De kroegbaas is moe (102)

Hans von Aachen, dit krijg je als je op "Opstanding" googelt *duh icoontje*
Hans von Aachen, dit krijg je als je op “Opstanding” googelt *duh icoontje*

“De kroegbaas is moe, sluit de tent, gaat wat eten. Zachtjes valt de deur in het slot. Het lucht hem op en toch is het rot.” Aldus dichteres des blogges Indra. Verder is Arteps gesignaleerd, weliswaar bij de buren, maar een beter bewijs dat de Bijbelse Opstanding echt gebeurd is zullen we niet meer krijgen. De diepe waarden zijn eeuwig, dat blijkt maar weer, de dingetjes van de dag die fladderen er omheen. Wat of er met deze serie weekoverzichten of intro’s of retrospectieven gaat gebeuren weet niemand. Maar maakt het uit? Nou dan!

Fijn Alexander, blijf om je heen kijken.

Er was een aardig ikje. “Een groepje toeristen blijft verbouwereerd naar het bordje ‘Anne Frank Huis’ naast de deur kijken. „How’s that possible?” Vol verbijstering nemen ze nog een aantal foto’s. „They obviously put that sign there later”, hoor ik de gids nog net uitleggen.” Alexander Hemker tekende het voor ons op. Fijn Alexander, blijf om je heen kijken.

blauw balletje
Blauw balletje

En het ging over e-books, Joost mag weten waarom. Letterzetter: Ik heb van hear-say (…) dat er tegenwoordig meer dan 50% winst wordt gemaakt op de verkoopprijs van een e-book.” Onze sympathieke duizendpoot is dus bezig met het produceren van een e-book voor v/h Timmerark, zijn verhaal alhier op de site over dat hij geboren is met een burnout ligt wellicht nog voor de Kerst in de virtuele winkels. En wat een toeval dat het 18e deeltje vorige week verscheen, althans in de bewerkte zin, met een blauw balletje als illustratie bij het blauwe balletje (zie illustratie van blauw balletje).

Luvienna: “Het is met e-books hetzelfde als het muziek is vergaan: overal gratis te krijgen. Muzikanten verdienen voornamelijk aan optredens en dergelijke. Moeten schrijvers ook maar doen. De schrijver als rockstar, yeah!” Of schrijvers niet gaan stotteren of hoesten of zich van de microfoon afdraaien als ze voor een publiek moeten optreden, vroeg Pawi zich af. We kregen geen antwoord op deze prangende vraag, maar de schrijvers die het kunnen zijn kennelijk Midas Dekkers, Stephen King, Margreet Dolman, Dominee Gremdaat, blogbaas dezes, Remco Campert, Hugo Claus, een derde die Klare Taal zich niet meer herinnert, en een Vlaamse dichter die Pawi zich niet meer herinnert. Zij die het beter hadden kunnen laten: John Irving, en vast nog wel meer, ware het niet dat de discussie al weer gauw over iets anders ging, want zo gaat dat hier.

“Wel een ernstig ikje vandaag, een teken aan de wand, lees en huiver … Of niet, ga fluitend verder en maak een mooie deal, over je moeders lijk.”

Klare taal wist bijvoorbeeld dat de “hele boekenwereld failliet is, de vertalers zijn ten dode opgeschreven helaas, aan de hongerdood overgeleverd”. Er is een speciaal gironummer geopend voor Ilona. Help haar de winter door, dat kan als we het met z’n allen willen. En alsof er nog niet genoeg ellende in de wereld was, schreef Willemijn Justa een ikje over een serviceflat voor ouderen, waar de huismeester en de nabestaanden haast niet kunnen wachten met het verkopen van de flat van overleden pa of dito ma tot het betreffende lijk is afgekoeld. Heel fijn. Pawi: “Alle kijkers kunnen kopers worden. Maar als je moeder er nog warmpjes bij ligt zou ik haar verlijden nog even laten betijen.” Plopje: “Moeder mag blij zijn dat de zaak niet vóór haar overlijden is verkocht.” Klare taal: “Wel een ernstig ikje vandaag, een teken aan de wand, lees en huiver … Of niet, ga fluitend verder en maak een mooie deal, over je moeders lijk.”

Mieke Kerkhof maakte vorige week niks mee in haar praktijk en ging daarom maar met haar hondje naar de dierenarts. Ook daar gebeurde er niets. “Hee, Mieke heeft haar Ikjespraktijk verhuisd naar de dierenbehandelkamer”, zei Luvienna ervan.

Vindt u dit een aantrekkelijke man - Luvienna
Vindt u dit een aantrekkelijke man?

Claartje Onderwaater met twee a’s schreef een afzeikstukje over een daklozenkrantverkoper die geen duurzame energie wil. Luvienna, Letterzetter, Bookmark en Plopje bleken verstand te hebben van zonne-energie, kernenergie, kernfusie, ITER, Stellarator, tokamaks, Elon Musk, de ceteris paribus, en de oudste schildpad van de wereld *hoezee icoontje*

Of heeft u liever een kopje soep?
Of heeft u liever een kopje soep?

Plopje zei een waar woord: “Bij kernfusie-voorspellingen is het tot nu toe altijd zo geweest dat wanneer je aankwam op de datum dat het gerealiseerd zou zijn, de voorspelde datum intussen met twee maal de verstreken tijd opgeschoven was.” En nog treffender was zijn latere opmerking: “Ik heb ook geen zonnepanelen. Maar wel een paar katten, mag je je aan komen verwarmen.” Want zo is het toch? Als we nou gewoon eens wat vaker en dichter tegen elkaar aan zouden kruipen, dan hadden we helegaar geen broeikasgassen nodig.

1214Drieluik_Balseming_Tryptych_Embalming
Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lichaam van Christus, circa.1410-1420. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Pawi zat niet aan de buis gekluisterd om de totstandkoming van het Parijse Broeikas Akkoord te volgen, maar ging doodgemoedereerd naar een museum. Een nieuw museum dat wel, “Het Nieuwe Instituut” te Rotterdam. Ze zag daar niet alleen allerlei museumdingetjes, maar leerde er haar eigen schort naaien – dat werd weleens tijd! – en bijna had ze er ook nog een vintagewinterjas gekocht. Op zoek naar aparte drieluiken vond ze er dit keer eentje bij de buren, een paar straten verderop, in het ouwe Boymans. Welgeteld drie Marias staan er volgens haar bij een lijk met balsemende mannen. “Het is in 1410 geschilderd met olieverf op hout (je ziet nog houtwormlittekens achterop) …” En wij ons maar afvragen wat ze daar aan de achterkant te zoeken had? Distels?

Plopje overtrof zichzelf met diverse gedichten, waaronder dit keer echte poëzie, want volkomen onbegrijpelijk, hoewel het wel klinkt en bepaalde gevoelens oproept. Deze bijvoorbeeld:

vergapen de simpers
in eeuwig en breid

het winkelt en of je het grooi vindt of niet
je dromen verdrinken
en ook slupt er iets
zoals we gedroven de zon in de tijd

vergapen de simpers
in eeuwig en breid
verloedert je benen
en grimmel je kwalen

genadig gespaard en ook niets meer waard

Of deze!

kanrotten bestierd en geloten der winden
nog macroter lipen de slochten

we hadden het morsig geduld van het water
de hodels en hortels vermeld doch vermoeid
gelaten waarachter de vaders gebleekt
de zondaars beriepen van snoep en van wachum

kanrotten bestierd en geloten der winden
nog macroter lipen de slochten
en toch, en toch liet jij mij alleen
ter ruster geloofd noch geduurd

Rozenwaters Kunstrubriek was een grabbelton van prachtigheid vorige week. De ene kop was nog beter dan de andere. Ga zo door, creatieve toppers, wat een talent. Ja echt.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Bij de referenda was er weer het onnodige over-en-weer-gezeur met een exreageerder. “Pipo koeien” moest er dus vrijwel dagelijks worden geloeid. Maar de unieke persoonlijkheidstest zit volop in de ontwikkeling. De vragen beginnen die van de Libelle te ontstijgen. “Er ligt een gewonde eend in je tuin. Wat doe je?” En “Ik hou van mijn genitaliën. Daarom…” Op verzoek van Luvienna gooide Roos er nog een vluggerdje tegenaan, wat vindt u een attractieve man? Vragen naar de bekende weg. Een referendum over een anonieme baardaap leverde op dat die zeker geen bloedmooie man is. Weten we ook weer. De bijbehorende foto is hier niet aan te treffen, anders moeten we weer een week tegen die kop aan kijken. Kom zeg, dan nog liever die griezelige Arie Boomsma. Maar ook hij niet dus.

En we gaan eruit met een mooi toepasselijk deuntje [tekst loopt niet door onder de video]

Ha! Gefopt! Maar het is weer welletjes geweest. Ga nu maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden.  Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw bon mot volgende week ergens op het internet opduiken als een hoogepunt van deze week. Nou, lijkt je dat wat?

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden! Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Geen reacties ook. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door Padurariu Alexandru in de Free (do whatever you want) high-resolution photos serie van unsplash.com. Fijne serie. Houden we van. 

Advertentie

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver - Rijmer - Kijker - Stemacteur - Kent beroemde mensen - Maakt liedjes - Doet iets met #ikjes - Want ja - Je moet toch wat

166 gedachten over “De kroegbaas is moe (102)”

 1. Zo, dat is weer een fijne maandag. Het kon, moest toch wel…burgeroorlog in Syrië, vluchtelingenprobleem in Nederland, Parijs en weer Parijs (weer Parijs, snap je um?) ikjes gedoe (laatste keer dat ik er een plaats); kortom veel ellende in de wereld en dan geen intro? Geen INTRO? Omdat de kroegbaas moe is? Nou moe! Gekker moet het niet worden. Denk je niet dat Mathijs niet eens moe is, of Jeroen? Of Albert? Nee, Albert niet, die past niet in het rijtje: van Nieuwkerk, Pauw, Dapie.

  Zo. We zijn weer thuis.

 2. Nog even volhouden, Apie. Bijna kerstvakantie. Mag je de oogjes desgewenst een paar dagen sluiten. En tot rust komen bij de Sissie-herhalingen.

 3. Zal ik even hardop zeggen wat menigeen denkt?
  Kanniewachtentotvolgendeweekmaandag.

  Dat de blogbaas het tijd vindt dat ik eens een schortje ga dragen, – je vraagt je af, hoeveel weet die man?- daar heeft hij wel gelijk in. Het wordt ook steeds kouder in deze tijd van het jaar. En donkerder.

  Maar volgende week gaan de dagen weer lengen. Aaahh.

 4. De kroegbaas zet zijn vermoeidheid opzij en tovert hier een prachtige nabeschouwing van de vorige week, bovendien – hij kan het immers niet laten – een heuse echte introduktie van de komende week.

  De intro en reflectie die we wisten dat ging komen!

  Plopje is met zijn experimentele poezie weer op grote hoogte bezig.

 5. De blogbaas weet toch elke keer weer een mooi extro en intro te schrijven! Zelfs als er geen een was, maar zelfs die is gedenkwaardig.
  Tjakka! Mevrouw Stemband! Pipo, koeien!

 6. Aaahhhh… pfffff, toch een aftrap van de week, al moeten we die waarschijnlijk geen intro noemen ter voorkoming van het laten hangen van het moede hoofd van de blogbaas. Kom Apie, gooi er een lekkere Margarita, Singapore Sling of Martini – shaken of stirred dondert niet – in en je kunt er weer tegenaan, en wij dan dus ook. Een fles goede wijn mag ook, maar dan geen zware Italiaan want dan val je in slaap als je niet tegelijkertijd iets anders doet dan op de bank zitten na een drukke dag. Dat overkomt mij althans wel.

  Een weekaftrap in de beste traditie, compleet met poëzie van Plopje, die ik eerder gemist heb maar die me hier gelukkig alsnog is aangereikt. Ik begrijp er geen hout van maar het klinkt heel diepzinnig. Ware Kunst.

 7. Dank je, Luv, tja, dat was het dan waarschijnlijk. Gisteren na de sauna een Primitivo ontkurkt. Zzzzzz ….. Maar wel lekker.

 8. En toch had ik Apie best een paar weken rust gegund in deze hectische maand december. In zijn plaats neem ik die rust dan maar…pffff

 9. @Apie, Ja, dat is smeken om Klaas Vaak, een Italiaan na de sauna. Haalde je de bodem van de fles?

 10. @ Luv
  Wie haalt er nou een bodem van een fles… Daar zijn kurken voor uitgevonden, kip!

 11. *A.Dapie 15:55 aan BookMark 15:01

  BookMark zegt het zelf misschien niet graag, maar zijn reactie was een weloverwogen en goed ingekleed grapje. Als ik het goed heb begrepen, dan.

 12. Ik schreef, althans bedoelde: het zou toch niet kunnen een week zonder intro en dat was het dus gelukkig niet.

 13. Oftewel niet weloverwogen noch goed ingekleed, maar gewoon een slordige manier van formuleren dan wel denken. Mag. In zijn reacties lijkt ons Markje heel erg op TA, hij typt er maar op los, zoals wij dat vroeger op de Schrijversschool met “doorschrijven” oefenden: pen niet van het papier, niet nadenken, alles dat er in je opkomt opschrijven. Structureren en weglaten komt later. Mark doet dit ook, maar dan zonder het tweede deel 😀 Maar we houden kei van hem.

  Hij zit vaak op het toilet, denk ik, en bereidt daar zijn grote boodschappen voor. Verser kan het niet.

 14. Aha.

  In je absoluut niet vermoeid ogende intro schrijf je dat Het Nieuwe Instituut een paar straten verder ligt dan het Ouwe Boymans. In werkelijkheid hoef je de straat maar schuin over te steken en je bent van het ene in het andere gebouw. Wel even links/rechts/links kijken natuurlijk.

  De auto parkeer je in de Blunderput, een grote ruime parkeergarage onder het terrein naast dat van Boymans.

  Rotterdam verandert per maand in de goede richting. Als je genoeg hebt van het Museumpark, waar ook die Moeliker, de vogelkenner, nu als directeur onwennig in een directiekamer van het Natuurhistorisch Museum zit, dan loop je lekker door naar het Wereldmuseum, misschien voor je de Westzeedijk oversteekt nog even naar de Kunsthal? en neem je de watertaxi naar Hotel New York. Dan struin je een beetje door het mooigemaakte Kop van Zuid, maak je een foto van de Zwaan, en neem je de metro of tram naar De Doelen, het Schouwburgplein. Je eet wat bij een van die vele restaurantjes aan de Karel Doormanstraat, of bij het oude vertrouwde Café Flore natuurlijk.

  En op weg naar huis, auto uit de parkeergarage: even naar de Spaanse Polder, met het gigantisch nieuwe bedrijf van Schmidt Zeevis. Zelfde superdeluxe aanbod, geheel nieuw aanzicht. Een zeeschip dat bijna de A20 dreigt aan te varen. Heel kinderachtig ontwerp van architecten Alsemgeest en Braakman, maar hoe vaker je het ziet hoe leuker!

 15. Ja Rotterdam is echt een wereldstad , Pawi.

  Laatst nog dat prachtige station gezien prachtig, de Markthal een beetje mwa, vooral te warm, met al dat glas.

  De Kunsthal, mooi veel te doen en dan natuurlijk Boymans onovertroffen.

  Vertrokken wij uit Rotterdam, zijn wij uit Rotterdam vetrokken, 3 jaar geleden met de HAL voor een reis en steeds die prachtige brug en die aanblik als je weer terug vaart .

  Mijn liefde begon toen ik , studerend in Utrecht, ging lesgeven in Kralingen aan het Libanon-lyceum.
  Ik kreeg een eindexamenklas waarvan de helft al eens gedoubleerd had, dus die jongens en meisjes ware hooguit 8 jaar jonger dan ik.

 16. Een paar jaar nadat jij was vertrokken uit Rotterdam, Klare taal, ging het Libanon massaal aan de Libanon-hash. Ze konden je vertrek niet verwerken, denk ik. Zowel leerlingen als leraren m/v hulden het mooie gebouw in dampen. Ik woonde daar toen net om de hoek, Jaffadwarsstraat 1 en wist er niks van.

  Gelukkig hebben ze het daar allang weer helemaal vrijgemaakt van drugs, en is het nu weer het Lyceum waar ze trots op kunnen zijn.

  Fijn dat je ook nog die andere hoogtepunten van Rotterdam hebt benoemd.

 17. Mooi te horen Pawi dat het Lyceum er weer een beetje bovenop is .

  Bovendien , echt waar een wereldstad, maar ik zou er niet willen wonen, jij wel in die wereldstad, de Dordtstelaan bijvoorbeeld?

  Was vroeger een heel ‘nette buurt’.

 18. Mooie virtuele rondwandeling door Rotterdam. En alles bekend voor blogbaas dezes ^^’ Behalve de Blunderput …

  We gaan even wat foto’s zoeken, van de put en van dat nieuwe visgebouw. In afwachting daarvan alvast een unieke plaat van pawi’s schortje, nou, dat mag er zijn, dan ben je een keukenprinses.

  Image and video hosting by TinyPic

 19. Tja, ergens daaronder staan dus geparkeerde auto’s, huivericoontje, Blunderput ook wel Blundergat geheten, uiteraard in de stad van de koopgoot, R’dam.

 20. Mooi te horen Pawi dat het Lyceum er weer een beetje bovenop is .

  Bovendien , echt waar een wereldstad, maar ik zou er niet willen wonen, jij wel in die wereldstad, de Dordtselaan bijvoorbeeld?

  Was vroeger een heel ‘nette buurt’.

 21. En ja, dit is echt architectuur die in Rotterdam thuishoort 😀 Wat mij betreft lekker in het centrum aan de Maas, maar ja, de ruimte he?

 22. Sorrie , ik wilde alleen maar dat adres corrigeren.
  Die Dordtselaan, ik krijg er hartkloppingen van, daar moet je ook niet zijn
  imho.

 23. Die Zeevis van Schmidt is natuurlijk wel een fenomeen, mooi hij krijgt elke week een podium op de televisie, maar hij verdient het met zo’n
  mooie vis, ik ga er beslist eens wat proeven.

 24. Rotterdam, ja, daar ben ik ook een keer geweest. Om precies te zijn op 31 mei 1972. Ik zal de gelegenheid hier niet inwrijven, maar het was een schitterende gebeurtenis.
  Zo te horen is het hoog tijd dat ik er weer eens een kijkje ga nemen.

 25. Rotterdam is allang zichzelf niet meer al probeert Jules Deelder met een ode het toch nog ergens op te laten lijken:.

  Rotterdam is niet te filmen
  De beelden wisselen te snel
  Rotterdam heeft geen verleden
  en geen enkele trapgevèl

  Rotterdam is niet romantisch
  heeft geen tijd voor flauwekul
  is niet vatbaar voor suggesties
  luistert niet naar slap gelul

  ’t Is niet camera-gevoelig
  lijkt niet mooier dan het is
  Het ligt vierkant hoog en hoekig
  gekanteld in het tegenlicht

  Rotterdam is geen illusie
  door de camera gewekt
  Rotterdam is niet te filmen
  Rotterdam is vééls te ècht

  Hij kan echter niet verbloemen dat het een door architecten bezette stad is en alleen een harde kern van zwijgende poetsers daar een mentaliteit tegenover hoog houdt alsof de structuur er niet toe doet.

 26. Toen de man wel vijf rondjes had moeten rijden om zijn Bugatti te parkeren voor Schmidt, om zijn wekelijkse dozijntje oesters daar te eten, onder voorwaarde dat hij zijn auto in de gaten kon houden, toen besloot Schmidt te verhuizen van het Vasteland naar de Spaanse polder.

 27. pawi 9:34
  Heb even gegoogled op die datum. Toen won Ajax van Inter in de Kuip.
  Vandaar de term “inwrijven” hè Ad?

 28. Bruisend intro. Apie is nog lang niet oud en wel bedaagd. Voor hem gaan we zeker geen jonge maagd zoeken om zijn schoot op te warmen.

 29. Lijstje

  De kerstdrukte was al voelbaar in de supermarkt. Een oudere vrouw probeerde, al kijkend op haar boodschappenlijstje, zich door de zaterdagochtend-massa te wurmen. Ze hield mij aan en vroeg: „Sorry meneer, weet u wellicht wat ik hier geschreven heb?” Het chique handschrift met ietwat gerafelde rondingen reflecteerde perfect haar uiterlijk. Ik tuurde naar het aangewezen woord, ergens bovenaan het lijstje. „Bril… Volgens mij staat er gewoon bril, toch?” „O, ja natuurlijk” , zei ze. „Logisch want die vergeet ik anders altijd mee te nemen, zoals nu.”

  Gerard van Dorth

 30. Weer een hoop overbodige informatie. Zo kan het ook.

  In de supermarkt hield een oudere vrouw mij aan en vroeg: “sorry meneer, weet U wellicht wat ik hier bovenaan op mijn boodschappenlijstje heb geschreven?” Ik keek op het lijstje.
  “Bril… Volgens mij staat er gewoon bril, toch?”
  „O, ja natuurlijk”, zei ze. „Logisch want die vergeet ik anders altijd mee te nemen, zoals nu.”

 31. Kan ook zo:
  De dame vroeg wat er op het briefje stond. Ik kijk & zeg: “Nodig Essentialia uit voor de kerstmaaltijd”. “O ja”, reageert ze, “natuurlijk. Bij deze dan.”

 32. @pawi, Indra, Plopje

  Indra had het, zoals altijd, bij het rechte eind. En Plopje veneens: als geboren Amsterdammer had ik inderdaad wat met Ajax in die dagen. Piet Keizer woonde bij me om de hoek, en de meeste andere spelers niet veel verder. Het stadion in de Meer was op loopafstand, en als jochie ging ik regelmatig naar thuiswedstrijden kijken. Later speelde mijn jongere broer er een tijdje in de B-junioren. Inmiddels is het allemaal wat verwaterd, maar ja, het is net als een eerste liefde, helemaal vergeten doe je haar nooit.
  Die wedstrijd in de Kuip heeft trouwens nog tot een onvergetelijke sketch geleid van Ton van Duynhoven als suppoost Crooswijk (overigens overduidelijk opgenomen in het Olympisch Stadion):

 33. Oh ja, het ikje. Eens met mopperkont: teveel mooischrijverij. “Het chique handschrift met ietwat gerafelde rondingen reflecteerde perfect haar uiterlijk”. Jakkes.

 34. Kortaffer:
  In de Appie hield een vrouw een briefje onder m’n neus.
  ‘Kunt u lezen wat hier staat?’
  ‘Nee, ik ben mijn bril vergeten.’

 35. Via de fabuleuze suppoost Crooswijk belandde ik nog in Waldolala.
  Wim T. Schippers op z’n best, Luv toen Luv nog Luv was.
  Het is weer zo laat! met
  Sjef van Oekel als Waldo van Dungen
  Mimi Kok als Gré Braadslee
  Cor Beurskens als Dr. Karlheinz Lindt
  Hannah de Leeuwe als Ada Blooker
  Diana Dobbelman als Thea Fens
  Rob van Houten als Boy Bensdorp.
  Maak er maar chocola van.

  Kijken op eigen risico:

 36. Leuk weer een duik in het verleden met de grappige Ton van Duynhoven en Sjef van Oekel.
  Opvallend is de traagheid en nadenkendheid waarmee men daar spreekt itt de hysterische snelheid van een Dolf Jansen en Matthijs Niieuwkerk.

  Het ikje van vandaag vind ik niet onaardig, de pointe mag er zijn evenals de verkorte herschrijvingen.

 37. Klaartje, ik had de sketch van Ton van Duinhoven nog nooit gezien, maar vind hem meesterlijk, juist door de traagheid. Wat een timing.

  Van figuren als Dolf Jansen ga ik spontaan hyperventileren en van Matthijs z’n presentatie ben ik ook bepaald niet onder de indruk.

 38. Hear hear, er wordt te snel gepraat op de Nederlandse TV en DWDD is het trieste dieptepunt. Om idd over die sneue sneue Dolf maar te zwijgen, maar ja, ze blijven hem uitnodigen ze lachen om hem, hoe kan hij weten dat hij niet grappig is?

 39. Tsja , zo moest ik na Ad Hok’s plaatsen van het mooie ‘pilletjes voor de pep’ Dec14-2015, om 14.44, van Jasperina de Jong in een perfect uitgesproken Nederlands ook weer denken aan Wim Sonneveld die ook zo prachtig zijn grappen vertelde in schitterend passend dialect en verder in zijn liedjes een mooi Nederlands spreekt

  Echte taalvirtuosen , onvergetelijk.

  Ik hoor nu steeds meer verloedering en hypercorrectie: auk ( ook) , wai ( wij) , vergeiten (vergeten hypercorrect )
  ,

 40. KT & Apie
  Eenieder die plezier beleeft aan taal-ergernis, raad ik Sport In Beeld aan. Brrr. Vergeet daarbij vooral niet: dit is een verloren zaak.

 41. Ja , jammer ik kijk nooit naar sport in beeld, behalve tennis en golf incidenteel.
  Maar om de ergernis te ontlopen op reguliere programma’s die spreken in de beeldspraak van die programma’s zoals aftrap e.d. zet ik ze niet op.

  Verder wens ik jullie allen mooie kerstdagen en feestelijk begin van een veelbelovend en drasties Nieuwjaar.

  Wij gaan enige weken doorbrengen in het warme Andalusie waar de kerst-ellende ( relatief natuurlijk) aan ons voorbij gaat.

 42. @Letter
  Het is altijd fijn iemand een genoegen te kunnen doen.

  @KT
  Zalig Kerstmis en veel plezier in het buitenland. Kijk uit voor drank & vuurwerk.

 43. Goeie reis Klare taal, pas op voor loslopende stieren en graatjes of botjes in de paella, fijne kerst, dito uiteinde en een behouden terugkeer.

 44. Dank maar niet nodig. Uitkomst staat al vast. Lachebekje Rutte wuift de zaak weg, Wilders en normale oppositie schuimbekken, doen een plas en gaan over tot de orde van de dag.

 45. Ja en nee. Ik denk wel dat hij deze keer ook voor vele VVD ers als een gevaar voor hun macht gezien wordt. Ik denk dat hij op de weg naar het exitpoint, de uitgang is. Door hem ben ik soms door heimwee naar Balkenende overvallen en dat neem ik hem wel heer erg kwalijk.
  Jij, A. Dapie, ook een goed uiteinde gewenst. Leuke plannen?

 46. IHVJ

  De ex-echtgenoten zijn privé en zakelijk uit elkaar. Mevrouw had meneer indertijd geld geleend voor de zaak en wil dat terug. Hoewel mevrouw de stukken (waaruit de lening moet blijken) te laat naar de rechtbank heeft gestuurd, heeft de rechter tijd gevonden ze door te nemen, inclusief een hele stapel afschriften. De rechter heeft nog één vraag: „Mevrouw, bij overschrijving X staat ‘IHVJ’ . Wat betekent dat?” Mevrouw: „Dat betekent: ik hou van jou.”
  Terwijl de rechter gegeneerd haar hoofd buigt, sist de man – zich niet bewust dat zijn microfoon nog open staat – woedend: „Toen nog wél!”

  Mechteld Roes

 47. Och, een heel normaal samenspraakje, zo neem ik aan, tijdens een echtscheidingszitting. Ik weet niet waarom dit in de krant moet. Een paar puntjes:

  • De rechter boog niet gegeneerd haar hoofd, da’s projectie van Mechteld, de rechter maakt wel meer mee. Ik geloof dit alleen maar als Mechteld zelve de rechter blijkt te zijn.
  • Het “woedend” mag weg, overbodig in het zinsverband en na het werkwoord “sissen”.
  • Dat de exmeneer zich niet bewust is van het feit dat zijn microfoon nog open staat is ook projectie van Mechteld. Zijn antwoord is echt niet zo schokkend noch beschamend dat hij dit niet gezegd zou willen hebben. In echtscheidingszaken gaat het nu eenmaal niet altijd gezellig toe, en daar hoeft niemand zich voor te schamen. Het zijn normale emoties die bij zo’n zitting horen en die door elke beroepsmatig betrokkene gerespecteerd worden.

  Kortom Mechteld had een prachtige dag op de rechtbank, kennelijk niks zinnigs te doen, en begon toen te dagdromen. Hetgeen nu door de krant der kranten (ja die ene met die website die iedereen uit zijn bookmarks heeft verwijderd) is beloond. Bravo. En het Eindoordeel is een 2+ voor de moeite (zegge: twee plus). Plus wat? Plus dus.

 48. Een echtscheidings- of civiele zaak is niet openbaar en het ikje kan dus slechts afkomstig zijn van de griffier (wat erg onwaarschijnlijk is gelet op het beroepsgeheim) of de advocaat van een van de partijen. Ik vond op het web ene Mechteld Roes die business- en privaatrecht heeft gestudeerd en zij zal dus wel de schrijfster van dit ikje zijn. Wat je al advocaat al niet moet doen voor een beetje naamsbekendheid.

  Ik wil niet blijven mopperen, maar ik heb dit ikje ook geplaatst rond dezelfde tijd als ene Pontius en daarvan vind ik niks terug.

 49. Ja, dank je, mopperkont. Maar Pontius was je voor en daarom heb ik die van jou verwijderd. Twee identieke vette ikjes was teveel van het goede. Maar uiteraard wel dank voor de goede zorgen.

 50. @apie, @mopper
  Zijn er afspraken over het plaatsen der ikjes? Is het beter als ik mij er niet meer mee bemoei?

 51. Pontius 16:14

  Misschien is het beter als je je oorspronkelijke naam weer aanneemt. Dan noemt Mopper je niet meer “ene Pontius” en staakt hij vast en zeker z’n gemopper op jou.

 52. pontius
  Je mag het best van me overnemen, maar dan verwacht ik het ikje wel elke dag tussen twaalf en twee, gevolgd van serieus commentaar. Een ikje plaatsen kan elke patser, die over een abonnement beschikt, maar daarop inhoudelijk reageren is andere koek en niet iedereen gegeven.

  Indra vermoedt dat je hier al onder een ander pseudoniem bent opgetreden. Kun je dat bevestigen ?

 53. @Indra, @mopper
  Mopper mag mij “ene” Pontius noemen. Zo snel ben ik niet gekwetst. Ik wilde niemand voor de voeten lopen, dacht alleen even te helpen. Maar dat was dus ongewenst. Mij oké. Indra heeft gelijk qua dit pseudoniem, maar als simpele ikjes-plaatser & niet meer dan dat, dacht ik dat ik dat het beste zo anoniem mogelijk te kon doen. En tja, inhoudelijk reageren is zo’n andere koek dat ik dat graag overlaat aan wie dat gegeven is.

 54. pontius
  je kunt bescheidenheid ook overdrijven. Als je een ikje vetgedrukt kunt plaatsen dan heb je meer in je mars dan menig reaguurder hier.

 55. @mopper
  Dank je. Ja, overdrijven doe ik graag. Duik ik nu weer de anonimiteit in & zal mij niet meer bemoeien met de ikjes-plaatsing. Hopsa.

 56. Nou moe, niks moe die kroegbaas! Heeft ie me daar toch helegaar een nieuwe aflevering van pawi’s reisfeuilleton bij elkander ge-edit, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het wel heel miniem was. Welgeteld een (schrijve: 1) t’tje moeten invoegen ergens, da’s alles. Zelfs de foto was kant en klaar aangeleverd. Enfin, genieten mensen, het gaat over de douane, Dwien en een pakje Marlboro’s. Klik hier, op het onderstreepte woordje hier dus (dit voor Plopje).

 57. Neen Pontius, iedereen mag doen wat hij wil. Als er een dubbele opstaat, kan gebeuren, gemiddeld eens in de twee maanden, dan wordt de tweede geschrapt, onder dankzegging.

 58. Een geensceneerde uitvoering van de Messiah van Haendel is uniek, want het is een oratorium en geen opera, maar in Nancy en Wenen hebben ze het toch aangedurfd en met groot succes. Ik zag ‘m vanavond in de winkel van B&O met perfect geluid en beeld. Je moet als middenstander tegenwoordig creatief zijn als je nog wat wil verkopen.

 59. Wij danken Akismet, zojuist is de 50.000ste spam tegengehouden. Ga zo door Aki! Oh, 50001 inmiddels. Er wordt wat afgespamd.

 60. MK op de dag van publicatie stond het rapport Oosting integraal op de nrc site. Paar fijne uurtjes aan beleefd, toen het speelde kwam je flarden van het traject in de pers tegen. Zonder context. Nu dus in frame.

  Voor Apiedapie: Stairways to Heaven, Er is ’n vacature bij de NS, men zoekt observanten, die met name studenten volgen, beluisteren , hoe studenten platgetreden paden opnieuw ontdekken, Met jouw vlijmscherpe bril & etc op je lijf geschreven.

  Het aardigste van het debat van woensdag is de opmerking van Ivo Opstelten, in zijn functie van Minister, die ’n Kamerlid vraagt zijn Licht te laten schijnen op ’n persbericht, wat het Kamerlid , in functie later kritisch moet beoordelen.

  De crime fighters van ons land : De Jaren van Cor H & Doedens de musical. Leiding en regie F.Teeven.

 61. @River
  Een vacature bij de NS? Ja, dat is wel iets voor Apie. Die houdt van reizen. Maar je moet wel kunsgeschiedenis hebben gestudeerd, neem ik aan.


 62. Studiekeuze

  De trein mindert vaart. Ik sta samen met de conducteur op het balkon. „Zo”, zegt hij, „terug van een wereldreis?”
  Ik lach. Ik heb alleen een schoudertas bij me en vertel hem dat ik naar een meeloopdag van de universiteit van Wageningen ben geweest. Maar ik weet nog niet wat ik wil studeren.
  De conducteur lijkt geïnteresseerd. „Moeilijk, moeilijk”, zegt hij, „ik weet er alles van; studiekeuze.”
  Ik kijk hem verbaasd aan.
  „Jazeker. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd. En nu sta ik hier.”
  Hij voegt eraan toe: „Geweldige studie; kan ik iedereen aanbevelen.”

  Meike Vos

 63. Ik kom heel vaak studenten kunstgeschiedenis en filosofie tegen, ook afgestudeerden van die beide studierichtingen. Ze zijn doorgaans taxi-chauffeur en hebben daarom onderhoudender praatjes dan hun ongeletterde collega’s.

 64. apie
  Ik heb gestemd op le tout nouveau testament, zelden zo gelachen in de bios.
  Sympathiek en goed geschreven ikje. Non scholae sed vita discimus.

 65. @Apie
  Sommige dingen voel je aankomen. Mooie poster, beidewee. Maar niet uit Lobster. Je dwingt mensen zo wel tot speurwerk. Uit Youth, of zoiets. Wel iets voor de kunstgeschiedenisles van HR: Abisag revisited. Kun je mij de poster bezorgen? Dank.

 66. De poster komt inderdaad uit Youth; posters van de Lobster zijn minder opwindend, ahum.

  De Youth poster kan opgerold in een fikse harde kartonnen koker nog voor de Kerst worden thuisbezorgd, is een van de meest populaire onderdelen van het A. Dapie pluspakket (tarieven en voorwaarden op aanvraag)>

 67. Om pawi een plezier te doen, het vervolg van deze geschiedenis:
  Meike was zeer verrast, keek hem diep in de ogen en zei zachtjes: “wat ontzettend leuk, kun je mij daar wat meer over vertellen?”. Reageert hij, ineens kortaf: “Nee, het is al 30 jaar geleden en mijn vrouw zegt dat het niet goed voor mij is erover te praten. Dan word ik chagrijnig en reageer dat af op haar en onze vijf kinderen.”

 68. @Apie 16:36
  Op aanvraag? Niet eens een site waar ik van Ideal kan genieten? De service valt mij bitter tegen. Nou, dan wend ik mij wel tot HR. Hoor. Die heeft geen last van preutsheden.

 69. …die gelukkig door omvallende blaadjes en gladheid en seinstoringen de komende week niet meer kon rijden …

 70. @ pawi
  Je wil er toch graag een Feel Good Ikje van bakken. Dat is mooi. Gewoon de echte wereld ontkennen. Maar je kan Meike niet een week onder de trein tussen de blaadjes laten liggen. Nou ja, doe ook maar. Kan mij het schelen.

 71. Oké, in godsnaam dan maar een Feel Good vervolg:
  Karel, de conducteur, zag haar in tussen de rails liggen. Tranen van bittere spijt welden in hem op. Wat een prachtige blaadjes. Hij stapte naar haar toe en fluisterde in haar oor: “Kom maar mee, mag je bij mij komen wonen. Die vrouw en kinderen had ik maar verzonnen. Meike keek omhoog, haar lippen trilden een beetje, en ze zei: “Heel lief, maar eigenlijk blijf ik liever bij mijn man en kindje wonen”.
  En zo kwam alles toch nog goed. Behalve voor Karel dan, maar we kunnen niet alles op orde brengen in deze wereld.


 72. Normaal

  „Wij gaan zaterdag naar Normaal”, zei ik onder de koffie tegen de jongen van net 19, die ons af en toe in de tuin helpt.
  Zijn gezicht veranderde in een groot vraagteken.
  „Heb je wel eens van Normaal gehoord?”, vroeg ik.
  „Nee”, antwoordde hij. „Waar ligt dat?”

  Ine Rouwers

 73. …over iemand die omhoog kijkt met een beetje trillende lippen en zegt liever bij man en kindje, onee, papa en mama te blijven wonen… (zie ook Plopje om 12:10)

 74. pawi
  Het ikje van nrc.nl is niet altijd het ikje uit de krant. zie ook mijn reactie van 14/12 16.41. Het ikje Normaal is uit de krant van vandaag.

 75. Verhuizen 18 december 2015

  Mijn zus en zwager staan met hun vierjarige zoontje voor hun aanstaande huis. „En Huugje, zou je hier wel willen wonen?”, vraagt zijn vader enthousiast.
  Hugo’s lip gaat een beetje trillen en hij zegt niets. Dan kijkt hij omhoog naar zijn ouders en antwoordt hij met tranen in zijn ogen: „Eigenlijk wil ik liever bij jullie blijven wonen…”

  Margriet Zuidgeest

 76. Heb jij dat papieren ikje zitten overtypen dan, MK? Wat een ijver.

  Dat “tussen Lage Zwaluwe en Hoog Soeren” is leuk gevonden.

 77. Oh, de krant ploft net op de deurmat. Inderdaad. Normaal is het ikje van vandaag. Die van Margriet zal dan wel morgenochtend worden gepubliceerd. Zie jij er een patroon in, MK?

 78. pawi
  je kunt de krant meestal om half een al digitaal lezen en dan is het copypasten van het ikje kinderspel. Pontius kan het zelfs. Als de krant bij mij uren later op de mat valt heb ik ‘m meestal al helemaal gelezen.

 79. Vooral voor pawi het romantisch vervolg:
  Wel vervelend dat mijn zwager de kleuter gelijk afsnauwde met : “Als je niet gauw als een normaal kind van vier gaat praten, laten we je bij de verhuizing achter.”

 80. Oke, de reactiemogelijkheden op de kunst- en referendumdraden zijn gesloten, dus hier een kopietje van mijn post die ergens verdwaald is geraakt.

  @Apie, het kan zijn dat ik wat gemist heb maar ik heb niets gemerkt van ergernis over of signalering van opstoken van oude koeien. Ik waardeer HeRoWa’s kunstrubriek en referendumdraad net zozeer als jouw eigen blog. Jammer dat die draden zin gestopt.

 81. Luvienna, zoals elders gezegd, ik waardeer die rubrieken ook. Ze worden helaas al een tijd ook misbruikt voor intrigreren, ofwel een exreageerder uitlokken om door te gaan met zijn bijzonder vervelende en kwetsende schimpscheuten, waar ik dan weer op ga reageren, omdat het nu eenmaal mijn eigen blog is en ik niet kan wegkijken.

  Het is niet anders. De andere draden blijven vooralsnog gewoon open. Er wordt zelfs volgende week een autenthiek versgeschreven Kerstverhaal van de hand van blogbaas dezes gepubliceerd. De zin in schrijven, opmaken, en op een leuke manier met reageerders communiceren is er dus nog altijd.

  Laten we hopen dat HR ophoudt met zijn strontvervelend gedrag, zal wel niet, maar dan in ieder geval daarmee een eigen blog begint of het bij de buren gaat doen, met hen die het dagelijks afkatten en tot op het bot beledigen van mensen die hen niets misdaan hebben wel fijn vinden, hetwelk ik dan dus gewoon kan negeren. Heerlijk, I can’t wait.

  Hier – op mijn eigen blog – ben ik er echter meer dan klaar mee. Punt. Honderdduizend maal punt zelfs.

 82. Zeg ik het nog een keer:

  @Apie, kalm aan. Please. HR zit misschien soms een beetje te stoken, maar dat is allemaal niet kwaad bedoeld. Geef hem een gele kaart of martel hem een beetje. Maar stoppen? Nee toch. Het zou heel jammer zijn als de kunstrubriek & de referendumdraad op deze manier stoppen. Of laat daar op z’n minst dan een referendum over gehouden worden. Please.

  Maar het is jouw blog. Vanzelfsprekend. Maar het is wel bijna kerst, hoor. Geef die jongen nog een kans. Please.

 83. Nou, vooruit, voor het gemak, herhaal ik dat prachtige antwoord ook nog maar eens hier:

  Plopje, dat het kwaad bedoeld zou zijn beweer ik nergens, en denk ik ook niet. Daar is het een veel te lieve jongen voor.

  De reactiemogelijkheid op zijn twee draden wordt vooralsnog gestopt, dat komt dicht tegen de gele kaart aan. De zaak wordt niet gesloten. En de man kan nog overal elders reageren, incluis deze site.

  Een referendum kan helaas niet, want de referendumdraad is gesloten, tja, da’s een lastige, had ik niet aan gedacht, maar ook dat is niet anders.

  Maar Roos kennende vindt hij wel andere wegen om door te stoken, het internet is groot en bij de buren heeft hij zelfs nog altijd een vaste plek met aanloop. Kunstkoppen kunnen derhalve daar gewoon blijven worden ingediend. Lijkt me, ga ik niet over en ik doe daar zoals bekend niet mee. De redenen daarvoor zijn stokoude pipokoeien. En worden derhalve niet opnieuw opgehaald.

 84. Of dit plaatje door Bougereau en ik zei de gek.
  Alweer van 2 jaar geleden, de geen-SPvoorzitster-gewordene.
  En zo’n zwart balkje doe je zelf maar voor je ogen, Plopje.

 85. Letterzetter 23:13 of was het 23:03 of iets daartussen, hoe dan ook, wil je jezelf verklaren? Heb jij deze foto geschoten en was zij bijna de bazin van de socialistische medemens? Wat een gemiste kans. Wan hoe kan het dat iedereen en alles profiteert van de implosie van de PvdA behalve de SP?

  Maar goed. Ik heb SGP al de hele nacht geen digitale NRC. Wat moet ik nu doen? Ik ben lost.

 86. Mooi plaatje. Door jezelf gephotoshopped, Letterzetter? En wie is het dan, de bijna voorzitster van de SP?

 87. Apie, die gele kaart, waarover je spreekt, geldt wellicht voor een overtreding op een ander veld, maar op het kunstveld zie ik geen enkele overtreding van Roos. Als je dit veld sluit, dan mis je de in mijn ogen altijd zeer waardevolle reacties van o.a. Letterzetter, Luvienna en pawi en plop en laten we eerlijk zijn: het ikjes veld is tot op de draad versleten, dat zou eerder aan sluiting toe zijn. Ik kijk daar al 6 jaar naar wedstrijden, die zo langzamerhand zo saai en voorspelbaar zijn.

 88. Hmm, zoals wel vaker heeft Indra weer eens gelijk. Het kunstveld gaat dus weer open. Het referendaveld blijft gesloten. Dank.

  Overigens, de kunstrubriek kan ook bij de buren worden bezocht, ook daar worden suggesties gedaan, er hoeft dus geen enkele bijdrage van welke reageerder dan ook verloren te gaan.

 89. Ha, de kunstrubriek is weer open! Dank blogbaas.

  Wat je opmerking over ‘de buren’ betreft: je wéét toch we liever hier op apiedapie.com komen?

 90. @ pawi 09:20 u.
  Het is het hoofd van Sharon Gesthuizen die onlangs de ‘strijd’ om het voorzitterschap verloor van Jan Marijnissen. Jan had al beslist wie het moest worden…
  Ja, zelf gephotoshopt. Als je meer wil zien:

  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/20/geen-nieuws/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/27/kijk-niet-om/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2013/12/29/wist-je-wel-dat/
  en
  https://letterbak.wordpress.com/2014/01/02/een-nieuw-begin/

 91. Hahaha, wat een site, die van Letterzetter!
  Geshopt zeg je? Vanavond Groot Dictee, wie weet komt het woord erin voor.

 92. knap werk, letterzetter. ik was er gisteravond bijna ingetuind bij het schilderij van Bouguereau.

 93. De geest van JdW is dan toch definitief vaardig geworden over de blogbaas. Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen.

 94. DSR is het overigens bij nader inzien toch met de blogbaas eens dat we niet op elkaar lijken. Het gaat verder: we zijn beiden flinters van dezelfde kosmische zielevuursteen, maar nochthans gesplitst bij onze menswording en tot vonken gedoemd.

  In feite praten we dus in onszelf, en alles wat we de ander toevoegen zeggen we in feite over onszelve. Maar in dit ondermaanse zijn mensen die in zichzelf praten zijn vaak niet helemaal okselfris. We zijn er eerder vandaag nog weer getuige van geweest.

 95. Mooie woorden, DSR.
  Nochtans mag zonder h tegenwoordig, maar het geeft wel extra cachet aan je vergelijking. Ik hoop dat het woord voorkomt in Het Dictee van vanavond.
  Tot vonken gedoemd, dovend tot as, dat zijn we allemaal.

  Mensen die in zichzelf praten, daar heb ik vandaag geen voorbeeld van gezien. En of ze vaak niet okselfris zijn, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Het woord alleen al staat me tegen.

 96. Tsja, DSR bedenkt zo’n woord ook niet zelf.

  Wat hij meende te zeggen is wanneer DSR over APD spreekt, of APD over DSR, ze eigen tegen zichzelf spreken gezien hun persoonlijke eenvormigheid en intense zielsverwantschap, of ze het nu leuk vinden of niet.

 97. In sommige gevallen wel. De woorden die je in haat over anderen uitspreekt, slaan in feite op jezelf. Wie vandaag het hatelijkst sprak, is voor ieder na te gaan.

 98. Dus anderen haten is eigenlijk jezelf haten? Dat zou een mooie filosofisch/psychologische stelling/discussiestuk kunnen zijn voor vandaag.

 99. @Luv
  Dat is zeker het geval bij de DSR-APD-twee-eenheid, zoals uiteengezet om 14.59. Maar wellicht zou het ook algemener kunnen stellen, al is moeilijk een even treffend voorbeeld te geven.

 100. Nou, het heeft meer dan een maand geduurd maar daar is toch het zelfinzicht van de exreageerder: “De woorden die je in haat over anderen uitspreekt, slaan in feite op jezelf”. Zie de eerste en de derde alinea van deze post (voor het gemak, er is nog oneindig veel meer) en say no more icoontje.

 101. Oh-oh-oh, wat zit het APD toch nog hoog. -medelijdend glimlachje-icoon-

  Ongezien kan DSR zeggen dat iemand ongezouten de waarheid zeggen een dienst is, en geen haatpraat. Een bedankje zou dan ook eerder op z’n plaats zijn -milde glimlachicoon-

  Van dergelijke opbouwendheid was in de eerdere berichten van de blogbaas, waarin hij DSR de maat neemt, geen sprake. Wel van zelfhaat dus, waarmee APD zichzelf tekort doet, want hij heeft best nuttige talenten. -milde glimlachicoon-

 102. Ja, geeft ’t een ander maar weer op de schuld -vermanende glimlachicoon-

 103. Je hebt zelf toegegeven dat je alleen maar vanwege zijn gestook hier nog af en toe terugkomt. Daar dank ik hem dus (sarcastisch) voor. Moeilijk?

 104. Wat HR er mee te maken heeft, is DSR een raadsel. APD meende DSR -ondanks een eerder verbodje trouwens- te moeten beschimpen. Daarom reageert DSR, nergens anders om.

 105. @APD
  ‘toegeven’ is een term die niet past. Alleen slechte dingen geef je toe. Of is hier reageren dat ook al? -milde- glimlachicoon-

  DSR reageert, indien hij dit passend acht, wanneer men hier het woord tot hem richt, of wanneer men hem ter sprake brengt. Niks mis mee.

  Maar HR heeft DSR vandaag hier vandaag nog niet gezien, jij wel? ’t is dat ie een dikke huid heeft, anders zou je je nog zorgen maken dat ie ook hier is weggepest, door het gesol met threads waar hij liefdevol invulling aan geeft.

 106. ’t lijkt me eerder dat APD bedremmeld op z’n neus kijkt, want er is nochthans geen speld tussen te krijgen.

  Dan maar weer de toevlucht genomen tot het aloude ‘wie mijn mening niet deelt = dom’.

 107. Jij lijkt me tamelijk dom ja. Maar dat heeft niets met het al dan niet delen van mijn mening te maken, die snap je namelijk niet eens.

  Ik heb over Rozenwater niets onbetamelijks gezegd, ik heb hem verzocht op te houden met het oprakelen van het vuurtje, en ik ben niet de enige. Dat is een handeling van hem die ik bekritiseer, niet de persoon zelve, ik heb hem zelfs expliciet een lieve jongen genoemd. Daar is geen woord Spaans bij. Maar ook lieve jongens mogen worden verzocht op te houden met kattekwaad. Kattekwaad dat maanden doorgaat wordt gaandeweg heel erg strontvervelend.

  Jij hebt mij in het verleden inderdaad bij een soortgelijk verzoek geprobeerd te chanteren met je feuilletons. Je dacht dat die mij zo dierbaar waren dat je schaamteloos door kon gaan met je zuurpraat. Fail dus. Ze waren hopla weg en ze blijven hopla weg. Op je zogenaamde eigen verzoek nog wel … maar oh, wat heb je daar een spijt van. En nu zit je met lege handen. Jij wel.

 108. Je hebt je, door het herhaaldelijk misbruiken van je blogbaasprivileges -het ging tot censuur toe, en je was maar heel moeilijk tot terugdraaien te bewegen – gediskwalificeerd als gastheer van DSR’s feuilletons.

  DSR is blij en opgelucht ze hier niet meer aan te treffen. Je zult het hartstochtelijk ontkennen, maar de verliespost is aan jouw kant te boeken.

  Drie, misschien wel vier reageerders die het blog noodgedwongen hebben verlaten. Lekker bezig, vaderman. Denk daar maar eens over na bij de kerstboom.

  Dan hoopt DSR zich nu weer terug te kunnen trekken in de rust van het ex-reageerderschap, maar hij geeft de blogbaas in het bijzonder het volgende mee: ‘DSR beschimpen, is DSR uitnodigen’. De keus is aan jou.

 109. @ pawi
  Het Groot Dictee vond ik dit jaar niet zo moeilijk, had zeven fouten.
  Vorig jaar achttien.
  Het pensionaatsmeisje deed me aan je denken.
  Heb je ook meegedaan?

 110. Linkmiechels zijn jullie. Zeven fouten!
  Mijn fouten zaten in een zin:
  Onze Lieve Vrouw-van -altijd-durende-bijstand.
  Dat zijn er ook zeven.
  Plus die linkmiechels, maakt acht.

 111. Palmwijn zo zacht als leguanenhuid, had ik goed, maar het is wel een rare vergelijking. Volgend jaar graag het Dictee aan te leveren door een van ons. Met woorden als gefotoshopt bijvoorbeeld.

 112. @pawi
  Het brelliaanse had ik met een hoofdletter. Bizarre regel eigenlijk, eigennnaam als bijvoeglijk naamwoord zonder hoofdletter.
  In de Vrouw had ik weer geen hoofdletters in Altijd en Bijstand.
  Goeig met trema, redemptorist met hoofdletter en algauw los van elkaar geschreven, frou-frou moest zonder streepje. Heb getwijfeld over Elixer d’Anvers, gewoon gegokt. Het scheelt als je iets van Lieve Joris weet, dan gaat Neerpelts ook goed. Weinig valkuilen, behalve in de Congo.
  Caoutchouc vind je ook in Kuifje. En de snelheid lag wel hoog, vind ik.

 113. Als je nul fout hebt, heb je vermoedelijk ook nul goed. 😉
  Ik stel voor dat we een dictee aanleveren met woorden als nochtans en gefotoshopt.

 114. O ja, dat dictee. Heel knap dat jullie allemaal zo weinig fouten maken. Ik zit in de pawi-categorie: 0 fouten 0 goed. Kan wel janken.

 115. Babyparacetamol 19 december

  Zoonlief van negen maanden heeft verhoging. Na een paar dagen ziekte gunnen we hem – en onszelf – een goede nacht. Helaas blijken we inmiddels door de voorraad baby-paracetamol heen. Dus ik sjees op de fiets naar de supermarkt. Net voor sluitingstijd weet ik de hand te leggen op wat zetpillen van het huismerk, voor 3 tot 12 maanden oud.
  Even lezen: „Dit middel wordt o.a. gebruikt voor spit, kiespijn en menstruatiepijn.”

  Charles Kalshoven

 116. Tot je dienst!

  Qua ikje, ik snap hem niet. Paracetamol in lichte dosering kan natuurlijk bij dit soort kwaaltjes gebruikt worden, wat denkt Charleslief dan, dat babyparacetamol iets bevat dat alleen bij baby’s werkt?

  Na een paar dagen gunnen we hem” zal wel als “Na een paar dagen willen wij hem … gunnen” bedoeld zijn, zoniet, dan is het allemaal nog raadselachtiger.

  En gaan over tot de orde van de dag. Voor de nieuwelingen hier en diegenen die het nooit begrijpen, de ikjesbespreking en praat van de dag gaat vanaf 13:00 uur over op de volgende draad. Hier laten we dan de boel de boel en gaan met een schone lei opgewekt de nieuwe week in. Nou … opgewekt … dat valt dan ook wel weer tegen.

 117. @mopper
  Er had iemand de 19e zijn taakje niet verricht. Repareer ik dat, krijg ik het pipo-koeien verwijt. Wat je ook doet, nooit is het goed.

Ik vind er dit van:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: