Leve de inzenders van terzake kundige reacties op de ikjes (45)

PageIkjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Ze verschijnen op de achterpagina van de papieren krant (waarmee je ook heel goed je achterste kunt afvegen, de zwarte strepen kunnen vervolgens het best met Page vochtig toiletpapier worden verwijderd) en op de website. Reacties op de ikjes worden niet door de NRC gepubliceerd. Die komen dus hier te staan, aangeleverd door de apiedapie community, en ook een paar bij de buren, waar een halve man en paardenkop het nog altijd volhoudt. Hulde!

Soms buitelen de grappen over elkaar heen, maar soms is er ook wat verzuring waar te nemen. Het is belangrijk positief te blijven. “Leve de inzenders van terzake kundige reacties!” riep iemand daarom uit. De Freekikjes verschijnen immers nog altijd dagelijks in de krant. Waarom gaan zitten kniezen? ISIS, de zorgtoeslag, de Palestijnen, de rebellen overal, Freek de Jonge, er is al ellende genoeg in de wereld. Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Ouwehoerende conducteurs, zeker over de intercom, zijn een van de vele kruisjes die je als treinreiziger met je meetorst. Maar hun gezever dient kennelijk als Elimpjes in de woestijn voor al het forensenvee.”

Het hoogtepunt qua ikjes van vorige week was er weer eens eentje over mottenballen (en vogelzaad, volgens Letterzetter). Er was er ook eentje van C.I. den Heijer die in de trein een grapje had gehoord van een jolige NS-medewerker. Hetgeen De Schrijvende Rechter (DSR) deed verzuchten: “Ouwehoerende conducteurs, zeker over de intercom, zijn een van de vele kruisjes die je als treinreiziger met je meetorst. Maar hun gezever dient kennelijk als Elimpjes in de woestijn voor al het forensenvee, NRC-redacteuren incluis, dat kennelijk niks meemaakt.”

Hij wist naar aanleiding van een ander ikje ook nog te melden dat “in Belgie de kappersstagiairs eerbiedig op een afstandje staan toe te kijken, terwijl de oude meester aan het werk is. Net als bij de Japanse sushi-chefs.”

Timmerark, van wie binnenkort een prachtige autobiografische schets verschijnt, deed kond van zijn recente ontdekking dat Haarlem een station heeft, nou, da’s best breaking, hoor! En Riverside Blues onthulde dat hij ooit de louche advocaat Hiddema als klant had, “een zeer apart figuur. Ongelofelijk blij met zichzelf,  erg met zichzelf getroffen. Of hoort dat bij de presentatie van z’n beroep? Ik mocht hem brengen van Penitentiaire Inrichting Scheveningen naar Den Haag CS.”

hiddemaDit naar aanleiding van De Speld die elders had vastgesteld: “De publiciteitsgeile smaadmagneet Theo Hiddema, die met zijn gluiperige snorretje een goede naam heeft opgebouwd als kleinzielige, nare, ijdele en incapabele advocaat, is niet louche.” Waarvan akte.

Riverside Blues plaatste een mooi plaatje om zijn blijheid met café Apiedapie te illustreren. Zie kip. Man, man, wat is die RSB blij met ons! En wij met hem.

kipEen voorstel van Apiedapie voor een eigen rubriek waar voormelde Blues de highlights van een weekje bij de buren zou beschrijven (werktitel: Riverside kijkt over de schutting) werd door het reageerdersvolk echter koel ontvangen. Het bontst maakte DSR het: “Het enige nut van de uitnodiging om hem over de schutting te laten kijken, is om hem er met vereende krachten overheen te kieperen.”

theelepelDe 100e reactie werd gescoord door Heer Rozenwater, dat vinden we leuk, want komt niet vaak voor, en op een andere draad ontrolt zich een prachtig liefdesepos. Niet gelukkig in de liefde? Geeft niet, hier ben je keigelukkig! Dat lepeltje is voor jou!

De felbegeerde Duimpjesbokaal gaat weer eens naar De Schrijvende Rechter, ditmaal voor een reactie waarin hij Mopperkont laat weten niet gediend te zijn van “muziekspam-duimpjesbokaaldrammerij” (tien up, vier neer, waaronder een onbekend aantal van de meester zelve). De verlening van de bokaal houdt geen inhoudelijke instemming in met de reactie.  Maar Moppertje, Moppertje toch, wat was je weer aan het mopperen. Op DSR die een grasmaaier zou zijn, Apiedapie een ijdeltuit, enfin, je bent het aan je nickname verplicht.

Stuur maar een goed ikje naar de krant, Moppertje en alle andere mensen in het land en daarbuiten. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

134 gedachten over “Leve de inzenders van terzake kundige reacties op de ikjes (45)”

 1. Net wakker

  Het is nog vroeg en de winkel van de drogisterijketen is net open. Ik sluit me aan achter twee gezette vrouwen. De medewerkster heeft echter eerst iets anders te doen. Wij staren enige minuten in stilte naar de enorme wand pillen, poeders en drankjes. Vergeleken met de discrete systemen bij apothekers heeft die iets ongegeneerds. Dan ontspint zich een geanimeerd gesprekje tussen de twee vrouwen over wakker worden, de eerste kop koffie en hoofdpijn, al dan niet veroorzaakt door het feestje de avond ervoor.

  Als de medewerkster zover is, vraagt ze de eerste vrouw naar haar wensen. „Ik wil graag drie doosjes paracetamol”.

  „Met of zonder coffeïne?”, vraagt het meisje. „Nou”, antwoordt de vrouw, „ik ben nog niet helemaal wakker, dus doe mij maar met cocaïne”.

  Jan Baars

  Like

 2. Ben je aanspreekbaar?
  – Vertel?
  Is ’t geen aardig idee om Dsr & zijn man uit te nodigen?
  – Weet ik niet? Sinds ze Dsr er bij Produkt ontwikkeling hebben laten weten, dat hij niet welkom is, niet om mee samen te werken, laat staan iets te ontwikkelen?
  Kom nou, Iedere gek, z’n gebrek?

  • Per saldo ontkom ik er niet aan, dat Dsr voor ’n wat “Opgeblazen Presentatie” kiest.

  Men stelde eerder hier dat hij vaardig met de grasmaaier overweg kan.

  • Weet ik.

  Aan de andere kant , als je ‘m nu ‘ns voorstelt z’n verhaal te vertellen?
  Oh, ja, kan. Met z’n rose schort voor?
  Uitnodigen voor komende vrijdag?

  Ja, doe maar. Gewoon kijken, wat er gebeurt? Misschien maakt Dsr wel ’n heel klein speels grapje?

  Precies, je weet ’t nooit.

  Like

 3. Dromen, bedrog? Geloof ik niets van.
  Kijken, dromen, opschrijven, saneren, tot die ene zin er staat:

  Doen. In 1 jaar , ’n team, dat 1 doel heeft: Kwaliteit leveren.

  Like

 4. Als Sint & Piet onbekend zijn, heb je zomaar in oktober kersklokken, in braaf rk gedomineerd landschap.

  Like

 5. Oh, ja natuurlijk.
  De markt vraag naar cocaine op consumenten niveau, is voor , hol ogigen, versleten kopers, , ik MOET. Tenminste, zo was het. Destijds.

  Like

 6. Waarom de vermelding dat het om ‘gezette’ dames gaat? Omdat dat tegenwoordig met lage opleding en sociale klasse in verband wordt gebracht?

  Het Ik-je riekt een uur in de wind van de geborneerdheid.
  Eindoordeel: 3- (zegge: driemin)

  Like

 7. RSB schept inmiddels echt een vijandig haatklimaat jegens DSR.

  Is het een idee om hem vooraf te modereren of stemt de blogbaas er maar zwijgend mee in?

  Like

 8. @Luvienna, ik zie niks, althans alles dus. Als het langer aanhoudt laat het me dan weten.

  @DSR, je overdrijft een tikkie mijn waarde. Gewoon kalm blijven, net als pawi destijds, en het gaat vanzelf over.

  Like

 9. @APD
  Het was DSR er maar om bedoeld je een uitspraak te ontlokken.

  Uiteraard zou vooraf modereren re ver gaan, maar aangezien RSB overloopt van de dankbaarheid jegens de blogbaas is die wel in een positie om er iets van te zeggen wanneer het de spuigaten uitloopt met zijn ellenlange, steeds hatelijker, gereutel dat het zicht op alles ontnemen.

  Like

 10. Het moge duidelijk zijn dat niemand hier, afgezien van een enkele zeloot, het eindeloos afkatten van andere reageerders toejuicht. E.e.a. komt veelal ook in de duimpjesscore of de tegenreacties – of het gebrek daaraan – tot uiting. En het haalt het wekelijkse intro, alwaar ik nu fluitend mee bezig ben, niet. Het is dus zinloos.

