Zijn jullie er klaar voor? De nieuwe ikjesweek gaat weer van start (38)

big 2De eerste momenten op je eigen blog zijn zo mooi. Je scrolt alles eens door. Je kijkt of het er allemaal nog lekker bij ligt, of de klanten het naar hun zin hebben. Als een boer die ‘s ochtends zijn varkentjes over de rug strijkt, zijn hand liefkozend door de korenhalmen laat gaan. Dankbaar voor het Leven.

Dit blog mag zich verheugen in een spectaculaire aanwas van nieuwe lezers, nieuwe klikkers, en een enkele nieuwe reageerder. Ze zijn me allemaal even lief. Wat ze hier vinden, elke dag weer?

biggetjesIkjes! Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Het uitverkoren ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld. En dan gaan de reageerders daar commentaar op geven, en op elkaar, en op alles wat er zo in hun leventje gebeurt, wat ze op de televisie zien en wat ze elders op het internet tegenkomen. ’t Is een echte community aan het worden. Mooi hoor.

Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was. Zodat de soms prachtige, soms diepzinnige, soms vileine of kolderieke commentaren niet voor altijd verloren gaan in de virtuele erwtensoep die het internet ook is.

De oogst was weer rijk. Een ikje over gratis bh’s van ene Aad Bol leidde tot ontboezemingen als “Ik herken de belangstelling voor dameslingerie, die voor bh’s in het bijzonder. Eigen “veldwerk” heeft die belangstelling helemaal bevredigd” (Riverside Blues) en “ja mensen, het sinterklaasfeest kan gerust worden opgedoekt, Nederland bestaat niet meer”  (Kees de Jongen).  De Schrijvende Rechter (DSR) bekend Arjen Wijdbeensom zijn vlijmscherpe en doorgaans deskundige commentaar kon er weinig mee.  “En zo peuren we maar naar betekenis in de steeds ijler wordende vertellingen“, verzuchtte hij.  Intussen gaf Arjen Robben een wijdbeens interview bij College Tour, hetgeen Luvienna de volgende constatering ontlokte: “Arjen Robben durft zich kwetsbaar op te stellen.

HoofdpijnHet ging ook over koffie, dankzij een anekdote van een zich nog kwetsbaarder opstellende Inez Kohlmann.  “Mens, bestel eerst een glas water en een paracetamol dan ben zo van je hersenspinsels af en kun je beginnen met zelfstandig denken”, voegde onze Klare taal haar toe.  

banketstaaf AHet ikje van oude rot Frank Hammecher over bloemen kreeg een puik hoog cijfer van 8,5 (zegge achteneenhalf) van DSR en leidde tot bespiegelingen over wat je nog meer aan je secretaresse kunt schenken. Sigaren, een banketstaaf, ideetjes genoeg!

Verder mag het ikje van Hans Janssens niet onvermeld blijven, waarin een brugklasser gevraagd naar zijn goede eigenschappen opmerkte “ik ben aardig en behulpzaam en altijd mobiel goed bereikbaar.”

Letterzetter sloeg weer weergaloos toe met een Verhikje waarin hij een ikje over mindful eten omzette in eentje over mindful poepen. De pointe: “Toen ze haar ogen opende, opstond en omkeek was tot haar verbazing de toiletpot leeg. De eerder gegeten griesmeelpap lag er onherkenbaar naast. Verdomd, ze moest nog veel oefenen!”

Mopperkonts dochter tipte ons over een zwoel muziekje voor Apies Nachtclub, waarnaar jullie best even mogen luisteren terwijl jullie eronder verder lezen. Dat kan. Klik maar. Je blijft hier.

flipje-van-tiel hanekamHet was groot feest in de nachtclub; een oude bekende kwam weer eens langs. Flipje Tiel Commando met de hanekam werd hartelijk verwelkomd,  vooral door de argelozen die “de Oude Slang die met zijn knoken rammelt” (volgens DSR) niet van vroeger kennen.

DSR was het minst enthousiast: “Dat krijg je nou van al die bezuinigingen in de zorg. De ouwetjes worden maar aan hun lot overgelaten en met een volle luier achter de computer geparkeerd.”

“Wil je hier thuisvoelen”, zei Riverside Blues. “Een leuke dissonant, gaat maar door en geeft niet op”, zei Klare taal waarderend.  Een enkele kanttekening werd wel gezet. Luvienna (zelf een “slablaadje van een mens” volgens DSR) zei bijvoorbeeld: “Dat commandootje, die Flipje, die klinkt wel of hij iets interessants te melden heeft, maar man, ik verdrink in de ellenlange teksten.” DSR was het minst enthousiast: “Dat krijg je nou van al die bezuinigingen in de zorg. De ouwetjes worden maar aan hun lot overgelaten en met een volle luier achter de computer geparkeerd.”

Maar interessant was het! Oordeel zelf: “Ik zal u zeggen,, dat ik tot nu toe aan 83 graven en crematoria opstellingen heb gestaan, geleund op mijn rollator of gezeten op mijn scootmobiel (glinstering in de ogen van mensen waargenomen als ik naar de rand van de kuil reed, die verraadde dat ze dachten, ”Zal die ouwe wel op tijd remmen, ik hoop van niet” (…) Ik geef altijd in crematoria een krasje in de kist als laatste afscheid, en ga dan vervolgens een week later op bezoek bij de grafkistenhandelaren in de omgeving om een kist uit te zoeken en geheid dat ik de kist met mijn krasje terugvindt.” (bron: Flipje Tiel Commando met de hanekam).  Een latere reactie vatte hij bondig samen met “Klootzakken“, dat was dan weer ietsje minder.

De 100e reactie was vorige week van ene Abu Wabbe Al-Bakhveeni, van wie verder niets meer werd vernomen. De 200e van Riverside Blues, die inmiddels tot stamgast en gangmaker van het stel is uitgegroeid.

rothko1In de sector Kunst & Kultuur werd met name op de belendende draad van Bertina en Heer Rozenwater stevig uitgepakt. Kunstenaars zijn “sociaal achtergebleven nerveuze in hun kruiskrabbende en uit hun oksel ruikende hyperactieve of juist oerluie types die daarin toch echt niet aangemoedigd noch beloond zouden moeten worden, maar juist bestraffend toegesproken, of op z’n best genegeerd” zei Apiedapie, enfin, kijkt u daar maar hoe dat verder ging.

Bart ChabotMaar op de alhiere ikjesdraad werd een prachtig gedicht van Bart Chabot geciteerd, over hoe deze de herfst uitstelde. Het eindigt als volgt: “Ik bedacht me geen moment en pakte een vuilniszak uit het keukenkastje, liep het balkon op (schoonmaakwoede; knappe jongen die me tegenhield), trok de zak open en deed er één voor één de wolken in, ziezo, dat was dat”

Je moet het horen, ja, maar zo is het wel. Dat was dat. Zo waar!

Stuur dus nu maar een echt goed ikje naar de krant. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag anoniem. Mag zelfs met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een fijne week.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

182 gedachten over “Zijn jullie er klaar voor? De nieuwe ikjesweek gaat weer van start (38)”

 1. Fraaie intro, zit duidelijk veel werk in, al zijn de eerste vier alinea’s wel erg breedsprakig. Kom op blogbaas, stel je eens wat dienerder op en van meteen met je reageerder in huis.

  En is er wel optimaal gebruik gemaakt van de linkjes naar andere threads, want daar werd me ook wat gezellig afgekwebbeld zeg.

  De verwijzing naar het brugklasik-je had dan weer niet gehoeven, ook omdat er kennelijk geen aanleiding was om er een reactie van een reageerder aan vast te koppelen.

  Maar al met al: redelijk werk!

 2. Puberen

  Mijn zoon van 12 was eind vorig schooljaar druk met de musical van groep 8 én met puberen. Dat puberen zorgde ervoor dat er niet zoveel meer gedeeld werd met me op het gebied van veranderingen en meisjes. En wat er met de musical zou gebeuren moest ook een verrassing blijven.

  Op een avond zaten we samen op de bank en ik plukte een lange blonde haar uit mij zoons vest.

  „Zo”, zeg ik, „wil je me misschien iets vertellen?”

  „Ja mam”, antwoordt hij, „ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik draag een lange blonde pruik tijdens de musical.”

  Ceciel Winters

 3. Bij de vraag wat Erger is, strijden indiscrete dokters en ouders die hun puberend kroost in de kijker zetten om de eerste plaats.

  Leuk voor zo’n jongen, fijne binnenkomer in de brugklas. Ook nog een paar babyfoto’s erbij misschien? Maar z’n ouwe moer om de tuin leiden kan ie, en dat is ook wel nodig met zo’n kloek.
  Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)

 4. Tja, zo heb ik ooit eens – ik krijg er nog altijd de koude rillingen van – Sneeuwwitje moeten spelen op het toneel van een dorpsgymnastiekzaal vol met ouders, broertjes, zusjes, melkboeren, enfin het hele dorp en de school. Sneeuwwitje. In een groene jurk, ik weet niet of ik dat al teboven gekomen ben.

 5. Och je moet maar denken beter Sneeuwitje ( een schattige vertederende hoofdrol) dan een van de zeven dwergen.

 6. @APD
  Was dat op zo’n gender-neutrale school zoals ze die ook in Zweden hebben?

 7. Ja, dat zou je denken, DSR, mijn eigen zoon heeft nog wel op iets dergelijks gezeten (het verhaal dat hij over tientallen jaren op zijn blog zal ophalen zal vermoedelijk gaan over die keer dat hij een pannenlapje moest breien), nee, mijn school was een dorpschooltje in het Land van Maas en Waal, niks moderns aan, gewoon recht voor z’n raap onderwijs, voor boeren- en stadskinderen. Maar toch, die jurk …

 8. Het doet me denken aan de Vrije school (R.Steiner), mijn zoontje had een vriendje uit de buurt, zij speelden hier en toen ik vroeg wat hij het leukste vond op zijn vrije school antwoordde hij: ‘ euritmie ‘.

 9. Als dat pannelapje alles was… DSR moest een kabouter breien, maar gelukkig had z’n moeder medelij. ’t schijnt wel goed te zijn voor de hersens oid.

  Waren er dan geen meisjes die die jurk opeisten? Werd je door de boertjes gepest?

 10. De boer, wat deed hij, hield hem bezig?
  Als ’n goed herder , onderhield hij zich met zijn kudde? Hij scant, hij schouwt zijn have.
  Ik begrijp gans geheel niet , waar het dienende aspect ontbreekt?
  Je gaat toch niet met ’n handkar “bon mots, oogstrelende kozinkjes ” langs het erf?
  Management by Walking Around.
  Dsr het is ’n geaccepteerde in de literatuur zeker , mangement stijl.
  U wilt de andere 99 (negen & negentig ) andere stijlen ook nu horen?
  Ik stel u teleur, ik vermoed het , men leze mijn onleesbare acht (8 ) baan stukjes. Vaak verpak ik de stijlen in ’n eenvoudig , doch kort stukje.

  Tijdens de eerste tekenen van “Luitjes, waar is de Gekleurde Tafel”, door Tieler Flip, stelt ’n reactant, passant, dat er op Apiedapie ’n sfeer hangt in de zin van “Bezadigd gelijk”.
  Ik heb voor u opgezocht wat reactant, passant ongeveer bedoeld zou kunnen hebben.
  in de dagen dat de Grieken daar waren, was men druk op velerlei terrein. Kool & Geit moesten beiden gelijktijdig bediend worden.
  We noemen dat dezer dagen multi tasken geloof ik.
  Boze tongen , zeker ook destijds , vonden dat zijn ( van de betreffende actieve pokiticus). “plakken & knippen” wat kleurloos was geworden.
  Het bezadigd gelijk.
  Ik mag u meenemen, naar inhoudelijke reacties van vaste reactanten, waar expliciete stellingname gewoon op tafel ligt.

  Verder zingt enig vogeltje zoals het gebekt is, laat Apiedapie dat in zijn handschrift doen, geef hem dat crediet.
  Aspecten die wel of niet genoemd worden, zijn niet interessant.
  Pas als Apiedapie bij herhaling “over -score, dan wel under -delivery ” zou neerzetten, ja dan …..maar de eerste 6 maanden gewoon zijn gang laten gaan.
  Het diendende dat DSR mist , ik deel het niet.
  Ik distantieer me van die invalshoek.:

  Conclusie:
  Apiedapie ga door met ingeslagen weg.

  Terzijde
  Het stukje van Frank , is vanuit hier niet te volgen.

  U denkt dat het “ikje”………haha daar pak ik ’n ander stukje voor.

 11. RSB klinkt als een tevreden varkentje, zoals hij het opneemt voor APD en ‘afstand neemt’ (de rage van 2014) van DSR.

  Mag natuurlijk, maar DSR stelt ertegenover dat het de plicht is van reageerders op een Ik-jesbesprekingsblog om kritisch te kijken naar al het gebodene, van de intro tot de Ik-je en de reactie.

  Zo nemen wij de blogbaas en elkanderen serieus.

 12. Het is ’n kinder-ikje. Er zijn er hier, die daar moeite mee hebben , daar iets over te zeggen.
  Het gesprek op de bank, in de intimiteit van de gezinssituatie, hoort niet in de Publiekskrant.
  Enerzijds, anderzijds het past hier niet.
  Het geheim van “Mijn Jeugd” mag je diep wegstoppen, van genieten.
  Mam, tijdens de musical draag ik ’n pruik, ’n blonde?
  Wowow, wat enig.
  Wacht hier heb ik 1 (een) blonde haar.
  We gieren beiden. Wat schitterend mijn zoon draagt ’n pruik!!! hahaha

  “Ik zal het maar eerlijk zeggen.”
  Wat ’n gedrocht van ’n zin.

  Veel positiefs zet ik niet neer. Morgen beter? Wie weet.

  Heer Rutte meldt , dat als je niets doet, zou doen, heb je volgend jaar, best ’n zwaar jaar.

  Met Argus ogen stralen mijn kijkers naar het zwarte kistje waar het papier geld-omzet van mij internet handeltje inzit.

 13. Dsr, dank voor vriendelijke tekst.
  Ik verwacht van Apiedapie:
  – Zelf vertrouwen; Straal dat uit, laat zien, dat waar JIJ voor gaat, het “runnen van ’n blog” tot tevredenheid kan stemmen, je bent er trots op.
  – Motiveer met ’n vriendelijk woord, ’n prentje.

  Ooit ’n nonchalante manager gezien, in de zin van Ze zoeken het maar uit?
  Je wilt ’n voorbeeld?
  Kijk gemakshalve naar Drasties.
  Het aantal reactanten bij het “ikje” is , te tellen op de vingers van 1 hand.
  De inhoud, morgen neem ik ’n recept mee?
  Daar wil je als passant toch niet tussen staan?
  Het enige waar JdeW ’n korte zin aan besteed is……onbelangrijk.

  Geef me dan de presentatie van Apiedapie.
  Die daar , tijd voor nodig heeft.

  In mijn verhaal is toch met de beste wil van de wereld geen tevreden varkentje te onderkennen.
  Ik stel alleen , dat wat hij doet , mijn toets “kan het zo” , voldioende scoort.

 14. Jong gedaan is oud gezegde: De blonde pruik op hebben.
  Moeder mag dankbaar zijn dat zoon geen hoofddoekje draagt in die oer-Hollandsche musical: De afscheiding van Sneewitje.
  Sneewitje is natuurlijk gemodelleerd naar de minister van Oorlog Defensie.
  Stram, forse buik, zijgeweer, oranje sjerp, medailles, grote snor, 104 jaar en half dement.
  O nee, wacht, dat is natuurlijk die van Justitie (geen betere Justitie dan Klassejustitie) en Veiligheid (we verbieden gewoon die sodemieterse jihadisten).
  Nee dus, Jeanine is blond.
  Net als veel van die mallotige Friezen die zich net als Scotland willen afscheiden. Gelukkig zijn die Schotten niet gek.
  Nou die Friezen nog.

 15. Rechtertje, RSB is blij met de blogbaas. Dat is mooi, en wij zijn dat ook, doch kritisch blij en laten een dito geluid horen indien nodig.

  De blogbaas mag van zijn kant keiblij zijn met zo’n reageerdersgroep. Neem alleen al mijn gouden suggestie om van Rozenwatertjes dagelijkse en inmiddels gecertificeerde kunstgrepen een apart item te maken. Dat bleek een gouden greep. Ja die Apie heeft het maar wát met ons getroffen.

 16. @RSB
  In het hooggeprezen intro worden wij reageerders vergeleken met ’s blogbaas’ varkens (of korenhalmen – bedenk me trouwens nu dat ’t of strohalmen of korenaren moeten zijn- maar dat identificeert toch wat minder) en tussen al dat knorrend en wapperend leven spring jij er vandaag toch wel als het tevredenst uit.

  Dan is de sprong naar jou een tevreden varkentje te heetten toch nog niet zo vergezocht?

  Maar bedenk wel dat ook de dikste korenaar de dorstvlegel wacht en zelfs het liefste varken gaat met november aan de slachtbank.

 17. De Montessori school heeft nauwe banden met R. Steiner.
  Mijn HdS organiseeerde, regelde dat we euritmiek hadden in dat leuke Vrije School gebouw, zoals dat in die dagen heette.
  De euritmiek mevrouw speelde zo piano, dat zelfs ik begreep dat , met deze muziek kon ik ook gewoon meedoen. Klappen, lopen, feestje maken.
  Testjes. onderzoek toont dan aan, zie daar het onderwijsprogramma, met zang , dans, klappen, je noemt het op, daar gebeurde het.
  Ja, fijne mooie herinneringen.
  Bovengenoemd stukje speelt 1948- 1956 zo ongeveer.
  De jaargangen doen er niet zo toe, het onderwijs is denk ik aangepast.
  De kneusjes zullen langer nodig hebben, dan zij die…discipline van huis uit mee krijgen.

  Toch heeft de samenleving beiden nodig.
  Planners, experts, uitvoerders, de creatieveling, de man die niet anders wil dan….
  Het aardige van Montessori is, vind ik per saldo, dat je leert dat er meerdere aspecten in de samenleving zijn, dan ……
  Toneel hoot bij die andere vorm.
  Later, tijdens ’n reunie zullen de universitair geschoolden, eerder bij elkaar gaan zitten , om de actualiteit van hie gaat het dezer dagen…? te belichten.
  De onderlinge warmte blijft evenwel duidelijk voelbaar.

 18. Helemaal goed , alles, dik voor elkaar.
  Ik voel me geen tevreden…wat dan ook.
  Als iemand hier tevreden mag zijn is dat Apiedapie wel, die, wat ik gemakshalve “plakt & knipt”. noem.
  U wilt nog veel meer aardige & kritische zaken doornemen?
  Kan, maar ik ga…..’n laatste blik over mijn sax clubje werpen. en dan….we zien elkaar ’n volgende keer?
  Dank allen, als u tot hier was gekomen.

  Is het genoeg voor vandaag?
  Ja . sprak hij vermoeid, doch voldaan.
  We steken hier de “geur kaarsjes” aan!
  Morgen om 06.00 gezond weer op “Dark roast”.
  Vaste patronen, anders komt de werklading onder druk.

 19. Als we het Ikje dus kritisch dienen te bekijken: was die tikfout (‘mij zoons vest’) van Ceciel of van de plaatser?

 20. Misschien heeft zoonlief zelf wel om de rol met bijbehorende pruik gevraagd; wie zal het zeggen.

 21. @L
  De plaatser kopieert slechts. Bekijk anders eerst het origineel even. tok-tok-icoon

 22. @L
  Je weet weinig van jongetjes af, L., want uit z’n reactie schijnt eerder het tegendeel.

 23. @ Luvienna en DSR

  De pointe van het ikje is m.i.niet geheel eenduidig en dat maakt die juist zo aardig.

  Ik kan me overigens niet voorstellen dat die jongen tegen zijn zin een rol gaat spelen waarin hij een lange blonde pruik moet dragen.

  De moeder wil hem uit zijn tent lokken tijden het onderonsje op de bank.
  Kinderen van die leeftijd vinden dat niet leuk.

 24. Optie een,

  Moeder denkt dat haar zoon in een mooie bos blond haar woelt en vindt een haar op zijn vestje. Wens is de moeder van de gedachte.

  Optie twee,

  Dat kan zo zijn, maar ook niet zo zijn , zoon kan gewooon zeggen dat hij een haar van de blonde pruik van de musical op zijn vestje heeft zitten.

 25. Mijn Satan , wat een ongelofelijk braaf, voorspelbaar en bovendien ongeloofwaardig hijtje. Ongeloofwaardig, omdat zoonlief ( dat woord ontbrak er nog maar aan) bij een repetitie, waarbij hij de toneelpruik op had natuurlijk niet zijn eigen vest zal hebben gedragen. Puberikjes zijn bijna net zo ondraaglijk als het gezeur over de kinderen op familiefeestjes, bah !

 26. Klare taal, blij met Sneeuwwitje? Heb jij weleens een vol uur lang met een stuk appel in je mond op het toneel gelegen en dat je niet mocht kauwen?

 27. Nee Apdee, nooit gedaan, ik zat altijd in het ballet op de achtergrond, jij werd toch wakker gekust door een koets en/of glazen muiltje, als ik me niet vergis.

 28. Hair

  Mijn zoon van 12 was eind vorig schooljaar druk met de musical én met puberen. Dat puberen zorgde ervoor dat er niet zoveel meer gedeeld werd met me op het gebied van meisjes. En wat er met de musical zou gebeuren moest ook een verrassing blijven.

  Op een avond zaten we samen op de bank en ik plukte een vette schaamhaar uit mij zoons vest!

  „Zo”, zeg ik, „wil je me misschien iets vertellen?”

  „Ja mam”, antwoordt hij, „ik zal het maar eerlijk zeggen. We doen een musical uit jouw tijd.”

 29. Mopperkont, gelijk heb je, maar bij gebrek aan beter heb ik vandaag toch maar eens mijn mening herzien en een oordeel over de pointe van dit discutabele ikje verkondigd.

 30. Je, die muziek van vroeger was toch wel je ware.
  Je krijgt er schaamhaar van op je vest.
  Shirley & Company zongen er al over…

 31. Terzijde
  Zou er ’n rubriek kunnen zijn, waar volkomen nietszeggende kreten in staan, in de zin De ander kan het wel, Ik krijg zulke onzin niet uit m’n toetsenbord?
  Ik bedoel waat vind u hiervan
  – Herkenbaar, we maken het allemaal wel eens mee

  De aardigheid is het open eind omdat men niet weggeeft wat de schrijver heeft gedaan?
  Er is vast meer van dit oeverloos gezemel?
  Als tijd doder schitterend.
  bij 500 voorbeelden gaan we ’t uitgeven

 32. Yes, uitstekende suggestie riverside! Die gaat in het bakkie met goeie ideeen. To start with: deze week gaarne een goeie nietszeggende kreet nomineren, die kunnen we er dan in het nieuwe intro uitlichten en kijken of het aanslaat. “Die nemen we mee”, ook zo’n mooie dooddoener 🙂

 33. Bij het afscheidstoneel van de kleuterschool was onze school als laatst en was ik de Hoofdkabouter; de rest was op toneel in slaap gevallen en mijn baard liet los. Sneeuwwitje heb ik niet gekust. En daar ging het dus fout.

 34. De correspondent

  We hebben onze krant opgezegd. Ik word gebeld door een mevrouw van de afdeling abonnementen. Ze wil weten wat ons beweegt en wat we nu gaan doen om op de hoogte te blijven van het nieuws.

  Ik begrijp dat dit voor een krant nuttige informatie is en geef vast een deel van het antwoord maar kom niet zo snel op de naam van het door Rob Wijnberg gelanceerde internetmedium. De mevrouw weet waar ik op doel en denkt met me mee.

  Ze zegt: „O, u bedoelt natuurlijk De concurrent.”

  Ilse Ganzeboom

 35. Ba-bloody-reuh

  DSR krijgt hier dergelijke bloedspuwingen van dat gevreesd moet worden dat ebola nu ook digitaal overdraagbaar is.

  Wat een vaag NRC-incrowd gezwemel, wat een niet-bestaande pointe.

  Met de GeenStijl-kwalificatie van ‘het door Rob Wijnberg gelanceerde internetmedium’ zucht, De Correspedant, zijn zowel Ik-je als medium geloofd en geprezen.
  Eindoordeel: 2 (zegge: twee)

 36. Ik weet bijna zeker, dat zij die dit telefonisch onderzoek doen, enigszins voorbereid worden door zij die de enquete moeten verwerken in ’n coherent stukje abonnements opzegging.

  Ik zet mijn vraagteken, bij “het helpen ” van de enquetrice.

  De laatste zin, Ik houd het voor onmogelijk dat dat zo gezegd zal zijn.

 37. Gratis reclame voor de ConcurrentCorrespondent.

  Waarschijnlijk zei ‘de mevrouw van de afdeling abonnementen’ niet: U bedoelt De concurrent, maar: U bedoelt de concurrent.

  Lastig hoor, die hoofdletters uitspreken. Wat mij doet denken dat dit een bedacht Ikje is.

 38. Verhikje

  We hebben onze kutkat opgezet. Ik word gebeld door de vrouw van de taxidermatist. Ze wil peilen wat ons beweegt en of we nu een nieuw dier gaan nemen.

  Ik begrijp dat dit voor een taxidermatist nuttige informatie is en geef vast een deel van het antwoord maar kom niet zo snel op de naam van de door Maurice de Hond onderhouden peilingwebsite. De mevrouw weet waar ik op doel en denkt met me mee.
  Ze zegt: ‘O, u neemt natuurlijk een klotehond.’

 39. Tsja, de ene keer lukt ’t beter dan andere keer, nietwaar? milde glimlachicoon

 40. Taxidermist is het woord, het was ( is misschien nog ) ook een heerlijk restaurant in Barcelona op het Plaza del Rej, waar je voor de lunch in de rij staat, maar dan ook niet voor niets.

 41. Trouwens Joshua Livestro, van het helaas teloorgegane tijdschrift Opinio, is ook bezig met het opzetten van een betaalde digitale krant.

  Hij heeft al veel bekende namen aan zich gebonden , waaronder Thierry Baudet die ik hoog inschat en Theodor Holman, vriend van Theo van Gogh.

 42. 15,00 minus 6 00=09.00 uur
  Velen uwer met of zonder bloemen naar het werk.
  Het was in de tijd dat er bij Adam CS ’n Orgel, de tijd van handmatig draaien ligt dan al stevig achter ons, het publiek motorisch gedreven op “klassiekers” trakteerde.
  Dat was nog ‘ns de dag beginnen.

  Maar Man moet je daar dit Blog voor gebruiken?

  Wel;nee, het is ’n voor stap naar de intro van Apiedapie.
  Belicht de Blogmanager veelal wat hij waarneemt.
  De aanbodzijde de reactanten, welke mening zet ik neer of ga ik lekker niets zeggend hier kwebbelen, dat het alles me zo herkenbaar is?

  Al typende schiet mij natuurlijk ook veel “on”gijn naar boven.
  De leukste pak ik verwerk ik.
  U zult zeggen , dat kan toch ook in 1 zin?
  Heeft u weer gelijk in.

  In ’n enkel geval moet ikzelf …plezier hebben in de zin van hahaha. De letters spuiten als raketten het scherm in.

  …..Dan lees je het terug..verrek, het is nog steeds leuk.
  Dan , da’s nou leuk, ’n ander ziet er ook de humor van in. Het zinnetje staat in het intro van Apiedapie.
  Kijk, sprak de Ijdeltuit, dat zijn leuke dingen voor de mensen ( vrij naar Paul van Vliet)
  Ongeveer, anderzijds ,,het intro niet gehaald, was het niet leuk genoeg? Da’s weer ’n brug verder?

 43. Ja, letters die als raketten het scherm inspuiten, die willen we zien! Het is wat je zegt, het intro niet te serieus nemen. Niet volkomen negeren, zou niet leuk voor de schrijver zijn, en er niet volkomen op focusen, alleen nog maar reacties schrijven die een kans maken, dat geeft stress die we nou juist op dit blog aan het bestrijden zijn 🙂 Gewoon lekker babbelen, laat het maar vloeien, dan komt het goed.

 44. KT
  Ik had nog nooit gehoord van het woord taxidermie. Wikipedia leerde mij dat het stamt van het Griekse taxis (verplaatsen) en derma (huid) Weer wat geleerd. Op google ook aardige ‘ afbeeldingen van taxidermist’ .

 45. Goed doel

  Op een zonnige middag wordt aangebeld, op de stoep staan twee meisjes van ongeveer vijf en zeven jaar.

  „Heeft u een karweitje voor een heitje meneer?”

  Ik zie niet meteen een goed doel of iets dergelijks en vraag: „Doen jullie het ergens voor?”

  Het oudste meisje zegt: „We doen het voor jou.”

  Hier kan ik niet tegenop en nadat ze de eerste herfstbladeren hebben opgeruimd, gaan ze met ieder een euro blij naar huis.

  Steven de Jonge

 46. Welk ander doel dient dit verhaaltje dan de goede inborst van de inzender de demonstreren? Hij bewijst er de maatschappij trouwens geen dienst mee door die kinderen te stijven in de gedachte dat ze uit eigen gewin kunnen suggereren een goed doel te vertegenwoordigen.

  Is de slagzin ‘heitje voor een karweitje’ hier nu met opzet omgekeerd weergegeven om het kinderlijke van eea te demonsteren? En wordt ’t uberhaupt nog gebruikt, door jonge kinderen nog wel?

  DSR heeft zijn twijfels.
  Eindoordeel: 5 (zegge: vijf)

 47. @MK
  Een merkwaardige lacune in je woordenschat, Meestal lijk je dat soort dingen toch wel te weten.

 48. Heitje voor karweitje bestaat nog steeds volop.
  Regelmatig komen er bij mij kinderen aan de deur die vragen om een heitje voor karweitje.

  Meestal laat ik ze dan wat vegen of blad harken.
  Auto wassen vinden sommige jongens ook leuk.

 49. Jullie weten het vast allemaal, maar ik wist het dus niet. Waar heitje vandaan komt. Nu weet ik het wel!

  Het Jiddische woord hei betekent ‘vijf’; het gaat terug op de vijfde letter van het Hebreeuwse alfabet. Het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) vermeldt dat heitje oorspronkelijk een Bargoens woord is. Het is een verkorting van heitbas (‘vijf stuivers’). Een heitje was dus een kwartje. ‘Een heitje voor een karweitje’ was oorspronkelijk een slagzin voor een actie in de jaren vijftig waarbij padvinders allerlei klusjes deden om geld in te zamelen. Dankzij deze slagzin raakte heitje algemeen bekend.

  En dat kinderen anno nu dat dan nog altijd zeggen! Geweldig gewoon.

 50. Het is oorspronkelijk een initiatief van de padvinderij, maar het is begin jaren negentig afgeschaft, omdat het als een soort bedelarij werd gezien.
  Ik begrijp dat niet goed, want tegenover het heitje (een kwartje) stond immers een tegenprestatie. Ik heb destijds elk jaar door de padvinders mijn auto laten wassen en de tuin een grote beurt laten geven en dat lukt je tegenwoordig niet meer voor een kwartje.

  Uit het ikje blijkt niet dat de meisjes de indruk hebben gewekt, dat ze een goed doel vertegenwoordigden of dat de verstrekte euro niet in verhouding staat tot het verrichte werk en de haastige reactie van dsr slaat dus weer eens nergens op.

 51. Dan nog even een mild kritiekpuntje naar aanleiding van het ikje Hoezo spreekt een kind van zeven jaar een haar onbekende volwassene aan met “we doen het voor jou“? Ik had gezegd, kom maar terug als je bij de letter U van het alfabet gekomen bent, lief kind. En had dan pardoes de deur voor de twee vragende kindergezichtjes dichtgesmeten, want ja, zo ben ik, he, ik erger me wild aan slechte manieren.

 52. @mopperkont, afgeschaft omdat het als bedelarij werd gezien? Dat was dan zeker voordat de daklozenkrant werd bedacht. Padvinders moeten net als monniken langs de deur, hoor, zij concentreren zich op de Natuur respectievelijk Het Hogere, en dienen in hun onderhoud te worden voorzien door de burgerij die zo dom is om te werken en open te doen als er gebeld wordt.

 53. Bij snelle lezing lijkt het net alsof mopperkont zijn auto maar een keer per jaar heeft laten wassen, tegelijkertijd met de grote beurt van zijn tuin. Het lijkt me wat weinig. Mijn auto – in die genoemde wat wildere tijd – liet ik altijd door babes in bikini’s wassen, terwijl ik er zelf in bleef zitten. Oh oh oh, wat was dat prettig. Maar ja, nu moet ik zelf met de slang aan de slag.

 54. Wil degene die zojuist deze post gevonden heeft door te zoeken op “hot vrouwen sex met varken of andere dieren” even melden of hij gevonden heeft wat hij zocht? Zal wel niet putdiep zucht icoontje

 55. Mijn server heeft ’n top bijdrage van mij , gewoon helemaal verziekt. zit ik mooi mee, er waren ’n paar lijnen in waarvan ikzelf vind, nou Riverside, je hebt ze wel slechter gemaakt?
  Ja , natuurlijk gecopieerd, maar mijn laptop, vertikte het integraal. Het zal u ’n Zorg zijn. U wilt dat leuke verhaal.
  Ik ga eerst de Almachtige ‘ns vragen, ’n Kwartier voor het merendeel wat ik opschrijf weer weggehaald. Maar het boetseren, het leek echt , best goed. Ooops foetsie,
  Wat blijft er zo van mijn woensdagavond over.

 56. De hele apiedapie community leeft met je mee, Riverside. En het is ons allemaal ook regelmatig overkomen. Ik zelve word daar zo woest van dat er inmiddels een hele berg laptops onder mijn raam ligt. Sterkte, en weet, als je het voor een tweede maal opschrijft dan wordt het doorgaans beter, want de kern van wat je wilde zeggen die heb je nog in je hoofd en komt er gegarandeerd weer uit.

 57. Het ging over het historisch perspectief, het commercieel aspect, het je aanbieden voor de ander. Ik doe het echt eenmalig, volgende keer moet U het zelf doen?
  Ik begon met na WOII dat is historisch juist. Wij , nederlanders vonden die padvinderij, ja hoor breed draagvlak. Uniformpje. Het leek wel vlotje bouwen, de zee verkenners. Vliegtuigje nabouwen, de luchtverkenners.
  De rest liep ter land rond, kampvuren, het kon niet op.
  Minder validen in aangepast programma.
  Zullen we iets voor de minder validen doen , vroeg men zich af?
  Omdat men nogmaals breed draagvlak had. Stond die aktie er snel.
  De foto van Apiedapie, jammer dat er geen invalide padvinder op staat, geeft de sfeer aardig weer.
  De toelichting kan qua lengte net. de luie lezer haalt het einde wel.

  Dit stukje kan niet in de schaduw staan , van wat ik eerder maakte, maar beter dit, dan…’n gevoel van….Riverside, toe probeer?

 58. MK
  Goed gelukt.
  De Oranje habijten, draagt men in den Vreemde ook.
  Soms zie ik ze bij Iimmigration Office Manila. Netjes met z’n tweeen.
  Hun geloof geeft ze ’n blijde glimlach over hun hele gezicht, die mij niet zo aanspreekt.
  Er zijn dan vaak mensen, die dat anders zien, jawel die gaan met ze praten, niet over het weer , neen dat zijn eindeloze verhalen. Dat gaat moeiteloos. Op die manier vliegt de tijd wel natuurlijk.

 59. @MK
  Je struikelt weer eens over je DSR-hekel in de ijdele hoop hem een vlieg af te vangen.

  ‘Ik zie niet meteen een goed doel of iets dergelijks’ – dat geeft toch maar aan dat ‘hvek’ daarmee in verband wordt gebracht, inderdaad met padvinders oid. Wie zich met die slagzin tooit, wekt de indruk voor een goed doel te klussen.

 60. Hahaha! Dat, APD, komt er nou van als je een soft-porno blog, zowel qua sommige reacties als sommig beeldmateriaal, combineert met jolige opmerken over reageerders als varkens.

  Google is intelligenter dan het lijkt.

 61. dsr
  ” Hij bewijst er de maatschappij trouwens geen dienst mee door die kinderen te stijven in de gedachte dat ze uit eigen gewin kunnen suggereren een goed doel te vertegenwoordigen.”
  Het zijn jouw woorden.
  de meisjes van vijf en zeven hebben zeer waarschijnlijk nooit van padvinders gehoord of van de oorsprong van de uitdrukking ‘ een heitje voor een karweitje’ . Uit het ikje blijkt verder nergens ook uit dat ze de gedachte hebben gehad of de indruk hebben willen wekken een goed doel te vertegenwoordigen. Dat Steven die indruk toch meteen heeft gekregen valt de meisjes dus op geen enkele manier aan te rekenen.
  Van stijven in een gedachte kan dus ook geen sprake zijn.

  Dat de inzender een goede inborst zou hebben en dat zou hebben willen demonstreren blijkt ook nergens uit. Misschien heeft hij wel schandelijk misbruik gemaakt van de meisjes.

  Kortom, je redeneert op 16.29 weer als de spreekwoordelijk paling in een emmer snot.

 62. @MK
  Volgens mij wordt jou paling er ook een beetje snotterrig van, zo gretig gebruik je die uitdrukking.

  Je moet de kindertjes van die leeftijd de kost maar geven die zich collectant voor een goed doel uitgeven, maar ondertussen ijsjes van de opbrengst kopen.

 63. riverside
  Ik begrijp die blijde glimlach erg goed. Wat een heerlijk leven om minstens twee jaar en soms zelfs levenslang niet te hoeven werken voor je kostje en de hele dag te kunnen doorbrengen met bladeren vegen, een beetje zingen en flirten met buitenlandse meisjes.

 64. dsr
  Die kindertjes zou ik inderdaad niet de kost willen geven, maar wat heeft dat te maken met de twee meisjes uit het ikje ? Over onzindelijk redeneren gesproken.

 65. Mooi videootje, mopperkont, Halloween voor volwassenen. De oorsprong van dit ritueel is me echter heel wat sympathieker. Deze mensen moeten zich kunnen concentreren, volledig, op de geest, en niet afgeleid worden door aardse zaken als zorgen dat je genoeg eten, kleding, en huisraad hebt. Waren er maar mensen als zij, zowel ontvangende als gevende partij

 66. @MK
  Het snijdt meer hout als jouw tegenhangende opmerking dat inzender de meisjes wel ‘schandelijk kan hebben misbruikt’, terwijl daar gezien de tekst (licht werk en redelijke beloning) geen aanleiding toe is.

 67. Leuk inderdaad, die boeddhistische monniken, alleen mannen uiteraard, want de vrouwen zijn nauwelijks in tel.

 68. Dsr
  Zelfs als inzender de meisjes niet heeft misbruikt, maar een reeële vergoeding heeft gegeven voor hun karweitje, dan is dat nog geen bewijs voor een goede inborst.

 69. Apie
  Het was vroeger in Nederland ook een eer als de oudste zoon uit een kinderrijk gezin naar het seminarie ging, maar ik betreur het niet dat dat ritueel is uitgestorven. Het zich volledig concentreren op de geest heeft te veel misstanden opgeleverd.

 70. Ik vind een euro p.p. voor kinderen van vijf en zeven jaar teveel, dat is m.i.niet goed voor hun besef van de waarde van geld.

  Als ze nu een klein halfuurtje bezig zijn okee , maar ze spelen tussendoor, dat past bij hun leeftijd en hebben er lol in,mooi, prima.

  Auto wassen door oudere kinderen is natuurlijk andere koek., dat laat je niet door een vijfjarige doen, hoewel meisjes op die leeftijd veel verstandiger zijn dan jongens.

 71. @MK
  Wat is the point being?

  @KT
  Een euro teveel? Jij komt dan ook uit de tijd dan een ijsco nog een kwartje was.

 72. @DSR, van hetzelfde kaliber, wellicht ietwat lichter, is de onbekende bezoeker die dit blog vond met de volgende zoekterm: “billenkoek in huiselijke kring” 😀

 73. Dsr ,

  Sterker nog, bij Jamin was er een ijsje van een dubbeltje. Een heel pak met twee wafeltjes die je zelf moest aanbrengen.

  Intussen was het hele ijsje al gesmolten, dat dan weer wel.

  Heerlijk toen de tijd van de cornetto’s aanbrak , 50 cent dus veel later.

 74. KT
  Die ijsjes van Jamin tussen de twee wafeltjes waren lastig te hanteren, vooral tegen het einde had je beslist plakhanden. Ik gaf de voorkeur aan de waterijsjes aan twee stokjes, die je door midden kon breken. Voor de tegenwaarde van een euro had je er wel een stuk of tien.

 75. MK

  Terzijde
  Den Haag, Spuistraat. Tot 1 jaar terug.
  De concurrentie kon maken wat zij wilde, wafeltje beetje ijs, wat al niet.
  Veel lekkere smaak zat er niet bij.

  Italie, land van delicaat ijs.
  De familie Talamini, heeft het recept hoe je echt ijs klaar maakt.
  Ze strijken neer in de Spuistraat; hartje centrum den Haag.
  Ze maken daar ijs , oh je ziet het ze klaar maken.Heerlijk

  Velen genieten.
  Dan komt, na wel 50 jaar (?) de brief van de huurverhoging, daar valt geen ijs meer voor te maken. ’n Stukje in de krant maakt duidelijk dat er voor de Talamini’s niets anders op zit, dan: Het spijt ons, Over 3 weken sluiten we.
  Het marktmechanisme, verdrijft, het plekje waar ‘Het lekkerste IJs maken wij.” het goed toeven was.
  ’n Dicht getimmerd pand, het is alles geschiedenis.

  Op de Phils eet men ook af en toe ijs.
  Dat is nu niet aan de orde. Volgende keer misschien?

 76. Apiedapie 17.36 u
  Op de Phils associeert men , als elders in de wereld, het licht als symbool van , religieus beleven.
  Rondom ’n Kerk kan je dus goed makkelijk, net als McDonald,drive in kent, even Kaarsje kopen.
  Precies, je betaalt ervoor. Men vraagt je naam, de verkoper draait zich van Koper af.
  Het Gebed wordt ritueel verkocht.
  Daarna kun je je Kaarsje voor de Almachtige gerust ontsteken.

  Oppassen, want het verkeer raast gewoon door.

 77. riverside
  Waar vind je ze nog, de verhuurders die pas na vijftig jaar de huur verhogen ? Alles van waarde is weerloos, dat blijkt maar weer eens duidelijk.

 78. Nu krijgt in Pauw de AIVD er weer van langs, maar geen woord over het fatalisme van Theo van Gogh, die zorgeloos zijn dood tegemoet is gefietst, terwijl de overheid alles in het werk heeft gesteld om het leven van zijn filmmaatje Ayaan Hersi Ali te redden.

 79. Deze paneldiscussie met Ayaan Hirsi Ali staat al vijf maanden op youtube, maar ik vraag me af hoeveel mensen in Nederland dit hebben gezien. Haar herhaald “I disagree with my father” doet denken aan de beroemde toespraak van Martin Luther King’ s ” I have a dream” .

 80. MK 00.21
  Als u niet in marktmechanisme bent geinteresseerd, gaat u dan chatten, feesboeken of anderszins.

  De aanbieder in het dorp opgegroeid, ze heten allen Talamini, of er onderlinge ralaties zijn, ik weet het niet.
  De vrager , de klant, die gaat voor ’n over heerlijk ambachtelijk ijsje.

  Stel
  – Het vrije marktmechanisme,
  – IJsbereiden zit ons in de genen. Superieur ijs, dat weer wel.
  – Er zijn er , die trekken de wijde wereld in. ’n Enkeling vertoont zijn kunstwerk in Nederland.
  – Ofschoon je zou denken , ze zullen toch wel iets delen? Ja, ijs maken , verkopen, voor de rest lijkt het optisch op elkaar,, Ieder zijn verhaal.

  De opmerking dat iets van waarde weerloos is, ik zet er op grond van het marktmechanisme ’n vraagteken bij.
  Als JIJ vindt dat je goed bent, je wordt weggestuurd, door de hoge vraag prijs, ga je toch ergens anders je kunstje verkopen, met lagere vraagprijs?

  Het verhaaltje over Talamini- Spuistraat den Haag, past in het patroon, van grondprijzen in geurbaniseerde streek, de Investeerder die ’n rendement verwacht.

  http://www.talamini-zutphen.nl/?pagina=historie

  Genoemde link, vertelt eea zoals het verteld moet worden.

 81. Terzijde
  Allen, die hier links plaatsen naar You Tube.
  Blijf het vooral doen, ik zet tegen lunch tijd (LT) de clip op, lees op m’n gemak het verhaal van ’n Ieder nog ‘ns.
  Aardige combinatie. Aanbevelenswaardig.

 82. @MK
  DSR, could you translate this for me?
  -Je serveert weer prachtige muziek om bij onthoofd te worden.

  @KT
  Cornetto is voor mensen die eigenlijk geen ijs lusten. Een vreugdeloos massaproduct met een vies, slof koekje. Brrr…..


 83. Ui

  Mijn zesjarige zoon leert wekelijks nieuwe letters schrijven en woorden lezen. Het langste woord dat hij deze week heeft geleerd is superlang verzekert hij me. Wel veertien letters!
  Wanneer ik het stapeltje met zijn noeste arbeid uit zijn tas haal, lezen we samen hardop een woordweb rondom de tweeklank ui:
  „Uil, pluim, schuim, vuil, luis, huis.”
  Gezichtssluier springt er inderdaad nogal uit.

  Iris van der Putten

 84. Dacht aanvankelijk dat er ‘gezichtsluier’ stond en dat Wilders weer iets had gezegd.

 85. Daar sta ik op mijn eiland voor 1 Persoon.
  Ik vind het Kui Leuk., Uitschuifhuifsluitje, Omoe gebruikte dat als ze Buurman als hij binnen was, zich te goed deed aan wat al niet, dan ging er ’n slotje op de deur. de wekker gezet, Voor Omoe was het dan Party time.

  Een van de reactanten Passanten, stelde eerder dat deze rubriek wel aspecten van Bezadigd Gelijk zou kunnen vertonen.

  Ik zet ’n vraagteken bij. die Observatie.

  Passant , reactant worden geacht hun eigen mening te geven. die mag afwijken van andere reactanten.

  Niet dat ik wegloop met het “kinder ikje” maar dit is echt Kui-Leuk.

  Liever morgen geen woordjes met Oehoe, Roet, Snoet, zou dat kunnen?

 86. Uiteraard geen uitschieter, maar de uitdrukkingsvaardigheid van dit guitige uitvretertje uit een kinderbijslaguitkeringtrekkershuishoudentje is uitzonderlijk

 87. Verhuikje

  Uitsluitend uilen en hun uilskuikens, uiteraard uit Juinen, vervuilen het uitzicht op de uitpuilende Uitmarkt, terwijl binnen uitschuiftafels vol kruidige Uithoornse uigerechten voor huiverende uitgeputte fruittelers staan. Buiten bedekken uitheemse gezichtsluiers de bruine hoofden van zuivere, uivers vrezende en dus niet euvel te duiden maagden, terwijl gnuivende kuitenflikkers onzuivere wijsjes fluiten naar de duizenden duiven.
  In Uithoorn vallen buien van de buitencategorie op de uierdragenden in de kluiterige uiterwaarden, uiterst kalm spuiten spenen de uitgelezen zuivel vanuit de knuisten van de puisterige knecht in de emmer tussen de stuitend gespierde kuiten van die blondgekuifde baliekluiver.
  De druivenetende sluiswachter spuide duizelingwekkend veel water.
  Het bruiste. De duisternis viel.

 88. Tja, nou nog zo’n verhaal met ij en je maakt iedereen blij. Jij hebt er tijd voor, lijkt het.

 89. Ik stel
  – Dat het hier zijn, ’n bijdrage in enige vorm geven, zou kunnen inhouden.

  • Het voor de een ’n Bezigheid is om het hoofd leeg te maken”, het resultaat voor de ander , onbegrijpelijk lijkt.

  Ik zet mijn vraagteken bij ’n observatie als:
  Jij hebt er tijd voor. Lijkt het.
  Het getuigt van ’n fatsoensnorm, die de mijne niets is.

  Voegt niets toe. Nul, Zonder waarde.
  Het stimuleert nauwelijks?

  Het lijkt niet zo, het blijkt dat men er tijd voor heeft.
  Dit blog is voor hen die iets neer zetten, hoe gebrekkig ook.
  Daar tijd voor maken.
  Het gaat niet aan, te stellen, heb je daar tijd voor?

 90. Dit refreintje gaat een beetje vervelen, Phlip.
  Zou je niet eens je best doen me te vergeten? Het wordt nooit wat tussen ons…

 91. Oh ja … maar ’t is toch al een paar dagen geleden dat die reageerde?
  En heette P. een van zijn alter-ego’s hier onlangs nog niet hartelijk welkom?

 92. Wie wie welkom heet , mag, kan.
  Het gaat me te ver, dat is zachtjes uitgedrukt, om enige bijdrage van enig reactant, hier te becommentarieren zoals gebeurt met de bijdrage van Letterzetter: “Heb je hier tijd voor?”

  ’n Ieder is hier welkom, om enige bijdrage aan dit blog te leveren.
  Ik versta daar ’n eigen mening of wat dan ook onder.

  Om die eigen bijdrage te becommentarieren met : Heb je daar tijd voor? Lijkt het.
  Ik sta versteld van de richting waarmede dit blog benaderd wordt.
  Het hele Zijn van dit Blog wordt in 1 vraag aan de orde gesteld:

  Hebben jullie tijd voor dit blog? Lijkt het?

  Het reactiedomein
  Verder niet op reageren, het lijkt of het vaak om dezelfde reactant zou gaan.
  Categorie aandachttrekker, zonder enige inbreng, waar enige andere reactant iets mee kan.

  Dsr
  Je zou best gelijk kunnen hebben. Het selectief vermogen van reactant is anders ontwikkeld, dan andere.
  Niet te veel aandacht verder aanbesteden.
  Langs de Lijn wordt wel vaker iets geroepen wat je liever niet had willen horen.

 93. Belgenhumor

  Tijdens een ritje door België merkte ik hoe Belgen om ons kunnen lachen. Het ging om de gevolgen van onze sintpolitiek voor de Belgische scholieren. De nieuwe vertaling van „Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht” in „Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied”, zal over de grens veel vrolijke kleuters opleveren.

  Piet betekent in België iets heel anders.

  Gustav Breuer

 94. Ogheere….bareuh….snik

  Een ‘pietje’ is een penis in het Vlaams (want Belgen bestaan niet, zo werd de eerste koning al verteld). Je piet gebruik je om te ‘poepen’, hetgeen ‘neuken’ betekent. ‘Poep’ betekent dan weer ‘kont’.

  Hiermee is de volkomen leegte van de pointe, die eerder vrolijke thuis tekortkomende likkebaardende gnuifmannetjes dan kleuters zal opleveren, wel weer genoegzaam uit de doeken gedaan.

  Hoe komt de inzender aan die wijsheid op zijn ritje door Belgie? ’t zal de autoradio wel zijn.

  De gevolgen van ‘onze sintpolitiek’ zijn in Belgie trouwens nihil. Hoewel pijnlijk politiek-correct op bepaalde punten kan men zich totaal niet herkennen in het zogenaamde probleem dat sommigen in Nederland van zwarte piet maken.

  Zelfs de hoogste sinterklaasinstanties nemen hier schaterlachend kennis van eea, waarbij het in geen enkel hoofd opkomt om ook maar tittel of jota te veranderen, waarmee het de ere krijgt die het non-onderwerp verdient.

  Een waardeloos Ik-je dus; zou DSR niets verbazen als het was verzonnen.
  Eindoordeel: 1+ (zegge: eenplus)

 95. Nog even terug naar de vraag wie Phlip is. Het gaat om de lokale horzel. Doet het voorkomen op de philipijnen te wonen en noemt zich riverside blues.ph. Hij is hier al weken bezig af te geven op ondergetekende, minstens eenmaal per dag. Wat bezielt hem?

 96. @P
  Geen horzel toch, hooguit een zweegvlieg.

  En ja, het zal voor Drasties-luitjes wel wennen zijn, die andere mensen, tegenspraak en wederspannigheid

 97. Genant, Dsr gaat op z’n hurkjes zitten om het Ikje uit te leggen. Gaat uitleggen wat piet en poep betekent.

 98. @B
  He, ben jij ook weer terug?

  Je gaat DSR toch niet vertellen dat je dit internculturele Ik-je had gesnapt zonder zijn toelichting?

 99. Terzijde

  Ik heb er geen tijd voor lijkt het.
  Mijn vingers, echter zijn autonoom,
  De laptop wordt in vaste patonen bewerkt,
  Wat gebeurt er nu?

  Het leven is dramatisch.
  Waarom ben ik doelwit?
  Mis ik enig gevoel voor accomodatie in den Vreemde?
  waar blijft mijn joie de Vivre?

  Ik had vroeger ’n eigen menig.
  Dat is geblokkeerd tot:
  Goed “ikje”, Zelf spot. Leuk. Lummel hoe is ’t recept voor waterkoken , ’n half litertje?

  Is er dan geen dag, dat ik ’n eigen menig kan zeggen
  Het is zo herkenbaar voor mij , ik heb ’n eigen mening.
  Liever kwebbel ik wat over niemandalletjes.

  Het “ikje” is goed
  Waarom,? Ha, ga ik u vertellen. Kom, maak ‘t..
  Als u leest dat ik het “ikje” goed vind, u vindt er 3x niets aan
  dan heeft u ’n probleem.
  Waar het “ikje” over gaat is vaak in 1 zin afgedaan.

  Vaak zie ik toch ook wel “er zit zelfspot ” in het “ikje”, Ik laat niet na dat te melden.
  Dat maakt mijn bijdrage weer veel onvoorspelbaarder
  Spannend , dat wel.

  Passanten zijn er wel, maar die hebben te lang nodig om mee te kwebbelen.

  De laatste weken zijn we gezellig met 3 man ongeveer.
  Ons selectie beleid ten aanzien van nieuwe reactanten is nogal kritisch.
  Gebeurt autonoom door mij.
  Ik doe dat op eigen initiatief.

  Ik heb laatst vond ikzelf ’n heel aardig commentaar op ’n reactant op Drasties geschreven, wacht ik ga het voor u opzoeken……

  Oh ik zie toch , daar ’n beetje Licht?
  Zou ik mijn warme licht kunnen delen met anderen?.

 100. Man-man, RSB….lees je dat nou ook nog door voordat je op de send-knop drukt?

  Het zijn goudbloempjes hoor, die reacties van je, stuk voor stuk, maar ’t begint inmiddels een beetje door te woekeren.

 101. Allereerst ’n woord van dank aan dsr, die ongevraagd, het Plaatselijk idioom nader te duidt.
  Het “ikje” wordt er niet duidelijker door

  Ik zie zo maar geen golflengte om ’n goed verhaal, neen ,volgens mij heeft men ter redaktie wel over het Feest gehad, maar het verkeerde “ikje” gepakt?

 102. @RSB
  Als het wachten was op de spontane vraag ‘Ach DSR, zoudt u het plaatselijk idioom even willen duiden’, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat het helemaal niet van kwam.

 103. Ik vind het keigoed hoor als reageerders elkaar ikjes duiden. Niemand anders doet het. Ja, zou een NRC ook kunnen doen, in de zaterdagbijlage, maar nee, die plaatsen de ikjes en hopla: ’t is weekend, doeiii!

 104. Wat nu de rest van de reageerders van dit Ik-je vinden, blijft totnutoe in het midden.

 105. Een pietluttig Ikje, zou ik zeggen Rechtertje. Ik begrijp trouwens niet waarom al die sinterklaasliedjes veranderd moeten worden. Het is veel praktischer om sinterklaas zwart te schminken en pieterbaas gewoon wit te laten (of wit te schminken als iemand met een kleurtje voor piet wil spelen. Zo simpel kan het zijn.

 106. Ben het verder eens met des Rechtertjes commentaar op RSB’s posts: ik merk dat ik ze diagonaal lees vanwege hun lengte. Haal de krenten eruit RSB, pleur de pap weg et voilà.

  Merk trouwens ook dat alle avatars erg passend zijn. Zo stel ik me de desbetreffende reactanten ook voor. Of is hier een specifiek psychologisch mechanisme verantwoordelijk voor?

 107. Het was een van Mark Rutte’s weinige proeves van leiderschap toen hij droogweg constateerde dat zwarte piet nou eenmaal zwart is, en dat hij daar ook niks aan kan doen.

 108. Ik zie eerlijk gezegd weinig Belgenhumor in het pseudo-ikje van vandaag
  ondanks de mooie Duitse naam van de auteur.

  Dat pietje weten we inmiddels wel en heel die discussie over zwarte Piet en liedjes veranderen, daar ben ik duidelijk tegen, conservatief dus ,houden zoals het is, in deze heeft Rutte gelijk zoals DSR zegt.

 109. Wanneer zou dsr voor het laatst met zijn piet gepoept hebben? Het klinkt toch allemaal erg van-horen-zeggen. Enfin, tikje droog zeg maar.

 110. Dacht ik bij Drasties, bij een foto die in Afrika was genomen te lezen “Bedenk ‘ns een moorkop mensen”. Lachen.
  Maar d’r stond, heul politiek correct: mooikop.
  Jammer.

 111. @ Kees.

  Wat betreft de avatars die zo lijken volgens jou, dat moet nog blijken imho. Jij hebt je eigen kop erbij gezet, geen twijfel mogelijk dus.

  Voor de andere reageerders die willekeurig een kop krijgen toebedeeld ligt de zaak anders.

  Het is vast een psychologisch proces dat je naarmate je meer opinies leest, vergezeld van steeds eenzelfde plaatje, je precies de afzender weet zelfs zonder dat plaatje. De inhoud en stijl markeren de inzender
  niet de avatar.

  Tenzij jij natuurlijk de afbeelding gaat relateren aan het commentaar.

 112. Het is inderdaad waar van die avatars.

  Alleen Boer’nsmurf weet maar geen goeie te vinden die zijn boer’nslimheid tot uitdrukking brengt.

 113. @APD
  Helemaal mee eens, APD. Wat vond jij nou van het Ik-je? Want daar hebben we je, ondanks een eerdere aansporing, nog niet over gehoord.

 114. Ik kan er weinig mee, DSR. Dat e.ea. in Belgie iets anders betekent was me al duidelijk, daar heb ik geen ikje voor nodig. Maar wat nou “tijdens een ritje”? Hoe bleek dat dan? Op de autoradio? Een poster aan de kant van de weg, die ene net over de grens naar dat bordeel? En wat nou “voor Belgische scholieren”? Stonden die in drommen aan de kant van de weg? Spreekkoren? Gustav had misschien iets leuks in zijn hoofd, maar het komt er niet zo uit.

 115. Ja, hier is cafe Apedapie.
  U komt primair voor de verstooiing?

  -Gewoon ’n actueel verhaal horen. Het mag over “Piet” gaan.

  Meneer, ik wil niet wijzer overkomen dan ik ben, , maar bedoelt u de Belgische Piet of die van de Lage Landen?

  De Belgische.

  Klein ogenblikje Meneer. we hebben hier iemand, die dat domein als zijn broekzak kent.

  Dsr, nog inpanding?

  • Als u daar “tijd voor heeft” er zijn er hier die als zijlijn over het “ikje” praten.

  Kijk gezellig rond, plaatjes aan de muur.

  • Mag ik u wat vragen?

  Pardon?

  ,- Ze zeggen dat hier ’n horzel rondvliegt.

  Klopt, als je ’n speciale bril opzet, kun je hem zien.
  Hij is onschuldig hoor.
  Hij gaat meestal daar als je eigenlijk niets toevoegt aan het gesprek.

  • O, wat enig.

  Als ik dsr niet tref mag ik dan met u babbelen?

  Vanzelfsprekend, maar u moet de andere stamgasten niet onderschatten, ze hebben allemaal , ieder op zijn manier, hun verhaal

  Kijkt u maar rond.

  • The Sky Is the Limit.
 116. Ja Luv, als er een verwoestende orkaan over het land raast, zal Rutte ongetwijfeld opmerken dat een orkaan nu eenmaal erg winderig is en dat hij daar ook niets aan kan doen. Een kenmerkende neoliberale laat maar waaien houding.

 117. Was er soms geen Ik-je vandaag?

  @B
  Dat is nu al de tweede dag dat je belangstelling toont voor DSR’s pietje, maar DSR denkt niet dat je z’n type bent.

 118. @L , @K
  Wordt er dan een ‘visie’ over zo’n onbenullig onderwerp verwacht van de regeringsleider van het land?

  Laat de mensen dat lekker zelf regelen.

  En Sinterklaas dreigt elk jaar in het water te vallen (pakjesboot verdwaald, Sinterklaas ontvoerd…) maar het is nog altijd weer op z’n pootjes terechtgekomen zonder ingrijpen van de regering.

  Je hoeft geen VVD-er te zijn om het te kunnen waarderen dat Rutte eea tot zijn ware proporties heeft teruggebracht.

 119. @DSR Eens dat het niet aan een regering is om eisen aan een cultuurding op te leggen. Alhoewel, als er dingen in gaande zijn die volgens de wet niet mogen, is het een ander verhaal.

  Maar dat daargelaten: als onze bovenbaas het nodig vindt iets over de zwartepietenkwestie te zeggen, of als hem gevraagd wordt er iets over te zeggen, laat hij dan met iets zinnigs komen en zijn mening geven. Dat zou je visie kunnen noemen. Nou komt hij met het equivalent van schouders ophalen.

 120. Let jij maar op

  Mijn vader was zeer vitaal, kristalhelder van geest en heel grappig.

  Hij ging vorige week, na het uitlaten van de hond, in zijn fauteuil zitten.

  Hij voelde zich niet lekker en zijn vrouw belde de huisarts.

  Toen de ambulance arriveerde ging het wat beter.

  Hij wilde met de dame van de ambulance de tango dansen. Mijn vader ging weer zitten, murmelde iets en overleed alsof hij in slaap viel.

  Reanimatie bleek vergeefs.

  Op zijn laatste verjaardag vroeg ik aan mijn vader hoe het met ’m ging.

  Hij zei: „Goed jongen.

  Ik ben nu 96 dus let jij maar op, dat wordt bij mij geen wiegendood.”

  Wil Pubben

 121. Voor de volledigheid geplaatst, verder geen aandacht schenken aan dit ontiegenlijk tenenkrommend geschreven vodje. Opa Pubben wensen wij alle goeds natuurlijk, niks mis met de olijke grap. Maar zo schrijf je zoiets niet op.

 122. Ha, het Ikje! Die hebben we inderdaad gemist gisteren.

  Vorige week gebeurd en nu in een Ikje kond van gedaan? Hm.

 123. Het dagboek. Het reisboek , verhaaltjes van iedere dag, maar dan met vakantie.
  Het schriftje, maakt plaats voor de laptop, anderszins.
  Ik doe dat vrij gedisciplineerd, je vergeet het gewoon?
  Maar het intieme fragment met Vader, hoort zeker niet in ’n Publiek-domein. Het is voor ons om nog eens terug te lezen. te gelegener tijd?

  Opschrijven voor jezelf houden : Ja.
  Insturen naar ’n krant: Neen
  In de intro van dit blog staat wat ’n “ikje” zou moeten zijn.Dit “ikje” voldoet daar niet aan.

 124. Een boycot van een Ik-je vanwege gebrek aan kwaliteit – een novum, en terecht trouwens.

 125. @L
  Als zwarte piet niet zou mogen vanwege wet – wat nog maar zeer de vraag is- dan moet de wet maar verandert worden. En anders moet het vrije volk van Nederland zich maar aan een burgerlijke ongehoorzaamheid schuldig maken; moet nog zien wie eea op welke manier gaat handhaven.

  Toen Balkenende meespeelde met een vraag over Jan Smit die de verkering uithad, was het gemopper over of dat nou wel pas had niet van de lucht.

  Rutte geeft zowel zijn mening (zwarte piet = zwart-basta, hij is wel eens onduidelijker) en dat op een manier die het juiste gewicht aan de zaak geeft. Hij steeg die week een half procentje in DSR’s persoonlijke poll.

 126. Kemphaantje en kempkipje zijn weer bezig. Gelukkig mag ik als blogbaas net als de MP boven de partijen staan en dat is maar goed ook bij zo’n hachelijk en uiterst belangrijk Onderwerp als Zwarte Piet.

 127. De premier is tenminste naast en tussen het volk gaan staan in plaats van erboven, maar daar voelt de blogbaas zich kennelijk te goed voor.

 128. @Baps, nog nooit van de uitdrukking RIP gehoord? Rest in peace, rust in vrede. Dat wenste ik de goede man toe, waar hij nu ook maar is.

 129. Als je de blogbaas tegenspreekt, krijg je een minnetje. Ja, hij staat echt boven ons…

  • Is ’t hier Cafe Apiedapie?

  Ja, mevrouw, Welkom.

  • Gaat ’t hier over het “ikje”?

  Veelal wel.

  • Bedoel U?

  Wij hanteren hier ’n soort “huisregel” ,wat ik zo’n “ikje” zou moeten zijn.

  • Oh?

  Vandaag is ’n soort speciale dag.
  De blog Baas stelt: Zo het iets niet is, is het ” ’n Ikje”
  In de breedte , noch in de diepte.

  Er is vast wel ’n plekje op het net waar men er anders over denkt.
  Kom voor de reguliere bespreking van zo’n “ikje” morgen terug naar Cafe Apiedapie?

  • Oh meneer, ik begrijp het, ik maak er graag tijd voor.
 130. milde glimlachicoon

  Het spijt DSR maar zelfs als je zwartsschminkt maak je nog geen kans.

 131. ‘zelfs’ geeft aan dat de deur in principe op een kiertje staat voor degene die aan de voorwaarde wil voldoen – in concreto het zich zwart schminken – al is de deur voor deze specifieke persoon potdicht.

 132. Ik ben in het gewezen huis van mijn broer. Tot mijn grote verbazing kwam er op een avond hun hagedis te voorschijn nu is mijn broer al jaren dood en mijn schoonzus ook het huis staat leeg te zijn.hoe is het dan mogelijk dat dat best kan overleven? Het ziet bladlicht bruin is het een hagedis of zalemander Hoe oud kunnen ze worden? En eten ze ?wat het verschil? Dank voor plaatsen eventueel.

 133. Beste Rens, hagedissen eten van alles, het feit dat het huis en de koelkast al een tijdje leeg zijn is voor die diertjes niet van belang. Ook in de vrije natuur scharrelen ze zelf hun kostje bij elkaar. Salamanders in slootjes, hagedissen op het droge. Kijk anders eens op wikipedia, en er zal ook best wel ergens een hagedissendiscussieforum zijn. We horen het graag als je wat interessante dingen te melden hebt. Groetjes, Apie

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: