Zet de brandslang maar op die ikjes (43)

gewoon een prettig plaatjeEr zijn best weleens ikjes die wat minder zijn. Kan. Mag. Maar wat Karel Kahlmann, Stefan Vollering,  Antje Goederee, Maurice van Warven, Merel Nieuwenhuis en Janine Alberts vorige week aanleverden was pure pure pure bagger.  Stuk voor stuk moppen met een baard van vele vele vele meters lang. *Bareuh icoontje* (driewerf).

Het is bijna ongelooflijk hoe de NRC het voor elkaar krijgt. Binnen een en dezelfde week kregen we uitsmijters geserveerd over Rothko (“heb ik ook als ik thuis op de wc naar onze badkamertegels zit te kijken”), marathonlopers (“wat hebben ze misdaan dat ze moeten rennen?”), dierenliefde (“dat is toch naar voor de kip, dan is hij voor niets doodgegaan”), informatiebalie (“in een krant stond een stuk over Alzheimer, maar ik ben vergeten welke”), verdwenen dossiers (dat daar dus een stageaire op zoek naar moest) en onzekerheid (“women in security”).

Geert MakjeDe laatste wordt in de ikjeshistorie in flauwheid slechts overtroffen door die van ED Engelhardt die in 2007 de volgende bak durfde in te sturen: “Schrijver Geert Mak en ik hebben iets gemeen. Hij: in Europa. Ik: in continent.” (met dank aan Klare taal voor het speur-, knip- en plakwerk).

Ikjes zijn anekdotes die worden aangeleverd door lezers van de NRC.  Het ikje verschijnt dagelijks in de krant en hieronder in het reactieveld. Vervolgens gaan de reageerders daar commentaar op geven en vertellen over hun eigen leven.  Door middel van dit intro starten we de nieuwe ikjesweek en kijken terug naar hoe het vorige week was.

“Maar bij voorkeur uiteraard terwijl men in de blote reet tegen de muur staat. H2O van een halve graad boven nul voor al wie onuitstaanbaar is, zoveel en zo lang als nodig is.”

Vorige week hanteerden de reageerders vooral de brandslang. Op de ikjes, en een enkeling op elkaar. Zoals DSR tegen Luvienna, dit tot ongenoegen van Riverside Blues, waarop voormelde rechter er nog een schepje opdeed: “Jazeker, de brandslang!” riep hij uitdagend uit. “Bij de mensen ‘s morgens voor de deur, als ze thuiskomen van hun werk en desnoods ‘s nachts nog in de bedstede. Maar bij voorkeur uiteraard terwijl men in de blote reet tegen de muur staat. H2O van een halve graad boven nul voor al wie onuitstaanbaar is, zoveel en zo lang als nodig is. Schijnt ook uitstekend tegen ouwe zeurkousen te werken. Weet je waarom? Daar frissen ze van op! En weet je waarom met de brandslang? Omdat DSR het waterkanon niet mee kon krijgen van de ME!”  

“D’r staat een waterbuffel bij je in de gang! Pak maar gauw een krantje, want volgens mij moet ie …”

Luvienna zelve bleef er zoals altijd koud onder en haalde herinneringen op aan een Thalassokuur op Corsica, waar zij door een “2 meter lang en breed vrouwspersoon, type James Bondvijand” met een straal koud zeewater tegen een muur gepind werd. Een kuur volgens de ene, een vorm van “puur masochisme” volgens Klare taal. Riverside Blues bleef hierover wel heel erg lang nadruppelen, hetgeen DSR uit pure ballorigheid aanzette tot een uitzinnig “RSB, d’r staat een waterbuffel bij je in de gang! Pak maar gauw een krantje, want volgens mij moet ie …” De man was trouwens toch goed op dreef, eerder had hij een ikje al met een “vlag-halfstokmomentje” afgedaan. Eindoordeel ergens in de twee.

Riverside Blues meldde dat er bij voldoende belangstelling over een maand (dus ergens eind november, plaats en datum zou handig zijn) een samenzijn zal worden georganiseerd waarbij men “vrijelijk over het gepresenteerde van gedachten kan wisselen”.  Nou, wij gaan proberen van de partij te zijn, hoor!

RothkoLetterzetter deelde mee blij te zijn dat Mark Rothko net als “al die gozers uit de Gouden Eeuw” al dood is. “Geruststellend gevoel, ergens. Stel je voor, elke maand een nieuwe Rembrandt of een Frans Hals, of weer een stier van Potter en natuurlijk het zoveelste afgesneden oor van Van Gogh. Bweh.” Hij parodieerde het suffe ikje van Maurice van Warven  over de informatiebalie met een denkbeeldig kinderopstel, afgesloten met  “IK rolde over de balie van het lachenIK mag nu van de stagiair met dit STUKJE in de krant. Dag MAMA!” 

Ook Ad Hok nam de hikstift vaardig ter hand met de volgende tekst: “Op de NRC waar ik mijn bijbaan heb, kom ik bij de Ikjes-redactie niet veel bijzondere inzendingen tegen. De meeste gaan over treincoupés, dom horecapersoneel of een consumentenklacht. Soms krijgen we vragen van onze lezers. Zo belde vanavond een wat oudere man die vroeg of we ook interesse hadden in omgekatte bakken. Het hield weer niet over vandaag, dus ik antwoordde met een volmondig „jazeker”. Waarop de man vervolgde: „Ja, ik zag vandaag een website vol moppen over alzheimer maar ik ben vergeten welke.”

Mopperkont zette zijn serie mooie moppies muziek voort, maar de mooiste vonden wij toch het moppie dat Letterzetter aandroeg, het was een youtuubje van Placido Domingo die samen met de beeldschone Virginia Tola aria’s van Verdi ten gehore bracht.

Luister rustig en stuur dan een goed ikje naar de krant, zo eentje waar de brandslang niet op hoeft. Of scrol naar beneden en zeg wat het ikje van de dag bij jou losmaakt. Voor je het weet staan jouw pennevruchten volgende week in het nieuwe intro.

Inschrijven is niet nodig. Gewoon een reactie achterlaten. Mag met een fantasie-emailadres. Je eerste reactie wordt gemodereerd om te kijken of je echt bent. En intussen blijven ook de Ikjesdiscussies van vroeger – voorlopig zonder betaalmuur – elders op dit blog te raadplegen. Het wordt weer een prettige week.

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

105 gedachten over “Zet de brandslang maar op die ikjes (43)”

 1. Apie, wil voorzichtig zijn met dit soort complimenten. Kijk, als ik ergens van Groei, is dat van Palmares in nummervolgorde.
  Wee U , ik ben de komende 36 uur geheel uit mijn doen.
  Was het toeval, wel neen, ik heb gelijk de kookwekker het blog urenlang gespied. Nu, Riverside, aarzel niet poneer . ’n Prent, ’n anecdote, iets over “Niets”. Maar in vredesnaam Scoor..
  Mijn goede Karma, waakt over mij. Ik scoor. Mijn zondag kan niet meer stuk.

  Like

 2. Woord ter Verstroosting
  Het was in de Dagen dat de Philppijn Scoorde
  Het honderdste reactie bij Apioe…., alles is nu scheef aan hem
  Zo Trots, de neven verschijnselen, Onuitstaanbaarheid
  Soeverein gedrag, de kreten, Hij is gewoon even zich zelve niet.
  Eenmaal de Honderd. Ontkurk de Fles van Hoogmoed.
  De Val, over 36 uur val ik ter Aarde, geen parachute zal mij redden

  Daar lig ik dan, wat doet U daar?
  oh, ik was ’n keer de honderdste, nou da’s 1 x maar , da’s voorlopig genoeg.

  Nu geniet ik wel met den volle teug, maar over ’n paar uur is de magie voorspelbaar historie.

  Like

 3. Apie , waar is de rubriek Tegeltjes wijsheden:

  @itsMichaelJ

  The past is behind, learn from it. The future is ahead, prepare for it. The present is here, live it.

  Deze staat op de site van hockey.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.