  Voor hem (m/v) die de schoen past: ellenlang hatelijk gereutel liever achterwege laten. En gaat over tot de orde van de dag.

  Like

 11. Het nieuwe intro staat al weer in de steigers, de titel is voor de nieuwsgierige aagjes en primeurjagers al op het verzamelblog te sneek previewen. Uiteraard wordt e.e.a. nog tot 12h59 morgenmiddag geactualiseerd mochten nieuwe snedigheden daartoe aanleiding geven.

  De Duimpjesbokaal, zo is al duidelijk, zal helaas deze week niet kunnen worden uitgereikt. Dit vanwege een klein persoonlijk ongemak van blogbazes zelver.

  Voor de rest zal een ieder weer aan zijn trekken komen, de leukste luim wordt er weer voor het nageslacht uitgelicht, evenals de mooiste citaten en sneren naar ikjesschrijvers. Uiteraard wordt niet voorbijgegaan aan de actualiteit, de schoen van Letterzetter, de recente ontwikkelingen in het feuilletongebeuren, e.e.a. muzikaal omlijst met een deuntje uit de oude doos. Was het maar vast morgen!

  Like

 12. @Apie 12.42
  Zo ziet het er uit:

  @DSR 12.45
  Gewoon alle posts van vermelde persoon overslaan, niet lezen, doe ik al tijden, bevalt uitstekend.

  @Apie 13.06
  Je verheugen op de maandag – heerlijk! Dat zal niet veel mensen overkomen, wat zijn we toch bevoorrecht! 🙂

  Like

 13. @Luvienna, grappig, nee, bij mij ziet het er normaal uit, ook op de tablet van vriendin. Het klinkt afgezaagd, maar de doorsnee IT helpdesk raadt dan aan: cache leegmaken, browser sluiten, andere browser proberen, opnieuw opstarten, terug naar de fabrieksinstellingen!

  Het kan ook iets met je twitterlogin te maken hebben? Is het misschien zo dat je de tweets alleen kunt zien als jezelf ingelogd bent? Daartoe hebben we een niet-twitteraar nodig. Letterzetter wellicht. Letterzetter: mocht je schoen vanmorgen niet zijn gevuld met explosieven door de Actiegroep Kick out Zwarte Piet, en kun je dit derhalve nog zien: wat zie jij in de linkerkolom widget “Apie Twittert”? De 15 laatste tweets, of ook niks? DSR heeft voorzover ik weet een – slapend – twitteraccountje, dus daar hebben we niks aan. Ook zeloten mogen reageren, doen ze eens iets nuttigs.

  Like

 14. Mijn lieve Ghostery blokkeert die Twittermeldingen, als ik de blokkade weghaal zie ik daar de laatste Tweets staan. Ik heb m’n Twitter-account aan de wilgen gehangen, dus het moet ook werken voor niet-twats. 🙂

  Like

 15. O ja, die schoen maat 45 was leeg vanmorgen. Dus heb ik ‘m zelf maar gevuld met versgedouchte voet met schone sok. Hij was wel tevreden.

  Like

 16. Bij mij staat links en rechts nog steeds tot de nok toe vol. Apie vindt leeg lelijk maar in zo’n geval zoom je toch in????

  Is Apiedapie sneller geworden? Op mijn smartphone merkte ik gisteren geen verschil. Op de voorschrijdingsbalk bleef apie.com op driekwart geregeld lange tijd hangen. Maar nu vandaag op de desktop: toppie! Prima laadtijd. Mijn aanhoudend geklaag lijkt toch zijn vruchten te hebben afgeworpen en wat heb ik te verduren gehad! Mijnheertje de blogeigenaar verlaagde zich zelfs tot een persoonlijke aanval 😦 Heeft me veel pijn gedaan heeft maar je weet op zo’n moment meteen ook wie je vrienden zijn en die komen kan ik u zeggen uit zeer onverwachtse hoek. Hartverwarmend hoe DSR voor mij in de bres is gesprongen. We hebben onze meningsverschillen op velerlei en op levensbeschouwelijk gebied in het bijzonder (tot op het bot uitgevochten!) maar als echt onrecht zich aandient dan geeft de schrijvende rechter wel degelijk thuis. Dan verbergt hij zich niet achter zijn krantje, dan kijkt hij nadrukkelijk de kant op waar het onrecht zich voordoet en zegt hij frank en vrij waar het op staat. Heel mooi.

  Like

 17. Gek hoor, da’s nergens anders. Er was gisteren een grote storing op Twitter, misschien heeft het daarmee te maken. wanhopig maar ook berustend weenicoontje

  Like

 18. Zeg heb je ’t gezien?
  – Weet ik.
  Hij maait alleen vierkanten?

  Dat was 1 van de aspecten waardoor Produkt ontwikkeling er geen gat in zag, hem uit te nodigen voor de opzet van de eerste fase.

  Er is toen voorgesteld ’n observatie periode van ’n week of zo in te lassen.

  Dat wees hij af.

  Neen, geen EPO, we proberen het met ’n pilletje. Blijkbaar heeft ie die eerste serie te laat ingenomen, dan maait hij dus ’n vierkant.

  Ze overwegen nu ’n ander model grasmaaier. maar de deskundige vreest , dat er weinig inhuidelijke vernieuwing uit client zelf komt. Hij heeft altijd ’n ander nodig, om tot enige uiting te komen.

  Kom , we gaan iets doen, zullen we, waar waren we gebleven?

  Planning voor komende week?

  We gaan het “ikje” beoordelen.
  Ja, ik heb ’n idee: Het is ’n goed “ikje”.
  – Hoe beoordeel je dat dan?

  Jij begrijpt het niet, het is ’n zin , in de zin van Kijk dat vind ik. Het slaat nergens op, het is ’n nietszeggende zin.

  Maar het gaat toch om waar gaat het over? In het verhaal?

  Jij gaar voor de bingo.

  Ik loop ’n weekje verder.

  Veel plezier.

  Like

 19. Dsr stelt dat het “ikje” ’n geborneerd aspect poneert.

  Die stelling bestrijd ik.

  Ik stel dat in het “ikje” sprake is van ’n koopsitutie, waar bij ’n wens van de klant wordt geanalyseerd.
  waarbij de klant terloops ’n opmerking maakt.

  Het geborneerde aspect dat dsr expliciet verdedigt, is in mijn ogen afwezig.

  Ik loop ’n stukje verder.

  Like

 20. De wens van de blogbaas dat het uit is met hatelijk gereutel wordt door de immer dankbare RSB straal genegeerd.

  Niet alleen verdraait hij DSR’s woorden moedwillig – DSR ‘verdedigt’ immers geen geborneerdheid. Maar RSB schept ook een hatelijke sfeer door na zijn zegje te hebben gedaan ‘verder te lopen’, kennelijk niet openstaand voor een verdere gedachtenwisseling.

  Daartoe is hij dan ook niet verplicht, maar het stelt zijn voortdurende zemelpraatjes over prettige omgang met elkaar wel in een schril, schijnheilig licht.

  Hij zou er goed aan doen de geest waarin dit blog hoopt te opereren te eerbiedigen en zijn beleden principes in de praktijk te brengen.

  Like

 21. HR’s woorden verwarmen DSR op deze kille dag, maar dat eea kennelijk zo ‘onverwacht’ voor hem is, dat doet DSR, wiens rechtlijnige integriteit toch nooit in twijfel staat, toch een beetje verdriet.

  Like

 22. Het wordt een lange dag vandaag, vanavond oppassen op een neefje van 12 met de lengte van 6 en de geestelijke ontwikkeling van 8 en een vergroeiing tussen zijn handen, een game console. Gelukkig heeft mijn bijna 80 jarige moeder sinds een maand internet. Ter verduidelijking: mijn broer woont in Tilburg, zijn vriendin in Amsterdam, zij gaan vanavond naar de première van haar film en mijn moeder heeft op woensdag haar bridgeavond dus mag ik bij haar oppassen. En ik heb nu nog een lichte kater. Gelukkig zie ik door het geopende raam mijn vriendin komen aanfietsen die gisterenavond en vannacht bij haar moeder sliep die vanaf vrijdag gaat verhuizen na 46 jaar in haar oude huis gewoond te hebben. Dus er zijn veel herinneringen die moeten worden ingepakt of juist weggegooid,
  Eigenlijk ben ik de enige in mijn familie die passief is en niet beweegt, Op vanavond na dan.
  Ik wens iedereen een goede en mooie dag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.