingsprobleem. Neem nou die nagekomen koppen van ons Rechtertje? Zelfs voor de kopfanaten moet dat verwarrend zijn. Welke kop moet waarop? Misschien wel een nieuw wedstrijd-idee! Maar dan graag buiten het Ikjes-gebeuren. Als ik zo vrij mag zijn.

 19. @K
  Als je even van voren af aan leest, dan zie e dat DSR niks op heeft met die duimpjes. Het is juist APD die hier bokalen voor uitdeelt.

 20. DSR, ken je het begrip ‘katalysator’? Kennelijk niet. Het staat dus niet geheel los. Geen Eindoordelenrubriek meer? Waar schrijf je nu dan in? Je kunt ze hier dagelijks kwijt, ze worden mooi opgemaakt, geillustreerd, gearchiveerd, dat heb je nergens. En bij het verzamelblog waarnaar elke week wordt gelinkt staat je pontificate portret. Wat, DSR, wil je nog meer? (retorische vraag)

 21. @APD
  Het is me inderdaad niet duidelijk wat je met katalysator bedoeld in deze context maar ben benieuwd.

  Tuurlijk, boven aan de rubriek staat nog in kleine lettertjes ‘Ikjes en Eindoordelen’ en da’s mooi, net als het overige dat je opnoemt.

  Maar het was nog mooier zoals het was met een titel met ‘DSR’ in de kop en in de intro de duidelijkheid dat het hier de Eindoordelenrubriek betreft, in plaats van dat vage gezoem, over een ‘community’ (over een on-word gesproken).

  Niet dat DSR nou zo ijdel is, maar het staat me tegen dat deze vriendelijke knik naar een strijdmakker die trouwhartig heeft meegewerkt aan jouw plan hier de Ik-jesrubriek op te zetten, achterwege blijft vanwege een meningsverschil over de moderatie, of liever gezegd vanwege het onvermogen van de blogbaas een sponsje over de lei te halen.

  Want DSR ‘gelooft’ inderdaad niks van je uitleg in deze. Dan maar een zwart hartje. Maar je bent van harte uitgenodigd om je eigen hartje bloot te leggen en eea gewoon te geven. DSR zal er niet boos om zijn.

 22. een meisje van 17 zonder mobieltje en nog brutaal ook, ja dat moet beslist in de krant.
  Zeg apiedape en dsr, kunnen jullie niet een andere plek opzoeken voor dat gezeur, god zamme kraken.

 23. Als je niet erg vindt, Mopperkont, dan blijf ik een lezer met een vraag antwoord geven. Zou jij ook prettig vinden, hadde jij een vraag en wäre jij ook zo traag van begrip.

 24. Dsr
  Ik stap overmorgen op de fiets en dan staat mijn huis tot jullie beschikking. De sleutel ligt in achter in het hondenhok.

 25. @APD
  Als jij het nou eens in een keer goed zou uitleggen…

  @MK
  Dank je. ’t is vast een lief hondje zeker?
  Hapjes en drank wijzen zich vanzelf?

 26. Hé, wat een geweldig intro! Ik hoopte al dat Apie enige aandacht zou besteden aan mijn thema van de week (vergankelijkheid) maar dat hij het zo goed zou oppakken heb ik geen moment verwacht of durven hopen.

  Het moet Apie ook opgevallen zijn hoe goed de afbeeldingen bij het thema passen en dat een zwaar thema (vergankelijkheid) midden in de zomer moet worden behandeld, niet lang na de zonnewende. In de winter komen de lichtere en optimistischer onderwerpen aanbod.

  Met de afbeelding van vandaag wil ik een ode brengen aan het leven, een voorschot nemen op die optimistische visie, een visie die veel beter bij mij past. De visie dat door geloof in jezelf en met veel inspanning alles mogelijk is. De visie dat een gezonde geest in een gezond lichaam thuishoort en dat die gezonde geest en dat gezonde lichaam voor ons allemaal is weggelegd, ook voor DSR.

  http://www.drasties.com/comments/afbeelding_voor_15_07_2014#360636

 27. Ja hoor, dacht ik het niet, zet hij de afbeelding van de dag – ondanks het nieuwe rubriekje – toch weer hier neer. *hoofdschud icoontje* Als service van de zaak en hoge uitzondering zal ik dan wel weer de minste zijn en het zakie daarheen kopieren.

 28. Onnavolgbaar

  Ik kom graag in kampeerwinkels, maar ik beheers mij altijd tot het uiterste. Bij kamperen gaat het immers om eenvoud, comfort is slechts mondjesmaat toegestaan. De logica hierin is onnavolgbaar. Voor ons geen zitstoelen, wel hoofdkussens, geen ijskast, wel een kledingkastje. Dit jaar is mijn enige aankoop in de kampeerwinkel een bakpan. Maar als ik op de camping de pannenkoek omhoog gooi, komt deze achter mij op de grond terecht. Enigszins bevreemd kijk ik naar de rechtopstaande pan in mijn hand. Met schaamte herinner ik mij de aanprijzing in de winkel: ‘Pan met inklapbare steel en daardoor ruimtebesparend’.

  Anne Wackie Eysten

 29. Wat een gebakblaat om te zeggen: ‘M’n pan is te klein’.

  Dergelijke verheerlijking van eenvoud tref je overigens alleen aan bij hele rijke stinkerds.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 30. Schattig maar tegelijk tenenkrommend vanwege de plaatsvervangende schaamte hoe L. iedereen die iets tegen DSr te berde brengt groupie-achtig toekraait, hier en elders.

  ‘I love your irony’ *berk*, en het klinkt alsof je Ilse de Lange er gratis bij krijgt.

 31. Ik vind het dit keer wel een leuk Ikje, met enige zelfspot ook. En was het maar waar wat ons Rechtertje beweert, dat alle heel rijke stinkerds kamperen op eenvoudige campings met inklapbare koekenpannen en zonder zitstoelen en ijskast. Dat zou ze leren.

  P.S. Apie je bent te goed. Toch te gek dat zo’n Rozenwatertje met zijn koppenreclame op de proppen komt op de verkeerde plaats. En dan die pseudofilosofie van ‘m. Ik ben bang dat dat helemaal niet ironisch bedoeld is maar nog serieus ook. Dream on Rozenwatertje. We slepen je wel weer uit je pessimisme en depressie straks.

 32. @K
  DSR zei slechts dat hele rijke stinkerd de eenvoud verheerlijken. In de praktijk zal ’t t nogal meevallen, zo ook als je kijkt naar de inzender. Die heeft toch ook al verschillende schatten vergaard.

  Toch zou het aardig zijn op de Bakkumse volkscamping, Wackie naast Tokkie in laan 3.

 33. @DSR 14.09

  Nou nou, je zit er behoorlijk mee, he? Heb ik op een overgevoelig knopje gedrukt?

  De pan is overigens niet per se te klein, en dat zegt rijke stinkerd Wacko ook niet; de pan klapt in een hoek van 90 graden t.o.v. de steel omhoog waardoor alles wat erin zit eruit gezwiept wordt.

  Of de pan te klein is of niet, is in de beschrijving onbepaald en voor de clou niet ter zake doende.

 34. @K
  Kun je eens uiteenzetten waarom HR pseudo-filosofie bedrijft?

  Dat ’t geen Plato is, dat wisten we al, maar is het zo erg?

  Misschien toch wel. Bij mensen die dingen zeggen als ‘De visie dat door geloof in jezelf en met veel inspanning alles mogelijk is.’ vraag ik me altijd af wat ze zeggen tegen oorlogsvluchtelingen die in een kamp zitten te verkommeren.

  Dat is hoop, geen visie.

 35. @L
  Nee, hoor.

  DSR vindt je gewoon en saaie zeurneus, zo’n dof vogeltje dat de zaden uit de vlaaien van de big beasts pikt. Die kan zo af en toe eens tegen een zwaaiende staart oplopen.

 36. Niet alleen de logica was onnavolgbaar. Grappige titel en leuke anekdote. Als ik me niet vergis (er is ook een Anne Wackie Eysten praktijkschool) is Anne een ikjes-schrijver van het eerste uur (2006 over hondenpoep) en 2010 (de franse beller)

 37. Anne “Wacky” Eysten doet haar naam wel eer aan, zeg! *verkneukel-icoontje*

  De eerste helft van het ikje gaat over eenvoud vs comfort en is m.i. totaal overbodig want er is geen verbinding met de pointe: die gaat nl. over ruimtebesparing, en dat is iets anders dan eenvoud.

 38. @L
  Dat is nog maar de vraag. Een Zwitsers zakmes bespaart veel ruimte, maar of het gehannes met de individuele uitklapbare gereedschapjes nu eenvoudiger is dan met die op ware grootte…

 39. @B
  Ach, wat was een linkje nou toh makkelijk geweest. Ben wel benieuwd naar die Franse beller ed.

 40. Dank je.

  Jaja, aardig hoor. Dat was nog van voor m’n tijd zelfs.

 41. Anne W.E. is wat lang van stof voor een Ikje, maar ze ontstijgt ten derde male het vaak minder dan middelmatige niveau van tegenwoordig. Chapeau!

 42. Beleefd

  In de buurtsuper rekent een Engelse jongen zijn ontbijtboodschappen af. Hij begint een opgewekte Brits-beleefde conversatie met de jonge caissière, maar die heeft geen zin in deze dag. Stuurs zwijgend schuift ze zijn croissants en sapjes over de band en negeert zijn toenaderingspogingen. Ook voor ons, wachtenden, wordt haar stugheid een beetje plaatsvervangend embarrassing. De toerist zegt bij het weggaan ironisch: „Have a nice day too!” Kennelijk dringt er iets tot haar door, verdedigend zegt ze tegen ons: „Het staat toch al op de bon!” Als ik afgerekend heb, lees ik onderaan mijn kassabon: „Thank you very much for your visit, have a nice day.”

  Trees Roose

 43. ‘plaatsvervangend embarrassing’ – nou, inderdaad *bekreunicoon*.

  Het lijkt me trouwens het goed recht van een winkelbediende om niet op ‘toenaderingspogingen’ in te gaan, mits de vereiste klantvriendelijkheid en hoffelijkheid er niet onder leiden.

  Het zou pas echt beleefd zijn geweest als de jongeman zijn toenaderingspogingen eerder had gestaakt en zonder sarcasme zijn weg had vervolgd.

  Engelse cq Britse beleefdheid heeft trouwens niks met kassakletspraatjes te maken. De inzender lijkt iets te veel verheerlijkt door het exotische schouwsple van een buut’nlaander in winkel.
  Eindoordeel: 5.5 (zegge: vijfeneenhalf)

 44. Ik vind hem leuk, je ziet het voor je, de stuurse aanbedene, sjaggo dat dat joch er nu alweer is, de klanten die daar geen weet van hebben, en een prachtige pointe hoor. Het staat er inderdaad, waarom babbelen mensen toch de hele dag? Hoorndol kun je er soms van worden. Zo wordt de overgang naar het automatisch inscannen der price tags met den smartphone en den algehele werkelozigheid van het kassapersoneel verdragelijk, geleidelijk en uiteindelijk een opluchting.

 45. En wat arrogant van de Engelse jongen om te veronderstellen, dat elk Nederlands kassameisje in staat is om gezellig in het buitenlands terug te babbelen. Verder hoeft er wat mij betreft aan dit supermarkt-afluister-hijtje/zijtje geen aandacht te worden besteed. Ik heb het trouwens toch te druk met het inpakken van mijn fietstassen. Morgen op het ijzeren paard op weg naar Vendome voor een koorweekje in la douce France.

 46. Vergeet je zonnebrand niet – vooral op het puntje van je neus!

 47. apie
  nee, maar ik heb mijn ipadje wel bij me. ben benieuwd hoe het is gesteld met de wifi-dichtheid in Frankrijk.

 48. Een Nederlandse buurtsuper waar onderop de kassabon „Thank you very much for your visit, have a nice day.” staat? Ik heb het nooit zien staan, in elk geval staat dezelfde tekst er dan ook in het Nederlands op:

  Als je de Engelse component weghaalt zie je pas hoe onwaarschijnlijk dit Ikje is: “Ook een prettige dag” is een standaard uitdrukking. Een hele knappe caissière die dan het verband weet te leggen met de kassabon.

  Nee, dit is een geconstrueerd Ikje.

 49. Bewaar jij je bonnetjes zo lang, HeRoWa, of kwam deze toevallig voorbij waaien? Was het een gezellig dineetje voor twee? Hoe was de tablouleh? 3 drankjes met zijn tweeën, wat oneven.

  Goed gezien, Apie, kennelijk zat DSR achter de kassa en was hij die dag verantwoordelijk voor de marketingboodschap.

 50. Hi Luv, DSR zal wel weer klagen dat hij er met de haren bij wordt gesleept maar bij spelfouten moet je onwillekeurig aan hem denken. Heeft iedereen, dat kan hij jou niet kwalijk nemen. Onlangs schreef hij een voltooid deelwoord met dt!

  De kassamedewerkster heette Violette, ze had weet ik nog kleine handen en een pruik, toch acht ik het zeer onwaarschijnlijk dat DSR in 2012 als kassière bij mijn buurtsuper een centje bijverdiende.

  De tabouleh was verrukkelijk, zal jou als veganiste aanspreken. Mijn bezoek had genoeg aan een glas Cabernet Sauvignon, drinkt geen bier, vandaar dat ene flesje Hertog Jan.

 51. Mijn bezoek had genoeg aan een glas Cabernet, drinkt geen bier, vandaar dat ene flesje ….” OMG! *say no more icoontje*

 52. @HR
  DSR begrijpt dat vreselijk interessant is om DSR’s mogelijke doen en laten tot in den treure voor te beschouwen, maar hij kan z’n eigen gezanik zelf nog wel regelen.

  Voor wie was die gehaktbal, of beb je ‘m in laten pakken? Met vette jus?

  @L
  Tipje: laat een geestig bedoelde opmerking voor zichzelf spreken ipv te veel uit te leggen. ‘en was hij die dag verantwoordelijk voor de marketingboodschap’ had je dan ook gerust weg kunnen laten, De mensen hadden het wel gesnapt.

 53. @DSR

  Waarschijnlijk wel, maar of jíj hem ook had gesnapt is maar de vraag, en ik wilde je een beetje tegemoet komen.

 54. @L
  Een zwaktebod en je weet ’t .

  DSR gaat niet uitleggen waarom.

 55. Helemaal echt

  Op de los- en laadplaats van onze plaatselijke supermarkt bespeurde ik gisteren enig rumoer. Een speciaal gebivakmutst politiearrestatieteam was bezig drie mannen onder schot te houden die kennelijk iets crimineels in de zin hadden.

  Er stonden meer mensen naar dit spektakel te kijken en een meisje, met grote verschrikte ogen, vroeg mij: „Meneer… weet u voor welk tv-programma dit is?”

  Ik zei haar wat lacherig dat dit gewoon helemaal echt was waarop zij wat nors reageerde: „Kunnen ze dat dan niet ergens anders doen, ik heb haast en wil erlangs, want ik moet m’n haar nog wassen.”

  Dick Visser

 56. Zelden leidde een dergelijk spectaculair begin tot zo’n flutterend nachtkaarsje.

  Loop dan om, mens!
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 57. Vooral dat laatste zinnetje moet kennelijk getuigen van grote diepzinnigheid.

 58. Lastig om dat gevoel onder woorden te brengen. Omdat het nogal demonstratief is op de een of andere manier. Ja, het is een off-topic bericht. Inderdaad, zo zijn er wel meerdere, maar waarom het juist hier expliciet onderstreept?

  Dat denk je al gauw dat de plaatser de schijnwerper wil richten op het feit dat hij, in deze door en door luchtige rubriek, een dergelijk ernstig bericht+heilswens plaatst. Kijk mij eens gepast ernstig zijn, lijkt het uit te willen drukken.

  Niks op tegen hoor, zo’n dergelijk bericht, -integendeel, DSR heeft je er zelfs een duimpje op voor gegeven- maar dan toch de vraag waarom juist dat laatste zinnetje.

  Had DSR het bij het rechte eind?

 59. Iets crimineels in de zin hebben is gelukkig niet strafbaar. Daar zal het dus wel niet om gegaan zijn. Wat kunnen die ikjes-schrijvers toch geweldig uit hun nek kletsen. De rest zal ook wel verzonnen zijn.
  Wat maak ik me toch weer druk op mijn terrasje in een slaperig Waals provincieplaatsje. Gelukkig smaakte de magret de canard voortreffelijk.

 60. Apie
  Ik beschouw elke automobilist als een potentiele doodslager.
  Dat houdt me tot nu toe in leven.

 61. Tja, en dan lees je dat Nelson Mandela gestorven is, en dan ben je even stil. Moge hij rusten in vrede.

  Ja, is off topic.

 62. Ja, waarom die vraag van Keessie. De aanleiding voor zijn vraag is dat “Moge zij rusten in vrede” maar waarom zou hij geïnteresseerd zijn in Apie’s godsdienstig geloven?

  Apie is zover ik weet een ietsist (of ietser), Het geloof dat er ”toch iets moet zijn”.

  Wiki: Een ietser is een gelovige die orthodoxe goden links laat liggen, maar voor zijn zingeving behoefte houdt aan iets overstijgends dan wel gelooft dat er aan al het bestaande een overstijgende maar onbenoembare kracht ten grondslag ligt.

 63. Dank je, Heer Rozenwater, het kan ook iets te maken hebben met mijn uitroep “OMG” een paar reacties eerder. We zullen het nooit weten wellicht.

  Dank voor je bespiegelingen, ook over Nelson, het past allemaal kei bij het vergankelijkheidshoofdthema van deze week. Het zal moeilijk zijn dit in woord en beeld te overtreffen volgende week. Heb je een suggestie?

 64. Omdat ik die wens ‘moge hij/zij rusten in vrede’ zo onzinnig vind.
  Op de eerste plaats dat rusten, alsof dood zijn rusten is. En dan nog in vrede ook: eeuwige saaiheid wordt u toegewenst. Dank u.

  Die wens suggereert dat er iets is na de dood, en daar zit een godsdienstige opvatting achter (want ook het ietsisme is een religie). Tenslotte vind ik het een obligate uitspraak: er is weer eens een beroemdheid (ik moet ineens aan Nelson Mandela denken) overleden en vooral in Amerikaanse (dus religieus getinte) media lees je: RIP Zussemezo. Vreselijk.

 65. Ja Kees, op de keeper beschouwd is het idd een stoplap. Het was dan ook niet mijn bedoeling om diepzinnig of origineel te zijn en al zeker niet om het over mezelf te hebben.

 66. RIP Zussemezo doet me denken aan “God geeve dat sij stille lei” (spelling onder voorbehoude) , titel van een boekje in het romantisch-griezelgenre dat ik heeeeel lang geleden gelezen heb. Er was veel sprake van ‘ogen als karbonkels’ herinner ik me nog. Google leverde niets op, dus heel bekend was/is het niet.

 67. Kinds

  In de supermarkt loopt een zeer oude dame, vergezeld door een jongere man uit wiens houding heel duidelijk valt op te maken dat hij er helemaal geen zin in heeft.

  De vrouw staat stil voor een rek, leunt op haar rollator en mompelt: „Wat moest ik ook alweer halen?”

  „Jezus moeder”, roept de man, „weet je dat nu al niet meer? Je wordt echt kinds.”

  Nog voor ik haar verontwaardigd te hulp kan schieten wijst zij hem terecht:

  „Je moet wel bijblijven Kees, dat heet tegenwoordig Alzheimer.”

  Alice van Dongen

 68. He bah, een mop en anders een vervelende gebeurtenis waarvan ik liever niet op de hoogte was gesteld.

 69. Rozenwatertje, het tweede deel van die reactie van jou doet me denken aan de figuur Beerta uit Voskuils epos Het Bureau. Zijn er meer overeenkomsten tussen jou en hem? Ik vermoed van wel.

 70. Geïnspireerd door de verrukkelijke tabouleh van zo’n tweeënhalf jaar geleden én het mooie weer, heb ik een flinke kom tabouleh gemaakt en ben ik die nu aan het oppeuzelen

 71. Een goed Ik-je, nl. een voorval uit het dagelijks leven.

  Zonder de reactie van de zoon goed te willen praten: je ziet vaak dat kinderen erg ongeduldig worden als hun ouders dement worden, omdat het dan zo dichtbij komt.

  Wat de inzender precies had willen bereiken , behalve dan een scene schoppen waar de oude dame waarschijnlijk verontrust van zou zijn geraakt, begrijpt DSR niet.

  De pointe is op zich wel aardig, maar DSR vindt kindsheidsik-jes doorgaans bijna net zo onsmakelijk als dokterskamerverhalen.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 72. Een merkwaardige, kleinzerige reactie van HR.

  Wie iet van onaangename dingen op de hoogte wil worden gesteld, moet met de gordijnen dicht thuisblijven en zeker geen Ik-jes lezen.

 73. @K
  HR is een rare snijboon, maar geen Beerta-type, al had die ’t eerdere ook gezegd kunnen hebben

 74. @L
  Ja, dat is off-topic, die tabouleh van je.

  ‘oppeuzelen’, wat een rilwoord! Heb je er ook ‘je vingers bij opgegeten’.

  Zo ja, zal dan je reacties hier nog beinvloeden, of tik je inmiddels met je tenen?

 75. Rand verschijnselen van Alzheimer, hoe pregnant. stilistisch fraai geserveerd, het stuit bij mij op ’n onneembare Steen van Afwijzing.

  Overigens Apie, mijn: Ik wil in Holland blijven, was ’n eruptie uit de Krochten mijner Zieleroerselen inzake de Witte bloemen met Gele Kern.
  Die zouden zo maar naar …Het Verre Land reizen? Ik stel: Niets daaarvan, Wij Willen in Holland blijven , op de Schoorsteen bij Mien.

  Zo kan ik ook over tot de Orde van de Dag.

  Het is hier 3 dagen zonder Electriciteit geweest. Het tyfoon, als bij jullie het zomert, giert hier de tyfoon lekker over de eilanden, Daar kunnen de kabels niet tegen. Geen electriciteit, geen tv.
  Na 3 dagen schroeven, boutjes en wat al niet, hedenmorgen floepte het LED scherm aan.hahahaha geen ontvangst de HD kabe;l is beschadigd.
  Lees tot mijn afschuw, over dat vliegtuig. Hebben die piloten dan geen instructies?

 76. Radetzkymars

  Bij de boekhandel om de hoek struin ik naar leesvoer. Ik stuit op een serie goedkope uitgaven van de boeken van Joseph Roth. Het is een licht elitaire winkel, ik twijfel of ik kan vragen welk boek van Roth ik moet hebben – voor je het weet word ik terechtgewezen, leest de jeugd tegenwoordig geen klassiekers meer.

  De jongedame achter de kassa: „Geen idee. Chris, weet jij welk boek het beste is?”

  De baas: „Nog nooit iets van Roth gelezen. Radetzkymars klinkt wel bekend. Van dat deuntje toch?”

  De jongedame heeft de oplossing. „Vlucht zonder einde heeft een voorwoord van Arnon Grunberg. Dus die zou ik niet nemen.” Juichend verlaat ik de winkel. Radetzkymars op zak, tien euro lichter.

  Joop Hazenberg

 77. Wat een miserabel beeld van slapte en zwakte walmt hieruit op…*zucht*

  En wat een rare vraag, alsof er een antwoord mogelijk is op de vraag welke ‘de beste’ is, en alsof de minder goeden daarom te versmaden zijn.

  Enfin, te wezednloos om zelf een boek uit te kiezen en toch het personeel in de zeik nemen. Je moet maar durven.

  Lees gewoon de achterflap, of de eerste pagina, zie of het je pakt, en waag het erop. Wat kan je gebeuren?
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 78. 100. Het moet wel een vederlicht elitaire winkel zijn geweest. En wat een onzin dat de baas van een boekwinkel alle boeken uit zijn assortiment moet hebben gelezen. Als ik de boekverkoper was geweest had ik hem Portnoy’s complaint in de handen gedrukt. Dan was de klant zeker aan zijn trekken gekomen.
  Hier in noord frankrijk heb ik nog geen boekwinkel gezien, wel veel eethuizen en daar word ik dan weer warm van.

 79. 101. ’n Wandeling, door Vandaag in uw Slijterij? Neen we gaan vandaag de andere kant op.
  Extra’s meenemen? Glaasje water, my dear?
  Nou vooruit, al die titels mijn Libido het giert alles. Ik voel me ’n ongeleid projectiel, op zoek naar haar die mij bekoort.
  Ik zoek dit, ik vind dat, ik wijs af, ik ben geboeid. Er zijn er , die van zo’n ikje ’n Vertrekpunt voor mijn super ego van maken..Kijk mij eens ..Vind je me niet geweldig?
  Van de week nog bijna opgegeven wegens terminaal gedrag, mijn afstotende kwaliteiten domineren de bindende, maar na wat “googlen” ben ik er achter dat ik last heb van super -getroffen met mezelf.
  Zij leven zich uit bij deze ambiance. Laat hen begaan. Wij zetten Bach op en spelen daarna “Misty”.
  Noemde MK de “ikjes” bespreking hier minder levend, ik geeloof daar niet zo in.

 80. Nou, eigenlijk is dat helemaal niet waar hoor, dat ik in de hulpverleningsindustrie heb gewerkt. Ik riep maar wat. En het wordt ook meteen geloofd door bijvoorbeeld dsr. Maar ja, dit is internet, geloof niet alles wat je leest.

 81. Maduro toch! Jij jokkebrok! Ik zal het voor deze ene keer laten staan, het nieuwe intro zit er toch al aan te komen, maar jongen jongen jongen toch, wat kun jij geloofwaardig liegen. Kan van pas komen in het dagelijkse leven. Ben je getrouwd?

 82. DSR heeft gereageerd op de al dan niet theoretische gedachte dat M. in de hulpverlening zou hebben gewerkt.

  Hij heeft zich niet beziggehouden met de vraag of M. al dan niet de waarheid sprak. Dat is in het geval van M. immers niet interessant.

 83. Nou ja, wat kan die Maduro geloofwaardig liegen zeg, ik ben er ook met boter en suiker ingestonken. Niet zo maar alles geloven wat je op internet leest, dat is de waarschuwing.

  De week is weer begonnen en we kijken allemaal reikhalzend uit naar Apie’s intro maar lieve mensen, laten we niet al hoge verwachtingen hebben. De wishy-washy week die we achter de rug hebben zal hem weinig tot geen inspiratie hebben opgeleverd. Ik verwacht een slap intro maar Apie is een duivelskunstenaar dus je weet nooit.

 84. Ja Roos, het was een woelige vervelende week, vooral buiten de site, en dat drukt de stemming toch. De intro is ok, niet slap, gewoon een degelijk werkstukje, maar zonder nieuwe gekke knotse dingen. Het gaat over mopperkont op de fiets, het geloof, en er is, voorzover ik kan nagaan, de primeur van een DSR die een Duimpjesbokaal wint. Hulde aan zijn familie en kennissen, ze hebben hun duimpjes blauw zitten duimen vorige week. Enfin, heden om 13h00 wordt de intro zoals de vorige 28 malen live geschakeld. Laten we hopen dat de week wat prettiger wordt, maar daar heb ik eigenlijk een hard hoofd in.

 85. Ja, jullie zijn e wel ingestonken.

  HR kon nog wel eens gelijk hebben met zijn voorspellingen over de kop. Maar dat komt ook omdat APD kennelijk volhardt in zijn beslissing om het DSR-centrisme aan de kant te schuiven.

  Dat lijdt, zoals we vorige week hebben kunnen lezen (en zien aan het minimale aantal reacties op de intro) tot geforceerd-bloedeloze schrijfsel.

  Maar enfin, wie weet. We wachten af.

 86. De kop, DSR, is al sinds het intro in concept af was – gisteravond laat – te zien op de bekende verzamelplaats. Verder heb ik geen beslissingen genomen, de intro is als vanouds een verzameling van highlights van de eindoordelendraad alhier, met slechts hier en daar een ondeugend uitstapje, maar da’s al. Het aantal reacties was opnieuw ver boven de 100, mijn waarde, dus niet slecht. De tijden dat het er soms wel 200 of 300 waren hadden niets met de kwaliteit van het intro te maken (ja nu zeg ik eens een keer “het” intro, om te kijken hoe dat klinkt), maar met gehakketak tussen reageerders, ofwel, wellicht amusant of juist irritant om te lezen, maar niks met ikjes van doen hebbende.

 87. Even over het vertelde verhaal.
  Ik heriiner me in dit geval, in Nrc de rubriek Mijn Dagboek, van deze week.
  Dr J Zijlstra, destijds president DNB, vertelt wat hij deze week voor memorabele zaken heeft onthouden, opgeschreven. Hij vertelt over zo’n 7 of zijn het 8 vergaderingen , die hij bijwoont. De laatste dag gaat hij naar de vergadering van.., de eerste vergadering die week , die hij niet voorzit.

  Ik ga naar ’n poppentheater voorstelling, vooraf presenteren 2 poppenspelers zich. Ze kruioen de aardbol in, de voorstelling begint. maar al snel voel je , dit kan niet door 2 man? Ik word gefopt. Wat is dit?

  Aan het eind van de voorstelling, applaus, en dan..kruipt poppenspelr 3 uit de aardbol, Jongens, klaterend applaus voor jullie, knap gedaan.

  Ik vind dat je wel je positie zou moeten definieren, als je je verhaak verteld?

 88. @APD
  DSR had zich inderdaad alleen op de kop gebaseerd, en op hetgeen je tijdens de gedechtenwisseling vorige week in het midden hebt gebracht.

  Overigens doelde DSR niet op het het totale aantal reacties maar op het aantal specifieke reacties nav van je intro van vorige week. Afgezien van DSR was het pover. Welgeteld 0 (zegge: nul) veren in je reet, als DSR zich niet vergist.

  En dat terwijl je de week ervoor er nog zo sneutjes over klaagde dat je introotje was ondergesneeuwd. *mild-medelijdende glimlachicoon*

 89. Ik heb Apie vorige een heel kippenhok aan veren in zijn reet gestopt dus DSR kletst weer eens als een kip zonder kop.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: