Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst (35)

bierpul“Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst, dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst.”  Ad van der Gein van het Cocktail Trio, vorige week uitgespeeld, zong het lang geleden. Het plezier spatte er vanaf.  En de brouwers kregen eindelijk de waardering die ze verdienden.

Zo zijn er meer mensen die keigoed werk doen, het leven van knetterveel andere mensen verrijken, maar daar nooit echt de erkenning voor krijgen. Ikjesschrijvers bijvoorbeeld, of de reageerders die zich hier op dit blog telkenmale uit de naad tikken om hun oordeel of Eindoordeel te geven. Wat ze krijgen? duimpjesbokaalHooguit een duimje op, maar vaak ook neer, en veel vaker helemaal niks. Al die literaire brouwers zetten wij graag in het zonnetje. Proost!

NRC_ikjeIkjes zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Ze verschijnen hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee. De reageerders wachten dit af en gaan dan de ikjesschrijvers en elkaar eren.  Een complimentje hier. Een bewonderend woord daar.

“Als je die ‘dampende koffie verkeerd’ – brrrr – in het ene halve oor van de inzender had gegoten, was ‘t er aan de andere kant zo weer uitgelopen. Eindoordeel: 2 (zegge: twee)” zei De Schrijvende Rechter (DSR) bijvoorbeeld.

chielEen paar virtuele monumenten voor niet-ikjeschrijver werden er vorige week alhier ook opgericht. Voor Chiel Montagne, die van de druipsnor, en voor Freek de Jonge, die ouwe zure chagrijn, beiden toch maar mooi 70 jaar oud geworden. En nog lang niet klaar. Hopen we dan maar.

En er werden herinneringen opgehaald aan Nederlands beste schrijvers, zoals Voskuil “de man die het leven bij de lurven had” volgens Kees de Jongen, aan Johannes Nowee van Arendsoog en Witte Veder, aan de foute Willy van der Heide, en  aan de schrijvers van de Kameleon en Dik Trom.

Deze diashow vereist JavaScript.

Maar dit alles mag niet verhullen dat de nostalgie naar de echte ikjes steeds sterker wordt. En als zo’n echt ikje bij toeval uit de oude jaargangen opduikt vloeien de tranen. “Alsof je een heel oud chippie tussen de kussens van de bank vindt” zei DSR, met een brok in de keel.

Dus stuur eens een echt goed ikje naar die krant. Of doe hier mee met goede raad. Scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag of een opmerking van deze of gene bij u losmaakt. Voor u het weet staan uw pennevruchten volgende week in het intro.

Inschrijven of registreren niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. That’s all.  De Ikjesdiscussies van vroeger blijven – voorlopig zonder betaalmuur – te raadplegen. Cheers!

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

191 gedachten over “Al kreeg hij nooit een lintje van verdienste op zijn borst (35)”

 1. 101 Ad, tegenwoordig treint men in Nederland niet meer met een papieren kaartje, laat staan met het kartonnen kaartje van vroeger, waar de conducteur zo lekker zijn kniptang in kon zetten, maar met een OV chipkaart (waarop een minimum saldo van 20 euro moet staan) die voor aanvang van de reis voor een display moet worden gehouden en waarmee men aan het eind van de reis weer moet uitchecken. Welkom in de moderne wereld van nu.

  Like

 2. Kees, bedankt voor je prompte uitleg, da’s sportief van je. Helemaal duidelijk is het me echter nog niet. Dat van het in- en uitchecken snap ik wel, maar waar zie je al die informatie over je voorganger, en waar komt dat “altijd vrij” vandaan?

  Like

 3. Wat raar dat je de status van je voorganger kunt zien! Ik neem aan dat “altijd vrij” betekent: “altijd vrije toegang’, gratis dus. Het was vast een man van de Spoorwegen. Had de ikjesschrijver ook aan diens pet of slome tred kunnen zien. Maar de vertaling op die chiplezer is dus knudde, zal wel door een machinist zijn gedaan.

  Ad, gefeliciteerd met de 100e reactie!

  Like

 4. Het papieren kaartje bestaat nog steeds, alleen heet het nu eenmalige OV-chipkaart en je moet er mee inchecken (uitchecken hoeft niet, want het eenmalige saldo is bij inchecken al op).

  Waar je die informatie van je voorganger precies ziet weet ik niet (ik vermoed op een schermpje bij het poortje waar je incheckt) en wat ‘altijd vrij’ in dit verband betekent heb ik geen idee van. Ik reis alleen incidenteel per trein, vandaar dat ik dat eenmalige gebeuren ken.

  Like

 5. Guido, zojuist ben ik met ’n satteliet geland. In mijn Zonnestelsel, hebben we voor luitjes als jij ’n Kliniek opgericht.
  Het systeem dat ze in NL hanteren, is electronisch.
  Ik zou niet willen weten wat mevrouw voor mij doet. Werkt altijd?
  Werkt met plezier?
  Waar op welke uitlezer staat dat?
  In die Klineken van ons worden “voyeurs” van allerlei zaken ogenomen.
  Ze kenmerken zich nog al eens met het motto: Zie je mij wel? Doe ik het niet geweldig?
  Vaak met de beste wil van de wereld zie je niet zo veel goeds.
  De klinieken bij ons daar geldt ’n wachttijd voor van 3 weken.

  Like

 6. Bij herlezen opteer ik voor ” altijd vrij reizen “.
  Maar met anderen begrijp ik niet wat & waar Guido alles waarneemt?

  Like

 7. Apie, om de status van je voorganger te kunnen zien moet je wel een eerste klas voyeur zijn. Ik zie Kees van Kooten in zijn hoedanigheid van de vieze man voor mijn geestesoog, lispelend “Altijd vrijen, lekker zeg, en waar gaat gaat u nu naartoe?”, ondertussen vet knipogend.

  Like

 8. Ja, MK, dan ziet de werkelijkheid er toch wel wat barser uit dan je gewoonlijk door de gordijntjes van je studeerkamer ziet milde glimlachicoon

  Like

 9. Het is wel een zeer onschuldige afwijking, maar elk ikje waarin de schrijver een onthulling doet is duizend keer meer waard dan de afluister-ikjes,waarmee we de laatste tijd worden doodgegooid.

  Like

 10. @MK
  Op zich een aardige counter, maar te algemeen. Logisch, want een pakkend voorbeeld is immers niet voorhanden.

  Like

 11. De blogmanager geeft het goede voorbeeld: Als men iets elders wilt duiden, men verschaffe de desbetreffende link, wel zo elegant, gemanierd , respectvol naar bezoeker, reactant.

  Het “ikje” krijgt door de link het gewenste profiel, diepgang, die wordt nu wel flinterdun.

  Als je vanuit zo’n flinterdun geheel ’n éénzijdige optiek opbouwt, ik merk op dat het “ikje” , dan voor mij dan in de categorie: Oh ja? Ik kan er niets mee.

  Resteert het voyeurisme, het er zijn, maar niets geven.

  Bij marktonderzoek onontbeerlijk, het observeren staat centraal.
  Het mag van mij dan van “monitoring” heten.

  Kost absoluut -soms- veel tijd, maar de conclusie kan de optiek, de keuze ik wil – zo’n ijskast – , danig beinvloeden.

  Marketing taktiek per aanbieder is dan beslissend voor het “er zijn” plus actief: Koopgedrag.

  Van voyeur tot koper.

  Haha u wilt nog meer weten, de after sales?

  Ik beloof ’n volgende keer.

  Het “ikje” ging per slot deels over “voyeurisme” niet over after sales service?

  Like

 12. MK op 18.27
  Ik vind die optiek: Joh, ik dacht dat…..jouw werkelijkheid niet veel groter is dan….er zijn vast aardige synoniemen, het badinerende….ja die vind ik wel aardig. ..Omdat ik doorgaans ’n slag te langzaam ben zullen de synoniemen wel ’n dag of twee onderweg zijn?

  Like

 13. Prachtig moppie muziek, mopperkont, dank, staat bij mij aan tijdens het vrolijk warmsurfen op de vroege morgen. Mooie Grieg-achtige muziek, dacht ik, en verhip, op Wikipedia staat dat hij door hem (en Wagner) beinvloed was, ja, wie niet. Aan syphillis opgelopen in Parijs ten onder gegaan. Ja, wie niet in die dagen? Had nooit van de man gehoord, dus dit is een mooi begin van de vrijdag. Ga zo door.

  In dit mooie kunstenaarsdorpje, Grez-sur-Loing, uurtje ten zuiden van Parijs, alwaar ik zelve menige sensuele zondag heb doorgebracht, heeft de man geleefd met zijn schatje van een vrouw. Ik wist het allemaal niet! Nu wel.

  Like

 14. En dit schijnt een keigoeie BBC documentarie te zijn, ik ga hem nu bekijken, tijdens het opruimen van mijn huis. Dat wordt zachtjes stofzuigen.

  Like

 15. Grappig, dit schilderij kocht deze levensgenieter zelve van Gauguin. “He worshipped sex” volgens de BBC documentaire, die ook nog “hij was een vrouwen amateur“, “he never said no“, en nog vele andere omschrijvingen van hetzelfde ten beste geeft, grinnik icoontje):

  Like

 16. Recycling

  Voor mij staat een man bij de flesseninleverautomaat met nog meer flessen dan ik. Mijn boodschappentassen zitten vol dus zit er niets anders op dan te wachten. Hij ziet mij staan en mompelt iets over een feestje. „Recycling is belangrijk”, vervolgt hij, „het is dom om statiegeld af te schaffen.”

  Ik beaam dat ondanks het wachten. De laatste fles gaat de automaat in. „Klaar”, roept hij, „32,75 euro.”

  Iets te nonchalant grist hij het bonnetje uit de automaat, het papiertje glipt uit zijn vingers en dwarrelt het krattenluik in, de band begint prompt te draaien en weg is het bonnetje. „Als ook die maar gerecycled wordt”, gromt hij duidelijk ontdaan.

  Gerard van Dorth

  Like

 17. apiedapie
  die BBC-documentaire van 1.5 uur heb ik vannacht ook bekeken. Wat een vakmanschap daar bij de BBC en wat een prachtige muziek van Fritz Delius, die zijn voornaam later veranderde in Frederick. De laatste jaren van zijn leven, die geteisterd werden door de sief, heeft hij gewoond in het plaatsje Grez sur Loing, waar ik enkele weken geleden onbewust van dit feit doorheen ben gefietst op weg naar Vendome.

  Like

 18. Het verband tussen recycling en statiegeld is wel wat losser geworden sinds er overal glasbakken staan. Bij het inwerpen van de flessen maken de ondergrondse glasbakken helaas veel minder lawaai dan de bovengrondse.

  Like

 19. Ja, mopperkontje, zie mijn post daar net boven, 9h30, alwaar ik weemoedig zwoele herinneringen aan dat dorpske terughaal (maar niet opschrijf).

  Like

 20. n eerder dagen, glijdt zo’n rijding, alleen als er fles-achtigen (?) worden aangeboden? ’n Bonnetje voldoet daar toch voor geen cm aan?
  Wie van de afdeling geeft even uitleg?
  Iets te etc gaat op voorhand mis. Kwitantie & bonnen van waarde verdienen beter.

  Like

 21. Een stoicijnse, ad-remme reactie van het lijdend voorwerp, dat er versterkt uitkomt.
  Eindoordeel: 6+ (zegge: zes)

  Like

 22. Volgens mij is anders dan bij het inzamelen van papier bij het innemen van flessen met statiegeld geen sprake van recycling, maar van hergebruik. Ik herinner me nog een studentenbaantje bij Heineken, waarbij ik, gezeten aan een lopende band en voor een lichtbak moest controleren of er in de gereinigde flessen geen peuken, condooms of stukken kauwgom waren achtergebleven.

  Like

 23. Mopper, dat kwam omdat jij zo goedkoop was. Tegenwoordig moeten bedrijven zoveel voor hun personeel betalen dat het economieser is om het hele zaakje om te smelten.

  Like

 24. Hm, bij bierflessen is er inderdaad nog meermalig gebruik….. Bij Hertog Jan in Arcen is er nog steeds werk voor kleine mopperkontjes….

  Like

 25. DSR, dat zou inderdaad moeten kunnen: een flesje met een dooie muis erin weegt meer dan eentje zonder, en laat ook meer licht door.

  Like

 26. “Grappig, dit schilderij kocht deze levensgenieter zelve van Gauguin”
  Spannende zin! Apiedapie is de levensgenieter, maar Gauguin overleed in 1903. Zou het? Apiedapie als oudste expat ooit?

  Like

 27. Recycling-ikje

  € 32,75 aan statiegeld!?

  Fact-check.
  Eerst wat actuele prijzen:
  1 pet-fles frisdrank € 0,25
  1 bierfles 0,5 liter of meer € 0,25
  1 bierfles kleiner dan 0,5 liter 5 0,10
  1 bierkrat 24 flessen kleiner dan 05, liter € 3,90
  1 bierkrat 12 flessen 0,5 liter of groter € 2,90

  Voor € 32,75 statiegeld zou meneer 131 pet-flessen van 1 of 1,5 liter inhoud in de automaat gestopt hebben.
  Stel je het volume eens voor?
  Daar heb je wel twee winkelwagentjes voor nodig.
  Maar op een feestje drink je toch geen 131 flessen mineraalwater, vruchtensap of cola leeg, toch?
  Op een feestje drink je een lekker wijntje, of wiskey, jenever, likeurtje of een flesje bier, ofzo, toch?
  De drankflessen gaan in de glasbak, alleen pet- of bierflessen leveren geld op.
  Zou iemand bij z’n volle verstand veel losse flesjes bier kopen?
  Nee, dat gaat per krat.

  Dus kunnen het ook kratten met bierflessen zijn.
  Alleen die verdwijnen niet in de monding voor flessen maar
  moeten door het krattenluik onderop.
  Voordat die band loopt moet je, net als thuis de kat, de krat met geweld een schop of duw geven.
  8 kratten met elk 24 flesjes levert € 31,20 en met dan nog een paar
  pet-flessen of losse bierflesjes zit je zo op € 32,75
  Ook een volume dat je in 2 winkelwagentjes moet stouwen.

  Een zeer ongeloofwaardig ikje vind ik, gezien het bedrag vs aantal flessen.
  Nog ongeloofwaardiger is dat de band gaat draaien als er een flinterdun bonnetje op dwarrelt.
  Geloof me, ik heb menig krat er met geweld door moeten duwen…
  Cijfer: een 10 voor de fantasie van Gerard van Dorst.
  Geloofwaardigheid: -3

  Like

 28. O. Dus Apiedapie is veel jonger dan ik dacht!
  Fijn om te weten. Verklaart het elan van deze site ook beter.

  Like

 29. Ik val hier even plompverloren in: even terugv was hier een discussie over shacking up”; Nu op BBC4 Stevie Nikx over ‘shacking up

  Like

 30. HUM-HUM …@ mopperkont,

  Dat was ook mijn idee, maar ik dacht even aan ironie Pawi-zijds en reageerde niet.
  Maar dat was dus overdone qua non-reactie.

  Like

 31. De mooiere uren zijn voor zonsopgang.
  Hier is het in ’n kwartier van nacht naar dag.
  Ik loop mijn favo rubriekjes door.
  Verneem dat de culturele rubriek wellicht levensvatbaar heid heeft.
  ’n Enkele mysterieuse opmerking daarbij van Heer Rozewater: : ’n Aanrader.
  Iemand raadt mij wat aan? Ik zet daar ’n klein vraagteken bij.
  Emotioneel , zeer labiel, van netnummers – mobieke nummers wordt ik gestressed, ik word gespannen van die luitjes , ,,,,,,zal ik dan maar naar die Aanrader van Heer R. gaan?
  Stel het helpt niet , ik haal ’t er niet uit?
  De link van Mopperkont is lekker rustgevend.
  Oh lala, het is ’n Aanrader voor het kleine uurtje? Voor mij wel.

  Leuk hoor die fast scan van Letterzetter.

  Ik ben in de jaren zo misvormd, dat ik die cijfertjes niet zo meer nodig heb, ik zie de flessen, de emballage, zal ’n euro verschil in zitten, maar vaak scoor ik met lege flessen goed. Als met meer zaken in mijn “waar ben ik goed in” heeft niemand daar veel aan.
  Wat ik al aangaf , wordt ik wakker, zie ik de landennummers , netnummers , ik lijd daar ’n weinig onder.

  Ik kom hier vandaag alleen om te laten zien dat ik er ben. Geen inhoudelijke bijdrage van mij.

  Mijn inhoudelijk commentaar, u dacht dat ik dat niet heb, poeh, ik leen links & rechts ’n woordje, ook al begrijp ik het niet , presenteer dat als “van mij”.
  ’n Link……ik ben gekke Henkie niet. Als u me wil volgen Googlet u maar

  Gedver , zie ik zomaar mijn kenteken langs komen,, mijn bsn.
  Zou er ’n pil voor zijn om die hersen helft waar de nummers in zitten wat te “dimmen”?

  Leuk hoor apie, die muis, dank ook voor het fraaie schilderstuk.
  Het is absoluut niet de bedoeling

  Ik stel dat Apiedapie deze site faciliteert tot wat het is:
  – eigen bijdragen van reactanten
  – hier ’n sturend woord daar ’n schouderklopje.

  Het is niet gerelateerd aan welke tijdrekening ook.
  Het is ’n “gift”.
  Oh het is nu stil, het stukje is klaar.

  Zwaai, zwaai,

  het is ruim zaterdag nu.

  Like

 32. Zwaai zwaai, riverside, hier is het nog even vrijdag en gaan we met z’n allen #Pauw kijken en vertellen wat we er met z’n allen van vinden.

  Like

 33. Apie en Gauguin zijn een dezelfden al dan niet geincarneerde persoon; kan niet anders.

  Stevie Nix’ docu (of eigenlijk die van Fleetwood Mac) was een fraaie terugblik op toen. En mooie muziek. Bedankt voor het linkje, Apie.

  Letterzetter heeft een fraaie, diepgaande analyse gemaakt met het hedendaagse statieflessengebeuren en en passant ook van de geloofwaardigheid van dit Ikje: non-existent. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

  Like

 34. ik keek vanavond ook naar BBC 4 maar dat betrof een uitvoering van de missa solemnis van Beethoven door het Monteverdi Koor olv J.E.Gardiner en het ging niet over shacking up. Wat een fantastische uitvoering was dat in de Royal Albert Hall. Op youtube alleen maar brave uitvoeringen en ik ga hier dan ook geen link plaatsen. Had je zelf maar moeten kijken.

  Like

 35. Luvje, heb je niet naar #pauw gekeken dan? Een sneue potloodventer uit Wassenaar filmde jarenlang hockeymeisjes tijdens het omkleden. Hij monteerde daartoe een camera in een locker (een kastje dat je kunt afsluiten en dat geen Nederlandse naam heeft).

  Like

 36. Ja, inmiddels heb ik het van overal meegekregen. Maar IK was het niet!

  Pauw heb ik nog niet naar gekeken. Zag gisteravond toevallig een stukje Humberto en toen viel het me op dat het publiek zo te zien uit alleen maar jonge vrouwen met lang los blond haar bestond.

  Pauw zal wel jaloers geweest zijn.

  Like


 37. Nieuwe school

  Spannende dagen voor al die nieuwe leerlingen. Voor het eerst naar de middelbare school, niet meer naar de veel kleinere dorpsschool maar naar een grote school met veel meer leerlingen. En om daar te komen moeten ze ook nog een stuk fietsen. Dus komen een heleboel kinderen met gespannen koppies binnen.

  In de grote pauze vraagt een meisje of ze even naar huis mag bellen. Op mijn vraag of ze het zo spannend vond om op school te beginnen antwoordt ze: „Nee hoor. Maar mijn moeder stond te huilen toen ik vanmorgen wegfietste, dus ik wil haar even geruststellen.”

  Anneke Hettema

  Like

 38. Met dank aan moppertje voor het plaatsen moet ik zeggen dat het gewoon een erg lief ikje is. De helft van de woordjes en zinnetjes is overbodig (“al die”, “de veel kleinere”, “grote school met veel meer leerlingen”, “een heleboel”, “grote (pauze)”, “even”, “zo (spannend)”, “om op school te beginnen”, “toen ik …. wegfietste”, “even”). Maar Anneke is blij met het nieuwe jaar en tintelt van geluk om al die kinderen eens lekker les te gaan geven. Wij van apiedapie.com wensen haar en alle andere onderwijsgevenden in Nederland en daarbuiten veel succes dit nieuwe schooljaar.

  Like

 39. Die veel kleinere school en de grote school met veel meer leerlingen vind ik wel bijdragen aan het beeld dat het in het algemeen een spannende overgang is voor kinderen. Bereid je voor op Annekes idee dat het meiske voor geruststelling oid naar huis wil bellen.

  Like

 40. MK
  Ik herinner me , dat je Pawi van harte welkom heette.
  Met de beste wil van de wereld kan ik van haar geen bijdrage, commentaar op het “ikje” vinden.

  Ik kan me niet voorstellen, dat Pawi ’n nieuwe trend inzet, inzake nieuwe wegen van dit blog: Ik kom alleen om sociale prietpraat , knutselementen te poneren, wij met zijn allen hier verdienen toch minimaal dat je enige invalshoek over het “ikje” poneert?
  Het verzoek geldt ook aan Apiedapie.

  Waar levert Pawi enige bijdrage aan het “ikje”?

  Like

 41. Riverside, iedereen is hier vrij om te reageren op wat dan ook. Het mag over het ikje gaan, het mag over een foto of muziekje gaan, over het nieuws van de dag in Nederland, de Filippijnen en elders, en nog zo wat meer. Leuk toch?

  Wat vind jij van het ikje van vandaag? Just asking …

  Like

 42. Oh, ik moet mijn conclusie bijstellen? Als ik bij stukjes ‘click’ , dan krijg ik, “ikjes & eindoordelen”.
  Ik haal die vrijheid , die jij poneert, er niet zo uit. Ik trek mijn conclusie

  Ik begrijp nu dat enig iemand die iets aan elkaar plakt wat meestal onzin is om aandacht te trekken, hier welkom is.

  Je komt in ’n cirkel , waarin mede prietpraters het over lander nummers gaan hebben?
  Oh mijn vriendin woont in plus drie één mijn vrouw reist op en neer van 070 naar 030, man dat zoeken we toch niet?

  Je vraagt naar mijn mening?

  Ik wacht eerst de aandachttrekkende knutsels af.

  Misschien, wil er helemaal niet tussen staan. ’n Beetje onzin is niet erg, maar ik zit soms toch wel tegen ’n lijn aan? Nou ’t zal wel.

  Och blijven kijken , zal ik waarschijnlijk wel blijven doen.

  Ik voel me soms gewoon te goed voor iets.
  Het is niet anders.
  MK heeft gelijk Pawi is van harte welkom.

  Duidelijk, helder, transparant.

  Dag, het ga u goed.

  Like

 43. Riverside, je leest meer in mijn reactie dan erin zit. Je hoeft je conclusie niet bij te stellen. Ik heb je mijn mening gegeven, desgevraagd. Iedereen is van harte welkom – mits in het betamelijke – dat is mijn mening.

  Als je vindt dat bepaalde reageerders niet welkom zouden moeten zijn, of als je vindt dat sommige reageerders teveel onzin schrijven (naar jouw maatstaven), als je er daarom niet tussen wilt staan, dan staat het je uiteraard vrij om er al dan niet tussenuit te knijpen. Zeker als je je te goed voelt voor dit blog en zijn reageerders. Ik vind dat, voor alle duidelijkheid, niet hoor. Je bent en blijft voor mij een gewaardeerde reageerder,

  Like

 44. Stel:
  ik kom op Uw site.
  Ik zie daar onder stukjes, krijjg ik : “ikjes & eindoordelen”.
  Maar er staat niet wat er staat.
  Als je: onder meer “ikjes & eindoordelen” stelt,” plus wat verder ter tafel komt” dekt dat etiket voor mij meer de lading.

  Nu komt ’n reactant uit het niets zich in ’n discussie (?) stelt met opzet iets fout om de aandacht te trekken, krijgt die ook.

  Ik stel voor mijzelve ’n bovenlijn hoger moet ik niet gaan, ’n bodem lijn, we zijn hier primair om over het “ikje” en zijstraten te babbelen.

  Wat ik van het “ikje” vind is niet zo spannend.

  Het “ieder is welkom” met knutselementen”, dat is wat je zegt, is ’n richting , die ik graag vanuit de verte wil zien.
  Zoals je ziet, lees ik jouw tekst, jouw indeling helemaal verkeerd.
  Dat ligt aan mij.
  Duidelijk.
  Ik zal als ik wat inzend , rekening moeten houden met, hen die uit het niets iets aan elkaar plakken.

  Leren accepteren dat: Zojiust heb ik mijn mening over het “ikje” op Drasties gegeven.heel normaal is.
  Daar zijn we hier blij mee.
  Zo wil ik niet worden aangesproken. Hier niet.
  Dat wordt nu normaal.
  Komt Lummel uit de lucht vallen, heeft ook iets geknutseld.
  Start met: mijn mening over het “ikje’ staat op Drasries.

  Ik denk dat ik gewoon “de heilige Kronkel mis.”.

  Wil welkom zijn dus heer Lummel, , Pawi.

  Like

 45. Riverside, vergelijk het met een cafe, daar staat boven de deur “Bier en andere alcoholische versnaperingen“. Je gaat naar binnen, bestelt een biertje en merkt terwijl je aan de tap om je heen kijkt dat er ook mensen aan de koffie, aan de ranja zitten. En ze zitten te internetten, de krant te lezen, te kletsen, uit hun neus te eten. In de hoek zit een hoertje naar een potentiele klant te lonken. Sommigen heffen wellicht een luid gezang aan. Gebeurt allemaal “naar aanleiding van”.

  Wat er boven de deur staat is een binnenkomertje. Als je binnen bent dan kun je een aantal genoeglijke uurtjes beleven, wat je ook drinkt. En hen die je niet aanstaan, die laat je toch gewoon aan hun tafeltje gelukkig zitten te wezen? Dit is mijn mening, dit is mijn persoonlijke levensopvatting, en geen conclusie waarvan ik verwacht dat die door iedereen gedeeld wordt.

  Like

 46. En opnieuw zetten wij een overleden kunstenaar in het zonnetje, Bob Ross ditmaal, de goedlachse televisieschilderaar. Hij blijkt al twintig jaar dood. Helemaal gemist.

  Je vraagt je af wat hij met zo’n brede kwast bij dit bijna-affe schilderij gaat doen. Een poepveeg schilderen die uit de hemel komt? Heeft iemand het eindprodukt ergens hangen?

  Like

 47. Gelukkig maar.
  Hoewel zo nu en dan wat meer structuur in het onderwijs nuttig zou zijn. Het niveau van de opleidingen is sterk gedaald, pabo-ers die nauwelijks foutloos kunnen schrijven moeten hun kennis overdragen aan de leerlingen die hen zijn toevertrouwd…

  Like

 48. Bertje,
  (mag ik wel BertJE zeggen? Of heb je liever Bert?)
  In tegenstelling met Bob heeft deze man wel humor!

  Like

 49. Letterzetter,
  Bertje heb ik liever. Je kan nog veel van deze man leren. Het eindresultaat is een beetje te zoetig, naar mijn smaak.

  Like

 50. Mijn zeer gewaardeerde horzeltje, (die zich helaas als horzeltje van iedereen zag, terwijl ik hem toch zo graag voor mijzelf hield),

  dat horzeltje heeft zoveel moois om zich heen op de Fillipijnen (+63) dat het me verbaast dat hij in het refreintje van pawi/lummel blijft hangen.

  Wordt vervolgd. Riverside blues traditional, ooit een gerenommeerd taxichauffeur en muzikant, nu een wat bleek geworden recalcitrant misschien?

  Like

 51. Pluimpje voor K. !

  Wikipedia zegt hierover:

  “Dit is echter een kunstmatige regel die enkel eeuwen geleden is opgelegd en geen basis heeft in de natuurlijke taal (zie ook kunsttaal). Vrijwel iedereen gebruikt in de gesproken taal hun en hen dan ook door elkaar, of vervangt beide vormen door ze. Dit in ogenschouw genomen kan worden gesteld dat het gesproken Nederlands geen datief (meer) kent.”

  Wij op apiedapie.com doen daar gelukkig niet aan mee! 😉

  Like

 52. “…..kan worden gesteld dat het gesproken Nederlands geen datief (meer) kent.”

  Ik hoor tot mijn spijt regelmatig dat het Nederlands zelfs geen nominatief meer kent getuige het veel gebruikte : HUN hebben, zijn etc…

  Like

 53. Lieve Apiedapie,
  Het is nu zondag hier. ’n Paar uur.
  Dank voor je uitleg.
  Ik nam gisteren ’n stabilisatie pil in.Eentje is genoeg in mijn geval.
  Punt.

  Ik begrijp nu wat er achter je tekst schuil gaat.
  Dank voor uitleg.

  Het “ikje” kan best in NL.
  Op de Phils heeft de school ’n iets andere functie.
  90 % van de mensen hier leeft op ’n bestaansscenario, leef vandaag, overleef naar morgen. Thuis. De enige zekerheid die ik heb is dat ik jou wantrouw. ’n Enkeling vertrpouw ik.
  School wil daar enige structuur & zekerheid in aanbrengen.
  Veelal lukt dat.
  Hier is de Moeder dus blij, dat School de opvoeding over tijdelijk overneemt.

  Nu even geen tijd voor aardige bijdragen van u. Komt misschien later wel.

  Like

 54. riverside
  Gooi die stabilisatiepillen toch door de plee. In de weekends ben jij de enige die hier voor wat reuring zorgt en wie moet pawi dan in het gareel houden ?

  Like

 55. Lieve MK
  Daar heb he-je ‘ ’t Gedonder.
  De Pil lag natuurlijk op de “Vandaag ben ik zo Vrolijk” plank.
  Naast wat gummi hulpstukken.

  Oooops
  – Hallo, is dit Apiedapie cafe?
  Dat zeggen ze.
  – Wat gezellig? Zo vitaal, kleurrijk.
  Dat is het werk van ons allemaal, van Apiedapie, hij is de motor.
  Neen, heeft niets met leeftijd te maken , alles met uitstraling mensen aan je weten te binden, daar ’n meerwaarde aan geven Het is ’n gave. a Gift.

  • Ik zoek de hoek van mensen die van Drasties komen , daar het “ikje”, van commentaar voorzien, dan hier aandacht komen vragen?

  Oh, ik houd dat niet zo bij hoor mevrouw.
  Zo ik ’n horzel ben, ben ik dat in principe voor iedereen.

  • Wat enig om dat te horen.

  Die Luitjes,die op Drasties reageren zitten meestal daar, die beetje onbestemde grauwe kleur tafel?
  – Ja , precies die.
  Die leuke kleurige tafel daar, met die Bloemen, en glazen , daar zitten de trouwe reactanten van Apiedapie meestal.
  -Ziet er keurig verzorgd uit.

  Wat leuk dat ik u tref, dat u me dat zo netjes uitlegt.

  • Oh , ik heb vannacht mijn Stabilisatie Pilletje ingenomen, zal wel daar door komen?

  Meneer, heeft Drasties ook zo’n kleurig optrekje?

  Ja, net zo kleurig, moet je wel ’n speciale bril voor opzetten, dan ziet her er kek uit. Staat ongeveer 2 pandjes hier vandaan.,

  U herkent het aan het grauw achtige uithangbord. Kan niet missen.

  Enz enz.

  Als vertrekpunt van ……vind ik ’t zelf wel bruikbaar.

  Ga ik nu niet uitleggen, het schoot mij vanmiddag door het hoofd, vandaar.

  Misschien helemaal onbruikbaar , ik zie ’t wel.

  Heb je vandaag gedaan?

  Mijn Mark VII Selmer heeft ’n Juicy klank.
  Moet ik veel op oefenen. De beloning is dat super mooie geluid , warm zacht.

  Apiedapie, als ik iets van vroeger zo maar..wikipedia ik eerst.

  Tennis
  Djokovitsj & Federer exit.
  Ooit van Renee gehoord, ivm met transgendereren van man-vrouw. Heeft in 1966(?) zich ’n slag inde rondte gevochten om als vrouw aan us open mee te doen. Nooit van gehoord. Het filmpje wordt dezer dagen om de haverklap op Balls uitgezonden die de US open rechtstreeks verslaat.

  Natuurlijk gaat Martina in de zoektocht gewoon mee.
  Word ik niet vrolijk van.
  De rest van de jongens & meisjes tennisers verkeert met elkaar in rustiger vaarwater.

  Nog geen tijd voor andere bijdtagen, ik probeer, ik kom later terug.

  Mooie dag, in mijn lieve Vaderland.

  Wonen er nog aardige mensen op de Hoefkade in den Haag?

  Like

 56. Wat leuk Lz, hier ben ik dus “dag & nacht mee bezig, dezer dagen. Misty moet warm klinken.

  Nou als je het leuk vinddt dan koop je toch…. je zo’n ding , spelen maar.
  De werkelijkheid is ingewikkelder.

  De sax-familie Selmer Mark VI & MarkVII kennen de alt , de tenor.
  Als je tijd . & moeite, wilt geven . moet je ’n aantal basis technieken beheersen.

  Per instrument onderscheid men:
  – het mondstuk van matig tot zeer goed.
  – het riet, (ook keuzes)wordt door ’n rietbinder aan het mondstuk gebonden, geschroefd.

  Het aardige is dat 1 positie, de mooiste toon geeft.
  Ga uw gang, op zoek naar die mooie mix.
  Misty is ’n goed nummer om de “juicy” klank te toetsen.

  Ik ben blijven steken op ’n ondermaats kwalitatieve tenor sax. Met weining geld, kocht ik dus altijd het verkeerde.

  Per fabrikant geldt ongeveer je rijdt er zo in weg, maar er zit geen “ziel” in.
  Of je hebt mazzel zoals ik, dat ik iemand van de plaatselijke (Manila) muziekschool tegenkom, die mijn verhaal hoort, mij ’n voorstel doet, waardoor ik 9 (negen) maanden niet zal kunnen vliegen (!), er zijn hier nauwelijks wegen, vliegen gaat sneller, veel spaargeld gaat naar de sax. maar wel nu ’n Mark VII tenor , heb. Op de video zie je ’n alt.

  Dezer dagen ben ik ’n verplicht techniekboek aan het doornemen.
  In 3 maanden wil ik ’n stilstand van 3 jaar compenseren.

  Met in het wilde weg ’n wijsje blazen zit het wel goed, je moet om van deeltje 1 van het stukje naar deeltje 2 te gaan, ’n overgang spelen, die overgang, moet staan als ’n huis.

  De missie is transparant, jammer alleen voor mij is de sax, hier ’n non-instrument bijna.

  In NL zou ik even naar Den bosch (saxcompany,) of musicall-in gaan (Rotterdam) , om het mooie mondstuk plus fijn riet te testen.
  Moet nu alles per post, duurt 3 weken.

  Niettemin, ontzettend leuk dat je de moeite neemt om “het grenzeloze plezier dat ik nu beleef” , de opbrengstkant, zo te illustreren in deze video,hier op Apiedapie , te plaatsen.

  Chapeau.

  Like

 57. Apiedapie 23.13
  Mijn Hoefkade opmerking gelieve te zien zien in het actuele. Met politie ingrijpen, als aangever.

  De buurt als geheel leeft zeer. Men woont & leeft op elkaars lip.
  Nauwelijks privacy.
  Er hoeft maar dit te gebeuren, dat gebeurt dan dus ook.

  Like

 58. Graag gedaan, Riverside.
  Misschien ben ik wel ouderwets, maar ik vind deze oude meesters toch wel lekker klinken:

  Like

 59. U vraagt naar ’n idool?
  Ik heb Ben Webster ooit in Groningen horen spelen. Zo wil ik ook spelen. Ongelofelijk, ogen dicht, de ambiance staat stijf van de magie. Je weet het, dit is eens , je zult dit nooit meer zo horen.
  Dat blijkt waar.
  Speelt Nils Pedersen ook mee.
  Maar alles, alles klopt. Spelers, alles, adembenemend.
  Het geeft ’n goed gevoel dit.
  Zeer inspirerend.
  Leuk hoor dank je wel.

  Wat Ben Webster was in dit soort muziek, was Dim Kesber in dixieland muziek.
  Jammer genoeg maakte Kesber ooit ’n gebaar naar het publiek: Ik speel goed he?
  Was natuurlijk waar, maar dat laat onverlet dat je je nederig op mag stellen.
  Op ’n video youtube dsc 35 jaar, blaast Kesber in zijn handschrift, het publiek vind dat terecht mooi, Kesber dankbaar buigend voor applaus, die Kesber wil ik me herinneren.

  Er voor gaan. Voor Kwaliteit gaan. fouten maken mag, leer ervan.
  Organiseer alles, zonder discipline gaat het niet.
  Wil ik ook nog wat over sociologie lezen.
  Ritje HK vv , zit er tot zeker medio 2015 helemaal niet in.
  Blazen, slijpen, op zoek naar de magische mix.
  Niet overstressed, relaxed, onderweg zijn.
  Dag, dag. dank voor alle zoekerij. & plaatsen dat natturlijk boven alles.

  Like

 60. Mensen, haast u, de zaak gaat hier bijna dicht. Het nieuwe intro komt er over een uurtje aan en dan taalt niemand meer naar wat hier gezegd wordt.

  Waarover het nieuwe intro gaat? Over alles wat er hier vorige week is gebeurd en gezegd. Het staat in het teken van privacy en voyeurisme, dat kan ik al wel verklappen. Ruime citaten van DSR, pawi en Riverside blues en nog zo wat aardigs.

  Lang? Ja toch wel weer lang geworden, maar vanwege de hoge leesbaarheid valt dat niet op.

  Illustraties? Ja hoor, de door Riverside zo geliefde kleine plaatjes, en natuurlijk een eerbetoon aan de overleden televisieschilder Bob Ross.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.