Over kinderlockers en meisjes die nauwelijks sokjes hebben (36)

LockersTegen de backdrop van een Nederland en blog dat opgeschrikt werd door een sneue potloodventer uit Wassenaar die jarenlang met behulp van een camera in een locker hockeymeisjes filmde tijdens het omkleden, was het geen wonder dat de bespreking van de ikjes vorige week vooral over privacy en voyeurisme ging.

Ikjes zijn anekdotes die dagelijks worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Ze verschijnen hieronder in het reactieveld, elke dag vanaf een uur of twee.

Eerst was er dat ikje over een “anoniem buurtonderzoek” waar om de postcode en het huisnummer werd gevraagd aan een moeder die alleen maar witte sokjes kwam kopen voor haar jongste. 3810-829n Meisje met poppen. Foto Walter BlumKlare Taal merkte op dat “de meeste meisjes nauwelijks sokjes hebben”. Alsof dat nog niet genoeg was legde Riverside Blues uit dat er hier sprake was van “socio-ecotrucische duidelijkheid” (zoals bekend een neologische omschrijving van “retteketet“).

Daarna waren er ikjes over het inchecken op de OV-chipkaartlezer en het wachten bij een flesseninleverautomaat. Het blijkt dat het over de schouders kijken van de persoon voor je een nationale sport is in Nederland. Het gaat daarbij om de vraag of die persoon een student, bejaarde of NS-machinist is, en wat die gedronken heeft. Letterzetter deed een van zijn beroemde fact-checks en deduceerde “€ 32,75 aan statiegeld!? Op een feestje drink je toch geen 131 flessen mineraalwater, vruchtensap of cola leeg, toch?”

“Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat iedere Afrikaan met een kuchje voor gratis medische zorg in aanmerking komt.”

Verder werd een Afrikaanse jonge vrouw die door Ebola geveld dacht te zijn geheel en al allenig in een taxi naar de dokter gezet en aldaar geweigerd omdat ze geen 100 euro kon overleggen. Onbarmhartig commentaar van DSR:  “Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat iedere Afrikaan met een kuchje voor gratis medische zorg in aanmerking komt.”

Reden tot feest was er ook. Zo ging Ad Hok ervandoor met het 100e-reactievaantje met de volgende verzuchting: “Ik moet nodig de trein weer eens nemen in Nederland: ik begrijp hier echt helemaal niets van.”  kont met duimpjeDe Duimpjesbokaal kon voor de tigste keer op rij niet worden toegekend wegens vermoedens van thumbfixing. Jammer hoor. Ad Hok: “Wat mij betreft mag iedereen die duimpjes daar steken waar de zon niet schijnt.”

BobVerder vierden we het feit dat Bob Ross al bijna twintig jaar dood is. Bob kon mooi schilderen, kijk maar hiernaast. Apiedapie moest weer lollig zijn: “Je vraagt je af wat hij met zo’n brede kwast bij dit bijna-affe schilderij gaat doen. Een poepveeg schilderen die uit de hemel komt?” 

riverside met vraagtekenRiverside Blues liet intussen weten het spoor enigszins bijster te zijn: “Gedver, zie ik zomaar mijn kenteken langs komen, mijn bsn. Zou er ‘n pil voor zijn om die hersenhelft waar de nummers in zitten wat te dimmen?” Maar hij herpakte zich een dag later op magistrale wijze met “De Pil lag op de “Vandaag ben ik zo Vrolijk” plank. Naast wat gummi hulpstukken (…) Cafe ApiedapieHallo, is dit Apiedapie cafe? (…) Die leuke kleurige tafel daar, met die bloemen en glazen, daar zitten de trouwe reactanten van Apiedapie meestal. Ziet er keurig verzorgd uit.” De luitjes die bij de buren reageren zitten volgens hem “meestal daar, die beetje onbestemde grauwe kleur tafel” Het optrekje van de buren “staat ongeveer 2 pandjes hier vandaan. U herkent het aan het grauwachtige uithangbord.”

Kom, stuur eens een echt goed ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij u losmaakt. Voor u het weet staan uw pennevruchten volgende week in het intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag anoniem. Mag met een fantasie-emailadres. Intussen blijven de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

169 gedachten over “Over kinderlockers en meisjes die nauwelijks sokjes hebben (36)”

 1. Pfff…het is weer een mijl scrollen voordat je eindelijk ter bestemde plaatse komt. Gelukkig had de blogbaas dit keer door dat het beter is om niet je eigen hobby’s centraal te stellen, maar ’t heeft me de lengte wel weer.

 2. Senne

  Een collega die woont in Durgerdam vraagt of ik een handtekening wil zetten voor Senne, een klasgenoot van haar zoon Jasper. Senne zit op basisschool De Weidevogel in Ransdorp en is al fan van Fokke & Sukke. „Senne? Dat zou zo een neefje kunnen zijn van Fokke & Sukke”, zeg ik.

  „Oh, maar zo heten ze allemaal bij ons in Waterland!”, is haar reactie. „Jasper zit op school bij Senne, Soete, Doeke, Tjibbe, Borre, Tieme, Jurre, Borre (ja er zijn er twee), Melle, Peppe, Fedde, Bokke en Twirre.”

  Ik weet niet of ik moet lachen of huilen.

  John Reid

 3. Een Ik-je en een stripje op een pagina door een en dezelfde auteur, gefeliciteerd, John! bareuh

  Bijzonder aardig ook om naam, school en woonplaats van een in de zeik genomen basisschoolleerling te vermelden. dubbel bareuh

  DSR hoeft noch te lachen, noch te huilen – hij krijgt gewoon een aanval van het schompetanus.
  Eindoordeel: 2- (zegge: tweemin)

 4. @Bertje, dank je, ik heb nog nooit een aflevering tot het einde kunnen uitzitten, dus dit wist ik niet.

  @Ikje, toch wel een intrigerend stukje proza hoor. Och, “en is al fan van Fokke & Sukke” en “Ik weet niet of ik moet lachen of huilen” zouden uiteraard geschrapt moeten zijn. Kniesoor? Ja. Kniesoor.

  Maar opnieuw een privacygevoelig ikje dus. De potloodventers met camera’s zijn al op weg naar Durgerdam (dat ik nu op google maps ga opzoeken, ik heb namelijk nul idee, het klinkt als iets verzonnens van Maarten Toonder).

 5. Je zou natuurlijk net als DSR even je huiswerk kunnen doen voordat je een reactie plaatst, maar ja, dan was het moeizame gebbetje over Maarten Toonder nog overbodiger geweest.

 6. Je bent een akelige reageerder, DSR.

  Wie net als ik niet direct wist waar Durgerdam ook al weer lag, hier ligt het, onder de (bij westenwind) rook van Amsterdam:

 7. Zal ook wel weer dom zijn, maar waarom moet je een handtekening zetten voor de klasgenoot van een kind van een collega van je? Waar teken je dan voor? Goed gedrag? Illegaal maar niet uitwijzen want we zijn aan het kind gewend? Mag later in het jaar terugkomen met kinderpostzegels? Ik heb werkelijk geen idee. Maar gelukkig zijn er dan altijd een hoop snuggere reageerders, zoals Bertje, die daar een antwoord op hebben.

 8. En jij bent een hatelijk maar machteloos blogbaasje, APD. milde glimlachicoon

  Als je dan even nauwkeurig leest, inclusief het Eindoordeel en je huiswerk even doet, dan had je kunnen weten dat de inzender een van de makers van Fokke&Sukke is, die een handtekeing geeft voor een fan.

 9. Een reageerder zonder meer akelig noemen, vanwege een terechte terechtwijzing – dan ben je als blogbaas toch wel mijlenver van het padje!

  Het aftellen is begonnen, want APD is inmiddels nog gekker dan JdW. Blogbaaskolder, de een is er bevattelijker voor dan de ander.

 10. Waar teken ik dan voor?
  Wat wil /kan Senne met die schrijfseltjes?
  In Durgerdam heeft Senne ’t ‘m geflikt, hij mobiliseerde, ….verzamelde wat..hij kan nu wel ……..
  Absoluut duister, schemer.
  Stel John tekent?
  Wat? Hij tekent niet?
  Heeft John dan ’n traan van vreugde of anderszins geplengd?
  Ik scoor slechts vraagtekens vandaag?

 11. Ik wil niet treden in enige kwaliteit van heer Blogbaas.
  Ik had het zo, aardig gevonden als je de video geplaatst , door Letterzetter waar de Selmer Mark VI, Mark VII wordt getoetst, door oa Misty te spelen, waar ik 24/7, zo ongeveer mee bezig ben . had opgenomen in je intro.
  Jammer, jammer Het gaf ons ’n prima gevoel.
  Gemistye Kans, de toegevoegde waarde van je blog eruit te lichten.

 12. Nou moe, da’s wel vergezocht, hoe had ik in de verste verte kunnen vermoeden dat John Reid ook een medewerker is van de NRC? Het is toch een lezersrubriek? Voor de rest laat ik het machteloze schelden en beledigen van DSR maar voor zichzelf spreken.

  @riverside, opmerkingen n.a.v. het intro zijn welkom. Het is altijd weer een keuze, wat neem ik op, wat niet. Die video en saxofoondiscussie was zeker de moeite waard. Zondermeer.

  Ik mag de intro’s echter niet te lang maken, de reageerders willen zo snel mogelijk naar het reactieveld om de eigen maaksels in te tikken. Lezen wat een ander heeft geschreven, toch vaak een solide samenvatting van een hele week reacties lezen, aardig geillustreerd, spannend vorm gegeven, lichtvoetig met de nodige knipogen opgeschreven, daar zit men niet op te wachten. Het eigen Eindoordeel, het eigen op de borst kloppen, de eigen sneren, haaaaa, DAAR gaat het om.

  Da’s het hele sociale media gebeuren in een notedop: steeds meer makers, steeds minder lezers. Zijn we met z’n allen te ongeduldig voor, we kunnen alles beter zelf.

  Zelfs op congressen maak je tegenwoordig al mee dat het publiek tijdens de plechtige openingssessie met hoogwaardigheidsbekleders al vragen gaat stellen, in plaats van even de Q&A, de discussieronde of de workshops af te wachten. Ze springen het liefst meteen bij binnenkomst op het toneel en schieten een selfie. Het benne rare tijden. Ego, ego, zelfverheerlijking, zelfverwerkeling, het einde is nog niet eens in zicht zo vrees ik.

 13. Ik ben wel tevreden hoe ik werd geciteerd in de intro. Hahaha, daar kijk je dus het eerste naar. De rest was ook boeiend om te lezen.

  Pas maar op dat straks de eerste bloemenvaas niet sneuvelt, apiedapie. Het gaat er soms stevig aan toe.

  Naar aanleiding van het ikje vond ik dit op wikipedia, over de drie mannen achter Fokke en Sukke:

  “De allereerste cartoon uit de reeks – Fokke & Sukke hebben geen kerstgedachten – was een kerstcartoon, gemaakt op verzoek van de redactie van het studentenblad Propria Cures. De naam Sukke had het drietal eerder al voor een andere strip bedacht, maar vervolgens verworpen. De naam Fokke werd er nu bij bedacht.

  De Propria Cures-redactie keurde de cartoon echter af met de mededeling dat vogeltjes niet kunnen praten.”

 14. Kijk, dat zijn wel leuke dingen om te lezen. Dank Pawi, ik had geen idee over die verbinding tussen F&S en mijn (destijds zeer) geliefde lijfblad Propria Cures. Heerlijke tijden, toen had je je favoriete tijdschriften nog op papier, met een wikkeltje eromheen. PC had een heel spannend wikkeltje weet ik nog wel. Afwijzen omdat “vogeltjes niet kunnen praten” vind ik dan weer echte PC humor 😀

 15. Nou APD, grijp je kans: DSR looft 100 euro uit voor een goed doel naar keuze voor elke keer dat DSR in dit item zou hebben gescholden. Kom maar op.

  En ja, blogbaasje, ‘machteloos’. dikke grinikicoon Je kunt het spiegelen zo vaak je wilt, maar je zag wat er gebeurde toen DSR evenop vakantie ging: al die mensen die jij altijd ongevraagd in het rijtje van DSR-haters schaart, kermden uit pure verveling dat ze niet konen wachten op z’n terugkeer!

  En dat is meteen de kern van je jaloersigheid: jij zou oh zo graag willen dat de mensen alleen maar op jouw gekrabbel afkwamen, met in je eentje ben je net zo populair als een vlooiencircus.

  Met diepe grimmigheid moet je dus wel inzien, al zul je het nooit toegeven, dat DSR het Hart van dit margeblog is. Je weet het. En het staat je niet aan. dikke grinikicoon

  En nu Fidelcastro je d’r maar even lekker op los en DSR scrollt dan wel even naar beneden om te zien op hoeveel scheldwoorden je komt. milde glimlachcioon

 16. Het is met DSR fout gegaan vanaf het moment dat hij niet meer als enige geciteerd werd in de intro’s, en ook niet meer altijd in de kop van het intro werd genoemd. Dit moest een keer noodgedwongen toen hij zijn biezen weer eens had gepakt, en ik wilde laten zien dat de rubriek ook zonder hem bestaansrecht heeft. Nou, dat zat dus wel snor. Dat zit hem het meeste dwars, hij mist zijn ego-tempeltje.

  Mag. Kan. Maar waarom moet hij dat op iedereen hier, uitgezonderd Keessie, afreageren? Dat vraag je je weleens af. Er komt alleen geen antwoord op, integendeel, het stellen van de vraag, het aankaarten van deze olifant in de kamer levert alleen maar nog meer gesmaal en gesneer en haatgejank op.

  Enfin, we hebben ermee leren leven. Beter zal het niet worden, slechter kan, maar laten we hopen dat het een beetje in het redelijke kan blijven. Het gaat weleens een weekje, hooguit tien dagen goed, maar dan ineens DENG dan krijgt hij het weer op zijn heupen en gaat agressief doen. Naar iedereen. En mij in het bijzonder. Daaruit haalt hij kennelijk zijn energie. Je zal d’r maar mee getrouwd zijn, mensen. Mij niet gezien.

 17. Kortom: 0 (zegge: nul) keer heeft DSR gescholden. Mooi dat APD dat met zonder woorden dan toch maar toegeeft. Afgesloten onderwerp dus. Jammer voor het goede doel, dat had APD de verwachtingen maar niet zo moeten opklopppen. Hopelijk stort ie zelf nog wat.

  Als hij er dan ook nog gewoon mee voor den draad komt dat hij hier een strijdje wil uitvechten dat hij zelf op een andere thread is begonnen, dan zou dat boven verwachting volwassen zijn. milde glimlachicoon

  We hopen maar dat ’t weer gewoon overwaaid en dat hij niet, zoals die keer dat DSR aanbood de strijd te staken, ontploft en nog dagen naraast als een ouwe graansilo. Daar zit tochv niemand op te wachten

  Tsja, wie er al dan niet met elkaar getrouwd zouden willen zijn… Van de ruim drie miljard vrouwen op deez’ aard heeft er niemand kennelijk zin om APD’s zweetsokken te wassen in huwelijks verband.

 18. Ik stel ten overvloede dat belangstelling voor het intro, zou kunnen zijn, wat heb ik voor “de Ander gedaan, kunnen doen”: heeft mijn bijdrage iets gedaan?

  Mijn scepsis over de denkwereld van Pawi wordt in 1 zin door haarzelf uitgelegd: Ik ben benieuwd . hoe ik werd geciteerd.
  Apiedadpie het is zo geborneerd, niet wat heb ik voor de Ander kunnen doen?

  Ik mag lijden dat de grauwe tafel voor Passanten, de grauwe kleur mag houden.

  Dat het aan de kleurrijke tafel, kleurrijk mag toegaan.
  Daar is het concept ook voor.
  De “bijdrage” van Pawi, kan ik zelf ook opzoeken.
  Pawi straalt nul komma niets uit.
  Ik kan er niets anders van maken.

  Ik ga het toch niet meemaken, dat men aan de kleurrijke tafel vraagt, Riverside, , aan die grauwe tafel is dat Pawi niet?
  Gaat het wel goed met haar? Heeft ze al ’n eigen menig?
  Vraagt het haar?

  Punt.

 19. Je trekt de verkeerde conclusies, DSR. Aan jou citaten aanleveren heeft nog nooit iets opgeleverd. Da’s de reden dat ik hier de wijste ben. Wat je daar voor ongepaste conclusies aan verbindt, ik wijs o.a. op je laatste alinea, laat nog maar weer eens zien hoe akelig je bent.

 20. Maar waar ging het fout? (APD stelt de vraag, DSR zal proberen kort beantwoorden, want anders is ’t gedoe ook geen doen voor de anderen): nadat DSR inderdaad na een overhaaste zelfverbanning weer terugkeerde en de blogbaas, die toch zelf op Drasties toch ook regelmatig tussenuitsjouwde, niet gewoon tot de orde van de dag kon overgaan, maar vol op het orgel bleef schmieren.

  Dan deed JdW daar toch ook een stuk minder lullig over, zo weet APD uit eigen ervaring. De keerzijde was dan wel dat hij zich nauwelijks bij z’n eigen blog betrokken voelde.

  Dat is hier wel anders. met dan weer als keerzijde dat de toch al tamelijk emotionele, om niet te zeggen bij tijd en wijle labiele, blogbaas zich vreselijk&persoonlijk beledigd kan voelen, en dan voor weken en maanden.

  En als je dat dan niet tot in eeuwigheid van dagen ondergaat, zoals DSR, dan kan het wel eens knetteren en lopen, zoals eerder vandaag, al dan niet goedaardig bedoelde plaag- cq haatstootjes (’t is maar hoe je het bekijkt) uit de hand.

  DSR heeft al eens eerder voorgesteld dat zowel hij als APD op zouden moeten houden – een suggestie die door meerdere reageerders werd gesteund. Maar DSR kreeg de wind van voren. Dus daar stoot hij z’n neus niet meer aan.

 21. Riverside, kun je je nog de Nieuwjaarsconferences van Wim Kan herinneren? De heren en dames politici waren elk jaar weer benieuwd of ze wel genoemd werden. Minder benieuwd waren ze, zo leek het wel, naar hun bijdragen dat afgelopen jaar aan de Nederlandse samenleving. Is een menselijk trekje dat mij juist vertedert.

  Afgezien daarvan, reageerders die zelf onderwerpen, muziekvideo’s, wetenswaardigheidjes aandragen (zoals mopperkont, jijzelve, Letterzetter, Heer Rozenwater, en nog zo wat anderen) zijn het echte hart van dit blog. Niet de snerende en jennende mannetjes aan de kant die alles en iedereen afkatten. Daar kan geen blog langdurig op drijven. Maar negativiteit delft gelukkig op de lange termijn altijd het onderspit.

 22. Zucht… Ik zal er nooit uitkomen. ’t Is over bijna drie dagen dat de ellende een jaar geleden begon, met de eerste ban als resultaat.
  Hoop nog steeds dat die bandingen, na precies een jaar dus, wordt opgeheven. Zoals ik dat hoopte na een week, na een maand, etc.. wat niet gebeurde.
  Hoe ik die datum nog weet? Tja, rotdatum.
  Maar ik blijf hopen dat alles weer bij het oude komt, met de buren, zoals dat tegenwoordig heet.
  Want ik hou van jullie allemaal zoals jullie zijn. Snik! Of ween, ook van toepassing.
  Want dat houdt het cluppie nog steeds in stand, zij het met wat wisselingen, schommelingen en weet ik wat nog meer.
  Dit mens gaat koken.

 23. @I
  Als je maar niet overkookt. milde glimlachicoon

  Ja, het is typisch zoals ’t tegen de klippen op standhoudt. Van NRC, naar Drasties, naar hier en dan zullen we wel weer zien wat ’t volgende station zal zijn.

 24. Hoi Iloontje! Je hebt gelijk, het begon vorig jaar op 11 september, een wel heel opmerkelijke datum. Ook ik heb maanden lang gedacht dat het wel weer goed zou komen, maar het werd juist erger, tot aan het punt dat zelfs een oprecht gemeende vakantiegroet aan de blogbaas en zijn familie van de site werd geschrapt. Zonder enig boeh noch bah. Dat was wat mij betreft het point of no return dus.

  Die tijden komen definitief niet weerom en gelukkig hebben we het steeds gezelliger gekregen in het kleurige en zwierige Apiedapie Cafe, helemaal gemaakt door de reageerders zelve, gevoed door puur plezier voor het bloggen. Eigen content. Geen gecopy en gepast van dingen die elders al zijn geshared. Geen dingen waar je je voor moet schamen (zoals dat racistische stuk over Afrikanen bij de buren).

  Ik zie eerlijk gezegd niet, lieve Ilona, waar je precies naar terug verlangt. Met het ouwe clubje ouwehoeren? Dat kan toch in principe overal? Dat hoeft toch niet perse bij de buren? Daar heb je toch in beginsel alleen maar een site voor nodig waar het clubje een reactieveld vindt, waar de anderen ook regelmatig zijn, een site die technisch in orde is, en that’s it?

  Uitgezonderd JaJu heeft tot op heden de hele oude hap de weg naar de kroeg hier al gevonden, dacht ik. En Willem, Deksels, Ingries, Warhoofd, Marianne, en Plopje die waren al langer ook bij de buren weg of zijn daar nooit geweest. Dat was niet per 11 september vorig jaar. Vergeet niet dat veel van die andere reageerders daaro gewoon nicknames van de blogbeheerder zelf waren. Je kunt dat heel eenvoudig zien. Die zijn namelijk ook al een jaartje of zo weg …

  Maar Iloon, als je klaar bent met koken, of zelfs eten of de afwas, of het kopje koffie bij het Journaal, het heeft geen haast, wil je dan eens uitleggen waarom je precies weent? Wat mis je precies, is het iets anders dan wat ik in het bovenstaande beschrijf? Of doe het in een email als je wilt. Ik ben echt oprecht benieuwd.

 25. Zie je haar, daar?
  Ja, ZIJ is daar?
  Riverside, begroet JIJ HAAR?

  Ja, maar naturrlijk.

  Ha Ilona
  Wil welkom zijn
  Kom gezellig aan onze tafel.

  De meesten herken je.
  Je zin “Ik houd van juliie allemaal”, is gewoon 18 Karaat.
  Probeer te leven in de werkelijkheid

  Geniet ervan,
  probeer iets van je zelf te geven.
  Je krijgt het dubbel terug, veelal.
  wil welkom zijn.
  Probeeer als het lukt “iets” over het “ikje” te zeggen
  Dat zou ik wel leuk vinden.

  Je doet er goed aan hier te zijn.

 26. apiedapie
  Ik heb er ook niet aan gedacht en helaas ook niet even op de naam gegoogeld, maar je had kunnen vermoeden dat John Ried iets met Fokke & Sukke te maken heeft. Dat is nl de enige verklaring voor het feit, dat hem gevraagd wordt een handtekening te zetten voor een fan.

  Ik moet dus iets terugnemen van mijn emotionele reactie van 13.40 uur.
  Ik vind wel dat NRC-medewerkers eigenlijk van deelname moeten worden uitgesloten om elke schijn van nepotisme te vermijden.

 27. Mopperkont, maar daarom vroeg ik me dus of waarvoor hij zijn handtekening moest zetten. Ik dacht aan een petitie of een verklaring van goed gedrag dus. Wellicht denkt de schrijver en de redaktie dat zijn naam bij ieder meteen bekend is. Als er Erik van Muiswinkel had gestaan, ik noem maar iemand, dan hadden we het immers wel onmiddellijk begrepen. Sorry John! I love Suske & Wiske eh nee Fokke & Sukke dus (een naam die je aan Engelstaligen niet krijgt uitgelegd, dat dat humor is dus, in een regulier normaal Nederlands dagblad dat te vergelijken is met Le Figaro, New York Times, Die Welt). Grappig zijn wij toch, Hollanders. Spuiten en Slikkuhhhh, wanneer komt de volgende aflevering weer op TV?

 28. apiedapie
  De schrijver en de redactie hebben vast niet gedacht, dat iedereen weet, dat John Ried de schrijver en/of tekenaar is van Fokke & Sukke, maar je had het kunnen bedenken en/of opzoeken. Het was dus een doorzoekertje of een doordenkertje.
  Het blijft natuurlijk ijdeltuiterij om twee keer op een dag in de krant te willen komen. duimpje omlaag dus.

 29. Tja, ik blijf het merkwaardig vinden dat medewerkers ook het lezersrubriekje vullen. Een wonder eigenlijk dat Peter Vandermeersch nog geen ikje heeft laten plaatsen.

 30. is het ’n rommeltje?
  Jawel . op z’n Zachtst gezegd is het ’n rommeltje.

  Je zou zo maar kunnen Zeggen, dat het ’n Rommeltje is?

  Ik neem ’n laatste slok, groet u, waar u ook bent.

  Over 6 uur, mijn eerste kopje “dark roast?

  Ha , u heeft nog ’n paar uur te gaan. Deze dag.

  Het ga u allen goed.

  Met ingang van vandaag is het nemen van “selfie’s” hier strafbaar.

 31. Das een goeie APD een ikje van VanderMeersch, dat ontbreekt er nog maar aan.

  Incestueuzer kan het niet worden bij de krant, om maar niet over nepotisme te spreken.

 32. Apie om 17:50
  Alles inderdaad in deze volgorde.
  Ga nu naar het Jounaal kijken.
  Morgen mijn allerliefste, kleine handenbindertje over de vloer.
  Wordt vervolgd…

 33. Goh, een historische datum dus, nine eleven, geen wonder dat het schisma in jullie hoofden staat geprent.

 34. Ilona,

  Je kunt toch gewoon hier vertellen wat je wilt, zonder je ontrouw te voelen aan drasties..

 35. De Fokke&Sukke-makers zijn geen medewerkers van de NRC maar een driemanschap cartoonmakers dat ook aan de NRC levert. Tenzij dat is wat je onder medewerker verstaat. Voor mij is een medewerker echter (een eufemisme van werknemer) iemand die in loondienst is.

  En als zo iemand een Ikjes-anekdote meemaakt, opschrijft en instuurt, en dat wordt geplaatst, waarom zou dat dan meteen incestueus en nepotistisch zijn? Mag dat alleen met stukjes van onbekende lezers en andere voorbijgangers van de krant?

 36. Vast in dienst, of los vast, betaald, je bent dan geen lezer. De hele lol van de ikjesrubriek was altijd dat nu ook eens een gewone lezer iets kon inzenden en het genoegen smaken dat in de krant afgedrukt te zien. Da’s mijn punt. Verder is het niet erg hoor. Ik denk dat ze alle zeilen moeten bijzetten om het rubriekje nog gevuld te houden, duurt niet heel erg lang meer heb ik de indruk. En dan zitten vooral wij hier met de gebakken peren.

 37. Luvienna,

  De status van die Fokke en Sukke- jongens was mij niet bekend.

  Mijn afkeuring geldt in het algemeen dat- zoals MK meldt-medewerkers van NRC ikjes gaan insturen die onmiddellijk geplaatst worden.

 38. Dank je, pawi. Kluisje!! Natuurlijk, hoe kon ik het vergeten. Die andere betekenis van “nauwelijks sokjes” aan kende ik niet, zal wel urban slang zijn.

 39. Weinig nieuws onder de zon overigens. Zie hier een ingezonden-brievenwisseling uit 2009:

  De lezer schrijft:

  “Ik ben één van de regelmatig niet-geplaatste ‘ik@nrc.nl-schrijvertjes’. Als dagelijks tientallen ‘ikjes’ de redactieburelen van uw courant passeren, spreekt het voor zich dat men wel sportief teleurgesteld maar niet boos kan zijn als het eigen ikje niet geplaatst is. Maar dan moet er wel sprake zijn van eerlijke concurrentie.

  Onlangs kwam ik opnieuw een redacteur van NRC Handelsblad tegen. Na het ikje ‘De dode hond’ gelezen te hebben, – als veel abonnees lees ik als eerste het ‘ikje’ – viel mijn oog op het op pagina 3 geplaatste artikel ‘Beheersing Nederlands cruciaal bij aardrijkskunde’, ‘door onze redacteur Derk Walters’, dezelfde schrijver als het ikje. Ik stel voor de spelregel in te voeren dat redacteuren van deelname zijn uitgesloten.

  Jan Luyt
  Voorburg”

  De krant antwoordt:

  Een regel die medewerkers van de krant verbiedt ‘ikjes’ te leveren, om oneerlijke concurrentie te voorkomen voor lezers, overwegen we niet. Wel zijn we ons van deze materie terdege bewust. Wij zijn daarom zeer terughoudend in het plaatsen van ikjes van journalisten en anderen die werkzaam zijn in de journalistiek (…)

  De onlangs aangetreden chef van de Achterpagina, Paul Steenhuis, heeft de algemene regel ‘geen ikjes van redacteuren’ nieuw leven ingeblazen. Maar op die regel zijn wel uitzonderingen en die gelden onder meer de actualiteit. Het kan zijn dat een medewerker zo snel een ikje heeft, waarin hij of zij iets meldt dat aansluit bij de actualiteit, dat die daarom voorgaat. Het gewraakte ikje van Derk Walters was daarvan een voorbeeld.(…) Maar het is en blijft een zeldzaamheid. Er geldt een 1 procentsregel: op de ongeveer driehonderd geplaatste ikjes per jaar zullen hooguit drie van eigen redacteuren zijn.

  En ene Apiedapie fulmineert (ik was hem zelf vergeten):

  Apiedapie zegt:
  zondag 14 juni 2009, 23:54 uur
  Dank voor uw toelichting; ook mijn bijdragen worden systematisch niet geplaatst. Het zij zo. Maar uw redenering rammelt aan alle kanten. Als het echt waar zou zijn dat slechts een procent van uw medewerkers afkomstig zou zijn (drie op de jaarlijkse 300) dan vraag ik me af waarom uw goede Paul Steenhuis het blijkbaar toch als een issue zag, en een regel ‘nieuw leven heeft ingeblazen’.Weest u gewoon eerlijk en geeft u toe dat redacteuren en hun familieleden en vrienden onder allerlei fantasienamen hun eieren kwijt op de achterpagina kwijt mogen.”

  Bron: http://weblogs.nrc.nl/lezerschrijft/2009/06/13/de-lezer-schrijft-over-ikjes-en-manmens/

 40. @pawi, ik weet niet wat je suggereert. Als ik zeg dat ik me van die tweede betekenis niet bewust was, dan is dat zo. Het is een letterlijk citaat van Klare taal, die gebruikte het – evenals ik – puur in de zin van hoe mensen gekleed gaan tijdens het sporten. De link met het pornoplaatje bij de buren, dat helaas door een anoniem iemand weer naar boven is gehaald, die maak jij nu. Waarvan akte. En tamelijk onfris als je het mij vraagt. Jammer.

 41. ApD , ach ach wat willen we weer alles uitleggen, ikzelf voorop.

  Gebakken peren staat altijd voor een misbaksel, in jouw geval een prachtige gebronzeerde ovenschotel, eerste prijs in de Smaak.

 42. Klare taal, de tweede betekenis van “met de gebakken peren zitten” was me wel bekend, maar daar dacht ik niet aan toen ik het fotootje opzocht. Ik speel in mijn blogs en reacties met taal, woorden, kleuren en illustraties.

  De veronderstelde tweede betekenis van “meisjes zonder sokjes”, in de zin die pawi bedoelt, heb ik na 15 minuten en 15 pagina’s op google search nog altijd niet gevonden. Niet vreemd dus, lijkt me, dat ik die betekenis niet wist. Maar goed, sommige mensen willen je pakken en je kunt je maar net zo goed niet verdedigen.

  Je denkt dat iets is afgesloten, en hopla, ineens zonder aanleiding wordt er gesteld “ik heb bijna spijt dat ik de excuses aanvaard heb” en “er blijft iets hangen van een vieze smaak” en de hele zaak – pijnlijk als die was voor alle partijen – wordt weer opgerakeld. Dat is naar mijn normen en waarden behoorlijk laag, zoiets doe je niet, da’s min, of je hebt, op z’n best, in sociaal opzicht oogkleppen voor. 😦

 43. Ja, d’r zit pit en en ze is niet op d’r mondje gevallen. milde glimlachicoon

  Zulke (vrouw)lui kunnen we hier wel meer gebruiken.

 44. De Schrijvende Rechter
  september 9, 2014 om 01:03

  Ieder zijn meug Rechtertje.

 45. Ik zou het aardig vinden, hier bezoekers te treffen, die voor anderen ’n meerwaarde in welke vorm ook kunnen zijn.
  In woord, beeldspraak, gebaar, emotioneel. Het leven verrijken.

  Men verlaat het Cafe Apiedapie, met ’n Goed Gevoel te hebben.
  Bij mogen dragen, tot met “iets van zich zelve”.

  “ik ga kijken bij de buren” is wel zeer interessant: Beter zou zijn Dank voor aller aandacht, graag tot ’n volgende keer.

  Als u het nog niet door heeft;
  Er blijft iets hangen van een vieze smaak.

  Ik stel vast, dat het hier vertoeven, ’n participatie vraagt. Meedoen.
  Om te stellen, dat per Saldo ’n vieze smaak resteert, doet dat onrecht aan de blogbeheerder, de andere aanwezigen.

  Stel dan ’n volgende Keer:
  Ik zou het leuker vinden als……in de huidige ambiance domineert, ’n gevoel dat ik bij de buren niet of minder heb.

  Het vaststellen van teleurstelling, zou in eerste instantie bij de reactant zelve – in stilte – moeten zijn.

 46. Dezer dagen

  ’n Nieuw cafe
  Moet ik er mee?
  Het is ’n aantrekkelijk , wulps uitnodigend

  2 Soorten Luitjes
  de één van uitzich zelf mature , pietsie zelf bewust
  weet dat van zich zelf, dus bescheiden

  de ander, ietsie onzeker, bevestigt onzekerheid
  door veelal plakken en Knippen als dat gewenst
  zou zijn.
  Zelden eigen initiatief, veelal reagerend op in plaats van stellend

  Vergelijk ’n reactant met : Ik zie tot mijn vreugde dat ik “de intro ” heb gehaa;d?
  Pardon de “intro” gehaald?
  Maar dat is toch eerder ’n subjectief verzamelinkje van Beheerder
  Dan het “missen van de Boodschap in het Cafe”

  Ik heb ‘iets van ’n vieze smaak”,
  Ooops, staat als ’n Huis.
  Niet verontrustend, je weet wie het zegt?
  Waar zullen we het over hebben?

  Ha ha eerst mijn dagprogramma, dan huiswerk, dan Cafe Apie,
  Het was goed u even te ontmoeten.

  Mooie dag, in mijn geliefde Vaderland

 47. Vergelijk:
  pawi
  SEPTEMBER 9, 2014 OM 09:03
  “Er blijft iets hangen van een vieze smaak? ,
  het zijn niet mijn woorden apiedapie.

  pawi
  SEPTEMBER 8, 2014 OM 22:17
  “Kijk toch ook maar even bij de buren, apiedapie.

  Er blijft iets hangen van een vieze smaak.

  I rest my case. En als u toch aan het omhoog scrollen bent, bekijk dan rustig het:

  pawi
  SEPTEMBER 8, 2014 OM 22:24
  “Sneu om met oud nieuws in een gigantische woordenbrij te proberen af te leiden waar het even om ging. Politici, managers, ze doen het minder doorzichtig maar net zo hevig als jij. Pffft.

  Geplaatst terwijl ik gewoon in een andere discussie (over het plaatsen van ikjes van NRC-medewerkers) een reactie aan het samenstellen was.

  Er blijft zeker iets hangen ja. Prettige dag nog allemaal. Heel fijn.

 48. Voor Apiedapie ter Overweging.
  Ten overvloede stel ik dat ik eerder zou kiezen voor bijv Letterzetter, die naar aanleiding van mijn “zwoegen met Muziek” ’n videootje van you tube aanbiedt , dat precies aansluit bij waar ik mee bezig ben. Dat stukje in je intro verwerkt.
  Jij geeft de voorkeur aan ’n stilistische contemplatie, waar , villein in zit.

  Vervolgens ’n tevreden reactant, die genoemd is, vanwege haar stilistisch bloemen pracht.

  Ik geeft de voorkeur aan:
  Letterzetter ’s video.
  R, kan aan de bak. Of……??

  Dan heb je reactanten, die actief iets voor elkaar betekenen.
  Natuurlijk kan ik het zelf opzoeken, maar het is Letterzetter die “het” neerzet, dat vind ik heel erg leuk, dat meld ik.
  JIJ slaat het over.

  Ik ben ’n beetje teleurgesteld, is niet erg.
  Ik heb nog steeds ’n goed gevoel hier.
  Wil vooral vooruit kijken.
  Achteruit kijken is voor de glimlach..
  Neem het bovenstaande mee. Als je ……weer ’n Intro maakt.

  Oh, misschien wel tot zo meteen?
  Wie weet?

 49. Generatiekloofje

  Onze zoon studeert en woont sinds kort op kamers. Hij is genoodzaakt zijn eigen maaltje te bereiden. Tot verbazing van mijn vrouw en mij doet hij dit voorbeeldig en met behulp van kookboeken, meestal via internet. Mijn vrouw houdt van koken en heeft een groot aantal (papieren) recepten, waaronder een oud kookboek van haar moeder. Hierin staat onder meer een recept voor een saus met als begin: „Laat in een pan vet goed bruin worden en voeg al roerend het meel toe.”

  Opmerking van zoonlief over dit recept: „Wat een shit-recept zeg, wat moet ik nu vet goed bruin laten worden?”

  Mark de Lange

 50. ‘En dat studeert dan’, zullen we maar zeggen. zucht

  WWat een gekneuterleuter trouwens. Het ‘eigen maaltje’, de uiterst schrale pointe, ‘zoonlief’ en kijk toch eens hoe die jongen dat zo aardig aanpakt.

  Alleen jammer dat ie zo grof in de bek is en dat z’n ouders dat in alle vertederde onnozelheid menen te moeten overbrieven.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 51. Zegt u?
  Met Cafe Apiedapie, hier ?
  – Ik hoor zulke wulpse verhalen?
  Ja, daar zijn we zo maar in beland?
  In principe is iedereen welkom hier.
  -Wat enig.
  Dat vinden we zelf ook, dat houden we ook graag zo.
  – Zijn er nu al mensen, ik bedoel het “ikje” is er net?
  Ja, dwz Dsr is er al. Die zit aan ’n vrolijke , kleurrijke tafel, bloemetje erbij.

  Dan heb je nog de wat wij “grauwe tafel” noemen, daar zitten de Plakkers & Knippers. Vragen nog wel eens aan anderen: Vind JIJ ervan lijken die hoofdjes op elkaar?
  Zij komen eerst hier gaan dan nog wel eens naaar Drasties, de Buren zal ik maar zeggen.
  Ze komen hier vol verwachting, maar missen op enige manier, net de “boodschap van het Huis”. wij zitten daar niet zo mee. Zelf zeggen ze bij het weggaan dat ze met ’n vreemd gevoel weggaan.
  Toch gaan ze voor hun visie, is er ergens ’n beerput, ze gaan er pardoes op zitten.
  Zo zijn ze ook weer.

  O, dank u wel voor uw uitleg.

  Oh mevrouw, u kunt ook gewoon komen “buurten”, geen probleem.
  Mooie dag, dag

 52. Mark , leuk hoor studerende zoon.
  Of hij zo blij is met dit stukje, zou ik niet weten.
  Als je studeert, dan ben je toch bezig om iets te maken?
  Mijn geliefkoosde zin: Ik kan er niets mee, daar schiet JIJ weer niets mee op.
  Toch zal je zoon in enige bui stellen, m’n vader heeft me in de krant gezet. Bedoelde het goed, maar …de uitwerking..
  Wat je ook gaat maken, veel plezier.
  Succes met je studie.
  …..Als er nou wat gebeurt, dat je denkt, die lezers van de Nrc….gewoon insturen..OK?

 53. Vetgoed is oud goed, mopperkont zet het terecht al bij de klassieken. Gaaf, super, vet, lauw, ueber, het is al voorbij. We zitten nu bij leuk en kom daar nog maar eens voorbij…

 54. Let ook nog even op de plaatser van het ikje van vandaag. Internetshopper is hier niet bekend maar weet wel de juiste snaar te raken. Gisteren op drasties, nu bij apdp. Dat moet een oude bekende zijn. Apdp kan het vast wel zien aan het IP adres.

 55. Internetshopper plaatst alleen een ikje hier en bij de buren,

  Geen snaar geraakt bij mij, misschien een poging tot mediatie, wie zal het zeggen?

 56. Mark, in die dagen, had ik ’n wel zeer eenvoudig keukengerief.
  Mes, vork, lepel ’n pannetje. Voor ’n ei misschien?
  Ja, er kon met gemak ’n ei in. Heb je wel tegelijk de kern te pakken:
  Mijn motoriek, was toen asymetrisch, dysharmonisch.
  Er zijn bij mij heel wat eieren naast mijn pannetje beland.
  Uiteindelijk kon de Almachtige het niet langer aanzien, verbeterde de “link” in mijn hersenen.
  Voorwaar, ik zeg je , het ei belandde in 1 worp in mijn pan.
  Mijn vertrouwen in de Almachtige is toen nog niet rotsvast geworden, maar is zeker wel bestendigd.

 57. Apiedapie
  Ik heb er ’n Stabilisatie pil, voor “Dit wordt ’n Vrolijke Dag?”
  Er zijn in je cafe reactanten, die soms, iets uitvergroten , om Aandacht vragen, iets kwaken, plakken, knippen.

  Gewoon ’t grootste deel laten voor wat het is.
  Niet te veel op reageren.
  Zelden, toont men ’n nieuwe weg.

  Het denken, verwerken van info, is nogal patroonmatig saai.

  Laten voor wat het is.

  Ik krijg de indruk, dat mijn Pilletje werkt.

 58. Ha ha , KT, het is hierbij bijna aangetoond: Ons Snaarwerk is van ander niveau. Stel met mij vast , dat bij ons niet enige snaar wordt geraakt, er zijn anderen die zo maar stellen: De juiste snaar wordt geraakt.
  Ik neem mij voor geen snaar bijstellende Pil , te zoeken, definieren.
  Ik laat het even voorbijgaan. Vermoedende dat mijn Vrolijke Dag er niet betekenisvol onder zal lijden.

 59. Vanmorgen kwam ik mijn buurman tegen.
  Hij liep te stralen van blijdschap.
  ‘Kijk eens!’ riep hij, ‘het nieuwste van het nieuwste!’
  Hij hield zijn linkerarm omhoog.
  Aan zijn rechterarm bungelde een glanzend zwart koffertje.
  Ik keek waarschijnlijk een beetje schaapachtig.
  ‘Mijn smartwatschj, kerel!’
  ‘O?’
  ‘Kijk dan!’
  Op zijn pols zat een lomp vierkant kastje.
  ‘De Appel Watschj,’ kraaide hij, ‘gaaf jongen!’
  Ik vroeg hoe laat het was.
  Hij klemde het koffertje onder zijn arm om zijn rechterhand vrij te maken.
  ‘Hij staat nu op de hartslagmeter, wacht…’
  Hij tikte op en veegde over het schermje.
  ‘Euh… wacht, zo…’
  Het duurde even.
  ‘Ha! Tien uur twintig… o nee, dat is in Londen… wacht…’
  ‘Ja, dit is het!’ en triomfantelijk duwde hij het kastje onder mijn neus.
  ‘Ja, ik zie het. Heb je een nieuw koffertje?’
  Zijn triomfantelijke brede lach verdween als sneeuw voor de zon.
  ‘Euh… ja, nee…’ stamelde hij, ‘daar zit de batterij in.’

 60. Die batterij-koffer, maar dat is echt onder ons, daar zijn ze wel mee bezig. Lichter , kleuriger, ze werken zich daar in het Lab in slag in de rondte, Wanneer uitgetest? Voorjaar 2015? Ik denk dat ze dan te laat zijn.

 61. Er wordt nergens gezegd dat de jongen studeert. Hij woont in ieder geval niet in een universiteitsstad waar hij goedkoop in de mensa/alma kan eten.

 62. Oeps, hij studeert wel volgens zijn vader * rode koontje-ikoontje *. Nu ja, dan woont hij wel heel ver van een mensa/alma(zuidnl). Of zouden zijn ouders hem te weinig geld toestoppen?

 63. Uitstelgedrag

  Het vriendje van een van mijn dochters moet er dit jaar hard aan trekken om het eerste jaar van zijn studie te halen. Als zij een weekendje bij ons zijn komt het tijdens de borrel op dit onderwerp.

  Hij geeft aan dat hij zich nog moet opgeven voor een cursus ‘zelfmanagement voor uitstellers’. Wij kijken geïnteresseerd naar hem, het valt even stil en hij zegt: „Maar dat doe ik zo meteen wel even…”

  Nitha Annink

 64. Hartelijk dank voor dit bericht uit het Land Waar Niets Gebeurd.

  Dat had niet gehoeven. Echt niet.

  ‘En dat studeert dan’, zullen we maar zeggen. zucht

  Wat een gekneuterleuter trouwens. De ‘borrel’, de uiterst schrale pointe, het te kakken zetten van andermans kind…
  Eindoordeel:3 (zegge: drie)

 65. Trouwens, het is afgewarmde prak! Hetacademisch jaar is nog maar net begonnen, dan is het nog veel te vroeg voor die eerste zin.

 66. @ Bertje,

  Nou je het zegt, inderdaad volgens pa ‘is hij genoodzaakt zjin eigen maaltijden te bereiden’, lijkt me erg tijdrovend in dit geval.

  Boodschappen doen, recepten lezen, maaltijd bereiden, afwassen etc.
  Blijft er nog voldoende tijd over voor de studie is de vraag.

 67. Apiedapie, dat je cafe ’n Broedplaats van veel aardigs wordt goed zichtbaar. Proficiat.
  Er zitten prachtige overdenkingen bij.
  Dat gaat met de maalstroom met de Waan van de Dag , flopps weg?
  Dat verhaal van Letterzetter met die koffer, is natuurlijk ook ’n verhaal met ’n baard, maar als je ’t voor de eerste keer leest, je snarenwerk saat goed, dan wordt er niet 1 snaar geraakt, welnee, , dat is Lachen., ik las het voor de eerste ker , dus hier was het helemaal goed.

  Komt het:Kan je daar geen rubriekje:
  Op enig ogenblik Krijg je ’n rubriek cafe Apiedapie Het Aardigste van….

  Als ’t niets is , ik bedoel geen goed idee, is is ’t niets! hahaha

 68. Ik heb altijd begrepen, dat het eerste jaar daar zo’n beetje helemaal voor is bestemd. Zij die het niet kunnen, het snaren spel van opnemen, studieresultaat, leuke tijd, als dat niet goed staat afgesteld, dat merk je toch het eerste jaar?
  Is het dan geen “itempje” voor de familie zo’n jongmens er op te wijzen dat er andere leuke dingen zijn, die hij misschien wel vanzelf op tijd aanpakt?
  Het gaat niet aan, enig persoon zo “te postioneren”? Dat deugt toch voor geen meter?
  Ik heb daar eigenlijk geen goed woord voor over?

 69. Wat zie ik nou! Mijn stilistisch bloempje verdwenen uit de intro? Die over dat horzeltje van me? Waarom? Is Cafe Apiedapie (een goeie suggestie trouwens) alleen uit op meezingers? Geen kritische noot gewenst? Geen plaats voor wat cynisme? Alleen maar “hier kan ik niets mee” en andere zelfstrelende bijdragen?

 70. @P
  Zou het echt waar zijn? Ben benieuwd wat men daarop te zeggen heeft.

  Wat stond er eigenlijk?

 71. Een Intro dient toch niet als thermometer van het wisselende humeur van de blogbaas? Het zet de toon voor de Ikjesweek, en eenmaal geplaatst is geplaatst. Dan blijf je er vervolgens als blogbaas met je poten vanaf, ook al krijg je achteraf spijt van wat je geschreven hebt.

 72. Nou nou wat een opwinding, conclusies en oordelen nog voordat ik een reactie heb kunnen geven. Al sinds maart ga ik elke maandagavond nog even door het intro, met een scherp pennetje, en schrap overbodigheden, uitweidingen, grapjes die bij nader inzien niet zo werken en nog zo wat. Dit om het geheel strak te houden. Mag hoor op het internet. Het is geen geschreven krant.

  Een tijdje terug heb ik maar liefst 30% uit een inderdaad veuls te lange intro gehaald, wellicht kunnen Riverside en DSR die mij daar toen fijntjes op wezen, zich die discussie nog herinneren.

  In dit geval heb ik het geheel met een kleine 20% ingedikt. Zo uit het hoofd gezegd – en afgezien van overbodige zinnetjes en woordjes door de hele tekst heen – ging het om vier grotere brokken: een citaat van mezelve, een citaat van DSR, een citaat van pawi, en de gehele tweede alinea waarin ik als zelfspot een schrijfopdracht had neergezet, te weten: knip de eerste alinea in drie stukken op en maak er iets wel leesbaars van (die eerste alinea bestaat namelijk uit een lange ambtelijke Ivo Opstelten zin). Die zelfspot werd kennelijk niet opgepikt en bovendien onderbrak het het betoog bij nader inzien. Alinea 3 (nu alinea 2) sloot door dat taalgrapje niet meer aan op alinea 1.

  Schrijven is schrappen, zei mijn vroegere hoofdredakteur al. Live with it, blijf je best doen en wacht op het volgende intro. Het is geen consensus stuk, het is mijn persoonlijke samenvatting van een week ikjes bespreken. In het echt noemen ze dat een chairman’s summary (en daaraan wordt, neem dat van mij aan, ik kan het weten) weken soms maanden geschaafd.

  @riverside: prima suggestie, hadde ik tijd gehad dan had ik ook zeker een apart verhaal aan de saxofoon gewijd, bestaande uit jouw en mopperkonts teksten rond de video, met ook een enkele persoonlijke herinnering aan mijn eigen saxofoon-opa, en zeker ook aan de langere en vaak keioriginele hoog kwalitatieve bijdragen van Letterzetter.

  Ik zou in het algemeen graag wat meer en specifiekere bloemlezingen uit Cafe Apiedapie doen, of stukken naar aanleiding van. Thematisch. Een onderwerp uitdiepen. Niet verstopt in samenvattingen met ook andere ongein.

  Voorlopig is dit echter – gelet op mijn andere bezigheden – het maximale dat ik wil en kan doen: een keer per week een intro (maak ik in het weekend of soms op maandagmorgen), eens per maand een intro voor Rozenwaters koppenrubriek, en onregelmatig nog zo wat varia artikeltjes en fotootjes.

  Maar let op, als ik gepensioneerd ben, dan gaat deze site pas echt bruisen. Elke dag iets nieuws, let maar eens op. Over een jaar of twintig. Heb je nog even?

 73. Och mensen, in mijn intro rommelt Apie ook geregeld, al naar gelang zijn humeur en of je wel of niet bij hem in de gratie ligt. Maar goed, mijn bloeddruk stijgt alweer en ik heb beslotwn positief te blijven dus laat ik er maar over ophouden.

 74. Nee Rozenwatertje, da’s niet hetzelfde. In die van jou heb ik voor de grap – als zogenaamde vergelding – mijn formulering over of je zeikerig bent of schijnt of niet aangepast. Net zoals jij de koppen van je kwaliteitsafbeeldingen soms wel meerdere keren per uur laat (liet?) wisselen. Dat was een parodie. En die houden we er vast in, want zeuren blijf je 🙂

 75. 100. Wanneer zou APD met het pennetje door zijn reactie op 18.09 gaan?

  En iedere gastheer de mensen mensen ‘live with it’ toeveogt, zou een euro in het vloekpotje moeten doen.

  Verder eens met Keesschie, goed gesproken.

  En HR, was asjeblieft weer je oude sneerderige zelf. Dat positief doen is kennelijk niet goed voor je gezondheid, zeker niet voor je bloeddruk. Voor je het weet heb je etalagebenen.

 76. Dus het Ikjes-Intro kan per dag worden aangepast? Dat ontraad ik, want behalve Luv, een zonderling en bij toeval zal niemand dat in de gaten hebben. Het Intro is een belangrijk element van het Ikjes en Eindoordelen-item waarmee je niet lichtvaardig moet omspringen. Hou je aan een deadline (vast ook geleerd van je vroegere hoofdredacteur) en that’s it.

 77. Voortaan gelft dus ook bij de intro: screenshotje maken! milde glimlachicoon

 78. Wanneer DSR een opmerking maakt over de lengte van de intro, of waar dan ook over, dan is dat bedoeld als wijze les voor de volgende keer – niet als aanmoediging om te gaan schrappen, integendeel!

 79. He, er staat nog geen minnetje bij m’n laatste twee reacties.

  APD is zeker even eten. milde glimlachicoon

 80. Om weer even op het onderwerp van deze draad, het Ikje, terug te komen: dat is volgens mij een flauwe variant van een ouwe grap:
  Message from Procrastinators Anonymous:
  Tonights meeting has been postponed.

 81. Tsjonge jonge wat een reuring in de kippenkooi maar weer.

  Het net opgerichte Café Apie rolt en bolt heen en weer met de tumultueuze bezoekers.

  Het ergste vind ik de opmerking “live with it “, dat is net zo erg als het huidige “wen er maar aan”.

  Nee dus nooit niet!

  .

 82. Groot komisch talent, dat vriendje, maar helaas is dit de ikjes-rubriek en niet de moppentrommel.

 83. Heerlijk dat ik dan maar eens omgaan met ellende en toch gezond ga recupereren doen . Alles mogelijk bij de Volksuniversiteit.

 84. Prachtig deze betrokkenheid bij het intro. Dat geeft de burger moed. Dus het mag wel langer zijn, ik had de indruk dat het niet kort genoeg kon zijn en dat elke alinea, vooral als DSR er niet in voorkwam, in feite al te veel was. Het is dus andersom. Als DSR zegt dat het te lang is, dan moet het voor hem de volgende keer nog langer. De lerende blogbaas zal met deze feedback zeker zijn voordeel doen.

  Nee, Kees, het intro wordt zeker niet dagelijks aangepast; lichte aanpassingen worden sporadisch op maandagavond gedaan. Staat er toch? Of was daar een woord Spaans bij? Daarna dus niet meer. Dat zou de Integriteitscommissie ook zeker afkeuren. Print screens zijn op het internet altijd raadzaam.

  Klare taal, het live with it is een gevleugelde term, ooit geintroduceerd door Luvienna en daarna te pas en onpas door velen toegepast. “Wen er maar aan” is zeker een goede oud-Hollandsche vertaling van een en ander. En zo is het wel, hoe ongemakkelijk de waarheid ook is, de auteur van een stuk houdt zich het recht voor om feilen in zijn originele stuk te corrigeren naar het hem goeddunkt. We kunnen wel afspreken, zo daar algemene behoefte aan mocht bestaan, dat auteur dit in majeure gevallen even toelicht, zoals ook op wikipedia het geval is. Roept u maar. Willen we dat nou echt? Uw – breedgedeelde – wens is mijn heilige opdracht.

  En kusjes voor iedereen. Welgemeende lieve kusjes. Zelfs aan diegenen die oude koeien uit de sloot halen. Koeien die met wederzijdse instemming nou juist in die sloot gedumpt waren. Zeggen dat je uit alle macht een beerput dicht wil houden, maar intussen die beerput juist openen, en er de aandacht voor vragen, langs verschillende kanalen. Diegenen wensen wij veel goede smaak toe, zodat de kusjes geen vieze smaak achterlaten. En gaat over tot de orde van de nacht.

  NB: DSR, gefeliciteerd met de 100e reactie!

 85. @APD
  Neen, dat zegt DSR niet.

  Als DSR zegt dat ’t te lang, dan:
  -is het niet de bedoeling dat in onderhavige intro wordt geschrapt
  -maar dat de feedback wordt toegepast om de volgende keer een bondiger, relevantere intro te componeren.

 86. Nee, je zei ” … niet als aanmoediging om te gaan schrappen, integendeel!” Wat is het tegendeel van schrappen anders dan bijschrijven? Ben benieuwd.

 87. @APD
  Het tegendeel van schrappen is in deze context uiteraard handhaven, ongemoeid laten.

  Mocht dat onverhoopt niet duidelijk geweest zijn, moeilijk voor te stellen maar enfin, ndan is het ’t bij deze.

 88. Begrafenis

  De dame van 89 bij wie ik op bezoek ben telefoneert met haar schoonzus die iets jonger is. Het gesprek gaat al gauw over een andere schoonzus, nog iets ouder. „Ben jij naar haar begrafenis geweest?”, klinkt er vanaf de andere kant. „Wat? Is ze overleden dan?” Nee, ze wist van niets.

  Geen kaart gekregen. De rest van het gesprek gaat over hoe dat kan, dat zij geen kaart ontvangen heeft. Na het beëindigen van het gesprek keert ze zich weer tot mij. Even is er nog een lichte verontwaardiging over het niet ontvangen overlijdensbericht, en dan besluit ze met: „Nou, dat scheelt weer een kerstkaart!”

  Evelien ten Cate

 89. Hoed u voor het bezoek, oh oude mens. Er is zo een Ik-je uitgepeurd.
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 90. Aan Allen, als het goed is slaapt het merendeel Uwer.
  Gaan we, jawel pluralis majestruuksel.
  De intro , is ’n intro.
  Het is eigenlijjk voor de IJdeltuit, die niet zo goed is in, dan plotseling in ’n wave , iets formuleert, bovenzichzelve uitstijgt, dat tig keer wil teruglezen., daar moge de intro ’n bevestiging van, min of meer?

  Lees ik dan die intro niet? Het is ’n stemming van de Blogbaas per heden.
  Wat dacht, U?
  Met de invalshoek , wie & wat zou Apiedapie er uit gelicht hebben?
  Maar er “in de rit ” over beginnen?

  Oh het zal je denkkader maar zijn?
  Oeeef.???
  Wie krijgen er dan het schouderkopje de aansturing?
  Welaan, als je zoals Apie al aangeeft, ook andere opties had. Vooruit man . volgende keer ’n andere ?

  Och ik gebruik wel eens : ‘Waar ik niet zo veel mee kan” Voor de vaste bezoeker aan de “kleurige ” tafel is dat , duidelijk; Ik zou graag iets willen toevoegen , ik mis “het”.

  Voor passanten aan de “Grauwe tafel” is het plakken & Knippen, : men zal er niet uitkomen: Het is voor hen aan de kleurrijke tafel duidelijk.
  Verdere uitleg niet nodig.

  Overgens heeft u de suggesties, de eigen bijdragen voor dit cafe van Pawi al van commentaar voor zien, waar ze – elders- om vraagt?
  Ik vraag me soms in gemoede af of men van de Grauwe Tafel ooit de “Smaak van het Huis ” eigen zal maken?

 91. MK , weer dank voor je muziek -stukjes.
  Luister ze af, als ik wat “neuzel”
  Luv heeft gelijjk, Huis “die-jee”. Veel plezier met het selecteren, dank voor het plaatsen.

 92. Met het verstrijken van kostelijke uren van samenzijn, de seizoensgroet,(deleten), schrappen.
  Is het ongeveer het tegenstelde van zullen we elkander tutoyeren?
  Zo maak je nieuwe vrienden ook in cafe Apiedapie, er zijn er ook, die je vertrouwen driedimensionaal misbruiken.
  Dat doet pijn, je had niet gedacht, dat het toch zou gebeuren.
  Dood, het beeindigen van ’n vriendschap als je het leven helemaal leeft :
  Het hoort er bij.
  Soms zo maar tref je iemand , die……mag ik je ;n Kerstwens sturen?
  – Da’s toevallig, ik wilde hetzelfde juist aan u voorstellen?

 93. Zangherkenning

  In de auto gebruik ik een routeplanner met stemherkenning. Meteen bij aanschaf heb ik het apparaat mijn stem laten ‘horen’. Wel handig om zonder intoetsen, het adres van je bestemming te kunnen roepen. Want TomTom herkent mijn stem uit duizenden.

  In de auto luister ik vaak naar Radio 4 en heb de neiging om met bekende klassiekers mee te zingen.

  Zo ook onlangs, toen ik voluit een tussenstem meezong uit het Ave Verum van Mozart. Totdat plotseling de ingeblikte stem uit mijn TomTom riep: „Ik luister…”

  Pieter Prick

 94. -Aaarghbareuhhhhh-nareutel-icoontje- -Hik!-

  Verschrikkelijk, dat nieuwe genre ‘toevalligheden-met-de-moderne-techniek-verluchtigd-door-de-keuvelarij-van-de-inzender’.

  Hou er maar eens mee op.

  En dan die verpersoonlijking van het apparaat vandaag de dag zucht. Dat mensen al over ‘de’ TomTom spreken, is al er genoeg, maar door het lidwoord weg te laten, verleen je het elektrisch praatdoosje een eigen persoonlijkheid als ware het Tommy uit Sesamstraat.

  Zoals wel van is de naam van de inzender weer veruit het opbeurends,
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

 95. haha, dat had ik laatst ook toen ik Jerusalem, the anthem van sir Hubert Parry op had staan. Ik was natuurlijk veel te laat op mijn afspraak.

 96. Wat ’n IJzersterk verhaal.
  Voor mijn part 100% duim verzinsel, maar wel aardig wat zeg, ik zeer grappig.
  Varianten wilt u van mij?
  Nu?
  Heb ik niet elders gesteld dat mijn linker -& rechterhersenhelft niet willen linken?

  Oh toch: toch niet Bach he?
  Ja wel Bach, Ton Koopman namens de muzikanten ooit in Dordrecht, als u wat muziek herkent, bij Bach, kan dat?
  Ga dan niet meezitten neurien of zo? Ja? Gewoon luisteren & Klappen als dat gewenst is.
  Het gaat hier dus om het tegensgestelde uitdrukkelijk verzoek niet mee te zingen of wat dan ook.

 97. Lieve Apiedapie
  ’n Intro is ’n intro. Niet meer, niet minder.
  Het komt blijkbaar voor , dat….
  Gewoon alles laten staan.
  Neem tips, suggesties ter harte voor ’n volgende keer.
  Wil niet zwichten voor hen die stellen, Meneer…..hallo?

 98. MK mooiie aktie. valt goed hier.
  Op you tube meer mooii spul.
  Dezer dagen is het goed BBC worldservice & CNN, haha ik heb geen keus te zien.
  Dan is de blik natuurlijk op Het proces in z Afrika. gericht.
  de overstroming in india, pakistan
  Dat leggen ze goed uit. Ik bedoel zelfs ik snap het.
  Als je al dat water ziet, waar doen de mensen hun boodschappen?

  Het is aardig om de 2 in comcurrentie te zien.

  ik zit de laatsgte 5 minuten veel stukjes tekst weg te halen, staat te veel van je bijdrage af
  \
  Het mooie Engelamd, dat is het.

  Dus tot starks misschien.

  dagdag.

 99. Willem-Alexander @Koning_NL

  “Sinterklaasje, kom maar binnen met je ongekleurde medewerker op gelijkwaardige voet”, dat past toch niet in het metrum? #sinterklaasliedjes
  Geretweet door Mijntje Donners

  Heb geen idee of dit kan?
  Op hoc\key.nl staat bovengenoemde.

  • Hallo.
   Meneer, dit is cafe Apiedapie.
  • Allemachtig , wat ziet dat er leuk uit.
   Als u dat zo zegt, krult de Staart van de Beheerder. dat is nog tot daar aan toe, de Krul blijft er waarschijnlijk in.

  Oh MK, ik zet ‘m net aan. Mooi he? Zo 10.53 , 19.21 ongeveer (!) wat mooi.
  Ik heb de laatste dagen me op eenvoudige blaasoefeningen…..maar het lukt. Da’s geeft ’n kick, mondstuk, riet, oog-hand coordinatie alles moet kloppen.

  Even terug naar de Passant.

  Het merendeel van de reactanten ligt op 1 oor, of ontwaakt, zet koffie.

  Na het plaatsen van het “ikje” komen ze aan, hier.
  De meesten komen van Drasties.
  De stemming & sfeer is wat wulpser hier.
  – Oh, dus ik zou mijn commentaar op het “ikje” op drasties kunnen maken en dan hier ……
  ’n Enkeling doet, dat.
  Het is eigenlijk ’n Non-opmerking: Mijn commentaar op het “ikje” staat op Drasties.
  Niemand reageert daar op , hier in Apiedapie. Leuk voor je dat het daar staat?

  Oh , meneer, leuk hoor, ik ga kijken of ik het redt?

  Door de weeks is ook goed?
  Ja , zo tegen de Klok van 2.

  Zie maar, mooie dag.

  • Wat zijn die kleine foto’s leuk zeg,
   Ja, daar gaan de “ikjes” over.
   Over mensen, hun kleine belevenissen?
  • Oh daar zie ik ’n plaatje van Bach? Jullie zijn wel van alle markten thuis zeg?

  Vinden we zelf ook, met z’n allen maken we dit.

 100. Timing

  De oudste voetbalclub van Nederland jubileert. Er staat een jubileumwedstrijd op het programma tegen de oudste voetbalclub van de wereld, Sheffield FC. Jort Kelder filmt er voor Hoe heurt het eigenlijk en de stemming komt er goed in.

  Als secretaris van de ontvangende voetbalclub mag ik mij onderhouden met uitgenodigde wethouders en sportbonzen uit de regio.

  Mijn zoon van 7 onderbreekt mijn gesprek met de locoburgemeester. „Mag ik geld?” , vraagt hij. Hij weet altijd het moment goed uit te zoeken dat ik moeilijk nee kan zeggen. Smiley’s en AA drinks liggen in het verschiet.

  De locoburgemeester spreekt hem aan en zegt: „Moet je ook betalen als je vader in het bestuur zit?”

  Zonder na te denken antwoordt mijn zoon: „Normaal niet, maar vandaag wel.”

  Eelco van Ravenswaaij

 101. Nounounou, een sfeerreportage voor de zaterdagbijlage in plaats van een ikje. “Mag ik geld“, het zit er al vroeg in bij de kleine Van Ravenswaaij, nota bene terwijl zijn vader met de locoburgemeester in gesprek is. Opvoeding, homaar. Nee: vertedering als blijkt dat corruptie en nepotisme er al met de paplepel ingegoten blijken te zijn. Nee, het komt wel goed met Nederland, heur. heel licht braakicoontje En wat deed mama op dat moment? Of lag die te wippen met de terreinknecht?

 102. Verklaring van gebruikte termen.

  Locoburgemeester:
  Meestal een gemankeerde wethouder (als in: wethouder Hekking uit Juinen*) met de minst belangrijke portefeuille maar met een ego te groot om in een eenvoudige raadszaal te passen.

  Secretaris:
  Houdt zich bezig met het schrijven van briefjes aan ouders/verzorgers/weekendpapa’s van de leden van de F-jes met het verzoek aandacht te geven aan het ‘Respect-plan’ van de club, zodat de kleintjes niet meer met scherpgeslepen noppen onder hun schoentjes op het veld verschijnen. Declareert alles (zelfs het toiletpapier waarmee hij thuis z’n kont afveegt) bij de penningmeester, zijn beste vriend.

  Secretariszoon van zeven:
  De appel valt niet ver van de boom. Net zo corrupt als z’n vader. Toekomstig bestuurslid van een grote voetbalclub.

  Terreinknecht:
  Weet alles van de bestuursleden die zich aan de bar hangend in de kantine laten vollopen en vervolgens al hun geheimen aan de nuchtere terreinknecht (‘simpele maar jofele vent, hij heeft me vaak in de kruiwagen naar huis gereden’) toevertrouwen.
  De knecht die alleen maar hoeft te knipogen naar de zwaar geblondeerde en zonnebankbruine vrouw van het betreffende bestuurslid, om haar heupwiegend naar het damestoilet te laten begeven, alwaar zij haar rok laat zakken zodat de terreinknecht niet alleen haar sokjes kan inspecteren, maar ook de cornervlagpaal kan plaatsen.

  Jort Kelder:
  Figuur die de jopen van Georgina versmaadde. Heeft een klein pikkie.
  Draagt bretels om zijn te grote broek op te houden.
  Vaart wel eens met de meest ideale schoonzoon des lands (maar waarom wil niemand hem dan hebben?).
  Wilde graag bakker worden maar werd afgewezen omdat hij het te bruin bakte. Toch bakt hij nog steeds veel, voornamelijk lucht.

  *)

 103. Letterzetter! 😀 Roffeltje! (rolling on floor laughing) …

  Over Jort moeten we het later nog maar eens hebben. Ik heb het gevoel dat diens vriendschap met de premier de reden is dat de man tot op heden nog ongetrouwd is. Maar goed, wat weet ik daarvan en wat gaat mij dat aan.

 104. Dan ook maar een fotootje van Georgina, anders wordt ze jaloers

  Georgina was na haar relatie met Jorte een tijdje getrouwd met trompetter Rob, en heeft een dochtertje, dus vermoedelijk is ze weer keigelukkig, hoewel ook de trompetter weer uit haar leven is. Ja, zo gaat dat met die sterren, die hoppen zoals een gewone sterveling dat alleen met Griekse eilanden doet. Hoewel de blogbaas dezes er ook wat van kan hoor. Op haar CV vermeldt Georgina: “She graduated from mavo (high school) in Zoetermeer.” Nou, dat weten we dan ook weer. Nu ga ik boodschappen doen. Ook belangrijk.

 105. Wat ’n schitterend commentaar.
  Prima.
  ’n Aantal invalshoeken, er blijft heel weinig over van opvoeden.
  Nou, waar ligt dat dan aan?
  Ik weet het niet, Letterzetter is weergaloos goed.
  Ik denk dat ik niet de enige ben, die dat vindt.
  Wat is die Van R ’n absolute NUL.
  Op andere terreinen sterker, maar dit stukje slaat gewoon alles wat Onbenul, aangaat. Respectloos, Wat ’n absolute Bagger dit “ikje”
  Ik deel in de Roffel van Apiedapie

 106. Fraaie kenschets, Letterzetter! 😀

  Maar de ‘jopen’ van Georgina? Dat zijn toch Harries? En volgens mij heeft Sjors Jort de bos gegeven ipv Jort Sjors.

 107. Terzijde

  Als U ’n hekel heeft aan ’n stukje over muziek, ga dan vooral , babbelen met uw buurvrouw of wie er ook naast u zit.

  In die dagen besloot het Bevoegd Gezag Storyville, de wortel van de Jazz te sluiten, jalousie, te veel neger invloeden.
  Zo verhuisde de Afro-Amerikaanse muziek oa naar Chicago.
  De 20 jaren met Ellington ea als pioniers maakten musicals, met songs , die je gewoon vandaag ook kunt spelen.
  Inmiddels kent New Orleans ’n Presarvation Hall, band,
  De uitvoerenden van destijds hadden ’n klankkleur, niet te evenaren.
  Op zoek naar de wortel is in vele gevallen goed.
  Kijk zeker ook naar de ontwikkeling, van de oorspronkelijke muziek.
  Naast de technische verfijning is vaak ’n artistieke dimensie groei.
  Mooi, maar toch, die klank van de eerste opnamen?
  Ik luister bijv graag naar Louis Armstrong’s Big Butter & egg man, waar “het ” alles inzit.
  De lijn is volgens mij: Wortel, ontwikkeling technisch , artistiek, hoe iets toe te voegen?
  Dat doet ’n eenling, die de gave heeft om te vertellen door het beheesing van…..

 108. Kun je iets aardigs zeggen over het “ikje”? Afbranden, het is me net iets te voor de hand liggend.
  Lieve meneer R. volgens mij is het zo aardig , als je als Vader, trots kunt zijn op je zoon, hem trots voorstelt, Kijk , daar staat mijn zoon.
  We trekken graag samen op. Vinden we leuk.
  Vaak regelt , organiseert hij zelf z’n sapje.
  Ik zal hem even wenken?
  Daar komt hij al. Kijk dit is Van R jr., let hier goed op hoe alles “werkt”
  Vraag je even aan Mr Coordinator of je iets voor hem kunt doen?
  Neem dan ook ’n drankje?
  Veel succes.
  Dan gaat u weer door met uw babbel.met uw gast.
  ’n Iets ander verhaal, het Dienende is wat aardiger dan het Pakken.

 109. Op andere terreinen sterker, maar dit stukje slaat gewoon alles wat Onbenul, aangaat. Respectloos, Wat ‘n absolute Bagger dit “ikje”

  Also sprach Riverside.

  Om daarna met een
  Kun je iets aardigs zeggen over het “ikje”? Afbranden, het is me net iets te voor de hand liggend.

  op de proppen te komen. Met een dijk van moralisme. Riverside weet hoe het moet? Hoe het heurt?

  Fijne dag nog Riverside, je zwiept van de ene oever naar de andere zonder kant of wal te raken.

  Pak je kleurdoos er nog eens bij. Misschien wordt dat nog wat. Een kleurplaat van een cafe bijvoorbeeld. Of nog eens lekker les 1 van de sax doornemen. Nooit verkeerd.

 110. Een van de passanten noemt het concept:
  ” Doe dit, of Dat, Nooit verkeerd”.
  IJzersterk.
  Het is van fraaie banaliteit.
  De opbrengst kant zien we later wel.

  Niet geplakt, niet geknipt. Het is ’n Mening, ’n Motto.

  Het is de conclusie van ’n gedachten rijkdom, waar we hier zuinig mee zouden moeten zijn.

  Het “volwassen enerzijds, anderzijds”, als we het gedaan hebben we , is voor later.
  Per salso : Dit soort passanten zwiept het cafe naar ……’n kleurrijk ambiance.

 111. In zo ’n soort gelijke discussie hoort men ook wel:
  – Lekker belangrijk.
  Het is het idioom van Aanpakkers.
  Volgens mij.

  Buurvrouw, hallo, leuk U hier te ontmoeten.
  Oh, u heeft het met ’n half oor allemaal gehoord?
  Wil welkom zijn.

 112. Zo, het nieuwe intro is, in concept af, kan nog aangepast worden natuurlijk. Reutel hier nog maar even door, we hebben nog een dag, maar dan maandag om 13h00 is het genieten geblazen, hoor. Heel veel muziek en andere kunst dit keer. En een verrassing voor Riverside Blues. Nee, ik zeg niets, anders is de spanning eraf.

 113. Lieve Apiedapie Mede Apiedapie gasten, Passanten,

  Opgezwiept door omgevingsturbulentie , buiten het cafe gelegen, maar hier rondom mij, waar Dienstverlening met ’n grote D wordt geschreven, lees ik het “ikje” plus scannend de bijdrage van….

  Ik besluit in eerste instantie, voor “Het zal toch niet waar zijn?”..waar is in dit verhaal het dienende aspect?

  Mijn reacties spreken voor zich.

  Maar op de zaterdagse dag kan het verstandig zijn ’n half pilletje te slikken. Gewoon voor de balans.

  Later die dag,: de hersenhelften “linken”, mijn Goede Fee stelt, Riverside, kun je ook nog iets aardigs neerzetten? Toe, je kan het best:

  Ik neem u even mee, in de tijd ’n pietsie terug, naar ’n sportcomplex in de Haagse regio.
  Er wordt ’n top wedstrijd gespeeld. Voor scheidsrechters, op internationaal niveau actief, gewaardeerd, gerespecteerd, ’n goede gelegenheid elkaar te ontmoeten.
  Daar kiest men voor ’n plek “Op het veld, tussen kleedkamer & dug -out.. Duidelijk zichtbaar voor het publiek.

  De internationale Nederlandse topscheidsrechter heeft zijn zoontje bij zich. die er natuurlijk nog niet zo veel van begrijpt, maar de lichaamstaal van Vader , straalt trots uit.
  Och, hij wordt na introductie van Vader, verder niet in het gesprek betrokken. Hij wacht tot Vader klaar is. Hij geeft allen ’n hand.

  De wedstrijd zal aanstonds beginnen.

  Het melden bij de coordinator , of je nog iets kunt doen, is mijn fantasie, volkomen onzin, want de coordinator, heeft zijn medewerkers goed geinstrueerd. Eigenlijk hoeft de coordinator er niet te zijn, de facto, alles is ingedeeld.

  Ik chargeer het dienende , wat ik in het verhaal Van R. mis.

  Qui s’excuse, s’accuse.
  Wie zich verontschuldigt, klaagt zich zelve aan, of zo iets.

  Ik wil niet meer dan ’n schets geven van waaruit mijn Goede Fee de scepter zwaait.

  Als u tot hier bent gekomen?
  Dit was het, mooie zondag.

 114. Terzijde
  Toch , toch ofschoon de voorstellen over de “Pawi adviseert Apiedapie inzake Huisstijl” , toch denk ik dat ” Niet Verkeerd” in bepaalde kring zeker zal aanspreken, mijn voorkeur naar het positievere ” Helemaal Goed” zou gaan.
  Terecht stelt Pawi elders, dat ’n Recht op je doel afgaan, goed commmuniceert.
  Wij kunnen veel van Pawi leren. Haar diverse invalshioeken, de educatieve, het sociale van het “ikje” werkt zij gepassioneerd uit.
  Ik kan dat waarderen.
  Het vermogen in 2 zinnen allen te groeten , getuigt van grote ingetogen eruditie, welsprekendheid.
  We moeten heel heel zuinnig op haar zijn.
  Ze zet uit de losse hand ’n epos neer , mijn zondag kan niet meer stuk. Of ligt het toh aan het pilletje?

 115. Hmm, ik lijk hier soms beland in een versie van Ubu Roi, een toneelstuk van Alfred Jarry, dat de totale verwarring en gekte verwoordt in een surrealistische setting.

 116. Keileuk Apeedee dat je zo’n leuke oude reminder hebt opgegoogeld.

  De mensen mogen best eens herinnerd worden aan oudere kunstsites die van enorm belang zijn en blijven. De jaren 20-50 zijn zeer geliefd en verdienen alle aandacht.

 117. Apiedapie
  De Goeierd, er zijn van die Dagen, dat soms niet alles lukt.
  Haha hier ’n expose geven, da’s voor ’n volgende keer?
  Mijn goede Fee, lacht, streelt me , zegt dat het “alles wel meevalt”.
  Maar ook voor haar zijn er – fysiek – grenzen.
  Ze ligt in welverdiende rust.

  Miijn sax leraar , stelt voor in december naar zijn Ouderlijk Huis in de Provincie te gaan, daar voegt ’n gitarist zich bij ons.

  Aftasten, lekker samenspelen. Repertoire samenstellen.
  Mijn goede Fee slaapt.
  Mijn Goede Fee.
  Als ze niet is uitgerust, gaat er te veel fout bij mij.

  Gisteren, zondag stelt mijn sax leraar voor, in december naar zijn Ouderlijk Huis in de Provincie te komen.

  Gelukkig is het nog september. Zo ver is het nog niet., veel oefenen.
  Basis loopjes.
  in volgorde van accoorden, chromatisch. (Per noot omhoog , omlaag)
  het moet swingen, warm “juicy” klinken.
  Ja, in ’n zeer hoog tempo.
  Dat lijkt makkelijker dan het is.
  Als dat “loopt” kun je “muzikaal op avontuur”, ’n bijdrage leveren, als het fout gaat jezelf redden.
  Het geeft ’n kick dat samen te doen.
  Je wilt niet weten, dat er zeer goede muzikanten, absoluut niet met elkaar kunnen werken.

  Ik leer niets bij deze man. Of
  Ik wil dat jij mij in 3 maanden de basis bij brengt,
  Deal.
  Sommige stukjes, moeten foutloos gaan. dat lukt niet, Dat lukt telkens bij die paar noten niet. Het Moet. Als je dit kunt strak & jazzy spelen ga ik verder met je.
  Dan het jazzy stuk.
  Neen, zachter, warmer.

  Ik krijg ’n Duim van ‘m.

  Dan moet mijn Goede Fee wel uitgerust zijn.

  Terzijde
  Onderstaand gaat over “vechten” Vechten door mens & dier.

  In deze streek, is “vechten” ’n geaccepteerde tijd passering.
  Het is geloof ik diep in ons verankerd.
  Zo laat men hanen vechten.
  Men laat ze als gladiatoren met elkaar vechten.
  Op Leven & Dood.
  Men traint de dieren met de zorg van ’n zeer goed huisvader.
  Normale markt structuur, ’n paar grote fokkerijen, veel kleine eigen baasjes.
  Oh het gevecht zelf is zo gebeurd.
  Het zijn veel primaire emoties, in het begin wel aardig, maar de aardigheid verflauwt, er komt niets voor in de plaats.Oh ja, je kunt wedden. Pardon, als je niet wedt ben je niet naar ’n “cockfight” geweest.

  De mens vecht ook. Mannen, vrouwen. Mannen is tot daar aan toe, als vrouwen vechten, mis ik de drang om te kijken.
  Training: dat gaat zeer serieus. Samen is genoegelijker dus de vechtersbaasjes wonen gezellig bij elkaar.
  Om de werkplek overzichtelijkere te maken, bouwt men ’n kooi.
  ’n Scheidsrechter is er om sporadisch in te grijpen.
  Alles mag. Geen hulpmiddelen, anders dan dat je ’n gebitsbeschermer hebt, en iets om je handen.
  Blootsvoets, je draait dan wat makkelijker om je as. Als je dat beheerst, kan je iemand veel pijn doen met jouw voet in zijn hals. doet ’n beetje denken aan karate. ’n enkeling heeft er voor door geleerd. Die trappen komen hard aan.
  Opwindende trailers moeten je weken van te voren “warm maken” vooral te kijken als…..

  De wenkbrauwen, zijn ’n kwetsbare plek. Scheurt dat, kijk je moeilijker.
  Na de eerste ervaring, “wat aardig”, valt op dat het “bloedige deel” mij tegen gaat staan.
  Als je wint, wat is er mooier? Komen instincten boven: Kijk, dat zit er op! Gewonnen!
  De Goede Fee? Dit is het werk terrein van de Almachtige.

  Gisteren ’n verslagje van boxen in Las Vegas.gezien.
  Men draagt daar bokshandschoenen, men draagt schoenen, geen kooi. “n Touw constructie bakent het werkterrein af.
  Je blijft kijken, omdat je “gokt op “Zwarte ” broek?
  Wit kan er ook wat van. dat gaat zo 12 rondjes door.
  Unaniem wordt door de scheidsrechters de winnaar gekozen.
  Men beslst: Wit wint. daar snap ik het fijne niet van. Zwart snapt het ook niet.
  Als je zoals ik te vroeg begint met kijken, mis je de hoofdschotel, het gevecht der giganten.
  Wat mis ik? Niet veel.
  De goede Fee laat mij in slaap vallen.

  Nu slaapt ze.zelf.

 118. Pingback: Hier is Apie

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: