Vlieg maakt duikeling in volgelopen gootsteen (65)

“Onderin een lege wijnfles zie ik een vlieg spartelen in een restantje vocht. Softie die ik ben, kan ik geen enkel levend wezen zien lijden, dus zin ik op een manier om het beest te helpen, of desnoods uit zijn lijden te verlossen. Ik besluit heel voorzichtig het plasje uit de fles te gieten in de hoop dat de vlieg meedrijft. Dat lukt. In het plasje, nu op het aanrecht, blijft hij op zijn rug met zijn pootjes in de lucht spartelen. Ik pak een stukje papier en hou dat tegen zijn pootjes aan. Hij krijgt er grip op en terwijl hij zich aan het papiertje vasthoudt, draai ik het om en leg het neer. Op het papiertje zit hij even stil, alsof hij moet nadenken wat hem nu weer is overkomen en doet dan een paar pasjes. Dat gaat goed. Maar dan probeert hij weg te vliegen en maakt vanwege zijn aan zijn lijf vastgeplakte vleugels een duikeling. Precies in de volgelopen gootsteen.”

Mooi ikje toch? Het is afkomstig van Miriam Wesselink, alhier beter bekend als Luvienna, zelfstandig informatieanalist, auteur van mannenverhalen, onderzoeker van nature en schrijver in transitie. Zie haar leerzame, fraai vormgegeven en qua taal en inhoud kraakheldere site Singularity. Dat de NRC-redaktie, die dit ikje in haar zaterdageditie plaatste er eigenstandig een slotzin aan toevoegde – “Langzaam zie ik hoe de vlieg tussen de afwas in de diepte verdwijnt” – was dus wel heel erg sneu. De betreffende internetjournalist (m/v) kan niet schrijven en weet niet wat manieren zijn. De zin is overbodig, en de zin is fout. Je ziet niet langzaam. Je ziet iets, en dat iets kan langzaam of snel gebeuren. Foei redaktie! Ga maar eens schrijven leren op Singularity.

De laatste zin was nodig. Als die vlieg niet was gezonken, was eventueel nog redding mogelijk geweest.

De hulde van de collegaatjes van het Apiedapie Schrijverscollectief was vrijwel algemeen. Indra zei bijvoorbeeld: “Proficiat, ik ben er trots op dat een teamgenoot heeft gescoord. Haal jij het briljante apiedapieschrijverscollectief maar eens uit de anonimiteit!” En olijk voegde zij er aan toe “Luvienna toch! Als je weet dat iemand een fles wijn heeft leeg gezopen, dan laat je hem toch niet zelfstandig vertrekken!” Alleen beroepsbeoordelaar De Schrijvende Rechter (DSR) vond er niet veel aan. “De laatste zin was nodig. Als die vlieg niet was gezonken, was eventueel nog redding mogelijk geweest. Eindoordeel: 3 (zegge: drie)” Dat de NRC naar willekeur in ikjes zit te schrappen en toe te voegen vond echt iedereen merkwaardig. Ad Hok riep uit: “Nou moe. Jarenlang hebben we hier Ikjes-schrijvers bekritiseerd voor hun vaak overbodige laatste zinnen, en nu blijkt dat die zomaar door de redactie toegevoegd kunnen zijn.”

siriDe andere ikjes van vorige week stelden weinig voor. Er was er eentje over de iPhone virtual assistant Siri. Ene Pim Klasing, die al jaren sukkelt met een uitgezaaide prostaatkanker stelde haar de ongelooflijke “baldadig” bedoelde vraag: “Why do I have cancer?” Klare taal: ” … in de context is baldadig wel goed gevonden.” DSR: “Het gebeurt niet vaak, maar DSR voelt zich vandaag poëtisch geinspireerd door het Ik-je, en wel tot de volgende mini-haku:

“Nee
Hè?!”

Louise dropt haar virtuele ei in de postbak van de NRC waar het, eenmaal uitgekomen, de andere wellicht veel mooiere ikjes over de rand gooit

Een ikje van Louise Koekoek over integriteit, dat echt helemaal niks om het lijf had, bracht Mopperkont tot de volgende tirade: “De koekoek is een broedparasiet en Louise doet haar naam eer aan. (…) Louise dropt haar virtuele ei in de postbak van de NRC, waar het, eenmaal uitgekomen, de andere wellicht veel mooiere ikjes over de rand gooit.”

Een open sollicitatie annex contactadvertentie van de 47-jarige Mardy Stiefel, waarin zij zich afvroeg wie er nu niet een uitgebaarde moeder van 3 pubers wil aannemen, ontlokte DSR het volgende oordeel: “Een bijzonder plastisch woord (…)  dat ‘uitgebaarde’. Je ziet de vuurrode gapende kraters al voor je. Eindoordeel: 4- (zegge: viermin)”

Meer was het niet vorige week, qua ikjes.

AH_moestuintjeTimmerark zat niet lekker in zijn vel en kondigde aan er tijdelijk tussen uit te knijpen, misschien om de moestuintjes die hij eerder in de week te koop had aangeboden te gaan bezorgen. Bij Letterzetter hoeft hij niet langs te komen. “Vergeet de handel in moestuintjes”, zei deze, en hij verwees naar een website waaruit blijkt dat menselijke ontlasting edelmetalen bevat. “Ik ga gauw m’n belastingaanslag bij elkaar poepen!”

Het kan ook zijn dat hij nog in de war was van de stroomuitval “Half Noord Holland heeft geen stroom meer”, meldde hij, “Vliegtuigen vliegen niet meer, kassa’s werken niet, noodstroom in ziekenhuizen en ga maar door…” Hetgeen Luvienna de vraag “Hangen vliegtuigen aan een stekkertje?” ontlokte.

Er was nog meer poëzie vorige week, bijvoorbeeld van Indra die naar aanleiding van een paar wat lang uitgevallen en niet erg on topic lijkende posts van Riverside Blues dichtte:

Je nachtelijke input,

ironisch en vilein,

stimuleert mijn scrol toets:

hij loopt weer als een trein!

Heer Rozenwater liet zich vervolgens ook niet onbetuigd:

Indra, jouw dichterlijke inspiratie

bracht een glimlach op mijn facie.

Hopelijk tot later,

Groetjes van Heer Rozenwater

De 100e- respectievelijk 200e-reactielepeltjes gingen naar 100e reactielepeltjeduimpjesbokaalblogbaas dezes en Luvienna. En de Duimpjesbokaal naar Kees de Jongen die voor 10 up en 2 neer Pawi in het zonnetje zette, met “in één woord: hulde!”

En dat was terecht, want de eerste aflevering van haar feuilleton mocht er zijn: “Het sterfbed van mijn moeder”. De hoogtepunten van dit stuk weer te geven is ondoenlijk. Lees het alsjeblieft helemaal. “Daarna begon het sterven. Ik stond aan de linkerkant van Ma, en duwde haar zachtjes tegen haar schouder, ritmisch, wiegend als het jeanne-hebuterne-1919ware. Ga maar ma, duwtje, ga nou maar, duwtje, gamaar gamaar gamaar.” “Mooi beschreven”  zeiden Mopperkont en Luvienna. “Jeetje. Hier kan ik niet even met een bon mot op reageren” zei Timmerark. “Heel mooi, werkelijk heel mooi…. In vliegende vaart door een mensenleven, en elke fraaie zin weegt” zei de toch altijd zo kritische DSR.  “Er gebeurt heel veel in dit compacte en heftige verhaal” (Klare taal). “Ja, hier is een Schrijfster aan het woord” (Apiedapie). “Ook mooi vind ik dat hier, in plaats van Ikjes af te kraken, vooral wat betreft de schrijfstijl, men kan laten zien hoe het wel moet.” (Ilona) “Een indrukwekkend begin” vond Letterzetter. “De kracht van dit verhaal ligt m.i. in de ogenschijnlijk nonchalante manier waarop pawi de meest heftige dingen, zoals bv. de wandaden van haar stiefvader, invlecht in haar verhaal.” (Indra). En dan te bedenken dat “Het sterfbed van mijn vader” op stapel staat. Deze week al, als alles goed gaat.

candice headerSensationeel nieuws van het Apietwitterkanaal was dat Candice Swanepoel toetrad tot de dagelijkse volgers. Een bloemlezing uit de historische “Polie Polie Monologen van bij de buren was haar deel.

Nou, dat was dus weer een weekje schrijven en reageren op Apiedapie. Het overzicht van alles wat er vorige week hier op de site is gebeurd. De ikjes waren zoals altijd weer afkomstig uit de ikjesrubriek van de NRC, de krant die zo graag lezersanekdotes op de achterpagina plaatst. Maar de reacties van de mensen uit het land stonden dus hier, aangeleverd door de Apiedapie Community van ex-NRC-reactanten, ex-Volkskrantbloggers en ex weten wij veels.

Stuur nu ook zelf eens een ikje naar de krant.  Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van deze dag losmaakt. Plaats een reactie. Een opmerking. Druk een duimpje in. Omhoog of omlaag. Een sterretje of vijf. Plaats een bekende of een nieuwe smiley. Voor je weet wat je overkomt, sta jij volgende week in het nieuwe intro. Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Alle voorgaande afleveringen van deze rubriek, verzameld in het Ikjesdiscussieintroarchief, zijn elders op dit blog te raadplegen.

Feuilletons en levensverhalen of aanzetjes daartoe zijn welkom op apie@apiedapie.com. Kortom, het wordt weer een prettige week. Maar als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan vooral elders buurten.

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

222 gedachten over “Vlieg maakt duikeling in volgelopen gootsteen (65)”

 1. De Schrijvende Rechter april 3, 2015 om 15:42

  Smile. Ik krijg bijna met je te doen. De slachtofferrol als vluchtheuvel.

 2. Voel je vooral niet bezwaard en laat die lach maar doorbreken, Keesschie. Je lacht alleen maar om jezelf.

  Verder dan ‘ja, dat met die mails….nee, maar toch…’ heb je het niet gebracht en toch verbind je aan dat gebrek aan concrete aanteigingen grote woorden als ‘leugenaar’ en wat al niet meer.

  Hopelijk gooi je je eigen graf ook weer dicht nadat je het hebt gegraven. ’t zou niet fraai zijn als er straks in het donker iemand inlazert.

 3. Wij feliciteren Kees de Jongen met de 200e reactie op deze draad, getalsmatig.

  En het ikje vinden we een flutikje, in alles, plot, opbouw, geloofwaardigheid, verteltrant, clou en moraal. ’t Is helemaal niks.

 4. De Schrijvende Rechter april 3, 2015 om 16:26

  Ik zou maar geestelijk gaan watertrappen als ik jou was. Met fraaie holle volzinnen red je jezelf niet. En probeer óók eens om jezelf te lachen. Al moet ik bekennen dat ik deze keer voornamelijk moest lachen om jou, waarvoor dank.

 5. K. lacht zo verblindend om zichzelf dat hij de milde glimlach op de lippen van een ander niet ziet.

  Zijn grote kracht en tevens zwakte is dat hij er werkelijk van overtuigd is gelijk te hebben, ook al gaat hij in zijn aantijgingen iedere concretigheid instinctief uit de weg. -milde glimlachicoon-

 6. 2,04 euro

  Autistisch, verstandelijk beperkt, weinig communicatieve vaardigheden, eenzijdig eetpatroon en niet te vergeten paniekaanvallen die kunnen uitmonden in agressief gedrag. Mijn neefje is ermee geboren en hij komt er nooit meer vanaf.

  Hij zit op ‘de dagbesteding’ en heeft een persoonsgebonden budget (pgb). Dit jaar gaat dat anders. Nieuwe wetgeving, nieuwe paperassen, nieuwe overheidsmedewerkers aan de deur. De twee zijn alleen geïnteresseerd in de formulieren, niet in mijn neefje. Ze vallen over een fout vinkje. Gevolg: 2,04 euro te veel uitgekeerd. Het stille ongeloof bij mijn schoonzus wordt niet opgemerkt. Totdat dit bedrag is terugbetaald én verwerkt wordt het pgb stopgezet. Hopelijk is mijn neefje morgen nog welkom op zijn dagbesteding. Aan hem zal het deze keer niet liggen.

  Helena Rademaker

 7. Verhikje

  2,04 miljoen

  Autistisch, verstandelijk beperkt, weinig communicatieve vaardigheden, eenzijdig eetpatroon en niet te vergeten paniekaanvallen die kunnen uitmonden in agressief gedrag.
  Bankiers zijn ermee geboren en komen er nooit meer af.

  Zij zijn de top en hebben al jaren naast een vorstelijk salaris een persoonsgebonden bonus. Dit jaar gaat het anders. Nieuwe wetgeving, nieuwe personeels-ontslagrondes, nieuwe beperkingen voor klanten die een hypotheek willen. De bankiers zijn alleen geïnteresseerd in zichzelf, niet in hun klanten. Ze vallen voor een foutieve denkwijze. Gevolg: een ton loonsverhoging aan zichzelf uitgekeerd.

  Het razende ongeloof van klanten, politiek en eigen personeel wordt niet opgemerkt. Totdat het maatschappelijk kabaal zo groot wordt dat schoorvoetend van sommigen het bedrag wordt teruggestort. Ze blijven koppig volhouden dat ze er wel récht op hebben.
  Hopelijk zijn ze morgen met zo’n laag salaris nog welkom voor de dagelijkse overheerlijke Zalmmousse in hun favoriete exclusieve viertonnen-restaurant. Aan hen zal het nooit liggen.

 8. Helena kaart een misstand aan, helaas met veel te veel woorden en niet bijster origineel. De zorg in Nederland is onder Rutte volkomen aan gort geslagen, en dat heeft, dank Letterzetter voor het prima hikje, zeker veel te maken met politieke prioriteiten. Maar ja, dan had je maar niet op de VVD moeten stemmen, zeg ik dan altijd tegen klagers. En bij de volgende verkiezingen wordt het alleen maar erger. 😦

 9. Het werd wel de hoogste tijd dat er aan het grootschalige misbruik van het pgb een einde werd gemaakt. Er zullen nog wel wat kinderziektes zijn, maar die zullen waarschijnlijk wel overgaan.
  Ik hoorde laatst een woonwagenbewoner zeggen, dat hij voor de PGB werkt. Het bleek dat hij zijn gehandicapte nichtje verzorgt.

  In het ikje blijft onduidelijk welke keer het wel aan het neefje gelegen heeft dat hij niet welkom was op de dagbesteding. Agressief gedrag ?

 10. Zo mensen, we gaan hier weer sluiten. Het nieuwe intro staat al te trappelen. Nog anderhalf uur en dan staat hij d’r op. Goed alternatief voor de meubelboulevard. 🙂

 11. Een aanfluiting als Ik-je. dit had op de opiniepagina thuisgehoord.

  En men zal er toch hopelijk niet van op hebben gekeken dat ‘stil ongeloof’ niet wordt opgemerkt?
  Eindoordeel: 4 (zegge: vier)

 12. Tjsa, ’t is nu voorzien van een uitleggerige uitleg, misverstanden uitgesloten.

 13. Heel vriendelijk: “Het volgen van @KeeesdeJongen en het weergeven van de tweets van @KeeesdeJongen is voor jou geblokkeerd. Meer informatie” Dan niet 😦

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: