Vogeltjes kunnen niet praten (37)

propria cures logoDe strip “Fokke & Sukke” is ooit door de redaktie van het literaire studentenblad Propria Cures afgewezen omdat “vogeltjes niet kunnen praten“. Het kwam uiteindelijk goed, zoals de NRC-lezer weet. Vorige week werd Fokke & Sukke-maker John Reid door de redaktie van deze krant geëerd met het plaatsen van een ikje.

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door redakteuren, medewerkers, hun familieleden en vrienden, en soms ook door lezers van de NRC.  Het uitverkoren ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld.

Johns ikje ging over de klasgenootjes van het kind van zijn collega uit Durgerdam. Het kind heet Senne, de klasgenootjes  Soete, Doeke, Tjibbe, Borre, Tieme, Jurre, Melle, Peppe, Fedde, Bokke en Twirre. En wat deden die? Niks. Dat was het ikje. Jort en Lauren Durgerdam kwam ook later in de week aan de orde, omdat Jort Kelder en zijn vriendin daar wonen en volgens de Telegraaf in een oude kerk douchen. Oud nieuws, maar tot op heden nog niet doorgedrongen tot dit blog. Dat Jort (volgens Letterzetter) “een klein pikkie” heeft is wellicht wel nieuws, maar niet eenvoudig te verifiëren.

“Dat mensen over ‘de’ TomTom spreken, is al erg genoeg, maar door het lidwoord weg te laten, verleen je het elektrisch praatdoosje een eigen persoonlijkheid als ware het Tommy uit Sesamstraat.”

De snaterende stamgasten van Café Apiedapie hadden het vorige week over hun nieuws, de ikjes. Die werden weer genadeloos afgemaakt door een in topvorm verkerende Schrijvende Rechter (VSR). Soms bondig (“Aaarghbareuhhhhh-nareutel-icoontje- -Hik!”) soms met meer omhaal van woorden  “Hartelijk dank voor dit bericht uit het Land Waar Niets Gebeurt. Trouwens, het is afgewarmde prak!”  En wat dacht u van deze: “Dat mensen over ‘de’ TomTom spreken, is al erg genoeg, maar door het lidwoord weg te laten, verleen je het elektrisch praatdoosje een eigen persoonlijkheid als ware het Tommy uit Sesamstraat.”

duimpjesbokaalOok Kees de Jongen kon er wat van: Wat zou die jongen nou studeren? Linguïstiek lijkt mij waarschijnlijk.” merkte hij op over het ikje waarin ene Mark de Lange zijn zoon te kijk had gezet. Die had namelijk in de keuken wanhopig uitgeroepen  “Wat een shit-recept zeg, wat moet ik nu vet goed bruin laten worden?” Kees sleepte er de Duimpjesbokaal mee in de wacht (10 votes up en 0 neer). De Integriteitscommissie heeft het groene licht voor een hervatting van de wekelijkse uitreiking gegeven, maar blijft alert.

GeorginaOh, bijna vergeten om ook Jorts gewezen vriendin Georgina Verbaan met een plaatje te eren. “She graduated from mavo (high school) in Zoetermeer.

Letterzetter verhaalde hoe hij zijn buurman was tegengekomen “De Appel Watschj!” had deze gekraaid. “Gaaf jongen!’ “Ja, ik zie het. Heb je een nieuw koffertje?” De triomfantelijke brede lach van de buurman verdween als sneeuw voor de zon. “Euh… ja, nee…” stamelde hij “daar zit de batterij in.”

Dezelfde Letterzetter plaatste ook een handig overzichtje van de cast van een ikje over nepotisme. De locoburgemeester als gemankeerde wethouder uit Juinen, de secretaris van de plaatselijke voetbalclub die alles declareert, “inclusief het toiletpapier waarmee hij thuis zijn kont afveegt”, en de terreinknecht, een simpele maar jofele vent – “hij heeft me vaak in de kruiwagen naar huis gereden” – die “zijn cornervlagpaal” regelmatig in het damestoilet weet te plaatsen.

Ubu RoiHmm, ik lijk hier soms beland in een versie van Ubu Roi, het toneelstuk van Alfred Jarry, dat de totale verwarring en gekte verwoordt in een surrealistische setting“, merkte Klare taal op, en zo is het, waar gaat dit allemaal over, denk je weleens.

Want we zijn nog niet eens op de helft van de highlights van vorige week. We hebben het bijvoorbeeld nog niet gehad over onze lieve Ilona, die hier kort voor 9/11 haar opwachting maakte om te herdenken dat de site van de buren alweer een jaar geleden is ingestort. IlonaDaarna ging ze koken, koffiedrinken, journaal kijken, en op haar “allerliefste, kleine handenbindertje” passen met een stellig “Wordt vervolgd…” om ons vervolgens weer haar rug toe te draaien (zie foto).  Wat Klare taal het invoelende commentaar “Ilona, je kunt toch gewoon hier vertellen wat je wilt, zonder je ontrouw te voelen aan drasties?” ontlokte. Riverside Blues: “Ha Ilona, wil welkom zijn.  Kom gezellig aan onze tafel. De meesten herken je. Je zin “Ik houd van juliie allemaal” is gewoon 18 Karaat. Probeer te leven in de werkelijkheid.”

vrijheidErg blij was ondergetekende met de terugkeer van kunstenares Annette Lemaire, maakster van het prachtige “Voelsprieten”, waarin de wonderen van het alledaagse gepresenteerd worden door een kunstenares die “altijd op zoek is naar de bron van alles“. Kon een zusje van Apiedapie zijn dus. Annette kon vanwege het een of ander al sinds januari 2013 niet meer op deze site reageren, maar ze kwam prachtig terug met het treffende “Ik kan geloof ik weer reageren …” We wachten het verder even af.

Het 100e-reactievaantje ging naar DSR, die snedig opmerkte “Wanneer zou APD met het pennetje door zijn reactie op 18.09 gaan?”  

“Het Intro is”, volgens Kees de Jongen, “een belangrijk element van het Ikjes en Eindoordelen-item waarmee je niet lichtvaardig moet omspringen.”

Dat was trouwens best wel een thema. Aan de ene kant wil iedereen zich graag terug zien in het wekelijkse intro, maar aan de andere kant wil men zo snel mogelijk het einde van het bericht bereiken om weer zelf aan de slag te gaan. Erin schrappen is uit den boze, zo bleek deze week.  “Het Intro is“, volgens Kees de Jongen, “een belangrijk element van het Ikjes en Eindoordelen-item waarmee je niet lichtvaardig moet omspringen.” 

Zelf aan de slag gaan is de norm aan het worden in Café Apiedapie. Reageerders reageren niet slechts. Ze dragen ook onderwerpen aan. Ze plaatsen video’s en Eindoordelen. En ze halen herinneringen op. Cafe ApiedapieRiverside Blues zag het zo: “Meneer, dit is Café Apiedapie.  Allemachtig, wat ziet dat er leuk uit. Als u dat zo zegt, krult de Staart van de Beheerder. Dat is nog tot daar aan toe, de Krul blijft er waarschijnlijk in. Wat zijn die kleine foto’s leuk zeg, Ja, daar gaan de “ikjes” over. Over mensen, hun kleine belevenissen? Oh daar zie ik ‘n plaatje van Bach? Jullie zijn wel van alle markten thuis zeg! Vinden we zelf ook, met z’n allen maken we dit.”

claudeInderdaad, geen nacht zonder Bach, althans volgens onze huis-DJ MK. Hij plaatste ook wat stevige moderne moppies muziek, de Art of Noise en iets geinspireerd op Claude Debussy. De reageerders spelen de boel af tijdens het “neuzelen“, maar moeten volgens Riverside Blues bekende deuntjes niet meeneuriën. “Gewoon luisteren & klappen als dat gewenst is.”

kook een eiTja, die Riverside, onze man in de Filippijnen:  “Mijn motoriek was toen asymetrisch, disharmonisch, “herinnerde hij zich. “Er zijn bij mij heel wat eieren naast mijn pannetje beland. Uiteindelijk kon de Almachtige het niet langer aanzien, verbeterde de “link” in mijn hersenen. Voorwaar, ik zeg je, het ei belandde in 1 worp in mijn pan. Mijn vertrouwen in de Almachtige is toen nog niet rotsvast geworden, maar is zeker wel bestendigd.”

Louis ArmstrongMuziek is helemaal zijn ding, zeg maar: “Ellington en anderen als pioniers maakten musicals met songs die je gewoon vandaag ook kunt spelen. Inmiddels kent New Orleans ‘n Preservation Hall band.  De uitvoerenden van destijds hadden ‘n klankkleur, niet te evenaren. Ik luister bijv graag naar Louis Armstrong’s Butter & Eggman, waar het allemaal inzit. De lijn is volgens mij: wortel, technische ontwikkeling en hoe artistiek iets toe te voegen.”

Ja, en dat heeft ons Rivertje ook alhier gedaan. De roots tot zich genomen, de techniek langzaamaan beheerst, en iets eigens, iets van zichzelf aan de sfeer en  onderwerpkeuze toegevoegd. Dan ben je het café dus niet alleen binnengekomen om iets te drinken, niet alleen om te babbelen, niet om alleen maar te kissebissen of te stalken, nee, dan had je dus een welgevulde rugzak bij je om iets uit te delen.  

kroegtijgerHulde Riverside, DSR, Letterzetter, Heer Rozenwater, DJ Mopperkont, Klare taal en alle andere kroegtijgers die ieder vanuit de eigen specialiteit en interesse hier zoveel aardigs delen. Daar mag zo’n intro van mij best wel veel te lang voor uitvallen. Nog nooit was een intro zo lang in feite. Maar kan een eerbetoon aan de muze, aan de cultuur, aan de medemens, ooit te lang zijn? Nee toch? Nou dan! We live with it hoor.

Een video van eervorige week wil ik u daarom tot slot ook niet onthouden. Het kan echt niet op. Het is deze:

Waarom? Omdat Riverside er eentje heeft: een Mark VII Selmer tenor sax met een “juicy klank“, gekocht voor zoveel geld dat hij negen maanden niet meer kan vliegen. saxHij moet daarop veel oefenen, maar de beloning is dat supermooie warmzachte geluid. “In drie maanden wil ik een stilstand van drie jaar compenseren. Met in het wilde weg een wijsje blazen zit het wel goed, je moet om van deeltje 1 van het stukje naar deeltje 2 te gaan een overgang spelen, Die overgang, moet staan als ‘n huis (…) Veel oefenen. Basis loopjes in volgorde van accoorden, chromatisch. Per noot omhoog, omlaag. (…) Het moet swingen, warm “juicy” klinken. Ja, in ‘n zeer hoog tempo. Dat lijkt makkelijker dan het is. Als dat “loopt” kun je “muzikaal op avontuur”, ‘n bijdrage leveren, als het fout gaat jezelf redden. “

Maar goed, stuur nu dan eindelijk maar eens een echt goed ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij u losmaakt. Voor u het weet staan uw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag anoniem. Mag zelfs met een fantasie-emailadres. Intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Behandelt ikjes en organiseert zoemuurtjes.Want ja. Je moet toch wat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s