Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst (35)

“Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst, dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst.”  Ad van der Gein van het Cocktail Trio, vorige week uitgespeeld, zong het lang geleden. Het plezier spatte er vanaf.  En de brouwers kregen eindelijk de waardering die ze verdienden.

Zo zijn er meer mensen die keigoed werk doen, het leven van knetterveel andere mensen verrijken, maar daar nooit echt de erkenning voor krijgen. Ikjesschrijvers bijvoorbeeld, of de reageerders die zich hier op dit blog telkenmale uit de naad tikken om hun oordeel of Eindoordeel te geven. Wat ze krijgen? duimpjesbokaalHooguit een duimje op, maar vaak ook neer, en veel vaker helemaal niks. Al die literaire brouwers zetten wij graag in het zonnetje. Proost!

NRC_ikjeIkjes zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Ze verschijnen hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee. De reageerders wachten dit af en gaan dan de ikjesschrijvers en elkaar eren.  Een complimentje hier. Een bewonderend woord daar.

“Als je die ‘dampende koffie verkeerd’ – brrrr – in het ene halve oor van de inzender had gegoten, was ‘t er aan de andere kant zo weer uitgelopen. Eindoordeel: 2 (zegge: twee)” zei De Schrijvende Rechter (DSR) bijvoorbeeld.

Een paar virtuele monumenten voor niet-ikjeschrijver werden er vorige week alhier ook opgericht. Voor Chiel Montagne, die van de druipsnor, en voor Freek de Jonge, die ouwe zure chagrijn, beiden toch maar mooi 70 jaar oud geworden. En nog lang niet klaar. Hopen we dan maar.

En er werden herinneringen opgehaald aan Nederlands beste schrijvers, zoals Voskuil “de man die het leven bij de lurven had” volgens Kees de Jongen, aan Johannes Nowee van Arendsoog en Witte Veder, aan de foute Willy van der Heide, en  aan de schrijvers van de Kameleon en Dik Trom.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar dit alles mag niet verhullen dat de nostalgie naar de echte ikjes steeds sterker wordt. En als zo’n echt ikje bij toeval uit de oude jaargangen opduikt vloeien de tranen. “Alsof je een heel oud chippie tussen de kussens van de bank vindt” zei DSR, met een brok in de keel.

Dus stuur eens een echt goed ikje naar die krant. Of doe hier mee met goede raad. Scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij u losmaakt. Voor u het weet staan uw pennevruchten volgende week in het intro.

Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. That’s all.  De Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen. Cheers!

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

191 gedachten over “Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst (35)”

 1. Ja, zo gaat dat tegenwoordig: de hobbies van de blogbaas komen eerst (immers, geen mens die zich verder interesseerde in dat zgn. ‘Cocktail Trio’), dan pas volgen er enkele punten van andere reageerders, verdwaald als spekjes in een vegetarische stamppot.

 2. Buurtonderzoek

  Bij het winkelcentrum(pje) bij mij in de wijk loop ik de kledingzaak binnen. Ik ben op zoek naar sportsokken voor mijn jongste. Het liefste witte, zo werd me op het hart gedrukt.

  Ik vind geschikte en reken ze af bij de kassa. Na de gebruikelijke beleefdheden over en weer vraagt het meisje achter de kassa: „Mag ik uw postcode en huisnummer noteren?”

  Op mijn vraag waarom ze dat wil weten antwoordt ze: „We doen een anoniem buurtonderzoek.”

  Marjon Zomer

 3. Dat het winkelcentrumpersoneel wel weer als sprekend vee zou worden opgevoerd, werd al duidelijk door het schimpend diminutief (‘(pje)’) aangekondigd, met herauten en bazuinen. zucht

  ‘Voor mijn jongste’? Aargh! Je jongste wat? Aanwinst? Dag? Inlegklootje? Tenekaasje? Zeg het dan gewoon!

  Ondertussen kolkt de zever door de kille winkelstraten met koopjesknallers. Witte sokken, ‘gebruikelijke beleefdheden over en weer’ (wat je je daarbij moet voorstellen van iemand die d’r evennaaste meteen met een Ik-je vernaggeld, is niet direct duidelijk) – wat doet het ertoe, wie kan ’t iets schelen? bareuh

  En hoe oud was de winkelbediende, als ‘meisje’ aageduid, dat zich versprak? kennelijk nog niet zo oud. Nou, leuk hoor….
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 4. Waarmee het Ikje van vandaag terecht en afdoende is neergesabeld. Gelukkig was er nog een Intro ter compensatie. Er zaten tenminste nog spekjes in. Dat kun je van het Ikje niet zeggen.

 5. Wil degene die een onderduimpje heeft gegeven toelichten op grond waarvan? Ikje niet voldoende de grond ingeboord of ten onrechte afgebrand? Intro spekjesloos? Per ongeluk verkeerd gedrukt? Uit gewoonte? Antipathie tegen mijn persoon? Keus genoeg. Zeg het maar.

 6. @K
  Tsja, K… DSR heeft het ook geprobeerd. Maar denk maar niet dat men de moeite neemt eea toe te lichten. Minnetjes hoor…

 7. Jammer dat Keessie (ja, zo noemt hij zichzelf!) geen eigen mening te berde brengt en zich alleen afvraagt wie dat ene duimpje omlaag geeft, terwijl er toch drie omhoog staan.

  Zal wel iets met autisme te maken hebben. Of met de zweepslagen van een ooit ingeslagen religie.

  Dat het aan de drank ligt lijkt me onwaarschijnlijk op dit uur van de dag. Uberhaupt niet: in het geval van Keessie zien we de blauwe knoop duidelijk doorschemeren op zijn blousje.

 8. Ach Pawi, zaag ook effe zo’n dik plankje voor mij af als je toch bezig bent…

  En hoe zou je ’t noemen waar je zelf last van hebt? Kun je dat ook eens zo kruidig benoemen -milde glimlachicoon-

 9. Eén van die twee onderduimpjes zal wel van Pawi afkomstig zijn. Wegens antipathie jegens mijn persoon. Oud zeer veronderstel ik.

 10. Het ikje bevat een hoop overbodige informatie en ontbeert de door mij zo gewaarde zelfspot, maar dat is nog geen reden om als een dolle hond tekeer te gaan, zoals de eerste reageerder heeft gemeend. Zijn huis-epigoon vindt het weer eens prachtig.

 11. Pas toch op K… Van dergelijk gespeculeer komt alleen maar heibel, dat bleek gisteren toch wel weer?

 12. @MK
  Het is bekend dat je hier in de eerste plaats komt om DSR af te kammen. mild-medelijdende glimlachicoon

  Mag, maar geef dan ook een toelichting al je iemand met een ‘dolle hond’ vergelijkt. En misschien de volgende keer toch maar even een woord als ‘epigoon’ opzoeken voordat je het gebruikt., nietwaar? milde glimlachicoon

 13. Soms ga ik op oorlogspad, maar alleen als daar aanleiding toe is.
  Maar nooit of te nimmer doe ik aan het duimpjes spel mee.

  Huis-epigoon is wel mooi gevonden, mopperkont.

 14. @P
  Maar leg dan eens uit aan een onschuldige omstander wat dan de aanleiding was van je plotselinge uitbarsting?

  En jij ook al de mist in met betrekking tot ‘epigoon’? zucht

  ’t gaat hier snel achteruit wat betreft de algemene ontwikkeling. Zou wel eens kunnen komen door dat voortdurende ge-internet.

 15. Keessie, ik heb jouw reactie op 16.34 zojuist een duimpje naar beneden gegeven. Dat was ongeveer mijn derde duimpje ooit, en het allereerste naar beneden. Ik ben niet te beroerd om te zeggen op grond waarvan: meestal mag ik je wel, maar ik vind je daar gewoon een enorme zeurkous.

 16. En eindelijk heeft zich iemand gemeld die wel weet wat een epigoon is.

 17. @AH
  Ondertussen boekt K. daarmee wel z’n eerste resultaat, want jij komt er gewoon mee voor den draad, gewoon, zoals het zou moeten horen.

  Van DSR krijg je er eentje naar beneden. Der!

 18. @AH
  Oh, een uitlegje!

  Welnu, ik vind ’t nogal ver gaan om iemand die oproept tot transparantie een enorme zeurkous te noemen. Een smoordekentje over het publieke debat.

  @APD
  Niet als dank, dat snap je toch ok wel?

  Hier, heb jij d’r ook eentje. Der!

  @MK
  milde glimlachicoon

  ’t zou nog grappiger zijn als ’t nog waar was ook.

 19. Marjon, nog even voor de zekerheid, als je schrijft “Het liefste witte, zo werd me op het hart gedrukt” dan hoort dat verderop, liefst in de clou van je ikje terug te komen. In een streekroman mag het een paar hoofdstukken later. Maar je moet er dus wel iets mee doen. Of schrappen. OK?

 20. Nou, Marjon is anders wel schrijfster hoor.

  Zij schrijft gedichten en daarvoor gelden andere regels dan in ikjes of gewoon proza.

  Trouwens ik dacht dat witte sokken geheel en al niet cool verklaard zijn.

 21. Juist als je schrijfster bent moet je dit soort dingen weten of aanvoelen. Witte sokken kunnen al decennia niet, maar bij sportsokken ligt het iets anders. Zelve heb ik er nog een paar.

 22. De meeste meisjes hebben nauwelijks sokjes, alleen van die verborgen voetjes, werkt trouwens ook net zo prettig in die tennisschoenen.

  Eigen ervaring ook prima.wat dit betreft.

 23. Oei, komen die wel boven de schoenen uit of net niet, problemen hoor.

  Dat kan heel gevoelig liggen in bepaalde kringen.

 24. september 1, 2014 om 18:07 Ad Hok

  Ad, mooi dat je dat onderduimpje toelicht, maar voor mij niet interessant. Ik vroeg naar het duimpje omlaag bij mijn inhoudelijke post daarvóór, die van september 1, 2014 om 15:54 dus (op dit moment zijn het er trouwens 6).

 25. Nou moe, eerst is de verontwaardiging groot omdat duimpjes niet worden toegelicht, en als iemand het dan wel doet, is het opeens niet interessant. Zoals ik al heb uitgelegd zijn eerdere duimpjes niet van mij afkomstig, dus ik kan je helaas verder niet helpen, joh. Ik vind trouwens de hele discussie niet interessant. Wat mij betreft mag iedereen die duimpjes daar steken waar de zon niet schijnt.

 26. Hopelijk doet AH’s goed voorbeeld goed volgen en verliezen we het echte probleem, haathetzen nav van gemanipuleerde duimpjes, niet uit het oog.

  En wat gedraagt L. zich toch weer heerlijk vrouwelijk milde glimlachicoon. Kruipt naadloos in de moeder-overste rol die doorgaans voor Ilona is weggelegd.

 27. En APD hypocriseert er als vanoudsher lustig op los. Het heeft ook wel geruststellends. milde glimlachicoon

  Toch zou ik het L gunnen als ze iets zekerder in haar vrouw-zijn zou staan. Altijd zo korzelig en zonder luchtigheid als er iets man-vrouw-gerelateerds langskomt. aanmoedigend glimlachicoontje

 28. @I
  Jij en Indra natuurlijk. milde glimlachicoon

  Maar alleen jij meent ’t oprecht.

 29. Ebola

  Een Liberiaanse deelneemster aan onze ‘summer course’ voelt zich niet lekker. Bij ons gaan alarmbellen rinkelen: het zal toch geen ebola zijn? De docent geeft haar geld om in de namiddag met een taxi naar de huisartsenpost te gaan.

  We wachten op bericht, maar horen niets meer. Wij vermoeden dat de dame meteen is onderworpen aan protocollen bij verdenking op ebola en nu door medici in ruimtepakken wordt onderzocht.

  Vanmorgen zit de studente weer gewoon in de klas. De huisartsenpost had haar weggestuurd. Ze kon niet ter plekke de rekening à 100 euro betalen, dus kon ze niet geholpen worden.

  Ellen krijnen

 30. Leve Allemaal
  Kan iemand mij misschien in …..taal uitleggen , wat reageerder Pawi voor eigen mening over het “ikje” wil stellen?
  Haar bijdragen zijn omgeven met buitengewoon bescheidenheid , nieuwe intellectuele verten openend die dit blog zo goed kan gebruiken.

  Anoniem houdt niet meer in dan dat Riverside op de Phils niet wordt genoemd, maar wel ’n Nederlander wonende te Bacoor.

  90 % van de “ikjes” lezers die hier komen buurten geven eerst comnmentaar over anderen, & de wereld,voordat ze iets over het “ikje” zeggen.

  Anoniem

  Postcode & huisnr geven in NL nog wel eens socio ecotrucische duidelijkheid.

  Staat verder helemaal niet bij, geslacht, leeftijds klasse, gescheiden, single maar stevig zoekende volwassen man zoekt huisgemak.
  Enige detaillering ontbreekt.

  Eens met Ad Hok over de duimpljes discussie . Volkomen niet interessant. Misschien wel voor Nieuwkomers, passanten?
  Veel plezier met “duimpjes”..Heeft u nog tijd over?
  Punt.

 31. Als je zelf al vindt dat een woord zo ongemakkelijk klinkt dat je het tussen aanhalingstekens plaatst, dan kun je beter iets anders verzinnen,

  De tweede alinea gerust achtwerwege kunnen blijven. Er wordt al genoeg gespeculeerd in de wereld en wat heb je eraan? De derde alinea geeft immers al genoeg stof tot nadenken.

  Enerzijds bedenkelijk dat de huisartsenpost op deze manier met eea omgaat. Aan de andere kant is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat iedere Afrikaan met een kuchje voor gratis medische zorg in aanmerking moet komen.

  En hoe is het dan geregeld met die ‘summer course’? De deelnemers zijn kennelijk niet kapitaalkrachtig, anders had de docent, wiens beharmharrtigheid kennelijk ook niet onvermeld kon blijven, de taxi niet hoeven voorschieten.

  Had er dan niemand nagedacht hoe het met de medische kosten zat? Was er geen verzekering geregeld voor of door de deelnemers?

  Misschien moest de brandweer maar eens gaan kijken hoe de zomerstudenten gehuisvest zijn.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 32. Ellen, de echte clou van je ikje zit voor mij in de volgende zin: “De docent geeft haar geld om in de namiddag met een taxi naar de huisartsenpost te gaan. We wachten op bericht, maar horen niets meer.”

  Je laat dus een buitenlandse studente, die vermoedelijk geen of slecht Nederlands spreekt en ons land niet kent alleen in die taxi stappen? Er is niemand die even met het kind, dat nota bene nog onwel is ook, meegaat? En als je niets hoort, ga je rustig thuis een hapje eten en morgen zien we wel? Een heel diep brrr icoontje voor dit gedrag,

  Ellen, schuif het niet af op de cursusleiding, niet op de docent, neem ook rustig de verantwoordelijkheid op je eigen schouders. Jij of een van jullie had hier iets over kunnen zeggen, jij of een van jullie had die summer course even de summer course kunnen laten om een medemens bij te staan.

  OK dan, nog een driewerf bah icoontje!

  Ik zal je niet toewensen dat jij ooit eens in Liberia onwel wordt, en ze jou in een taxi pleuren en hartelijk gaan staan nazwaaien, en dat jij daar dan in een ziekenhuis komt bij een receptioniste die geen idee heeft wat je wilt, maar wel ziet dat je geen geld bij je hebt. Want zo ben ik niet.

  DENG! Zo, dat was bij hoge uitzondering ook nog een neerduimpje. 😦

 33. Een dikke duim omhoog voor Apie’s reactie op het Ikje. Een heel raar verhaal dat meer vragen oproept dan beantwoordt. Liberianen die even naar Nederland overkomen voor een zomercursus in wat dan ook lijken me ook geen arme sloebers. Maar of dat hier het geval was? We tasten in het duister, of daar waar de zon niet schijnt, zoals Ad Hok het zou uitdrukken.

 34. @K
  Vind je? We weten te weinig om het zo concreet op de man/vrouw te spelen

 35. Het onderwerp, verdenking van ebola, is te serieus om daarover een tendentieus bericht te verspreiden. Ellen Krijnen moet zich schamen en dat geldt ook voor NRC , die dit verhaaltje voor publicatie geschikt acht.

 36. @MK
  Op zich heb je daar gelijk in, maar het is inmiddels wel duidelijk dat er geen sprake van ebola was, anders hadden we er wel van gehoord.

  De tendentieuze toon is dus een weergave van hoe de inzender cs. in het verleden dachten; beschamend, maar deel van de bedoelde pointe.

  Het gaat dus veel te ver om voor dergelijke (zelf)censuur te pleiten, al had ook dit Ik-je niet per se gewchreven hoeven worden.

 37. Misschien dat Ad zijn licht over dit Ikje kan laten schijnen. Ik kan er niks mee, noch met het zonder geld en begeleiding de taxi inzetten met bestemming huisartsenpost noch met de gesuggereerde achteloze aanpak door die huisartsenpost zelf. Een heel merkwaardig Ikje.

 38. Waarom er nu weer een domper opgezet?

  Het is toch alleen maar mooi wanneer, al dan niet gestimuleerd door het Eindoordeel, de lust & belangstelling tot nadere Ik-jesbeschouwing wordt aangewakkerd?

 39. Voor de socio ecotrucische duidelijkheid zeg ik maar even dat ik net een reactie op Drasties heb geplaatst op dit ikje.

  Ik ben het helemaal eens met alle bovenbeschreven reacties.

  “ik kan er niks mee” is een brevet van onvermogen dat je onmiddellijk zou moeten laten volgen door het bewijs van het tegendeel. Dat lukt Keessie noch Riverside. Jongens, doe een beetje je best!

 40. Pawi, zoals bij elke post van mij te lezen is, dien je aan mij te refereren met Kees de Jongen. KdJ, Kees of simpelweg K. mag ook. Zie maar. Keessie was ooit mijn nick op drasties. Hier noch elders ben ik als zodanig niet bekend.

 41. Nee nou wordt ie mooi! Iemand aanspreken met een verkleinwoordje duidt op genegenheid. Daar kunnen Luvje, Iloontje, Roosje, en ons rechtertje toch over meespreken hoop ik. Bij DSRetje weet ik het, toegegeven, niet zeker, omdat dat op ettertje rijmt. Nee Kesemans, daar zit je toch in de fout hoor. Grote Duim naar Beneden. DENG!

 42. Nou, deze reactie van Keessie op pawi maakt mopperkont’s kenschets van hem als epigoon van DSR wel heel evident, zeg. 😉

 43. Ha! Da’s heel scherp, Bertje. Het is idd een typische DSR-reactie. Zou onze Kees dan toch zijn authenticiteit aan het verliezen zijn? Ik hoop het niet 😦

 44. “Keessie was ooit mijn nick op drasties. Hier noch elders ben ik als zodanig niet bekend.”

  Keessie de Gymnasiast die deze site nog niet zo lang geleden frequenteerde heeft dezelfde avatar als jij. Brutaal van die gymnasiast hoor! 😀

 45. Wanneer Pawi mij vertederend aanspreekt vallen Pasen en Pinksteren op een dag. Bovendien is het dan Keesje, niet Keessie.
  Wat betreft de naam van die link: die heb ik aan Apie te danken. De avatar zelf vermeldt de naam Kees de Jongen, daarover geen twijfel.

 46. Nou meneer Kees, nu dicht u me toch bovennatuurlijke krachten toe hoor. Voordat ik een gravatarprofiel van een ander van een andere naam kan voorzien ben ik al steenrijk door het hacken van wel nuttige zaken. Kijk nog eens goed wil je? Je website heet http://keessiedeg.wordpress.com/ En je twitteraccount @keeessie

 47. Apie @19.34, of een verkleinwoordje op genegenheid duidt, is afhankelijk van de context. Zo zeg ik soms wel liefkozend kuch ‘rechtertje’ of ‘DSRretje’, maar ook vaak louter en alleen omdat ons rechtertje vindt dat ik dat niet mag.

 48. Ja, maar da’s dan ook liefkozen. Als hij je koud zou laten zou je het niet doen. Vergelijk het met het schoolplein vroeger, toen werd je ook door de jongens aan je mooie lange vlechten getrokken. Toch?

 49. Ik stel dat ’n reactie van Pawi, luidende ongeveer, ik heb zojuist ’n inhoudelijke reactie op het “ikje” op Drasties geplaatst, van ’n Intellectuele begaafdheid is , dat trek ik niet.

  Ik stel Hier & Nu dat dit blog hier ’n reactie blog wil zijn op het “ikje”.
  Het is zeker voor mij geen plek om te zeggen, : Hier ben ik Leuk he? Lees mijn reactie op het “ikje” op Drasties.
  Ik mis daarvoor de souplesse, de belangstelling, de interesse in het gedachtegoed van Pawi. Ik weet het ik mis heel veel.

  Ik wil graag met hen over invalshoeken ener “ikje” chatten met ’n ieder , die zich aan eenvoudige spelregels houd, het gebeurt in principe hier, in uw eigen woorden. Mijn nieuw gevonden woordjes, gebruiikt u? Veel plezier, veel genoegen.
  Ten overvloede het gaat mij om de de presentatie hier, het niet willen voldoen aan blog regels.

  Ik kan en wil daar geen tijd aan besteden.
  Hij of zij die dit normaal vindt, ga uw gang.

 50. Apiedapie, socio-ecotrucisch is ’n neologisme van mij. Het is ’n omschrijving van retteketet. Uit mijn fantasie ontsproten.
  Dat reactant Pawi het gebruikt is aan haar..
  Ik stel ten overvloede dat zoals wij hier met elkaar omgaan, wij primair over het “ikje” praten, zonder verwijzing naar ..voor inhoudelijk commentaar van mij nen ga naar Drasties.

  Ik vind dat ’n ongewone, onlogische gedachtengang.

  Het gaat mij niet om de Figuur van reactant Pawi, het gaat mij om de 2 opties , die zij neerzet,

  Ik vind reactanten.. die etc..doe je best. Getuigt van ’n invalshoek?
  Ik vind het schattig, ik wil daar geen tijd voor maken.
  MK heette reactant Pawi van harte welkom.
  Ik zet bij haar aanwezigheid en haar bijdragen (?) ’n vraagteken.
  Punt.
  Ik reageer liever met hen , die zelf iets neerzetten, zelf woorden bedenken.
  Pawi gaat ’n kant op waar ik niets mee, wil & kan doen.

  Reactant Pawi alle goeds wensend, natuurlijk.
  Ik heb er geen tijd voor. Wil die ook niet maken.

 51. Dsr
  Het is tendentieus om te suggereren, dat een huisarts een buitenlandse vrouw met ziekteverschijnselen, afkomstig uit een land waar ebola heerst, zou weigeren, omdat ze geen geld bij zich heeft.

 52. Riverside, horzeltje van me, je hebt zo langzamerhand meer reacties aan mij besteed dan aan wie ook. Zou je niet eens gaan doen waar je goed in bent? Of is dit het?

 53. @MK
  Als de verteller vertelt dat dat gebeurd is, dan moeten we dat maar aannemen. Mocht je reden hebben om aan te nemen dat het niet waar is, dan horen we dat natuurlijk graag, liefst met redenen omkleed.

  En dan nog zou het woord ‘tendentieus’ niet op zijn plaats zijn. Het betekent immers, zoals je al dan niet weet, ‘bevoordeeld’. DSR ziet niet in hoe dat in deze te pas komt.

 54. Wat zei de dokter

  Op visite bij mijn moeder zag ik dat ze haar nieuwe gehoorapparaten niet in had. „Die krengen!”, riep ze. „Stapelgek word ik er van. Het knalt in mijn oren.”

  „Bij de oorspecialist moest u toch, steeds als u een geluid hoorde, op een knopje drukken, ook als het heel erg zacht klonk?” Ze schudde gedecideerd van nee: „Nee, natuurlijk niet. Dan was het nog veel te zacht. Ik drukte pas als het zo luid klonk dat ik het goed kon horen.”

  „Oh, en wat zei de dokter toen hij de uitslag zag?”

  „Dat ik heel erg doof was en dat het een wonder mocht heten dat we nog zo goed met elkaar konden praten.”

  Peter van der Wurf

 55. Jaja. De ouderdom komt met gebreken, met technische dingen kun je van alles meemaken, en dokters zijn ook maar mensen, soms zelfs van het tamelijke nutteloze slag.

  Wel aardig opgeschreven, al zijn de dialogen waarschijnlijk stevig nabewerkt.
  Eindoordeel: 6 (zegge: zes)

 56. Dsr
  Je zult wel bevooroordeeld bedoelen, maar dat is slechts een van de betekenissen van dat woord en niet de meest gangbare. Het betekent ook het moedwillig verdraaien of weglaten van informatie om een valse voorstelling van zaken te geven. Dat laatste lijkt me hier het geval.

 57. Drs
  Op het feit dat een arts die zo zou optreden handelt in strijd met zijn artseneed ofwel de eed van Hippocrates en tuchtrechtelijk kan worden vervolgd.

 58. @MK
  Inderdaad, dat zal best- maar de praktijk kan wel eens weerbarstiger zijn.

  Tuchtrechtelijke vervolging met een Liberiaanse, niet in Nederland woonachtige gedupeerde die allicht nadeel maar geen schade heeft ondervonden? Er moet heel wat gebeuren voordat je daarvor als arts voor de tuchtrechter staat, mede gezien de allerhartelijkste onderlinge solidariteit van de beroepsgroep.

 59. Pawi, ik moet u teleurstellen. Ik ben ieders horzeltje.
  U stelt in tegenstelling tot anderen, ik kom hier om mijzelve te positioneren.

  Ik stel: Dit blog is primair om over het “ikje” enige gedachte te poneren.

  Ik stel nogmaals dat ik de souplesse , de intellectuele belangstelling, de passie ambitie mis, om hier uw sociale vaardigheden te vernemen, dan oops volgt de wave van ’n inhoudelijke reactie , op het “ikje” , die leze men op Drasties.

  Ten overvloede het gaat niet om U persoonlijk, het gaat mij om Uw gedachtegoed.
  Had Lummel , hier hetzelfde geponeeerd, ik zou heer lummel ook zo benaderen.

  Het “tijd aan u besteden” moet u dus vooral niet persoonlijk opvatten.

  Als u het woord socio-ecoknetter van mij overneemt , is dat uw zaak. Ik gebruikte het om de anonimiteit op te fleuren.

  Ik heb hoop ik hiermede duidelijk willen maken , dat uw gedachte goed, paden van reflectie, verwerking , poneren, daar mis de souplesse voor. doen. Geen tijd voor.

  Hier sociaal de Babbel, ergens anders inhoudelijk. Mijn stijl is het niet.

  Ik wissel hier op Apiedapie, van gedachten, stuur bij, waar gewenst.
  Het persoonlijk aantrekken van enige opmerking van mij naar u , is voor mij nooit aan de orde geweest.

  Ik schrijf dit stukje niet nog ’n keer. Ik vermoed dat als u tot hier bent gekomen, dit was het? Ja, de lezer heeft in dit geval gelijik.

 60. @APD
  Da’s weer veel te voorbarig, want de weten niks ove dit geval. Allicht dat ze konden zien dat een Strepsil en een nachtje vroeg naar bed volstonden.

 61. Het marketen van gehoorapparaten, past in ’n goed georganiseerd ziekenhuis.
  Alle functies krijgen zo wat aandacht.
  In aansprekende kleuren & teksten wordt het kader gemaakt: Herken je dit?
  Kom langs laat er eens naar kijken.
  Komen er natuurlijk test resultaten die , , ja maar, als dit , dan dat?
  Voor mij ’n herkenbare situatie.

  Meneer, volgens mij…volgens de test resultaten moet u snel moe zijn , noem de lijst van kleine klachtjes op.

  Meneer daarentegen stelt de Klant, niks hoor, ik heb ’n overvol dagprogramma.

  Wat zegt ’n beetje dokter?

  Meneer,mevrouw U fopt mij?

  Over 3 weken zelde procedure.

  Voor mij pakte het goed uit.
  De uitgestippelde route om te stabiliseren…..was niet nodig.

  Testen, is ’n met grote zorg omgeven procedure.
  Zo ook de uitslag. ’n Beetje dokter mag zich van mij alert opstellen.

 62. september 2, 2014 om 21:54

  Apie, ben je nu echt vergeten dat je mijn weblog en avatar hebt opgestart? Niet dat er iets mis is met de namen van de links hoor, en ik ben je er nog steeds keidankbaar voor. Maar op zowel blog als avatar staat luid en duidelijk Kees de Jongen, en niet Keessie. Pawi leeft kennelijk in een drasties-realiteitje.

 63. Oops, ja, dat heb ik kennelijk verdrongen. Maar je hebt gelijk. Die website, dat weet ik nog, dus dat keessiedeg zou best eens van mij kunnen zijn. Die heb ik toen kant en klaar voor je opgeleverd, da’s waar ook.

  Maar je twitteraccount, overigens leeg, dat heb ik niet op mijn geweten hoor. Hoe het zij, het mag van mij.

 64. Ja dat twitteraccount (ik was het helemaal vergeten) leidt een zeer passief bestaan, voor zover je van een bestaan kunt spreken. Ik heb het indertijd aangemaakt toen ons Rechtertje zijn Eindoordelen via twitter ging verspreiden, aangezien hij ze toen nergens anders kwijt kon. Maar ook daar is mijn naam Kees de Jongen, zoals hier te zien is: https://twitter.com/KeeesdeJongen

 65. We weten inderdaad te weinig van de casus om er over te kunnen oordelen, maar ik durf te wedden, dat het niet zo gegaan is als schrijfster gisteren beweerde. Een kennelijk noodzakelijke of wenselijke behandeling die 100 euro gaat kosten weigeren omdat de patiënt geen geld heeft is een klachtwaardige praktijk en geen verstandige arts zal daar zijn vingers aan willen branden. De grens tussen mondigheid en querulantie is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk te trekken.

 66. Haha die Keessie, dus als ik morgen mijn naam in Bert verander, kan ik gerust iedereen uitfoeteren die mij nog Bertje noemt, met een beroep op “de tijden veranderen”? Je bent me d’r een! 😀

 67. @MK 19:26
  Consult bij een huisartsenpost tussen 18:00 en 08.00 u kostte in
  2013 € 90,75.
  Gezien het tijdstip dat genoemd wordt in het Ikje (in de namiddag) lijkt het plausibel dat gewenste consult na 18.00 was.
  Bent u onlangs wel eens op een huisartsenpost geweest?
  Eerst betalen, dan genezen.
  Hippocrates is al lang geleden door de politiek om zeep gebracht.

  Meer tarieven:
  http://www.zorgverzekeringwijzer.nl/actualiteiten/kosten-bezoek-huisartsenpost-of-spoedeisende-hulp

 68. Ja maar lieve Bertje, hier heet ik toch Kees de Jongen? Daar kan toch geen misverstand over bestaan? Het moet niet veel gekker worden hoor!

 69. “Jongen” lijkt me beter dan “Jonge Kees” want dat lijkt te veel op jonge kaas.

 70. DSR houdt ’t maar gewoon bij Keesschie, dat heeft nog nooit tot vwanklank geleid.

 71. Inchecken

  Altijd wanneer ik in- of uitcheck op een station, kijk ik even naar het display waarop het reisproduct van mijn voorganger verschijnt. Ik vind het leuk om te weten of iemand een student is of bijvoorbeeld een eersteklas-kantoorganger. Misschien een lichte vorm van voyeurisme, maar goed, je ontkomt er niet aan.

  Vandaag is mijn eerste werkdag na drie weken vakantie, en heb ik weinig zin in een dag kantoor. De man voor me checkt in. Op het display verschijnt ‘altijd vrij’.

  Guido van Kleef

 72. Juist ja – ongeveer even creepy als de zadelsnuiver destijds bij Sex voor de Buch. En hoezo ‘ontkom je er niet aan’? Als dat zo is, is het tijd voor professionele hulp.

  Enfin, de eerste alinea was eigenlijk geeneens nodig om de uiterst vergezochte, zelfs nog een tikkeltje spekkige pointe te maken. ‘Man ziet boodschap op display die toevalligerwijs slaat op het tegendeel van zijn situatie op dat moment’. Pfff…..dan nog bijna liever een televisie-Ik-je.
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

 73. 100. Ik moet nodig de trein weer eens nemen in Nederland: ik begrijp hier echt helemaal niets van. Kan iemand het uitleggen? Keesemans, misschien?

 74. 101 Ad, tegenwoordig treint men in Nederland niet meer met een papieren kaartje, laat staan met het kartonnen kaartje van vroeger, waar de conducteur zo lekker zijn kniptang in kon zetten, maar met een OV chipkaart (waarop een minimum saldo van 20 euro moet staan) die voor aanvang van de reis voor een display moet worden gehouden en waarmee men aan het eind van de reis weer moet uitchecken. Welkom in de moderne wereld van nu.

 75. Kees, bedankt voor je prompte uitleg, da’s sportief van je. Helemaal duidelijk is het me echter nog niet. Dat van het in- en uitchecken snap ik wel, maar waar zie je al die informatie over je voorganger, en waar komt dat “altijd vrij” vandaan?

 76. Wat raar dat je de status van je voorganger kunt zien! Ik neem aan dat “altijd vrij” betekent: “altijd vrije toegang’, gratis dus. Het was vast een man van de Spoorwegen. Had de ikjesschrijver ook aan diens pet of slome tred kunnen zien. Maar de vertaling op die chiplezer is dus knudde, zal wel door een machinist zijn gedaan.

  Ad, gefeliciteerd met de 100e reactie!

 77. Het papieren kaartje bestaat nog steeds, alleen heet het nu eenmalige OV-chipkaart en je moet er mee inchecken (uitchecken hoeft niet, want het eenmalige saldo is bij inchecken al op).

  Waar je die informatie van je voorganger precies ziet weet ik niet (ik vermoed op een schermpje bij het poortje waar je incheckt) en wat ‘altijd vrij’ in dit verband betekent heb ik geen idee van. Ik reis alleen incidenteel per trein, vandaar dat ik dat eenmalige gebeuren ken.

 78. Guido, zojuist ben ik met ’n satteliet geland. In mijn Zonnestelsel, hebben we voor luitjes als jij ’n Kliniek opgericht.
  Het systeem dat ze in NL hanteren, is electronisch.
  Ik zou niet willen weten wat mevrouw voor mij doet. Werkt altijd?
  Werkt met plezier?
  Waar op welke uitlezer staat dat?
  In die Klineken van ons worden “voyeurs” van allerlei zaken ogenomen.
  Ze kenmerken zich nog al eens met het motto: Zie je mij wel? Doe ik het niet geweldig?
  Vaak met de beste wil van de wereld zie je niet zo veel goeds.
  De klinieken bij ons daar geldt ’n wachttijd voor van 3 weken.

 79. Bij herlezen opteer ik voor ” altijd vrij reizen “.
  Maar met anderen begrijp ik niet wat & waar Guido alles waarneemt?

 80. Apie, om de status van je voorganger te kunnen zien moet je wel een eerste klas voyeur zijn. Ik zie Kees van Kooten in zijn hoedanigheid van de vieze man voor mijn geestesoog, lispelend “Altijd vrijen, lekker zeg, en waar gaat gaat u nu naartoe?”, ondertussen vet knipogend.

 81. letterzetter
  bedankt voor de informatie.
  Je zult maar een onverzekerde figuur zijn zonder ID die graag uitslaapt, dan ben je wel de klos.

 82. Ja, MK, dan ziet de werkelijkheid er toch wel wat barser uit dan je gewoonlijk door de gordijntjes van je studeerkamer ziet milde glimlachicoon

 83. Het is wel een zeer onschuldige afwijking, maar elk ikje waarin de schrijver een onthulling doet is duizend keer meer waard dan de afluister-ikjes,waarmee we de laatste tijd worden doodgegooid.

 84. Maar mopperkont, het hoofd van ons Rechtertje zal toch wel iets groter zijn, denk je niet?

 85. @MK
  Op zich een aardige counter, maar te algemeen. Logisch, want een pakkend voorbeeld is immers niet voorhanden.

 86. De blogmanager geeft het goede voorbeeld: Als men iets elders wilt duiden, men verschaffe de desbetreffende link, wel zo elegant, gemanierd , respectvol naar bezoeker, reactant.

  Het “ikje” krijgt door de link het gewenste profiel, diepgang, die wordt nu wel flinterdun.

  Als je vanuit zo’n flinterdun geheel ’n éénzijdige optiek opbouwt, ik merk op dat het “ikje” , dan voor mij dan in de categorie: Oh ja? Ik kan er niets mee.

  Resteert het voyeurisme, het er zijn, maar niets geven.

  Bij marktonderzoek onontbeerlijk, het observeren staat centraal.
  Het mag van mij dan van “monitoring” heten.

  Kost absoluut -soms- veel tijd, maar de conclusie kan de optiek, de keuze ik wil – zo’n ijskast – , danig beinvloeden.

  Marketing taktiek per aanbieder is dan beslissend voor het “er zijn” plus actief: Koopgedrag.

  Van voyeur tot koper.

  Haha u wilt nog meer weten, de after sales?

  Ik beloof ’n volgende keer.

  Het “ikje” ging per slot deels over “voyeurisme” niet over after sales service?

 87. MK op 18.27
  Ik vind die optiek: Joh, ik dacht dat…..jouw werkelijkheid niet veel groter is dan….er zijn vast aardige synoniemen, het badinerende….ja die vind ik wel aardig. ..Omdat ik doorgaans ’n slag te langzaam ben zullen de synoniemen wel ’n dag of twee onderweg zijn?

 88. Prachtig moppie muziek, mopperkont, dank, staat bij mij aan tijdens het vrolijk warmsurfen op de vroege morgen. Mooie Grieg-achtige muziek, dacht ik, en verhip, op Wikipedia staat dat hij door hem (en Wagner) beinvloed was, ja, wie niet. Aan syphillis opgelopen in Parijs ten onder gegaan. Ja, wie niet in die dagen? Had nooit van de man gehoord, dus dit is een mooi begin van de vrijdag. Ga zo door.

  In dit mooie kunstenaarsdorpje, Grez-sur-Loing, uurtje ten zuiden van Parijs, alwaar ik zelve menige sensuele zondag heb doorgebracht, heeft de man geleefd met zijn schatje van een vrouw. Ik wist het allemaal niet! Nu wel.

 89. En dit schijnt een keigoeie BBC documentarie te zijn, ik ga hem nu bekijken, tijdens het opruimen van mijn huis. Dat wordt zachtjes stofzuigen.

 90. Grappig, dit schilderij kocht deze levensgenieter zelve van Gauguin. “He worshipped sex” volgens de BBC documentaire, die ook nog “hij was een vrouwen amateur“, “he never said no“, en nog vele andere omschrijvingen van hetzelfde ten beste geeft, grinnik icoontje):

 91. Recycling

  Voor mij staat een man bij de flesseninleverautomaat met nog meer flessen dan ik. Mijn boodschappentassen zitten vol dus zit er niets anders op dan te wachten. Hij ziet mij staan en mompelt iets over een feestje. „Recycling is belangrijk”, vervolgt hij, „het is dom om statiegeld af te schaffen.”

  Ik beaam dat ondanks het wachten. De laatste fles gaat de automaat in. „Klaar”, roept hij, „32,75 euro.”

  Iets te nonchalant grist hij het bonnetje uit de automaat, het papiertje glipt uit zijn vingers en dwarrelt het krattenluik in, de band begint prompt te draaien en weg is het bonnetje. „Als ook die maar gerecycled wordt”, gromt hij duidelijk ontdaan.

  Gerard van Dorth

 92. apiedapie
  die BBC-documentaire van 1.5 uur heb ik vannacht ook bekeken. Wat een vakmanschap daar bij de BBC en wat een prachtige muziek van Fritz Delius, die zijn voornaam later veranderde in Frederick. De laatste jaren van zijn leven, die geteisterd werden door de sief, heeft hij gewoond in het plaatsje Grez sur Loing, waar ik enkele weken geleden onbewust van dit feit doorheen ben gefietst op weg naar Vendome.

 93. Het verband tussen recycling en statiegeld is wel wat losser geworden sinds er overal glasbakken staan. Bij het inwerpen van de flessen maken de ondergrondse glasbakken helaas veel minder lawaai dan de bovengrondse.

 94. Ja, mopperkontje, zie mijn post daar net boven, 9h30, alwaar ik weemoedig zwoele herinneringen aan dat dorpske terughaal (maar niet opschrijf).

 95. n eerder dagen, glijdt zo’n rijding, alleen als er fles-achtigen (?) worden aangeboden? ’n Bonnetje voldoet daar toch voor geen cm aan?
  Wie van de afdeling geeft even uitleg?
  Iets te etc gaat op voorhand mis. Kwitantie & bonnen van waarde verdienen beter.

 96. Een stoicijnse, ad-remme reactie van het lijdend voorwerp, dat er versterkt uitkomt.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zes)

 97. Volgens mij is anders dan bij het inzamelen van papier bij het innemen van flessen met statiegeld geen sprake van recycling, maar van hergebruik. Ik herinner me nog een studentenbaantje bij Heineken, waarbij ik, gezeten aan een lopende band en voor een lichtbak moest controleren of er in de gereinigde flessen geen peuken, condooms of stukken kauwgom waren achtergebleven.

 98. Mopper, dat kwam omdat jij zo goedkoop was. Tegenwoordig moeten bedrijven zoveel voor hun personeel betalen dat het economieser is om het hele zaakje om te smelten.

 99. Hm, bij bierflessen is er inderdaad nog meermalig gebruik….. Bij Hertog Jan in Arcen is er nog steeds werk voor kleine mopperkontjes….

 100. DSR, dat zou inderdaad moeten kunnen: een flesje met een dooie muis erin weegt meer dan eentje zonder, en laat ook meer licht door.

 101. “Grappig, dit schilderij kocht deze levensgenieter zelve van Gauguin”
  Spannende zin! Apiedapie is de levensgenieter, maar Gauguin overleed in 1903. Zou het? Apiedapie als oudste expat ooit?

 102. Recycling-ikje

  € 32,75 aan statiegeld!?

  Fact-check.
  Eerst wat actuele prijzen:
  1 pet-fles frisdrank € 0,25
  1 bierfles 0,5 liter of meer € 0,25
  1 bierfles kleiner dan 0,5 liter 5 0,10
  1 bierkrat 24 flessen kleiner dan 05, liter € 3,90
  1 bierkrat 12 flessen 0,5 liter of groter € 2,90

  Voor € 32,75 statiegeld zou meneer 131 pet-flessen van 1 of 1,5 liter inhoud in de automaat gestopt hebben.
  Stel je het volume eens voor?
  Daar heb je wel twee winkelwagentjes voor nodig.
  Maar op een feestje drink je toch geen 131 flessen mineraalwater, vruchtensap of cola leeg, toch?
  Op een feestje drink je een lekker wijntje, of wiskey, jenever, likeurtje of een flesje bier, ofzo, toch?
  De drankflessen gaan in de glasbak, alleen pet- of bierflessen leveren geld op.
  Zou iemand bij z’n volle verstand veel losse flesjes bier kopen?
  Nee, dat gaat per krat.

  Dus kunnen het ook kratten met bierflessen zijn.
  Alleen die verdwijnen niet in de monding voor flessen maar
  moeten door het krattenluik onderop.
  Voordat die band loopt moet je, net als thuis de kat, de krat met geweld een schop of duw geven.
  8 kratten met elk 24 flesjes levert € 31,20 en met dan nog een paar
  pet-flessen of losse bierflesjes zit je zo op € 32,75
  Ook een volume dat je in 2 winkelwagentjes moet stouwen.

  Een zeer ongeloofwaardig ikje vind ik, gezien het bedrag vs aantal flessen.
  Nog ongeloofwaardiger is dat de band gaat draaien als er een flinterdun bonnetje op dwarrelt.
  Geloof me, ik heb menig krat er met geweld door moeten duwen…
  Cijfer: een 10 voor de fantasie van Gerard van Dorst.
  Geloofwaardigheid: -3

 103. O. Dus Apiedapie is veel jonger dan ik dacht!
  Fijn om te weten. Verklaart het elan van deze site ook beter.

 104. Ik val hier even plompverloren in: even terugv was hier een discussie over shacking up”; Nu op BBC4 Stevie Nikx over ‘shacking up

 105. HUM-HUM …@ mopperkont,

  Dat was ook mijn idee, maar ik dacht even aan ironie Pawi-zijds en reageerde niet.
  Maar dat was dus overdone qua non-reactie.

 106. De mooiere uren zijn voor zonsopgang.
  Hier is het in ’n kwartier van nacht naar dag.
  Ik loop mijn favo rubriekjes door.
  Verneem dat de culturele rubriek wellicht levensvatbaar heid heeft.
  ’n Enkele mysterieuse opmerking daarbij van Heer Rozewater: : ’n Aanrader.
  Iemand raadt mij wat aan? Ik zet daar ’n klein vraagteken bij.
  Emotioneel , zeer labiel, van netnummers – mobieke nummers wordt ik gestressed, ik word gespannen van die luitjes , ,,,,,,zal ik dan maar naar die Aanrader van Heer R. gaan?
  Stel het helpt niet , ik haal ’t er niet uit?
  De link van Mopperkont is lekker rustgevend.
  Oh lala, het is ’n Aanrader voor het kleine uurtje? Voor mij wel.

  Leuk hoor die fast scan van Letterzetter.

  Ik ben in de jaren zo misvormd, dat ik die cijfertjes niet zo meer nodig heb, ik zie de flessen, de emballage, zal ’n euro verschil in zitten, maar vaak scoor ik met lege flessen goed. Als met meer zaken in mijn “waar ben ik goed in” heeft niemand daar veel aan.
  Wat ik al aangaf , wordt ik wakker, zie ik de landennummers , netnummers , ik lijd daar ’n weinig onder.

  Ik kom hier vandaag alleen om te laten zien dat ik er ben. Geen inhoudelijke bijdrage van mij.

  Mijn inhoudelijk commentaar, u dacht dat ik dat niet heb, poeh, ik leen links & rechts ’n woordje, ook al begrijp ik het niet , presenteer dat als “van mij”.
  ’n Link……ik ben gekke Henkie niet. Als u me wil volgen Googlet u maar

  Gedver , zie ik zomaar mijn kenteken langs komen,, mijn bsn.
  Zou er ’n pil voor zijn om die hersen helft waar de nummers in zitten wat te “dimmen”?

  Leuk hoor apie, die muis, dank ook voor het fraaie schilderstuk.
  Het is absoluut niet de bedoeling

  Ik stel dat Apiedapie deze site faciliteert tot wat het is:
  – eigen bijdragen van reactanten
  – hier ’n sturend woord daar ’n schouderklopje.

  Het is niet gerelateerd aan welke tijdrekening ook.
  Het is ’n “gift”.
  Oh het is nu stil, het stukje is klaar.

  Zwaai, zwaai,

  het is ruim zaterdag nu.

 107. Zwaai zwaai, riverside, hier is het nog even vrijdag en gaan we met z’n allen #Pauw kijken en vertellen wat we er met z’n allen van vinden.

 108. Apie en Gauguin zijn een dezelfden al dan niet geincarneerde persoon; kan niet anders.

  Stevie Nix’ docu (of eigenlijk die van Fleetwood Mac) was een fraaie terugblik op toen. En mooie muziek. Bedankt voor het linkje, Apie.

  Letterzetter heeft een fraaie, diepgaande analyse gemaakt met het hedendaagse statieflessengebeuren en en passant ook van de geloofwaardigheid van dit Ikje: non-existent. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

 109. ik keek vanavond ook naar BBC 4 maar dat betrof een uitvoering van de missa solemnis van Beethoven door het Monteverdi Koor olv J.E.Gardiner en het ging niet over shacking up. Wat een fantastische uitvoering was dat in de Royal Albert Hall. Op youtube alleen maar brave uitvoeringen en ik ga hier dan ook geen link plaatsen. Had je zelf maar moeten kijken.

 110. Luvje, heb je niet naar #pauw gekeken dan? Een sneue potloodventer uit Wassenaar filmde jarenlang hockeymeisjes tijdens het omkleden. Hij monteerde daartoe een camera in een locker (een kastje dat je kunt afsluiten en dat geen Nederlandse naam heeft).

 111. Ja, inmiddels heb ik het van overal meegekregen. Maar IK was het niet!

  Pauw heb ik nog niet naar gekeken. Zag gisteravond toevallig een stukje Humberto en toen viel het me op dat het publiek zo te zien uit alleen maar jonge vrouwen met lang los blond haar bestond.

  Pauw zal wel jaloers geweest zijn.


 112. Nieuwe school

  Spannende dagen voor al die nieuwe leerlingen. Voor het eerst naar de middelbare school, niet meer naar de veel kleinere dorpsschool maar naar een grote school met veel meer leerlingen. En om daar te komen moeten ze ook nog een stuk fietsen. Dus komen een heleboel kinderen met gespannen koppies binnen.

  In de grote pauze vraagt een meisje of ze even naar huis mag bellen. Op mijn vraag of ze het zo spannend vond om op school te beginnen antwoordt ze: „Nee hoor. Maar mijn moeder stond te huilen toen ik vanmorgen wegfietste, dus ik wil haar even geruststellen.”

  Anneke Hettema

 113. Met dank aan moppertje voor het plaatsen moet ik zeggen dat het gewoon een erg lief ikje is. De helft van de woordjes en zinnetjes is overbodig (“al die”, “de veel kleinere”, “grote school met veel meer leerlingen”, “een heleboel”, “grote (pauze)”, “even”, “zo (spannend)”, “om op school te beginnen”, “toen ik …. wegfietste”, “even”). Maar Anneke is blij met het nieuwe jaar en tintelt van geluk om al die kinderen eens lekker les te gaan geven. Wij van apiedapie.com wensen haar en alle andere onderwijsgevenden in Nederland en daarbuiten veel succes dit nieuwe schooljaar.

 114. Die veel kleinere school en de grote school met veel meer leerlingen vind ik wel bijdragen aan het beeld dat het in het algemeen een spannende overgang is voor kinderen. Bereid je voor op Annekes idee dat het meiske voor geruststelling oid naar huis wil bellen.

 115. MK
  Ik herinner me , dat je Pawi van harte welkom heette.
  Met de beste wil van de wereld kan ik van haar geen bijdrage, commentaar op het “ikje” vinden.

  Ik kan me niet voorstellen, dat Pawi ’n nieuwe trend inzet, inzake nieuwe wegen van dit blog: Ik kom alleen om sociale prietpraat , knutselementen te poneren, wij met zijn allen hier verdienen toch minimaal dat je enige invalshoek over het “ikje” poneert?
  Het verzoek geldt ook aan Apiedapie.

  Waar levert Pawi enige bijdrage aan het “ikje”?

 116. Riverside, iedereen is hier vrij om te reageren op wat dan ook. Het mag over het ikje gaan, het mag over een foto of muziekje gaan, over het nieuws van de dag in Nederland, de Filippijnen en elders, en nog zo wat meer. Leuk toch?

  Wat vind jij van het ikje van vandaag? Just asking …

 117. Oh, ik moet mijn conclusie bijstellen? Als ik bij stukjes ‘click’ , dan krijg ik, “ikjes & eindoordelen”.
  Ik haal die vrijheid , die jij poneert, er niet zo uit. Ik trek mijn conclusie

  Ik begrijp nu dat enig iemand die iets aan elkaar plakt wat meestal onzin is om aandacht te trekken, hier welkom is.

  Je komt in ’n cirkel , waarin mede prietpraters het over lander nummers gaan hebben?
  Oh mijn vriendin woont in plus drie één mijn vrouw reist op en neer van 070 naar 030, man dat zoeken we toch niet?

  Je vraagt naar mijn mening?

  Ik wacht eerst de aandachttrekkende knutsels af.

  Misschien, wil er helemaal niet tussen staan. ’n Beetje onzin is niet erg, maar ik zit soms toch wel tegen ’n lijn aan? Nou ’t zal wel.

  Och blijven kijken , zal ik waarschijnlijk wel blijven doen.

  Ik voel me soms gewoon te goed voor iets.
  Het is niet anders.
  MK heeft gelijk Pawi is van harte welkom.

  Duidelijk, helder, transparant.

  Dag, het ga u goed.

 118. Riverside, je leest meer in mijn reactie dan erin zit. Je hoeft je conclusie niet bij te stellen. Ik heb je mijn mening gegeven, desgevraagd. Iedereen is van harte welkom – mits in het betamelijke – dat is mijn mening.

  Als je vindt dat bepaalde reageerders niet welkom zouden moeten zijn, of als je vindt dat sommige reageerders teveel onzin schrijven (naar jouw maatstaven), als je er daarom niet tussen wilt staan, dan staat het je uiteraard vrij om er al dan niet tussenuit te knijpen. Zeker als je je te goed voelt voor dit blog en zijn reageerders. Ik vind dat, voor alle duidelijkheid, niet hoor. Je bent en blijft voor mij een gewaardeerde reageerder,

 119. Stel:
  ik kom op Uw site.
  Ik zie daar onder stukjes, krijjg ik : “ikjes & eindoordelen”.
  Maar er staat niet wat er staat.
  Als je: onder meer “ikjes & eindoordelen” stelt,” plus wat verder ter tafel komt” dekt dat etiket voor mij meer de lading.

  Nu komt ’n reactant uit het niets zich in ’n discussie (?) stelt met opzet iets fout om de aandacht te trekken, krijgt die ook.

  Ik stel voor mijzelve ’n bovenlijn hoger moet ik niet gaan, ’n bodem lijn, we zijn hier primair om over het “ikje” en zijstraten te babbelen.

  Wat ik van het “ikje” vind is niet zo spannend.

  Het “ieder is welkom” met knutselementen”, dat is wat je zegt, is ’n richting , die ik graag vanuit de verte wil zien.
  Zoals je ziet, lees ik jouw tekst, jouw indeling helemaal verkeerd.
  Dat ligt aan mij.
  Duidelijk.
  Ik zal als ik wat inzend , rekening moeten houden met, hen die uit het niets iets aan elkaar plakken.

  Leren accepteren dat: Zojiust heb ik mijn mening over het “ikje” op Drasties gegeven.heel normaal is.
  Daar zijn we hier blij mee.
  Zo wil ik niet worden aangesproken. Hier niet.
  Dat wordt nu normaal.
  Komt Lummel uit de lucht vallen, heeft ook iets geknutseld.
  Start met: mijn mening over het “ikje’ staat op Drasries.

  Ik denk dat ik gewoon “de heilige Kronkel mis.”.

  Wil welkom zijn dus heer Lummel, , Pawi.

 120. Riverside, vergelijk het met een cafe, daar staat boven de deur “Bier en andere alcoholische versnaperingen“. Je gaat naar binnen, bestelt een biertje en merkt terwijl je aan de tap om je heen kijkt dat er ook mensen aan de koffie, aan de ranja zitten. En ze zitten te internetten, de krant te lezen, te kletsen, uit hun neus te eten. In de hoek zit een hoertje naar een potentiele klant te lonken. Sommigen heffen wellicht een luid gezang aan. Gebeurt allemaal “naar aanleiding van”.

  Wat er boven de deur staat is een binnenkomertje. Als je binnen bent dan kun je een aantal genoeglijke uurtjes beleven, wat je ook drinkt. En hen die je niet aanstaan, die laat je toch gewoon aan hun tafeltje gelukkig zitten te wezen? Dit is mijn mening, dit is mijn persoonlijke levensopvatting, en geen conclusie waarvan ik verwacht dat die door iedereen gedeeld wordt.

 121. En opnieuw zetten wij een overleden kunstenaar in het zonnetje, Bob Ross ditmaal, de goedlachse televisieschilderaar. Hij blijkt al twintig jaar dood. Helemaal gemist.

  Je vraagt je af wat hij met zo’n brede kwast bij dit bijna-affe schilderij gaat doen. Een poepveeg schilderen die uit de hemel komt? Heeft iemand het eindprodukt ergens hangen?

 122. Gelukkig maar.
  Hoewel zo nu en dan wat meer structuur in het onderwijs nuttig zou zijn. Het niveau van de opleidingen is sterk gedaald, pabo-ers die nauwelijks foutloos kunnen schrijven moeten hun kennis overdragen aan de leerlingen die hen zijn toevertrouwd…

 123. Bertje,
  (mag ik wel BertJE zeggen? Of heb je liever Bert?)
  In tegenstelling met Bob heeft deze man wel humor!

 124. Letterzetter,
  Bertje heb ik liever. Je kan nog veel van deze man leren. Het eindresultaat is een beetje te zoetig, naar mijn smaak.

 125. Mijn zeer gewaardeerde horzeltje, (die zich helaas als horzeltje van iedereen zag, terwijl ik hem toch zo graag voor mijzelf hield),

  dat horzeltje heeft zoveel moois om zich heen op de Fillipijnen (+63) dat het me verbaast dat hij in het refreintje van pawi/lummel blijft hangen.

  Wordt vervolgd. Riverside blues traditional, ooit een gerenommeerd taxichauffeur en muzikant, nu een wat bleek geworden recalcitrant misschien?

 126. Pluimpje voor K. !

  Wikipedia zegt hierover:

  “Dit is echter een kunstmatige regel die enkel eeuwen geleden is opgelegd en geen basis heeft in de natuurlijke taal (zie ook kunsttaal). Vrijwel iedereen gebruikt in de gesproken taal hun en hen dan ook door elkaar, of vervangt beide vormen door ze. Dit in ogenschouw genomen kan worden gesteld dat het gesproken Nederlands geen datief (meer) kent.”

  Wij op apiedapie.com doen daar gelukkig niet aan mee! 😉

 127. “…..kan worden gesteld dat het gesproken Nederlands geen datief (meer) kent.”

  Ik hoor tot mijn spijt regelmatig dat het Nederlands zelfs geen nominatief meer kent getuige het veel gebruikte : HUN hebben, zijn etc…

 128. Lieve Apiedapie,
  Het is nu zondag hier. ’n Paar uur.
  Dank voor je uitleg.
  Ik nam gisteren ’n stabilisatie pil in.Eentje is genoeg in mijn geval.
  Punt.

  Ik begrijp nu wat er achter je tekst schuil gaat.
  Dank voor uitleg.

  Het “ikje” kan best in NL.
  Op de Phils heeft de school ’n iets andere functie.
  90 % van de mensen hier leeft op ’n bestaansscenario, leef vandaag, overleef naar morgen. Thuis. De enige zekerheid die ik heb is dat ik jou wantrouw. ’n Enkeling vertrpouw ik.
  School wil daar enige structuur & zekerheid in aanbrengen.
  Veelal lukt dat.
  Hier is de Moeder dus blij, dat School de opvoeding over tijdelijk overneemt.

  Nu even geen tijd voor aardige bijdragen van u. Komt misschien later wel.

 129. riverside
  Gooi die stabilisatiepillen toch door de plee. In de weekends ben jij de enige die hier voor wat reuring zorgt en wie moet pawi dan in het gareel houden ?

 130. Lieve MK
  Daar heb he-je ‘ ’t Gedonder.
  De Pil lag natuurlijk op de “Vandaag ben ik zo Vrolijk” plank.
  Naast wat gummi hulpstukken.

  Oooops
  – Hallo, is dit Apiedapie cafe?
  Dat zeggen ze.
  – Wat gezellig? Zo vitaal, kleurrijk.
  Dat is het werk van ons allemaal, van Apiedapie, hij is de motor.
  Neen, heeft niets met leeftijd te maken , alles met uitstraling mensen aan je weten te binden, daar ’n meerwaarde aan geven Het is ’n gave. a Gift.

  • Ik zoek de hoek van mensen die van Drasties komen , daar het “ikje”, van commentaar voorzien, dan hier aandacht komen vragen?

  Oh, ik houd dat niet zo bij hoor mevrouw.
  Zo ik ’n horzel ben, ben ik dat in principe voor iedereen.

  • Wat enig om dat te horen.

  Die Luitjes,die op Drasties reageren zitten meestal daar, die beetje onbestemde grauwe kleur tafel?
  – Ja , precies die.
  Die leuke kleurige tafel daar, met die Bloemen, en glazen , daar zitten de trouwe reactanten van Apiedapie meestal.
  -Ziet er keurig verzorgd uit.

  Wat leuk dat ik u tref, dat u me dat zo netjes uitlegt.

  • Oh , ik heb vannacht mijn Stabilisatie Pilletje ingenomen, zal wel daar door komen?

  Meneer, heeft Drasties ook zo’n kleurig optrekje?

  Ja, net zo kleurig, moet je wel ’n speciale bril voor opzetten, dan ziet her er kek uit. Staat ongeveer 2 pandjes hier vandaan.,

  U herkent het aan het grauw achtige uithangbord. Kan niet missen.

  Enz enz.

  Als vertrekpunt van ……vind ik ’t zelf wel bruikbaar.

  Ga ik nu niet uitleggen, het schoot mij vanmiddag door het hoofd, vandaar.

  Misschien helemaal onbruikbaar , ik zie ’t wel.

  Heb je vandaag gedaan?

  Mijn Mark VII Selmer heeft ’n Juicy klank.
  Moet ik veel op oefenen. De beloning is dat super mooie geluid , warm zacht.

  Apiedapie, als ik iets van vroeger zo maar..wikipedia ik eerst.

  Tennis
  Djokovitsj & Federer exit.
  Ooit van Renee gehoord, ivm met transgendereren van man-vrouw. Heeft in 1966(?) zich ’n slag inde rondte gevochten om als vrouw aan us open mee te doen. Nooit van gehoord. Het filmpje wordt dezer dagen om de haverklap op Balls uitgezonden die de US open rechtstreeks verslaat.

  Natuurlijk gaat Martina in de zoektocht gewoon mee.
  Word ik niet vrolijk van.
  De rest van de jongens & meisjes tennisers verkeert met elkaar in rustiger vaarwater.

  Nog geen tijd voor andere bijdtagen, ik probeer, ik kom later terug.

  Mooie dag, in mijn lieve Vaderland.

  Wonen er nog aardige mensen op de Hoefkade in den Haag?

 131. Wat leuk Lz, hier ben ik dus “dag & nacht mee bezig, dezer dagen. Misty moet warm klinken.

  Nou als je het leuk vinddt dan koop je toch…. je zo’n ding , spelen maar.
  De werkelijkheid is ingewikkelder.

  De sax-familie Selmer Mark VI & MarkVII kennen de alt , de tenor.
  Als je tijd . & moeite, wilt geven . moet je ’n aantal basis technieken beheersen.

  Per instrument onderscheid men:
  – het mondstuk van matig tot zeer goed.
  – het riet, (ook keuzes)wordt door ’n rietbinder aan het mondstuk gebonden, geschroefd.

  Het aardige is dat 1 positie, de mooiste toon geeft.
  Ga uw gang, op zoek naar die mooie mix.
  Misty is ’n goed nummer om de “juicy” klank te toetsen.

  Ik ben blijven steken op ’n ondermaats kwalitatieve tenor sax. Met weining geld, kocht ik dus altijd het verkeerde.

  Per fabrikant geldt ongeveer je rijdt er zo in weg, maar er zit geen “ziel” in.
  Of je hebt mazzel zoals ik, dat ik iemand van de plaatselijke (Manila) muziekschool tegenkom, die mijn verhaal hoort, mij ’n voorstel doet, waardoor ik 9 (negen) maanden niet zal kunnen vliegen (!), er zijn hier nauwelijks wegen, vliegen gaat sneller, veel spaargeld gaat naar de sax. maar wel nu ’n Mark VII tenor , heb. Op de video zie je ’n alt.

  Dezer dagen ben ik ’n verplicht techniekboek aan het doornemen.
  In 3 maanden wil ik ’n stilstand van 3 jaar compenseren.

  Met in het wilde weg ’n wijsje blazen zit het wel goed, je moet om van deeltje 1 van het stukje naar deeltje 2 te gaan, ’n overgang spelen, die overgang, moet staan als ’n huis.

  De missie is transparant, jammer alleen voor mij is de sax, hier ’n non-instrument bijna.

  In NL zou ik even naar Den bosch (saxcompany,) of musicall-in gaan (Rotterdam) , om het mooie mondstuk plus fijn riet te testen.
  Moet nu alles per post, duurt 3 weken.

  Niettemin, ontzettend leuk dat je de moeite neemt om “het grenzeloze plezier dat ik nu beleef” , de opbrengstkant, zo te illustreren in deze video,hier op Apiedapie , te plaatsen.

  Chapeau.

 132. Apiedapie 23.13
  Mijn Hoefkade opmerking gelieve te zien zien in het actuele. Met politie ingrijpen, als aangever.

  De buurt als geheel leeft zeer. Men woont & leeft op elkaars lip.
  Nauwelijks privacy.
  Er hoeft maar dit te gebeuren, dat gebeurt dan dus ook.

 133. Graag gedaan, Riverside.
  Misschien ben ik wel ouderwets, maar ik vind deze oude meesters toch wel lekker klinken:

 134. U vraagt naar ’n idool?
  Ik heb Ben Webster ooit in Groningen horen spelen. Zo wil ik ook spelen. Ongelofelijk, ogen dicht, de ambiance staat stijf van de magie. Je weet het, dit is eens , je zult dit nooit meer zo horen.
  Dat blijkt waar.
  Speelt Nils Pedersen ook mee.
  Maar alles, alles klopt. Spelers, alles, adembenemend.
  Het geeft ’n goed gevoel dit.
  Zeer inspirerend.
  Leuk hoor dank je wel.

  Wat Ben Webster was in dit soort muziek, was Dim Kesber in dixieland muziek.
  Jammer genoeg maakte Kesber ooit ’n gebaar naar het publiek: Ik speel goed he?
  Was natuurlijk waar, maar dat laat onverlet dat je je nederig op mag stellen.
  Op ’n video youtube dsc 35 jaar, blaast Kesber in zijn handschrift, het publiek vind dat terecht mooi, Kesber dankbaar buigend voor applaus, die Kesber wil ik me herinneren.

  Er voor gaan. Voor Kwaliteit gaan. fouten maken mag, leer ervan.
  Organiseer alles, zonder discipline gaat het niet.
  Wil ik ook nog wat over sociologie lezen.
  Ritje HK vv , zit er tot zeker medio 2015 helemaal niet in.
  Blazen, slijpen, op zoek naar de magische mix.
  Niet overstressed, relaxed, onderweg zijn.
  Dag, dag. dank voor alle zoekerij. & plaatsen dat natturlijk boven alles.

 135. Mensen, haast u, de zaak gaat hier bijna dicht. Het nieuwe intro komt er over een uurtje aan en dan taalt niemand meer naar wat hier gezegd wordt.

  Waarover het nieuwe intro gaat? Over alles wat er hier vorige week is gebeurd en gezegd. Het staat in het teken van privacy en voyeurisme, dat kan ik al wel verklappen. Ruime citaten van DSR, pawi en Riverside blues en nog zo wat aardigs.

  Lang? Ja toch wel weer lang geworden, maar vanwege de hoge leesbaarheid valt dat niet op.

  Illustraties? Ja hoor, de door Riverside zo geliefde kleine plaatjes, en natuurlijk een eerbetoon aan de overleden televisieschilder Bob Ross.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: