Nee, dit is er geen (101)

Dit is geen weekoverzicht. Dit is geen intro. Dit is geen terugblik. Dit is geen retrospectief. Hier staan geen ikjes. Hier staan niet de meest opvallende reacties van reageerders. Hier staan geen nieuwe plopjes. Ergens op de site staan er behoorlijk wat, zelfs geïllustreerd met bewegende beelden van een paar mooie billen. Echte Katwijkse billen die bijna teloor zouden zijn gegaan ware het niet dat een vlammend protest de zedenpolitie op het laatste moment eieren voor hun geld liet kiezen. Maar hier linksboven staat niet het betreffende plaatje. Weleens van google gehoord? Nou dan.

Er is geen nieuw verhaal verschenen.

Er staat hier geen overzicht van nieuwe of lopende referenda, noch van de uitslagen, noch van het heen en weer gepraat over de methodiek. Er is geen nieuw verhaal verschenen. Er is wel een nieuw blog geopend, door iemand die zich Bookmark noemt en wiens schrijfstijl en onderwerpkeuze ons vagelijk bekend voorkomt. Maar hier staat niet de link naar die site, en ook geen bloemlezing uit de eerste verhalen en reacties van aldaar.

Weleens van de search functie gehoord, dat zoekicoontje rechtsbovenaan?

Riverside Blues heeft vorige week niets gezegd, en zo ja, dan hebben we dat zeker even gemist, en dan kan een ieder dat zelf nazoeken. Onze huis-dj Mopperkont heeft misschien wel maar misschien ook wel geen video geplaatst. En Letterzetter ook niet, wel wat keigoeie reacties. Vergeten waar. Pawi postte geen plaatjes van tinypic. Blogbaas dezes haalde ze niet weg. Van Luvienna werd weinig gehoord. Klare taal en Ilona en Indra waren goed bezig. Maar hun namen staan niet vet. Er staat helemaal geen enkele naam vet, waarom zou dat ook, het is hier de Privé niet. Hoogtepunten van de vorige week? Dingen die niet in de internetgewelven verloren mogen gaan? Weleens van de search functie gehoord, dat zoekicoontje rechtsbovenaan? Dacht het wel toch, niet dan?

De vierkante schrijvende kaaskop deed ook weer van zich spreken, de ene sneer na de andere, zelfs over kamerolifantjes, maar hier is daar niets over terug te vinden. Daar misschien wel als je goed zoekt. Kunstplaatjes zijn er de hele week door verschenen en -koppen ook, waaronder een paar keigoeie, maar hierboven staat toch een overzichtelijk menu? Ziet u wel? Dank u wel alsjeblieft.

Dit is geen lepeltje
Dit is geen lepeltje

Het is niet anders. De dagen van het intro – of weekoverzicht zoals sommige mensen zeggen – de genotsmomentjes van het hapklaar samengevat zien van hoogtepunten en van het duiden van discussies zijn voorbij. Lijken voorbij misschien, want niets is natuurlijk zeker in dit leven. Gelukkig maar. Hoop loert altijd immers.

En nee, dit is dus ook niet nummer 101. Dit ding heeft helegaar geen nummer. Het mag. Het kan. En het went. Let maar op.

Dit is geen zinvolle rechtsuitspringende blockquote

Ga nu maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden.  Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Over dit blog, de blogbaas, zijn beleid, zijn karakter, wat je allemaal aan hem stoort, of juist weer niet, of gewoon wat het ikje of de actualiteit van vandaag losmaakt. Plaats een reactie. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, had jij volgende week ergens in een weekoverzichtsintrospectief kunnen opduiken, als dat althans gemaakt zou zijn.

Alle 100 afleveringen van de rubriek waarin al deze dingen wel stonden, zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieReacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Geen reacties ook. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door iemand, of misschien wel door niemand, wie zal het zeggen want er staat er geen, of het is een blanco plaatje volgeklodded met witte verf. Dat kan ook natuurlijk. Uitmaken doet het niets. 

 

 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Figurant - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

211 gedachten over “Nee, dit is er geen (101)”

 1. Oh, tref ik u hier?
  – Ja, ik ga zo naar binnen. Apiedapie zal daar ’n dankwoord uitspreken , gericht aan hen , die hier reacties gaven op het “ikje” , tevens verhaal hielden, “Met wie ze het allemaal gedaan had”.
  Heer ik tref u graag later. Apiedapie heeft ’n kort en geestig dankwoord. Hij staat op het punt te beginnen. Dag hoor.

 2. Het is dus geen. Behalve dan tekst. Best wel goeie eigenlijk, voor iets wat geen is. :-p

 3. Ceci n’est pas le néant.
  Nous aimes madame. pawi mais nous adoré monsieur petitsingeDinge! Ou quelque chose.

 4. Het is wel even wennen aan de overgang naar het vele ‘geen’.

  Ja, de participatie-maatschappij heeft ook hier de eerste stapjes gezet en telt haar zegeningen.

  Nieuwe aanpak, na honderd intro’s kan heel verfrissend werken.

 5. Dit is geen afscheidsgedicht.

  Geluiden verstommen, de kroegdeur valt dicht.
  Vermoeid veegt de kroegbaas zich over ’t gezicht.
  Hij voelt zich bevrijd, maar toch óók onvoldaan.
  Graag had hij hier nog wat langer gestaan.

  Hij peinst nog wat na over welkome gasten,
  die hem met hun woorden toch steeds weer verrasten:

  Pittige pawi, zonder blad voor haar mond,
  die in menig discussie haar mannetje stond.
  Lieve Luvienna, zo scherp formulerend,
  nimmer op andermans kennis terend.

  Bescheiden Ilona, soms stil, soms aan ’t woord.
  Soms corrigerend als een spelfout haar stoort.
  Katee uit het Zuiden, zij sprak vele talen,
  ook zij kwam vaak ’s avonds een borreltje halen.

  LZ uit het Noorden, zo allround in zijn kennis.
  Belgische Bertje, geen man voor veel stennis.
  Plopje, die ineens ten tonele verscheen.
  Kwam hij omdat er een ander verdween?

  HR uit de hoofdstad, ook een welkome gast
  die de mening van andere gasten aftast.
  Nog eentje uit Mokum: onderhoudende Tim,
  een prater, een schrijver en onmetelijk slim.

  Muziekmeester Mopper, ook hij schoof graag aan.
  Zelfs tijdens zijn reizen gaf hij blijk van bestaan.
  En niet te vergeten overzeese Ad Hok.
  Met zo’n man kreeg je het nooit aan de stok!

  Parijse Lummel, hij wipte vaak binnen.
  Wat kon die man een hoop eetwerk verzinnen!
  Vergeet hij nog iemand? Hij zou het niet weten…
  De kroegbaas is moe, sluit de tent, gaat wat eten.

  Zachtjes valt de deur in het slot.
  Het lucht hem op en toch is het rot!

 6. Heel mooi Indra, ik zou je graag liken, maar helaas ik hoor niet bij die club, dus blijft het bij de plus die hier onlangs in de ban is gedaan.

 7. Dank je, Mark. Ja, kaal hè? Maar ik begrijp het best dat Apie even geen zin meer heeft. De sfeer was nou niet erg gezellig de laatste maanden.

 8. Indra! Wat schitterend!

  We zijn er allemaal stil van zonder onze blijken van waardering daardoor te laten beïnvloeden.

 9. Het loopt als een tiet, Indra.

  Ook inhoudelijk van topkwaliteit.
  En ja, alweer zonder blad voor mijn mond te nemen: ik mis wel degelijk iemand, die hier parmantig een tegenstandpunt innam en daarmee vele veren bedden opschudde of omkeerde.

 10. Oh, mijn Waarde, was het wat? Ja, warempel, de Man met teksten weet u , toen die studenten in de trein zaten, Jongelui, wat jullie nu zitten te doen..da’s wel heel erg bekend. Niets nieuws onder de zon? Tsjonge , tsjonge….
  .Ja, die was er. Hield ’n Feestrede. Kort, ad rem, geestig, men vroeg hem of hij misschien……Hij schijnt toen gezegd te hebben, “Het zijn er dan 100 op de kop af”. Het bespreken van studenten gesprekken trekt mij meer…..
  Het zij zo. Hij had ook geestige opmerkingen over geplaatste “ikje” prima, ’n Kei van ’n man. we gaan meer van hem horen.
  Paul de Leeuw, Mevrouw Janek allemaaal volgen ze hem.
  De community klom op stoelen ,, tafels., dolle pret.
  Dat was het mijn Waarde..Ik vervolg mijn schreden. Het ga u goed.

 11. Je bent niet de enige. Nog een vrouw mist hem ook. Veel anderen niet. Zonder hem zou het gedicht van Indra niet geschreven zijn. Zo is het en niet anders.

 12. Even tijdens een zeer drukke dienst:

  Bedankt voor de complimenten. Mark, dit gedichtje zou wel degelijk “zonder hem” geschreven zijn. Ik was van plan het te schrijven onder de kop Iets leuks voor Oud en Nieuw.
  Pawi, het ontbreekt me in het gewone leven zeker niet aan tegenstandpunten, dus daar heb ik hier niet zo’n behoefte aan. Een kroeg moet gezellig zijn. En geen sneerderige kerels naast me op de barkruk. Ik moet verder. Voorlopig weer even mijn laatste reactie. Pfff.

 13. Indra, Ik bedoel zonder het gezeik en dat van cronies was er gewoon een leuke sfeer gebleven en zo.
  Het zij zo.
  Werk ze nog!

 14. Een indrukwekkend “Dit is geen intro“, van Apie en een nog indrukwekkender gedicht van Indra over een kroegbaas die zijn tent sluit en peinst over de gasten waarvan hij afscheid moet nemen.

  Wat is hier nu stil, om melancholisch van te worden. Ik zie die “sneerderige” kerel nog naast Indra zitten op de barkruk zitten. Wat wist ze die zeikstraal goed op zijn plaats te zetten. Die tijden zijn helaas voorbij, we gaan nu allemaal ons weegs. Vaarwel iedereen!

 15. Slidings 8 december 2015
  De telefoon gaat. Mijn zoon vraagt of hij de naaimachine kan lenen. Max (zijn zoontje van vier) heeft Robben slidings zien maken; dus hij ook, met gevolg broeken kapot.

  • Wil van Kol

  Dit is ’n gedeelte van het “ikje” van vandaag. Het volledige “ikje” staat op de site van nrc, en drasties.

  Heb je Aiedapie ook gezien in de trein naar de universiteitstad? Hij observeert. hoe knullig de opmerkingen van de studenten zijn.

 16. Een gedeelte van een ikje? En de volgende keer krijgen we het per woord? Zo kunnen we niet werken.

 17. @Plopje, ieder gaat toch zijns weegs?

  Inderdaad, goed blijven eten, en drinken ook. Ik ben overgestapt op ouwe jenever, lekker.

  @Apei, zullen we over een jaartje of zo een reünie organiseren?

 18. Soms is er geen grotere eer dan niet genoemd te worden -milde glimlachicoon-

 19. Harde woorden van Tim over ‘cronies’ kunnen niet anders worden opgevat dan zelfkritiek -grinikicoon-.

  Zelden iemand zo grondig zien transformeren van tegendraadse geluidmaker tot blogbaaslakei, -factotem, -meespreker, -mooiprater, -gelijkgever, -glijjakker, -hielenlikker, en -bukjongen.

  En dat onder voortdurende manifestie van alle mogelijke lichaamsfuncties, dat spreekt. -milde glimlachicoon-


 20. Slidings

  De telefoon gaat. Mijn zoon vraagt of hij de naaimachine kan lenen. Max (zijn zoontje van vier) heeft Robben slidings zien maken; dus hij ook, met gevolg broeken kapot.
  Op de achtergrond hoor ik Max roepen: „Ik was eerder.”
  Als ik hem later vraag „Jij was eerder?”, antwoordt Max: „Ja, want ik was pas drie.”

  Wil van Kol

 21. De vader van Max tegen de opa van Max: Mijn zoontje van vier maakt slidings. Max op de achtergrond: Ik was eerder, ik was nog maar maar drie!

 22. Robben weet er ook wel meer aan over te houden. En beidewee: waarom repareert Wil het zelf niet eventjes? De oma’s beheersen de ikjes tegenwoordig, maar worden we er vrolijk van?

 23. HR doet de best er nog iets van te bakken. Iedereen in complete verwarring achterlatend.

 24. @HR 11.53
  Ouwe jenever? Je dieet wordt nu zorgelijk. En kijk uit met het organiseren van reünies met Apie. Pipo koeien, maar sommige zaken weigeren uit het geheugen te verdwijnen.

 25. @Plopje Hoezo: uitkijken met het organiseren van reünies met Apie? Dat kan HeRoWa heel goed hoor.

 26. @Luvienna
  O ja, HR kan dat wel. De vraag is alleen of Apie inmiddels de benodigde vaardigheden heeft ontwikkeld. Want met tijdreizen alleen kom je er niet, Apie.

 27. Het staat of valt met de TomTom, Plopje, is die kaart inmiddels upgedate? Zal wel niet. Zoveel mensen rijden daar niet. Blup.

 28. Ja, DSB, over : -glijjakker, -hielenlikker, en -bukjongen. weet jij het het best.

 29. @Tim
  Is ’t werkelijk? Honderd euro voor een goed doel naar keuze (m.u.v. de Cliniclowns) als je van elk een aansprekend voorbeeld weet te geven.


 30. Bordje

  Elke dag waag ik me door de stroom toeristen langs de Amsterdamse Prinsengracht op weg naar huis. Bij de Westertoren is het zoals iedere dag een drukte van jewelste; lange rijen bij de rondvaartboten en voor de ingang van het Anne Frank Huis.
  Zoals altijd maken diverse mensen selfies bij de voordeur waar Anne dik zeventig jaar geleden met haar familie werd weggevoerd.
  Een groepje toeristen blijft verbouwereerd naar het bordje ‘Anne Frank Huis’ naast de deur kijken. „How’s that possible?” Vol verbijstering nemen ze nog een aantal foto’s. „They obviously put that sign there later”, hoor ik de gids nog net uitleggen.

  Alexander Hemker

 31. Alexander zal wel bedoelen, dat hij zich elke dag door de stroom toeristen heen wurmt, want erg gevaarlijk zijn die wachtende mensen natuurlijk niet. Het woord stroom lijkt me ook niet erg toepasselijk voor mensen die in rijen staan te wachten. Ik vermoed dat de stroom toeristen langs de Prinsengracht ook niet allemaal op weg zijn naar huis.

 32. Ik heb net, nog net op tijd maar rijkelijk laat, Tom Kabinet leren kennen. Heeft iemand van de APDC ervaringen met hem?

 33. Met die verbijstering zal het wel meevallen. Lijkt me eerder een typisch standaardgrapje van de gids.

 34. Tom’s kabinet is een gouden handel. Voor Tom dan, Tim schiet er bij in.
  Gratis downloaden (usenet bijv.) is een goedkoper alternatief.

  Stel, mijn zus wil mij door haar veel te duur gekocht én gelezen e-book geven, dan mag dat niet van de uitgever (verenigd in stichting Brein met piratenhoofdman Tim Kuik)! Vrij economisch verkeer heet dat…
  Het zijn Hottentotten, die uitgevers, allemaal. Net als krantenuitgevers met hun internet-verdienmodel achter betaalmuren.

 35. Letter, ik betaal 2,25 voor een Ebook van 496 pagina’s, ik vind niet dat ik daarbij inschiet. Usenet, kun je daar gewoon van alles vinden en legaal downloaden?

 36. Tom en Tim, die zaten in een bootje
  In tegenstelling tot wat hier normaal zou volgen:
  Ze bleven allebei zitten.

  Je zusje zou kunnen inloggen op jouw iPad onder haar eigen naam en dan dat boek nog eens kunnen downloaden? Heb jij het ook. Mag drie keer. En e-books zijn stukken goedkoper dan papieren boeken, het is me een raadsel hoe ze een boek veel te duur gekocht heeft, en veel te duur gelezen.

 37. Stel, je bent een schrijver en je werk wordt na lang schaven en schuren uitgegeven. Apetrots! Miljoenen boeken zullen worden verkocht! Je kunt ineens van je geploeter en je talent gaan leven!

  Maar nee. Iedereen die er belangstelling voor heeft, kan het gratis lezen.

 38. Het is met e-books hetzelfde als het muziek is vergaan: overal gratis te krijgen. Muzikanten verdienen voornamelijk aan optredens en dergelijke. Moeten schrijvers ook maar doen. De schrijver als rockstar, yeah!

 39. @pawi
  E-books en gedrukte exemplaren kosten evenveel tot aan het punt van drukken. Een gedrukt exemplaar (zie link) moet € 22,50 kosten en de e-book versie € 14,99, een verschil van € 7,51.

  http://www.bol.com/nl/p/wat-ons-niet-zal-doden-millennium-4/9200000040419232/?promo=boeken-top10_406_nlboek-toplijsten-ranked-bol-com-top-10_2_product_4_9200000040419232

  De produktiekosten bestaan (in dit voorbeeld) eenmalig uit: vertaalkosten, manuscript redigeren, typen (in pdf) en nogmaals redigeren, voor- en achtercover maken.
  Overigens worden vertalers schandalig laag betaald.

  Voor het papieren boek komt daar nog het e.e.a. bij, o.a. paginaopmaak (paginanummering, niet in de opmaak van het e-book want het formaat is daar onbepaald), drukkerijkosten, papierkosten, verpakkings- en verzendkosten (naar het Centraal Boekhuis) en bijdrage aan het Centraal Boekhuis.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Boekhuis.
  Voor een bedrag van € 7,51 per exemplaar kun je dus een papieren boek met een bepaalde oplage laten drukken en centraal opslaan.

  De boekhandelaar leeft niet van de lucht en zal iets van die vaste, beschermde boekprijs (geen vrije markt) ontvangen. De marge’s zijn vrij laag en de verkoopdruk hoog, maar er valt van te leven.

  Het lijkt me dat € 14,99 voor een e-book in verhouding tot de verkoopprijs van het papieren boek vrij hoog is.
  Bovendien wil de uitgever winst maken, ook hij leeft niet van de lucht, en van die winst gaat ook een deel naar de auteur.

  De prijzen van e-books zijn wel iets gedaald, maar nog niet zo lang geleden (plm. 2 á 3 jaar) betaalde ik net zoveel voor een e-book als voor een gedrukt exemplaar.

  Ik heb van hear-say (helaas kan ik geen harde feiten geven) dat er tegenwoordig meer dan 50% winst wordt gemaakt op de verkoopprijs van een e-book. Mijn lieve zus was tot voor kort redactrice bij een (kleine) uitgeverij van wetenschappelijke werken en heeft daar enige ervaring mee.

  In dat licht bezien is de prijs van een e-book (nog) te hoog.
  Een kleinere winstmarge, dus lagere prijs zal de verkoop meer stimuleren dan beveiliging (watermerk, drm-slot) of exclusivering (Kindle).
  Als je weet dat iets € 1,- kost om te maken (inclusief redelijke winstmarge), dan betaal je er toch zeker geen € 10,- voor?

  Ach, misschien wel als je Apple-fan bent 🙂

 40. Heerlijk rekenwerk, Letterzetter. Hoeveel houdt de auteur, die droomde van een miljoen lezers, hieraan over? Een schijntje, een afzakkertje, een toebedeeld fooitje van de uitgever?

  En wat de vertalers betreft: helemaal mee eens. Die krijgen En te weinig aandacht En te weinig betaald. Goed vertalen is een kunst op zich. Gelukkig zijn er mensen die dat met hart en ziel doen, en dat soort vertalingen lees je dan weer met plezier. Je zou er zo een collectebus voor willen inzetten.

 41. Luvienna, gaan schrijvers niet stotteren of hoesten of zich van de microfoon afdraaien of heel zacht spreken als ze voor een publiek moeten optreden? Krijgen ze dan geen boe of bah geroep?

  Er zijn maar heel weinig echte schrijvers die zich willen blootgeven aan een gemengd publiek. Die het wel doen zijn doorgewinterde publieksjongens en -meisjes. Gerard Reve is de enige die allebei de genres goed beheerste, bij mijn weten.

 42. @pawi Midas Dekkers gaat het goed af. En Stephen King schijnt ook een echt podiumdier te zijn.

 43. Ik moet zeggen dat ik een e- book wel handig vond in mijn beperkte handtas in het vliegtuig. Het lezen viel me niet mee, het echte ‘ je ne sais quoi ‘ was er niet bij. Ik miste het een en ander, zeer veel zelfs.

  De hele boekenwereld is failliet de vertalers zijn ten dode opgeschreven helaas, aan de hongerdood overgeleverd als ik het zo lees.

 44. Nieuw: apievoorleesavonden. Tarieven en boekingen: schrijf naar En we komen er samen best wel uit, hoor.

 45. Blogbaas dezes heeft in het verre verleden verhalen van eigen hand voorgelezen in een theater(tje) te Amsterdam en kreeg geen boe- noch bahgeroep. Maar resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie.

 46. Pawi,

  Er zijn veel schrijvers die publiekelijk optraden in schouwburgen in het land.

  Ik heb b.v. in Eindhoven een ‘optreden’ bijgewoond ‘ van Remco Campert , Hugo Claus ( hij bezweek bijna) , en nog iemand , zijn naam ben ik kwijt.
  Dat waren interessante avonden , ze vertelden, over hun werk en ook over andere dingen.

  Het was een soort tour litteraire die veel aandacht trok, ja ik weet die derde niet meer, misschien was het ….even nadenken.

 47. Ja Klare taal, ik heb nog aan de lippen gehangen van een Vlaamse dichter die kwam praten over zijn werk. Al gauw ging het ergens anders overs. Ik was nog jong.

  Even iets anders, waar staat dat item over het Rijks dat nu eskimo’s en indianen en zwarte negertjes gaat overcorrectcorrigeren?

  Zal dat hypercorrect volkje ons straks nog Witte Veder ontnemen? Ugh!

 48. Tja. Ben ik nu een slecht mens? Ik heb een nieuw boek van Bill Bryson bij Bol gekocht voor 16 euro of zo iets, en een aantal oude boeken (niet recent uitgegeven) voor 2,25 per stuk bij Tom. Maar ik heb maandag ook zes boeken voor 6,50 in een kringloopwinkel gekocht…mijn laatste nieuw in een winkel gekocht boek (met een boekenbon) bleek ik al eerder via de bieb gelezen te hebben…(eigen schuld). Geen schrijver wordt rijk van mij, ik heb nu bijna alle boeken van Bill Bryson maar op eerder genoemd boek na allemaal in kringloopwinkels gekocht.

  Mijn eerste Eboek moet ik nog uitlezen, nu ik meer boeken op mijn tablet heb zal ik het niet langer vergeten. Ik hoop wel dat deze schrijfster rijk wordt.

 49. Sinds een jaar heb ik ook geen opdrachten meer gekregen van mijn uitgever. Daarvoor werd het al steeds minder..
  Sommigen weten dat ik correctie-/redigeerwerk deed.
  Het werd bijzonder slecht betaald

 50. In het rijtje hieronder zie ik een reactie van APD maar zie de reactie nergens. Dit maakt mij zenuwachtig, zo vlak voor het weekend.

 51. Ik weet niet of dit bij jullie ook zo is, maar als je op de betreffende reactie klikt, in die linkerbovenkolom dus, dan kom je precies op de plaats van die reactie. Handig. Moet je wel op het “Nee, dit is er geen” klikken van die reactie.

 52. Corrigeren en redigeren is alhier een open vacature, Ilona, wel liefdewerk, ouwe kranten, maar de voldoening is er naar. Bedankjes, fijne commentaren. Is het wat?

 53. Dank je voor aanbod, Apie, maar dat liefdewerk ouwekranten leek het al zo’n beetje. Maar reactanten corrigeren gaat me iets te ver; heb mezelf aangeleerd daar overheen te lezen. Valt niet mee, maar er is eigenlijk geen beginnen an.

 54. Dank je, Apie, voor je medeleven.
  Mijn reactie op 11.44 is ook zeer rammelend opgeschreven, zeg. En te snel weggeschoten.
  Heb hier een pubermeisje (ben je twee, zeg je nee) naast me. Dat als excuus, maar dat mag geen excuus zijn.
  Gelukkig slaapt ze nu eindelijk!!


 55. Bezichtiging

  In onze flat is eigenlijk alles aan de hoge kant, de leeftijd van de bewoners, de service, het aantal sterfgevallen en de maandelijkse kosten. Dat laatste maakt dat nabestaanden snel willen verkopen.
  In de hal hoor ik een gesprek tussen de huismeester en een zoon van iemand die net is verleden. „Ik heb al een kijker voor morgenochtend”, zegt de huismeester zachtjes, „maar uw moeder ligt er opgebaard en is nog warm.” Het is even stil en dan komt het antwoord. „Tja dat is een probleem. Maar dan stellen we het toch uit tot morgenmiddag?”

  Willemijntje Justa

 56. Het is kinderlijk eenvoudig om de facebookpagina van Willemijntje te vinden met daarop zelfs een video van het bezoek van sinterklaas aan een tehuis in Den Haag. Lekker vals afluisterikje, waar geen woord japans bij zit.

 57. Tja, je maakt wat mee mevr. Justa.
  Kopers die harder staan te trappelen van ongeduld dan de verkopers, al voor de verledene verlijdt. Dat u maar rustig aan uw eind mag komen, ik bedoel zonder gedonder van kopers aan uw sterfbed.
  Overigens lijkt u mij een lief mens, op Facebook.

 58. Dan kun je meer dan ik, Mopperkont, bij mij komt er allenig Willemijntje G. Hiemstra-Justa en verder helegaar niks, zonder haar als vriend toe te voegen dan, maar ja, dat gaat wat ver. Kom, ik ben geile Geertje niet 😀

 59. apie
  De link naar haar volledige facebookpagina is inmiddels verdwenen. Willemijntje leest kennelijk met ons mee.

 60. *A. Dapie, ergens is er iets misgegaan. Ik kon direct de reactie zien als ik erop klikte, dat was een verbetering die n.a.v. Plopje was ingevoerd,en nu moet ik weer zoals vroeger scrollen. Niet dat ik dat erg vind, maar die verbetering was echt een verbetering.

 61. Alle kijkers kunnen kopers worden. Maar als je moeder er nog warmpjes bij ligt zou ik haar verlijden nog even laten betijen.

 62. Wel een ernstig ikje vandaag, een teken aan de wand, lees en huiver..

  Of niet, ga fluitend verder en maak een mooie deal, over je moeders lijk.

 63. Was er een technische stoornis in jouw firma gaande?

  Vanmiddag wilde ik even langskomen en toen belandde ik in januari 2014.

  Nu is alles weer hersteld, prima , dank je, niks aan de hand gelukkig, geen atoomrampen en andere catastrofes dus .


 64. Baasjes

  Ik ga met mijn hondje naar de dierenarts om haar te laten steriliseren. De dierenarts, een uit de kluiten gewassen, prettige man met dito communicatie nodigt mij uit om mee te kijken. (Zelf voer ik deze ingreep ook uit, maar dan in humane kringen.)
  Tijdens de ingreep gaat de telefoon. De dokter laat zich echter niet storen. „Het gaat maar om iets kleins”, dringt zijn telefoniste aan.
  „Niks mee te maken”, brult hij met een onvervalst Amsterdams accent, „hoe kleiner de kwaal, hoe groter het verhaal.”

  Mieke Kerkhof

 65. Hee, Mieke heeft haar Ikjespraktijk verhuisd naar de dierenbehandelkamer. Wel even met vermelding dat ze zelf een Echte Dokter is.

 66. Zucht, Mieke dan toch, “in humane kringen” en wat is uit-de-kluiten-gewassen prettige communicatie? En brulde hij echt? Denk het niet.

 67. He? Ik had deze op de digitale site:

  Kapper

  Bart Specken 11 december 2015

  Gisteren ging ik met mijn zoon van 11 naar kapsalon Dilia. Tijdens het knippen vroeg Dilia aan mijn zoon: wie had je met Sinterklaas? Mama, antwoordde hij. En wat had je gemaakt? Een dvd-speler. Waarom? Mama houdt van tv-kijken. En waar houdt mama nog meer van? Van krant lezen. Ooh, en van koken? Nee, dat doet papa. En boodschappen? Ook papa. En wie doet de was bij jullie? Mama en papa allebei. Wil papa niet met mij trouwen? Krijgen we dan korting? vroeg mijn zoon. Daar wil ik wel over nadenken, zei Dilia.

 68. @pawi
  Ja, het is een beetje vreemd. Bij Drasties zagen we gisteren ook al een ikje (“welkom”) dat alleen op de digitale site te vinden was. Nou ja. Krijgen we zo voortaan twee ikjes per dag? Beetje veel van het goede.

 69. Sh*t! Mieke Kerkhof…
  (kijkt schichtig om zich heen en vlucht uit de humane kringen)

 70. Krijgen we dan korting? Goed!
  Een van de betere ikjes, zoontje zet zijn vader in, en voelt feilloos aan hoe papa en Dilia elkaar begrijpen.

  En ja, dat andere ikje: Mieke Kerkhof schrijft leuke dingen voor de mensen. Een hondje steriliseren, een dito vrouwtje, een dito mannetje, hopla, zo gebeurd.

 71. O Jee, vandaag weer een Kerkhofje, Mieke blijft van alle markten thuis daar in het Jeroen Bosch ziekenhuis.

 72. Bij het hoeveelste ikje van Mieke mogen we op kosten van Apie bij haar langs gaan? Om haar te feliciteren, bedoel ik.

 73. Ik ben de tel kwijt bij onze veelschrijfster en uitdebehandelkamerklappende Mieke. Als ze eens op zou houden, dan zou er op mijn kosten een bescheiden feestje gehouden gaan worden.

 74. @Apie 01.03 Jeetje, is het blauwe balletje alweer van een jaar geleden? How time flies.


 75. Duurzame energie

  Voor mijn kleine AH staan ook deze keer weer allerlei verkopers. Een van hen komt enthousiast op me af en vraagt of ik interesse heb in duurzame energie. Ik mompel iets van „nee”, en loop door. Met een licht schuldgevoel, ik moet daar toch een keer iets mee…
  Achter mij hoor ik haar dezelfde vraag opnieuw stellen. Maar deze meneer antwoordt, vrij direct: „Duurzame energie? Daar heb ik helemaal niets mee. Ik doe er niet aan, en dat zal ik ook nooit doen.”
  Het meisje reageert zeer verbaasd: „Dat is bijzonder? Waarom, als ik vragen mag?”
  „Ik ben dakloos”, zegt hij. Stilte. Hij trekt een hesje aan en gaat naast haar staan. Met de daklozenkrant.

  Claartje Onderwaater

 76. Het heeft lang geduurd maar gisteren bedacht ik, en voerde ik het uit, de makkelijkste manier om van dit soort kleefmijnen af te komen, ook bij Apie, eh, nee Appie…de trekmagneet was voor mij geen effectieve maar in deze moeilijke tijden zou het op andere mensen vast indruk maken: als je over zou stappen naar Essent kreeg je onmiddelijk (op de kleine lettertjes na, waar je natuurlijk te laat achter zou komen!) 100 euro ‘gratis’ boodschappen bij deze supermarkt. Er is eigenlijk heel veel aan te merken op zo een campagne. Bij ons in de buurt lopen ze veel van Oxxio rond, en dat zijn echt heel vervelende types. Ze hebben mijn partner eens bijna overgehaald en ik zie ze vaak beet hebben, in ieder geval heel lang staan praten met oudere buren als ik langs loop. Bij hen zeg ik gelijk: goedenavond verder en doe i, de deur dicht, en gisteren bij Appie was ik laf en effectief en antwoordde ik dat ik al klant bij Essent was.

  Nu op de radio. Kamervoorzitter treedt waarschijnlijk af. Op de laffe manier, op een zaterdag en voordat ze de vragen in haar eigen kamer moet beantwoorden. Ze wordt geofferd. Ik weet natuurlijk dat politiek smerig is maar gisteren moest ik echt kotsen van Rutte. Hij offert het leven van een crimineel op als het moet voor zijn eigen hachje.

  Driemaal bah.

 77. @Timmer
  Politiek is altijd al een smerig spel geweest. Rechts, midden of links, het is één pot nat, jammer genoeg. Ik hoop dat volgende week de rest van de VVD-ers in het kabinet, met Rutte voorop ook de handdoek in de ring gooien. Glas, plas, was gaat nu niet meer op.

 78. Weer een enorm intelligente reacties mijnerzijds door de mazen van het web gegleden on account of THE fact dat ik vergat op reactie plaatsen te drukken.
  Maar, 1) Timmer has been burried beste Letterzetter, he is an ex ark.
  2) wat een glij ijdel aftreed speech, geleerd van de Engelsen, die het weer van Herr H leerden. Doe het in het weekeind als je wat te verbergen hebt. Wat een glibberig mens. Niets eens de engste van het stel.

 79. Toch mogen we mevrouw van Miltenburg niet onmild vallen. Zij heeft de zware opleidingen Mavo-Havo doorlopen, voorwaar daar is niks mis mee. De VVD zwaargewichten Teeven en Kamp gingen na de arbeid van de dag met liefde ’s avonds de opleiding tot belastinginspecteur doen. Ja, sommige mensen doen dan iets met kunst. Anderen ambiëren een loopbaan in de medicijnen, of iets met ruimtelijke ordening, bestuursrechtelijk inzicht maar nee, deze heren wilden een diploma om hard frauderende Nederlanders aan kunnen pakken. Of partijgenoten uit de wind te houden? We weten het gewoonweg niet.
  De historicus Rutte had tijdens zijn studie en de algemene ontwikkeling daarom heen nooit op gevangen dat er ooit in een bepaalde periode in onze geschiedenis ‘iets ooit’ in de Hollansche Schouwburg had plaatsgevonden anders dan theater? Charles Schiebert, of een VVD er met die naam, hashdealende wethouders, hypotheekfraudrende kamerleden, dubbele pet op houders en dure wijn declarerende VVD’ ers, waarom zouden zij minder hard aangepakt moeten worden dan overspel plegende SGP’ers of voor de sociaal Zwakkere Broeders opkomende PvdA’ers die hier en daar een dakloze beroofd? Alleen maar omdat zij de laatste veertig jaar of zo de portefeuilles Justitie en De strijd tegen de dikke ik in hun beheer hadden? Nee, het is natuurlijk jaloezie. Echt. Wij niet VVD’ers, de laatste hier has LEFT het gebouw toch? Wij zijn jaloers op hun jachten en hun wijn en hun cultuur minnende Bolkenstijn. Dat is het, zoals Edith Schippers, over een jaar of vijf de CEO van de gefuseerde Achmea en Menzis en de rest, bedoelde met: er komen krachten vrij. Krachten van aandeelhoudershaters en eerlijkheidminnende gelijk. Iedereen die niet voor de PVV, sorry, VVD is, die is een crimineel. Niet parttime maar fulltime. Het is onbegrijpelijk dat deze niet tot de VVD zijn toegetreden.
  Misschien moet ik zondagochtend maar eens naar Harry Mens gaan kijken.
  Wordt het uitgelegd.

  Dit was mijn overkookblogje voor zaterdagavond. Het spijt mij wanneer ik niet de juiste mensen op hun pikje heb getrapt maar het siert hem wanneer hij wegblijft. Definitief aftreedt. Op een zaterdagmiddag, avond is het een mooi moment.

  Had ik al geschreven Letter dat Timmer is afgetreden?

 80. Voor je helmaal afglijdt in de politieke blubber, waar ook nog heus wel integere mensen rondlopen, zou je eens je neus kunnen steken in Nieuwe Musea. Zoals Het Nieuwe Instituut. In Rotterdam.

  Ook daar doemen politieke en natuurlijk financiële problemen op, maar doe alsof je van niets weet, koop een treinkaartje bij Blokker, Hema, Kruidvat of zoiets, retourtje AdamRdamnoggeen14euro. En geniet wat ze daar in dat Nieuwe Instituut allemaal bieden. Leer er zelf je eigen schort naaien. Kan. Koop een vintage winterjas. Kan. Kijk je ogen uit.

 81. @Bmb
  Duid mij het gebruik van je oude nick niet euvel, het is even wennen.
  Het komt ook doordat ik jouw verhaal Burnout op deze site aan het bewerken ben tot e-book. Het is nog niet af, zowel van jouw kant als de mijne, maar als ‘proeve van’ stuur ik het je binnenkort toe.

 82. En als je toch in de buurt bent: kijk even naar de laatste aanwinst van BoymansvanBeuningen.

  Een drieluik waar je de drie Maria’s ziet, ja drie!, bij het lijk waar balsemende mannen al zijn begonnen met hun werk. Het is in 1410 geschilderd met olieverf op hout (je ziet nog houtwormlittekens achterop), en is daarmee het bewijs dat de gebroeders van Eyk niet de uitvinders waren van olieverf. Misschien waren ze wel de eerste importeurs, kan.

  Het drieluikje lag tijdenlang dichtgeklapt op een Italiaanse zolder, lijkt mij zo. Ik kan er zo van genieten, daar kan geen Paul de Leeuw tegenop.

 83. WoW. Meer kan ik niet uitbrengen Letterzetter. Eletterzetter dus. Ik ben erg benieuwd….

 84. Gisteren per ongeluk een ouwehoerpilletje geslikt geloof ik. Gek dat je dat op dat moment zelf niet door hebt. Ik niet, in ieder geval.

 85. @Plopje, Je hebt ITER in Zuid-Frankrijk, die de haalbaarheid van kernfusie als energiebron moet aantonen. En deze maand is, of gaat nog, in Duitsland een zg. Stellarator opgestart worden, een type dat beter moeten zouden zijn dan een tokamak, zoals ITER. En zo zijn er nog wel een aantal minder bekende. Als dat allemaal lukt, zal het nog wel een tijdje duren voordat we echte, economisch haalbare kernfusie-energie hebben.

  Aan de andere kant, soms gaan ontwikkelingen zo hard dat het gebeurd is voordat je het goed en wel in de gaten hebt.

  Kortom: ik heb geen idee.

 86. @Luvienna
  Dank & oké, maar ja: bij kernfusie-voorspellingen is het tot nu toe altijd zo geweest dat wanneer je aankwam op de datum dat het gerealiseerd zou zijn, de voorspelde datum intussen met twee maal de verstreken tijd opgeschoven was. Of zoiets.
  Ik heb even op internet gezocht: men voorspelt nu dat er rond 2050 een rendabele kernfusie-reactor zal zijn. Reken zelf uit wat men hierover rond 2050 zal voorspellen. Ik vrees een heel klein ietsie pietsie beetje dat wij dit niet gaan meemaken.
  Desondanks: dit is (denk ik) voorlopig het enige echte alternatief voor fossiele brandstoffen & er zou veel meer geld in gestoken moeten worden.

 87. @Plopje, kernfusie het enige echte alternatief voor fossiele brandstoffen? Dat ben ik niet met je eens. Zonne-energie kan ook een volwaardige vervanger van fossiel zijn. Maar dan is het wel nodig dat iedereen daar ook echt op wil insteken. Techniek is niet het probleem, het zijn belangen die het tegenhouden.

 88. @Luvienna
  Herstel: jij maakt het dan misschien nog wel mee. Maar ik? Daar heb ik een hard hoofd in. Keihard.

 89. Plopje, binnenkort worden we allemaal 200 :-p en met een beetje geluk is dat ook op tijd voor jou. 🙂

 90. Als ik een koophuis had gekocht dan had ik zonnepanelen gehad en dan had jij wel wat van mij mogen hebben hoor Popje.
  En jij ook Plopje🌝

 91. Geloof het of niet, Letter, ik bezit de tekst zelf nergens anders dan als een kopie van wat op deze site staat. Ik weet niet eens meer hoe ik de eerste acht afleveringen aan jou heb aangeleverd APD? Hoe dan ook, omdat ik eerst overal en nergens verschillende versies had heb ik die allemaal weggegooid en steeds de laatste versie van het feuilleton hier gekopieerd, dus ik kan je de tekst niet via een Word document mailen, als dit wellicht makkelijker zou zijn. Je hebt me wel weer aan het twijfelen gebracht (is niet heel veel voor nodig hoor, don’t worry): zal ik verder schrijven of niet. Eerst mijn Detective of eerst mijn ‘coming of age’ drama…💃🏻eerst maar even een dansje…💤 dan een dutje…🕥 Tijd zal het leren.

 92. @Luvienna

  Andere belangen: dat is ook een probleem bij kernfusie.

  Wat betreft jouw zonne-energie, zie de Groene Rekenkamer (ik neem even aan dat deze jongens/meisjes te vertrouwen zijn. Is dat zo?):
  http://www.groenerekenkamer.nl/1538/er-genoeg-wind-allemaal/

  Ik selekteer een paar van hun conclusies:
  Voor de energievoorziening mag je verwachten dat rond 2050:
  – zonne-energie, bij slim gebruik maken van dag-verbruikspatronen, goed betaalbaar is. Maar alleen bij beperkt gebruik (maximaal 10–20% van de benodigde energie);
  – kernfusie, als nieuwe energievorm, dan nog niet op grote schaal beschikbaar is;
  – kernenergie de goedkoopste energievorm blijft, en aan nieuwe generaties kerncentrales in 2050 nog nauwelijks nadelen kleven;

  Verder zeggen ze
  “Energie uit kernen” zal uiteindelijk de belangrijkste, goedkoopste en alles overheersende energievorm voor de mensheid worden. Die zal “schoon” zijn en zal andere energievormen nagenoeg geheel verdringen.

  Maar goed. Eerlijk gezegd heb ik hier totaal geen verstand van.

 93. Dank je, Mark. Ik heb ook geen zonnepanelen. Maar wel een paar katten, mag je je aan komen verwarmen. Ik weet alleen niet of zij 2050 halen.
  En Luvienna, 200 worden? Is dat wat wij willen? Hm. 😦

 94. @Plopje 15:55

  De Groene Rekenkamer rekent, net als zoveel andere beroepsvoorspellers die de toekomst proberen te voorspellen, zoals bijv het CPB, met het ceteris paribus-model. Dat wil zeggen dat er vanuit wordt gegaan dat ‘de overige omstandigheden gelijk blijven’. Maar in een voortdurend en steeds sneller veranderende wereld blijven die overige omstandigheden nou juist níét gelijk.

  Ik zou niet durven beweren dat ik wel verstand heb van energie, fossiel of anderszins, maar voor elke voorzichtige voorspelling zoals die van De Groene Rekenkamer, staan voorspellingen die zeggen dat we veel eerder allemaal aan de renewable energy zitten.

 95. @Plopje 16:02

  Waarom niet? Ik wil nu ook leven, dus waarom als ik 80 of 100 ben niet? Ja, als je dement en ziek en beroerd bent, dan niet meer, waarschijnlijk. Maar als je je goed voelt, waarom zou je dan dood willen?

  Ik heb nooit iets begrepen van mensen die hun leven ‘voltooid’ vinden en ertussenuit willen. Hoewel ik hun keuze absoluut respecteer.

 96. @Luvienna
  Je heb natuurlijk gelijk, maar overheden kunnen moeilijk zeggen: we doen maar niks want je weet maar nooit, misschien komt er nog ergens een god uit de machine. Dit draait om keuzes, waar wordt nu het geld naartoe gegooid. Voorlopig lijkt mij de ontwikkeling van kernfusie op lange termijn meer perspectief bieden dan zonne-energie. En jij wilde toch dat bootje op kernfusie? Vedorie. Waarom zijn vrouwen toch zo wispelturig?

 97. @Luvienna 17.10
  Het “voltooid vinden” verhaal spreek mij ook niet zo aan. Maar 200 jaar worden en de weg weten in huizen die er niet meer zijn (een beeld van Rudy Kousbroek) en geen mensen meer om je heen hebben met wie je een verleden deelt, ook niet. Nou ja. Es ist was es ist.

 98. @Plopje Wispelturig? Nee hoor, de zonne-energie was al verzorgd door Letterzetter.

  Ik verwacht niet veel van overheden. Die zijn log, traag en lopen achter de feiten aan. Nee, de ideeën en ontwikkelingen en ook geld voor schone energie (en een hoop andere dingen) komen van innovatieve organisaties, ondernemers en andersdenkers, zoals Elon Musk.

 99. Nu jullie het er toch over hebben, LUV en PLO, de oudste schildpad is vandaag 182 jaar geworden. Ik ben blij dat ie aan de soep is ontsnapt.

 100. Stel, ik maak het laat, heel laat vannacht. Hoe laat moet ik dan morgen de wekker zetten, A. Dapie? 13:00 of kan ik ook gewoon de wekker uit laten?

 101. @Luvienna

  We moeten het hebben van mensen als Elon Musk en niet van de overheid? Wikipedia:
  een artikel van de LA Times onthulde dat SpaceX, Tesla en SolarCity samen uitgerekend ongeveer 4,9 miljard Amerikaanse dollars hadden ontvangen in de vorm van subsidies. Het artikel voegde daar aan toe dat Tesla en SolarCity afhankelijk zijn van subsidies, jaarlijks verliezen maken en twijfelen sterk aan hoe de bedrijven op eigen benen zouden kunnen blijven staan. Verschillende analisten noemde ook de grote steun van de overheid als grote reden van Musk’s drie bedrijven, waarna analist Dan Dolev over Musk zei dat hij “op de plekken zit waar de subsidies zijn”.

  En wat denk je van Musks idee dat hij rond 2040 “een kolonie op Mars willen hebben, met een populatie van 80.000.”?

  Mag ik die 80.000 vrijwilligers aanwijzen?

 102. Achterop

  Ik fiets naar mijn werk en passeer een zwoegende jonge moeder met een klein kind achterop.
  Het kind begint wat te brabbelen waarop de moeder verschrikt omkijkt en uitroept: “Jezus zit jij daar nog, jij moet toch naar de crèche!” Waarop ze direct in de remmen knijpt en rechtsomkeert gaat.

  Rob Koning

  NRC Next 14-12-2015

 103. Ja, hij is ergens wel grappig en vermoedelijk ook echt zo gebeurd. Als we e.e.a. laten bezinken dan worden we hier erg triest van. 😦 Maar beter op de fiets vergeten dan in de auto, dan kunnen ze het niet meer navertellen 😦 😦

 104. Het ikje uit de krant van vandaag ‘Kapsalon Dilia’ is hier op 11 dec al geplaatst door pawi en heeft weinig reacties opgeroepen. Vandaag herkansing.

 105. Wat een klerezootje met die ikjes daar bij de NRC. Tijd om ze maar eens langzaam af te laten drijven, zou ik bijna zeggen. Bijna. Ik zei het dus niet.

  M.b.t. het ikje over de kapsalon, waarin ene bronstige Dilia een amusant gesprekje houdt met een elfjarige jongen heb ik ook nu nog niets op te merken. Het ding heeft niet eens het intro gehaald. Ik bedoel maar. Oh, nou weten jullie dat er een intro komt. Zucht icoontje. Het had een verrassing moeten zijn. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan.

 106. Het is trouwens rechtsomkeert ‘maken’, maar Rob zal wel niet in dienst zijn geweest. Idd grappig incident, maar het blijft een afluisterikje.

 107. Nou ben ik benieuwd of er dadelijk een nieuwe Geen gaat verschijnen. Een Null, een Void, een Dat Wat Er Voor De Oerknal Was.

 108. apie
  Het is niet NRC, maar het zijn de reageerders die er een zootje van maken door hier ikjes uit NRC-next te plaatsen. We plaatsen hier toch geen moppen uit de Donald Duck.

 109. EchtsOOUM…KIEUW schreeuwde de pelotonscommandant voordat hij ons afmarcheerde. De meeste bevelen waren onverstaanbaar, en het dienstplichtig kader was nog een graadje erger dan de beroeps.
  OEPdeaasYUST!

 110. Hohoho Mopperkont 13:00
  Ik ben dan wel een rijke stinkerd met een NRC abonnement – en sinds kort nog rijker door een gratis iPad met vernieuwen van het lopende abonnement, tegen dezelfde kostprijs-
  maar
  NRC next heb ik dan weer niet. Er moet wat te wensen overblijven…
  Dus ikjes die ik soms hier zet komen uit nrc.nl

 111. pawi
  Als ik op nrc.nl zoek op ‘ikje’ krijg ik een lijst met ikjes, die blijkens het onderschrift zijn verschenen in ‘nrc.next, inzicht en inspiratie’.
  Aan inspiratie ontbreekt het helaas wel eens.
  Ik vind op nrc.nl geen overeenkomstige lijst van ikjes die in nrc zijn verschenen. Het blijft dus tricky om ikjes van nrc.nl te copieeren.

 112. @Plopje 01.22

  Goed dat overheden hun geld aan de Elon Musken van de wereld geven (ook de esthetisch minder goedgelukte exemplaren, Apie), die hebben tenminste visie. Overigens klinkt dat Wikipedia-artikel redelijk tendentieus.

  Wat het plan van de Marsgang en de 80.000 expat-Martianen betreft: ik vind het een prachtig plan. Gedurfd. Geen idee of het gaat lukken, maar veel bijzondere dingen en vooruitgang zijn begonnen met een wild idee. Die wil je toch niet uitroeien?
  Die 80.000 hoef je niet aan te wijzen, het schijnt dat mensen ervoor in de rij staan. Of wilde je juist een paar vervelende exemplaren kwijt? 😉

 113. @Luvienna 19:23

  Je kan de cake niet bewaren én opeten. Overheden kunnen niet log en traag achter de feiten aanlopen én tegelijkertijd terecht innovatieve goudzoekers steunen. En je onderschat schromelijk de rol van overheden bij ontwikkelingen. Internet en CERN zijn bv aan de overheid te danken (zou je daar dankbaar voor willen zijn). En van jouw zonne-energie zou zonder overheid nog minder terecht komen. Kernfusie kan alleen dankzij overheden gerealiseerd worden. Jouw vertrouwen op de Elon Musken van de wereld (zie ook de DSB & al die geniale financiële vondsten waarmee we bijna de afgrond in geduwd zijn) kan ik niet begrijpen. Dat Mars-verhaal is niet alleen onzinnig, het is ook zeer asociaal. Zie hieronder Wikipedia. Neemt niet weg dat ik graag een aantal vrijwilligers zou willen aanwijzen. 80.000 is te veel. Maar een stuk of 25 kan wel. Mag dat? Alsjeblieft? Alsjeblief?

  Wikipedia:
  Ook is er principiële kritiek op de hoge kosten van bemande ruimtevaart in het algemeen. Een enkele reis naar Mars voor één persoon kost ruwweg 10 miljard dollar. De tientallen miljarden die een missie in totaal zou kosten zijn moeilijk te verantwoorden in een wereld waar nog hongersnoden en andere maatschappelijke problemen voorkomen.
  Ruimtevaart wordt hiernaast ook bekritiseerd door de milieubeweging. Het hoge energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen betekenen een aanslag op het milieu en een bijdrage aan het broeikaseffect. Raketten met een nucleaire reactor zorgen voor radioactief afval, dat zich over een groter gebied kan verspreiden als resten van de raket in de atmosfeer komen en verbranden (zoals bijvoorbeeld bij de Kosmos 954).

  Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bemande_ruimtevaart_naar_Mars#Uitvoerbaarheid_van_de_plannen<i/i&gt;

 114. Tja Plopje, dan kunnen we het alleen eens zijn dat we het oneens zijn. Ik hou nou eenmaal van grootse plannen.

 115. @Luvienna

  Prima. En wie weet, krijg jij gelijk & loopt het allemaal goed af met de grootse plannen. Ik help je hopen. 🙂

 116. Da’s goed, Plopje. Zal ik een datum in de agenda plannen dat we samen de stand van zaken bekijken?

 117. Graag, Luvienna. Ergens in 2040? Ik kan alleen niet beloven dat ik dan nog geheel fris van geest ben. Maar ja, dat is ook nu al de vraag.

 118. Mag ook wel eerder, Plopje, de ontwikkelingen gaan zo snel. Zullen we beginnen met 2020? 15 december? Hier op apiedapie.com?

 119. @Luvienna
  Prima. Het is genoteerd, 15 december 2020. Ter apie. Ik voorspel dat er dan nog geen commercieel rendabele kernfusie bestaat en er nog geen mens op Mars is geweest. Te gemakkelijk, ja.

 120. Maar we gaan er kennelijk wel van uit dat er op 15 december 2020 nog steeds een apiedapie.com is! Liev! ^^’ Zou zomaar eens kunnen.

 121. @Luvienna

  Nog even over de overheid enzo. Dan houd ik erover op, want ik heb er geen verstand van & houd niet van gedram. Al kan ik mij soms niet zo goed inhouden.

  Herinnerde mij een documentaire hierover gezien te hebben, maar wist even zo gauw niet wanneer dat was. Heb er net even naar gezocht, en zie: het was een documentaire van VPRO Tegenlicht.
  Zie hieronder. Is het nog op Uitzending Gemist terug te vinden? Ja: http://www.npo.nl/tegenlicht-kort-de-slimme-staat/16-11-2015/WO_VPRO_2541540

  VPRO Tegenlicht “De Slimme Staat”

  We denken dat nieuwe technologie wordt ontwikkeld door hippe bedrijven als Google en Apple. Maar is dat wel zo?

  Wat zou de iPhone waard zijn zonder internet, gps en touchscreen technologie? Al deze onderdelen hebben hun oorsprong niet bij Apple maar bij onderzoeksinstituten, universiteiten en door de overheid gesubsidieerde bedrijven. VPRO Tegenlicht onderzoekt waar nieuwe technologieën, van medicijnen tot technische snufjes, precies vandaan komen, wie voor de ontwikkeling betaalt en wie eraan verdient.

  Wie is de innovator?

  We zijn eraan gewend geraakt nieuwe technologie te zien als iets wat door slimme, hippe techneuten wordt bedacht in bedrijven als Apple of Google. De Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato onderzocht de herkomst van nieuwe technologie en kwam erachter dat de overheid meer invloed heeft dan we denken.

  Wel kosten, geen baten

  In haar veelgeprezen boek ‘De Ondernemende Staat’ pleit Mazzucato ervoor opnieuw te kijken naar waar innovatie precies vandaan komt en welke rol de overheid eigenlijk speelt bij innovatie. Ze betoogt dat technologische vooruitgang zelfs ernstige vertraging oploopt als innovatie alleen aan het bedrijfsleven wordt overgelaten. Een vraag is wat de overheid in de toekomst nog bij kan dragen aan technologische ontwikkeling als ze wel kosten maar geen baten heeft. Een bedrijf als Apple maakt winst met door de overheid mede ontwikkelde technologie, maar betaalt net als veel andere grote bedrijven amper belasting.

  Inspiratie uit Denemarken

  VPRO Tegenlicht neemt een kijkje bij vliegtuigfabrikant Airbus die samenwerkt met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de ontwikkeling van 3d-printen. Maar ook in het Academisch Medisch Centrum waar zogenaamde weesgeneesmiddelen – geneesmiddelen voor zeldzame ziekten – worden ontwikkeld die zonder extra stimuleringsmaatregelen te kostbaar zijn voor bedrijven om te ontwikkelen.

  In Denemarken tenslotte heeft de overheid wel een grote rol in innovatie; daar is de overheid rechtstreeks durfinvesteerder in nieuwe technologie. Niet alleen de kosten komen zo bij de overheid terecht, maar ook de winsten zoals in het geval van Universal Robots, fabrikant van slimme robotarmen, die voor honderden miljoenen werd verkocht. Kent Denemarken het ideale systeem om technologische ontwikkeling te versnellen?

  Interview: Chris Kijne
  Regisseur: Martijn Kieft
  Research: Chris Vijn/William de Bruijn
  Productie: Jeroen Beumer/ Helen Goossens
  Einderedactie: Marije Meerman/Doke Romeijn

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: