Nu is het allemaal weer voorbij (123)

Dat was schrikken vorige week. Toen er wegens omstandigheden geen intro verscheen op maandagmiddagmiddag 13:00 uur. Er was van alles aan de hand, that’s why. Maar nu is het allemaal weer voorbij. En ik schets in dit stukje dus weer met veel plezier de highlights van vorige week, zodat deze week ook voor jullie nu echt kan beginnen.  Vanochtend was nog even warmdraaien, zeg maar. 

"Hard en rauw", goedgekeurd voor oude dametjes
“Hard en rauw”, goedgekeurd voor oude dametjes

Laat ik aftrappen met wat opvallende ikjes. Zoals die van Roeland Jansen over een “hoogbejaarde en zeer kleine dame” die een boek van Özkan Akyol koopt – een „keiharde, rauwe roman” – als leesvoer voor in bed. Ja, dat was erg, maar het kan nog veel erger, getuige de anekdote over Roos Ouwehand die onze reageerster Pawi ophaalde. Die was ooit in Monte Carlo aan het oppassen, maakte kennis met twee oude dames, die haar vroegen om het manuscript dat zij hadden gemaakt mee te nemen naar Londen, om het daar te laten uitgeven. In het vliegtuig maakte Roos nieuwsgierig de envelop open en las het boek met rode koontjes uit. Pornografische literatuur, zo bleek.

C’est tout, en inderdaad, als je het moet uitleggen dan vervluchtigt het

Dit soort ikjes wordt door veel mensen als grappig gezien. Humor is immers op het verkeerde been zetten. Uitgaande van de aanname dat hoogbejaarde dametjes allemaal onschuldig zijn en het liefste de hele dag haken en breien, werkt een voorkeur van oudjes voor dit soort lectuur op de lachspieren.  “C’est tout, en inderdaad, als je het moet uitleggen dan vervluchtigt het. Poef. Weg is het ikje.”

Een beetje van hetzelfde laken een pak was het ikje over de vader van Vera Valkhoff, die het verschil tussen een escaperoom en een darkroom niet bleek te kennen. Hij zal de enige vader niet zijn. Maar sinds vorige week vrijdag is hij nu wel de enige die daarmee te kakken staat in een landelijk – weliswaar niet veelgelezen – dagblad.

Als ik in gedachten mijn eigen vader dit hoor zeggen, is het erg grappig.

Bertie: “Als ik in gedachten mijn eigen vader dit hoor zeggen, is het erg grappig. Maar het blijft een gezinsgrap.” En mij deed het denken aan mijn eigen vader die in dit soort gevallen “kietel eens onder mijn arm” placht te zeggen.

Nog zo’n familiekringanekdootje was die van Jeanine Poldervaart over haar tweelingsdochtertjes met blijde rokjes op de fiets op Bevrijdingsdag in Rotterdam. “Was sich liebt neckt sich” grapte Pawi,  ” … komen de Duitsers via een omweg toch weer binnen…” Een mevrouw die haar handen in een prullenbak steekt in plaats van in zo’n moderne Dyson handendroogblazer – plaats van handeling Wildlands Emmen where else – werd opgevoerd door Ingrid Rademaker-Idema.

Douwe Bob naakt
Geef hem een douwtje – Bertie

Voormelde Bertie – jullie merken het al – was in vorm als nooit tevoren. De kwinkslagen en woordspelingen vlogen in het rond. Moeten we in de gaten houden. Talentje. Bezoekt ook allen haar eigenste blog alhier. Gewoon elke dag even kijken of een gratis abonnement nemen. Doen hoor!

“Life is bitter without twitter maar ik zitter niet zo mee”

TIP – het grote TwitterIntegratieProces – is voltooid. Verschillende testfases zijn met succes afgerond. Opvallende tweets van de A. Dapie Community (and nobody else) of tweets die verband houden met hun avonturen of mededelingen worden dus tegenwoordig zo af en toe direkt op dit blog gepubliceerd. Er werd getest met schuddebuikende Nico Dijkshoorns en dito Arjen Lubachs, rauwe live tweets uit de Tulpenrallye en nog zo wat meer.

Vooral reageerders die het dagelijkse meekletskanaal nog steeds niet ontdekt hebben worden hiermee in de gelegenheid gesteld een toefje sfeer te proeven. Tip: vooral tijdens televisieuitzendingen als #dwdd, #ikvertrek en #pauw vergroot twitteren de kijkvreugde multiproportioneel. Maar het achterhoedegevecht van Bertie (“Life is bitter without twitter maar ik zitter niet zo mee”) en Ad Hok (Life is sweet without a tweet, missen doe ik het zeker niet”) zouden we ook voor geen goud willen missen.

Oftewel, voor de niet bij Twitter ingelogden:

Nico

Poppenkast, bron Wikipedia
Poppenkast, bron Wikipedia

Verder heb ik omdat het mooi weer was het blogcolofon, waarin ook het moderatiebeleid wordt uitgelegd, maar eens frisjes herschreven. Er staan geen nieuwe dingen in, don’t fix a thing that aint broken, maar altijd goed om het nogeens op te schrijven en – ja, dit is een uitnodiging – om het weer eens te lezen. Dan blijkt bijvoorbeeld weer eens dat dit blog in principe open staat voor elke reageerder, of we haar of hem nu leuk vinden of niet, tenzij deze:

1. discriminerende of haatzaaiende praat doet;
2. (veronderstelde) privégegevens van reageerders hier of elders plaatst;
3. oproepen doet tot, c.q. gebruiksaanwijzingen plaatst van, of links zet naar illegale dingen.

160425kakkerlakken
Opgeruimd staat netjes. Voor de echte beestjes kunt u terecht bij https://www.ongediertebestrijden.com/ Goeie service, grondig werk, en sympathieke mensen.

Ook het Schone-Lei-Beginsel, weleens misverstaan en als een vrijbrief opgevat om zonder enige zelfrestrictie van alles en nog wat op de site (proberen) te kwakken is het waard om nogeens goed gelezen te worden. Zeker, “reageerders kunnen in beginsel elke week vanaf maandag 13:00 uur met een schone lei beginnen”, maar: ” … tenzij (…) er een hoge kans op recidive bestaat, bijvoorbeeld als de betreffende reageerder zelve en bij herhaling die schone lei niet heeft gehanteerd. In dat laatste geval is het “toedeloe tot in den eeuwigheid”. Hier is geen woord Spaans bij, wie de schoen past trekke hem aan en zoute op. Hier is het spel definitief en voor altijd uit.

Tot hier en niet verder.
Tot hier en niet verder.

Speciale aandacht besteedden we vorige week aan de Tulpenrallye. Op Twitter en op het blog. Waarom dan toch? De Tulpenrallye is toch een wat snobberig gebeuren voor happy Gooi-, Grachtengordel- & Golfballen? Kan. Mag. Maar er reed een bijrijdster uit de A. Dapie Community mee. En die deugt. Dus zal die Tulpenrallye ook wel deugen. Zie hier het integrale verslag. Spoileralert: het dingetje duurde voor onze heldin en haar chauffeur niet lang.“Morgen direct naar huis” tweette onze dappere bijrijdster al na een dag of drie vanuit haar hotelbed, en ze trok de dekens heel dicht over zich heen.

Het moet gezegd, Klare taal zag het als eerste aankomen: “Leuke cabrio zo’n traction avant. Maar je moet er wel mee de Alpen over. Ik hoop dat ze het halen.” Later bleek dit dus profetisch te zijn. Ad Hok: “Je kunt je natuurlijk wel afvragen, waarom iemand die zich geen nieuwe auto kan veroorloven zo nodig aan zulke verre tochten moet meedoen.” Ja, dat kun je je afvragen ja. Duh icoontje. 

Knibbel knabbel knuisje - Apiedapie
Knibbel knabbel knuisje, wie komt er in mijn huisje? – Apiedapie

De Heer Rozenwater tenslotte. Ik probeer het zo positief mogelijk te houden. Het was er nog tot daar aan toe dat hij een tamelijk expliciete en dus dubieuze reclameslogan voor een huisje van plezier beloonde, zie nevenstaand werkje.

Hurkturk - anoniem
Hurkturk – anoniem

Ook het serietje  Erdogantreiterplaatjes dat hij plaatste was niet echt prettig. Wellicht hoopt hij daarmee een rel te creëren omtrent zijn rubriekje en niet zijn maar mijn persoontje. Dansend als een travestiet, poepend op een steiger, verwerkt tot een paar sloffen, niets was hem te dol om het staatshoofd van een bevriende natie tot razernij te brengen.

En passant kondigde hij aan met zijn weerrubriek te stoppen, de referenda had hij al eerder aan de wilgen gehangen, zijn feuilleton nooit ten einde geschreven, oftewel, hieruit komt niet het beeld naar voren van een betrouwbare rots-in-de-branding waarop je kunt bouwen, ook als het eens tegenzit. Toch?

En uitgerekend hij begint er nu over dat hij redakteurrechten op het blog wil, rechten die zoals bekend een klein stapje zijn naar administrateurrechten

En uitgerekend hij begint er nu over dat hij redakteurrechten op het blog wil, rechten die zoals bekend een klein stapje zijn naar administrateurrechten, en dan kun je je blog wel schudden, we hebben elders gezien hoe zo’n site kan afglijden. En kijk ook maar eens op het blog waar hij de alleenadministratierechten heeft. Het staat vol met aanzetjes, plannetjes, ideetjes, halfafgemaakte rubriekjes, ongemodereerde reacties, niets is er echt tot een goed einde gebracht. Nee, hoezeer ik deze medewerker – die ooit ongevraagd kwam aanzwaaien – ook mag, het gaat hier moeilijk voor hem worden. Enfin, we gaan het zien.

Wil jij deze week ook actief gaan meedoen met al deze dingetjes? Ga dan wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan hier nog altijd met een fantasie-emailadres. En voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, een hoogtepunt van de week worden.  De afleveringen van deze historische rubriek waarin alle hoogtepunten van alle afgelopen weken worden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen.A. Dapie

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is mijn groet aan een lievelingsoom

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Kent beroemde mensen. Maakt liedjes. Holland Douze Points.

142 gedachten over “Nu is het allemaal weer voorbij (123)”

 1. Dank je Luvienna. Ik zal er op letten als ik het niet vergeet. Kwestie is dat ik liever niet naar de commerciëlen kijk omdat ze om de haverklap onderbreken voor reclame maar voor hem heb ik veel over.
  Enige jaren geleden zagen we hem ook; echtgenoot merkte op: ‘Wat een snotneus was dat…’
  In plaats van te protesteren weende ik in stilte.

  Like

 2. Uiteraard was Sean een broekie maar evengoed knap, attractief, mooi, schattig, een droom, net als wij.
  Roger Moore grijnsde te zelfgenoegzaam en de huidige Bond ken ik niet. Is dat die met dat Russische gezicht?

  Like

 3. Zo dames, leven jullie je maar helemaal uit op de bovenstaande plaatjes. Wij bestuderen intussen een ander stukje filmgeschiedenis.

  Like

 4. Die meiden zijn onveranderlijk bloedmooi, verlekker je er maar aan 😉
  Googlend kwam Daniel Craig tegen; Interessant gezicht dat me aan Poetin doet denken..
  Daarom noem ik hem Russisch.

  Like

 5. Apie, je vergeet een paar Bonds: George Lazenby (eenmalige vergissing), Timothy Dalton (heel goed te pruimen) en de huidige Daniel Craig (blij mee).

  Wat die Toby Stephens van het laatste plaatje met James Bond te maken heeft, weet ik niet. Of is hij jouw ultieme Bond?

  @Bertie: Daniel Craig doet je aan Poetin denken? Nou je het zegt: er zijn overeenkomsten.

  Jakkes, nou zit die vergelijking ook in mijn hoofd. 😮 😦

  Like

 6. Wat de Bnd girls betreft: ik vond Ursula Andress erg mooi. Pussy Galore is natuurlijk legendarisch net als Diana Rigg. Maud Adams en Barbara Bach vond ik vroeger beeldschoon maar daar ben ik van af. Teri Hatcher, beeldschoon, Denise Richards, sexy, net als Sophie Marceau. Hally Berry, beeldschoon maar niet sexy, Rosamund Pike, die iets ongrijpbaars aantrekkelijks heeft, de zwoele Eva Green, en de classy Gemma Atherton,

  En natuurlijk onze eigen Famke Janssen, de infame Xenia Onatopp! Bond girls hebben vaak nogal suggestieve namen. 😛

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben net als APD voor Roger Bond, als filmfan die ik toen begon te worden, ik was 13-15, keek ik ook achterom en Sean Bond vond ik ook stoer en het jaar dat ze beide bonden vond ik een super jaar. Mijn (helaas te vroeg overleden oom-zelfs surogaat vader) nam mij vaak mee en met hem zag ik mijn eerste Bond. Onvergetelijke herinnering. Ik had nooit war met die vrouwen dus wellicht toch homo. Kan veel verklaren. Zo nu naar de kerk.

  Like

 8. @Apie 14/5 10:20
  Ik weet niet veel maar wel hoe kippig ik ongeveer ben. Het ikje stond in de NRC-next met als schrijver “een onzer redacteuren” of zoiets en in de avond/middageditie met als schrijver Eric huppeldepup. Huppekee.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat klinkt naar een interne discussie van de NRC, waarbij de ene groep zijn zin gekregen heeft. “Jongens, ik zie de stapels ingezonden brieven over nepotisme al binnenkomen.”

  Geliked door 3 people

 10. @Luvienna
  Ja, zoiets zal het wel geweest zijn. En uiteindelijk is men gezwicht voor dat argument. Maar toen was het kwaad al geschied en word ikje vervolgens voor stekeblind (of stekenblind?) uitgemaakt. Brr.

  Like

 11. @ Pontius, voor “brr” geen enkele aanleiding. Dit schreef ik: “Wellicht is dit later gecorrigeerd, of was voormelde Pontius op het moment van plaatsen een beetje kippig. We zullen het nooit weten en het is ook niet erg.” Niemand maakt je voor stekeblind uit, niemand beweerde dat jij een fout had gemaakt.

  Lezen is een vak zullen we dan maar zeggen. Tip, zoek de woordjes “wellicht” en “of” op in het woordenboek en lees en onthoud wat ze betekenen.

  Like

 12. De weersvoorspelling was: koud, regenachtig, harde wind. Wie gaat er dan wandelen langs het strand?
  Ik, ze de gek. En wat bleek? Het was koud, het regende soms striemend door de harde wind, zodat de druppeltjes aanvoelden als piepkleine hagelkorrels.

  En zo heb ik veel gemist van deze draad. Ik loop even terug. Sean Connery is voor mij de enige echte James Bond, Roger Moore de enige echte Ivanhoe. Waarom horen we nooit meer wat van Toby Stephens?

  Nog verder terug: het songfestival. De biografie van Woody Allen heb ik gevolgd tot en met Annie Hall, zijn eerste wat serieuzere film en die kende ik goed plus alles wat hij daarna heeft gemaakt. Dus even koekeloeren bij het songfestival. Ik viel in bij nummer tien.

  Een jonge vrouw met een glitterende teutonenhelm op, een kort jurkje aan met veel korte petticoatjes eronder, kniekousen tot boven de knie, die we in NL alleen bij Aziatische meisjes zien. In kleine lettertjes stond links onderin het scherm “Germany”. Liedje uitgeluisterd, wat nog niet meeviel, en daarna de televisie uitgezet.

  Niks gemist dus. Wel het politieke gekrakeel gelezen nu Oekraïne heeft gewonnen. Zonder dat had ik ook niks gemist, toch?

  Geliked door 2 people

 13. Dat kousjeskind, ik zag het later pas en kwam niet meer bij van het lachen. Het leek op cabaret.😂

  Like

 14. We krijgen vakantiedagen. Dat is toch een gotspe. Begrijpt niemand het hele god gespuug waardoor we in een tredmolen kruipen onze leven lang. En er een einde aan maken is nog verboden ook! Ik zou er om moeten lachen zou ik mijn gebit niet hebben uitgeleend.
  Leuk programma nu op radio1 over eenzaamheid.

  Like

 15. Je krijgt geen vakantiedagen, Mark. Mensen die werken verdienen ze, net als geld om hun brood te kopen. Tijdens de dagen dat ze werken maken ze dingen waar andere mensen iets aan hebben. Zoals brood. Kort gezegd: door te werken kun je dingen krijgen die je zelf niet kan of wil maken. En af en toe rust je daarvan uit, dat heet vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 16. Wegens Pinksteren en drukke bezigheden buitenshuis vooralsnog geen nieuw intro. Houd moed. Er komt vast wel iets.

  Like

 17. En morgen in de Zaanstreek nog Pinksterdrie, tegelijk met de kermissen in Jisp en Purmerend.
  Hier in Oost-Brabant doen we normaal. ☺

  Like

 18. Luilak, Ad Hok, ken je dat nog? Werd in en om Amsterdam gevierd in de nanacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren. En in mijn regio (denk aan de driehoek Delft-Gouda-Rotterdam ook. Tot voor kort.

  De bedoeling was mensen wakker te maken, met rammelende blikjes achter je fiets, ratels in de spaken, of met brommertjes zonder uitlaat. Dat vond ik altijd errug grappig.

  Maar de mensen gingen klagen dat ze er wakker van werden (duh!) en de traditie werd verboden. Gelukkig hebben we die tweede dag nog behouden uit de historie, en in Oost-Brabant doen ze zoals ze alleen maar daar kunnen er nog een schepje bovenop.

  Geliked door 1 persoon

 19. In en rondom de Zaanstreek werd luilak ook gevierd. Later werd er e.e.a. georganiseerd door de scholen, kennelijk was er teveel baldadigheid. Toen woonden we er niet meer☺

  Like

 20. Ik denk dat luilak nu gevierd zou worden door auto’s in de fik te steken.

  Like

 21. Pawi, jazeker ken ik luilak nog. Eerst een wedstrijdje om te zien wie van je vriendjes het vroegst de straat op mocht van zijn ouders, en dan lawaai maken, belletje trekken en heel hard “Luilak, beddezak” roepen. En natuurlijk luilakbollen halen bij de bakker om de hoek.
  Ben nu blij dat ze dat hier, net als Pinksteren, niet kennen

  Like

 22. Ik herinner me ook nog fietsen in lantaarnpalen hangen en iets met wc papier.

  Like

 23. gisteren op radio 4 rechtstreeks vanuit de Catharinakerk in Eindhoven en nu ook op apiedapie, the black mountains songs, hoog vrije schoolgehalte

  Geliked door 1 persoon

 24. Bij ons gingen we dauwtrappen op hemelvaartsdag , vroeg in de ochtend lopen of fietsen een eind weg in de morgenstond.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.