Mopperkont fietst zonder wijfie in Frankrijk (29)

Mopperkont in VendomeOnderweg op het ijzeren paard naar de Vendome voor een koorweekje in la douce France scoort Mopperkont een magret de canard, het 100e-reactievaantje en een mooie pakkende voltreffer: “Wat kunnen die ikjes-schrijvers toch geweldig uit hun nek kletsen.

Wifi op z’n fiets heeft hij niet, maar er zijn kennelijk genoeg restaurantjes en campings waar hij met zijn ipad terecht kan. En zeg nou zelf, wat hij daar over die ikjes-schrijvers zegt, dat is toch gewoon zo? Vooral als je hier al een paar jaar meefietst gaat het opvallen. Enfin, ze leveren stof tot kletsen op.  Een beginnetje tot een praatje, te vergelijken met het  “mooi weertje vandaag buuf”.

De apiedapie community heeft sinds vorige week niet een (schrijve: 1) maar twee (te weten: 2) dagelijkse hangplekken. De gloednieuwe fotorubriek Rozenkopjes, ingesteld op veelvuldig verzoek van een enkeling, en de aloude maar nog altijd springlevende en niet langer door koppensuggesties vervuilde  ikjesrubriek waar u nu het nieuwe intro van leest.

“Ikjes?” horen we u roepen, “wat benne dat?” Haha, maak dat de kat wijs. U kent ze echt wel, die anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC, Ze verschijnen in het reactieveld hieronder, elke dag vanaf een uur of twee. En dan gaan de reageerders los.

De Schrijvende RechterZoals De Schrijvende Rechter (DSR) die vorige week weer eens een keertje in vorm was. “Zelden leidde een dergelijk spectaculair begin tot zo’n flutterend nachtkaarsje.” voegde hij een argeloze NRC-lezer toe, en met een “Wat een miserabel beeld van slapte en zwakte walmt hieruit op” mocht een ander het doen.

En zo blijkt maar weer dat hoe meer je vertelt, hoe groter de kans is dat je je verlult.

Om maar te zwijgen van de ongelukkige ikjesinzender, inderdaad wat lang van stof, die toegebeten kreeg: “En zo blijkt maar weer dat hoe meer je vertelt, hoe groter de kans is dat je je verlult.” Met een goed onderbouwde reactie ingeluid door “ … ‘plaatsvervangend embarrassing’ – nou, inderdaad *bekreunicoon*” scoorde onze schrijvende rechtspreekkampioen en voormalige kappersbediende uit Brussel zelfs zijn eerste duimpjesbokaalDuimpjesbeker (12 duimpjes, waarvan 10 omhoog). Gefeliciteerd vadermans! De leverancier kan jammer genoeg tijdelijk niet leveren, maar na de vakantie worden de bekers, bokalen en vaantjes weer opgestuurd. Geduld graag en vooral vertrouwen.

heer rozenwater kopjeHeer Rozenwater was druk met zijn fotorubriek maar haalde in het voorbijgaan herinneringen op aan een genoeglijk samenzijn uit 2012: “Mijn bezoek had genoeg aan een glas Cabernet Sauvignon, drinkt geen bier, vandaar dat ene flesje Hertog Jan.” Het kassabonnetje zat er als bewijs bij. Nou, wees er maar trots op. Maar apiedapie news wil ook het echt Hollandse van den Hollanders aan den wereld tonen, we kunnen hier niet aan voorbij gaan, en ja, aan Roosje is het wel toevertrouwd, dat Hollandse normen- en waardenpatroon toe te lichten.  “Beetje laat geworden gisteravond” schreef Luvienna toepasselijk op het bovenstaande plaatje. Ja, zo’n Hertog Jan kan verkeerd vallen. Maar zie voor de Rozenkopjesdiashow dus het andere blog.

Verder vooral rotdingen buiten de site vorige week, het afgeschoten vliegtuig met nietsvermoedende Nederlanders op vakantie, Israel dat weer eens tientallen onschuldige burgers meent te moeten afmaken, en een tyfoon op de Filipijnen.  Daarom ook was Riverside blues een beetje afwezig. “Het is hier 3 dagen zonder Electriciteit geweest. Het tyfoon, als bij jullie het zomert, giert hier de tyfoon lekker over de eilanden, Daar kunnen de kabels niet tegen. Geen electriciteit, geen tv.” schreef hij. Welkom back River en we zijn keiblij dat je het weer ongeschonden hebt doorstaan.

vliegend spaghetti monsterDe vergankelijkheid van het leven werd door velen gememoreerd, er werden vragen over het geloof gesteld en beantwoord, en Luvienna liet het vliegende spaghettimonster nog maar weer eens opdraven. Mooi!  Haar geloof verleent haar kennelijk de kracht om de schimpscheuten van DSR te weerstaan.  Ze waren weer niet mis: ” Het is maar goed dat je geen scheetje laat bij elk leesslordigheidje, nietwaar? Je buren zouden anders nog denken dat je een doedelzakband de kost geeft.” Nog een graadje bijtender was “DSR vindt je gewoon een saaie zeurneus, zo’n dof vogeltje dat de zaden uit de vlaaien van de big beasts pikt. Die kan zo af en toe eens tegen een zwaaiende staart oplopen.”

Nou, dat waren ze dan, de highlights van vorige week . Het is nu hoog tijd om naar beneden te scrollen en op zoek te gaan naar verse aanvoer van heerlijkheden van de apiedapie crew.  Zeg ook rustig wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij uzelve losmaakt, voor u het weet bent u zelf een actief deelnemer, de drempel is keilaag.

Alle Ikjesdiscussies van vroeger blijven te raadplegen voor ieder die dat maar wil.

Ideetje! Luister een plaatje tijdens het surfen. Dat kan. DJ Mopper had wat anders te doen, daarom maar deze ouwe gouwe. Word je blij van. Gegarandeerd.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

102 gedachten over “Mopperkont fietst zonder wijfie in Frankrijk (29)”

 1. Leuk, Apie, die samenvattingen van het voorafgaande. Scheelt een heleboel tijd ook.

 2. Eens me Ad Hok vorm & inhoud van het Blog. Je Blog krijgt ’n persoonlijk tintje, wat het leveren van ’n enige bijdrage vanzelfsprekend. maakt. Gewoon lekker doorkarren Apie.
  Ik moet even zoeken naar het Rubriekje van Roos.

 3. Puike intro, Apie, niks mis mee.

  Zo zie je maar, verwacht niet teveel dan valt het bijna altijd mee

 4. De intro’s krabbelen langzaamkes uit een diep dal, maar we er is nog een steile weg te gaan.

  Aardig dat sommige reageerders APD een heart onder de riem steken. Daarmee heeft DSR’s verwijzing naar de schraligheid van eerder dus zin gehad.

 5. Duurzaamheid

  Op mijn 63-jarige leeftijd ga ik binnenkort – voor het eerst – een meerdaagse berghuttentocht maken. Hiervoor moet ik de nodige uitrusting aanschaffen. Ik bezoek een speciaalzaak in bergsportartikelen. In een grote zak heb in mijn aankopen op de balie geplaatst om af te rekenen.

  De jonge vrouw achter de kassa legt de pakweg twintig artikelen gereed om te scannen en zegt: „Zo, u heeft mooie dingen gekocht.” Ik bevestig dit en zeg dat ik hecht aan kwaliteit en duurzaamheid. Haar reactie: „Ja, deze spullen gaan langer mee dan u!”

  Gerard van Egmond

 6. Pfff, wat verloopt het toch stijfjes, jaast procès-verbaal-achtig.

  Enfin, de winkeljuffrouw staat er weer eens gekleurd op, waar zijn de Ik-jes anders voor. Als winkelbaasmeneer/mevrouw ben je maar mooi gezegend met dergelijk personeel.
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 7. Ten tijde van de bandrecorder had een neef van m’n opa een extra lange band gekocht om de begrafenisdienst van oma op te nemen. En dan kon ome er later mooi achteraan.

  Tsja, dat schoot me zo te binnen.

 8. Dom gansje die winkeljuffrouw, maar ze bedoelde het goed en olijk, zoals winkelpersoneel in Nederland altijd denkt dat je met de klant als met je oom of tante moet praten. Pas als je expatter bent dan merk je dit op als iets heel eigenaardigs.

  Dank aan riverside blues en Heer Rozenwater voor de opbeurende woorden. Zoveel prettiger dan het gezuurhaat van een enkele andere reageerder. River, het kopjesrubriekje van Roos is hier te vinden: http://apiedapie.com/2014/07/15/geef-jij-ook-een-kopje-aan-roosje-1/ Ook op de voorpagina (HOME, klik op Hier is Apie) linksbovenaan.

 9. Zo is de gastheer dus: kritische reageerders wordne als ‘zuurhaters’ weggezet. Welnu, wat hij zegt, is hijzelve, nietwaar? *milde glimlachicoon*

 10. Ik vind de term “zuurhaters” ook van een te zwaar kaliber geschut. Overigens sprak ook ons Rechtertje opbeurende woorden. Op zijn heel eigen manier, zoals we dat van hem gewend zijn en eigenlijk ook van hem aan eisen grenzend verwachten. Zelf heb ik mijn bescheiden steentje bijgedragen door het stukje maar liefst 5 (zegge: vijf) sterren (‘geweldig’) toe te kennen. Dat is, toegegeven, aan de royale kant. Maar mag het eens, en sterren zeggen soms meer dan woorden.

 11. Keigeweldig Kees, *handenwrijf en glundericoontje*. Daar doe je het toch als blogkrabbelaar allemaal voor, in de late avonduren, anderen nemen nog een borrel, en Apie zit op zíjn intro te zwoegen. Ja dat zuurhater was een tikkie te zwaar, en we weten dat hij een gevoelig zieltje heeft (voor incasseren, niet voor uitdelen) dus ik maak er zoetzuurhatertje van. Zoet en een verkleinwoord, verder kan ik niet gaan. Je moet de kip niet op het spek binden hoor.

 12. Kriebel APD onder z’n kinnetje en hij begint te spinnen van de pret.

  DSR heeft ‘m, om ‘m niet al te veel naast z’n schoenen te laten lopen, maar 1 (zegge: een) sterretje voor gegeven.

 13. Wat betreft de bokaal: bedankt, volkomen terecht overigens – maar ’t zijn natuurlijk stofnesten.

  Kan DSR ook gewoon de helft van de contante waarde krijgen, desnoods in VVV-bonnen?

  En zou er anders niet een granieten gedenkplaat kunnen komen, op de Veluwe ofzo, waar de namen van de winnaars in worden gebeiteld? Of een boompje in een bos?

  En was er ook geen onderscheiding voor het woord van de week oid?

 14. Kijk even wat je doet, DSR, door een (1) sterretje te geven geef je aan dat je de intro “heel slecht” vindt. Vind je niet. Dus doe dat ook niet. Het is geen spelletje!

  De bokalen, vaantjes en bekers worden alleen in natura uitgereikt. Reden: niemand maar dan ook niemand zou liever geld hebben dan zo’n handgemaakte en ook door mij zelve handondertekende snuisterij. Maar ja, DSR natuurlijk weer niet, die wil hem inbietsen voor een paar flappen. Triest.

  Er worden regelmatig onderscheidingen voor quote van de week, woord van de week uitgereikt, echter alleen als daar aanleiding toe is. Dat was vorige week dus niet zo. Doe je best.

 15. @HR
  Dat betekenen de sterretjes voor jou. Maar DSR denkt verder dan de individuele bijdragen.

  Uiteindelijk moet het gemiddeld uitkomen op een score die beloont maar toch gretig houdt. Standaard vijf sterren is niet goed voor je.

  Dacht trouwens dat je je secretaresse had belast met het verzenden van bekertjes die net zo goed voor de vis- of biljartwedstrijd konden zijn.

  Maar als het om eerlijke huisnijverheid gaat, dan ruimt DSR wel een prijsje in op de schoorsteenmantel. Graag wel iets wat in de brievenbus past. De postbode neemt er soms een loopje mee.

 16. Apie, als jij nu even DSR op de koppendraad antwoord doe ik het hier wel. Zo helpen we elkaar en blijft het voor iedereen een beetje begrijpelijk.

 17. Is goed, 3 schoten voor open doel hier. Ik ben jaloers! Nou ja, even kijken wat er op de koppendraad aan de orde is. Zal ook wel niet moeilijk zijn.

 18. Levensvreugde bij het afrekenen.
  Ik kan er niets mee in dit geval. Niet met de inzender, waarom schrijf je zoiets op? Wat wil je ermee vertellen?
  De redaktie niet, welke horizonten gaan open?

  Bij Drasties zet de “Liebelle-wave”. door..
  Het Afstotend aspect, “Voel je Lekker-in-je -Gekneutel-Vel” past een Enkeling blijkbaar.

  Het is ’n Spruitjes-Nederland op z’n Breedst. Voelde ik me hier op m;n gemak bij? Dat zal toch niet?

  Eerder meldde ik u, dat , 3 dagen geen internet, zich vertaalt, naar “inhaalvraag”. Van ruwweg zonsopgang tegen zes uur ’s morgens, tot even na middernacht, is het hier druk.

  Lachende plezier hebbende mensen , die samen , “er lol in hebben” , wij zorgen voor het “facilitair” zij willen actueel-spel., copietjes, of ID card.
  Betalen daarvoor.
  Het jatten van software is onmogelijk, alles is geblokkeerd.

  Het praatje met de klant, is voorbehouden aan de man die alles kan.
  De wereld van “challenge” is op internet zeer groot.
  Wij moeten zorgen dat we beter zijn dan de concurrent, op alle onderdelen.

  Actueel, snel., hoge kwaliteit.

  Oh, ben ik nu te ver van het “ikje”?

 19. @DSR 21:27, in het kader van onze protestactie zal ik voor Apie te reageren maar allereerst een vraag: zie je zelf de 3 schoten voor open doel?

  Ik ben benieuwd. Geef het niet te snel op, je weet nooit hoe een koek een haas vangt 🙂

 20. Geen idee – overigens is het bete wanneer jij je beperkt tot reacties gericht aan jou en APD tot die aan hem, mits men een antwoord wil.

 21. Protestactie, HR?

  Waartegen?

  Tegen afwijkende meningen? Tegen DSR als persoon?

 22. En dank voor de duimpjes en sterretjes die hedennacht afkomstig van – deels – onbekenden weer op de site zijn neergedwarreld. Heerlijk wakker worden, zo nu een plakje ontbijtkoek. Ik heb nog een Peijnenburgje van de AH op Schiphol liggen, zo eentje met van die grote stukken witte kandijsuiker d’rin.

 23. Deels onbekenden? Heeft de blogbaas dan toch inzicht in wie wat uitdeelt?

 24. Nee hoor, maar ik kan zo af en toe, net als iedere andere lezer, uit de tijdstippen van het verschijnen van de duimpjes afleiden van wie ze vermoedelijk afkomstig zijn. Zoals die van jou meestal binnen een halve minuut op een reactie van mij. Kees (5), Luvienna (5) en DSR (1) hebben hun sterretjes hier openlijk onthuld, de anderen zijn de “deels onbekenden”.

 25. Verrek, nou doe je het weer!

  ‘Zoals die van jou meestal binnen een halve minuut op een reactie van mij.’

  Ik zeg je ten enen male dat dat doorgaans niet opgaat, maar je blijft het glashard beweren en presenteert het geeneens meer als een speculatie.

 26. Excuus, het is een speculatie. Bewijzen heb ik niet, alleen sterke aanwijzingen.

  Voor de lezers die wel kunnen lezen: uiteraard was dit niet nodig, er stond immers ” … afleiden van wie ze vermoedelijk afkomstig zijn …” maar ja, DSR is zo’n opgewonden standje, die leest dat niet. Dus voor hem heb ik het nog even expliciet gemaakt.

 27. Poes en muis

  Mijn buren zijn oneindig veel jonger dan ik. Ze werken hard. Als ze vakantie nodig hebben, pas ik op de poes. Die hoort me kennelijk aankomen. Ze wil eerst aaien, knuffelen, kroelen en dan eten. In die volgorde. Maar gisteren niet. Er rende een veldmuis door de gang. Poes er achteraan. Ze tikte er kort op met haar pootje en sprong toen achteruit, je weet nooit.

  Vandaag eerst normale routine. Naar de etensbak. Poes blijft aarzelend staan. Midden in de bak brokken zit muis te eten. Ik open de deur, pak het bakje op en schud muis met brokjes op de steentjes. Muis gaat door met eten. Binnen staat poes afwachtend te kijken. Ik geef haar vlees uit een zakje.

  Cor Kooi

 28. Ja je maakt wat mee met huisdieren, Cor. Wat heb je zelf thuis? Kanariepietje? Goudvis? Gedragen zich allemaal kei anders dan hun soortgenoten in de vrije avontuur. Let maar eens goed op.

  In de zin “Midden in de bak ..” zou “de muis” beter geweest zijn voor het onmiddellijke begrip van het tafereel. Maar da’s een knieskoek die daarop let. Verder proficiat met de plaatsing. Op zulke oneindig hoge leeftijd nog een ikje scoren, da’s knap.

 29. Hmm, er is weer een duimpjesvandaal aan het werk. Lekker laten gaan die jongen (m/v), ze komen in de nacht, doen hun heilloze werk en surfen dan zich verkneukelend weer verder. Sommige mensen zijn zo. Hebben dat nodig. Het sop is de koek niet waard. Ze willen aandacht. Not dus. Nou ja, nu even dan. Maar dan niet meer.

 30. APD, asjeblieft – hou d’r mee op met dat gehaatspeculeer.

 31. Heb maar even een minrondje gemaakt – dat was in dit geval wel verdiend.

  Gezien de hoeveelheid duimpjes, ca. 4 maal zoveel als het aantal lezers/reageerders zal Trolley wel weer bezig zijn, terwijl hij zich bij het gezellig knapperend hellevuur verkneukeld over de tweedracht die hij zaait.

 32. Huismannenproza!

  ’t is toch wat als je met pensioen bent.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 33. Het vertelde verrhaaltje. Muis in bakje plus Voorspel. Meer kan ik er niet van maken. Onze Apie stelt eigenlijk op 14:27 de kern van de obseervatie.

  Ik ben ’n voorstander voor vernieuwing, maar ’n nieuw woord als “gehaatspeculeer” vind ik hier absoluut niet relevant, snaaks, intelligent, is daar geen ander woord voor?
  Doe als Uw tijd het toelaat iets leuks er mee.. Geewoon Proberen. Eens lukt het. Veel sukses.

 34. Tja, RSB, helaas moeten de dingen worden genaamd alnaar hun aard, als je tenminste niet in zelfbedrog wilt vervallen.

  Een drol gaat ook niet minder stinken als je ‘m viooltje doopt.

 35. Waarom poes en muis niet gezellig samen laten eten en daar een filmpje van gemaakt voor YouTube, dat Rozenwatertje dan weer op zijn blog had geplaatst?

 36. Eigenlijk het enige contact, dat ik met de fransen heb, afgezien van de obers in de restaurants, is als ik meermalen per dag ergens aanklop met het verzoek om mijn bidon te vullen.
  Vanmiddag kwam ik langs een bedrijfspand innaanbouw. Er stonden meerdere busjes voor het pand en ik verwachtte een paar bouwvakkers aan te treffen. Tot mijn verbazing trof ik in de hal in aanbouw een lunchtafel aan met een goed ogend echtpaar en een jonge vrouw van verbijsterende schoonheid, vermoedelijk hun
  dochter. Mijn bidon werd gevuld en mij werden vruchten aangeboden. Er ontstond een soort van gesprek, waarbij ik uiteraard mijn ogen niet van de dochter kon afhouden. Zij vertelde dat zij mij kort tevoren al had gezien toen ik langs de weg op een muurtje zat. Ik heb daar inderdaad een oud broodje zitten weg te werken en toen leek het wel of we elkaar al jaren kenden, maar misschien was de wens wel de vader van de gedachte. Achteraf betreurde ik het dat ik haar niet had gecomplimenteerd met haar schoonheid, maar die dingen bedenk je helaas pas achteraf.

 37. De Produkt Innovatie op Drasties In volle Flow: Vandaag “Jan , Jans & de Kinderen”.

 38. Een mooie vrouw vertellen dat ze mooi is. Wat denk je daar nu mee te bereiken.

 39. @Kees de Jongen
  Klopt, ik ben verslaafd aan dat soort filmpjes en gelukkig, het internet barst er van uit zijn voegen:

 40. Beste vriend

  We zijn intens verdrietig en eigenlijk nog in shock. Onze zeer goede vrienden zaten met gezin en oma in het neergeschoten vliegtuig. Ongeloof en complete verwarring overheerst.

  Vriend Marcel heeft geen zin meer in vakantie en rijdt uit Zuid-Frankrijk met zijn gezin naar huis. Het is lang stil achter in de auto als zijn zoon Morris vraagt: „Pap, Antoine was toch jouw beste vriend?”

  „Ja”, zegt Marcel.

  „Wie is nu jouw beste vriend?”

  Dion Versteeg

 41. In shock, compleet in verwarring maar toch bij machte een Ik-je schrijven.

  Een prangende, schrijnende pointe trouwens.

  E.e.a. zou nog beter uit de verf zijn gekomen bij een ultra-secce presentatie, bv. door de eerste en derde zin, die elkaar overlappen, weg te laten.

  Enfin, we wachten maar af wat de Hikjesman ervan maakt.
  Eindoordeel: 7 (zegge: zeven)

 42. Ja, dat was ook mijn eerste gevoel bij dit Ikje. Zeer goede vrienden omgekomen en dan is je zo niet eerste, dan toch een volgende gedachte: een Ikje hierover is een geheide winnaar. Hm.

 43. Ik verlies mijn beste vriend. Wie is dan nu je beste vriend? Het zijn vragen zo goed? Het is prima om zoiets in huiselijke kring neer te leggen. In dit geval wordt de zoon het medium.
  De vraag is duidelijk, wil het maximale uit ’n vriendschap halen.
  ’n Uitstekend verhaal;, van alle tijden.

  Neen, vandaag wel ik zeker niet weten wat ze er bij Drasties van maken, Zal wel Kippevel met Spruitjes, Bal toe zijn.

  Zonde van mijn tijd. waarschijnlijk ook van de Uwe.

 44. Rechtertje, het lijkt me geen Ikje dat in aanmerking komt voor een make over door de Hikjesman.

 45. @K
  Dat is heel goed mogelijk, maar zoiets lijkt me niet op voorhand uit te sluiten.

  Wie weet welke behartigenswaardigheden een dergelijke herijking van het perspectief of verteltrant oplevert.

 46. HR is dus blij met een internet vol katjes die in het volle daglicht worden geknepen. *bedenkelijke glimlahcicoon*

 47. Het Kindeke sprak: Het Staat er, dus Ik Geloof het?
  Met deze stelling gaan wij…ja wat zou je met zo’n opmerking kunnen?

 48. Bij thuiskomst vertelt Marcel deze leuke annecdote aan vriend Dion. De vraag is nu: is Dion de een na beste vriend die nu een plaatje is opgeschoven en de allerbeste vriend is geworden? Ik denk het wel want anders zou het een beetje sneu zijn voor Dion: hij krijgt dit verhaal te horen van Marcel terwijl hij nog ergens onderaan de vriendschapshierarchie bungelt; betere vrienden moeten dit verhaal dan ook al gehoord van Marcel gehoord hebben. Zo zit Marcel niet in elkaar.

  Een nog belangrijkere vraag is: Dion zendt dit hijtje/zijthe/hullietje als ikje in. Is Dion nu nog steeds de beste vriend van Marcel? Ik denk het niet want Marcel weet nu dat hij de kans op een authentiek ikje heeft laten lopen.

 49. Ja Bertje, het is een regelrecht wespennest, die impliciete ranglijsten, waar je allemaal zulke hachelijke conclusies uit kunt trekken.

 50. @B
  Interessante beschouwing.

  Echter, wordt de anecdote wel bij thuiskomst verteld? Het klinkt alsof de inzender ook in de auto zat.

 51. Stokbrood

  Dinsdagavond 8 uur, de stokbroodmand bij de supermarkt is weer eens leeg.

  In de hoop een laatste brood te bemachtigen, vraag ik het bakkersmeisje of zij toevallig nog een verdwaald stokbrood heeft liggen.

  „Dat”, zegt ze na een tel te denken, „kunt u het best even bij de klantenservice vragen meneer.”

  Frank Wolters

 52. ‘de stokbroodmand’, ‘bakkersmeisje’…heuterdekneuter, wat een geleuter *zucht*.

  Uit het ‘weer eens’ stijgt de misnoegdheid op van iemand die zich tekort voelt gedaan, maar zo raar is het toch niet dat je tegen die tijd misgrijpt?

  De inzender zou kunnen overwegen om iets vroeger te gaan of, als hij in een dorpje woont, kunnen vragen of het winkelpersoon een broodje voor ‘m wil achterhouden.

  Ondanks de poging van de inzender om haar als idioot af te schilderen, komt de winkeljuffrouw als winnaar naar voren. Een ad rem antwoord op een warschijnlijk chagerijnig geformuleerde vraag, wat wil je nog meer (afgezien van een oprecht ‘nee, het spijt me zeer, dat is niet meer voorradig’ is helaas niet de standaardreactie aan deze kant van het Kanaal, dus zo’n juffrouw weet ook niet beter).

  Allicht dat de Nederlandse Bond voor Bediendend Personeel enkele standaard-antwoorden voor potentiele Ik-jesschrijvers onder haar leden heeft verspreid. Hopelijk zien zij deze mild-grinnikend in de NRC verschijnen.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zesplus)

 53. Gewoon ;n leuk aardig verhaaltje. Er zijn er , bij Jan, Jans & de Kinderen, , die nog even naar het “ikjje” van gisteren moeten verwijzen? Waar lijd je dan aan? Niet kunnen schakelen?
  Terecht . verdwaald gaat naar gevonden voorwerp.
  Moet je daar nu ’n “ikje” over schrijven? Ja, dat mag, maar niet te vaak. Volgende keer oveer ’n verdwaalde fles Kaapse wijn?

 54. ’n Enkeling onder ons, verouderd waar je bijzit: Het volgende “ikje” zegt, u: ik zit nog bij het vorige, ik kan daar maar toegevoegde waarde aanlev:eren, ik wil het juist ’n mooi plaatsje geven.

 55. Profielfoto

  In de bus zit achter mij een vrouw die de leeftijd heeft van mijn moeder. Ze klaagt steen en been over het gebrek aan contact met haar zoon.

  Haar klaagzang sluit ze af door te zeggen: „Ik maak tegenwoordig maar screenshots van zijn whatsapp-profielfoto, anders zie ik hem helemaal nooit meer.”

  Bart Molsbergen

 56. Hier wordt dan maar zo even een vrouw die allicht worstelt met een groot verdriet vanwege het contact met haar zoon als tamelijk onsympathiek neergezet (‘steen en been’, ‘klaagzang’).

  Tijdloosheid is meestal een pre, maar juist in deze maakt het de pointe tamelijk kaal. Het draait er immers slechts om dat een vrouw van zekere leeftijd spreekt over een ‘whatsapp-profielfoto’ (overigens een woord dat je eerder schrijft dan in de mond neemt).

  Wat had ze dan moeten zeggen: Daguerreotypie?
  Eindoordeel: 4.5+ (zegge: viereneenhalfplus)

 57. Het “ikje” staat even centraal. De rest van de wereld draait zijn eigen rondjes. Even.
  Van mij dan ’n lach, ’n traan. al naar mijn Kronkels mijner krochten
  Het is vandaag ’n triest verhaaltje.
  Je kunt natuurlijk ook zeggen, Zeg, hallo, als je even tijd hebt?
  Als de bedoeling is actuele eenzaamheid te schetsen , dan is dat wat mij betreft goed gelukt.
  Wat is er druileriger dan eenzaamheid?

  Bart volgende keer iets met meer levensvreugde?

 58. Vreemd dat de vrouw-met-de-leeftijd-van-inzenders-moeder een screenshot van de profielfoto maakt. Daarmee krijgt ze een foto in haar telefoon van een foto in haar telefoon. Het nut ontgaat me.

 59. Zo’n treurig verhaal, waarvan RSB zo prangend de eenzaamheid duidt, maar L. bekommert zich over een verondersteld Droste-effect…

  Vrouwen hebben gewoon geen gevoel in hun donder. Dat blijkt eens te meer wanneer blijkt dat de meesten niet van Johnny Cash houden en stuurs staren wanneer The American Recordings weerklinkt.

 60. Iets voor lunchtijd arriveerde ik in Marchenoir en ik trof een geschikt plekje om te wachten tot het restaurant open ging. In de schaduw van een oude kerk en op een pas gemaaide berm legde ik mezelf te rusten.
  Zoals dan meestal gebeurt kwam er een vrouw na een minuutje vragen of alles in orde was en ik heb haar gerust gesteld, de bemoeial. Ik ga toch zeker niet naar Frankrijk fietsen om daar in een grasberm onwel te worden. Zij was aan de overkant haar auto aan het stofzuigen, maar dat kan nooit lang duren, dacht ik in mijn naiviteit. Om het irritante gejank kwijt te raken zette ik mijn ipod aan, maar de stofzuiger bleef de muziek overstemmen.

  Na twintig minuten zette zij de stofzuiger uit en werd het eindelijk stil. Het was echter te vroeg gejuicht, want na vijf minuten begon het gezuig opnieuw en dat duurde weer een volle vijf minuten. Het was inmiddels vijf voor twaalf en ik had eindelijk rust. Wat drijft de vrouw, denk je dan, om een auto met nauwelijks meer grondoppervlak dan een vierkante meter 25 minuten lang met een stofzuiger te lijf te gaan ?

  Om twaalf uur begon de kerkklok 12 uur te slaan en na die serie begon een andere kerkklok minutenlang het angelus te beieren. Met gesloopte zenuwen stapte ik op de fiets en vond in het dorp gelukkig een kaal maar air-conditioned restaurant, waar de werkmannen aanschoven voor een warme maaltijd van een tot drie gangen voor de prijs van respectievelijk 9, 11 of 13 euro, inclusief een kwart litertje wijn en heerlijk gekoeld water. Ils ne sont pas fous, les Francais.

 61. Wil welkom zijn hier Lummel. Het is hier ’n goede gewoonte om enige Toegevoegde Waarde in enig kader te leveren.
  Het kader : Kan iemand ’n adequate vertaling leveren van ’n alias, komt nergens manifest naar voren.
  Niet in het “ikje” niet in de reacties.
  Laat u zich door deze observatie, niet van de wijs brengen, blijf komen, , scherp uw bijdragen aan dit blog ’n Ietsje aan?
  Veel succes.

 62. Non mais!

  Je suis chez moi en train de passer l’aspirateur dans ma voiture. Vers midi, l’heure de l’apéro , un espèce de fou furieux arrive dans ma rue en vélo. Il a vraiment l’air bizarre et je décide donc d’aller voir si je pouvais l’aider. Il m’envoit chier! Bon qu’il aille voir ailleurs si j’y suis. Je continue calmement de nettoyer la voiture. Je prends mon temps parce que je n’ai pas confiance. Il regarde bizarrement les filles qui passent devant lui. Finalement il se décide et entre chez Dédé, le pire des restos du village. Il rigolera moins demain avec son gastro sur son vélo!

  Jeanine

 63. Toe maar, een perfecte hik en nog in vlekkeloos Frans ook. Chapeau lummel! Dede was vroeger een kraslot, dames en heren, met dobbelsteentjes. Elke zondagmorgen in cafe de Paris geen prijs.

 64. Daklozenkrantenverkoper

  Zo’n snikhete dag, 32 graden. Daar zit hij weer met zijn daklozenkrant. Die vriendelijke oude man uit Georgië. Een bekend gezicht bij de ingang van AH.

  In het voorbijgaan geef ik hem mijn wekelijkse bijdrage. Een dankbare glimlach en een groet. Krantje mag hij houden. Ik ga boodschappen doen.

  De winkel uitlopend houdt hij mij aan. „Wilt u wat van mij drinken?” Verbouwereerd blijf ik staan.

  In gebrekkig Nederlands zegt hij dat voorbijgangers hem in deze hitte goed verzorgen. Er volgt: „Niet mee naar huis, Leger des Heils, te zwaar. Hier, voor u”, en hij drukt mij een koele fles sap in handen. Mét een 35-procent-kortingplakker. Dat dan weer wél.

  Henriëtte Oorthuys

 65. ‘Een dankbare glimlach en een groet. Krantje mag hij houden.’

  ‘Mét een 35-procent-kortingplakker. Dat dan weer wél.’

  Gestold dedain. Bah.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 66. Mooie kop, zeker met 3 x woordwaarde. Dan leg ik ‘sapje’ aan:
  Daklozenkrantenverkopersapje

 67. ‘Daklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipienten-Ik-jes’

 68. DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeseindoordelenwebsite

 69. DaklozenkrantenverkopersapjekortingplakkerrecipientenIkjeseindoordelenwebsitebeheerdersvakantie

 70. Het etaleren van kennis van en gebruik van ’n andere taal dan het Nederlands, op ’n Nederlands Blog, getuigt van ’n geestelijke armoede: Kijk Mij eens even goed het Frans beheersen. Is er voor dit soort Lieden , die zo nodig moeten, geen apart rubriekje te maken Apie.
  Er zijn er , die regelmatig moeten laten weten aan de volke…..Vind je nu ook biet dat ik voortreffelijk = foutloos Frans spreek.
  Welke is de toegevoegde waarde apiedapie?
  Als zo’n verhaal, net als het Vervolgverhaal waar geen mens iets meekan doorzet, voorspel ik dat je blog ’n soort Lummel keuken wordt, waarvan men zegt: Lummel, de aardappels zijn wel erg goed vandaag.
  Of de de Pot met restanten : Maak je daar vandaag Ratjetoe van Liummel?
  Knap hoor Lummel, wat Origineel.
  Het is ’n soort smakeloos , nietszeggend Gekeutel. Het geeft mij het gevoel dat Lummel in ’n Proces zit, dat ik niet herken. Kijk mij ‘ns foutloos mijn parcours rijden? Kan ik geen compliment van je Krijgen?

  Bescheidenheid, hij is daar niet alleen in,is niet zijn grootste deugd. er zijn er die plakken van alles aan elkaar, wachtend op het Compliment.
  Niks beters te doen?

  Geef Lummel ’n rubriek, : vind u dit Ook zo Lekker?
  – Kom dit lezen, het is foutloos Frans, gaat nergens over?I

  Sommige stukjes hier, kan ik beter overslaan, ik zak niets missen.

 71. Met het verhaaltje vandaag kan ik niets. Er zit geen aspect in waarvan ik …..nou maar dat is ’n goede.
  Als je zelf aan de rand van Waar slaap ik vannacht, toch niet weer daar??? Dan komt dat Leger des Heils in 1 keer dichterbij. Het aldaar n(LdH)verblijven is lastiger dan je denkt..
  De rest van de contemplatie is voor ’n andere gelegenheid,

 72. @riverside

  Mijns inziens ging lummel’s bijdrage wel degelijk ergens over. Hij borduurde voort op een bijdrage van mopperkont, gezien vanuit het perspectief van de vrouw die haar auto aan het stofzuigen was. Het was een Franse mevrouw, dus is het niet onlogisch dat hij het schreef in het Frans. Bovendien vond ik het heel begrijpelijk, hetgeen van sommige nederlandstalige reacties hier niet altijd gezegd kan worden.

 73. Helemaal eens met Ad Hok. Beide bijdragen zullen dan ook prominent figureren in het hoogtepuntenintro van morgen. En dat kan niet van elke bijdrage worden gezegd.

 74. Ad hok. Geheel met je eens hoor. Het is zelfs creatief re noemen om , als het verhaaltje in het Franse zich afspeelt dan ’n stukje frans proza neer te zetten. Natuurlijk gaat het ergens over, ik chargeer , om mijn mening te geven.
  Straks fietst MK door de Engelse zone van de Oekraine, krijgen we ’n toegevoegd stukje van mij, in het engels. daar moet ik toch niet aan denken. Riverside, wat heb je dat leuk in het engels gedaan , foutloos ook nog.
  Ik bedoel waar ga je dan naar toe, wat wil je dan?
  Luv heeft volkomen gelijk als ze stelt dat niet alle reacties hier even begrijpelijik zijn. op het vroegere Drasties was dat ook wel zo: het is niet iedere reactant gegeven, ’n lopend verhaal; neer te zetten.
  Ik maal daar niet zo om het gaat mij meer om voeg je wat toe hoe krom ook aan het geheel.

  Ik kijk na dit alles, reikhalzend uit, naar verdere bijdragen van Lummel.
  Ze overslaan omdat ze me te…..zijn kan altijd nog.
  ’n Verhaaltje met enige Zelfspot, dat was eerder het handelsmerk van Lummel, ik kijk er reikhalzend naar uit.

 75. Apie , Bravo, laat de Nieuwe Wegen aan bod komen.
  Kan MK niet ’n weekje doorfietsen?
  Bravo Lummel, Uw Frans is , actueel, grappig, foutloos, wij stellen het prijs om u in ons Midden te hebben.

  Kunnen we de “citaten rubriek reguleren?” Iemand die al ’n keer genoemd is, slaan we 3 maanden over?

  Riverside, je wordt deze week 3 keer prominent door aApiedapie genoemd? Ik bedoel, dan ontgaat je toch de ambitie, iets neer te zetten?

 76. Riverside, de intro wordt geheel op gevoel geschreven, strategische overwegingen ten aanzien van wel of niet noemen ontbreken. Het gaat volledig om creatief, beeldend, origineel taalgebruik.

 77. En gaat er natuurlijk om of je op het moment van schrijven bij APD in de gunst staat of en hoe je al dan niet wordt genoemd.

 78. 99. Welk aspect je ook noemt, mijn aanwezigheid /stukjes liggen vaak in ’n voor mij verklaarbaar kader, voor ’n ander die mijn route als ’n Achtbaan ervaart, ’n stuk minder.
  Net als bij de “verzin ’n leuke kop” moet je “iemand eruit lichten” met zorg doen.
  Het is aan de blog beheerder, in welke Luim ook, die “Uitlichterij” te doseren.
  ’n Chaoot, frustraat als ik, zou aanvankelijk gevleid zijn door,, jouw eerbetoon, , als ’n ongeleid projectiel ben ik in de self actualisatie beland, Nederigheid,,, bescheidenheid mijn favo’s. Afgewezen door het Leger des Heils, : voor U is er bij Ons geen plaats” voel ik me soms nog minder dan de Daklozenkrant aanbieder.
  Er zijn momenten dat de almachtige mijn Gerommel ziet, het niet meer aan kan zien. Wat Hij doet, is niet voor Hier & Nu, maar dan in 1x is iedereen aardig voor me..
  Nu dan in de Phils alwaar ik de nooddruftigen faciliteer in internet gebruik. Hoef ik in Eigen Land niet te proberen.
  De Almachtige stuurde me ’n vliegtuig in, leidde mij langs mentale afgronden, heerlijke gerechten, eidigend voorlopig waar ik nu ben..

  Mijn tekstjes zijn in hun algemeenheid voor mij begrijpelijk, als u ze in beginsel overslaat, alleen leest als U echt niets anders te doen heeft, dan is dat voor mij genoeg.
  U kunt zich misschien voorstellen, als u tot hier bent gekomen, bent u ’n Doorbijter, , dat vanuit deze Optiek, het “eruit lichten” wat Blogbeheerder in enige Luim doet, ’n reactie te weeg brengt:
  ,Wil ik dat wel?
  Ik wil wel over het voetlicht komen, maar niet vanwege mijn tekstjes?

  ’n Mogelijke oplossing is, , tijd maken om iets zinvoils te maken, zodat ik niet in de luim van een blogbeheerder val.

 79. 100. En we hebben beeld, mensen! Afgaande op de manier waarop hij bij zijn fiets staat, gaat het Mopperkont niet geheel voor de wind in Frankrijk.

 80. Ik had in de Leegte van mijn Zijn, ’n flits naar mijn verleden:
  Ik hoor 1 ven mijn Docenten stellen” Eigen Namen worden niet verrtaald”
  Het is denk ik dat aspect van Lummel dat mij droef stemt: Het druist tegen mijn : Wil het u makkelijk maken, Eigen Namen worden niet vertaald.,
  Dan komt Lummel met MK betekent in het Frans?
  Daar kan ik dan niets mee.
  O ja, Lummel, interssant, zeer interssant.
  Ik ben Riverside, niet a la Cote de la Riviere?
  Je maakt op zo’n manier , van de houding willen laten zien hoe goed je ’n taal beheerst, van zo’n blog ’n Rariteiten kabinet..
  Mk is MK wereldwijd.

  Terzijde
  Er van uitgaande dat iemand ter fiets naar Frankrijk gaat, daar fantastische avonturen beleeft, komt er ;n stukje Frans van Lummel, is dat ’n vertaling. ‘n..wat is het?
  Het is wat aardiger voor de niet Franslezende, – sprekenden onder ons ’n gebaar van, het is de bedoeling dat u dit leest. Ongeveer.

  De structuur van dit stukje:\
  – Eigen namen blijven in de andere Taal onvertaald.
  – Het is ’n geste van goed burgermanschap voor hen die die taal niet machtig zijj n, ’n vertaling te geven, waaardoor men die villeine , zin er ook uithaalt.

  Dsr, als je het bovenstaande niet begrijpt, geef ’n seintje , , dan her-orden ik mijn Achtbaan.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: