Weg met die zalm, maak er gehakt van (66)

kanarie“Autistisch, verstandelijk beperkt, weinig communicatieve vaardigheden (…) Bankiers zijn ermee geboren en komen er nooit meer af. Zij zijn de top en hebben al jaren naast een vorstelijk salaris een persoonsgebonden bonus. Dit jaar gaat het anders. Nieuwe wetgeving (…) nieuwe beperkingen voor klanten die een hypotheek willen. De bankiers zijn alleen geïnteresseerd in zichzelf, niet in hun klanten. (…) Gevolg: een ton loonsverhoging aan zichzelf uitgekeerd. Het razende ongeloof van klanten, politiek en eigen personeel wordt niet opgemerkt. Totdat het maatschappelijk kabaal zo groot wordt dat schoorvoetend door sommigen het bedrag wordt teruggestort. Ze blijven koppig volhouden dat ze er wel récht op hebben. Hopelijk zijn ze morgen met zo’n laag salaris nog welkom voor de dagelijkse overheerlijke zalmmousse in hun favoriete exclusieve viertonnen-restaurant. Aan hen zal het nooit liggen.”

… de andere kant van de samenleving, de kant waarop het kabinet Rutte/Asscher zo graag de klappen doet neerdalen: op de zieken, zwakken, ouderen, kortom, op iedereen die nu juist zou moeten kunnen bouwen op de bescherming van de overheid tegen de onverbiddellijke krachten van de markt.

Het moet in één woedende golf zijn pc uitgestroomd zijn, dit bijtende hikje van een onzer hoofdauteurs, Letterzetter. Hij schreef het als een persiflage op een ikje van Helena Rademaker, die schreef over haar neefje aan de andere kant van de samenleving, de kant waarop het kabinet Rutte/Asscher zo graag de klappen doet neerdalen: op de zieken, zwakken, ouderen, kortom, op iedereen die nu juist zou moeten kunnen bouwen op de bescherming van de overheid tegen de onverbiddellijke krachten van de markt. Maar goed, zoals Kees de Jongen opmerkte: “Als Letterzetter boos is, is ie nóg leuker.” Da’s dan weer de winst.  Ook Klare taal stak haar bewondering niet onder stoelen of banken: “Toppertje Letterzetter, weg met die zalm, maak er gehakt van!” En de anonieme waardering van ons duimpjesbokaallezerspubliek leidde er ook nogeens toe dat onze beminnelijke en bescheiden auteur aan de haal ging met de welverdiende Duimpjesweekbokaal met negen up en 1 neer. Ga vooral eens buurten op zijn eigen blog vol met letters, woorden en zinnen, te beklikken alhier. Wel terugkomen natuurlijk.

Een ander ikje vorige week – van Diederik von Königslöw – ging over “de grote stroomstoring” en een grappige opmerking van een conducteur in de trein. De Schrijvende Rechter (DSR): “Ja, zo is het leven. Niets nieuws onder de zon, we leren het al uit de Schrift. Een technisch volstrekt aanvaardbaar Ik-je met een pointe die bestaansrecht heeft. -kabbelicoon- Eindoordeel: 7-tje (zegge: zeventje)”

Minder complimenteus was onze Eindbeoordelaar voor het ikje van Annet den Hartog-Huisman, die in de storm op de vouwfiets naar haar auto reed met een wild flapperende regencape om zich heen. batmobielEen groepje scholieren begon bij die aanblik de begintune van Batman te zingen. Ja, dat was het al, dat was de lezersanekdote.  “Met de melodie in mijn hoofd en de wind in mijn oren vlieg ik verder” was de slotzin. DSR: “De inzender (…) wint nu al de kwartaalprijs voor de aller-, allerlulligste afsluitende zin. Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)” Ook Letterzetter was niet blij: “Batman heeft geen okergele muts op, noch rijdt hij op een vouwfiets (…) Batman rijdt in de Batmobiel. Annet op een (godbetere het!) vouwfiets. (…) Geen ikje, maar een tutje met een dikke duim.” Luvienna wist ” … met de auto in de ochtendspits in Amsterdam is een ander verhaal, dat moet je gewoon niet doen. Tenzij je een kielzog van mens- en fietsamputaties achter je wil laten.”

“De pointe is zeker aardig, edoch het Ikje is geschreven door een taalkreupele.” 

Batmobiel, auto, vouwfiets, denk na voordat je eraan begint. Maar dat je ook als jogger moet opletten bleek uit een ikje van Marjolein van der Linden. Zij passeerde met samengeknepen billen een vrouw met hond en hoorde haar zeggen “ze doet niks hoor”. Tegen de hond! Ja, die was leuk. Maar mensen, mensen, wat een hoop overbodige rommel er omheen, klik maar eens op de link naar het originele ikje, neem wel boterhammen mee. Kees de Jongen: “De pointe is zeker aardig, edoch het Ikje is geschreven door een taalkreupele.” Mopperkont: “Mijn advies is wachten totdat ze op schopafstand van je verwijderd zijn en dan een flinke trap tegen de voortanden met de harde punt van de fietsschoen. Ze worden er wel nog agressiever van. Ik ga ook nooit op weg zonder een handje grind in de achterzak en een bamboe-rietje onder handbereik.” Dat ging over honden, niet over ikjesschrijvers, maar dat was misschien al duidelijk.

jan-lievensPawi publiceerde het tweede deel van haar feuilleton, ditmaal over het sterfbed van haar vader ” … er kwam een vrijwilligster langs met de vraag of hij koffie, thee of limonade wilde, hij wilde limonade, maar hij mocht nog steeds niet drinken, de vrijwilligster kwam terug met sorry dat was bedoeld voor de mevrouw die hier net lag ..” Ook zelf kwam de schrijfster er niet ongeschonden vanaf. “Dat was een van de mooiere momenten: pijnvrij hangen tussen twee sterke mannen. Er was een rugwervel gebroken.”

Met Timmerark ging het ietsje beter – 50% – dan vorige week, we wachten het rustig af. Weinig Elvis deze week. Binnenkort wel het mooie 17e deel van zijn Burnoutfeuilleton. Ook bij DSR gaat het schrijversbloed weer kriebelen, hij liet weten aan het Hoofdstuk over de Onttrekking aan de Gemeenschap der Kerk begonnen te zijn. “Het wordt een stuitbevalling, want de laatste zin staat als een huis en hij werkt gestadig omhoog.” Pawi: “Mocht het tot publiceren komen dan scrollen wij allemaal meteen naar de laatste zin en werken we net zo gestadig omhoog.”

Ook Letterzetter en Luvienna hebben nieuwe delen van hun respectievelijke feuilletons bij blogbaas dezes ingeleverd, het wordt kortom weer mooi de komende weken. Stay tuned. Lees in the meantime dat wat er nu staat eens rustig over. Dat je er dan zo straks zometeen inrolt. Wel zo spannend. Ook Keessie gaat stug door, op zijn Sportfondsenbad Wassenaar - kopieeigen blog en alhier. Het vierde deel van zijn “Droeve Jaren” feuilleton verhaalt over hoe hij niet leert zwemmen en watertrappen in het sportfondsenbad. “En hoewel ik me als een vis in het water zou moeten voelen, is dat allerminst het geval. Allemaal de schuld van die sadistische beulen in Wassenaar (…) Ik pleegde tijdens het afzwemmen stille sabotage door de vereiste afstand in het ondiepe gedeelte lópend af te leggen. De zwempolitie had het niet in de gaten, zo geraffineerd was ik wel.”

Dat was het wel zo’n beetje qua wat er vorige week allemaal op dit blog gebeurde. Twee kijvende heren, DSR en Kees, kregen respectievelijk het 100e en 200e reactielepeltje. Tja, daarbij gaat het 100e reactielepeltjepuur om het tellen, niet om het inhoudelijke, het waren heel ouwe koeien die ze samen uit de sloot haalden. Luvienna lag een nachtje wakker. “Heb een boek gelezen (…), de draad gelezen, op FB en Twitter rondgekeken, miljarden schapen geteld, en ben uiteindelijk een uurtje voor de wekker ging onder zeil gegaan.” 

Indra groef bij toeval wat ikjes op, geschreven door blogbaas dezes, jaren geleden ingestuurd door een kennis van hem, ene Bas van Vuren. Ze blijken gepubliceerd te zijn op NRC en NRC.next, zo’n vijf tot zeven jaar terug! Blogbaas blijkt met terugwerkende kracht een veelschrijver te zijn, met tenminste zo’n vijf tot zes geplaatste ikjes, en dan te weten dat hij al jaren niets meer inzendt. Helaas heeft de eindredaktie van NRC.next zich aan tenminste één (zegge; 1) ikje vergrepen door er een suffe slotzin aan toe te voegen. Een blog hierover is in voorbereiding.

“Mijn naam is Leon van der Naad en ik woon sinds kort in Zurich. Ik ben in het dagelijks leven directeur van een middelgroot pharmaceutisch bedrijf.”

Ad Hok onthulde de ware identiteit van blogbaas dezes: “Mijn naam is Leon van der Naad en ik woon sinds kort in Zürich. Ik ben in het dagelijks leven directeur van een middelgroot pharmaceutisch bedrijf (…) Eigen baas zijn bevalt me prima, en ik vaar nu geregeld in het weekend met een eigen bootje op de Rijn.” Maar dat bleek een 1-aprilgrap. Ook Pawi liet zich niet onbetuigd, Heer Rozenwater was volgens haar “een journalist van de Terneuzense regio krant, woonde in Sas van Gent, had vier kinderen van wie er één nog thuis woonde.”

En Riverside Blues verhaalde over een begrafenis ergens ver weg in de tropen die hij met een moppie muziek had opgeluisterd: “Dan naar de parkeerplaats, alwaar auto’s ons naar het sterfhuis brengen, voor de maaltijd. Daar moet je niet te lichtvaardig over denken, zij, die geen zin riverside met vraagtekenhadden in de uitvaartplechtigheid, zijn alvast met de maaltijd begonnen. 250 mensen zo’n beetje (…) Bij het afscheid wordt de handtas gevuld met het broodje voor onderweg. (..) Twee families, die elkaar niets te melden hebben. (…) Vlak voor haar begrafenis begint, maken 2 zoons, beiden politicus, een dikke felle ruzie. Men maant hen, zolang Moeder nog niet is begraven, tot kalmte, zulks gebeurt. Ergens in mei is de herdenking. Nooit eerder meegemaakt. De blues in C, in G in F moet ik kunnen dromen.”

Nou, dat was dus weer een weekje schrijven en reageren op Apiedapie. Het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Maar de reacties van de mensen uit het land stonden dus hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.

Stuur nu ook zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Plaats een reactie. Druk een duimpje in. Geef een sterretje. Plaats een bekende of een nieuwe smiley. Voor je weet wat je overkomt, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Alle voorgaande afleveringen van deze rubriek, verzameld in het Ikjesdiscussieintroarchief, zijn elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Header image: Rhona Garvin

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

161 gedachten over “Weg met die zalm, maak er gehakt van (66)”

 1. Achjeeremiejee, de stagaire van Mieke Kerkhof aan het woord?

  Elke neiging tot medische uitdeschoolklapperij kan niet vroeg genoeg geaborteerd worden.
  Eindoordeel: 3 (zegge: drie)

  Like

 2. Lees nu pas dat APD DSR ‘lui’ durfte te noemen! Altijd op post, maar als je eea eens wegens besoignes ’s buitenslands aan het spontaan volksinitief denkt tekunnen overlaten, krijg je het meteen voor je kiezen.

  Miscchien moest DSR maar eens om betaling gaan vragen. Spontane gratis dienstverlening wordt kennelijk niet op waarde geschat.

  Like

 3. Die Zalmen brengen wat te weeg, vandaag de dag.

  In mijn werkzame leven hadden we als verzekeraar ook een keuringsarts. Als je geen sociale vaardigheden hebt, of je vindt patienten onderzoeken vies werk, kun je altijd nog keuringsarts worden.

  Bij de uitrol van een forse computersysteemupdate moest elke gebruiker bij het inloggen een nieuw wachtwoord invullen. Het moest ook een sterk wachtwoord zijn, met cijfers en minimaal één bijzonder teken. De keuringsarts belde mij in paniek, de computer weigerde hem.

  Op zijn kamer vroeg ik welk nieuw wachtwoord hij had bedacht en warempel, hij had het duidelijk opgeschreven. Ik liet hem de procedure nog eens doen en zag dat hij bij het intoetsen van het uitroepteken de shift-toets niet gebruikte. Ik wees hem daarop, waarop hij verontwaardigd vroeg: ‘Moet ik dan met twéé vingers typen?!’

  Like

 4. Hm, DSR heeft een punt. Ik trek bij deze het woord “lui” in en vervang het door “minder actief dan anders”. Meld het de volgende keer van te voren als je weer eens een reisje Baarle Nassau plant, dan weten we het tenminste. Nu maken we ons keizorgen.

  Ben het overigens niet eens met de link die je met betalen legt. Daar hebben we eerder over gediscussieerd. Was in het kader van de ellende bij de buren. Daar zei ook iemand (Afzender??): zeur niet, hij doet het gratis. Mijn stelling: of je er nou voor betaald krijgt of niet, doe het goed en doe het met regelmaat, zodat men op je kan bouwen.

  En ik (of iemand anders, Ad Hok?) noemde toen het voorbeeld van een behanger, niet de lul, maar een oom. Heel en al voor niks, uit liefde, komt oomlief je kinderkamer behangen. Na een dag scheurt het behang van de muur af, dwarrelt in brede lagen naar beneden en bedelft de kinderwieg. Gelukkig gaat alles goed en de kleine slaapt rustig door.

  Maar dan mag oom dus ook niet zeggen: he, ik heb dit gratis voor je gedaan, zeur niet als de zaak naar beneden komt. Jaja, wat een geheugen heb ik toch, en wat een consistentie in het denken. Ook hier geldt: ikjes plaatsen, ja graag, we bennen d’er blij mee, maar dat je het onbetaald doet (evenals de blogbeheerder zelve die nog oneindig veel meer onbetaald doet, iedere avond en elk weekend maar weer, zonder klagen, zonder mopperen, zonder zielig doen) is not relevant.

  Like

 5. Nee he!!! De 100e reactie is weer van mij afkomstig, net als een paar weken geleden. Zo komt die doos met lepeltjes nooit leeg. 😦

  Like

 6. Toe maar – het begint met melden, maar zal eropuitdraaien dat DSR toestemming aan APS moet vragen om het land te verlaten.

  DSR repte van betaling vanwege het woordje ‘lui’, hetgeen zinspeelt op een arbeidsrelatie. Dan komt van het een het ander. Maar aangezien die term van tafel is, kunnen we over tot de orde van de dag.

  Like

 7. Komen er vanmorgen 13 artsen mijn kamer in, ik al aangekleed en in een stoel gezeten, vraagt de één (de mooiste, dat weer wel) hoe gaat het nu met u?
  Nou, antwoord ik, dat moet u toch weten, u heeft de stand van mijn blaas ieder uur laten meten.

  Like

 8. Die mannenkwaaltjes toch, so sielig…. en dan ook nog de domme blondjes erbij, het kan niet op, ” wat hebben we weer LOL icoon”.

  Like

 9. Niet me Klare lieve Taal, ik ben een dom blauwtje. En ik heb giga problemen met een mijn PC popups, geen pinups, dat ik maar denk aan een nieuw ding kopen.

  Like

 10. Popups krijg je eenvoudig weg met (gratis) anti popup programmaatjes, Timmertje, daar hoef je gee nieuwe PC voor te kopen.

  Like

 11. De reacties op medische ikjes zijn net zo voorspelbaar als gering in aantal. Men leutert hier liever over eigen ongemak.

  Like

 12. In Firefox is het gewoon een optie: Opties, tabblad inhoud: popupvensters blokkeren.
  Maar als er malware aan boord is dan is schoonmaken met een progje beter, bijv. gratis Malwarebytes. Malware geeft om de haverklap popups. Een goede virusscanner is onontbeerlijk!

  Like

 13. @mopperkont, “Men leutert hier liever over eigen ongemak”. Een beetje meer respect voor Timmer graag. Die man heeft het op dit moment moeilijk genoeg. Hoe gaat het met jouw prostaat?

  @Apie, “Graag ook wat nadere info over die D. die met haar moeder op vakantie is in Korea. Is ze Koreaanse?”.
  Nee, geen Koreaanse, gewoon Nederlandse. Waarom ze naar Korea zijn afgereisd… geen idee. Afgelopen burendag vertelde D’s moeder verhaaltjes aan de buurtkindertjes. De ex-voorzitster (M.) van de BC vertelde me dat het een afstandelijke vrouw is. Met D. heb ik eens een combi-oven afgehaald van het wetenschappelijk instituut waar ze werkt. Die oven mocht vanwege veiligheidsoverwegingen niet meer gebruikt worden. Wij gaan die oven gebruiken voor de gemeenschappelijke ruimte. De ex-voorzitter wil daar gaan koken voor de bewoners. Leuk initiatief opgezet door diezelfde ex-voorzitster en ex-penningmeesteres. Tijdens hun afscheidsetentje ging de nieuwe voorzitter opeens moeilijk doen. Beweerde dat het initiatief eerst goedgekeurd moest worden door de BC. Hier is M. zo boos over geworden dat het hele project stil ligt. Jammer, want M. kan lekker (wel erg machtig) koken.

  Maar goed, is er iemand nog geïnteresseerd in dit geleuter? Kan ik me eigenlijk voorstellen.

  Like

 14. Ja hoor HeRoWa, zeker belangstelling voor je ‘geleuter’. Ga jet het nog in feuilletonvorm gieten? ‘Mijn belevenissen met de Buurtcommissie’

  Like

 15. Ik maak zorgen over de privacy van de betrokkenen. Verscholen in het commentaar van een margeblog zal het zo’n vaart niet lopen maar God verhoede dat bijvoorbeeld de voorzitter erachter komt hoe ik haar beschrijf: aarts en aartslelijk. Lijkt op een verklede man, grote lelijke blauwe neus op een ongezond blauw hoofd. Rode blosjes op dat blauwe hoofd als ze boos wordt . Werd ze op mij afgelopen zaterdag, omdat ik bleef zeuren over het feit dat ze de eieren had laten verstoppen terwijl ik dat werkje aan twee oudere kinderen beloofd. De voorzitter (heb ik haar al een letter gegeven?) had dat kunnen weten maar al maanden zeurt ze dat ze op wonderlijke wijze allerlei BC-gerelateerde emails niet ontvangt. Ze dreigde weg te lopen. Ik wist het op het nippertje te sussen.

  Like

 16. Ik vind het best spannend allemaal hoor. Maar breng er maar eens een lijn in. Een kop en een staart. Middenstuk. Best een puzzle. Maar als we het allemaal willen dan gebeurt dat gewoon.

  Like

 17. Nou, DSR zit weer eens uit zijn neus te eten, dan ben ik wel weer de minste.

  Hollen

  Omdat ik overgewichtig ben, hol ik elke dag een half uur. Hollen zit een beetje tussen joggen en hardlopen in. Er moeten kilo’s af, maar ik hoef niet op de weegschaal te gaan staan om te weten dat ik dat doel nog niet heb bereikt. Ik zie het aan de aanmoedigende en ook meelevende glimlachjes van de tegenliggers. Soms fantaseer ik tijdens het hollen dat ik per ongeluk door mijn voetbalclub ben geselecteerd. „Ik hoef niet te spelen hoor trainer, als ik in dat mooie shirt mag warmlopen ben ik al gelukkig.” Warmlopen kan ik namelijk erg goed, wel een half uur lang.

  Ben Schaafsma

  Like

 18. Nou, ik weet niet wat Ben hiermee wil wat hij gedacht heeft bij het schrijven van dit gedrocht. Het is honderd keer niks en da’s nog zwak uitgedrukt. Is het de woordspeling “warmlopen” misschien? Dan kan dat korter, Ben.

  Schaven en nogeens schaven. En dan met een sprintje scoren. Da’s de kunst bij een ikje.

  Like

 19. Scherp gezien, Luvje, bij nader inzien had dit beter bij “jurkjesdag” gepast ja. Maar het blijft een grappig plaatje. Wat heb jij aan vandaag?

  Like

 20. @Apie Het zijn wel rokjes die de dames aan hebben, in ieder geval de rechter (van de linker is het lastig te zien maar wel aan te nemen omdat ze met dezelfde streepjes lopen). Ik bedoelde meer dat de rokjes er in dit plaatje niet erg meer toe doen. 🙂

  Ikzelve werk vandaag thuis en ben gekleed in een elegant doch gemakkelijk lenteachtig huispakje. 🙂 Nee, ik doe niet aan foto’s.

  Like

 21. Hm, volgens mij is het dezelfde dame. En dus twee foto’s. Links waait het op, rechts schreeuwt ze het uit van schrik en probeert rokje, jurkje, weer op z’n plaats te krijgen. Kijk maar naar die bus op de achtergrond, da’s dezelfde maar dan een paar meter verder. Denk ik dan weer, wat een mal mannetje ben ik toch soms.

  Lenteachtig huispakje .. is goed … mijn fantasie doet de rest.

  Like

 22. Heer Rozenwater april 10, 2015 om 09:12

  Zeker geen geleuter, al was het maar omdat dat woord dubbelzinnig is geworden door het commentaar van mk op de relazen van Timmer.

  Ga ermee door, zou ik zeggen, al zie ik door de (ex)voorzitters (m/v) en (ex-)penningmeesters (m/v), de BC even niet. Maar dat hindert niks.

  Like

 23. @Apie, heb ik potdikkie zo op de streepjes gelet dat ik niet eens heb gezien dat het dezelfde juffrouw betreft. :-p

  @Kees, je zult het met het plaatje op 13:58 moeten doen; dat moet toch wel lukken? 😉

  Like

 24. @Luvienna april 10, 2015 om 16:30

  Zo oninteressant dat ik het over het hoofd heb gezien Luv.

  @Letterzetter april 10, 2015 om 16:53

  Maar is dat plaatje geen synthetisch product waar je niks mee kunt?

  Like

 25. Tipje voor HR: geef al die lui toch echte namen. Wolterdina, Brechtje, Adele. Gompert, en zo naar ieders aard. Dan kunnen we het uit elkaar houden en ieders provacy blijft gewaarborgd.

  Like

 26. En opnieuw laat DSR het afweten en moet de blogbaas zelver het vuile werk opknappen. Dit moet niet veel langer gaan duren hoor!

  Enthousiasme

  De kinderen zijn vrij van school in verband met een teamdag. Altijd weer een uitdaging om te combineren met werk. Mijn beste vriend (die net een nieuwe plug-in hybride auto heeft) helpt ons gigantisch uit de brand: hij neemt mijn kinderen samen met de zijne een dagje mee naar de Efteling.

  Ik vind het heel wat: in je eentje met vier kinderen naar een pretpark! Mijn ontzag groeit alleen maar als hij de avond van tevoren nog belt: „Breng ze maar om half negen, dan kunnen we op tijd weg.”

  Hij belt nog eens: „Doe toch maar kwart over acht!” Kennelijk wil hij de kinderen geen minuut Efteling onthouden! Als ik ze ’s ochtends kom brengen: „We moeten nu echt gaan: ze hebben daar maar vier laadpalen en anders kan ik m’n auto niet meer inpluggen!”

  Joep Lindeman

  Like

 27. @APD
  Want anders?

  In ieder geval goed dat je eens aan den lijve ondervindt dat ’t bepaald geen sinecure is om plaatsingsverantwoordelijke te zijn.

  Like

 28. Iemand helpt je uit de brand of niet. ‘Gigantisch’ is dan ook overbodig, tenzij dat op de brand slaat ipv het helpen, en dan no klinkt het overdreven.

  De onderwerpskeuze is, althans voor een Ik-je, origineel.
  Eindoordeel: 4.5 (zegge: viereneenhalf)

  Like

 29. Inderdaad, dat “gigantisch” is wat ze tegenwoordig ‘over the top’ noemen.

  Maar ik vind het Ikje wel goed opgebouwd. De vriend neemt geleidelijk aan de welhaast onaardse proporties van de ideale kindervriend aan en vervolgens doet de prozaïsche reden van het vroege vertrek hem weer als een praktisch mens op aarde belanden.

  Een aardig anticlimaxje en een dikke voldoende wat mij betreft.

  Like

 30. Het ikje is een toonbeeld van- en ode aan de ideale vriendschap, met weliswaar een twist in de laatste zin.
  Medeleven en werkelijke bijstand in barre tijden, ja mensen het bestaat nog echt, de participatiemaatschappij komt echt op stoom moeten we geloven.
  De oplaadbare auto, ook een prachtproject maakt het plaatje compleet.

  Like

 31. Joepje is zowaar vergeten dat een hybride ook (= meestal) op benzine rijdt. Zonder laadpaal gewoon: vroem vroem. Moet-ie ook eens bij z’n vriendin doen.

  Like

 32. Nou moe, gaat elke hoofdredacteur nu ineens een weekoverzicht maken?? Eerst vdMeersch – “Het interview van de week las ik met Robert Serry“, zucht, dit is een HOOFDredacteur mensen) – maar nu dus ook VK-collega Remarque (die wel normaal kan schrijven).

  Maar toch: een hoofdredacteur behoort dat niet te doen. Een hoofdredacteur is een meneer, mag tegenwoordig zonder sigaar, en ook met rok, maar het schrijven van overzichten moet de hoofdredacteur (m/v) overlaten aan de jonkies en minder getalenteerden. Zelve doet hij gewichtig, en schrijft hooguit een paar keer per jaar iets heel dieps.

  Misschien hebben ze niks dieps meer te schrijven, misschien is dat het?

  Hoe het ook zij, stay tuned for Apies weekoverzicht, dat morgen om klokkeslag 13uur alhier verschijnt. Niet diep, maar Apie is dan ook geen meneer.

  Like

 33. En dan de vele taal-, spel- en grammaticafouten in de Vk. Zelfs het stuk van de ombudsvrouw daarover bevat een aantal fouten…

  Like

 34. Dank je, Letterzetter, met stijgende hilariteit gelezen. http://www.volkskrant.nl/dossier-ombudsvrouw/redactie-vecht-tegen-taalfouten~a3948646/

  De grappigste is nog wel dat ze geen spellchecker gebruiken (journalisten anno nu!!!). De reden is dat ze denken dat die automatisch fouten corrigeert. Echt, het staat er, met een paar heel foute voorbeelden.

  “Toen een redacteur het controlemechanisme vorig jaar een keer instelde, kwamen alle namen van Indonesische leiders verbasterd in de krant. Het leverde potsierlijke combinaties op als Probaat Subito en Sullige Bambini Yuko’s, waar Prabowo Subianto en Susilo Bambang Yudhoyono had moeten staan. De meeste eindredacteuren wagen zich er niet aan.”

  Nou moe, hoe zouter moet je het nog hebben. Dit zijn mensen die voor hun beroep met schrijven bezig zijn. Hun oplossing: de lezers krijgen binnenkort een “fout knop”. Goed idee zeg! Ook wel iets voor autobouwers, de bakker en uw vliegtuigpiloot misschien. Gewoon je werk niet doen en laat de klant het maar corrigeren. De participatiemaatschappij 2.0.

  Like

 35. Zo mensen, dat was het dan wel zo’n beetje. Uitgepierd. We gaan hier zoals elke week sluiten. Om klokkeslag 1 uur (zegge: 13h00, midden Europeesche tijd) komt er een nieuw weekoverzicht, met rangnummer 67, hoe is het mogelijk indeed, en daar gaan we dan met een Schone Lei en met Goede Moed weer Vrolijk opnieuw beginnen.

  Het weekoverzicht heeft opnieuw een hoog Luviennagehalte, ook wat updates over Timmerark, en de hormonen spatten er van af, zowel in tekst, foto als video en muziek. Dat is wel een heel sexy pianistinnetje dat we daar gaan zien. Stay tuned, nog een met streepjes naar rechts (schrijve: 1) kwartier en nog wat minuten, met het puntje op de i.

  Like

 36. Goh, das alweer een tijdje geleden.
  Leuk.

  Er is een hoogleraar op de radio. Ik doe hem uit.
  “Bij hem denk ik steeds aan dode hersenen.”
  “Nou, lekker dan.”
  “De mijne…”
  “Nou!!!”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.